Bejelentkezés

Malajzia: Borneó, Langkawi

Kalandozások és túrák Borneón, majd lazulás Langkawin

Miért éppen Borneó?

Malajzia az utóbbi években az egyik legvonzóbb célponttá vált a délkelet-ázsiai régióba utazóknak, ám Borneó szigetét szerencsére a legtöbb helyen még nem érinti a tömegturizmus. Borneó pont azt nyújtja minden utazóknak, ahogy álmainkban élt a sziget: hajózás a végtelen, kanyargós folyókon, túrázás az érintetlen dzsungelben karnyújtásnyira az egyedülálló élővilágtól, testközelből megcsodált orangutánok, elképesztő méretű rejtett barlangok bennük megannyi furcsa teremtménnyel és vendégszerető helyiek. Malajzia félszigeti részén aztán Langkawi szigetét fedezzük fel az eldugott meseszép strandok, fehér homokos trópusi szigetek, színpompás korallszirtek miatt, majd Kuala Lumpurban lesz teljes utazásunk, ahol egy igazi nyüzsgő metropolisz, égig érő felhőkarcolók, és finomabbnál finomabb ételek várnak ránk. Bár az egyre felgyorsuló globalizáció Borneó életének sok területén megjelent, a terület igazi szépsége, hogy továbbra is találhatunk olyan részeket, ahol az utóbbi 100 évben megállt az idő. Tarts hát velünk erre a csodás helyre, nyisd nagyra szemed és merülj el Malajzia fantasztikus világában! 

Melyek a legfontosabb látnivalók Borneó utazásunk során?
- Kuala Lumpur, Malajzia multikulturális fővárosa
- a Borneón őshonos orangutánok testközelből
- tengeri kajakozás a gyönyörű Santubong-félszigeten
- a Bako Nemzeti Park rejtett kincsei és a borneói nagy orrú majmok
- a Mulu Nemzeti Park világhírű barlangrendszerei és sziklatűi (UNESCO világörökség)
- évszázadok óta érintetlen esőerdők
- csodálatos trópusi sziget a Maláj-félszigeten: Langkawi

Időpontok

 • 2024. október 11 → 22.
 • 1. nap Kuala Lumpur

  Érkezés Malajzia fővárosába, a mindig nyüzsgő Kuala Lumpurba. Programunk a szállásról indul, amely elfoglalása után, ha időnk engedi, belevetjük magunkat a városi forgatagba és megszerezzük első élményeinket a remek maláj konyha fogásaiból is. Szállás: hotelben, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. 
 • 2. nap Kuala Lumpur, Kuching, Santubong-félsziget

  A mai napon irány a reptér, ugyanis áttesszük székhelyünket Borneóra, azon belül is Kuchingba, Sarawak tartomány fővárosába. Kisbuszunkkal egyből a várostól 25 km-re lévő Santubong-félsziget felé vesszük az irányt, ahol aztán elfoglaljuk esőerdőkkel körülvett szállásunkat alig 50 méterre a tengerparttól. Ebéd, majd némi pihenő után a vállalkozó kedvűekkel egy néhány órás kajaktúrára indulunk, melynek során felfedezzük a partvidék legszebb részeit. Strandolással egybekötött aktív délutánunk végén pedig megcsodálhatjuk félszigetünket a lemenő nap fényében...
  Szállás: apartmanokban, három ágyas kabinokban, ahol egy éjszakát leszünk, ellátás: reggeli és vacsora.
 • 3. nap Santubong-félsziget, Bako Nemzeti Park, Kuching

  2
  Korán reggel indulunk, hiszen egy egész napos túra vár ránk a méltán híres Bako Nemzeti Parkban. Rövid buszozás után hajókkal közelítjük meg a félszigetet, majd az aktuális apály-dagálytól függően szállunk partra a nemzeti park területén, hogy aztán felfedezhessük a legszebb részeket. A vadregényes dzsungelen átkelve hol madártávlatból gyönyörködhetünk a meseszép öblökben, hol pedig leereszkedvén a partra felfrissítjük magunkat az elhagyatott strandok egyikén. Délután felé szép lassan előmerészkednek a park legnagyobb számú lakói, a majmok is, akik közül aztán egy kis szerencsével nem csak makákók hadával, hanem a nagyorrú proboscis majmok egy-egy félénk példányával is találkozhatunk. Túránk végeztével az utolsó hajók egyikével hagyjuk el a félszigetet, majd Kuchingba tesszük át székhelyünket és elfoglaljuk belvárosi szállásunkat. Sétálunk egyet a város rendkívül hangulatos folyóparti sétányán, vacsoránkat pedig egy hatalmas étel-standon fogyasztjuk el, válogatva a sarawaki különlegességekből. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli. Táv: 6 km, szint: 300 méter, menetidő: 5-6 óra.
 • 4. nap Semengoh Orangután Rezervátum, Kubah Nemzeti Park, Kuching

  3
  Korán indulunk szállásunkról, hogy a Kuchinghoz közeli, világhírű Semengoh Orangután Rezervátumban elcsípjük a reggeli etetést, amely során testközelből csodálhatjuk meg a Borneó szigetén őshonos, rendkívüli orangutánokat. A félig vad állatok egy hatalmas, körülkerített területen élnek háborítatlanul, ám naponta csupán reggel és délután merészkednek az emberek közé. A rendkívül tudatos rehabilitációs programnak köszönhetően a legidősebb orangutánok mellett egyre több újszülöttel is találkozhatunk, ha szerencsénk lesz. Ebéd után aztán átbuszozunk a 20 km-re található Kubah Nemzeti Parkba, ahol egy igen fárasztó 6 km-es dzsungeltúra várk ránk. Végső célunk a park legnagyobb és legszebb vízesése lesz, ahol aztán jól fog esni egy kis fürdőzés a fülledt, párás időben. Késő délután térünk vissza a már megszokott szállásunkra. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli. Táv: 6 km, szint: 450 méter, menetidő: 4-5 óra.
 • 5. nap Kuching, Mulu Nemzeti Park

  1
  Ma ismét repülőre szállunk, kezdetét veszi ugyanis négy napos vadregényes kalandunk Sarawak legnagyszerűbb nemzeti parkjában, a Mulu Nemzeti Parkban, hogy felfedezzük a világ egyik legnagyobb barlangrendszerét, mindezt az érintetlen esőerdők között, messze a globalizált világtól elzárva. Rövid repülés után elfoglaljuk szállásunkat, majd helyi vezetőnkkel először a Deer- és Lang-barlangokat keressük fel. Előbbi közel 180 méteres bejáratával hihetetlen látványt nyújt és több millió denevér otthonául is szolgál, melyek minden nap délután 6 óra környékén repülnek ki élelmet keresni - teszik mindezt rendkívül látványos formációkban. Fárasztó napunk végén visszatérünk a Nemzeti Park központjában lévő szállásunkra. Szállás: bungalóban, hálóteremben, ahol két éjszakát fogunk aludni, ellátás: reggeli. Táv: 7 km, szint: 50 méter, menetidő: 3 óra.
 • 6. nap Mulu Nemzeti Park, Camp 5

  3

  Második napunkat a Muluban egy nagyjából egy órás hajózással kezdjük, így közelítjük meg a Clearwater-folyó forrását. Innen először a gyönyörű cseppkőformáiról ismert Wind-barlang, majd a közeli Clearwater-barlangrendszer felé túrázunk. Utóbbi 151 km-es hosszúságával Délkelet-Ázsia leghosszabb barlangrendszere, benne a világ leghosszabb barlangi vízrendszerével, megannyi beszakadással és hatalmas termekkel. A barlang hatalmas kifolyójában aztán jól fog esni egy kis fürdőzés, úszkálás, ugrálás a kristálytiszta és kellemesen hűvös vízben. Ebédünket is itt fogyasztjuk el, majd indulunk is tovább, hiszen napunknak még koránt sincs vége. Újabb egy órás hajóúttal érjük el végső kikötőnket, ahonnan további 3-4 órás dzsungeltúra vár ránk, hogy aztán késő délután elérjük rendkívül egyszerű, ám annál hangulatosabb szállásunkat (Camp 5) messze az őserdő kellős közepén.. Ez lesz aztán remek kindulópontja másnapi túránknak. Szállás: bungalóban, hálóteremben, ellátás: ebéd, vacsora, ivóvíz. Táv: 9 km, szint: 300 méter, menetidő: 4-5 óra.

 • 7. nap Camp 5, Pinnacles, Camp 5

  4
  Mai napunk kétségkívül az egyik legnehezebb, ám talán a leglátványosabb is lesz egész utunk során. Korai kelés után indulunk útnak, hogy a Mulu Nemzeti Park fő attrakciójához, a lenyűgöző Pinnacles sziklatűihez tegyünk egy igencsak nehéz és kimerítő túrát. A Gunung Api csúcsára induló, néhol technikás, erősen kitett és igencsak csúszós részekkel is tarkított ösvényen indulunk el, hogy aztán dél környékén elérjük célunkat, a helyenként közel 45 méter magasan az égbe törő, egészen elképesztő formákat öltő mészkő sziklatornyok együttesét. Miután kicsodálkoztuk magunkat és megannyi remek képet készítettünk, visszaindulunk a Camp 5 felé, hiszen még egyszer meg kell tennünk a korántsem egyszerű utunkat.. Az éjszakát az előzőhöz hasonlóan itt töltjük. Szállás: bungalóban, hálóteremben, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora, ivóvíz. Táv: 6 km, szint: 1200 méter, menetidő: 7 óra.
 • 8. nap Camp 5, Mulu Nemzeti Park, Langkawi

  2
  Utolsó napunkat kezdjük meg a Mulu Nemzeti Parkban és egész Sarawakban is. A már ismerős úton először visszatúrázunk a folyóparti Kuala Berarig, itt hajókba pattanunk és visszatérünk a Nemzeti Park központjába. A túránk tempójától, valamint az ingadozó vízjárástól függően ha még lesz időnk, teszünk egy alig másfél órás kitérőt, hogy végigmenjünk egész Borneó leghosszabb és leglátványosabb lombkorona sétányán. A talajtól majd 40 méteres magasságban, a lombkoronaszinten sétálva érezheti át igazán az ember az esőerdőket valódi közelségből. A délután folyamán aztán transzfer a reptérre, majd két átszállással máris a maláj félsziget gyönyörű szegletében, Langkawi szigetén találjuk magunkat. Az esti órákban érkezünk meg hangulatos és színvonalas szállásunkra, ahol 3 éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: resortban, ellátás: reggeli. Túratáv: 9 km, szint: 100 méter, menetidő: 4-5 óra.
 • 9. nap Langkawi

  Langkawi Malajzia legészakibb szigete, amely talán legközelebb áll a trópusi paradicsom képéhez az országban, és nem mellékesen egy vámmentes terület is, szóval minden adott, hogy ki tudjuk pihenni magunkat az utolsó két napunkon. A modern Malajziát magunk mögött hagyjuk, ha letérünk a tengerparti útról, az őserdőben még pálmakunyhókban élnek a helyiek, sokszor elektromosság és vezetékes víz nélkül, boldog paradicsomi miliőben. Szállásunk a modern részben lesz, gyönyörű, végtelen, korallhomokos strandok, kókuszligetek, plázák, éttermek, vámmentes boltok és rizsföldek között. A mai nap a pihenésé; vagy sokáig alszunk vagy már napkeltekor fürdünk a tengerben, ki-ki vérmérséklete szerint. El lehet menni egy fakultatív hajókirándulásra, lehet robogót bérelni és kilátogatni egy kevésbé zsúfolt strandra, vagy csak napozni egész napestig. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Langkawi

  2
  Ma egy kis szigettúra következik. A sziget legnagyobb látnivalója az Oriental Village. Található itt egy felvonó amely 708 méterre repít, egy bátraknak való üveghíd 100 méteres szakadék felett, valamint éttermek, ajándékboltok. A kalandok után egy kis tengerpart, fehér homokon kókuszpálmák alatt, ebéd előtt vagy után. Délután a csoport igényei szerint felkeresünk egy trópusi vízesést vagy egy eldugott strandot a mangrove erdő szélén, esetleg felautózunk a sziget legmagasabb (881 m) pontjára. Este ismét miénk az éjszaka, vásárlás, vacsora, éjszakai fürdőzés. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Langkawi, Kuala Lumpur

  A reggeli gépek egyikével elhagyjuk Langkawit, és alig másfél óra alatt már a fővárosban leszünk. Az utolsó napunkat így metropoliszunk, Kuala Lumpur felfedezésére szánjuk. Körbejárjuk a vibráló kínai és indiai negyedet, felkeressük a város gyarmatosítás korabeli épületeit és a modern világ egyik leggrandiózusabb felhőkarcolóját, a Petronas Ikertornyokat, ahová - ha szerencsénk lesz - fel is mehetünk, hogy megcsodáljuk az előttünk elterülő várost. Kora délután aztán az elővárosi vonatok segítségével felkeressük a város határában fekvő grandiózus Batu-barlangot is, belekóstolva kicsit mind a Malajziában élő indiai kisebbség hindu vallásába, mind pedig a trópusi barlangképződés geológiai folyamataiba is. A délutáni további része szabadprogram, ki-ki válogathat kedvére a további látnivalók, egy jól eső vacsora vagy a habzó sörök közül. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 12. nap Kuala Lumpur

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Kuala Lumpurban metróval és elővárosi vonattal,
- az utazást Kuching környékén és Langkawin saját, bérelt kisbuszokkal,
- a szállásokat 4 éjszakára hotelekben Kuala Lumpurban és Kuchingban, 3 reggelivel,
- a szállásokat 1 éjszakára apartmanokban a Santubong-félsziget esőerdejében 1 reggelivel és 1 vacsorával,
- a szállásokat 1 éjszakára 3-4 ágyas bungalókban a Mulu Nemzeti Parkban, reggelivel,
- a szállásokat 2 éjszakára a Camp5-ban, hálótermekben, teljes ellátással,
- a szállásokat 3 éjszakára színvonalas resortban Langkawin, 3 reggelivel,
- a Santubong-félszigeten a tengeri kajak bérlését,
- a Mulu Nemzeti Parkban a Canopy pálya belépőjét, a vezetett barlangi túrákat 4 barlangban, a Pinnacles-túra engedélyét, a hajóbérlést,
- a Mulu Nemzeti Parkban a Camp5 és Pinnacles-túrák alatt a 6 étkezést és az ivóvizet,
- a helyi vezetők díját,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát, 
- a belföldi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzferek díját,
- a biztosítást és a belépőket,
- a fakultatív programok árát,
- a külön feltüntetetteken kívül az étkezéseket,
- a borravalókat.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 380 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára (Budapest - Kuala Lumpur - Budapest útvonalon) kb. 320.000 - 460.000 Ft-tól. (04.25.)
A belföldi repülőjegyek tájékoztató ára (6 db belső repülés) kb. 180.000 - 260.000 Ft-tól. (04.25.)

Utazás

A szigetek közt belföldi repülőjárattal, Kuala Lumpurban tömegközlekedéssel, Malajzián belül pedig helyben bérelt kisbuszokkal, taxival, különböző hajókkal utazunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Borneón?

A programok hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek, ám a Mulu Nemzeti Parkban a Pinnacles mászáshoz szükséges a jó kondíció, hiszen a fő nehézséget a trópusi körülmények, a legalább 95 %-os páratartalom, valamint a gyakori záporok jelenthetik. A mászás során fel kell készülnünk rendkívül kitett és meredek szakaszokra is, több helyen létrákon illetve kötéllel kiegészített szakaszokon is át kell kelnünk majd. Mivel több túránk is az érintetlen dzsungelben vezet, fel kell készülnünk az itt lakó különös élőlények sokaságára, ezért ide most valóban olyan emberek jelentkezését várjuk, akik szeretik a kihívásokat és a természetközeliséget!

Visszatérő kérdés a borneói piócák helyzete. A piócákkal jó esetben csak a Mulu Nemzeti Parkban, azon belül is a Camp5-ba vezető úton találkozunk majd, főleg hogyha esetleg csapadékos lesz az időjárás. Az itt élő jószágok teljesen ártalmatlanok az emberre, általában néhány percnyi vérszívás után maguktól távoznak, az általuk okozott apró seb pedig pár nap alatt nyom nélkül begyógyul. Ha menet közben észrevesszük őket, szúnyogriasztóval lefújva a piócák azonnal tovább állnak.

Szállás

Utunk során különböző szállásokat veszünk igénybe. Négy éjszakát hotelekben töltünk, két ágyas szobákban, saját hideg/meleg vizes, angol WC fürdőszobával. Kuchingban a szállásunkhoz hangulatos úszómedence és bár is tartozik.
Egy  éjszakát a Santubong-félszigeten apartmanokban, három ágyas kabinokban töltünk, közös használatú hideg/meleg vizes, angol WC fürdőszobával. 
Két éjszakát a Mulu Nemzeti Parkban bungalóban, kb. 20 ágyas, rendkívül hangulatos hálótermekben töltünk, saját ágyakkal, matracokkal, moszkítóhálóval és közös használatú hideg/meleg vizes, angol WC fürdőszobával, 1 éjszakát pedig a nemzeti park központjában található hosszú házakban tötünk, 3-4 ágyas szobákban.
Három éjszakát Langkawin tengerparthoz közeli resortban töltünk, két ágyas, minden igényt kielégítő szobákkal és reggelivel.
Ágyneműt a Mulu Nemzeti Park kivételével minden szálláson kapunk, így egy könnyed, nyári hálózsákra mindenképp szükségünk lesz. Itt törölközőt sem kapunk ezért azt is hozz magaddal.
A szobakiosztásnál az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. 

Terület

Mit kell tudni Borneóról?

Az indonéz szigetvilágban elterülő Borneó vagy indonézül Kalimantan Földünk harmadik legnagyobb szigete. Területén három ország, Indonézia, Malajzia, és Brunei osztozik. A sziget legmagasabb pontja a Mount Kinabalu Malajzia Sabah tartományában, a Kinabalu Parkban a maga 4095 méterével. Mi a Malajziai részt fogjuk bejárni. Borneó területén található az ázsiai térség egyik legkiterjedtebb, legegybefüggőbb trópusi esőerdőállománya, melynek mérete sajnos napról napra csökken. A világ jelenlegi trópusi fakitermelésének mintegy fele Borneóról származik. A fakitermelésen túl az esőerdők területét tovább csökkentik a folyamatosan szaporodó pálmaültvevények is, melyekből pálmaolaj készül.
A még meglevő esőerdők jelentik a borneói orangután, valamint több endemikus, ritka faj, mint például a borneói törpeelefánt, a szumátrai orrszarvú vagy a ködfoltos párduc egyetlen természetes élőhelyét. A vadrezervátum nyújtotta biztonságban élő orángutánokat mi is megnézzük utazásunk során.
Tény, hogy a sziget Délkelet-Ázsiában egyedülálló természeti értékekkel rendelkezik, és a WWF szerint a legtöbb itt élő fajt a kipusztulás fenyegeti. 2007. február 19-én a WWF több évtizedes munkájának eredményeként Brunei, Indonézia és Malajzia aláírta a „Borneó Szíve Nyilatkozatot” (Heart of Borneo Declaration). Az aláíró felek arra tettek ígéretet, hogy megőrzik és fenntarthatóan kezelik a világ egyik legértékesebb élőhelyét, a „Borneó Szívének” nevezett esőerdőt.
A Mulu Nemzeti Park a Világörökség részét képezi, a világ egyik legnagyobb barlangrendszerével, melyet mi is meg fogunk látogatni.

Időeltolódás: Időeltolódás: +6 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Malajziában, így Borneón is, 18 óra a pontos idő.).

Elektromosság: Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni. Internetezni a legtöbb szállásunkon, vagy azok közvetlen közelében lesz lehetőség, így aki szükségét érzni esetleg saját laptopot is hozhat. Mobiltelefonjaink Malajzia területén kifogástalanul működnek, az olcsóbb internezetéshez néhány ezet forintnyi helyi pénzért érdemes helyi SIM-kártyát vásárolni.
 
Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így az érintett két országban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, bizonyos szigorú iszlám vallási szabályokra, az egyszerűbb viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük! 

Időjárás

Milyen Borneó időjárása?

Malajzia klímája trópusi, állandóan meleg 29-33 °C  fokos hőmérséklettel, mely éjszakánként is ritkán esik 25 °C  alá. Két jól elkülöníthető évszak létezik: a száraz és az esős, az utóbbi valóban sok esővel jár, és Malajzia nagy részén novembertől februárig tart. Mivel utazásunk során esőerdőket és hegyvidéki térségeket egyaránt érintünk, meglehetősen változékony időjárásra kell készülni. A dzsungelekben túlnyomórészt 30°C-ra és 95 %-os páratartalomra, esetenként sok esőre számíthatunk. A programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az országot a szárazabb évszak idején keressük fel, de mivel Borneón sokat fogunk dzsungelben túrázni, ezért szinte mindennap kell kisebb-nagyobb esőre számítani. A tengerpartokon viszont gyakran a tikkasztó meleg lehet a veszélyes, itt néhol 35 °C várhat ránk, ezért mindenképp szükséges a fejfedő, napszemüveg és naptej együttes használata, valamint rengeteg víz fogyasztása.

Felszerelés

A táskákból kétféle legyen: egy nagy, amiben minden poggyászunk benne lesz (ez akár gurulós bőrönd is lehet), illetve egy kisebb, amibe a napi túrákhoz szükséges felszerelések beleférnek. Fontos, hogy a Mulu Nemzeti Parkban történő három napos túránk alatt (7-8-9.nap) a cuccunk nagy része a szállásunkon marad, így túrázni csak a három napra legszükségesebbekkel megyünk, úgy mint kis hálózsák, ruhák és másfél liter víz. Tehát a túránkra hozott kisebb zsák is akkora legyen, hogy abban elférjen a három napi felszerelés.

Trópusi országról lévén szó a könnyű, jól szellőző ruházat javasolt. Lecsatolható szárú hosszú nadrág, svájci bicska, gyógyszerek, mini-varrókészlet, könnyű nyári hálózsák, a nyári lábbeli vagy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre, kullancs-, szúnyogriasztó. Könnyű esőkabát, polár felső, fürdőruha, elemlámpa (fejlámpa) és tartalék égő, elemek a lámpába, fényképezőgépbe, gyufa vagy öngyújtó.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk!  Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papízsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd. Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.). Napvédő krém, Labello szükséges lehet!

Nincs kötelezően előírt védőoltás. A trópusi országokba sokat utazóknak javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat vagy az oltóközpontot.

FONTOS! A magyarországi oltóközpontok ajánlásával ellentében Malajziában, az általunk meglátogatott területeken évtizedek óta nem fordult elő a malária, így a méregdrága gyógyszer beszerzése teljesen felesleges!

Élelem

Természetesen itthonról is lehet minimális mennyiségű élelmet kihozni, ám teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük.
Szállásainkon a Santubong félszigeten kétszer, a szállodákban pedig nyolcszor kapunk reggelit. A Camp 5, és a Pinnacles túrák során hat
 étkezés biztosított.
Mindenhol lehet, sőt kifejezetten ajánlott majd enni a különféle éttermekben vagy utcai étkezdékben, hiszen utunk nem lenne teljes a gasztronómiai élvezetek nélkül. Ha nem az olcsóbb utcai kifőzdékben eszünk 800-900 Ft-ért,  akkor is 1500-2000 Ft környékén megúszhatunk egy éttermi ebédet vagy vacsorát. A legtöbb szálláshelyen vagy közvetlenül mellettük erre mindig lesz lehetőség. Az ételek leginkább az ázsiai konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és halat tartalmaznak és egészségügyi szempontból abszolút biztonságosak. Kisebb és nagyobb boltokat, sőt szupermarketeket szinte minden városban találunk majd, ám az áruválaszték sok mindenben eltér a hazaitól.

Pénz-ügy

Mi Malajzia hivatalos fizetőeszköze?

A hivatalos fizetőeszköz Malajziában a ringgit (RM). Mivel forintot nem tudunk váltani, legcélszerűbb az amerikai dollár (USD) vagy az euró (EUR) kivitele készpénz formájában. Készpénzt váltani mindenhol gond nélkül lehet, a bank- hitelkártyák elfogadása azonban limitált, és használatuk pénzbe kerülhet, de az automaták használhatók készpénzfelvételére. Malajzia továbbra is meglehetősen olcsó ország, csak egy-két nyugati áru vásárlásakor találkozhatunk az itthoninál magasabb árakkal. Az ajánlott költőpénz kb. 130 000 Ft. Ebbe beleszámoltuk a kint vásárolt élelmiszereket, italokat, ivóvizet, vacsorákat éttermekben és utcai étkezdékben, a belépőket, fakultatív programokat és néhány olcsóbb ajándék árát. Ez persze átlag számítás, van aki ehhez képest többet, van aki jóval kevesebbet költ, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató belépő árak (2023) (1 RM = kb 78 Ft):

A repülőtéri transzfere várható ára a nemzetközi járatoknál: kb. 5-20 USD/fő/útvonal.
Kuala Lumpur Petronas Tornyok: 98 RM
Semengoh Orángután Rezervátum: 30 RM
Bako, Kubah Nemzeti Parkok: 35-35 RM
Mulu Nemzeti Park belépő: 50 RM 
borravalók: kb. 100 USD összesen

Vám

Mi szükséges a Borneóra (Malajziába) történő beutazáshoz?

Malajziában a magyar állampolgárok számára 90 napig nem szükséges vízum, egyedüli feltétel a beutazás napjától minimum 6 hónapig érvényes útlevél. Kilépési és reptéri illeték nincs.
Délkelet-Ázsiában jelentős az indiai kender, mák termesztése és fogyasztása, illegálisan, de nagy mértékben történik, így ezek származékaihoz (marihuána, hasis, ópium) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Délkelet-Ázsia egész területén tilos, és természetesen az országokból való kihozataluk csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel. 

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), melyeket néha majd egyszerre kell vinned, leginkább a repterek és szállásunk között.
A repülőre felvihető kézipoggyász valamint a feladható nagy poggyász súlykorlátját az adott légitársaság szabályozza a megvett jegy függvényében.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt (mely érvényes speciális terepre, lovaglásra, gumicsónakkal történő közlekedésre).

Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 31.500 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 53.460 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Kitti

"A vártnak megfelelő volt, gyönyörű és érdekes látnivalókkal. Javasolom mindenkinek ezt az utat, óriási élmény volt. Borneó tetszett a legjobban."

Erika

"Nagyon gazdag, minden percet kihasználó program. Nagyon jól éreztem magam, tökéletes kikapcsolódás volt, igazi szellemi regeneráció. A csúcspontot a dzsungelben eltöltött órák, túrák jelentették. Természetesen javaslom az utat, máris, minden ismerősömnek."

Mátyás

"A program rendkívül tartalmas és sűrű volt, de túlzsúfolt nem. A kint eltöltött idő kihasználtsága nagyon hatékonyan történt. A túravezető rugalmasan kezelte az egyéni kéréseket, így mindenki a saját tempójában tudta teljesíteni az egyes programpontokat. A program alapján haladtunk, de ahol a körülmények engedték mindig volt némi mozgástér az egyéni igényeknek. Nagyon jól sikerült összehangolni a sok belső repülést a programok teljesítésével. Az út végi lazulós rész jó ötlet volt, ezzel vált teljessé ez a gyönyörű út.

Túrázás egyéb program aránya megfelelő volt. Egyik szempont volt az út kiválasztásánál, hogy nemcsak egzotikus élményeket gyűjthetünk be, hanem túrázásra is van lehetőség olyan terepen, amelyen eddig még nem jártunk."

Dóri

"Amíg itthon, a városban undok a hideg meg a köd, viszont Borneóóóón? A hegyekben először viccesen meghökkentő, majd hihetetlen és kellemes. A városban undok a meleg és a pára, viszont Borneón csak először megdöbbentő… és már azelőtt izzasztó :) Amíg aztán szépen akklimatizálódunk, és másodlagossá válik minden „hazai”. Érzés, szokás, lelkiügy és probléma, no meg ezek haverjai, kivéve a pálinkát. Mert Borneó egyszerűen csúcs jó! A sziget és a program változatos, így az impulzusok is. Van benne város, de leginkább természet, tenger és folyó, homokos tengerpart és hegycsúcsok, melegben eső, hidegben napsütés, lepkék és gekkók, vízesés és függőhíd, légkondi és ökolábnyom, maláj lakos és kínai, de indiai is, repülés és hajókázás, búvárkodás és hegymászás, tiger sör és tsingtao sör, csíkos halacskák és orángutánok, felhőkarcolók és korallzátonyok, barlangok és guanó, mondjukamfiteátrum és denevérek, szálloda és mosoda, cserkésztáborszerű lak és aggregátor, magas motorosfűrészhangot kiadó rovar és varánusz, és persze A DZSUNGEL. Meg a kancsóka nevű növény, amiből a szomjas kismajmok kiisszák az esővizet. Borneó egy élhető, és szuper jól „berendezett” kalandos sziget, ahol rengeteg a színes apró részlet, és amelyben idő is van bőven elveszni. Így szinte biztos, hogy mindenki megtalálja azt amiért jött/megy, vagy felfedez valami újat és újat még itthon is mikor döbbenten nézi meg az útitársak fotóalbumát, és kérdezi hogy jééé ilyen is volt Borneón? – juhu. Fantasztikus élmény volt éjjel megmászni a Mt. Kinabalut majd az is, ahogy odafent a napfelkelte lesett meg minket, jutalomként búvárkodni a korallzátonyokon a színes halak fölött, és elképzelhetetlen méretű barlangbejáratokhoz csöppenni egy olyan folyó mellett, amin motorcsónakokkal gázoltunk végig a dzsungel mélyén, ahol rengeteg majom is él, és ugráltak a házunk tetején… Ha kismajom lehetnék én is élnék Borneón. De amúgyis, vagy csak úgy visszamennék."

Kinga

“Semmin nem változtatnék. Rettentően élveztem, a programok jó sorrendben voltak összerakva es tartalmas volt a két hét. Külön köszönet a túravezetésért. A Pinnacles túra a nehézségek ellenére, csodajó volt. Es a látvány minden pénzt megért. Számomra a teknősök melletti úszkalas, Mabul szigete, a Pinnacles túra csak pár a sok élmény közül. Az egész út tökéletes volt.”

Petra

Máté mindenkivel barátságos, segítőkész volt. Látszott, hogy tapasztalt, jól ismeri ezt a környezetet, amiben voltunk, megfelelően tájékoztatott mindenkit, akár 10-szer is elmondta ugyanazt, ha kellett. Szívesen utaznék vele újra a követező túrámon. Az utat mindenképp javasolnám, már javasoltam. A célom az volt, hogy kiszakadjak a mindennapok rutinjából, ez maximálisan sikerült :) A csúcspont: pinnacles, mabul, kuala lumpur-i esték, extra repjegy :)

Ancsa

Összességében elmondhatom, hogy minden elvárásomat felülmúlta ez az utazás. Több "bakancslistás" álmom valósult meg, amit remélni sem mertem. Ilyen például
* a Santubong félszigeten a tengeri kajakozni,
* az erdőben aludni,
* egy pillanatra csak elhallgatni és beleveszni az erdő zajába, a kabócák és egyéb bogarak hangjába,
* a naplementében fürdőzni a meleg tengerben,
* a vízesésben fürdőzni,
* a Mulu Nemzeti Parkban a Clearwater folyón hajókon utazni,
* éjszakai "túrázni" a Camp5 szállásunkra a szakadó esőben az őserdő közepén (sokan mérgelődtek miatta, de szerintem fantasztikus volt :) ),
* a Pinnacles túrát átélni, beleértve a látványt a túra nehézségét, a visszafelé vezető utat
* a lombkorona sétányon átmenni és fittyet sem hányni a magasságra,
* Mabul szigetének látványába beleveszni, beleértve a cölöpökre épült otthonokkal, vizicigányokkal
* Mabul szigetén frissen kikelt kis zöld teknősök tengerre kísérni
* Mabul szigetén egy jackfish rajban úszni
* egy cölöpökön álló reggie bárban élő gitárszó mellett énekelni pop slágereket és maláj zenét hallgatni
* a tengernek ennyi színét látni
* végtelen számú friss kókuszt inni és enni,
* kifeküdni a csillagok alá és a horizonton bámulni a Tejutat,
* lemaradni a tervezett repülőről és maradni még egy napot az Egyenlítő közelében,
* utazni a repülőtéri bug-on :)
* a repülőn jó társaságban Bacardi cola-t iszogatni,

... és még sorolhatnám... A lényeg, hogy nagyon nagyon köszönöm még a szervezést és az egész utat! Fantasztikus volt. Akinek tudom, mindenképp ajánlom, mert ez egy olyan dolog, amit jó lenne, ha minél több ember át tudna élni. :)

Dominika

Életem egyik meghatározó útja volt! Mindenkinek szívesen fogom ajánlani. A túra csúcspontja a Pinnacles mászás és a Bohey Dulang kilátó volt, de akár mindegyik programot ide írhatnám.

Csilla

Számomra nagyon-nagyon jó élmény volt az egész út. Az esőerdőben való túrázás páratlan élményt ad nekem. A legnagyobb élmény a Camp 5 volt, és a tengeri kajakozás. De minden más program nagyon tetszett (kivéve a denevéres barlangot). Hazafelé jövet olyan érzés volt a szívemben, mint a felhőtlen gyerekkorom legboldogabb pillanataiban. Hihetetlen jó élmény volt az egész. Ennyi szépséget egy úton én még nem láttam. Voltam már több hasonló úton, ami szintén nagyon jó volt, de ez valahogy azoknál is különlegesebb volt. Még ma sem járok a földön, ott lebegek valahol Borneóban.
A túravezető minden szempontból nagyon jó volt. A csapat gardírozása tökéletes volt. "Fogta a kezünket" amikor kellett, és nem szorított be korlátok közé. Szabadnak, önállónak éreztem magam, amikor kellett segített. A közösséget jól összekovácsolta, mindenben részt vett velünk. Információkban felkészült volt. A "határokat" nagyon jól érzékeltette. A közösségi érdeket tette szem elé, és nem engedte az egyéni érdekek érvényesülését, ha az a csapat rovására ment volna. Segítőkész volt, a problémamegoldó készsége kiváló. A legjobb túravezető, akivel eddig találkoztam. Szívesen utaznék vele ezután is.

Dániel

Nagyon jól éreztem magam, ami köszönhető a megfelelően összeállított programnak, a túravetőnknek, az utastársak kiváló hozzáállásának, az időjárásnak. A legnagyobb élmény önmagában az, hogy eljutottam ide, de ha egyet ki szeretnék emelni, akkor az a Mulu Nemzeti Park Pinnacles sziklatűinek látványa és az oda tartó út leküzdése. Meglátogattunk olyan helyeket, ami egy hagyományos utazási iroda programjába biztosan nem fért volna bele, ez nagyon tetszett. Megfelelő tájékoztatást kaptunk az aktuális túra nehézségéről, így mindenki eldönthette állóképessége alapján, hogy vállalja-e a kihívást. Örültem, hogy voltak keményebb túrák is a programban amiért megérte a fáradság. A pihenő pontokon bevártuk egymást, így mindenki a saját tempójában haladhatott. Számomra az iram ideális volt. Mindenben csak dicsérni tudom Mátét! Ideális túravezető, aki lazán, barátságosan, mindenkivel kapcsolatot tartva együtt tartja a csapatot és a háttérben csendben, sokszor észrevétlenül szervezi, intézi az ügyeket. A megfelelő időben, megfelelő tájékoztatást kaptunk az egész túra folyamán. Szívesen utaznék vele máskor is!

Anikó

Én nagyon jól éreztem magam, és nekem Mulu lett a nagy szerelem. Illetve természetesen a Mt. Kinabalu. És a tengeri evezés, meg Singapore. Vagyis azt hiszem, Borneó úgy ahogy van. A csapat is nagyon jó volt, nem volt hiszti, mindenki a maga módján élvezte a túrát. Az út csillagos 5-ös.

Sándor

Ez a túra azért volt jó, mert a Petronasból megnézhettem a naplementét, mert minden csinos lány ránk vigyorgott, mert megtaláltuk a legjobb kl-i kifőzdét, mert a helyi főnök megmondta hova kell menni bulizni, mert trópusi esőben áztam becsípve hazafele egy négysávos út közepén miközben kétoldalt kocsik hömpölyögtek, mert miután a túristák nem bírták és hazamentek nekünk egy egész orángután család előjött Ritchie-vel, mert nekünk volt a leggicsesebb naplementénk a trópusi tengerparton, mert berúgtunk (úháá) a helyiekkel és néptáncoltunk, mert mindenki szereti a beatboxot, mert másnaposan volt kéznél egy jéghideg forrás, amibe belecsobbantunk, mert a skorpiók és kígyók is odajöttek fotóztatni magukat, mert háromszor átúsztam a medencét egy levegővétellel, mert 1000 vadméh nyalogatta habtestem a túra után, mert hegyi patakban fürödtem túra után miután nem volt kedvem a zuhanyzóhoz, mert még mindig élt a korallzátony és tele volt színekkel meg halakkal, mert megtaláltuk a legjobb disco-t KK-n (igaz utána egy napig nem hallottam), mert felmehettem a Kinabalura, mert amíg felmentem Kinabalura azt láttam amit, mert felértem Kinabalura, mert egyben leértem, mert utána végre aludhattam, mert a maláj nagydíj pályájára leültem, mert Szingapúrban megtaláltuk a legolcsóbb és legjobb kocsmát...
...hát ezért volt jó; meg még jó pár dologért :)

Éva

"Összességében jól éreztem magam, a látnivalók és a természet gyönyörű volt, az út gördülékenyen ment, nem voltak szervezési problémák, késések, programváltozások, a csapat is jó volt. Változatosak és érdekesek voltak a túrák – vízen-földön-levegőben, több esetben nem volt könnyű, de teljesíthető volt. Jól volt felépítve a fokozatos terhelés, jó felkészülés volt a Kinabalu mászásra. Máté nagyon jó szervező, problémamegoldó, segítőkész, barátságos, odafigyelt az emberekre. A térségről, országról egy kicsit több információ jöhetett volna, a konkrét programról, logisztikáról stb azonban mindig időben megkaptuk a megfelelő és alapos tájékoztatást (igény szerint többször is ). Szívesen utaznék vele egy következő túrán is. Az út hozta azt, amit vártam tőle. Számomra a legnagyobb élmény a Mulu Nemzeti Park (mindenestől) és a Mount Kinabalu mászás volt."

Márta

"Nagyon jól éreztem magam, amihez nagyban hozzájárult a kellemes társaság és a túravezető személye. A program tetszett, Mulu NP volt a csúcspont. Mindenképpen javasolni fogom az érdeklődőknek."

2013-as utunk kisfilmje:

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.