Malajzia: Borneó

Kalandozás Földünk egyedülálló szigetén

Aktuális programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni valamelyik programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.
Malajzia az utóbbi években az egyik legvonzóbb célponttá vált a délkelet-ázsiai régióba utazóknak, ám az ország két része között rengeteg a különbség. A félszigeti részen található látnivalók hemzsegnek a turistacsoportoktól, ám Borneó szigetét szerencsére a legtöbb helyen még nem érinti a tömegturizmus. Hajózás a végtelen, kanyargós folyókon, túrázás az érintetlen dzsungelben karnyújtásnyira az egyedülálló élővilágtól, testközelből megcsodált orángutánok, elképesztő méretű rejtett barlangok bennük megannyi furcsa teremtménnyel, eldugott meseszép strandok, fehér homokos trópusi szigetek, színpompás korallszirtek, Délkelet-Ázsia emblematikus óriás hegye a Mount Kinabalu (4095m), nyüzsgő metropoliszok, égig érő felhőkarcolók, vendégszerető helyiek és finomabbnál finomabb ételek. Bármit is képzeltél a szigetről, most megnyugodhatsz: megtaláltad, amire már régóta vágytál. Bár az egyre felgyorsuló globalizáció a sziget életének sok területén megjelent, a terület igazi szépsége, hogy továbbra is találhatunk olyan részeket, ahol az utóbbi 100 évben megállt az idő. Tarts hát velünk erre a csodás helyre, nyisd nagyra szemed és merülj el Borneó fantasztikus világában!

Kiemelt látnivalók az alapprogram során:
- Kuala Lumpur, Malajzia multikulturális fővárosa
- a Borneón őshonos orangutánok testközelből
- a Bako Nemzeti Park rejtett kincsei és a borneói nagyorrú majmok
- a Mulu Nemzeti Park világhírű barlangrendszerei és sziklatűi (UNESCO világörökség)
- évszázadok óta érintetlen esőerdők
- a Tun Sakaran Marine Park egyedülálló szigetvilága
- Mabul-sziget autentikus atmoszférája és különleges korallszirtjei a tengeri teknősökkel
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. szeptember 15. -
2019. szeptember 27.
2019. szeptember 14. -
2019. szeptember 28.
A jelentkezés lezárult
1

 
Kuala Lumpur
 

Érkezés Malajzia fővárosába, a mindig nyüzsgő Kuala Lumpurba. A szállás elfoglalása után belevetjük magunkat a városi forgatagba és megszerezzük első élményeinket a remek maláj konyha fogásaiból is. Szállás: hotelban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Kuala Lumpur
 

A mai napot metropoliszunk, Kuala Lumpur felfedezésére szánjuk. Körbejárjuk a vibráló kínai és indiai negyedet, felkeressük a város gyarmatosítás korabeli épületeit és a modern világ egyik leggrandiózusabb felhőkarcolóját, a Petronas Ikertornyokat, ahová - ha szerencsénk lesz - fel is mehetünk, hogy megcsodáljuk az előttünk elterülő várost. Kora délután aztán az elővárosi vonatok segítségével felkeressük a város határában fekvő grandiózus Batu-barlangot is, belekóstolva kicsit mind a Malajziában élő indiai kisebbség hindu vallásába, mind pedig a trópusi barlangképződés geológiai folyamataiba is. A délutáni további része szabadprogram, ki-ki válogathat kedvére a további látnivalók, egy jól eső vacsora vagy a habzó sörök közül. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli.

3

 
Kuala Lumpur, Santubong-félsziget
 

A mai napon irány a reptér, ugyanis áttesszük székhelyünket Borneóra, azon belül is Kuchingba, Sarawak tartomány fővárosába. Kisbuszunkkal egyből a várostól 25 km-re lévő Santubong-félsziget felé vesszük az irányt, ahol aztán elfoglaljuk esőerdőkkel körülvett szállásunkat alig 50 méterre a tengerparttól. Ebéd, majd némi pihenő után a vállalkozó kedvűekkel egy néhány órás kajaktúrára indulunk, melynek során felfedezzük a partvidék legszebb részeit. Strandolással egybekötött aktív délutánunk végén pedig megcsodálhatjuk félszigetünket a lemenő nap fényében...
Szállás: apartmanokban, három ágyas kabinokban, ahol két éjszakát leszünk, ellátás: reggeli.

4

 
Santubong-félsziget, Semengoh Orangután Rezervátum, Kubah Nemzeti Park
 

Korán indulunk szállásunkról, hogy a Kuchinghoz közeli, világhírű Semengoh Orangután Rezervátumban elcsípjük a reggeli etetést, amely során testközelből csodálhatjuk meg a Borneó szigetén őshonos, rendkívüli orangutánokat. A félig vad állatok egy hatalmas, körülkerített területen élnek háborítatlanul, ám naponta csupán reggel és délután merészkednek az emberek közé. A rendkívül tudatos rehabilitációs programnak köszönhetően a legidősebb orangutánok mellett egyre több újszülöttel is találkozhatunk, ha szerencsénk lesz. Ebéd után aztán átbuszozunk a 20 km-re található Kubah Nemzeti Parkba, ahol egy igen fárasztó 6 km-es dzsungeltúra várk ránk. Végső célunk a park legnagyobb és legszebb vízesése lesz, ahol aztán jól fog esni egy kis fürdőzés a fülledt, párás időben. Késő délután térünk vissza a már megszokott szállásunkra.
Szállás: apartmanokban, három ágyas kabinokban, ellátás: reggeli. Táv: 6 km, szint: 450 méter, menetidő: 4-5 óra.

5

 
Santubong-félsziget, Bako Nemzeti Park, Kuching
 

Korán reggel indulunk, hiszen egy egész napos túra vár ránk a méltán híres Bako Nemzeti Parkban. Rövid buszozás után hajókkal közelítjük meg a félszigetet, majd az aktuális apály-dagálytól függően szállunk partra a nemzeti park területén, hogy aztán felfedezhessük a legszebb részeket. A vadregényes dzsungelen átkelve hol madártávlatból gyönyörködhetünk a meseszép öblökben, hol pedig leereszkedvén a partra felfrissítjük magunkat az elhagyatott strandok egyikén. Délután felé szép lassan előmerészkednek a park legnagyobb számú lakói, a majmok is, akik közül aztán egy kis szerencsével nem csak makákók hadával, hanem a nagyorrú proboscis majmok egy-egy félénk példányával is találkozhatunk. Túránk végeztével az utolsó hajók egyikével hagyjuk el a félszigetet, majd Kuchingba tesszük át székhelyünket és elfoglaljuk belvárosi szállásunkat. Sétálunk egyet a város rendkívül hangulatos folyóparti sétányán, vacsoránkat pedig egy hatalmas étel-standon fogyasztjuk el, válogatva a sarawaki különlegességekből. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli. Táv: 6 km, szint: 300 méter, menetidő: 5-6 óra.

6

 
Kuching, Mulu Nemzeti Park
 

Ma ismét repülőre szállunk, kezdetét veszi ugyanis négy napos vadregényes kalandunk Sarawak legnagyszerűbb nemzeti parkjában, a Mulu Nemzeti Parkban, hogy felfedezzük a világ egyik legnagyobb barlangrendszerét, mindezt az érintetlen esőerdők között, messze a globalizált világtól elzárva... Rövid repülés után elfoglaljuk szállásunkat, majd helyi vezetőnkkel először a Deer- és Lang-barlangokat keressük fel. Előbbi közel 180 méteres bejáratával hihetetlen látványt nyújt és több millió denevér otthonául is szolgál, melyek minden nap délután 6 óra környékén repülnek ki élelmet keresni - teszik mindezt rendkívül látványos formációkban. Fárasztó napunk végén visszatérünk a Nemzeti Park központjában lévő szállásunkra.
Szállás: bungalóban, hálóteremben, ahol két éjszakát fogunk audni, ellátás: reggeli. Táv: 7 km, szint: 50 méter, menetidő: 3 óra.

7

 
Mulu Nemzeti Park, Camp 5
 

Második napunkat a Muluban egy nagyjából egy órás hajózással kezdjük, így közelítjük meg a Clearwater-folyó forrását. Innen először a gyönyörű cseppkőformáiról ismert Wind-barlang, majd a közeli Clearwater-barlangrendszer felé túrázunk. Utóbbi 151 km-es hosszúságával Délkelet-Ázsia leghosszabb barlangrendszere, benne a világ leghosszabb barlangi vízrendszerével, megannyi beszakadással és hatalmas termekkel. A barlang hatalmas kifolyójában aztán jól fog esni egy kis fürdőzés, úszkálás, ugrálás a kristálytiszta és kellemesen hűvös vízben. Ebédünket is itt fogyasztjuk el, majd indulunk is tovább, hiszen napunknak még koránt sincs vége. Újabb egy órás hajóúttal érjük el végső kikötőnket, ahonnan további 3-4 órás dzsungeltúra vár ránk, hogy aztán késő délután elérjük rendkívül egyszerű, ám annál hangulatosabb szállásunkat (Camp 5) messze az őserdő kellős közepén.. Ez lesz aztán remek kindulópontja másnapi túránknak. Szállás: bungalóban, hálóteremben, ellátás: ebéd, vacsora, ivóvíz. Táv: 9 km, szint: 300 méter, menetidő: 4-5 óra.

8

 
Camp 5, Pinnacles, Camp 5
 

Mai napunk kétségkívül az egyik legnehezebb, ám talán a leglátványosabb is lesz egész utunk során. Korai kelés után indulunk útnak, hogy a Mulu Nemzeti Park fő attrakciójához, a lenyűgöző Pinnacles sziklatűihez tegyünk egy igencsak nehéz és kimerítő túrát. A Gunung Api csúcsára induló, néhol technikás, erősen kitett és igencsak csúszós részekkel is tarkított ösvényen indulunk el, hogy aztán dél környékén elérjük célunkat, a helyenként közel 45 méter magasan az égbe törő, egészen elképesztő formákat öltő mészkő sziklatornyok együttesét. Miután kicsodálkoztuk magunkat és megannyi remek képet készítettünk, visszaindulunk a Camp 5 felé, hiszen még egyszer meg kell tennünk a korántsem egyszerű utunkat.. Az éjszakát az előzőhöz hasonlóan itt töltjük. Szállás: bungalóban, hálóteremben, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora, ivóvíz. Táv: 6 km, szint: 1200 méter, menetidő: 7 óra.

9

 
Camp 5, Mulu Nemzeti Park, Kota Kinabalu
 

Utolsó napunkat kezdjük meg a Mulu Nemzeti Parkban és egész Sarawakban is. A már ismerős úton először visszatúrázunk a folyóparti Kuala Berarig, itt hajókba pattanunk és visszatérünk a Nemzeti Park központjába. A túránk tempójától, valamint az ingadozó vizjárástól függően ha még lesz időnk, teszünk egy alig másfél órás kitérőt, hogy végmenjünk egész Borneó leghosszabb és leglátványosabb lombkorona sétányán.  A talajtól majd 40 méteres magasságban, a lombkoronaszinten sétálva érezheti át igazán az ember az esőerdőket valódi közelségből. A délután folyamán aztán transzfer a reptérre, majd rövid repülőút Sabah állam fővárosába, Kota Kinabaluba. Szállásunk a nyüzsgő nagyváros egyik belvárosi kerületében lesz.
Szállás: hotelban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli, ivóvíz. Táv: 9 km, szint: 300 méter, menetidő: 4-5 óra.

10

 
Kota Kinabalu, Tawau, Semporna, Mabul (Sipadan)
 

A legkorábbi gépek egyikével repülünk át Kota Kinabaluból Sabah tartomány másik felére, Tawauba. Innen egy jó egy órás transzfer után Sempornában hajóra szállunk és a következő két éjszakára áttesszük székhelyünket a Celebesz-tengeri búvárparadicsomok egyikére, Mabul szigetére. A búvárkodáson kívül azonban megannyi kikapcsolódási lehetőséget kínál az alig 20 hektáros sziget, amely az 1990-es évekig csupán egy álmos kis halászfalu volt. A turizmus beindulásával a sziget és rajta található falu hangulata szerencsére mit sem változott: kisgyermekek játszanak úton-útfélen, a helyiek hajókat javítanak, halat grilleznek az utcán, élik gondtalan hétköznapjainkat ebben a trópusi paradicsomban. Az itt töltött első napunk a lazulásról és a strandolásról szól, aktívan próbáljuk kipihenni borneói utunk legfárasztóbb pillanatait. Szállás: légkondícionált vízparti bungalókban, teljes ellátással.

Fontos! Mabul szigetétől alig fél óra hajóútra található Sipadan, a világ egyik legkülönlegesebb és leghíresebb búvárhelye. A Mabulról induló búvárcsoportok naponta korlátozott számban kapnak engedélyeket a Sipadan környéki merülésekre, így ha búvárkodáson is gondolkozol, az útra való jelentkezésed esetén mindenképp jelezd ezt az iroda felé! A búvárkodás részletei megtalálhatóak a tudnivalók pénz-ügy részénél.

11

 
Mabul
 

A napfelkelte fényei ismét csendes kis szigetünkön köszöntenek minket. A mai napon egész napos sznorkelltúrára indulunk, hogy a korallszirjeiről híres Mabult körüljárva a különféle színekben pompázó halak és korallok között töltsük utolsó borneói napunkat. Este pedig egy búcsúvacsora keretében beszéljük át addigi kalandjainkat és méltóképp elbúcsúzunk Borneó felejthetetlen szigetétől. Szállás: légkondícionált vízparti bungalókban, teljes ellátással.

12

 
Kota Kinabalu, Tawau, Tun Sakaran Marine Park, Semporna, Kuala Lumpur
 

Korán reggel indulunk vissza Sempornába, hiszen egy tartalmas és felejthetetlen nap vár ránk a Semporna melletti Tun Sakaran Marine Park területén, hogy egy egész napos hajókirándulásra induljunk a Celebesz-tenger partjainál. A természetvédelmi területen több kisebb-nagyobb szigetcsoport található, melyek közül a mai napon Bodgaya és Bohey Dulang szigeteit keressük fel. Utóbbin ki is kötünk, hogy egy rövid kaptató után egy egészen pazar kilátóhelyről szemléljük meg az előttünk elterülő trópusi szigetvilág elképesztő színekben pompázó együttesét. Természetesen a víz alá is lemerülünk, és napunkat többször is megszakítjuk egy-egy sznorkellezés idejére ahol a szemkápráztató korallszirtek színkavalkádjában élvezhetjük a Celebesz-tenger hullámait. A Tun Sakaran Marine Park ezen felül otthona több, mint két ezer, a Bajau népcsoporthoz tartozó helyi lakosnak is, akik továbbra is tradicionálisan cölöpökre épült faházakban élnek és életmódjuk teljesen alkalmazkodott a tengeri környezethez. A kora délutáni órákban indulunk vissza Semporna városába, ahonnan aztán a délután folyamán visszarepülünk Kuala Lumpur városába. Szállás: hotelban.

13

 
Kuala Lumpur
 

A nemzetközi járatunk indulásának függvényében szabadprogram keretében felfedezhetjük az eddig még nem látott részeit Kuala Lumpurnak, hogy végül megkezdjük hosszú hazautunkat Budapestre.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés