Bejelentkezés

Malajzia: Borneó, Langkawi

Kalandozások és túrák Borneón, majd lazulás Langkawin

Malajzia az utóbbi években az egyik legvonzóbb célponttá vált a délkelet-ázsiai régióba utazóknak, ám Borneó szigetét szerencsére a legtöbb helyen még nem érinti a tömegturizmus. Borneó pont azt nyújtja minden utazóknak, ahogy álmainkban élt a sziget: hajózás a végtelen, kanyargós folyókon, túrázás az érintetlen dzsungelben karnyújtásnyira az egyedülálló élővilágtól, testközelből megcsodált orangutánok, elképesztő méretű rejtett barlangok bennük megannyi furcsa teremtménnyel és vendégszerető helyiek. Malajzia félszigeti részén aztán Langkawi szigetét fedezzük fel az eldugott meseszép strandok, fehér homokos trópusi szigetek, színpompás korallszirtek miatt, majd Kuala Lumpurban lesz teljes utazásunk, ahol egy igazi nyüzsgő metropolisz, égig érő felhőkarcolók, és finomabbnál finomabb ételek várnak ránk. Bár az egyre felgyorsuló globalizáció Borneó életének sok területén megjelent, a terület igazi szépsége, hogy továbbra is találhatunk olyan részeket, ahol az utóbbi 100 évben megállt az idő. Tarts hát velünk erre a csodás helyre, nyisd nagyra szemed és merülj el Malajzia fantasztikus világában! 

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- Kuala Lumpur, Malajzia multikulturális fővárosa
- a Borneón őshonos orangutánok testközelből
- tengeri kajakozás a gyönyörű Santubong-félszigeten
- a Bako Nemzeti Park rejtett kincsei és a borneói nagy orrú majmok
- a Mulu Nemzeti Park világhírű barlangrendszerei és sziklatűi (UNESCO világörökség)
- évszázadok óta érintetlen esőerdők
- csodálatos trópusi sziget a Maláj-félszigeten: Langkawi
Időpontok
 • 1. nap Kuala Lumpur

  Érkezés Malajzia fővárosába, a mindig nyüzsgő Kuala Lumpurba. Programunk a szállásról indul, amely elfoglalása után, ha időnk engedi, belevetjük magunkat a városi forgatagba és megszerezzük első élményeinket a remek maláj konyha fogásaiból is. Szállás: hotelben, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. 
 • 2. nap Kuala Lumpur, Santubong-félsziget

  A mai napon irány a reptér, ugyanis áttesszük székhelyünket Borneóra, azon belül is Kuchingba, Sarawak tartomány fővárosába. Kisbuszunkkal egyből a várostól 25 km-re lévő Santubong-félsziget felé vesszük az irányt, ahol aztán elfoglaljuk esőerdőkkel körülvett szállásunkat alig 50 méterre a tengerparttól. Ebéd, majd némi pihenő után a vállalkozó kedvűekkel egy néhány órás kajaktúrára indulunk, melynek során felfedezzük a partvidék legszebb részeit. Strandolással egybekötött aktív délutánunk végén pedig megcsodálhatjuk félszigetünket a lemenő nap fényében...
  Szállás: apartmanokban, három ágyas kabinokban, ahol egy éjszakát leszünk, ellátás: reggeli és vacsora.
 • 3. nap Santubong-félsziget, Bako Nemzeti Park, Kuching

  2
  Korán reggel indulunk, hiszen egy egész napos túra vár ránk a méltán híres Bako Nemzeti Parkban. Rövid buszozás után hajókkal közelítjük meg a félszigetet, majd az aktuális apály-dagálytól függően szállunk partra a nemzeti park területén, hogy aztán felfedezhessük a legszebb részeket. A vadregényes dzsungelen átkelve hol madártávlatból gyönyörködhetünk a meseszép öblökben, hol pedig leereszkedvén a partra felfrissítjük magunkat az elhagyatott strandok egyikén. Délután felé szép lassan előmerészkednek a park legnagyobb számú lakói, a majmok is, akik közül aztán egy kis szerencsével nem csak makákók hadával, hanem a nagyorrú proboscis majmok egy-egy félénk példányával is találkozhatunk. Túránk végeztével az utolsó hajók egyikével hagyjuk el a félszigetet, majd Kuchingba tesszük át székhelyünket és elfoglaljuk belvárosi szállásunkat. Sétálunk egyet a város rendkívül hangulatos folyóparti sétányán, vacsoránkat pedig egy hatalmas étel-standon fogyasztjuk el, válogatva a sarawaki különlegességekből. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli. Táv: 6 km, szint: 300 méter, menetidő: 5-6 óra.
 • 4. nap Semengoh Orangután Rezervátum, Kubah Nemzeti Park, Kuching

  3
  Korán indulunk szállásunkról, hogy a Kuchinghoz közeli, világhírű Semengoh Orangután Rezervátumban elcsípjük a reggeli etetést, amely során testközelből csodálhatjuk meg a Borneó szigetén őshonos, rendkívüli orangutánokat. A félig vad állatok egy hatalmas, körülkerített területen élnek háborítatlanul, ám naponta csupán reggel és délután merészkednek az emberek közé. A rendkívül tudatos rehabilitációs programnak köszönhetően a legidősebb orangutánok mellett egyre több újszülöttel is találkozhatunk, ha szerencsénk lesz. Ebéd után aztán átbuszozunk a 20 km-re található Kubah Nemzeti Parkba, ahol egy igen fárasztó 6 km-es dzsungeltúra várk ránk. Végső célunk a park legnagyobb és legszebb vízesése lesz, ahol aztán jól fog esni egy kis fürdőzés a fülledt, párás időben. Késő délután térünk vissza a már megszokott szállásunkra. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli. Táv: 6 km, szint: 450 méter, menetidő: 4-5 óra.
 • 5. nap Kuching, Mulu Nemzeti Park

  1
  Ma ismét repülőre szállunk, kezdetét veszi ugyanis négy napos vadregényes kalandunk Sarawak legnagyszerűbb nemzeti parkjában, a Mulu Nemzeti Parkban, hogy felfedezzük a világ egyik legnagyobb barlangrendszerét, mindezt az érintetlen esőerdők között, messze a globalizált világtól elzárva. Rövid repülés után elfoglaljuk szállásunkat, majd helyi vezetőnkkel először a Deer- és Lang-barlangokat keressük fel. Előbbi közel 180 méteres bejáratával hihetetlen látványt nyújt és több millió denevér otthonául is szolgál, melyek minden nap délután 6 óra környékén repülnek ki élelmet keresni - teszik mindezt rendkívül látványos formációkban. Fárasztó napunk végén visszatérünk a Nemzeti Park központjában lévő szállásunkra. Szállás: bungalóban, hálóteremben, ahol két éjszakát fogunk aludni, ellátás: reggeli. Táv: 7 km, szint: 50 méter, menetidő: 3 óra.
 • 6. nap Mulu Nemzeti Park, Camp 5

  3

  Második napunkat a Muluban egy nagyjából egy órás hajózással kezdjük, így közelítjük meg a Clearwater-folyó forrását. Innen először a gyönyörű cseppkőformáiról ismert Wind-barlang, majd a közeli Clearwater-barlangrendszer felé túrázunk. Utóbbi 151 km-es hosszúságával Délkelet-Ázsia leghosszabb barlangrendszere, benne a világ leghosszabb barlangi vízrendszerével, megannyi beszakadással és hatalmas termekkel. A barlang hatalmas kifolyójában aztán jól fog esni egy kis fürdőzés, úszkálás, ugrálás a kristálytiszta és kellemesen hűvös vízben. Ebédünket is itt fogyasztjuk el, majd indulunk is tovább, hiszen napunknak még koránt sincs vége. Újabb egy órás hajóúttal érjük el végső kikötőnket, ahonnan további 3-4 órás dzsungeltúra vár ránk, hogy aztán késő délután elérjük rendkívül egyszerű, ám annál hangulatosabb szállásunkat (Camp 5) messze az őserdő kellős közepén.. Ez lesz aztán remek kindulópontja másnapi túránknak. Szállás: bungalóban, hálóteremben, ellátás: ebéd, vacsora, ivóvíz. Táv: 9 km, szint: 300 méter, menetidő: 4-5 óra.

 • 7. nap Camp 5, Pinnacles, Camp 5

  4
  Mai napunk kétségkívül az egyik legnehezebb, ám talán a leglátványosabb is lesz egész utunk során. Korai kelés után indulunk útnak, hogy a Mulu Nemzeti Park fő attrakciójához, a lenyűgöző Pinnacles sziklatűihez tegyünk egy igencsak nehéz és kimerítő túrát. A Gunung Api csúcsára induló, néhol technikás, erősen kitett és igencsak csúszós részekkel is tarkított ösvényen indulunk el, hogy aztán dél környékén elérjük célunkat, a helyenként közel 45 méter magasan az égbe törő, egészen elképesztő formákat öltő mészkő sziklatornyok együttesét. Miután kicsodálkoztuk magunkat és megannyi remek képet készítettünk, visszaindulunk a Camp 5 felé, hiszen még egyszer meg kell tennünk a korántsem egyszerű utunkat.. Az éjszakát az előzőhöz hasonlóan itt töltjük. Szállás: bungalóban, hálóteremben, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora, ivóvíz. Táv: 6 km, szint: 1200 méter, menetidő: 7 óra.
 • 8. nap Camp 5, Mulu Nemzeti Park, Langkawi

  2
  Utolsó napunkat kezdjük meg a Mulu Nemzeti Parkban és egész Sarawakban is. A már ismerős úton először visszatúrázunk a folyóparti Kuala Berarig, itt hajókba pattanunk és visszatérünk a Nemzeti Park központjába. A túránk tempójától, valamint az ingadozó vízjárástól függően ha még lesz időnk, teszünk egy alig másfél órás kitérőt, hogy végigmenjünk egész Borneó leghosszabb és leglátványosabb lombkorona sétányán. A talajtól majd 40 méteres magasságban, a lombkoronaszinten sétálva érezheti át igazán az ember az esőerdőket valódi közelségből. A délután folyamán aztán transzfer a reptérre, majd két átszállással máris a maláj félsziget gyönyörű szegletében, Langkawi szigetén találjuk magunkat. Az esti órákban érkezünk meg hangulatos és színvonalas szállásunkra, ahol 3 éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: resortban, ellátás: reggeli. Túratáv: 9 km, szint: 100 méter, menetidő: 4-5 óra.
 • 9. nap Langkawi

  Langkawi Malajzia legészakibb szigete, amely talán legközelebb áll a trópusi paradicsom képéhez az országban, és nem mellékesen egy vámmentes terület is, szóval minden adott, hogy ki tudjuk pihenni magunkat az utolsó két napunkon. A modern Malajziát magunk mögött hagyjuk, ha letérünk a tengerparti útról, az őserdőben még pálmakunyhókban élnek a helyiek, sokszor elektromosság és vezetékes víz nélkül, boldog paradicsomi miliőben. Szállásunk a modern részben lesz, gyönyörű, végtelen, korallhomokos strandok, kókuszligetek, plázák, éttermek, vámmentes boltok és rizsföldek között. A mai nap a pihenésé; vagy sokáig alszunk vagy már napkeltekor fürdünk a tengerben, ki-ki vérmérséklete szerint. El lehet menni egy fakultatív hajókirándulásra, lehet robogót bérelni és kilátogatni egy kevésbé zsúfolt strandra, vagy csak napozni egész napestig. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Langkawi

  2
  Ma egy kis szigettúra következik. A sziget legnagyobb látnivalója az Oriental Village. Található itt egy felvonó amely 708 méterre repít, egy bátraknak való üveghíd 100 méteres szakadék felett, valamint éttermek, ajándékboltok. A kalandok után egy kis tengerpart, fehér homokon kókuszpálmák alatt, ebéd előtt vagy után. Délután a csoport igényei szerint felkeresünk egy trópusi vízesést vagy egy eldugott strandot a mangrove erdő szélén, esetleg felautózunk a sziget legmagasabb (881 m) pontjára. Este ismét miénk az éjszaka, vásárlás, vacsora, éjszakai fürdőzés. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Langkawi, Kuala Lumpur

  A reggeli gépek egyikével elhagyjuk Langkawit, és alig másfék óra alatt már a fővárosban leszünk. Az utolsó napunkat így metropoliszunk, Kuala Lumpur felfedezésére szánjuk. Körbejárjuk a vibráló kínai és indiai negyedet, felkeressük a város gyarmatosítás korabeli épületeit és a modern világ egyik leggrandiózusabb felhőkarcolóját, a Petronas Ikertornyokat, ahová - ha szerencsénk lesz - fel is mehetünk, hogy megcsodáljuk az előttünk elterülő várost. Kora délután aztán az elővárosi vonatok segítségével felkeressük a város határában fekvő grandiózus Batu-barlangot is, belekóstolva kicsit mind a Malajziában élő indiai kisebbség hindu vallásába, mind pedig a trópusi barlangképződés geológiai folyamataiba is. A délutáni további része szabadprogram, ki-ki válogathat kedvére a további látnivalók, egy jól eső vacsora vagy a habzó sörök közül. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 12. nap Kuala Lumpur

  Az utolsó napra szervezett programunk nincs, a nemzetközi járatunk indulásának függvényében megkezdjük a hazautazást.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.