Görögország: Kréta

Aktív nyaralás és csúcstúra Görögország legnagyobb szigetén. Kiscsoportos utazás!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag
Mediterrán klíma, strandolásra kiválóan alkalmas homokos partok, azúrkék tenger, festői táj, völgyekben megbújó kicsiny falvak és a krétaiak messze földön híres vendégszeretete, csak pár dolog, ami az Európa legdélibb részén fekvő Kréta bűvös vonzerejét adja. Ugyanakkor Görögország legnagyobb szigete az első nagy görög civilizáció, a mínoszi kultúra otthona volt. Kréta szigete Görögország egyik legkedveltebb nyaralási úticélja, ahol a természeti látnivalók mellett érdemes betérni a hangulatos tavernákba, ahol feltétlenül megkóstoljuk a helyi specialitásokat, mint például a tipikus krétai olívaolajjal készült görög salátát és a Rakit! Túrázunk Kréta vadregényes hegyei között, hajózunk a Földközi-tenger azúrkék vizein, lazítunk a napsütötte homokos strandokon, vár Görögország talán legszebb szigete!

Kiemelt látnivalók utunk során:
- Knosszosz, 
- Falassarna csodálatos strandjai,
- a Szamaria-szurdok és a Pszilorítisz-hegy (2456 m),
- Balos-lagúna,
- Haniá óvárosa és velencei kikötője,
- Réthimno óvárosa.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. június 19. -
2021. június 26.
A jelentkezés lezárult
2021. június 17.
1

 
Iráklio
 

Érkezés Iráklióba, Kréta fővárosába a délutáni órákban. A repülőtéren felvesszük bérelt kisbuszunkat és szállásunkra hajtunk, ahol elfoglaljuk szobáinkat, ahol a következő hét éjszakát fogjuk tölteni. A naplemente előtt még lesz időnk egy csobbanásra a Krétai-tenger simogató vizében. Az este folyamán pedig a közeli tavernákban elkezdjük az ismerkedést a krétai görög konyhával. Szállás apartmanban, ahol hét éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Szamaria-szurdok
 

A mai nap a túrázásról fog szólni. Kréta legismertebb szurdokvölgyei a túrázók kedvelt célpontjai, hiszen a legnagyobb görög sziget nem csak a tengerparti lazításra ad lehetőséget, hanem az aktív felfedezők számára is sok lehetőséget nyújt. Célunk a Szamaria-szurdok, a sziget legismertebb szurdokvölgye. Korán reggel indulunk, először Chania városában helyi buszra szállunk, amellyel körülbelül egy órás utazást után érkezünk meg túránk kiinduló pontjához, Omalos falutól pár km. távolságra. A kora délelőtti órákban indulunk nagyjából 6-8 órás gyalogtúránkra a 16 km hosszú szurdokban, mely Európa egyik leghosszabbja. 1962-ben nemzeti parkká nyilvánított területen több száz állat és növény fajjal találkozhatunk. A szurdok oldalfalai 500 méteres magasság fölé nyúlnak, a falak közti távolság pedig 3-250 m. A legszűkebb, 3 m széles pont a "Vaskapu" a legtöbbet fényképezett hely a szurdokban, ahova a nap sem tud besütni. Sziklás terepen haladunk, eleinte lefelé, majd a táv kb. egynegyedénél következik túránk három legmagasabb pontja, melyeket meredek kaptatókat leküzdve érünk el, hogy a másodiknál elérjük túránk legmagasabb pontját 1 608 m. magasan, majd a harmadik meredek emelkedő után lefele haladunk amíg a szurdok közepén elérjük egy kis település elhagyatott házait. Innen ismét felfelé haladunk, fokozatosan emelkedő terepen, majd az utolsó négy kilométeren lefele haladunk a tenger irányába. A hasadék végére érve Agia Roumeli falunál érünk ki a Líbiai-tengerhez és a falu strandján akár fel is frissülhetünk a tenger kellemes vizében. Itt kompra szállunk és a part mellett hajózva egy órás utazás után érkezünk meg Chora Sfakia-ba ahonnan mint reggel, helyi busszal térünk vissza Chaniába, kisbuszunkhoz. Szállásunkra az esti órákban érünk vissza. Túra menetidő: 6-7 óra, túratáv: 15 km, szint: 1 200 m.

3

 
Balos, Elafonissi, Falassarna
 

Az előző napi túrázás után ma lazítunk egy kicsit és felfedezzük Kréta világhíres strandjainak legszebbjeit. A sziget nyugati oldalán lévő strandok leglátványosabbjait fogjuk meglátogatni. Mind a három tengerpartot a világ legszebb strandjai között tartják számon. Első megállónk nagyjából két és fél órás utazás után Balos strandja. A parkolóból egy km. hosszú gyaloglás után érjük el Balos lagúnáját, ahol lenyűgöző látványt nyújt a fehér homokkal és rózsaszín koralltörmelékkel borított föveny és kellemes hőmérsékletű kristálytiszta tenger. Pár órát töltünk a tengerben és a parton lazítva, majd tovább indulunk déli irányba. Kb. másfél óra buszozás után következik Elafonissi, amely kétségkívül a világ egyik legkülönlegesebb strandja. Kréta egyik legszebb partszakaszát a fehér homok és rózsaszín strand változatossága varázsolja egyedivé. A jól kiépített tengerparton több órát fogunk eltölteni, hogy legyen időnk megebédelni és felfedezni a lagúna minden szegletét, valamint a tengervízben gázolva átsétálhassunk Elafonissi kis szigetrére, ahol további strandok várnak ránk. A kora esti órákban indulunk vissza szállásunk felé, de útközben megállunk Falassarna strandján, hogy a világos színű homokkal borított strandon csodálhassuk meg Kréta talán legszebb naplementéjét a zöldes-türkizes árnyalatokba hajló víz felett. Miután a nap lebukott a horizont alá, elindulunk szállásunkra, ahova az esti órákban fogunk megérkezni. Szállás apartmanban.

4

 
Ida-hegy (2456 m), Knósszosz, Hanía
 

A mai napunk délelőttjén lehetőség nyílik egy fakultatív csúcstúrára. Korai reggeli után célunk a sziget középső része, ahol apró hegyi falvak érintésével egészen 1580 méteres magasságig buszozunk a Pszilorítisz-hegység lábánál fekvő parkolóig. Itt aztán rövid készülődés után nekivágunk, hogy meghódítsuk a sziget legmagasabb csúcsát, mely egyben Görögország 9. legmagasabb hegycsúcsa is! A jól kijárt ösvényen még a nagy hőség előtt elindulunk majd, ám így is izzasztó kaptatókra és lassú haladásra kell majd számítani. A csúcs felé közeledve aztán igazi magashegyi táj fogad minket körülöttünk 2000 méter feletti csúcsokkal és egész Kréta látképével. Az Ida-hegyet elérve a csúcsfotók és a csodálatos panoráma után visszaereszkedünk a kisbuszunkhoz, majd késői ebédünkre már visszatérünk szállásunkra. A nap további részében ebéd után a kulturális látnivalóknak áldozunk. Első megálló Knosszosz, egykori Minószi civilizáció vallási és politikai központja. A Minószi volt az első fejlett civilizáció Európában, amely többek között hatalmas, bonyolult épületkomplexumokat és lenyűgöző műalkotásokat hagyott maga után. Európa egyik legrégebbi városának tartott helyhez számos legenda és mítosz kapcsolódik, amelyek közül a leghíresebb Minótaurosz labirintusa. Bebarangoljuk az egykori palota romjait, majd tovább indulunk a sziget fővárosába Iráklióba. Rövid sétát teszünk a belvárosban és a kikötőben, megnézzük Kastello del Molo-t, a főváros ikonikus erődjét, majd tovább indulunk. Következik Haníá, Kréta második legnagyobb városa, de minket az óváros érdekel, amelyen a velencei befolyás hagyta a legnagyobb nyomot. Bebarangoljuk a kövekkel kirakott sikátorokat, gyönyörködünk a díszes fa ablakokban, felderítjük az aprócska tereket és a velencei kikötőt színes házakkal. Szállásunkra az esti órákban érünk vissza. Csúcstúra menetidő: 4-5 óra, túratáv: 8,7 km, szint: 880 m fel/le. Szállás apartmanban.

5

 
Réthimno
 

Az előző napok túrái után a mai napon ismét lazítunk és megnézzük a reneszánsz középkor egyik legjobb állapotban megmaradt városrészét Európában, Réthimno-t. Kényelmesen megreggelizünk, majd rövid buszozást követően kezdjük meg a város bejárását. A velencei uralom jellegzetes épületei közül sok a mai napig változatlan formában maradt fenn, a szűk utcákon díszes kapubejárók, domborművek, erkélyek fedezhetők fel. Ugyanakkor a török hódoltság nyomai is jól látszanak mecsetek, keleti stílusú házak formájában. Barangolunk a hamisítatlan mediterrán óvárosban, megebédelünk, lazítunk. Ebéd után elmegyünk egy borkóstolóra egy helyi borászatban, ahol meg lehet ismerkedni a krétai borok történelmével és természetesen meg is lehet kóstolni a legjellegzetesebb helyi borokat. Aki más programra vágyik több lehetőség közül választhat. Strandolhatunk valamelyik környékbeli tengerparton, vagy választhatunk fakultatív aktívabb kikapcsolódást is. De beleférhet még egy olíva olaj sajtoló üzem látogatása is, a gyártási folyamatok megismerésével és kóstolóval. Szállásunkra az esti órákban érünk vissza. Szállás apartmanban.

6

 
Rouvas-szurdok, Preveli strand
 

A mai napon ismét túrázni fogunk, hiszen Krétán rengeteg látványos túraútvonal közül választhatunk. Kora reggeli indulás után a sziget belsejébe indulunk, célunk ismét a Pszilorítisz-hegység, melynek keleti részét látogatjuk meg. A görög mitológiából is ismert hegység lábánál elterülő Rouvas erdőben fogunk túrázni. Egy mesterséges tó mellől indulunk, rövid gyaloglást követően magunk mögött hagyjuk az Agios Nikolaos kolostort és behatolunk a "mesebeli" Rouvas erdőbe. Folyamatosan emelkedő ösvényen, rönkfa hidakon, sziklába vájt lépcsőkön haladunk, néha a patakmederben vezet utunk a sziklamedencékkel teli erdős Rouvas-szurdokban, amíg elérünk egy hegyi menedéket. Elfogyasztjuk magunkkal hozott elemózsiánkat, majd visszatúrázunk kiindulópontunkhoz, ahol a tóparti tavernában hűtött italok társaságában lazíthatunk. Pár órás autózás után érkezünk meg következő túránk kiindulópontjáig. Rövid, látványos szurdoktúra vár minket, a végén a látványos Preveli stranddal, fürdéssel, lazítással a Líbiai-tengerben vizében. Buszunkat hátrahagyva behatolunk a Megalopotamos folyó által vájt szurdokba, ahol a körőlüttőnk magasadó meredek sziklafalak és a távolban néha felbukkanó a tenger gyönyörű kilátást nyújt. Kisebb emelkedőket leküzdve alapvetően szintben haladva érjük el a Preveli strandot, ahol a mai túrázás után megérdemelt tengerparti lazítás következik. Fürdőzés után buszunkkal indulunk vissza szálásunkra, ahova az esti órákban érkezünk meg. Rouvas-szurdok túra menetidő: 4-5 óra, túratáv: 10 km, szint: 450 m. Preveli strand túra menetidő: 1,5-2 óra, túratáv: 4 km, szint: 120 m. Szállás apartmanban.

7

 
Agiofarago beach, Matala beach
 

A mai nap a pihenésről fog szólni. De természetesen lesz egy könnyed túrázás és strandolás is. Kényelmesen megreggelizünk majd kb. 2 órás buszozás után érkezünk meg túránk kiindulópontjához. Kényelmesen végigsétálunk az Agiofarago szurdokon melynek végén vár minket a tenger. A kb. kétszáz méter széles Agiofarago strandon nem találunk kiépített infrastruktúrát, csak gyalog lehet megközelíteni, de cserébe nincs tömeg, nyugodtan élvezhetjük a strandolás örömeit az égbe szökő sziklák közé szorított homokos parton. Lazítás és fürdés után visszasétálunk buszunkhoz és a nem messze található Matala strandot célozzuk meg. Ez a világszép strand jól kiépített infrastruktúrával rendelkezik, így itt több turistával találkozhatunk. A környékbeli éttermek egyikében megebédelünk, majd felderítjük a környéket, fürdünk, lazítunk az apró köves parton. Matala híres a strand északi végében emelkedő mészkősziklában található barlangokról. Víz alatti és feletti barlangok, melyekben valamikor emberek éltek, de lehetséges, hogy temetkeztek is bennük. El lehet menni hajókirándulásra, tekeregni a környékbeli sziklák között, vagy csak élvezni a tengert és a napsütést. A kora esti órákban érünk vissza szálásunkra. Agiofarago strand túra menetidő: 1,5 óra, túratáv: 3 km, szint: 100 m.

8

 
Hazautazás
 

A mai napon elbúcsúzunk ettől a csodálatos szigettől, szervezett programunk már nincs. A repülőgépek indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre és hazautazunk.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés