Bejelentkezés

Azerbajdzsán trekking: Shahdagh (4243 m), Bazardüzü (4466 m)

Sátras csúcstúrák a Kaukázus legszebb részein az alig ismert Azerbajdzsánban

Az 1200 km hosszú Kaukázus - már csak méreténél fogva is - rendkívül sokszínű hegyvilág. Ha csak európai testvéréhez hasonlítjuk, a hasonló kiterjedésű Alpok is közismerten változatos hegységek sokasága - ám a Kaukázust sokkal kevésbé sújtja (még) a tömegturizmus. Fokozottan igaz ez az azerbajdzsáni vonulatokra, ahol a Kaukázus legkeletibb magaslatai emelkednek. Természetesen itt is, mint az Alpokban megvannak a nagyobb figyelmet kapó csúcsok, pl. a kaukázusi államok főcsúcsai, de a magashegyi turizmus sok helyen még épp csak élénkül, így a hegyvidékek bőven tartogatnak felfedezni valót.

Azerbajdzsán teteje - a már nevében is hívogató Bazardüzü (4466 m) - a Kaszpi-tengertől 100 km-re emelkedik, de keleti helyzete miatt lényegesen szárazabb, mint a nyugati Kaukázus-részek. A 4000 méter fölötti magasságok ellenére itt már nincs jégborítás, alpesi rétekben, vad hegygerincekben, mély völgykatlanokban viszont bővelkedik, ahol a hegyi pásztorkodás ma is a megélhetés alapja. Az önmagában is sokszínű tájkép mindenképp a Kaukázus e legtávolabbi vidékének bejárására hív - ráadásul az ország teteje mellett egy szomszédos hegység, a Shahdag 4243 m-en tetőző legmagasabb részét is végig járjuk. És hab a tortán, hogy a hatalmas törésvonalak mentén létrejött hegyvidék közelében - pont a vad földtörténet miatt - gázfeltörések éltette iszapvulkánok is kialakultak. Nyilván azok sem maradhatnak ki e különleges vidéken tett kalandjainkból, ahogy a Gobustan Nemzeti Park sziklarajzai sem.

A gyermekcipőben járó szervezett turizmus itt még nem uralja a hegységeket, így utazásunk bővelkedik "nomád" részletekben, de végig a helyi hegyivezetőket is biztosító azeri partnerirodával együttműködésben zajlik. Keleti kalandra fel - vár Ázsia peremvidéke, a csodás és változatos Kaukázus azerbajdzsáni, távoli teteje!

Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
-a Shahdag Nemzeti Park, Shahdag-csúcstúra
- a hegyi pásztorkodás világa
- az "agyongyűrt" Kaukázus sziklavilága
- úttalan utakon a Kaukázus völgyrendszereiben
- Bazardüzü-csúcstúra
- világörökségi védelem alatt álló sziklarajzok a Gobustan Nemzeti Parkban
- sár(iszap)vulkánok
- Baku különleges építészete

Időpontok

 • 2024. július 20 → 27.
 • 1. nap Baku

  1
  Esti érkezés Baku nemzetközi repülőterére, majd transzfer a szállásunkra, ahonnan programunk indul. Szállás: hotelben.
 • 2. nap Baku, Guba, Khinalug, Kharibulbul (2783 m)

  2
  Elhagyjuk Azerbajdzsán fővárosát, és az országot északon uraló hegyvidék, a Keleti-Kaukázus felé vesszük az irányt. Először Guba városát érintjük, itt elintézzük a bevásárlásokat, feltöltjük a készleteket, hiszen a hegyi tartózkodás sátras része önellátó étkezésekkel zajlik. Innen egyre magasabb hegyek között kanyarogva, a kora délutáni órákban érjük el Khinalug 2100 méteren fekvő települését. Az aszfaltozott út 2006-os átadása előtt ide csak egy murvás úton lehetett eljutni. A ma turistaközpontként is működő kiindulópontunk körül 3000 méter fölé magasodó hegycsúcsok tornyosulnak. A helyiek többsége továbbra is magashegyi pásztorkodásból él, de már szálláskiadással is foglalkoznak, ahol megkóstolhatjuk a klasszikus azeri konyha hegyvidéki fogásait is. Alkalmas időjárás esetén a délutánt aktívan töltjük, és a környékbeli Kharibulbul csúcsát vesszük célba a még szebb panorámáért. Bemelegítő túránk végén visszatérünk a faluba, majd átbeszéljük a hamarosan induló túranapok részleteit. Túratáv: 8 km, szint: 600 m, menetidő: 3-4 óra. Szállás: vendégházban, vacsorával.
 • 3. nap Khinalug, Shahdag Nemzeti Park, Shahdag alaptábor (3100 m), akklimatizációs túra

  3
  Buszunkat terepjárókra váltjuk, ezek segítségével közelítjük meg a Shahdag Nemzeti Park regisztrációs pontját, majd végül a gépjárművel elérhető legutolsó helyszínt is. Itt aztán felpakolunk a másfél napra szükséges felszerelésekkel, és egy bő 1 órás túra után a 3100 méteren fekvő Shahdag alaptáborba érkezünk. A Shahdagot a helyiek Azerbajdzsán legszebb hegyének tartják. Bár magasságában elmarad a Bazardüzü csúcsától, megmászása kihagyhatatlan élmény. Miután berendezkedünk az alaptáborban, 2-3 órás akklimatizációs túrára indulunk. Mivel először leszünk a túránkon 3000 méter felett, fontos, hogy fokozatosan szoktassuk szervezetünket a nagy tengerszint feletti magassághoz. Ezért a túra során nagyjából 3500 méterig megyünk fel, majd megpihenünk, élvezzük a panorámát, és próbáljuk minél tovább beszívni a kevésbé oxigéndús levegőt. A túra végén visszatérünk a táborba, ahol magunknak készítjük el vacsoránkat a hozott élelmiszerekből. Hamar nyugovóra térünk, hiszen következő nap korán indítjuk a csúcsmászást. Túratáv: 4 km az alaptáborig, 200 m szint, 1-1.5 óra. Akklimatizációs túra: kb. 4-5 km, 400 m szint, 2-3 óra. Szállás: kétszemélyes sátorban, ellátás: reggeli a vendégházban, vacsora önellátó az alaptáborban.
 • 4. nap Shahdag alaptábor (3100 m), Shahdag (4243 m), Shahdag alaptábor (3100 m)

  4
  Túránk egyik legszebb napja következik. Még napfelkelte előtt indulunk el a nevezetes csúcsra. A több mint 1000 méter szint leküzdéséhez 5-6 órára lesz szükségünk, így erőnket beosztva, fokozatosan jutunk egyre fentebb. Napfelkelte után, az első melegítő napsugarak már 3500 méter környékén érnek minket, innen pedig újabb 2 óra elteltével már 4000 méter fölött fogunk járni. Az egyre ritkuló levegő miatt mozgásunk is lassabbá válik, több megállót beiktatva, hosszabb pihenőket tartva érjük majd el dél körül a legendás Shahdag tetejét. A felejthetetlen csúcsérzés után már jóval gyorsabb tempóban fogunk visszaereszkedni az alaptáborba. A túra végén jólesően feküdhetünk majd ki a zöld fűre, vagy épp meg is mártózhatunk a közeli patakok egyikében. Túratáv: 12 km, szint: 1250 m, menetidő: 8-11 óra. Szállás: kétszemélyes sátorban, ellátás: önellátó étkezések.
 • 5. nap Shahdag alaptábor (3100 m), Bazardüzü 2-es tábor (3250 m)

  2
  Ismét látványos, ám jóval könnyebb túranap következik. Reggeli után 1 órás ereszkedő túrával visszamegyünk a járművel járható út végéig és terepjárókba szállunk. Szűk folyóvölgyekben, lassan haladva elérjük új helyszínünket, és az autókat hátrahagyva, 2800 méter környékén megkezdjük túránkat a Bazardüzü 2-es alatáborába. A Yatig folyó folyását követve 4 km vár ránk, kora délután fogunk megérkezni a 3250 méteren fekvő 2-es alaptáborba, ahol jó eséllyel más csapatok is lesznek majd rajtunk kívül, hiszen a Bazardüzü- csúcsmászás nemzetközileg is egyre ismertebb. A délután további részét pihenéssel töltjük, igény esetén persze kisebb túrákat teszünk majd a környéken. Túratáv: visszafelé a Shahdag alaptáborból 4 km, 1 óra, a Bazadüzü 2-es alaptáborába 4 km, 400 m szint, 2 óra. Szállás: kétszemélyes sátorban, ellátás: önellátó étkezések.
 • 6. nap Bazardüzü 2-es tábor (3250 m), Bazardüzü (4466 m), Bazardüzü 2-es tábor (3250 m), Khinaliq

  4
  Túránk legnehezebb napja következik, hiszen célunk Azerdajdzsán főcsúcsa, a Kaukázus egyik ikonikus hegye, a 4466 méteres Bazardüzü. Hajnali ébredés után, korai reggelit követően kényelmes tempóban haladunk fölfelé. A Shahdag már megedzett mindenkit, így ha lassan is, de kitartóan gyalogolva érünk el először 4000 méterig, majd onnan még erős emelkedő vár a közel 4500 méteres Bazardüzü csúcsáig. A csúcs után túránkat egy másik ösvényen folytatjuk, és egy körtúra keretében a 4301 méteres Zafar csúcs felé vesszük az irányt. Innen aztán irány a 2-es tábor, ahol rövid pihenés és pakolás után indulunk is vissza a terepjárókhoz, hiszen a mai estén már jól fog esni a puha ágyunk a már ismerős khinalugi vendégházban. Túratáv a csúcsmenetnél: 10 km, szint: 1200 m, menetidő: 8-10 óra. Túratáv az 1-es táborba: 4 km, 400 m szint lefelé, 1.5 óra. Szállás: vendégházban, ellátás: reggel és napközben önellátás, vacsora a vendégházban..
 • 7. nap Khinaliq, Gobustan Nemzeti Park, sárvulkán, Baku

  1
  Nagyszerű látványokban bővelkedő, de túraszempontból levezető nap vár ránk Azerbajdzsánban. A hegyvidéki részeket elhagyva 3-4 órát haladunk buszunkkal az ország másik méltán híres szegletébe, a Gobustan Nemzeti Parkba. Az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló, több mint 6000 szikrarajz száraz környezetben, kopár hegyek közé rejtve vészelte át az utóbbi évezredeket. A sziklarajzok mellett egykori települések maradványait is érintjük, majd délután egy egészen más látványvilágba csöppenünk. A Föld legnagyobb iszapvulkán-mezője Azerbajdzsánban húzódik: a bolygónkon ismert kb. 700 sárvulkánból 350 db Azerbajdzsában fekszik, a feltörő gázok mozgatta híg iszap látványos kúpokat építve tör itt a felszínre - sok-sok helyen. A nap végén visszautazunk Bakuba, ahol az estéből a búcsúvacsora sem maradhat ki. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Baku

  Mivel a hazarepülés menetrend szerint este zajlik, napközbeni programunk a főváros leglátványosabb részeinek felkeresése, különleges épületegyütteseinek megismerése. A városnézés után, a repülőjárat indulásának függvényében transzfer a nemzetközi repülőtérre. Ellátás: reggeli a hotelben.
Az oldalon látható képeket helyi partnerünk biztosította.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.