Bejelentkezés

Azerbajdzsán trekking: Shahdagh (4243 m), Bazardüzü (4466 m)

Sátras csúcstúrák a Kaukázus legszebb részein az alig ismert Azerbajdzsánban

Miért éppen a Kaukázus?

Az 1200 km hosszú Kaukázus - már csak méreténél fogva is - rendkívül sokszínű hegyvilág. Ha csak európai testvéréhez hasonlítjuk, a hasonló kiterjedésű Alpok is közismerten változatos hegységek sokasága - ám a Kaukázust sokkal kevésbé sújtja (még) a tömegturizmus. Fokozottan igaz ez az azerbajdzsáni vonulatokra, ahol a Kaukázus legkeletibb magaslatai emelkednek. Természetesen itt is, mint az Alpokban megvannak a nagyobb figyelmet kapó csúcsok, pl. a kaukázusi államok főcsúcsai, de a magashegyi turizmus sok helyen még épp csak élénkül, így a hegyvidékek bőven tartogatnak felfedezni valót.

Azerbajdzsán teteje - a már nevében is hívogató Bazardüzü (4466 m) - a Kaszpi-tengertől 100 km-re emelkedik, de keleti helyzete miatt lényegesen szárazabb, mint a nyugati Kaukázus-részek. A 4000 méter fölötti magasságok ellenére itt már nincs jégborítás, alpesi rétekben, vad hegygerincekben, mély völgykatlanokban viszont bővelkedik, ahol a hegyi pásztorkodás ma is a megélhetés alapja. Az önmagában is sokszínű tájkép mindenképp a Kaukázus e legtávolabbi vidékének bejárására hív - ráadásul az ország teteje mellett egy szomszédos hegység, a Shahdag 4243 m-en tetőző legmagasabb részét is végig járjuk. És hab a tortán, hogy a hatalmas törésvonalak mentén létrejött hegyvidék közelében - pont a vad földtörténet miatt - gázfeltörések éltette iszapvulkánok is kialakultak. Nyilván azok sem maradhatnak ki e különleges vidéken tett kalandjainkból, ahogy a Gobustan Nemzeti Park sziklarajzai sem.

A gyermekcipőben járó szervezett turizmus itt még nem uralja a hegységeket, így utazásunk bővelkedik "nomád" részletekben, de végig a helyi hegyivezetőket is biztosító azeri partnerirodával együttműködésben zajlik. Keleti kalandra fel - vár Ázsia peremvidéke, a csodás és változatos Kaukázus azerbajdzsáni, távoli teteje!

Melyek Azerbajdzsán legfontosabb látnivalói?

-a Shahdag Nemzeti Park, Shahdag-csúcstúra
- a hegyi pásztorkodás világa
- az "agyongyűrt" Kaukázus sziklavilága
- úttalan utakon a Kaukázus völgyrendszereiben
- Bazardüzü-csúcstúra
- világörökségi védelem alatt álló sziklarajzok a Gobustan Nemzeti Parkban
- sár(iszap)vulkánok
- Baku különleges építészete

Időpontok

 • 2024. július 20 → 27.
 • 1. nap Baku

  1
  Esti érkezés Baku nemzetközi repülőterére, majd transzfer a szállásunkra, ahonnan programunk indul. Szállás: hotelben.
 • 2. nap Baku, Guba, Khinalug, Kharibulbul (2783 m)

  2
  Elhagyjuk Azerbajdzsán fővárosát, és az országot északon uraló hegyvidék, a Keleti-Kaukázus felé vesszük az irányt. Először Guba városát érintjük, itt elintézzük a bevásárlásokat, feltöltjük a készleteket, hiszen a hegyi tartózkodás sátras része önellátó étkezésekkel zajlik. Innen egyre magasabb hegyek között kanyarogva, a kora délutáni órákban érjük el Khinalug 2100 méteren fekvő települését. Az aszfaltozott út 2006-os átadása előtt ide csak egy murvás úton lehetett eljutni. A ma turistaközpontként is működő kiindulópontunk körül 3000 méter fölé magasodó hegycsúcsok tornyosulnak. A helyiek többsége továbbra is magashegyi pásztorkodásból él, de már szálláskiadással is foglalkoznak, ahol megkóstolhatjuk a klasszikus azeri konyha hegyvidéki fogásait is. Alkalmas időjárás esetén a délutánt aktívan töltjük, és a környékbeli Kharibulbul csúcsát vesszük célba a még szebb panorámáért. Bemelegítő túránk végén visszatérünk a faluba, majd átbeszéljük a hamarosan induló túranapok részleteit. Túratáv: 8 km, szint: 600 m, menetidő: 3-4 óra. Szállás: vendégházban, vacsorával.
 • 3. nap Khinalug, Shahdag Nemzeti Park, Shahdag alaptábor (3100 m), akklimatizációs túra

  3
  Buszunkat terepjárókra váltjuk, ezek segítségével közelítjük meg a Shahdag Nemzeti Park regisztrációs pontját, majd végül a gépjárművel elérhető legutolsó helyszínt is. Itt aztán felpakolunk a másfél napra szükséges felszerelésekkel, és egy bő 1 órás túra után a 3100 méteren fekvő Shahdag alaptáborba érkezünk. A Shahdagot a helyiek Azerbajdzsán legszebb hegyének tartják. Bár magasságában elmarad a Bazardüzü csúcsától, megmászása kihagyhatatlan élmény. Miután berendezkedünk az alaptáborban, 2-3 órás akklimatizációs túrára indulunk. Mivel először leszünk a túránkon 3000 méter felett, fontos, hogy fokozatosan szoktassuk szervezetünket a nagy tengerszint feletti magassághoz. Ezért a túra során nagyjából 3500 méterig megyünk fel, majd megpihenünk, élvezzük a panorámát, és próbáljuk minél tovább beszívni a kevésbé oxigéndús levegőt. A túra végén visszatérünk a táborba, ahol magunknak készítjük el vacsoránkat a hozott élelmiszerekből. Hamar nyugovóra térünk, hiszen következő nap korán indítjuk a csúcsmászást. Túratáv: 4 km az alaptáborig, 200 m szint, 1-1.5 óra. Akklimatizációs túra: kb. 4-5 km, 400 m szint, 2-3 óra. Szállás: kétszemélyes sátorban, ellátás: reggeli a vendégházban, vacsora önellátó az alaptáborban.
 • 4. nap Shahdag alaptábor (3100 m), Shahdag (4243 m), Shahdag alaptábor (3100 m)

  4
  Túránk egyik legszebb napja következik. Még napfelkelte előtt indulunk el a nevezetes csúcsra. A több mint 1000 méter szint leküzdéséhez 5-6 órára lesz szükségünk, így erőnket beosztva, fokozatosan jutunk egyre fentebb. Napfelkelte után, az első melegítő napsugarak már 3500 méter környékén érnek minket, innen pedig újabb 2 óra elteltével már 4000 méter fölött fogunk járni. Az egyre ritkuló levegő miatt mozgásunk is lassabbá válik, több megállót beiktatva, hosszabb pihenőket tartva érjük majd el dél körül a legendás Shahdag tetejét. A felejthetetlen csúcsérzés után már jóval gyorsabb tempóban fogunk visszaereszkedni az alaptáborba. A túra végén jólesően feküdhetünk majd ki a zöld fűre, vagy épp meg is mártózhatunk a közeli patakok egyikében. Túratáv: 12 km, szint: 1250 m, menetidő: 8-11 óra. Szállás: kétszemélyes sátorban, ellátás: önellátó étkezések.
 • 5. nap Shahdag alaptábor (3100 m), Bazardüzü 2-es tábor (3250 m)

  2
  Ismét látványos, ám jóval könnyebb túranap következik. Reggeli után 1 órás ereszkedő túrával visszamegyünk a járművel járható út végéig és terepjárókba szállunk. Szűk folyóvölgyekben, lassan haladva elérjük új helyszínünket, és az autókat hátrahagyva, 2800 méter környékén megkezdjük túránkat a Bazardüzü 2-es alatáborába. A Yatig folyó folyását követve 4 km vár ránk, kora délután fogunk megérkezni a 3250 méteren fekvő 2-es alaptáborba, ahol jó eséllyel más csapatok is lesznek majd rajtunk kívül, hiszen a Bazardüzü- csúcsmászás nemzetközileg is egyre ismertebb. A délután további részét pihenéssel töltjük, igény esetén persze kisebb túrákat teszünk majd a környéken. Túratáv: visszafelé a Shahdag alaptáborból 4 km, 1 óra, a Bazadüzü 2-es alaptáborába 4 km, 400 m szint, 2 óra. Szállás: kétszemélyes sátorban, ellátás: önellátó étkezések.
 • 6. nap Bazardüzü 2-es tábor (3250 m), Bazardüzü (4466 m), Bazardüzü 2-es tábor (3250 m), Khinaliq

  4
  Túránk legnehezebb napja következik, hiszen célunk Azerdajdzsán főcsúcsa, a Kaukázus egyik ikonikus hegye, a 4466 méteres Bazardüzü. Hajnali ébredés után, korai reggelit követően kényelmes tempóban haladunk fölfelé. A Shahdag már megedzett mindenkit, így ha lassan is, de kitartóan gyalogolva érünk el először 4000 méterig, majd onnan még erős emelkedő vár a közel 4500 méteres Bazardüzü csúcsáig. A csúcs után túránkat egy másik ösvényen folytatjuk, és egy körtúra keretében a 4301 méteres Zafar csúcs felé vesszük az irányt. Innen aztán irány a 2-es tábor, ahol rövid pihenés és pakolás után indulunk is vissza a terepjárókhoz, hiszen a mai estén már jól fog esni a puha ágyunk a már ismerős khinalugi vendégházban. Túratáv a csúcsmenetnél: 10 km, szint: 1200 m, menetidő: 8-10 óra. Túratáv az 1-es táborba: 4 km, 400 m szint lefelé, 1.5 óra. Szállás: vendégházban, ellátás: reggel és napközben önellátás, vacsora a vendégházban..
 • 7. nap Khinaliq, Gobustan Nemzeti Park, sárvulkán, Baku

  1
  Nagyszerű látványokban bővelkedő, de túraszempontból levezető nap vár ránk Azerbajdzsánban. A hegyvidéki részeket elhagyva 3-4 órát haladunk buszunkkal az ország másik méltán híres szegletébe, a Gobustan Nemzeti Parkba. Az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló, több mint 6000 szikrarajz száraz környezetben, kopár hegyek közé rejtve vészelte át az utóbbi évezredeket. A sziklarajzok mellett egykori települések maradványait is érintjük, majd délután egy egészen más látványvilágba csöppenünk. A Föld legnagyobb iszapvulkán-mezője Azerbajdzsánban húzódik: a bolygónkon ismert kb. 700 sárvulkánból 350 db Azerbajdzsában fekszik, a feltörő gázok mozgatta híg iszap látványos kúpokat építve tör itt a felszínre - sok-sok helyen. A nap végén visszautazunk Bakuba, ahol az estéből a búcsúvacsora sem maradhat ki. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Baku

  Mivel a hazarepülés menetrend szerint este zajlik, napközbeni programunk a főváros leglátványosabb részeinek felkeresése, különleges épületegyütteseinek megismerése. A városnézés után, a repülőjárat indulásának függvényében transzfer a nemzetközi repülőtérre. Ellátás: reggeli a hotelben.
Az oldalon látható képeket helyi partnerünk biztosította.

Út ára tartalmazza

- az utazást Azerbajdzsánban bérelt busszal végig a program során,
- az egyes túrák megközelítéséhez szükséges külön 4x4-es járművek használatát,
- a szállásokat 2 éjszakára Bakuban, szállodában, 2 reggelivel,
- a szállásokat 2 éjszakára Khinalugban magánszállásokon, 2 reggelivel és vacsorával,
- a trekkingtúra alatt a sátrakat, derékaljat 3 éjszakára magashegyi táborokban,
- a tábori étkezéshez gázfőzőket,
- a trekkingtúra alatt angolul beszélő magashegyi túravezetőt,
- a csúcsmászásokhoz szükséges engedélyeket és a nemzeti park belépőket,
- sikeres csúcsmászás esetén az angol nyelvű teljesítési igazolást,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy(ek) árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a biztosítást,
- a nem feltüntetett étkezéseket,
- a vízum díját.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, amihez az itt megjelölt járatot javasoljuk. A repülőjegyet a légitársaság oldalán tudod megvásárolni. https://wizzair.com/hu-hu

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

Nemzetközi menetrend (Wizz Air):
2024.07.20.      W6 2499       Budapest - Baku     20:45 - 02:30 (07.21.)
2024.07.28.      W6 2500       Baku - Budapest     03:15 - 05:25 

Utazás

Repülővel utazunk Azerbajdzsánba, ott pedig helyi, bérelt kisbusszal, a túráink során pedig többször terepjárókkal történik az utazás.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-14 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Azerbajdzsánban?

Azerbajdzsán trekking programunkra túrázási tapasztalattal rendelkező, aktív utasaink jelentkezését várjuk, hiszen a több napos túrázás során nagy tengerszint feletti magasággal, meredek emelkedőkkel, és egyes szakaszokon nehéz tereppel fogtok majd találkozni, így fontos a megfelelő fizikai kondíció és állóképesség. A túrák szinte végig 3-4000 méter tengerszint feletti magasságban lesznek a Kaukázus hegyláncai között, ahol az időjárás szinte az egyik percről a másikra változhat meg, és akár havazás is előfordulhat. 

Bazardüzü és a környező hegycsúcsok térképe ezen az oldalon megtekinthető.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (az időjárás változásai, valamint az orosz-grúz határon dúló politikai helyzet)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű! Az ilyen váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. Megértéseteket köszönjük!

Szállás

Bakuban két éjszakát töltünk nyugati színvonalú szállodában, két ágyas, fürdőszobával rendelkező szobákban. Az utazás során Khinalugban két éjszakát helyi családoknál, magánszálláson leszünk. Itt nem lesz saját fürdőszoba és WC, hanem a szobákon kívül található fürdőszoba használatát kell majd több utastársunkkal megosztani. Általában 4-8 emberre jut egy fürdőszoba és WC. Ezeken a szállásokon a szobák rendszerint több ágyasak (3-6), így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

A trekkingtúra alatt 3 éjszakát töltünk el magashegyi táborban, amelyek 3100-3250 méter magasan fekszenek. A sátortáborban kapunk sátrakat és matracokat, csupán hálózsákjainkat kell hozni magunkkal. A trekkingtúra alatt a főzést a helyiek által bizosított főzőeszközökön, de a saját magunk által beszerzett élelmiszerekből fogjuk majd megoldani.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Azerbajdzsánról?

A Kaukázus teljes egészében Ázsiában található (Európa és Ázsia határa a Kaukázustól kb. 300 km-re északra, az Azovi- és a Kaszpi-tenger között futó Kuma-Manics szerkezeti árokban húzódik). Területe nagyjából 170 ezer négyzetkilométernyi és három fő részre osztható: a Nyugati-, a Középső- és a Keleti-Kaukázusra - mi ez utóbbit járjuk majd. Az Eurázsiai- hegységrendszer részét képaző hegyvilág legmagasabb pontja az Elbrusz (5642 m), ami Oroszország területén emelkedő, rég kialudt vulkán. A változatos klímájú, de kelet felé szárazodó Kaukázus területén több mint 1000 folyó fakad. A Kaukázus-vidék történelmi és kulturális szempontból is rendkívül jelentős: etnikailag és vallásilag is igen sokszínű, így számos történelmi konfliktussal, szembenállással terhelt, de stratégiailag mindig kifejezetten fontos helyszínnek számított.

Azerbajdzsán az Kaukázus délkeleti részén, a Kaszpi-tenger partvidékére is kiterjedve terül el. Az országot Irán, Örményország, Grúzia és Oroszország dagesztáni része határolja. Az ország területe mintegy 86 ezer négyzetkilométer, és nagy része dombos vagy hegyes terület. Az ország legmagasabb pontja a Bazardüzü, amely 4466 méter magas. Az ország legnagyobb folyója a Kur, amely áthalad Baku városán, ezen felül az ország száraz klímájának ellenére az országban sok tó és patak is található. Az ország földje jelentős ásványkincseket rejt (pl. kőolaj, földgáz, vasérc, arany). Azerbajdzsán gazdasága főként a kőolaj- és gázexportra épül, azonban az utóbbi években az ország igyekszik diverzifikálni gazdaságát és erősíteni más iparágakat is, mint például a turizmus, a technológia és az agrártermékek előállítása.

Időeltolódás: +2 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Azerbajdzsánban 14:00 a pontos idő).

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (230 V, 50 Hz). Konektorok EU szabvány szerintiek, nincs szükség átalakítóra. A stáras napokon nem lesz lehetőség feltölteni a telefonokat, akkumulátorokat, powerbankot érdemes hozni.

Közbiztonság: A közbiztonság kiváló, háborús, etnikai feszültséggel terhelt terepet egyáltalán nem érintünk.

Időjárás

Milyen az időjárás Azerbajdzsánban?

A klíma - a keletiesebb fekvésből fakadóan - szárazabb, mint a Kaukázus Fekete-tengerhez közelebbi részein. Erősen kontinentális (szárazföldi) jellegű, ami forró és száraz nyarakat, de gyakran rendkívül hideg teleket takar. Azonban a szélsőségesség, a gyors változások minden évszakra jellemzőek. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25°C fok. Itt a nagyobb magasságban hirtelen változó időjárás lehetséges, esetleg eső is. Érdemes hálózsákunkat és meleg pulóvert, esőkabátot is bekészíteni. A hegyeken kívül az időjárás nyáron egyenletesen napos, meleg, néha rövid záporral.

Felszerelés

A hegyvidéki, nyáron is gyakran hűvös és változékony hegyvidéki időjárásra mindenképpen készüljünk föl. Alapvető a jól bejáratott túrabakancs, de eső esetére is legyen nálunk megfelelő ruházat. Mivel a repülőgépre feladott csomag elkeveredhet, a bakancsainkat lehetőleg ne adjuk fel, lábon hozzuk, mivel annak pótlása nem igazán lehetséges!

Ezenkívül: kényelmes 50 l körüli hátizsák, amibe a hálózsák is belefér, hiszen az alaptáborokba fel és le kell majd vinni a viszonylag rövid, néhány km-es szakaszokon a felszerelésünket. A napi túrákra elég 20-30 literes kishátizsák. Legyen sapka, kesztyű, esőkabát, napszemüveg, naptej, túrabot, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó! A hegyi, önellátó főzéshez evőeszközök, kempingező edénykészlet, fémbögre is nélkülözhetetlen.

A hegyek között nagyon erős az UV sugárzás, borongós idő esetén is, így magas a leégés veszélye! Jó naptej, ajakra is, fejfedő, jó napszemüveg feltétlenül szükséges és a trekking során kiemelten fontos! A hálózsák 5°C-ig mindenképp legyen komfortos. Bár a 3 sátras éjszakára kapunk derékaljakat, plusz saját matracot is lehet hozni. Mivel utunk során előfordulnak korlátozott tisztálkodási lehetőségek, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

Higiénia

Milyen a higiénia Azerbajdzsánban? Kell védőoltás?

Azerbajdzsánban az egészségügyi helyzet jó, fertőző betegségek nincsenek, kötelezően előírt védőoltás nincs. Az illemhelyek esetében szintén készüljünk, hogy nem mindenhol lesz angol WC. Szállásainkra az angol WC jellemző, de a nyilvános illemhelyeken sokszor csak „tappancsos”, guggolós WC van! Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd.

Kötelezően előírt védőoltás: nincs. Javasolt védőoltás: nincs.

Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.). A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. A hegyekben napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Utazásunk során Bakuban és Khinalugban kapunk reggelit, utóbbiban vacsorákat is. A hegyi tartózkodás önellátó, ehhez főzőket biztosít a partner, és az élelembeszerzésben is segítenek - ez városi szupermarketekben három-négy napra nem probléma. Ezt közösen fogjuk végezni, de ki-ki az ízlésének leginkább megfelelő élelmet fogja megvásárolni. A kínálat nagyon sok eleme megegyezik a hazaival. Elsősorban a hegyi tartózkodásra érdemes itthonról olyan túraélelmiszert hozni, ami már kipróbált, energiadús tápanyagot jelent (csokoládé, energiazselé, gumicukor, stb.)

Pénz-ügy

Mi Azerbajdzsán hivatalos fizetőeszköze?

Azerbajdzsán hivatalos pénzneme a manat (AZN). 1 USD – kb. 1,7 AZN. Pénzváltásra lesz lehetőség az országba érkezés után. ATM automaták a nagyvárosokban találhatóak, de inkább készpénzt érdemes magunkkal vinni. Leginkább az amerikai dollárt kedvelik, de természetesen váltható az euró is. Bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre rá kb. 50 dollárt.

Az ASAN Visa, egyszeri beutazásra jogosító turista vízum díja: 20 USD (+ 3 USD szolgáltatási díj)

Vám

Mi szükséges az Azerbajdzsánba történő beutazáshoz? Kell vízum Azerbajdzsánba?

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak be az országba. A útlevélnek a vízum lejártát követően még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie. Az okmány legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Vízum ügyintézés:
Azerbajdzsán 2017. január 10- től új, ASAN Visa nevű, online vízumkiadási rendszert vezetett be. A rendszer a www.evisa.gov.az honlapon érhető el, és harminc napos, egyszeri beutazásra jogosító turista vízum igénylésére ad lehetőséget. A vízumok díja 20 USD (+ 3 USD szolgáltatási díj kerül felszámításra), melynek megfizetése szintén a weboldalon, biztonságos formában megoldható.

A beadott kérelmeket az azerbajdzsáni hatóságok 3 nap alatt bírálják el, és ennek eredményét a kérelmező által megadott e-mail címre megküldik. A megküldött e-vízumokat ki kell nyomtatni, és az utazónak magával kell hoznia.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Legyen egy nagy (50–60 literes) hátizsákod, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, hogy rövid távon ugyan, de vinned is kell őket egyszerre. A nagyobban a ruhák és a napi használatra nem szükséges dolgok, a kisebbik "kézipoggyász" iratokkal, élelemmel, vízzel, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak. 
A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.
Wizzair poggyászokkal kapcsolatban további részletek itt találhatók.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Azerbajdzsánba?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 20.250 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 22.450 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 38.210 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.