Bejelentkezés

Zanszkár, Ladakh

Az utolsó Shangri-La. Kőrösi Csoma Sándor nyomában a Himalája eldugott völgyében.

Zanszkár. Érintetlen, különleges világ. A Himalája fő vonulata és az Indus völgye között húzódik ez a ladakhi régió, szerencsésnek érzi magát az az utazó, aki eljut ide és még szinte ugyanazt élheti át, amit egykor Kőrösi Csoma Sándor, az őshaza kutató. Csilengi Dásza, Európai tanítvány, ahogy a helybéliek nevezték őt, ezeken a hegygerinceken haladt át gyerekkori álmát követve, ahol a magas hágók számára a székely szülőföldet idézték. A rohanó világ feltartóztathatatlanul közelít, de itt még nyugalom honol, a hatalmas hegyek Buddha világát őrzik.

Körösi Csoma Sándor az első nyugati tudós volt, aki beléphetett a lámakolostorokba és tanulmányozhatta a tibeti vallást, nyelvet és gondolatvilágot. Ezen a túrán kicsit mi is a nyomába léphetünk, s felfedezhetjük ezt a lenyűgöző vidéket, a sziklacsúcsokra épült fehérre meszelt gompákat. A földöntúli táj végtelen változatosságot mutat, az egymást követő hegygerincek folyamatosan változó árnyalatokban pompáznak, meseszerű és megunhatatlan. “A magas hegyvidék arca mindenütt ezer kifejezést ölt, de nem ismerek még egy hegyi tájat, amely oly meglepő, váratlan arcjátékkal, annyi felséges vonással s annyi eszelős fintorral venné körül az álmélkodó vándort, mint Nyugat-Tibet.” Baktay Ervin: A világ tetején. Most még zavartalanul merülhetünk el ebben a különlegesen vad, megkövült tájban, csodálhatjuk a buddhista kolostorok színes szentélyeit, különleges szertartásait és évszázados ösvényeken haladunk, miközben kicsit átélhetjük az ottani emberek életét, akiket az év 8 hónapjában a tél teljesen elzár a külvilágtól.

Utazásunk első állomása a 3500 m magasan fekvő Leh, Ladakh fővárosa, ahol kipihenjük a hosszú utazást és akklimatizálódunk a magassághoz, hiszen ennél csak magasabbra visz majd az utunk, ahogy a Zanszkár völgyébe utazunk. Ezután rögtön belemerülünk a buddhista világba, meglátogatunk néhány kolostort, majd következik a kalandos utazás, amely 4-5000 méteres hágókon keresztül visz el minket Zangláig. Itt belépünk Csoma szobájába és az ablakából elénk tárul az a hatalmas völgy, melynek látványában ő is gyönyörködött, miközben az itteni kultúrát és a tibeti nyelvet tanulmányozta. A régió fővárosában, Padumban gyűjtünk új erőt, hogy folytassuk túránkat Kőrösi Csoma Sándor nyomában. A türkízszínű Tsarap folyó mentén Phugtal kolostorába gyalogtúrázunk, ahol csak álmélkodni tudunk a sasfészekként sziklaszirtre épült gompa előtt és valóban úgy érezzük, a világ végére jutottunk el. Utunk egy másik útvonalon, ezúttal is magas hágókon, gleccserek mentén vezet vissza Lehbe.

Zanszkár. Egy igazi időutazás, ahonnan visszatérve a világot már bizonyosan más szemmel fogjuk szemlélni.
Időpontok
Figyelem! A Zanszkár-völgy a mai napig a Himalája egyik legelzártabb, legeldugottabb szeglete. A turizmus itt még gyerekcipőben jár, egyszerű viszonyokat találunk mind szállások, mind az egyéb turisztikai infrastruktúra tekintetében. Zanszkár túránk így minden résztvevőtől komoly alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A ladakhi részen, Lehben kényelmes szállodákat, gazdag választékot kínáló éttermeket találunk, Zanszkárban a térség infrastrukturális fejletlensége miatt azonban mindenképpen fel kell készülni az Ázsiában megszokottnál egyszerűbb viszonyokra is! Ez néha rendkívül egyszerű szállásokat takar, éttermeket szinte csak a "fővárosban", Padumban találunk, az utak ezen a környéken esetenként poros, rázós földutat jelentenek, ahol a legjobb állapotú busz vagy terepjáró is bármikor lerobbanhat és veszteglésre kényszerülhetünk. Túránkat épp ezért a zanszkári napok alatt félpanziós ellátással szervezzük! Tartalék készleteket Lehben és Padumban tudunk csak beszerezni. A két napos Phugtal trekking alatt néha kimondottan kitett, meredek ösvényeken haladunk, ezért erre az útra csak stabil mozgáskoordinációval és abszolut szédülésmentességgel rendelkező utasok jelentkezését tudjuk elfogadni! A nehézségekért cserébe viszont garantáljuk, hogy valóban életreszóló, igaz élményekkel gazdagodsz, ha velünk tartasz!
 • 1. nap Leh

  Érkezés Lehbe, a szállásunkra, ahonnan programunk indul. A Delhiből idevezető egy órás repülőút már elvarázsol minket a Himalája végtelen hegyvonulatainak látványával. E vad, nyers vidék azonnal testközelbe kerül, amint leszállunk a hatalmas hegyek ölelésében megbúvó kis reptéren. Szállásunkon kicsit felfrissülhetünk, mielőtt elindulnánk Leh városát felfedezni. Ahogy kilépünk az utcára, azonnal szembetűnik az emberek kedvessége és közvetlensége. Kényelmesen bóklászhatunk a sétálóutcán, vagy felsétálhatunk a királyi palotába, ahonnan gyönyörű a panorama a városra és az azt körbeölelő hegyekre. Szállás: hotel.
 • 2. nap Leh, Likir, Lamayuru

  Reggeli után buszra szállunk és elindulunk Ladakh főútvonalán, amely összeköti Indiát és Kasmírt. Útközben többször is fotószünetet tartunk, megállunk a Zanszkár és az Indus összefolyásánál, majd a főútról leágazva egy kisebb kitérőt teszünk Likir kolostorához. A sárga süveges Gelukpa rendhez tartozó kolostor épülete már messziről megragadja a tekintetünket, így meg is állunk fényképezni egy nagyobb sztúpa csoportnál. A kolostor megtekintése után megcsodáljuk a hatalmas Maitreja szobrot, majd kisétálunk a tájba, érezni a vidék hangulatát, élvezni a varázslatos panorámát.  Az éjszakát Lamayuru települése mellett töltjük. Szállás: panzió, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 3. nap Lamayuru, Wanla, Hanupatta (3760m), Sisir La (4760m), Lingshed

  2
  Buszunkkal ma elhagyjuk a főútvonalat és megkezdjük az átkelést a Zanszkár völgyébe. Ladakh a “magas hágók országa” és utunk során mi is jónéhány hágón át fogunk kelni. Kezdetben búza és árpaföldek mellett haladunk, de a sziklás hegyvidék gyorsan átveszi az uralmat és a kanyonokban haladva megcsodálhatjuk a különböző árnyalatokban pompázó hegyoldalakat. Kápráztató látvány a kanyonok összefonódása a Yapola és a Spang folyók találkozásánál. Dunkten települése után meredeken emelkedünk és a sztupákkal szegélyezett úton hamarosan elérjük a hatalmas hegyek ölelésében fekvő Hanupatta alig 100 fős települését. A Spang folyó mentén kapaszkodunk tovább a Zanszkár hegyvonulatának hatezres csúcsai között a közel 4800 méter magasan fekvő Sisir La (Sisir-hágó) felé. Útközben jakokat láthatunk, amint az elszórt fűcsomók között legelnek, miközben csipkés, havas csúcsok szegélyezik utunkat. A hágón pihenőt tartunk, hogy a lélegzetelállító látványt lencsevégre kapjuk. Meredek, szerpentines lejtőn kanyargunk le mai szállásunkra. Lingshed 12. századi sziklacsúcsra épített kolostora messziről fehérlik, a kis völgy zöld sárga foltjai között vidám látványt nyújtanak a házak. Meglátogatjuk a Gelukpa rendhez tartozó kolostort és az itt található hatalmas Maitreya Buddha szobrot. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 4. nap Lingshed, Zangla (3500m), Padum (3500m)

  2
  Ma végre megérkezünk a Zanszkár-völgybe, azon belül is utazásunk egyik kiemelt célpontjához, a zanglai palotához. Kőrösi Csoma Sándor nyomában járunk. Csilengi dásza 1823-24 között egy egész évet töltött itt, s ezalatt közel 40.000 tibeti szót gyűjtött össze. A kis szoba, ahol dolgozott rideg és komor, az ajtón csak meggörnyedve lehet belépni, de a kis ablakból és a szoba mellett levő nyitott erkélyről olyan panorama tárul elénk, amivel nehéz betelni. Miután körbejártuk ezt a számunkra kiemelt jelentőséggel bíró helyet, Padumba megyünk, ahol kényelmes panzióban zuhanyozhatunk le és pihenhetünk a következő két éjszaka. Szállás: panzió, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 5. nap Padum, Stongde, Karsha, Padum

  2
  Kényelmes, pihenős nap lesz a mai, de látványban bővelkedni fog. Reggeli után a Zanszkár völgy két legnagyobb kolostorát látogatjuk meg és mindkettőből megcsodálhatjuk a hatalmas, tágas völgyre nyíló lélegzetelállító panorámát. Stongde-ben 60, Karshaban 100 szerzetes él jelenleg is és tartja életben a buddhista hagyományokat. Bepillantást nyerünk a szentélyekbe, melyek híven őrzik a különleges Buddha szobrokat, védőszentek szobrait és több száz éves falfestményeket. A tájat a megművelt területek tarka zöldje teszi egzotikussá és ehhez párosul a hegyoldalak zöldes, barnás, kávészínű árnyalata, illetve a biztonságot jelentő sztupák és imazászlók sokasága. A Karsha gompa hegyoldalba épült együttese már messziről megragadja figyelmünket és a kis település melletti réten a sztupák árasztotta nyugalomban mi is megállunk egy kis időre meditálni. Az óriási sztupák mellől csodás fotókat készítünk és megcsodáljuk a naplemente fényeit. Estére visszatérünk ismerős szállásunkra. Szállás: panzió, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 6. nap Padum, Cha (3870m), Phugtal (4000m)

  3
  Ez a különleges vidék eddig is számtalan arcát mutatta, azonban most következő két napos túránk újabb csodákat tartogat. A túrára csak kis hátizsákra lesz szükségünk, amiben váltóruhát és estére némi meleg ruhát viszünk magunkkal. Kényelmes reggeli után két-három óra utazás vár ránk Cha településig. A nagy erőkkel zajló útépítés egyértelműen jelzi, hogy pár év múlva ez az érintetlen világ is lassan átalakul, de mi még hátborzongva figyeljük, ahogy járművünk a hegyoldalban kanyargó keskeny úton halad előre. A Zanszkár folyó vonalát követjük, s álmélkodva figyelhetjük a meredek sziklafalon könnyedén és kecsesen szökdelő vad hegyikecskéket. Cha egy autentikus hegyvidéki település, a kis fennsíkon elszórt fehérre meszelt házak, a házak között jakok, a háztetőkön a fűtésre használt szárított jaklepények. A házak előtt vidáman játszó gyerekek ékes példái annak, hogy ez az egyszerű élet bár nélkülöz sok mindent, ami számunkra természetes, boldogságban bizonyosan bővelkedik. Rövid ebédszünet után nekivágunk a túrának és némi kaptató után megpillantjuk az ámulatba ejtő, türkíz színű Tsarap folyót. Vörös színű sziklafal oldalában kanyarog az ösvényünk, s nagyjából 2-3 óra gyaloglás után tárul elénk az egyik kanyar után a fennséges Phugtal kolostor. A lélegzet eláll. Felkapaszkodunk a meredek lépcsősoron a hatalmas barlang köré épített kolostorhoz, megnézzük a többszázéves szentélyeket és itt is megtaláljuk a Körösi Csoma látogatását őrző emléktáblát. Szállásunk a kolostor aljában levő vendégházban lesz. Ellátás: reggeli, vacsora. Táv: 6 km, szint: 130 méter fel, menetidő: 2-3 óra.
 • 7. nap Phugtal (4000m), Cha (3870m), Padum

  3
  Megreggelizünk, majd átkelünk a Tsarap folyón levő lengőhídon, hogy a szemközti kis településről is tudjunk néhány fotót készíteni a kolostorról ezen a világvége helyen. Megpillantjuk a sziklafal legtetején levő sztúpákat is, melyek védelmezik ezt az idilli vidéket és lakóit. Visszafele úton többször is megállunk rövid pihenőkre, hogy ezt a csodálatos látványt az emlékeinkbe véssük. És persze azért is, mert kitett ösvényünk visszaúton folyamatosan emelkedik, mígnem a hágó után leereszkedünk a már ismert Cha településre. Megpihenünk, teázunk, majd járműveinkbe szállva visszaindulunk Padumba. Útközben még meglátogatjuk az idefele úton már megcsodált Bardan kolostort, este pedig, ha nem vagyunk túl fáradtak, még sétálhatunk egyet Padum főutcáján. Szálllás: panzió, ellátás: reggeli, vacsora. Táv: 6 km, szint: 130 méter le, menetidő: 2 óra.
 • 8. nap Padum, Pensi La (4400m), Rangdum, Mulbek

  2
  A Zanszkár völgyböl terepjáró buszokkal indulunk kifele a mai napon. Látni fogjuk, mennyire nehézkes ezt a vidéket megközelíteni, az egyetlen főút is csak a nyári hónapokban járható. Nekivágunk a 4400 méteres Pensi La hágónak, ott suhanunk a szinte az égig érő, fennséges hegyek lábainál. Aztán lassan elkezdünk felfele kapaszkodni a hágóba és egyszer csak megpillantjuk a döbbenetes Drung-Drang gleccsert, amint méltóságteljesen hömpölyög le a Himalája havas csúcsairól. A hágón fotószünetet tartunk, s ha szerencsénk van, a sztupával együtt néhány színes teherautót is lencsevégre kaphatunk. Utunk a hatalmas hegyekből egy zöldellő völgybe ereszkedik, majd a hegygerincek színes árnyalatai között felbukkan a kis dombra épült, megkapó Rangdum gompa. Természetesen megállunk lefotózni ezt a különleges elhelyezkedésű gompát. Szép lassan elhagyjuk a buddhista vidéket és a Suru folyó völgyében haladunk tovább, miközben feltűnik két ezer méteres csúcs, a Nun és Kun, majd Kargil érintésével hosszú napunk végén megérkeznénk Mulbek településre. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 9. nap Mulbek

  2
  Az előző napi hosszú utazás után ma egy kényelmes, kirándulós napot tartunk Mulbek környékén. Megnézzük Mulbek egyik fő nevezetességét, az út mentén álló, sziklába faragott hatalmas Maitreiya Buddha szobrot, majd felkapaszkodunk az egyik sziklatömb csúcsára épített kolostorhoz, ahonnan pazar panoráma tárul elénk a környékre és a környező hegyláncokra. A mai napba az is belefér, hogy egy kisebb kitérőt tegyünk egy különleges fekvésű, apró kolostorhoz, ahol a Ladakhban forgatott, mesés látványvilágú Szamszara című mozifilm kezdő jelenete játszódik. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 10. nap Mulbek, Lamayuru, Leh

  Kipihenten, kellemes reggeli után indulunk tovább. Utunk innen már igazán kényelmes lesz, Ladakh főútvonalán haladunk, a hatalmas hegyek újabb és újabb arcot öltenek. Lamayuru mellett lefotózzuk a különleges fekvésű kolostort, ezúttal a reggeli fényekben, majd a kora délutáni órákban visszatérünk Leh-be, már ismerős szállásunkra. Este belevetjük magunkat a városi forgatagba, bazárokba és megvacsorázunk valamelyik hangulatos étteremben. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Leh

  Tartaléknap. A hosszú utazás, a bizonytalan útviszonyok miatt szükségünk van erre biztonsági, tartalék napra. Ha erre mégsem lenne szükség, úgy a mai napot a pihenésnek szentelhetjük, folytathatjuk a város felfedezését is. Bóklászhatunk a város már ismerős utcáin, ajándékokat keresve, vagy betérhetünk egy masszázsra, hogy felfrissüljünk a fárasztó túra, és hosszú utazások után. Kecsegtető a kilátás nyílik a Shanti sztúpától a városra és az egész völgyre, a napnyugtát pedig a Namgyal Tsemo kolostornál csodálhatjuk a színes imazászlók között. De igény esetén tehetünk egy fakultatív kirándulást Chemde impozáns fekvésű kolostorához is. Búcsúvacsoránkat valamelyik hangulatos étteremben költjük el, miközben felelevenítjük a Zanszkár völgyben szerzett élményeinket. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 12. nap Leh

  A mai napon elbúcsúzunk ettől a csodálatos vidéktől. Repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható fotókat  Szabó Szilveszter készítette.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.