Zanszkár, Ladakh

Az utolsó Shangri-La. Kőrösi Csoma Sándor nyomában a Himalája eldugott völgyében.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?india
Zanszkár. Érintetlen, különleges világ. A Himalája fő vonulata és az Indus völgye között húzódik ez a ladakhi régió, szerencsésnek érzi magát az az utazó, aki eljut ide és még szinte ugyanazt élheti át, amit egykor Kőrösi Csoma Sándor, az őshaza kutató. Csilengi Dásza, Európai tanítvány, ahogy a helybéliek nevezték őt, ezeken a hegygerinceken haladt át gyerekkori álmát követve, ahol a magas hágók számára a székely szülőföldet idézték. A rohanó világ feltartóztathatatlanul közelít, de itt még nyugalom honol, a hatalmas hegyek Buddha világát őrzik.

Körösi Csoma Sándor az első nyugati tudós volt, aki beléphetett a lámakolostorokba és tanulmányozhatta a tibeti vallást, nyelvet és gondolatvilágot. Ezen a túrán kicsit mi is a nyomába léphetünk, s felfedezhetjük ezt a lenyűgöző vidéket, a sziklacsúcsokra épült fehérre meszelt gompákat. A földöntúli táj végtelen változatosságot mutat, az egymást követő hegygerincek folyamatosan változó árnyalatokban pompáznak, meseszerű és megunhatatlan. “A magas hegyvidék arca mindenütt ezer kifejezést ölt, de nem ismerek még egy hegyi tájat, amely oly meglepő, váratlan arcjátékkal, annyi felséges vonással s annyi eszelős fintorral venné körül az álmélkodó vándort, mint Nyugat-Tibet.” Baktay Ervin: A világ tetején. Most még zavartalanul merülhetünk el ebben a különlegesen vad, megkövült tájban, csodálhatjuk a buddhista kolostorok színes szentélyeit, különleges szertartásait és évszázados ösvényeken haladunk, miközben kicsit átélhetjük az ottani emberek életét, akiket az év 8 hónapjában a tél teljesen elzár a külvilágtól.

Utazásunk első állomása a 3500 m magasan fekvő Leh, Ladakh fővárosa, ahol kipihenjük a hosszú utazást és akklimatizálódunk a magassághoz, hiszen ennél csak magasabbra visz majd a gyalogtúránk a Zanszkár völgyben. Ezután rögtön belemerülünk a buddhista világba, meglátogatunk néhány kolostort, majd nekivágunk az 5 napos kalandnak, amely 4-5000 méteres hágókon keresztül visz el minket Zangláig, ahol belépünk majd Csoma szobájába és elénk tárul az a hatalmas völgy, melynek látványában ő is gyönyörködött, miközben az itteni kultúrát és a tibeti nyelvet tanulmányozta. A régió fővárosában, Padumban gyűjtünk új erőt, hogy folytassuk trekking túránkat Kőrösi Csoma Sándor nyomában a türkízszínű Tsarap folyó mentén Phugtal kolostorába, ahol csak álmélkodni tudunk a sasfészekként sziklaszirtre épült gompa előtt és valóban úgy érezzük, a világ végére jutottunk el. Utunk ezután is magas hágókon, gleccserek mentén vezet vissza Lehbe. Egy éjszakát a varázslatos környezetben fekvő Rangdum gompa közvetlen szomszédságában töltünk, ahol alkalmunk nyílik egy reggeli szertartáson is részt venni. Zanszkár. Egy igazi időutazás, ahonnan visszatérve a világot már bizonyosan más szemmel fogjuk szemlélni.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. augusztus 21. -
2021. szeptember 05.
2021. augusztus 20. -
2021. szeptember 06.
A jelentkezés lezárult.
2021. június 20.
Figyelem! A Zanszkár-völgy a mai napig a Himalája egyik legelzártabb, legeldugottabb szeglete. A turizmus itt még gyerekcipőben jár, egyszerű viszonyokat találunk mind szállások, mind az egyéb turisztikai infrastruktúra tekintetében. Zanszkár túránk így minden résztvevőtől komoly alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A ladakhi részen, Lehben kényelmes szállodákat, gazdag választékot kínáló éttermeket találunk, Zanszkárban a térség infrastrukturális fejletlensége miatt azonban mindenképpen fel kell készülni az Ázsiában megszokottnál egyszerűbb viszonyokra is! Ez néha rendkívül egyszerű szállásokat takar, éttermeket szinte csak a "fővárosban", Padumban találunk, az utak ezen a környéken esetenként poros, rázós földutat jelentenek, ahol a legjobb állapotú busz vagy terepjáró is bármikor lerobbanhat és veszteglésre kényszerülhetünk. Túránkat épp ezért a hegyitúra alatt teljes ellátással, a Padum környéki zanszkári napok alatt pedig félpanziós ellátással szervezzük! Tartalék készleteket Lehben és Padumban tudunk csak beszerezni. A hegyitúrák alatt néha kimondottan kitett, meredek ösvényeken haladunk, ezért erre az útra csak stabil mozgáskoordinációval és abszolut szédülésmentességgel rendelkező utasok jelentkezését tudjuk elfogadni. A nehézségekért cserébe viszont garantáljuk, hogy valóban életreszóló, igaz élményekkel gazdagodsz, ha velünk tartasz!
1

 
Leh
 

Érkezés Lehbe a kora reggeli órákban. A Delhiből idevezető egy órás repülőút már elvarázsol minket a Himalája végtelen hegyvonulatainak látványával. E vad, nyers vidék azonnal testközelbe kerül, amint leszállunk a hatalmas hegyek ölelésében megbúvó kis reptéren. Transzferünk alig 20 perc alatt a szállásunkra visz, ahol pihenhetünk és felfrissülhetünk, mielőtt elindulnánk Leh városát felfedezni. Ahogy kilépünk az utcára, azonnal szembetünik az emberek kedvessége és közvetlensége. Kényelmesen bóklászhatunk a sétálóutcán, vagy felsétálhatunk a királyi palotába, ahonnan gyönyörű a panorama a városra és az azt körbeölelő hegyekre. Szállás: hotel.

2

 
Leh, Thiksey, Chemde
 

Ma folytatjuk az akklimatizációt: délelőtt előszőr a Lehtől délre, az Indus felső völgyében található Thiksey-i kolostorba látogatunk, majd egy rövid kitérőt teszünk Chemde különleges fekvésű kolostorához. A hely különlegessége, hogy a Ladakhban járszódó Szamszara című film számos jelenetét itt és a környékén forgatták. A kora délutáni órákban aztán visszatérünk Lehbe. A nagy Zanszkár átkelés előtt jó lesz kicsit még pihenni, a pakolásra is szánni kell időt, de jól fog esni a mai vacsora kedvenc éttermünkben is. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

3

 
Leh, Likir, Alchi, Uletokpo
 

Reggeli után terepjáróinkba szállunk és elindulunk Ladakh főútvonalán, amely összeköti Indiát és Kasmírt. Útközben többször is fotószünetet tartunk, megállunk a Zanszkár és az Indus összefolyásánál, majd a főútról leágazva egy kisebb kitérőt teszünk Likir kolostorához. A sárga süveges Gelukpa rendhez tartozó kolostor épülete már messziről megragadja a tekintetünket, így meg is állunk fényképezni egy nagyobb sztúpa csoportnál. A kolostor megtekintése után megcsodáljuk a hatalmas Maitreja szobrot, majd kisétálunk a tájba, érezni a vidék hangulatát, élvezni a varázslatos panorámát. Ezután Alchi közel ezer éves, igazi ritkaságnak számító kolostorait fedezzük fel, ahol különleges, kasmíri stílusú buddhista freskókat csodálhatunk meg. Lotsava Rinchen Zangpo, a Nagy Fordító a 12. században járta a Himalája ezen térségét, s a legenda szerint 108 kolostort alapított, Alchit is ezek közé sorolják. A hat szentélyből és jó néhány különleges sztúpából álló templomegyüttes megtekintése után egy kisebb túra keretében akár az Indus partjára is leereszkedhetünk. Az út mentén buddhista kegytárgyakat, imamalmokat, imazászlókat, ékszereket és zenélő tálakat árusítók gyűrűjét nehéz lesz elhagynunk egy-egy különleges darab megvásárlása nélkül. Az éjszakát Uletokpo települése mellett, az Indus partján fekvő hangulatos táborban töltjük, telepített, kétszemélyes ágyakkal, zuhanyzóval, mosdóval rendelkező sátrakban. Szállás: telepített sátor, ellátás: reggeli, vacsora.

4

 
Uletokpo, Wanla (3150m), Hanupatta (3760m), Sisir La (4760m), Photaksar (4150m)
 

Buszunkkal ma elhagyjuk a főútvonalat és megkezdjük az átkelést a Zanszkár völgyébe. Ladakh a “magas hágók országa” és utunk során mi is jónéhány hágón át fogunk kelni. Kezdetben zöldellő búza és árpaföldek mellett haladunk, de a sziklás hegyvidék gyorsan átveszi az uralmat és a kanyonokban haladva megcsodálhatjuk a különböző árnyalatokban pompázó hegyoldalakat. Kápráztató látvány a kanyonok összefonódása a Yapola és a Spang folyók találkozásánál. Az itt fekvő festői Dunkten településen teázunk egyet, hogy nyugodtan gyönyörködhessünk a tájban. Innen meredeken emelkedünk és a sztupákkal szegélyezett úton hamarosan elérjük a hatalmas hegyek ölelésében fekvő Hanupatta alig 100 fős települését. A Spang folyó mentén kapaszkodunk tovább a Zanszkár hegyvonulatának hatezres csúcsai között a közel 4800 méter magasan fekvő Sisir La (Sisir-hágó) felé. Útközben jakokat láthatunk, amint az elszórt fűcsomók között legelnek, miközben csipkés, havas csúcsok szegélyezik utunkat. A hágón pihenőt tartunk, hogy a lélegzetelállító látványt lencsevégre kapjuk. Meredek, szerpentines lejtőn kanyargunk le ma esti táborhelyünkre, Photaksar festőien zöldellő települése mellett. Vacsora előtt még meglátogatjuk a falut, amely elszigeteltsége ellenére jóllétet sugároz a fennsíkon megművelt területekkel és a takaros házakkal. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, vacsora.

5

 
Photaksar (4150m), Sengge La (5000m) Skyumpata(4100m), Lingshed (4000 m)
 

Ma reggel kezdetben még buszunkkal folytatjuk utunkat, de a túrabotokat is készenlétbe helyezzük. A hegyoldalak barna árnyalatait üde színfoltokként tarkítják a megművelt területek, ahogyan újabb és újabb magaslatokon haladunk át. Először 4400 méter magasra kapaszkodunk fel, innen a tegnapi Sisir hágót, illetve a mai legmagasabb Sengge hágót is láthatjuk. Az út a Photang folyót követi, míg végül az 5000 méter magas Sengge La, azaz Oroszlán-hágó magasodik elénk, amelyen csak a nyári időszakban lehet átkelni. A csúcson rengeteg imazászló leng a sztupa körül, a panorama döbbenetes. Innen már lefele ereszkedünk, s egy újabb, kisebb hágón haladunk át, mígnem elérjük Skyumpata települését. Itt összeszedelődzködünk, mert innen már gyalogosan folytatjuk utunkat. Kezdetét veszi az igazi Zanszkár-trekking: a Zanszkár-átkelés! A festői tájat most már igazán testközelből éljük át. Az út kellemesen kanyarog, jó bemelegítés ez a holnapi hosszú túrához. A mai nap a hágók napja. A nagyjából 2-3 órás gyalogtúránk során áthaladunk a Margun La 4380 méter magas nyergén, majd fokozatosan ereszkedve kanyargunk le a következő településig. Lingshed 12. századi sziklacsúcsra épített kolostora messziről fehérlik, a kis völgy zöld sárga foltjai között vidám látványt nyújtanak a házak. Meglátogatjuk a Gelukpa rendhez tartozó kolostort és az itt található hatalmas Maitreya Buddha szobrot. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. Táv: 6 km, szint: 400 méter fel, 500 méter le, menetidő: 2-3 óra.

6

 
Lingshed (4000m), Sabkang La (4165m), Hanuma La (4720m), Snyertse (3860m)
 

Korai reggeli után vágunk neki egész napos, hosszú gyalogtúránknak. Utunk kezdetben enyhén emelkedik, így nagyjából 1 km múlva még egy utolsó pillantást vethetünk Lingshedre és a kolostorra. Az első hágó 4200 méteren a Sabkang La (4165 m), ez jó bemelegítés lesz a Hanuma La 4720méter magas csúcsához, ahova már nagyon meredeken kanyarog fel az ösvény. A csúcson szinte alig férünk majd el, annyira keskeny. A fantasztikus látványt a körülötte levő sziklákra ülve csodáljuk meg, miközben ebédünket fogyasztjuk el. Innen még hosszú, kanyargós ösvény vezet tovább, helyenként a Mimashisha nevű kis folyót átszelve, mígnem a késő délutáni órákban fáradtan, de élményekben gazdagon megérkezünk Snyertse hangulatos táborhelyére. A kellemes vacsora és a pihenés igazán jól fog esni ma este. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. Táv: 18 km, szint: 950 méter fel, 1100 méter le, menetidő: 8-9 óra.

7

 
Snyertse (3860m), Parfi La (3950 m), Hanumil (3380m)
 

Kényelmes reggeli után indulunk, szerencsére ma már csak egy hágót kell megmásznunk. Ma alapvetően sziklás terepen haladunk, az ösvényünk sokszor kitett. A Parfi La 3950 méter magas, de a kaptató felfele meredekebb, mint tegnap a Hanuma La felé. Szerpentines ösvény visz fel a nyeregbe, ahol a megszokott imazászlók és sztupa mellett tudunk a csodálatos panorámában gyönyörködni. Innen lágyan ereszkedünk le egészen a Zanszkár folyóig. A tervek szerint erre épül majd meg az autóút, amely lehetővé teszi, hogy a Zanszkár völgy a téli időszakban is elérhető legyen. Ösvényünk sokáig kanyarog a Zanszkár mentén, végül elérjük táborhelyünket Hanumil települése mellett. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. Táv: 14 km, szint: 600 méter fel, 1100 méter le, menetidő: 6-7 óra.

8

 
Hamumil (3380m), Pidmo, Zangla (3500m), Padum (3500m)
 

Könnyű nap vár ránk. Reggeli után felüdülés lesz az elmúlt napok fárasztó terepe után a kellemes, egyenletes ösvény. Nagyjából 6 km megtétele után elérjük a Padumba vezető főutat, s innen már busszal megyünk tovább gyalogtúránk egyik kiemelt célpontjához, a zanglai palotához. Kőrösi Csoma Sándor nyomában járunk. Csilengi dásza 1823-24 között egy egész évet töltött itt, s ezalatt közel 40.000 tibeti szót gyűjtött össze. A kis szoba, ahol dolgozott rideg és komor, az ajtón csak meggörnyedve lehet belépni, de a kis ablakból és a szoba mellett levő nyitott erkélyről olyan panorama tárul elénk, amivel nehéz betelni. Miután körbejártuk ezt a számunkra kiemelt jelentőséggel bíró helyet, Padumba megyünk, ahol kényelmes hotelben zuhanyozhatunk le és pihenhetünk a következő két éjszaka. Szállás: hotel, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. Táv: 6 km, szint: 80 méter fel, menetidő: 2 óra.

9

 
Padum, Stongde, Karsha, Padum
 

Kényelmes, pihenős nap lesz a mai, de látványban bővelkedni fog. Reggeli után a Zanszkár völgy két legnagyobb kolostorát látogatjuk meg és mindkettőből megcsodálhatjuk a hatalmas, tágas völgyre nyíló lélegzetelállító panorámát. Stongde-ben 60, Karshaban 100 szerzetes él jelenleg is és tartja életben a buddhista hagyományokat. Bepillantást nyerünk a szentélyekbe, melyek híven őrzik a különleges Buddha szobrokat, védőszentek szobrait és több száz éves falfestményeket. A tájat a megművelt területek tarka zöldje teszi egzotikussá és ehhez párosul a hegyoldalak zöldes, barnás, kávészínű árnyalata, illetve a biztonságot jelentő sztupák és imazászlók sokasága. A Karsha gompa hegyoldalba épült együttese már messziről megragadja figyelmünket és a kis település melletti réten a sztupák árasztotta nyugalomban mi is megállunk egy kis időre meditálni. Az óriási sztupák mellől csodás fotókat készítünk és megcsodáljuk a naplemente fényeit. Estére visszatérünk ismerős szállásunkra. Szállás: hotel, ellátás: reggeli, vacsora.

10

 
Padum, Cha (3870m), Phugtal (4000m)
 

Ez a különleges vidék eddig is számtalan arcát mutatta, azonban most következő két napos túránk újabb csodákat tartogat. A túrára csak kis hátizsákra lesz szükségünk, amiben váltóruhát és estére némi meleg ruhát viszünk magunkkal. Kényelmes reggeli után két-három óra utazás vár ránk Cha településig. A nagy erőkkel zajló útépítés egyértelműen jelzi, hogy pár év múlva ez az érintetlen világ is lassan átalakul, de mi még hátborzongva figyeljük, ahogy járművünk a hegyoldalban kanyargó keskeny úton halad előre. A Zanszkár folyó vonalát követjük, s álmélkodva figyelhetjük a meredek sziklafalon könnyedén és kecsesen szökdelő vad hegyikecskéket. Cha egy autentikus hegyvidéki település, a kis fennsíkon elszórt fehérre meszelt házak, a házak között jakok, a háztetőkön a fűtésre használt szárított jaklepények. A házak előtt vidáman játszó gyerekek ékes példái annak, hogy ez az egyszerű élet bár nélkülöz sok mindent, ami számunkra természetes, boldogságban bizonyosan bővelkedik. Rövid ebédszünet után nekivágunk a túrának és némi kaptató után megpillantjuk az ámulatba ejtő, türkíz színű Tsarap folyót. Vörös színű sziklafal oldalában kanyarog az ösvényünk, s nagyjából 2-3 óra gyaloglás után tárul elénk az egyik kanyar után a fennséges Phugtal kolostor. A lélegzet eláll. Felkapaszkodunk a meredek lépcsősoron a hatalmas barlang köré épített kolostorhoz, megnézzük a többszázéves szentélyeket és itt is megtaláljuk a Körösi Csoma látogatását őrző emléktáblát. Szállásunk a kolostor aljában levő vendégházban lesz. Ellátás: reggeli, vacsora. Táv: 6 km, szint: 130 méter fel, menetidő: 2-3 óra.

11

 
Phugtal (4000m), Cha (3870m), Padum
 

Megreggelizünk, majd átkelünk a Tsarap folyón levő lengőhídon, hogy a szemközti kis településről is tudjunk néhány fotót készíteni a kolostorról ezen a világvége helyen. Megpillantjuk a sziklafal legtetején levő sztúpákat is, melyek védelmezik ezt az idilli vidéket és lakóit. Visszafele úton többször is megállunk rövid pihenőkre, hogy ezt a csodálatos látványt az emlékeinkbe véssük. És persze azért is, mert kitett ösvényünk visszaúton folyamatosan emelkedik, mígnem a hágó után leereszkedünk a már ismert Cha településre. Megpihenünk, teázunk, majd járműveinkbe szállva visszaindulunk Padumba. Útközben még meglátogatjuk az idefele úton már megcsodált Bardan kolostort, este pedig, ha nem vagyunk túl fáradtak, még sétálhatunk egyet Padum főutcáján. Szálllás: hotel, ellátás: reggeli, vacsora. Táv: 6 km, szint: 130 méter le, menetidő: 2 óra.

12

 
Padum, Sani, Zongkhul, Pensi La (4400m), Rangdum
 

A Zanszkár völgyböl terepjáró buszokkal indulunk kifele a mai napon. Látni fogjuk, mennyire nehézkes ezt a vidéket megközelíteni, az egyetlen föút csak a nyári hónapokban járható. Mielött nekivágunk a 4400 méteres Pensi La hágónak, még megnézzük a hatalmas Padmaszambava szobrot Padumtól nem messze, Sani településen, s odakanyarodunk a Zongkhul gompához is. Ezután apró települések mellett haladunk el, a Padum környéki aszfaltutat felváltja a nehéz, poros, döcögős terep, kell hozzá türelem, ahogy itt araszolunk a fennséges hegyek lábainál. Aztán lassan elkezdünk felfele kapaszkodni a hágóba és egyszer csak megpillantjuk a döbbenetes Drung-Drang gleccsert, amint méltóságteljesen hömpölyög le a Himalája havas csúcsairól. Megállunk egy fotószünetre még a hágó előtt. A magas hegyoldalakon a mormoták élvezik a napsütést, de közeledtünkre óvatosan visszahátrálnak barlangjukba. A hágón újra fotószünetet tartunk, s ha szerencsénk van, a sztupával együtt néhány színes teherautót is lencsevégre kaphatunk. Utunk a hatalmas hegyekből egy zöldellő völgybe ereszkedik, majd a hegygerincek színes árnyalatai között felbukkan a kis dombra épült, megkapó Rangdum gompa. Szállásunk a kolostor közvetlen közelségében lesz, kényelmes deluxe sátorban, ahol finom vacsorával fogadnak majd. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, vacsora.

13

 
Rangdum, Kargil
 

Korán kelünk ma, hogy aki szeretne, azokkal részt tudjunk venni a reggeli szertartáson a kolostorban. Reggeli után lesz még idönk fotózni ezt a különleges elhelyezkedésű gompát, mielőtt tovább indulunk. A zötykölődés a nehéz terepen ma tovább folytatódik, szép lassan elhagyjuk a buddhista vidéket és a Suru folyó völgyében haladunk tovább, miközben feltűnik két ezer méteres csúcs, a Nun és Kun. A muszlim vidéken egyszer csak elérjük az aszfalt utat. Fellélegezhetünk. Útközben megnézzük az út mentén a sziklába faragott Maitreiya Buddha szobrot, mielőtt a késő délutáni órákban Kargilba érkeznénk. Kényelmes hotelben pihenünk és frissülünk fel ma este. Szállás: hotel, ellátás: reggeli, vacsora.

14

 
Kargil, Mulbek, Lamayuru, Leh
 

Kipihenten, kellemes reggeli után indulunk tovább. Utunk innen már igazán kényelmes lesz, Ladakh főútvonalán haladunk, a hatalmas hegyek újabb és újabb arcot öltenek. Rövid fotószünetre megállunk Mulbek különleges kolostoránál, majd Lamayuru mellett is lefotózzuk a különleges fekvésű kolostort. A délutáni órákban aztán visszatérünk Leh-be, már ismerős szállásunkra. Este belevetjük magunkat a városi forgatagba, bazárokba és megvacsorázunk valamelyik hangulatos étteremben. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

15

 
Leh
 

Tartaléknap. A hosszú utazás, a bizonytalan útviszonyok miatt szükségünk van erre biztonsági, tartalék napra. Ha erre mégsem lenne szükség, úgy a mai napot a pihenésnek szentelhetjük, de folytathatjuk a város felfedezését is. Bóklászhatunk a város már ismerős utcáin, ajándékokat keresve, vagy betérhetünk egy masszázsra, hogy felfrissüljünk a fárasztó túra, és hosszú utazások után. Kecsegtető a kilátás nyílik a Shanti sztúpától a városra és az egész völgyre, de érdemes lehet a királyi palotát is meglátogatni, a napnyugtát pedig a Namgyal Tsemo kolostornál csodálhatjuk a színes imazászlók között. Búcsúvacsoránkat valamelyik hangulatos étteremben költjük el, miközben felelevenítjük a Zanszkár völgyben szerzett élményeinket. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

16

 
Leh
 

A mai napon elbúcsúzunk ettől a csodálatos vidéktől. Repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható fotókat  Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés