Montenegro

A fekete-hegyek színes országa

Montenegro, a 2006 júniusában függetlenné vált csöppnyi állam sok szempontból különleges. Kevés ország kínál ilyen változatos és számos érintetlen természeti szépséget, kulturális és történelmi emléket ilyen kis területen koncentrálva. Fennséges hegyek, zabolátlan folyók, kristálytiszta, valószínűtlenül smaragd hegyi tavak, szelíd rétek, gazdag állat- és növényvilág, változatos part mentén lágyan simogató tenger. Utazásunk során igyekszünk közel kerülni Montenegro természeti kincseihez, minél többet és alaposabban megismerni belőlük, egy rövid időre együtt lélegezni ezzel a különös országgal, tájaival, hagyományaival és népével.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. július 19. -
2019. július 28.
A jelentkezés lezárult
1

 
Budapest, Žabljak
 

Találkozás 5.00-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 5.15 órakor. Egész napos utazás rövidebb megállókkal Montenegróba. (Várható útvonalunk: Budapest- M6 - Eszék - Doboj - Szarajevó - Pljevlja - Zabljak.) Határátlépések függvényében az esti, késő esti órákban elfoglaljuk szállásunkat a Durmitor Nemzeti Park központjában fekvő Žabljakban. Szállás: apartmanokban, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Durmitor Nemzeti Park, Kalica-völgy, Fekete-tó
 

Ma túrázni indulunk a Durmitor nemzeti park egyik legszebb vidékére. Ösvényünk kezdetben a rétekkel tarkított fenyvesben kanyarog, majd a kitartóan emelkedő ösvény szép lassan kiér az erdőből. A Kalica-völgy küszöbén megpihenünk és változatos tájon haladunk a völgy aljában, mellettünk a Meded csipkézett gerince fut. Amint kiérünk az erdőből, gyönyörű hegyi panoráma fogad, a meredek sziklafalak között néhol hófoltok, törpefenyves állományok. A túra csúcspontja egy vidám piros bivakház, itt ebédelünk egyet. A visszafelé vezető út már ismerős lesz, a tóig együtt mozog a csapat. Itt lehet napozni, fürdeni, de azokkal, akik éreznek magukban erőt tovább folytatjuk túránkat a Fekete-tó megkerülésével. (Crno Jezero). A várhatóan késői tegnapi érkezés miatt ma este tartjuk meg ismerkedő estünket. Szállás: apartmanokban. (Kalica-völgy: táv: 12 km, szint: 350 m fel és le, menetidő: 4-5 óra; Fekete-tó körbe: táv 5 km, szint 250 m, menetidő: 1-2 óra.) 

3

 
Durmitor Nemzeti Park, Tara-kanyon
 

A tegnapi komoly túra után ma délelőtt egy kis lazulás következik szállásunkon. Lehet a környéken sétálni, kerékpárt bérelni, de aki még több változatosságra vágyik, azokkal egy fakultatív program keretében lehetőség lesz kipróbálni a vadvízi evezést gumicsónakokban a Tara-folyón. Az evezés könnyed, így bőven van idő rácsodálkozni kontinensünk egyik legnagyobb kanyonjának természeti szépségeire. A kristálytiszta vizű folyó kanyonjához és az azon átívelő hídhoz azoknak is lesz lehetősége ellátogatni, akik a nézelődés szárazabb oldalát választják, velük elidőzünk a kilátópontokon és lesétálunk a folyóhoz. Lehetőség van az un. zipline kipróbálására, ahol egy 800 méter hosszú drótkötélen tudunk átcsúszni 150 méter magasságban a folyó felett. Szállás: apartmanokban.

4

 
Durmitor Nemzeti Park, Ališnica-völgy, Planinica
 

Az előző napok gyaloglása jó bemelegítésként szolgált mai igazán hosszú és szép túránkhoz. Buszunkkal a nemzeti park egyik bejáratához indulunk. Gyönyörű fenyvesben indul utunk, a kezdeti lankás terepet egyre meredekebb ösvény váltja fel, majd két kaptató után kiér a fenyvesből. Gyönyörű, széles, füves völgy tárul elénk, amit 2000 méter fölé nyúló csúcsok kereteznek. A völgyben lovak és tehenek legelik a pázsitot. Az ámulatba ejtően szép völgyön emelkedünk egészen a Međeđe ždrijelo hágóhoz, ahol már 2000 méter fölött járunk, így csak pár perc a Planinica csúcsa, ahonnan átlátunk a hegyvidék „másik” oldalára is, hiszen a csúcs a főgerincen fekszik. Égbetörő hegyóriások, szurdokvölgyek és tengerszemek madártávlatból, mindezt egy olyan csúcsról, ami egyáltalán nem kitett, így nyugodtan le lehet ülni, megpihenni. Az ismert úton térünk vissza Žabljakba. A túra nehézségét a nagy leküzdendő távolság és a szintemelkedés adja, nem technikás az út, bár a talaj gyakran köves, sziklás. Mivel oda és vissza ugyanazon az úton jövünk, kisebb csoportok bevárhatják a csúcsról visszatérőket, ha menet közben fogy el az erő.  Szállás: apartmanokban. (Táv: 22 kilométer, szint: 900 méter felfelé, ugyanennyi lefelé, menetidő: 6-7 óra)

5

 
Kotori-öböl, Perast, Budva
 

Reggel búcsút veszünk a hegyvidéktől és a tengerpart felé vesszük az irányt. Nem akármilyen helyen látjuk meg az Adriát: a magas hegyekkel körülvett, többszörösen elágazó, fjordszerű hatást keltő Kotori-öbölbe ereszkedünk le buszunkkal. Rögtön megállunk fürdeni és sétát tenni az öböl legszebb helyén található egykor virágzó középkori városban Perastban. Rövid hajókirándulást tehetünk a városka előtt az öbölben álló szigetek közül a Szirti Madonna-szigetre, vagy felmászhatunk Perast magas harangtornyába a még jobb kilátásért. Szállásunk a montenegrói tengerpart „fővárosa", Budva közelében lesz. Szállásunk elfoglalása után közösen indulunk esti korzózásra az óváros falai közé. Szállás: apartmanokban, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.

6

 
Shkodrai-tó, Virpazar, Rijeka Crnojevica, Kosmac-erőd
 

Utunk hetedik napján választhatjuk a pihenést Budvában, vagy ellátogathatunk a Shkodrai-tó mesébe illő világába, ahol különféle fakultatív kirándulásokat tehetünk. Bázisunk Virpazar lesz, a tó partján fekvő kedves halászfalu, innen indulhatunk fakultatív hajókirándulásra a tavon, amit megfűszerezünk a tóban való fürdéssel és egy remek halebéddel a faluban. Délután fotómegállót tartunk a Crnojevića-folyó legszebb kilátóhelyén, ami minden Montenegróról szóló könyvben szerepel. Este térünk vissza Budvába, hogy a naplemente fényeit a riviéra fölé magasodó, Osztrák-Magyar Monarchia által épített Kosmac-erőd elől élvezhessük. Szállás: apartmanokban.

7

 
Lovćenről a Kotori-öbölbe, Kotor
 

A mai nap felét túrázással, másik felét városnézéssel vagy strandolással töltjük. A Lovćen-hegységből a régi hadiutat követve ereszkedünk le a Kotori-öbölbe, egészen pontosan annak névadó városába. A sziklás talaj hol fenyvesben, hol nyílt vidéken vezet így madártávlatból élvezhetjük az öböl látványát. A túra és a városnézés „észrevétlenül” folyik egymásba, hiszen a világörökség részét képező óváros fölé épült erőd titkos hátsó bejáratán keresztül érkezünk Kotorba. Miután kiélveztük a látványt a magasból, leereszkedünk a sikátorokkal átszőtt városba. Az ódon épületek között frissítőt kortyolhatunk, de egy rövid csobbanás is a programba illeszthető. Szállás: apartmanokban. (Lovcenről Kotorba: táv: 6 km, szint: 50 m felfelé, 960 m lefelé, menetidő: 2-3 óra)  

8-9

 
Budva
 

Ma, ha úgy gondoljuk, akkor egész nap csak a strandon süttethetjük magunkat, vagy lubickolhatunk az Adria hűs habjaiban, esetleg el lehetünk az Aquaparkban. De ha több kalandra vágyunk, akkor délelőtt fakultatív hajókirándulásra indulunk, amelynek során úszhatunk a híres Kék Barlangokban, amelyek nevüket a tenger leírhatatlan kék árnyalatáról kapták. Ezen kívül van az út során lehetőség fürdeni más strandokon, megtekinteni Mamula-szigetét, az Osztrák–magyar Alcatrazt. Az út időtartama 5-6 óra. Délután ismét elvegyülhetünk a kaotikus budvai éjszakában.

Utolsó napunkon Budvában már csak szuvenír vásárlás, utolsó csobbanás és az egységes barnaság elérése maradt hátra. Persze lehetőség van az aktívabb életmódot kedvelőknek, hogy ismét új kalandok után nézzenek. Át lehet hajózni Hawaiira, el lehet buszozni a remek Petrovaci vagy Becici strandra, vagy a világhíres Jazz beachre. Szállás: apartmanokban.

10

 
Budva, Budapest
 

Hajnalban összepakolunk és haza indulunk. Budapestre a késő esti órákban érkezünk.

A honlapon látható fotókat készítették: Szabó Szilveszter, Cseh Zsombor, és Szőnyi Attila