Bejelentkezés

Montenegró

A fekete hegyek színes országa

Montenegró, a 2006 júniusában függetlenné vált állam sajátossága abban rejlik, hogy alig 14 ezer km-nyi területen kínál rendkívül változatos természeti szépséget, kulturális és történelmi emléket, etnikai sokszínűséget. Utazásunk során igyekszünk egy rövid időre együtt lélegezni ezzel a különös országgal, tájaival, hagyományaival és népével.

Mindenképp tarts velünk, ha túrázgatnál a Durmitor égbetörő mészkő vonulatai közt; ha vízre szállnál a világ második legmélyebb kanyonjában tekergő folyón; ha mesés környezetben középkori városokat fedeznél fel a Kotori-öbölben, ha hajóznál és fürdenél a Balkán-félsziget legnagyobb tavában, mely madarak százezreinek nyújt téli menedéket; ha még nem úsztál „kék barlang”-ban; vagy ha egyszerűen csak unod már a horvát tengerpartot és euróban fizetnél a balkán konyha nyújtotta örömökért.
 • 1. nap Budapest, Žabljak

  Találkozás 5.00-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 5.15 órakor. Egész napos utazás rövidebb megállókkal Montenegróba. (Várható útvonalunk: Szerbián keresztül, Belgrád érintésével, így a védettségi kártyával teszt és karantén nélkül utazhatunk!) Határátlépések függvényében az esti, késő esti órákban foglaljuk el szállásunkat a Durmitor Nemzeti Park központjában fekvő Žabljakban. Szállás: panzióban, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Durmitor Nemzeti Park, Kalica-völgy, Fekete-tó

  3
  Ma túrázni indulunk a Durmitor Nemzeti Park egyik legszebb vidékére. Ösvényünk kezdetben a rétekkel tarkított fenyvesben kanyarog, majd a kitartóan emelkedő ösvény szép lassan kiér az erdőből. A Kalica-völgy küszöbén megpihenünk és változatos tájon haladunk a völgy aljában, mellettünk a Meded csipkézett gerince fut. Amint kiérünk az erdőből, gyönyörű hegyi panoráma fogad, a meredek sziklafalak között néhol hófoltok, másutt törpefenyő állományok. A túra csúcspontja egy vidám piros bivakház, amely mellett pihenünk, ebédelünk. A visszafelé vezető út már ismerős lesz, a tóig együtt mozog a csapat. Itt lehet fürdeni, lábat áztatni, de azokkal, akik éreznek magukban erőt, tovább folytatjuk túránkat a Fekete-tó megkerülésével. (Crno Jezero). A várhatóan késői tegnapi érkezés miatt ma este tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: panzióban. (Kalica-völgy: táv: 14 km, szint: 600 m fel és le, menetidő: 5-6 óra; Fekete-tó körbe: táv 5 km, szint 100 m, menetidő: 1-2 óra.)
 • 3. nap Durmitor Nemzeti Park, Tara-kanyon

  1
  Ezen a napon egy fakultatív program keretében lehetőség lesz kipróbálni a vadvízi evezést gumicsónakokban a Tara-folyón. Az evezés könnyed, így bőven van idő rácsodálkozni kontinensünk legmélyebb kanyonjának természeti szépségeire. A kristálytiszta vizű folyó kanyonjához és az azon átívelő hídhoz azoknak is lesz lehetősége ellátogatni, akik a nézelődés szárazabb oldalát választják, velük elidőzünk a kilátópontokon és lesétálunk a folyóhoz. Lehetőség van az ún. zipline kipróbálására is, ahol egy 800 méter hosszú drótkötélen tudunk átcsúszni 150 méter magasságban a folyó felett. Szállás: panzióban.
 • 4. nap Durmitor Nemzeti Park, Ališnica-völgy, Planinica

  4
  Buszunkkal ma ismét a Durmitor Nemzeti Park bejáratához indulunk, hogy egy igazán kiadós, de nem kevésbé látványos túrát tegyünk. Gyönyörű fenyvesben indul utunk, a kezdeti lankás terepet egyre meredekebb ösvény váltja fel, majd két kaptató után kiér a fenyvesből. Gyönyörű, széles, füves völgy tárul elénk, amit 2000 méter fölé nyúló csúcsok kereteznek. A völgyben lovak és tehenek legelik a pázsitot. Az ámulatba ejtően szép völgyön emelkedünk egészen a Međeđe ždrijelo hágóhoz, ahol már 2000 méter fölött járunk, így csak pár perc a Planinica csúcsa, ahonnan átlátunk a hegyvidék „másik” oldalára is, hiszen a csúcs a főgerincen fekszik. Égbetörő hegyóriások, szurdokvölgyek és tengerszemek madártávlatból, mindezt egy olyan csúcsról, ami egyáltalán nem kitett, így nyugodtan le lehet ülni, megpihenni. Az ismert úton térünk vissza Žabljakba. A túra nehézségét a nagy leküzdendő távolság és a szintemelkedés adja, nem technikás az út, bár a talaj gyakran köves, sziklás. Mivel oda és vissza ugyanazon az úton jövünk, kisebb csoportok bevárhatják a csúcsról visszatérőket, ha menet közben fogy el az erő. Szállás: panzióban. (Táv: 21 kilométer, szint: 900 méter felfelé, ugyanennyi lefelé, menetidő: 7-8 óra)
 • 5. nap Kotori-öböl, Perast, Budva

  Reggel búcsút veszünk a hegyvidéktől és a tengerpart felé vesszük az irányt. Nem akármilyen helyen látjuk meg az Adriát: a magas hegyekkel körülvett, többszörösen elágazó, fjordszerű hatást keltő Kotori-öbölbe ereszkedünk le buszunkkal. Rögtön megállunk fürdeni és sétát tenni az öböl legszebb helyén található egykor virágzó középkori városban Perastban. A kis pihenőt követően haladunk tovább szállásunk, a montenegrói tengerpart „fővárosa", Budva egyik apartmanháza felé. Szállásunk elfoglalása után közösen indulunk esti korzózásra az óváros falai közé. Szállás: apartmanokban, ahol öt éjszakát fogunk eltölteni.
 • 6. nap Shkodrai-tó, Virpazar, Rijeka Crnojevica, Kosmac-erőd

  Utunk hatodik napján választhatjuk a pihenést Budvában, vagy ellátogathatunk a Shkodrai-tó mesébe illő világába. Bázisunk Virpazar lesz, a tó partján fekvő kedves halászfalu, innen indulhatunk fakultatív hajókirándulásra a tavon, amit megfűszerezünk a tóban való fürdéssel és egy remek halebéddel a faluban. Délután fotómegállót tartunk a Crnojevića-folyó legszebb kilátóhelyén, ami minden Montenegróról szóló könyvben szerepel. Budvai visszatérésünk előtt a naplemente fényeit a riviéra fölé magasodó, Osztrák-Magyar Monarchia által épített Kosmac-erőd tövéből élvezzük. Szállás: Budva, apartmanokban.
 • 7. nap Lovćenről a Kotori-öbölbe, Kotor

  3
  A mai nap felét túrázással, másik felét városnézéssel vagy strandolással töltjük. A Lovćen- hegységből a régi hadiutat követve ereszkedünk le a Kotori-öbölbe, egészen pontosan annak névadó városába. A sziklás talaj hol fenyvesben, hol nyílt vidéken vezet, így madártávlatból élvezhetjük az öböl látványát. A túra és a városnézés „észrevétlenül” folyik egymásba, hiszen a világörökség részét képező óváros fölé épült erőd titkos hátsó bejáratán keresztül érkezünk Kotorba. Miután kiélveztük a látványt a magasból, leereszkedünk a sikátorokkal átszőtt városba. Az ódon épületek között frissítőt kortyolhatunk, de egy rövid csobbanás is a programba illeszthető. Szállás: apartmanokban. (Lovcenről Kotorba: táv: 6 km, szint: 950 m lefelé, menetidő: 3-4 óra)
 • 8. nap Budva / Kék-barlang hajókirándulás

  Ma, ha úgy gondoljuk, akkor egész nap csak a strandon süttethetjük magunkat és lubickolhatunk az Adria hűs habjaiban. De ha több kalandra vágyunk, akkor fakultatív hajókirándulásra indulhatunk, amelynek során úszhatunk a híres Kék Barlangban, amely nevét a tenger leírhatatlan kék árnyalatáról kapta. Ezen kívül a hajóút során lehetőség van megtekinteni Mamula-szigetét, az Osztrák–magyar Alcatrazt. Az út időtartama 5-6 óra. Az este folyamán ismét elvegyülhetünk Budva óvárosának kaotikus sikátoraiban. Szállás: apartmanokban.
 • 9. nap Budva / gyalogtúra Sveti Stefanig

  3
  Utolsó napunkon Budvában már csak szuvenír vásárlás, utolsó csobbanás és az egységes barnaság elérése maradt hátra. Persze lehetőség van az aktívabb életmódot kedvelőknek, hogy még újabb kalandok után nézzenek és Budvából nagyjából a tengerpart vonalát követve, strandokat és étkezdéket átszelve egészen Sveti Stefanig gyalogoljanak, amely Montenegró egyik legtöbbet fotózott látványossága. táv: 18 km oda-vissza, Szállás: apartmanokban.
 • 10. nap Budva, Budapest

  Hajnalban összepakolunk és hazaindulunk. Budapestre a késő esti órákban érkezünk.
A honlapon látható fotókat Szabó Szilveszter és Kovács Zsolt készítették.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.