Bejelentkezés

Montenegró

A fekete hegyek színes országa

Montenegró, a 2006 júniusában függetlenné vált állam sajátossága abban rejlik, hogy alig 14 ezer km-nyi területen kínál rendkívül változatos természeti szépséget, kulturális és történelmi emléket, etnikai sokszínűséget. Utazásunk során igyekszünk egy rövid időre együtt lélegezni ezzel a különös országgal, tájaival, hagyományaival és népével.

Mindenképp tarts velünk, ha túrázgatnál a Durmitor égbetörő mészkő vonulatai közt; ha vízre szállnál a világ második legmélyebb kanyonjában tekergő folyón; ha mesés környezetben középkori városokat fedeznél fel a Kotori-öbölben, ha hajóznál és fürdenél a Balkán-félsziget legnagyobb tavában, mely madarak százezreinek nyújt téli menedéket; ha még nem úsztál „kék barlang”-ban; vagy ha egyszerűen csak unod már a horvát tengerpartot és euróban fizetnél a balkán konyha nyújtotta örömökért.

Időpontok

 • 2024. július 12 → 21.
 • 1. nap Budapest, Žabljak

  Találkozás 5.00-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 5.15 órakor. Egész napos utazás rövidebb megállókkal Montenegróba. (Várható útvonalunk: Szerbián keresztül, Belgrád érintésével, így a védettségi kártyával teszt és karantén nélkül utazhatunk!) Határátlépések függvényében az esti, késő esti órákban foglaljuk el szállásunkat a Durmitor Nemzeti Park központjában fekvő Žabljakban. Szállás: panzióban, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Durmitor Nemzeti Park, Kalica-völgy, Fekete-tó

  3
  Ma túrázni indulunk a Durmitor Nemzeti Park egyik legszebb vidékére. Ösvényünk kezdetben a rétekkel tarkított fenyvesben kanyarog, majd a kitartóan emelkedő ösvény szép lassan kiér az erdőből. A Kalica-völgy küszöbén megpihenünk és változatos tájon haladunk a völgy aljában, mellettünk a Meded csipkézett gerince fut. Amint kiérünk az erdőből, gyönyörű hegyi panoráma fogad, a meredek sziklafalak között néhol hófoltok, másutt törpefenyő állományok. A túra csúcspontja egy vidám piros bivakház, amely mellett pihenünk, ebédelünk. A visszafelé vezető út már ismerős lesz, a tóig együtt mozog a csapat. Itt lehet fürdeni, lábat áztatni, de azokkal, akik éreznek magukban erőt, tovább folytatjuk túránkat a Fekete-tó megkerülésével. (Crno Jezero). A várhatóan késői tegnapi érkezés miatt ma este tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: panzióban. (Kalica-völgy: táv: 14 km, szint: 600 m fel és le, menetidő: 5-6 óra; Fekete-tó körbe: táv 5 km, szint 100 m, menetidő: 1-2 óra.)
 • 3. nap Durmitor Nemzeti Park, Tara-kanyon

  1
  Ezen a napon egy fakultatív program keretében lehetőség lesz kipróbálni a vadvízi evezést gumicsónakokban a Tara-folyón. Az evezés könnyed, így bőven van idő rácsodálkozni kontinensünk legmélyebb kanyonjának természeti szépségeire. A kristálytiszta vizű folyó kanyonjához és az azon átívelő hídhoz azoknak is lesz lehetősége ellátogatni, akik a nézelődés szárazabb oldalát választják. Lehetőség van az ún. zipline kipróbálására is, ahol egy 800 méter hosszú drótkötélen tudunk átcsúszni 150 méter magasságban a folyó felett. Szállás: panzióban.
 • 4. nap Durmitor Nemzeti Park, Ališnica-völgy, Planinica

  4
  Buszunkkal ma ismét a Durmitor Nemzeti Park bejáratához indulunk, hogy egy igazán kiadós, de nem kevésbé látványos túrát tegyünk. Gyönyörű fenyvesben indul utunk, a kezdeti lankás terepet egyre meredekebb ösvény váltja fel, majd két kaptató után kiér a fenyvesből. Gyönyörű, széles, füves völgy tárul elénk, amit 2000 méter fölé nyúló csúcsok kereteznek. A völgyben lovak és tehenek legelik a pázsitot. Az ámulatba ejtően szép völgyön emelkedünk egészen a Međeđe ždrijelo hágóhoz, ahol már 2000 méter fölött járunk, így csak pár perc a Planinica csúcsa, ahonnan átlátunk a hegyvidék „másik” oldalára is, hiszen a csúcs a főgerincen fekszik. Égbetörő hegyóriások, szurdokvölgyek és tengerszemek madártávlatból, mindezt egy olyan csúcsról, ami egyáltalán nem kitett, így nyugodtan le lehet ülni, megpihenni. Az ismert úton térünk vissza Žabljakba. A túra nehézségét a nagy leküzdendő távolság és a szintemelkedés adja, nem technikás az út, bár a talaj gyakran köves, sziklás. Mivel oda és vissza ugyanazon az úton jövünk, kisebb csoportok bevárhatják a csúcsról visszatérőket, ha menet közben fogy el az erő. Szállás: panzióban. (Táv: 21 kilométer, szint: 900 méter felfelé, ugyanennyi lefelé, menetidő: 7-8 óra)
 • 5. nap Kotori-öböl, Perast, Budva

  Reggel búcsút veszünk a hegyvidéktől és a tengerpart felé vesszük az irányt. Nem akármilyen helyen látjuk meg az Adriát: a magas hegyekkel körülvett, többszörösen elágazó, fjordszerű hatást keltő Kotori-öbölbe ereszkedünk le buszunkkal. Rögtön megállunk fürdeni és sétát tenni az öböl legszebb helyén található egykor virágzó középkori városban Perastban. A kis pihenőt követően haladunk tovább szállásunk, a montenegrói tengerpart „fővárosa", Budva egyik apartmanháza felé. Szállásunk elfoglalása után közösen indulunk esti korzózásra az óváros falai közé. Szállás: apartmanokban, ahol öt éjszakát fogunk eltölteni.
 • 6. nap Shkodrai-tó, Virpazar, Rijeka Crnojevica, Kosmac-erőd

  Utunk hatodik napján választhatjuk a pihenést Budvában, vagy ellátogathatunk a Shkodrai-tó mesébe illő világába. Bázisunk Virpazar lesz, a tó partján fekvő kedves halászfalu, innen indulhatunk fakultatív hajókirándulásra a tavon, amit megfűszerezünk a tóban való fürdéssel és egy remek halebéddel a faluban. Délután fotómegállót tartunk a Crnojevića-folyó legszebb kilátóhelyén, ami minden Montenegróról szóló könyvben szerepel. Budvai visszatérésünk előtt a naplemente fényeit a riviéra fölé magasodó, Osztrák-Magyar Monarchia által épített Kosmac-erőd tövéből élvezzük. Szállás: Budva, apartmanokban.
 • 7. nap Lovćenről a Kotori-öbölbe, Kotor

  3
  A mai nap felét túrázással, másik felét városnézéssel vagy strandolással töltjük. A Lovćen- hegységből a régi hadiutat követve ereszkedünk le a Kotori-öbölbe, egészen pontosan annak névadó városába. A sziklás talaj hol fenyvesben, hol nyílt vidéken vezet, így madártávlatból élvezhetjük az öböl látványát. A túra és a városnézés „észrevétlenül” folyik egymásba, hiszen a világörökség részét képező óváros fölé épült erőd titkos hátsó bejáratán keresztül érkezünk Kotorba. Miután kiélveztük a látványt a magasból, leereszkedünk a sikátorokkal átszőtt városba. Az ódon épületek között frissítőt kortyolhatunk, de egy rövid csobbanás is a programba illeszthető. Szállás: apartmanokban. (Lovcenről Kotorba: táv: 6 km, szint: 950 m lefelé, menetidő: 3-4 óra)
 • 8. nap Budva / Kék-barlang hajókirándulás

  Ma, ha úgy gondoljuk, akkor egész nap csak a strandon süttethetjük magunkat és lubickolhatunk az Adria hűs habjaiban. De ha több kalandra vágyunk, akkor fakultatív hajókirándulásra indulhatunk, amelynek során úszhatunk a híres Kék Barlangban, amely nevét a tenger leírhatatlan kék árnyalatáról kapta. Ezen kívül a hajóút során lehetőség van megtekinteni Mamula-szigetét, az Osztrák–magyar Alcatrazt. Az út időtartama 5-6 óra. Az este folyamán ismét elvegyülhetünk Budva óvárosának kaotikus sikátoraiban. Szállás: apartmanokban.
 • 9. nap Budva / Sveti Stefan

  3
  Utolsó napunkon Budvában már csak szuvenír vásárlás, utolsó csobbanás és az egységes barnaság elérése maradt hátra. Akik mai is kimozdulnának, azokkal busszal közelítjük meg Sveti Stefan-t, amely Montenegró egyik legtöbbet fotózott látványossága. Innen gyalogosan fedezhetjük fel a környező, egyedi fekvésű öblöket, keresve az ingyenes részeket egy utolsó mártózásra. Szállás: apartmanokban.
 • 10. nap Budva, Budapest

  Hajnalban összepakolunk és hazaindulunk. Budapestre a késő esti órákban érkezünk.
A honlapon látható fotókat Szabó Szilveszter és Kovács Zsolt készítették.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.