Bejelentkezés

Montenegró

A fekete hegyek színes országa

Miért éppen Montenegró?

Montenegró, a 2006. júniusában függetlenné vált állam sajátossága abban rejlik, hogy alig 14 ezer km-nyi területen kínál rendkívül változatos természeti szépséget, kulturális és történelmi emléket, etnikai sokszínűséget. Utazásunk során igyekszünk egy rövid időre együtt lélegezni ezzel a különös országgal, tájaival, hagyományaival és népével.

Mindenképp tarts velünk, ha túrázgatnál a Durmitor égbetörő mészkő vonulatai közt; ha vízre szállnál a világ második legmélyebb kanyonjában tekergő folyón; ha mesés környezetben középkori városokat fedeznél fel a Kotori-öbölben, ha hajóznál és fürdenél a Balkán-félsziget legnagyobb tavában, mely madarak százezreinek nyújt téli menedéket; ha még nem úsztál „kék barlang”-ban; vagy ha egyszerűen csak unod már a horvát tengerpartot és euróban fizetnél a balkán konyha nyújtotta örömökért.

Időpontok

 • 2024. július 12 → 21.
 • 1. nap Budapest, Žabljak

  Találkozás 5.00-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 5.15 órakor. Egész napos utazás rövidebb megállókkal Montenegróba. (Várható útvonalunk: Szerbián keresztül, Belgrád érintésével). Határátlépések függvényében az esti, késő esti órákban foglaljuk el szállásunkat a Durmitor Nemzeti Park központjában fekvő Žabljakban. Szállás: panzióban, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Durmitor Nemzeti Park, Kalica-völgy, Fekete-tó

  3
  Ma túrázni indulunk a Durmitor Nemzeti Park egyik legszebb vidékére. Ösvényünk kezdetben a rétekkel tarkított fenyvesben kanyarog, majd a kitartóan emelkedő ösvény szép lassan kiér az erdőből. A Kalica-völgy küszöbén megpihenünk és változatos tájon haladunk a völgy aljában, mellettünk a Meded csipkézett gerince fut. Amint kiérünk az erdőből, gyönyörű hegyi panoráma fogad, a meredek sziklafalak között néhol hófoltok, másutt törpefenyő állományok. A túra csúcspontja egy vidám piros bivakház, amely mellett pihenünk, ebédelünk. A visszafelé vezető út már ismerős lesz, a tóig együtt mozog a csapat. Itt lehet fürdeni, lábat áztatni, de azokkal, akik éreznek magukban erőt, tovább folytatjuk túránkat a Fekete-tó megkerülésével. (Crno Jezero). A várhatóan késői tegnapi érkezés miatt ma este tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: panzióban. (Kalica-völgy: táv: 14 km, szint: 600 m fel és le, menetidő: 5-6 óra; Fekete-tó körbe: táv 5 km, szint 100 m, menetidő: 1-2 óra.)
 • 3. nap Durmitor Nemzeti Park, Tara-kanyon

  1
  Ezen a napon egy fakultatív program keretében lehetőség lesz kipróbálni a vadvízi evezést gumicsónakokban a Tara-folyón. Az evezés könnyed, így bőven van idő rácsodálkozni kontinensünk legmélyebb kanyonjának természeti szépségeire. A kristálytiszta vizű folyó kanyonjához és az azon átívelő hídhoz azoknak is lesz lehetősége ellátogatni, akik a nézelődés szárazabb oldalát választják. Lehetőség van az ún. zipline kipróbálására is, ahol egy 800 méter hosszú drótkötélen tudunk átcsúszni 150 méter magasságban a folyó felett. Szállás: panzióban.
 • 4. nap Durmitor Nemzeti Park, Ališnica-völgy, Planinica

  4
  Buszunkkal ma ismét a Durmitor Nemzeti Park bejáratához indulunk, hogy egy igazán kiadós, de nem kevésbé látványos túrát tegyünk. Gyönyörű fenyvesben indul utunk, a kezdeti lankás terepet egyre meredekebb ösvény váltja fel, majd két kaptató után kiér a fenyvesből. Gyönyörű, széles, füves völgy tárul elénk, amit 2000 méter fölé nyúló csúcsok kereteznek. A völgyben lovak és tehenek legelik a pázsitot. Az ámulatba ejtően szép völgyön emelkedünk egészen a Međeđe ždrijelo hágóhoz, ahol már 2000 méter fölött járunk, így csak pár perc a Planinica csúcsa, ahonnan átlátunk a hegyvidék „másik” oldalára is, hiszen a csúcs a főgerincen fekszik. Égbetörő hegyóriások, szurdokvölgyek és tengerszemek madártávlatból, mindezt egy olyan csúcsról, ami egyáltalán nem kitett, így nyugodtan le lehet ülni, megpihenni. Az ismert úton térünk vissza Žabljakba. A túra nehézségét a nagy leküzdendő távolság és a szintemelkedés adja, nem technikás az út, bár a talaj gyakran köves, sziklás. Mivel oda és vissza ugyanazon az úton jövünk, kisebb csoportok bevárhatják a csúcsról visszatérőket, ha menet közben fogy el az erő. Szállás: panzióban. (Táv: 21 kilométer, szint: 900 méter felfelé, ugyanennyi lefelé, menetidő: 7-8 óra)
 • 5. nap Kotori-öböl, Perast, Budva

  Reggel búcsút veszünk a hegyvidéktől és a tengerpart felé vesszük az irányt. Nem akármilyen helyen látjuk meg az Adriát: a magas hegyekkel körülvett, többszörösen elágazó, fjordszerű hatást keltő Kotori-öbölbe ereszkedünk le buszunkkal. Rögtön megállunk fürdeni és sétát tenni az öböl legszebb helyén található egykor virágzó középkori városban Perastban. A kis pihenőt követően haladunk tovább szállásunk, a montenegrói tengerpart „fővárosa", Budva egyik apartmanháza felé. Szállásunk elfoglalása után közösen indulunk esti korzózásra az óváros falai közé. Szállás: apartmanokban, ahol öt éjszakát fogunk eltölteni.
 • 6. nap Shkodrai-tó, Virpazar, Rijeka Crnojevica, Kosmac-erőd

  Utunk hatodik napján választhatjuk a pihenést Budvában, vagy ellátogathatunk a Shkodrai-tó mesébe illő világába. Bázisunk Virpazar lesz, a tó partján fekvő kedves halászfalu, innen indulhatunk fakultatív hajókirándulásra a tavon, amit megfűszerezünk a tóban való fürdéssel és egy remek halebéddel a faluban. Délután fotómegállót tartunk a Crnojevića-folyó legszebb kilátóhelyén, ami minden Montenegróról szóló könyvben szerepel. Budvai visszatérésünk előtt a naplemente fényeit a riviéra fölé magasodó, Osztrák-Magyar Monarchia által épített Kosmac-erőd tövéből élvezzük. Szállás: Budva, apartmanokban.
 • 7. nap Lovćenről a Kotori-öbölbe, Kotor

  3
  A mai nap felét túrázással, másik felét városnézéssel vagy strandolással töltjük. A Lovćen- hegységből a régi hadiutat követve ereszkedünk le a Kotori-öbölbe, egészen pontosan annak névadó városába. A sziklás talaj hol fenyvesben, hol nyílt vidéken vezet, így madártávlatból élvezhetjük az öböl látványát. A túra és a városnézés „észrevétlenül” folyik egymásba, hiszen a világörökség részét képező óváros fölé épült erőd titkos hátsó bejáratán keresztül érkezünk Kotorba. Miután kiélveztük a látványt a magasból, leereszkedünk a sikátorokkal átszőtt városba. Az ódon épületek között frissítőt kortyolhatunk, de egy rövid csobbanás is a programba illeszthető. Szállás: apartmanokban. (Lovcenről Kotorba: táv: 6 km, szint: 950 m lefelé, menetidő: 3-4 óra)
 • 8. nap Budva / Kék-barlang hajókirándulás

  Ma, ha úgy gondoljuk, akkor egész nap csak a strandon süttethetjük magunkat és lubickolhatunk az Adria hűs habjaiban. De ha több kalandra vágyunk, akkor fakultatív hajókirándulásra indulhatunk, amelynek során úszhatunk a híres Kék Barlangban, amely nevét a tenger leírhatatlan kék árnyalatáról kapta. Ezen kívül a hajóút során lehetőség van megtekinteni Mamula-szigetét, az Osztrák–magyar Alcatrazt. Az út időtartama 5-6 óra. Az este folyamán ismét elvegyülhetünk Budva óvárosának kaotikus sikátoraiban. Szállás: apartmanokban.
 • 9. nap Budva / Sveti Stefan

  3
  Utolsó napunkon Budvában már csak szuvenír vásárlás, utolsó csobbanás és az egységes barnaság elérése maradt hátra. Akik mai is kimozdulnának, azokkal busszal közelítjük meg Sveti Stefan-t, amely Montenegró egyik legtöbbet fotózott látványossága. Innen gyalogosan fedezhetjük fel a környező, egyedi fekvésű öblöket, keresve az ingyenes részeket egy utolsó mártózásra. Szállás: apartmanokban.
 • 10. nap Budva, Budapest

  Hajnalban összepakolunk és hazaindulunk. Budapestre a késő esti órákban érkezünk.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- négy éjszaka szállást Zabljakban, panzióban,
- öt éjszaka szállást Budvában, apartmanszálláson,
- a programban szereplő túrákat és kirándulásokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépők árát,
- a fakultatív programokat (rafting a Tara-kanyonban, zipline, hajókirándulás a Skodrai-tavon, budvai hajókirándulás),
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Mivel utazunk Montenegróban?

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van nálunk aprópénz. Mivel 10 napig az autóbusz lesz a "második otthonunk", fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg befizetésének sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Montenegróban?

Kalica-völgy, Crno Jezero (Durmitor): Egész napos, közepesen nehéz túra közepesen sok szintemelkedéssel. Az út sziklás, köves. Vízvételi lehetőség és menedékház az úton nincs. Változékony időjárásra kell számítani, esőkabátot is hozni kell. Túrafelszerelés, bakancs, túrabot, fejfedő elengedhetetlen!

Donja Ališnica, Međeđe ždrijelo, Planinica (Durmitor): Egész napos túra, jelentős szintemelkedéssel és leküzdendő távolsággal. Az út sziklás, köves, de sehol sem kitett. Vízvételi lehetőség és menedékház az úton nincs. Változékony időjárásra kell számítani, esőkabátot is hozni kell. Túrafelszerelés, bakancs, túrabot, fejfedő elengedhetetlen! Visszafordulási lehetőség nincs. Akik elfáradtak (minimum 2 fő együtt), a csoportot néhány helyen bevárhatják.

Krstac, Kotor (Lovćen): Fél napos túra, ami végig ereszkedik, ez a térdet igénybe veszi, a túrafelszerelés, bakancs, túrabot, fejfedő elengedhetetlen (nagyon meleg lehet!) Az út sziklás, köves, de sehol sem kitett, visszafordulási lehetőség nincs. Nem körtúra, a kiindulási és érkezési hely más, rövidíteni nem lehet. Közepes nehézségű túra.

Szállás

Milyenek a szállások Montenegróban?

Első szálláshelyünk Zabljak településen egy hegyi panzióban, 2-3 ágyas szobákban lesz, itt 4 éjszakát fogunk eltölteni. Minden szobának saját hideg-meleg vizes fürdőszobája van. A szálláson étkezésre van lehetőség. (büféreggeli: 5 eur/fő/alkalom, vacsora á la carte).

Második szállásunk Budvában, egy modern apartmanházban lesz, ahol 5 éjszakát töltünk. Az apartmanok 4 fő elhelyezésére alkalmasok, a fürdőszobán és erkélyen kívül van egy zárható szoba franciaággyal, a nappali helyiséghez csatlakozik a jól felszerelt konyha-étkező, ahol a nappaliban két külön ágy található. Igény esetén, korlátozott számban tudunk két fős elhelyezést is biztosítani az alapból 4 fős budvai apartmanokban, ennek felára 70.000 Ft / apartman, két főre, az öt éjszakára.

Mindegyik szálláson kapunk ágyneműt és törülközőt. A szállásokon van wi-fi, de a kapcsolat lassú, és akadozhat. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket lehetőség szerint összetársítjuk nemben és korban megegyező utastársakkal.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Montenegróról?

Montenegróban a Durmitor Nemzeti Park, Lovčen Nemzeti Park, Kotori-öböl és Budva területeire utazunk.

2006. nyarán új, parányi ország vált függetlenné a Balkán-félsziget szívében. Montenegró – vagy ahogyan a helyiek hívják Crna Gora – a Fekete-hegyek országa, egy évszázad után nyerte vissza ismét önállóságát. Területe mindössze 14 000 km2 – ez három magyar megyének felel meg – felszíne mégis igen változatos. Északnyugaton a Dinaridák mészkővonulatai alkotják a Montenegrói Magas-karsztot, mely legnagyobb magasságát a Durmitor-hegységben éri el. A karszt hatalmas mészkőtömbjeit mély folyóvölgyek, kanyonok tagolják, melyek közül a leghíresebbek a Tara és a Morača folyók lenyűgöző völgyei, valamint a Nevido-kanyon. Északkeleten a turisták számára már kevésbé ismert mészkővonulatok húzódnak: a Komovi és az albán határon található Prokletije. A hegyvidék dél felé folyamatosan alacsonyodik, majd végül a Zeta- folyó mentén síkvidékké változik. A folyó partját kísérő vékony, keskeny síkság csak délkeleten szélesedik ki, hogy helyt adjon az ország modern fővárosának – Podgorica – és a Skodrai-tó mocsárvilágának. A pici síkvidék azonban csak mint színesítő elem mutatkozik Montenegró földrajzában, hiszen a tengerparton újabb hegyvidékek húzódnak: az Orjen nyugatról, a Rumija keletről fogja közre a Lovćent. A Lovćen azonban nem csak természetföldrajzi szempontból található központban: ez Montenegró ősi, történelmi magja, itt alakult ki országuk, itt található történelmi fővárosuk Cetinje. Az Orjen és a Lovćen hegyvidékek közé szorult többszörösen elágazó öböl, a szépséges Boka Kotorska (Kotori-öböl), az Adriai-tenger partvidékének legszebb része. A Lovćen déli előterében található a Budvai Riviéra, melyen sziklás és apró kavicsos partszakaszok váltják egymást, míg a Rumija lábainál található Ulcinji Riviéra az Adria leghosszabb homokos partszakaszával büszkélkedhet.
A Balkán szívét romlatlan természet és vendégszeretet jellemzi, ezzel az is együtt jár, hogy a hegyvidéki turizmus – ugyan sokat fejlődött – de még nem érte el a Nyugat-Európában megszokott színvonalat. Azok jelentkezését várjuk, akik az egzotikus élményekért cserébe a turizmus kezdetlegességéből származó esetleges kellemetlenségeket is mosollyal tudják elviselni!

Montenegróban az elektromos hálózat és a konnektor csatlakozók is megfelelnek az itthoniéval, így nem kell átalakítót vinnünk magunkkal.

Időjárás

Milyen az időjárás Montenegróban?

Montenegró területe és ezért időjárása is rendkívül változatos. A hegyvidéki területeken napközben 15-25 °C-ra számíthatunk, zivatarok bármikor előfordulhatnak. Hajnalban még nyáron is 5-10 °C fokkal lehet számolni. A tengerparton és annak hátországában (pl.: Lovćen) mediterrán éghajlat uralkodik, napközben erős napsütés mellett 30-35 °C a várható hőmérséklet, futó esőre a Kotori- öbölben van némi esélyünk.

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk magunkkal Montenegróba?

Megfelelő minőségű túrafelszerelés erősen ajánlott, sőt kötelező, a néhol nehéz sziklás terep miatt (túrabakancs, hátizsák, víz- és esőálló öltözet, túrabot, elemlámpa)! Váltócipő, szandál vagy papucs szintén szükséges. Az erős napsütés miatt naptejre, napolajra, napszemüvegre, fejfedőre a tengerparton és a hegyvidéken egyaránt szükség lehet!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Milyen a higiénia Montenegróban? Kell védőoltás Montenegróba?

A higiénikus viszonyok nem rosszak, a csapvíz és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas. Az ivóvíz tehát nem problémás, ennek ellenére az itthonitól (a megszokottól) eltérő víz problémákat okozhat. Így inkább a palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt megmosd, ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat.

Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A-t, sajnos ez még itthon is jól jöhet. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta, kálcium, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. 
További információ itt.

Élelem

Milyen élelemmel készüljünk Montenegróba?

Élelem tekintetében önellátóak leszünk. Minden szállás közelében van bolt és étterem. Zabljakban büféreggelit lehet igénybe venni (kb. 5 eur/fő/alkalom) és vacsorázni is lehet a szállásunkon, a bolt messzebb van. Budvában a szálláson nincs étterem, de a közelben több is található, illetve kisbolt és pékség is van az út túloldalán.

Pénz-ügy

Mi Montenegró hivatalos fizetőeszköze? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Montenegró hivatalos fizetőeszköze az Euro. Mindenképp hozz készpénzt magaddal. A tengerparton sok bankjegy-automata működik, az ország belsejében és a hegyekben azonban bizonytalan így pénzhez jutni. Költőpénznek nagyjából napi 10-15 eur-t ajánlunk. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően, összességében annyit hozz, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, azaz szokásos kiadások esetén). Odafelé úton Bosznia-Hercegovinán keresztül utazunk. A pihenőhelyeken eurót nem mindenhol fogadnak el, de bankkártyával általában lehet fizetni. Ha van otthon „elfekvő” boszniai konvertibilis márka, horvát kuna, akkor érdemes elhozni, de külön váltani nem szükséges.

Várható belépők tájékoztató árai (2023):

- Zabljak reggeli opció: kb. 5 eur/fő/alkalom
- Durmitor NP: 13,5 eur/3 nap
- Lovćen NP: 5 euro
- Múzeumok, templomok, várfalak stb: 3-5 euro,
- Fakulatív rafting a Tara-kanyonban: 60-70 eur/fő (csoportlétszámtól függően)
- Zipline 30-35 eur/fő/csúszás,
- Fakultatív hajókirándulás, ebéddel a Skodrai-tavon: 35-40 eur/fő (csoportlétszámtól függően)
- Fakultatív hajókirándulás Budvában: 35-40 eur/fő (csoportlétszámtól függően)

Vám

Mi szükséges a Montenegróba történő beutazáshoz?

Magyar állampolgárok részére Montenegróba nem szükséges vízum, csak az utazás ideje alatt érvényes útlevél vagy személyi igazolvány. Az Európában szokásos vámszabályok érvényesek.
 
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Montenegróba?

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 20 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Montenegróba?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. 

Fontos! Amennyiben szeretnél részt venni a fakultatív (rafting) programon, abban az esetben mindenképpen sport extra kategóriával kiegészített biztosításra lesz szükséged, a hagyományos biztosítási termékek ezen sportra kockázatviselési szempontból nem terjednek ki.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Biztosítási lehetőségek, amennyiben a fakultatív rafting programon szeretnél részt venni:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top extra + sport extra: 17.400 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 9.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 25.360 Ft/fő 

Biztosítási lehetőségek, amennyiben a fakultatív rafting programon NEM szeretnél részt venni:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top extra: 11.600 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 9.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 19.560 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Attila

Montenegró egyre népszerűbb... Olvass tovább!

Edina

Mindent egybevetve nagyon jól éreztem magam, sok érdekes és értékes embert ismerhettem meg. Az utazás a várakozásomnak megfelelt, sőt sokszor felülmúlta azt! Felejthető részt nem tudnék most mondani. A legszebb része a hegyvidéki túrák voltak és persze az esti tábortűzek, naplemente, ami azóta is sokszor eszembe jut! Abszolút javasolnám az utat ismerőseimnek is!

Gyöngyvér

Fantasztikusan éreztem magam ezen az úton. Az út minden pontban a várakozásaimon felül teljesített, minden egyes percét élveztem az útnak, nem volt felejthető pont. Sokat vártam ettől az úttól, mégis sokkal többet tudott ettől adni, barátokat szereztem, gyönyörű tájakon jártam, a csapat jól összekovácsolódott, rengeteget nevettünk, jól éreztük magunkat.
Csúcspontja? Nem tudom, az egész út, a rafting, a túrák, a táj szépsége, az esti beszélgetések, a tengerpartok, a tengerben való fürdés, az óvárosok szépsége, a sikátorok rejtelme, a túravezetők felkészültsége és kedvessége, a jó hangulat, a tavakban való fürdés, tehát minden.
Fantasztikus volt, nagyon jól éreztem magam, szívesen elmennék ebbe a gyönyörű országba még egyszer, hogy még több dolgot megismerhessek.
Mindenkinek fogom javasolni ezt az utat, mert csodálatos, nekik is meg kell ismerniük ezt az országot, meg a balkáni feelinget, mert teljesen más, mint ami itthon van.
Hálával tartozom, köszönöm az eupolisz csapatának, a túravezetőknek ezt a csodálatos utat!

Anita

"A várakozásaimat felülmúlta ez az utazás! A program leírásából lehetett látni, hogy nagyon jó lesz, de hogy ennyire gyönyörű, változatos a táj, azt nem gondoltam. Montenegró belopta magát a szívembe! A túrázás tökéletes volt, a látvány pazar, a szintkülönbség kihívás volt, de teljesíthető. Nehéz megnevezni a legnagyobb élményt, de talán az egyik a Planinica csúcs lenne, a másik a Kotori öböl. Attila türelmén még most is csodálkozom. Problémamegoldó képessége csak Misuéval vetekedhetne. Az információ, amit megosztott velünk, több volt, mint alapinformáció, öröm volt hallgatni azt a sok-sok érdekes dolgot. Naná, hogy utaznék vele, nem kérdés!"

Adrienn

"Összességében fantasztikusan jól éreztem magam! Változatosak és érdekesek voltak a túraútvonalak. Pont azt értékeltem, hogy a tömegtől távol túráztunk, kevés emberrel találkoztunk az út során és gyönyörű helyeken jártunk. Eleinte kicsit megerőltető volt az iram és a táv is, viszont idővel fizikailag erőssé váltam és így jól bírtam az utat. Szerintem tartsátok meg ezeket az útvonalakat, hacsak Attila nem unja még őket :), mert az emberek fizikai állóképességeivel van általában baj és ezért nem bírják a tempót tartani. De mindenki azért fizet be egy ilyen útra, hogy egy igazán jót túrázzon és hogy felejthetetlen élményben legyen része. :) Nem tudok kiemelni az útból sem legnagyobb, sem leggyengébb élményt. Én minden helyen megtaláltam a „csúcspontot” és örömmel csodáltam meg a legapróbb virágot is. Mindenképpen ajánlom ezt az utat a barátaimnak, ismerőseimnek, amit már meg is tettem. :)"

Szilvia

"Remek út volt - így másodszorra is - nagyon tetszett, jól éreztem magam, sok szép helyen jártunk és rengeteg érdekes információt hallottunk Attilától. Zabljak környékén látványos túrákat tettünk, ezenkívül szíves túráztam volna hosszabban is a Plav környéki hegyekben (Ropojana-völgy és környező hegyek) és sajnáltam, hogy kikerült a programból a Shkodrai-tó. Naplemente nézéshez talán egy kevésbé hegyek között fekvő hely alkalmasabb lett volna, viszont innen remek kilátásunk nyílt Budvára és a környező partokra. A Zabljak-i kemping 2008-ból már ismerős volt, sokat fejlődött, jó volt látni a változásokat és azt, hogy a tulajdonos Miso mindent megoldó hozzáállása nem változott – hangulatos hegyi szállás. A Budva-i szállással kapcsolatban nem voltak különösebb elvárásaim, de meglepetéssel szolgált a vadonatúj és tiszta, minden igényt kielégítő apartman. Attila barátságos, segítőkész és végtelenül türelmes, rengeteget tud a vidékről, élmény volt hallgatni és vele utazni."

Zsuzsanna

"A program nagyon tetszett, nem voltak üres járatok. Rengeteg helyen jártunk és gyönyörű tájakat láttunk. Néha kicsit zsúfoltnak tűnt (5. nap), de ezt betudom annak, hogy Attila a túrákon túl Montenegró minden apró szépségét is meg akarta mutatni nekünk. :) A pihenőnap Budvában jólesett, volt időnk a saját tempónkban sétálgatni, bámészkodni az óvárosban. A tengerpartra utazás napján tartottunk egy fotómegállót két szép kis hídnál, ahol szívesen megebédeltünk volna, ha időnkbe belefér, illetve Cetinje-re is jó lett volna kicsit több időt szánni. Ha az arányon változtatnék, biztos, hogy egy nappal többet töltenék a hegyekben egész napos túrával és egy nappal kevesebbet a tengerparton. A túraútvonalak változatosak és egytől-egyig nagyon látványosak voltak. Az első és a harmadik túranap kemény volt, így volt benne kihívás, kellett küzdeni felfelé, és estére kellemesen elfáradtunk. Számomra megfelelő volt a tempó úgy, hogy tudtam, a csapat eleje valahol bevárja a végét. Szívesen maradtam a vége felé, mert így könnyebben tudtam fotózni, nem tartottam fel a sort. A túravezetők készségesek, barátságosak voltak. Attila szívvel-lélekkel irányította a csapatot, minden mondatából érződött a Balkán, Montenegró és a túrázás szeretete. Igyekezett minél több információt átadni nekünk. Rugalmasan alakította a tengerparti programot az időjárás előrejelzés függvényében. Aki nem kívánt minden túrán részt venni, annak is javasolt alternatív programot, illetve a tengerparti pihenőnapra is több lehetőséget ajánlott. Szívesen utaznék vele máskor is. Összességében nagyon jól éreztem magam, csodálatos helyeken jártunk, azt kaptam, amire jelentkeztem. Élményekkel gazdagodva tértem haza. A túrával töltött időt és a Durmitort értékelem leginkább, de nagyon tetszett Budva óvárosa, Kotor és Perast, valamint a Grlja-patak. Ami felejthető, az a kemping fürdőszobájának állapota, de emiatt a túrák és látottak semmit nem veszítenek értékükből."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.