Bejelentkezés

Indonézia: Bali, Nusa Penida (Komodo)

Vadregényes dzsungelek, vízi templomok, rizsföldek, álomba illő tengerpartok

Balira utazva a hinduizmus misztikus és csodálatos templomait látogatjuk meg, ahol mind a mai napig hívők ezrei imádkoznak és mutatnak be áldozatokat a nagy főisteneknek, Brahmanak, Visnunak és Sívának. Persze, a természeti látnivalók sem maradhatnak ki! Sétálunk a már-már valószínűtlenül élénk zöld rizsteraszokon, fürdünk a dzsungel mélyén lévő vízesések alatt, valamint egy hatalmas majomerdőben bandukolva megismerkedhetünk a játékos és ravasz majmok mindennapjaival. A festői homokos tengerpartokon pedig alámerülhetünk a kellemes hőmérsékletű türkizkék vízben vagy csak egy jó könyv társaságában élvezhetjük a trópusi napsütést. S mivel Bali a spiritualitásáról is világhíres, kipróbálhatjuk a meditációt, jógát, vagy éppen egy masszázs segítségével töltődhetünk fel.

Ha azt gondolod, hogy Balin van az indonéz édenkert, nem tévedsz sokat, de mi mégis egy picit arrébb invitálunk. Oda, ahova a turizmus még csak éppen éppen betette a lábát, ahol az infrastruktúra nehezen követi az igényeket, s ahol - sajnos - sok minden nem ismerős a nyugati szemléletből. De itt, Nusa Penidán, ha szánsz rá időt, akkor csodás eldugott tengerparti öblöket találhatsz, a kristálytiszta vízben millió színes halacskával és manta rájákkal merülhetsz együtt, s az egész sziget akkora, hogy egy nap alatt be tudnád járni - de annyi gyönyörű hely jön szembe veled, hogy ez úgysem menne!

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- misztikus hindu templomok: Tanah Lot, Gunung Kawi, Tirta Empul, Ulun Danu Bratan,
- a festői bali rizsföldek mentén található Subak-öntözőrendszer (UNESCO Világörökség),
- világhíres homokos tengerpartok pálmafákkal, türkizkék vízzel és gazdag élővilággal,
- dzsungelek mélyén fekvő vízesések,
- napfelkelte a Batur-vulkánról,
- rafting Bali legszebb folyóján,
- Ubud: Bali spirituális és kulturális központja,
- Uluwatu, a Bukit félsziget sziklaszirtjére épített ezer éves temploma,
- Nusa Penida káprázatos sziklaszirtjei, a Kelingking-öböl és a Diamond-beach.

A hosszabbítás során:
- a Komodo Nemzeti Park csodái: kilátópontok, sárkánygyíkok, manta ráják és csodálatos kis szigetek,
- napfelkelte az ikonikus Padar sziget kilátópontjáról,
- érintetlen korallzátonyok, színes halakkal, teknősökkel,

- naplemente a tengeren a repülő denevérek látványával.

Időpontok

 • 2024. július 06 → 15.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Bali, Nusa Penida alapprogram után! Öt napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni a Indonézia változatos szigetvilágából. A kiegészítő program során Komodó és a környező szigetek felfedezésére indulunk. Floresz szigetére átrepülve teljesen más jellegű kalandok várnak ránk, hiszen egy három napos hajókirándulásra indulunk a Komodo Nemzeti Park kulisszái közé: napfelkeltét nézünk Padar aprócska szigetéről, manta rájákkal sznorkellezünk, hófehér homokos strandokon pihengetünk és egy kis szerencsével találkozunk a komodói sárkánygyíkokkal is.

A kiegészítő program felára 249.000-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. július 6-án indul és 2024. július 20-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Denpasar, Ubud

  A repülőjáratunk függvényében érkezés Bali szigetére, Denpasarba. Innen transzferrel utazunk a néhány órányira lévő Ubudba, ahol szállásunkon indul a programunk. A csodálatos környezetben fekvő Ubud lesz első négy napi szállásunk helyszíne. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Gitgit, Bratan-tó, Jetiluwih rizsterasz, Ubud

  2
  Első egésznapos programunk egy jellegzetes balinéz nap lesz, amikor is kisbuszokkal fedezzük fel Bali belsejét. Reggeli után kisbuszokkal indulunk a hosszan elnyúló hegyi faluba, Gitgitbe. A település nevezetessége, hogy rengeteg vízesés található a környékén. Mi is felkeressük a legnagyobbat, ahol a merészebbek akár meg is mártózhatnak a hűsítő vízben. Ezt követően a Bratan-tóhoz látogatunk, ami a vele azonos nevű kalderában alakult ki, itt pedig az Ulun Danu Bratan templomot nézzük meg. A tó partjára épült, Sivának szentelt és kétségkívül már sok képeslapon megcsodált templom körül mindig nagy az élet, valószínűleg lesz lehetőség a balinézek templomi szokásaiba is belepillantani. Elhagyva a Bratan-tavat Bali egyik legszebb rizsföldjére, a Jatiluwih rizsföldekre látogatunk el, ahol teszünk egy sétát a már-már valószínűtlenül zöld és nagy gonddal rendben tartott rizsföldek egyikén. A rizsföldeket elhagyva utazunk vissza Ubudba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Ubud, Gunung Batur (1717 m), hőforrások, Majomerdő

  3
  Ezúttal igen korán, a hajnali órákban indulunk el Ubudból, hogy a közel 1 órányira fekvő Gunung Batur vulkánjának lábához érjünk kisbuszunkkal. A Batur vulkán Bali vulkánjai közül az egyik legaktívabb, hiszen csak a 20. században több, mint 5 kitörést regisztráltak, mai képét pedig egy 1917-es hatalmas kitörés után nyerte el. Némi készülődés után fejlámpáink fényénél haladva indulunk el a csúcs felé, ahova igencsak fárasztó út vezet fel. Meredek részeken és vulkáni hamutól csúszós terepen haladva nagyjából 2 óra alatt fogunk felérni a csúcsra, ahonnan szép idő esetén egy emlékezetes napfelkeltében lehet majd részünk. Visszatérünk kisbuszunkhoz, majd a közeli hőforrásokhoz gurulunk. Itt nagyon jól fog esni ellazulni a 30-35C fokos medencékben, a Batur-tó partján. Miután kellemesen kiáztattuk magunkat, elfogyasztunk egy hangulatos ebédet valahol a tó partján, majd késő délután visszatérünk Ubud városába. Érkezésünk után még ellátogathatunk a város szélén található, híres Majomerdőbe is. (Batur vulkántúra távja: kb. 6-9 km, szint: 500 méter fel/le, menetidő: 3-4 óra) Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Rafting, Gunung Kawi, Tirta Empul

  2
  A mai nap kezdéseként rögtön egy vizes programmal indítunk, hiszen egy nagyjából kétórás raftingtúra során belekóstolhatunk a Bali szigetét átszelő keskeny, ám annál gyorsabb folyású folyók izgalmas világába. Az Ubudhoz közeli Ayung folyón raftingolni még száraz évszakban is igazán nagy élmény, de leginkább a minket körülvevő csodás természet miatt kihagyhatatlan. Raftingunk végén átvesszük száraz ruhánkat, majd ebédünk után folytatjuk utunkat. Első megállónk Gunung Kawi temploma. A misztikus, sziklába vésett templomcsoport gyönyörű rizsföldek és erdők között fekszik. Következő úti célunk az örök élet forrása fölé a X. században épített Tirta Empul templomot. Különleges élmény lehet a helyiekkel együtt a halhatatlanok táborába jutni a rituális fürdés során. Mindkét templomot gyakran keresik fel csoportosan a balinézek, így ezek nem pusztán turistalátványosságok, hanem a vallási élet és szertartások fontos helyszínei is. Szállás: szálloda, ellátás: reggel és ebéd a rafting után.
 • 5. nap Ubud, Nusa Penida

  Ma a reggeli után a szomszédos kis szigetre, Nusa Penidára költözünk át. Egy rövid, de annál gyorsabb hajóutat követően érkezünk meg, ahol a szállás elfoglalása után a medence mellett frissülhetünk fel. Közösen indulunk majd napnyugta nézésre, hogy megszerezzük első élményünket a sziget számos sziklaszirtjének egyik kilátópontjáról. Fotózkodással egybekötött vacsoránkat itt fogjuk elkölteni. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Nusa Penida: Kelingking beach, Broken Beach, Crystal bay

  1
  Reggelit követően közösen fedezzük fel a sziget látnivalóit. Elsőként a dinoszaurusz fejre emlékeztető Kelingking öbölbe megyünk, hogy a kilátóban elkészítsük felejthetetlen fotóinkat. A lélegzetállító panorámával, az öböl türkízkék színeivel szinte nem lehet betelni. Miután kigyönyörködtük magunkat elindulunk a mesebeli homokos strandra: egy nagyon meredek, kitett ösvényen, a sziklafalba vájt "lépcsőfokokon" leereszkedünk le, a korlátokba kapaszkodva. A kisebbfajta kihívás után lehet pihenni az aranysárga homokos parton, a bátrabbak ugrálhatnak a hullámokban, vagy egyszerűen csak szűrcsölhetjük a kókuszlevet a fügefák árnyékában. Miután kistrandoltuk magunkat, újra nekiindulunk a meredek ösvénynek és visszakapaszkodunk a kilátóba, ahol lehetőség van egy frissítő zuhanyra. Innen tovább utazva a mesebeli, képeslapokról is hihetetlenül jól kinéző - és élőben még jobb - Angel's Billabong sziklamedencéjéhez és a sziklahídjáról ismert Broken Beach-hez teszünk egy rövid kitérőt, végül a Crystal Bay öblébe megyünk át, ahol az apály/dagály függvényében lehetőség lesz sznorkelezni, felfedezni a festői öblöt és innen fogjuk megcsodálni a naplementét is. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Nusa Penida: Atuh beach, Diamond beach

  A mai napon a sziget másik oldalát fedezzük fel. Kényelmes reggeli után indulunk a Diamond Beach-re, ami legalább olyan híres, mint az előző napi sziklaszirtünk. Nagyjából egy órás autóút után érkezünk meg a kilátópontra, ahol a felejthetetlen látványról számtalan fotót készíthetünk. A vállalkozó kedvűek itt egy újabb, meredek lépcsősor meghódítására vállalkozhatnak, hogy lejussanak és felfedezhessék a Diamond Beach öblét is. Az ár/apály aktuális helyzete nem mindig teszi lehetővé itt a strandolást, ezért arra egy biztonságosabb partszakaszt keresünk. A szomszédos Atuh beach-re egy kényelmesebb, de szintén meredek lépcsősoron ereszkedünk le, ahol napozóágyak fogadnak, hideg italokat vásárolhatunk és itt végre átadhatjuk magunkat a nyugodt strandolás, hullámfürdőzés örömének. Innen közösen indulunk még egy kilátópontra, hogy a délután fényeiben még egyszer gyönyörködhessünk Nusa Penida elképesztő partvonulatában. Napunk zárásaként este egy közös vacsorával koronázhatjuk meg a mai kalandokat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Nusa Penida, Tanah Lot, Kuta part

  A reggeli után búcsút intünk a szigetnek és visszahajózunk Balira. Érkezést követően bérelt buszainkkal a sziget hat legszebb templomának egyikéhez, a Tanah Lothoz utazunk. A délutánt itt töltjük el, részt vehetünk az áldás osztásban, meglátogathatjuk a bazárt, s gyönyörködhetünk a naplementében. Kora este érkezünk meg következő szállásunkra, ahol remek lehetőségek nyílik a feltöltődésre és kikapcsolódásra: fürödhetünk este a medencében, vagy akár befizethetünk egy masszázsra is. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Bukit-félsziget: Jimbaran halpiac, Ulu Watu templom

  1
  A mai napot Bali déli részének, a Bukit-félsziget természeti és kulturális látnivalóinak felfedezésével töltjük. Reggeli után rövid utazással érjük el első megállónkat, a Jimbaran halpiacot. Míg a homokos fövenyen számtalan harsány színekre festett halászcsónakot láthatunk, addig a parttól beljebb futó sétány mentén, illetve a fedett részen vízzel teli dobozokban árulják a halászok a legkülönbözőbb halféléket a legapróbb rákoktól kezdve a hatalmas polipokig bezárólag, amiket aznap hajnalban fogtak ki. A halpiacot elhagyva a félsziget délnyugati csücskén fekvő Pura Luhur Ulu Watu templomhoz utazunk. A hatalmas tengerbe leszakadó sziklafal peremére épített XI. századi templomegyüttes belső része kizárólag hinduk számára látogatható. Jellegében kicsit a kínai nagy falhoz hasonlítható panorámaútján azonban mindenki számára elképesztően látványos fotótémákat kínál. De vigyázat! A templom melletti erdőben és az ösvényeken aranyosnak tűnő, ám igen ravasz majmok tucatjai vadásznak az óvatlan turisták elcsenhető értéktárgyaira. Miután körbesétáltunk a szentélyben, egy közeli étteremben megebédelünk. Szállásunkra visszautazva pedig már csak a jól megérdemelt délutáni pihenés vár ránk, amit a Kuta parton, illetve a szálláson tölthetünk el. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 10/+0. nap Kuta part, Denpasar / Labuanbajo

  Akik csak az alapprogramra jöttek, azok a repülőjárat indulásának függvényében megkezdik hazautazásunkat.

  Akik maradnak a hosszabbításra is, azokkal a repülőgépünk indulásának függvényében szintén kiutazunk a reptérre és átrepülünk Flores szigetére, ahol Labuanbajo városában elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 11/+1. nap Labuanbajo, Komodo Nemzeti Park, Rinca

  2
  Komodóra leginkább a világhírű állatvilág miatt utazunk el, természetesen a pazar strandok és lenyűgöző kilátópontok mellett. Az első hajózós napunk reggelén kifutunk Labuanbajo kikötőjéből, és a Floreszhez közelebb eső Rinca szigete lesz majd első célpontunk. Menet közben már gyönyörű partszakaszok kísérik utunkat, kikötés után pedig egy néhány órás sétára indulunk a Komodo Nemzeti Parkhoz tartozó szigeten. A vadőrök nem véletlenül lesznek velünk, a világhírű komodói varánuszok ugyanis vérszomjas ragadozók hírében állnak, így tisztes távolságból fogjuk megfigyelni a többször 3 méter körülire is megnövő sárkánygyíkokat. A túránk közben azonban találkozhatunk az állatvilág más képviselőivel is, hogy végül füves szavannák közt térjünk vissza hajónkhoz. Hajónkkal aztán tovább állunk, és lehűtve magunkat ezúttal már korallmezőket fedezünk fel a víz alatt. Egy kietlen öbölben lehorgonyozva ér majd minket az éjszaka, s az első, igazán színpompás napnyugta, leírhatatlan fényekkel. Szállás: a hajón, ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora a hajón.
 • 12/+2. nap Komodo Nemzeti Park, Padar Island, Komodo

  Második komodói napunkat a Rinca szigetéhez közeli apró Padar Island-on kezdjük majd, a korán kelő utastársakkal egy kis csúcsról fogjuk megcsodálni a pazar napfelkeltét. Rövid túránk után visszatérünk hajónkhoz, majd a nemzeti park névadó szigetét, Komodót látogatjuk meg. Egy kisebb körtúrára indulunk majd, természetesen itt is helyi vezetők segítségével, hiszen Komodo szigetén szintén találkozhatunk az előző nap már megismert sárkánygyíkokkal. A fárasztó túránk után folytatjuk utunkat fehér és rózsaszín homokos strandok és sznorkellező helyek felkutatásával, utóbbiakon pedig kis szerencsével akár találkozhatunk a komodói szigetvilág másik emblematikus jószágával, a manta rájákkal. Utolsó vízen töltött éjszakánk előtt még megcsodáljuk a lemenő nap fényeit és a naplementében felrajzó denevéreket, majd álomra hajtjuk fejünket ringatózó hajónkon. Szállás és teljes ellátás a hajónkon.
 • 13/+3. nap Komodo Nemzeti Park, Labuanbajo

  2
  A Komodo Nemzeti Parkon kívül még megannyi apró sziget vár felfedezésre a utolsó teljes napunk alkalmával. Strandok, öblök és végtelen korallmezők várnak ránk, hogy maradéktalanul kiélvezzük Floresz nyugati részének csodálatos természeti adottságait. Napunk vége felé a délutáni órákban fut majd be hajónk Labuanbajo városába. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli, ebéd a hajón.
 • 14/+4. nap Labuanbajo, Denpasar

  A belföldi repülőjárat indulásának függvényében visszautazunk Balira, Denpasar városába. A mai napot szabadprogram keretében Denpasar környékén töltjük, felfedezve a még ismeretlen részeit Balinak. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 15/+5. nap Denpasar

  A mai napra szervezett programunk már nincs, a nemzetközi repülőgép indulásának függvényében megkezdjük a hazautazást.

Az oldalon látható fotókat Cseh Zsombor és Pál Máté készítette.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.