Bejelentkezés

Indonézia: Bali, Nusa Penida (Komodo)

Vadregényes dzsungelek, vízi templomok, rizsföldek, álomba illő tengerpartok

Balira utazva a hinduizmus misztikus és csodálatos templomait látogatjuk meg, ahol mind a mai napig hívők ezrei imádkoznak és mutatnak be áldozatokat a nagy főisteneknek, Brahmanak, Visnunak és Sívának. Persze, a természeti látnivalók sem maradhatnak ki! Sétálunk a már-már valószínűtlenül élénk zöld rizsteraszokon, fürdünk a dzsungel mélyén lévő vízesések alatt, valamint egy hatalmas majomerdőben bandukolva megismerkedhetünk a játékos és ravasz majmok mindennapjaival. A festői homokos tengerpartokon pedig alámerülhetünk a kellemes hőmérsékletű türkizkék vízben vagy csak egy jó könyv társaságában élvezhetjük a trópusi napsütést. S mivel Bali a spiritualitásáról is világhíres, kipróbálhatjuk a meditációt, jógát, vagy éppen egy masszázs segítségével töltődhetünk fel.

Ha azt gondolod, hogy Balin van az indonéz édenkert, nem tévedsz sokat, de mi mégis egy picit arrébb invitálunk. Oda, ahova a turizmus még csak éppen éppen betette a lábát, ahol az infrastruktúra nehezen követi az igényeket, s ahol - sajnos - sok minden nem ismerős a nyugati szemléletből. De itt, Nusa Penidán, ha szánsz rá időt, akkor csodás eldugott tengerparti öblöket találhatsz, a kristálytiszta vízben millió színes halacskával és manta rájákkal merülhetsz együtt, s az egész sziget akkora, hogy egy nap alatt be tudnád járni - de annyi gyönyörű hely jön szembe veled, hogy ez úgysem menne!

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- misztikus hindu templomok: Tanah Lot, Ulu Watu, Gunung Kawi, Tirta Empul, Ulun Danu Bratan,
- a festői bali rizsföldek mentén található Subak-öntözőrendszer (UNESCO Világörökség),
- világhíres homokos tengerpartok pálmafákkal, türkizkék vízzel és gazdag élővilággal,
- dzsungelek mélyén fekvő vízesések,
- napfelkelte a Batur-vulkánról,
- rafting Bali legszebb folyóján,
- Ubud: Bali spirituális és kulturális központja,
- Nusa Penida káprázatos sziklaszirtjei.
- a Komodo Nemzeti Park csodái: kilátópontok, sárkánygyíkok, manta ráják és csodálatos kis szigetek.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Bali, Nusa Penida alapprogram után! Öt napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni a Indonézia változatos szigetvilágából. A kiegészítő program során Komodó és a környező szigetek felfedezésére indulunk. Floresz szigetére átrepülve teljesen más jellegű kalandok várnak ránk, hiszen egy három napos hajókirándulásra indulunk a Komodo Nemzeti Park kulisszái közé: napfelkeltét nézünk Padar aprócska szigetéről, manta rájákkal sznorkellezünk, hófehér homokos strandokon pihengetünk és egy kis szerencsével találkozunk a komodói sárkánygyíkokkal is.

A kiegészítő program felára 199.000-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2023. július 9-én indul és 2023. július 23-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Denpasar, Ubud

  A repülőjáratunk függvényében érkezés Bali szigetére, Denpasarba. Innen transzferrel utazunk a néhány órányira lévő Ubudba, ahol szállásunkon indul a programunk. A csodálatos környezetben fekvő Ubud lesz első négy napi szállásunk helyszíne. Szállás: szállóban.
 • 2. nap Gitgit, Bratan-tó, Jetiluwih rizsterasz, Ubud

  2
  Első egésznapos programunk egy jellegzetes balinéz nap lesz, amikor is kisbuszokkal fedezzük fel Bali belsejét. Reggeli után kisbuszokkal indulunk a hosszan elnyúló hegyi faluba, Gitgitbe. A település nevezetessége, hogy rengeteg vízesés található a környékén. Mi is felkeressük a legnagyobbat, ahol a merészebbek akár meg is mártózhatnak a hűsítő vízben. Ezt követően a Bratan-tóhoz látogatunk, ami a vele azonos nevű kalderában alakult ki, itt pedig az Ulun Danu Bratan templomot nézzük meg. A tó partjára épült, Sivának szentelt és kétségkívül már sok képeslapon megcsodált templom körül mindig nagy az élet, valószínűleg lesz lehetőség a balinézek templomi szokásaiba is belepillantani. Elhagyva a Bratan-tavat Bali egyik legszebb rizsföldjére, a Jatiluwih rizsföldekre látogatunk el, ahol teszünk egy sétát a már-már valószínűtlenül zöld és nagy gonddal rendben tartott rizsföldek egyikén. A rizsföldeket elhagyva utazunk vissza Ubudba. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Ubud, Gunung Batur (1717 m), Majomerdő

  3
  Ezúttal igen korán, a hajnali órákban indulunk el Ubudból, hogy a közel 1 órányira fekvő Gunung Batur vulkánjának lábához érjünk kisbuszunkkal. A Batur vulkán Bali vulkánjai közül az egyik legaktívabb, hiszen csak a 20. században több, mint 5 kitörést regisztráltak, mai képét pedig egy 1917-es hatalmas kitörés után nyerte el. Némi készülődés után fejlámpáink fényénél haladva indulunk el a csúcs felé, ahova igencsak fárasztó út vezet fel. Meredek részeken és vulkáni hamutól csúszós terepen haladva nagyjából 2 óra alatt fogunk felérni a csúcsra, ahonnan szép idő esetén egy emlékezetes napfelkeltében lehet majd részünk. Visszatérünk kisbuszunkhoz, elfogyasztunk egy hangulatos ebédet valahol a tó partján, majd visszatérünk Ubud városába. A délután folyamán megnézhetjük még az ubudi Majomerdőt, illetve tehetünk egy kellemes sétát a városka környéki rizsföldeken. (Batur vulkántúra távja: kb. 9 km, szint: 700 méter, menetidő: 4-5 óra) Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Rafting, Goa Gajah, Gunung Kawi, Tirta Empul

  2
  A mai nap kezdéseként rögtön egy vizes programmal indítunk, hiszen egy nagyjából kétórás raftingtúra során belekóstolhatunk a Bali szigetét átszelő keskeny, ám annál gyorsabb folyású folyók izgalmas világába. Az Ubudhoz közeli Ayung folyón raftingolni még száraz évszakban is igazán nagy élmény, de leginkább a minket körülvevő csodás természet miatt kihagyhatatlan. Raftingunk végén átvesszük száraz ruhánkat, majd ebédünk után folytatjuk utunkat. Első megállónk a közelmúltban felfedezett Goa Gajah templom, melynek különlegessége, hogy maga a templom hindu, de van mellette egy buddhista szentély is. Innen a Gunung Kawi templomhoz utazunk. A misztikus, sziklába vésett templomcsoport gyönyörű rizsföldek és erdők között fekszik. Következő úti célunk az örök élet forrása fölé a X. században épített Tirta Empul templomot. Különleges élmény lehet a helyiekkel együtt a halhatatlanok táborába jutni a rituális fürdés során. Mindhárom templomot gyakran keresik fel csoportosan a balinézek, így ezek nem pusztán turistalátványosságok, hanem a vallási élet és szertartások fontos helyszínei is. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli és ebéd a rafting után.
 • 5. nap Ubud, Tanah Lot, Kuta part

  A délelőttünket szabadprogram keretében Ubudban töltjük, majd egy korai ebédet követően bérelt buszainkkal a sziget hat legszebb templomának egyikéhez, a Tanah Lothoz utazunk. A délutánt itt töltjük el, részt vehetünk az áldás osztásban, meglátogathatjuk a bazárt, s gyönyörködhetünk a naplementében. Kora este érkezünk szállásunkra, ahol remek lehetőségek nyílik a feltöltődésre és kikapcsolódásra: fürödhetünk este a medencében, vagy akár befizethetünk egy masszázsra is. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Bukit-félsziget: Jimbaran halpiac, Ulu Watu templom

  1
  A mai napot Bali déli részének, a Bukit-félsziget természeti és kulturális látnivalóinak felfedezésével töltjük. Reggeli után rövid utazással érjük el első megállónkat, a Jimbaran halpiacot. Míg a homokos fövenyen számtalan harsány színekre festett halászcsónakot láthatunk, addig a parttól beljebb futó sétány mentén, illetve a fedett részen vízzel teli dobozokban árulják a halászok a legkülönbözőbb halféléket a legapróbb rákoktól kezdve a hatalmas polipokig bezárólag, amiket aznap hajnalban fogtak ki. A halpiacot elhagyva a félsziget délnyugati csücskén fekvő Pura Luhur Ulu Watu templomhoz utazunk. A hatalmas tengerbe leszakadó sziklafal peremére épített XI. századi templomegyüttes belső része kizárólag hinduk számára látogatható. Jellegében kicsit a kínai nagy falhoz hasonlítható panorámaútján azonban mindenki számára elképesztően látványos fotótémákat kínál. De vigyázat! A templom melletti erdőben és az ösvényeken aranyosnak tűnő, ám igen ravasz majmok tucatjai vadásznak az óvatlan turisták elcsenhető értéktárgyaira. Miután körbesétáltunk a szentélyben, egy közeli étteremben megebédelünk. Szállásunkra visszautazva pedig már csak a jól megérdemelt délutáni pihenés vár ránk, amit a Kuta parton, illetve a szálláson tölthetünk el. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Kuta, Nusa Penida

  Ma a reggeli után a szomszédos kis szigetre, Nusa Penidára költözünk át. Egy rövid, de annál gyorsabb hajóutat követően érkezünk meg, ahol a szállás elfoglalása után a medence mellett pihenhetjük ki magunkat. Itt most már az igazi nyugodt kikapcsolódásé a főszerep. A vállalkozó kedvűek motort bérelhetnek, s könnyedén eljuthatnak a legszebb, eldugott kis strandokra. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Nusa Penida

  1
  Reggelit követően közösen fedezzük fel a sziget látnivalóit: a mesebeli, képeslapokról is hihetetlenül jól kinéző - és élőben még jobb - Angel's Billabong sziklamedencéjét, a sziklahídjáról ismert Broken Beach-t, és mind közül a leghíresebb, a Kelingking-öböl fantasztikus látványát sem hagyjuk ki. A vállalkozó kedvüekkel le is túrázunk a mesebeli homokos strandra. Aki búvárkodni, sznorkelezni szeretne, annak a délután utolsó programpontja a Crystal Bay fog felejthetetlen élményt nyújtani. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Nusa Penida

  Szabadprogram, lazulás: nyugiban lehet heverészni egész nap, barnulni a strandon, vagy a medence mellett. Aki több aktivitást szeretne, az elmúlt két nap kedvenceiből tud most egyénileg válogatni, ki-ki maga visszatérhet oda, ahol és ami a legjobban tetszett neki, vagy felfedezheti még a sziget kimaradt részeit, esetleg a szomszédos Nusa Ceningan, Nusa Lembongan szigetére is át lehet nézni. Búvárkodás, sznorkelezés is szóba jöhet, a lényeg, hogy érezzük magunkat jól. Napunk zárásaként este egy közös búcsúvacsorával koronázzuk meg utunkat. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 10/+0. nap Nusa Penida, Denpasar, Labuanbajo

  Akik csak az alapprogramra jöttek, azokkal reggeli után búcsút intünk a szigetnek és visszahajózunk Balira, ahonnan a repülőjárat indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

  Akik maradnak a hosszabbításra is, azokkal szintén irány Bali, majd a nap folyamán a repülőgépünk indulásának függvényében szintén kiutazunk a reptérre és átrepülünk Flores szigetére, ahol Labuanbajo városában elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 11/+1. nap Labuanbajo, Komodo Nemzeti Park, Rinca

  2
  Az örökzöld Bali után Indonézia újabb, az eddigiektől eltérő részét ismerjük meg a következő néhány napban. Komodóra leginkább a világhírű állatvilág miatt utazunk el, természetesen a pazar strandok és lenyűgöző kilátópontok mellett. Az első napunk reggelén kifutunk Labuanbajo kikötőjéből, és a Floreszhez közelebb eső Rinca szigete lesz majd első célpontunk. Menet közben már gyönyörű partszakaszok kísérik utunkat, kikötés után pedig egy néhány órás sétára indulunk a Komodo Nemzeti Parkhoz tartozó szigeten. A vadőrök nem véletlenül lesznek velünk, a világhírű komodói varánuszok ugyanis vérszomjas ragadozók hírében állnak, így tisztes távolságból fogjuk megfigyelni a többször 3 méter körülire is megnövő sárkánygyíkokat. A túránk közben azonban találkozhatunk az állatvilág más képviselőivel is, hogy végül füves szavannák közt térjünk vissza hajónkhoz. Hajónkkal aztán tovább állunk, és lehűtve magunkat ezúttal már korallmezőket fedezünk fel a víz alatt. Egy kietlen öbölben lehorgonyozva ér majd minket az éjszaka. Szállás: a hajón, ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora a hajón.
 • 12/+2. nap Komodo Nemzeti Park, Padar, Komodo

  Második komodói napunkat a Rinca szigetéhez közeli apró Padaron kezdjük majd, a korán kelő utastársakkal egy kis csúcsról fogjuk megcsodálni a pazar napfelkeltét. Rövid túránk után visszatérünk hajónkhoz, majd a nemzeti park névadó szigetét, Komodót látogatjuk meg. Egy több órás hosszabb körtúrára indulunk majd, természetesen itt is helyi vezetők segítségével, hiszen Komodo szigetén szintén találkozhatunk az előző nap már megismert sárkánygyíkokkal. A fárasztó túránk után folytatjuk utunkat fehér homokos strandok és sznorkellező helyek felkutatásával, utóbbiakon pedig kis szerencsével akár találkozhatunk a szigetek másik emblematikus jószágával, a manta rájákkal. Utolsó vízen töltött éjszakánk előtt még megcsodáljuk a lemenő nap fényeit, majd álomra hajtjuk fejünket ringatózó hajónkon. Szállás és teljes ellátás a hajónkon.
 • 13/+3. nap Komodo Nemzeti Park, Labuanbajo

  2
  A Komodo Nemzeti Parkon kívül még megannyi apró sziget vár felfedezésre a utolsó teljes napunk alkalmával. Strandok, öblök és végtelen korallmezők várnak ránk, hogy maradéktalanul kiélvezzük Floresz nyugati részének csodálatos természeti adottságait. Napunk vége felé a délutáni órákban fut majd be hajónk Labuanbajo városába. Szállás: szállóban.
 • 14/+4. nap Labuanbajo, Denpasar

  A belföldi repülőjárat indulásának függvényében visszautazunk Balira, Denpasar városába. A mai napot szabadprogram keretében Denpasar környékén töltjük, felfedezve a még ismeretlen részeit Balinak. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 15/+5. nap Denpasar

  A mai napra szervezett programunk már nincs, a nemzetközi repülőgép indulásának függvényében megkezdjük a hazautazást.

Az oldalon látható fotókat Cseh Zsombor és Pál Máté készítette.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.