Bejelentkezés

Szlovénia (nyár)

A szomszédos mini Svájc: hegyek és tengerek közt!

Egy egészen közeli, de igazi kis ékszerdoboz felfedezésére indulunk nyáron, hogy a hegyek közt és a tengerparton keressünk egy kis felüdülést! Közeli szomszédunknál különösen szép élmények várnak ránk, méltán nevezik az országot kis Svájcnak. A csodálatos hegyek kirándulni hívnak, a kristálytiszta vizű, kis patakok ámulatba ejtenek, a tenger hullámzása ellazít, a bájos kis városok gazdag történelemről árulkodnak, Bled és Bohinj önmagában is megér egy látogatást, a káprázatos vízesések és látványos szurdokok pedig már csak hab a tortán.

Kiemelt látnivalók a program során:
- Logar-völgy, képeslapra illő tája és a Rinka-vízesés,
- Velika Planina elképesztő kilátása és hangulatos pásztorkunyhói,
- a grandiózus Skotcjan-barlang,
- Piran tengerparti kisvárosa, fürdési lehetőséggel,
- a látványos Vintgard-szurdok,
- Európa gyöngyszemei: Bledi-tó és Bohinji-tó,
- Zelenci zöld karsztforrása és a Jasna-tó.
 • 1. nap Budapest, Logar-völgy, Velika Planina, Kranj

  2
  Találkozó 5:15-kor, indulás 05:30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Utazás rövid pihenőkkel Szlovéniába. Első állomásunk a Logár-völgy, melyet Európa legszebb alpesi gleccservölgyeként tartanak számon. A Kamnik-Savinja-Alpok csúcsai közt kellemes legelők húzódnak, és az egész táj végtelen harmóniát és nyugalmat áraszt. Utunk egészen a Rinka-vízesésig vezet, hogy megcsodáljuk a közel 90 méterről lezúduló víztömeget. Szlovénia igen gazdag látványos vízesésekben, melyek közül többet mi is felfedezünk, a Rinka számunkra a legvadregényesebb. Itt végre már kinyújtóztathatjuk végtagjainkat, hogy gyalogosan fedezhessük fel a völgyet és vízesést. Méltó kezdete ez az országgal való ismerkedésnek, a pazar látvány minden természet- és hegyvidék rajongónak örök élményt jelent. Ezt követően Velika Planina fennsíkja felé vesszük az irányt. A parkolóból felvonóval néhány perc alatt felérünk a magasba, ahol kellemes körtúrát teszünk. A Velika Planina területe Szlovénia legnagyobb összefüggő havasi pásztor szálláshelye. Gyalogtúránk hegyét gyakran említik a legszebb szlovén hegynek, amely nemcsak lélegzetelállító kilátást kínál a Kamniki-Alpok hegyvonulatára és a Ljubljanai-medencére, hanem bepillantást nyújt az Alpokban egyedülálló havasi pásztorszállások jól megőrzött örökségébe. A pásztorkunyhók között sétálva a körülölelő hegyek sármja, a folklór és a gazdag építészet összhatása minket is elvarázsol odafent. Miután kigyönyörködtük magunkat, levonózunk buszunkhoz és szállásunk felé vesszük az irányt, ahol a következő 3 éjszakát töltjük. Szobáink elfoglalása után lesz lehetőség a szállás éttermében meleg vacsorával, finom szlovén ízekkel zárni ezt a napot. Szállás: 4 csillagos szálloda. Túra: Logarska völgy: 3 km, Velika Planina: 7 km, 200 m szint fel és le
 • 2. nap Vintgar-szurdok, Bledi-tó, Osojnica, Bohinji-tó, Kranj

  3
  A mai nap ismét a hegyek felé vesszük az irányt, megfűszerezve látványos tavakkal és szurdokkal a programot. Általában ha Szlovénia nevét halljuk, a Bledi-tó képe kerülhet képzeletbeli tekintetünk elé: a víz közepén egy kis szigettel, azon a kis templommal, háttérben a Bledi-várral. A tavat 4 kisebb hegy öleli körbe, melyek közül az Osojnicát meg is másszuk, hiszen innen még komplettebb kép tárul elénk. De siessünk ennyire előre, hiszen reggeli után első utunk még a Vintgar-szurdokhoz vezet. A szurdokban egy jól kiépített út vezet, ahol sziklákhoz erősített pallókon közlekedhetünk, a látvány pedig egészen lenyűgöző. A mészkőben sebesen rohanó Radovna patak magának egyre mélyebb medret vágó, türkiz színe és az erdő zöldje, nyugalmat, és egyben sok energiát árasztanak. A séta után visszaszállunk buszunkba, hogy Bled partjára guruljunk, majd a már említett hegytetőről szemléljük a tavat és környezetét. Aki szívesebben sétál, esetleg fürdőzik a tóparton, vagy úgy dönt, hogy megkóstolja a híres bledi krémest, annak erre is lesz lehetősége. De igény szerint a várhoz is fel lehet sétálni. Ezt követően még beljebb hatolunk a Júlia-Alpok völgyei közé, hogy megérkezzünk a másik közelben megbúvó kincshez, a Bohinji-tó partjára. Itt először a tó túlpartján a Sáva-vízeséshez látogatunk el, ahová egy rövid séta vezet, majd visszagurulunk a Keresztelő Szt. János templomhoz és előtte álló ikonikus hídhoz. Itt újabb szabadidő következik. A bátrabbak a sokszor nyáron is hűvösebb Bohinji-tóban is fürdőzhetnek egyet, aki még kirándulna, az pedig felkapaszkodhat a tó feletti kilátópontra, sétálgathat a tóparton vagy piknikezhet is egyet. Az esti órákban érkezünk vissza szállásunkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Túra: Vintgar-szurdok, egy irányba 3 km, Osojnica: 5 km – 300 m szint fel és le, Sava forrás: 3 km, 150 m szint fel és le)
 • 3. nap Kranj, Skocjan-barlang, Piran (Adriai-tenger), Kranj

  2
  A mai napon egy másik arcát fogjuk megismerni az országnak. Reggeli után buszunkra pattanunk és a tengerpart felé vesszük az irányt. Mielőtt még az Adriához érnénk, tartunk egy megállót és először a grandiózus Skocjan-barlangot fedezzük fel, mely a több ezer Szlovéniában található barlang közül - Postojna mellett - a legjelentősebb. Óriási terek, mély szurdok, a barlangban folyó Réka kristálytiszta vize és 12 fokos hűvös idő vár ránk a barlangban, így a nyári melegben is szükségünk lesz némi extra ruhára. Megismerkedünk a barlang kialakulásának történetével, mely természetesen a folyóhoz kötődik és teszünk egy 3 kilométeres sétát a látványos cseppkövet közt. Ezt követően a tengerpart felé vesszük az irányt. Szlovénia nem túl hosszú, de annál látványosabb tengerparti szakasszal rendelkezik. Bájos kis városok, hangulatos kikötők, remek tengeri ételeket felszolgáló éttermek és persze az Adria szikrázó napsütése vár itt ránk! Egy rövid közös városnézés Piranban, majd szabad program. Lesz lehetőség a pirani városi strand szimpatikus partszakaszán fürdeni egyet a nyári melegben, vagy csak róni a város hangulatos utcáinak kövét, menet közben pedig betérni egy étterembe egy késői ebédre, valami különleges halételre. Az esti órákban indulunk vissza szállásunkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Túra: Skocjan-barlang: 3 km)
 • 4. nap Pericnik-vízesés, Kranjska Gora, Jasna-tó, Zelenci

  2
  Bőséges reggelinket követően észak, a hármas határ felé vesszük az irányt. Első megállónk a Pericnik-vízesés lesz, mely hivatalosan Szlovénia legmagasabbja. Itt egy rövid kis séta vár ránk ismételten a Júlia-Alpok hegyei közt, a Vrata-völgyben. Gyorsan elérjük a két lépcsőben aláhulló vízesést, aminek hatalmas vízoszlopa mögé könnyűszerrel besétálhatunk. Miután beteltünk a fantasztikus látvánnyal, tovább utazunk Kranjska Gora felé. Itt első megállónk a kicsi, de annál látványosabb Zelenci elképesztő zöld vizű karsztforrása. Jól kiépített tanösvény vezet a varázslatos tavacskához, melyből a hatalmas ormok tükörképei integetnek vissza. Ezt követően tovább gurulunk a Jasna-tó partjára, ahol szintén lesz még lehetőség a plázs szerűen kialakított Jasna-tóban mártózni egyet, beülni egy búcsúebédre , vagy csak a tóparton piknikezni és a fehér kartszikák formációt és Zlatorog szobrát fotózni. Végül nem marad más hátra, mint haza felé venni az irányt. Utunkat néhány rövid megállóval szakítjuk már csak meg. A késő esti órákban érkezünk meg Budapestre. Ellátás: reggeli. (Túra: Pericnik: 1 km, Kranjska Gora: 2 km)

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.