Bejelentkezés

Szlovénia (nyár)

A szomszédos mini Svájc: hegyek és tengerek közt!

Miért éppen Szlovénia?

Egy egészen közeli, de igazi kis ékszerdoboz felfedezésére indulunk nyáron, hogy a hegyek közt és a tengerparton keressünk egy kis felüdülést! Közeli szomszédunknál különösen szép élmények várnak ránk, méltán nevezik az országot kis Svájcnak. A csodálatos hegyek kirándulni hívnak, a kristálytiszta vizű, kis patakok ámulatba ejtenek, a tenger hullámzása ellazít, a bájos kis városok gazdag történelemről árulkodnak, Bled és Bohinj önmagában is megér egy látogatást, a káprázatos vízesések és látványos szurdokok pedig már csak hab a tortán.

Nézd meg másik két hasonlóan szép túránkat, a Triglav Nemzeti Parkban, illetve a Triglav csúcsmászást!

Melyek Szlovénia legfontosabb látnivalói?
- Logar-völgy, képeslapra illő tája és a Rinka-vízesés,
- Velika Planina elképesztő kilátása és hangulatos pásztorkunyhói,
- a grandiózus Skotcjan-barlang,
- Piran tengerparti kisvárosa, fürdési lehetőséggel,
- a látványos Vintgard-szurdok,
- Európa gyöngyszemei: Bledi-tó és Bohinji-tó,
- Zelenci zöld karsztforrása és a Jasna-tó.

Időpontok

 • 2024. július 25 → 28.
 • 1. nap Budapest, Logar-völgy, Velika Planina, Kranj

  2
  Találkozó 5:15-kor, indulás 05:30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Utazás rövid pihenőkkel Szlovéniába. Első állomásunk a Logár-völgy, melyet Európa legszebb alpesi gleccservölgyeként tartanak számon. A Kamnik-Savinja-Alpok csúcsai közt kellemes legelők húzódnak, és az egész táj végtelen harmóniát és nyugalmat áraszt. Utunk egészen a Rinka-vízesésig vezet, hogy megcsodáljuk a közel 90 méterről lezúduló víztömeget. Szlovénia igen gazdag látványos vízesésekben, melyek közül többet mi is felfedezünk, a Rinka számunkra a legvadregényesebb. Itt végre már kinyújtóztathatjuk végtagjainkat, hogy gyalogosan fedezhessük fel a völgyet és vízesést. Méltó kezdete ez az országgal való ismerkedésnek, a pazar látvány minden természet- és hegyvidék rajongónak örök élményt jelent. Ezt követően Velika Planina fennsíkja felé vesszük az irányt. A parkolóból felvonóval néhány perc alatt felérünk a magasba, ahol kellemes körtúrát teszünk. A Velika Planina területe Szlovénia legnagyobb összefüggő havasi pásztor szálláshelye. Gyalogtúránk hegyét gyakran említik a legszebb szlovén hegynek, amely nemcsak lélegzetelállító kilátást kínál a Kamniki-Alpok hegyvonulatára és a Ljubljanai-medencére, hanem bepillantást nyújt az Alpokban egyedülálló havasi pásztorszállások jól megőrzött örökségébe. A pásztorkunyhók között sétálva a körülölelő hegyek sármja, a folklór és a gazdag építészet összhatása minket is elvarázsol odafent. Miután kigyönyörködtük magunkat, levonózunk buszunkhoz és szállásunk felé vesszük az irányt, ahol a következő 3 éjszakát töltjük. Szobáink elfoglalása után lesz lehetőség a szállás éttermében meleg vacsorával, finom szlovén ízekkel zárni ezt a napot. Szállás: 4 csillagos szálloda. Túra: Logarska völgy: 3 km, Velika Planina: 7 km, 200 m szint fel és le
 • 2. nap Vintgar-szurdok, Bledi-tó, Osojnica, Bohinji-tó, Kranj

  3
  A mai nap ismét a hegyek felé vesszük az irányt, megfűszerezve látványos tavakkal és szurdokkal a programot. Általában ha Szlovénia nevét halljuk, a Bledi-tó képe kerülhet képzeletbeli tekintetünk elé: a víz közepén egy kis szigettel, azon a kis templommal, háttérben a Bledi-várral. A tavat 4 kisebb hegy öleli körbe, melyek közül az Osojnicát meg is másszuk, hiszen innen még komplettebb kép tárul elénk. De ne siessünk ennyire előre, hiszen reggeli után első utunk még a Vintgar-szurdokhoz vezet. A szurdokban egy jól kiépített út vezet, ahol sziklákhoz erősített pallókon közlekedhetünk, a látvány pedig egészen lenyűgöző. A mészkőben sebesen rohanó Radovna patak magának egyre mélyebb medret vágó, türkiz színe és az erdő zöldje, nyugalmat, és egyben sok energiát árasztanak. A séta után visszaszállunk buszunkba, hogy Bled partjára guruljunk, majd a már említett hegytetőről szemléljük a tavat és környezetét. Aki szívesebben sétál, esetleg fürdőzik a tóparton, vagy úgy dönt, hogy megkóstolja a híres bledi krémest, annak erre is lesz lehetősége. De igény szerint a várhoz is fel lehet sétálni. Ezt követően még beljebb hatolunk a Júlia-Alpok völgyei közé, hogy megérkezzünk a másik közelben megbúvó kincshez, a Bohinji-tó partjára. Itt először a tó túlpartján a Sáva-vízeséshez látogatunk el, ahová egy rövid séta vezet, majd visszagurulunk a Keresztelő Szt. János templomhoz és előtte álló ikonikus hídhoz. Itt újabb szabadidő következik. A bátrabbak a sokszor nyáron is hűvösebb Bohinji-tóban is fürdőzhetnek egyet, aki még kirándulna, az pedig felkapaszkodhat a tó feletti kilátópontra, sétálgathat a tóparton vagy piknikezhet is egyet. Az esti órákban érkezünk vissza szállásunkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Túra: Vintgar-szurdok, egy irányba 3 km, Osojnica: 5 km – 300 m szint fel és le, Sava forrás: 3 km, 150 m szint fel és le)
 • 3. nap Kranj, Skocjan-barlang, Piran (Adriai-tenger), Kranj

  2
  A mai napon egy másik arcát fogjuk megismerni az országnak. Reggeli után buszunkra pattanunk és a tengerpart felé vesszük az irányt. Mielőtt még az Adriához érnénk, tartunk egy megállót és először a grandiózus Skocjan-barlangot fedezzük fel, mely a több ezer Szlovéniában található barlang közül - Postojna mellett - a legjelentősebb. Óriási terek, mély szurdok, a barlangban folyó Réka kristálytiszta vize és 12 fokos hűvös idő vár ránk a barlangban, így a nyári melegben is szükségünk lesz némi extra ruhára. Megismerkedünk a barlang kialakulásának történetével, mely természetesen a folyóhoz kötődik és teszünk egy 3 kilométeres sétát a látványos cseppkövek közt. Ezt követően a tengerpart felé vesszük az irányt. Szlovénia nem túl hosszú, de annál látványosabb tengerparti szakasszal rendelkezik. Bájos kis városok, hangulatos kikötők, remek tengeri ételeket felszolgáló éttermek és persze az Adria szikrázó napsütése vár itt ránk! Egy rövid közös városnézés Piranban, majd szabad program. Lesz lehetőség a pirani városi strand szimpatikus partszakaszán fürdeni egyet a nyári melegben, vagy csak róni a város hangulatos utcáinak kövét, menet közben pedig betérni egy étterembe egy késői ebédre, valami különleges halételre. Az esti órákban indulunk vissza szállásunkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Túra: Skocjan-barlang: 3 km)
 • 4. nap Pericnik-vízesés, Kranjska Gora, Jasna-tó, Zelenci

  2
  Bőséges reggelinket követően észak, a hármas határ felé vesszük az irányt. Első megállónk a Pericnik-vízesés lesz, mely hivatalosan Szlovénia legmagasabbja. Itt egy rövid kis séta vár ránk ismételten a Júlia-Alpok hegyei közt, a Vrata-völgyben. Gyorsan elérjük a két lépcsőben aláhulló vízesést, aminek hatalmas vízoszlopa mögé könnyűszerrel besétálhatunk. Miután beteltünk a fantasztikus látvánnyal, tovább utazunk Kranjska Gora felé. Itt első megállónk a kicsi, de annál látványosabb Zelenci elképesztő zöld vizű karsztforrása. Jól kiépített tanösvény vezet a varázslatos tavacskához, melyből a hatalmas ormok tükörképei integetnek vissza. Ezt követően tovább gurulunk a Jasna-tó partjára, ahol szintén lesz még lehetőség a plázs szerűen kialakított Jasna-tóban mártózni egyet, beülni egy búcsúebédre, vagy csak a tóparton piknikezni és a fehér kartszikák formációt és Zlatorog szobrát fotózni. Végül nem marad más hátra, mint haza felé venni az irányt. Utunkat néhány rövid megállóval szakítjuk már csak meg. A késő esti órákban érkezünk meg Budapestre. Ellátás: reggeli. (Túra: Pericnik: 1 km, Kranjska Gora: 2 km)

Út ára tartalmazza

- az utazást busszal,
- a szállást 4 csillagos szállodában, két ágyas szobákban,
- a reggeliket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a belépők és a felvonó árát,
- a napközbeni étkezéseket,
- a biztosítást.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg- befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Budapesten kívül egyéb felszállási lehetőségek:
Székesfehérvár: Fehérvári-pihenőhely, Shell-kút (indulástól számítva kb. 45 perc)
Zalakomári-pihenőhely, INA-kút (indulástól számítva kb. 2,5 óra)

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Szlovéniában?

Ezen a programunkon elsősorban könnyed túrákat teszünk, egyik kirándulásunk sem megerőltető. A természet szépsége a túrázáshoz szokott utasainkat is le fogja nyűgözni, de ez az utunk alkalmas arra, hogy valaki itt kezdjen megismerkedni a kirándulás szépségeivel. A túrák hossza 3-7 kilométer között mozog, maximum 2-3 óra hosszúságúak, komoly szintemelkedés nélkül. A túrák terepe változatos, nehezebb szakaszok is előfordulhatnak, de ezek mindenhol leküzdhetőek bárki számára, és nem hosszúak. Javasoljuk a túrabot használatát! Velika Planina: felvonóval megyünk fel a fennsíkra, így nagy emelkedőket nem kell leküzdeni, itt lankás dombokon kelünk át, jól járható turista ösvényen. Vintgar-szurdok: Közepes hosszúságú, de jól megépített, kellemes vezetésű, látványos túra kisebb emelkedőkkel, amik eloszlanak a túratávon. Vrata-völgy, Peričnik-vízesés túra: Hosszú, de nagyon könnyű túra, séta. Széles makadámúton vagy ösvényen, a vízesés előtt egy kis emelkedővel.

Szállás

Szállásunk Kranj város szívében egy 4*-os bájos kis hotelben lesz, két ágyas jól felszerelt, saját fürdőszobás szobákban. A szálloda étteremmel és bárral várja a vendégeket. Ingyenes Wi-Fi-hozzáférés is biztosított. A szálloda éttermének és kávézójának tágas teraszáról a Šmarjetna-dombra nyílik kilátás. A közelben több étterem, illetve bolt is található.


Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Szlovéniáról?

Túránk során 2 nagy területet a Kamniki- és Júlia-Alpok vidékét járjuk be. A Kamniki-Alpok az Alpok hegyvonulata Észak-Szlovéniában közvetlenül az osztrák határ mentén. A mintegy 900 km² kiterjedésű hegység nevét Kamnik városkáról kapta. A Júliai-Alpok Szlovénia legmagasabb hegysége, egy része Olaszországhoz tartozik. Igazi alpesi táj. Vad mészkőcsúcsait a jégkorszak gleccserei még változatosabbá alakították. Északi lejtőin ma is vannak kis gleccserek. Az egykori nagy gleccserek által kialakított mély völgyekben nagy tavak (Bohinji- és Bledi-tó) képződtek. Az egyes magas fekvésű völgyeket kis tengerszemek díszítik. Nagy karsztforrásokból jelentős folyók erednek és indulnak az Adriai-, illetve a Fekete- tenger felé. A Júliai-Alpok szlovén részén, 838 km2-nyi területen 1981. május 27-én hozták létre a Triglav Nemzeti Parkot (korábban csak a mintegy 20 ha területű Triglavi – Hét - tó völgye élvezett különleges védelmet). A nemzeti park irányító központja Bledben található. A Júliai-Alpok jelentős területe Olaszországban van, de nagyobb és magasabb része Szlovéniához tartozik. A hegység szlovéniai szakaszának területe kereken 1 500 km2. Az északi lejtőkön több helyen egész évben folyamatos a hótakaró.

Nyugati szomszédunk, Szlovénia 20 273 km2 területű, ahol valamivel több, mint 2 millió ember él. Fővárosa Ljubljana, hivatalos fizetőeszköze az euro. Hivatalos nyelve a szlovén, regionálisan az olasz és a magyar. Legmagasabb pontja a Triglav 2864 méter. Az ország területén négy nagy európai földrajzi régió érintkezik. Az apró országban az Alpok, a Dinári-hegység, a Mediterránium és a Kárpát-medence tájai, élővilága és kulturális jegyei találkoznak.

Időjárás

Milyen Szlovénia időjárása?

Változékony időjárásra kell számítanunk. Nyáron kellemes meleg, különösen a tengerparton, de a hegyvidéki területeken jó néhány fokkal lehet hűvösebb. Ezért az itthoni nyári megszokott viselet mellett érdemes pulóvert, hosszabb szárú túranadrágot, szél és eső álló dzsekit is elcsomagolni. Bármikor előfordulhat eső, zápor is. Napközben 18-28 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. A barlang látogatás során is készülni kell, hogy bent 15-18 fok közti hőmérséklet várható csupán.

Felszerelés

Egy hátizsák, amibe vizet, elemózsiát, pulóvert, esőkabátot, strandruhát tehetsz. Szél/esődzseki ajánlott és a hosszú, rövid, lecipzározható túranadrág is. Túracipő elegendő, nem szükséges a bakancs, de sokszor a túraszandál is kényelmes és elegendő viselet. A napsütés ellen sapka, kalap, naptej ajánlott. Túrabot használata néhány túrán kifejezetten jól jöhet.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.).

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. 
További információ itt.

Élelem

A szállásunkon reggelit kapunk. A szállás mellett található kisbolt, illetve lesznek megállók ahol lesz lehetőségünk élelmiszerboltban vásárolni. Több nap lesz amikor étteremben is lesz lehetőség vacsorázni vagy ebédelni. Érkezés napján a szomszédos étteremben tudunk egységes vacsorát rendelni igény szerint. Az árszínvonal a hazaihoz hasonló, picivel drágább.

Pénz-ügy

Mi Szlovénia hivatalos fizetőeszköze?

Szlovénia hivatalos fizetőeszköze az Euro, amit érdemes itthon váltani, mert kint nem biztos, hogy lesz rá mód.

Várható belépőjegyek tájékoztató árai (2023):
- Felvonó Velika Planina: 24-26 EUR
- Bled-vár: 8,50 EUR
- Bledi krémes: 4,20 EUR
- Vintgar-szurdok: 10 EUR
- Skocjan-barlang: 24 EUR

Vám

Magyar állampolgárok részére érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 20 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek...). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra: 4.640 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 7.495 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 10.636 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.