Bejelentkezés

Japán (Fuji)

A felkelő nap országának természeti szépségei, és a szent hegy, a Fudzsi-csúcsa.

A felkelő nap országa jól ismert többek között hagyományos kultúrájáról, neonfényben villogó hatalmas városairól, fejlett technológiáról, száguldó gyorsvonatokról, de ugyanakkor Japán a természet országa is. A vulkanikus szigetcsoport területének kétharmadát hegyek, vulkánok, erdők borítják és a nagyvárosoktól távol minden túrázó megtalálhatja számítását. Vulkánok, havas hegycsúcsok, buja erdők, magashegyi terep, melegvizes források, zarándokutak és jól kiépített infrastruktúra nyújtanak számtalan lehetőséget a túrázás szerelmeseinek. Utunk során megmásszuk Japán leghíresebb vulkánját, a Fuji-t, majd barangolunk a Japán Alpok hegyei között. Gyaloglunk az ország egyik leghíresebb zarándokútján, majd megmásszuk a Japán-szigetek legmagasabb működő vulkánját. Utunk végén a kultúrának áldozva eltöltünk egy napot az egykori császárvárosban, Kiotóban.

Ha nem vágysz ennyire aktív kalandokra, nézd meg másik két Japán utunkat, ősszel vagy a cseresznyevirágzás idején!

Melyek Japán legfontosabb látnivalói?

- Fuji (3776 m), Japán egyik szimbóluma és szent hegye (UNESCO Világörökség),
- a Japán Alpok legszebb túrái,
- a híres Kumano Kodo zarándokút,
- Kumano Nachi Taisha szentély,
- Mt. Aso (1592 m), Japán legmagasabb aktív vulkánja és a világ egyikl legnagyobb kalderája,
- Oszaka 21. századi metropolisza,
- az ősi Kiotó történelmi emlékei (UNESCO Világörökség).

Időpontok

 • 2024. augusztus 25
  → szeptember 06.
Kedves Érdeklődő! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - akár hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel ez a program, s már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, mindenképpen jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk! A szállások csúcsszezonban való telítettsége miatt előfordulhat, hogy egyes napokon nem a program szerinti városban tudunk megszállni, hanem csak annak közelében. Ebben az esetben olyan szállást választunk, amelyről minél hatékonyabban tudjuk teljesíteni a programot. A rendkívül fejlett és hatékony japán vonat- és egyéb tömegközlekedésnek köszönhetően ez nem fog fennakadást okozni. Megértéseteket köszönjük!
 • 1. nap Tokió

  1
  Hosszú repülést követően érkezünk Japán fővárosába, Tokióba. A repülőtérről vonattal utazunk az elképesztő méretű tokiói főpályaudvarra, majd tömegközlekedéssel szállásunkra. Amennyiben időnk engedi, némi pihenés után a főváros egyik híres kerületét, Ginzat nézzük meg esti programként. Ginza Tokió válasza a new yorki 5. sugárútra, vagy a londoni Oxford Street-re, és egyike a világ legfényűzőbb vásárló negyedeinek. Minden magára valamit adó luxusmárka képviselteti magát Ginza utcáin, és itt találhatók a város legexkluzívabb szórakozóhelyei. A Meiji restauráció idején ez a kerület volt a modernizáció modellje, többek között itt építettek Japánban először tégla épületeket, és itt volt először közvilágítás. Rövid séta után visszatérünk szállásunkra, hogy kipihenjük a hosszú utazás fáradalmait. Szállás apartmanban vagy szállodában, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Tokió

  Reggel városnézésre indulunk. Miután kipakoltunk, és kifújtuk magunkat, rövid városnézésre indulunk. Folytatjuk ismerkedésünket a japán tömegközlekedéssel, amely az egyik legjobban szervezett, és leghatékonyabb a világon. Első célunk egy halpiac, ahol szinte bármit meg lehet kapni, ami ehető és tengerben él. Sügér, rák, polip, tonhal, kagyló, tengeri sün, tintahal - szinte minden kapható, és itt garantáltan friss sushit kapunk reggelire. Miután kinézelődtük magunkat és megreggeliztünk, elmetrózunk az Asakusa negyedbe, ahol megtekinthetjük a főváros legősibb buddhista templomát a Sensi-jit. Következik a főváros egy másik ismert kerülete, Akihabara. A második világháború után kapta meg ez a városrész az "Akihabara Elektromos Város" becenevet, amikor a háztartási elektromos cikkek terjedelmes bevásárlóközpontjává nőtte ki magát. Napjainkban az úgynevezett otakuk (animék, mangák rajongói) kulturális központja, bevásárló negyede a számítástechnikai eszközöknek, animéknek, mangáknak, videojátékoknak. Miután kicsodálkoztuk magunkat a színes kavalkádban, elmetrózunk a Sinndzsuku kerületbe, ahol a tokiói városháza monumentális, kettős tornyú épületéből, 202 méter magasból felejthetetlen kilátás nyílik az egész fővárosra. Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, a nem kevésbé látványos Sindzsuku kerületet látogatjuk meg. Ez Tokió kereskedelmi és adminisztrációs központja, és itt található a világ legforgalmasabb pályaudvara. Üzletházak, elektronikai üzletek, bárok, éttermek sokasága van itt, továbbá itt található Kabukicsó, Tokió vörös lámpás negyede. Késő este érünk vissza szállásunkra.
 • 3. nap Tokió, Fudzsi (2800 m)

  3
  Ma elhagyjuk Tokiót. Reggeli után indulunk, a szálláson hagyjuk azokat a holmikat, amikre nem lesz szükségünk a következő nap estig, majd először vonatra szállunk, amellyel a szent hegy lábához utazunk. Érkezéskor jó idő esetén szinte karnyújtásnyira érezhetjük a festői látványt nyújtó Fudzsit, de ez csalóka, hiszen még messze a csúcs. Itt buszra szállunk, amely felvisz a 2 300 m. magasan található 5. számú állomásig, ahonnan már csak gyalog lehet tovább haladni. Innen túra következik a menedékházig, ahol a szállásunk lesz. Lassan kaptatunk felfelé, hogy szokjuk a magasságot, akklimatizálódjunk, hiszen egy nap alatt tengerszintről 2 700 – 2 800 m. magasságot érünk el. Meg-meg állva gyönyörködünk az alattunk elterülő tájban, takarékoskodva erőnkkel haladunk felfelé, amíg délután elérjük szállásunkat. Tipikus menedékház, de japán jellegzetességekkel. Pihenünk, megvacsorázunk, ismerkedünk a helyiekkel, erőt gyűjtünk a másnapi mászáshoz és várjuk a naplementét. Sok fekvőhelyes kissé szűkös matrac szálláson töltjük az éjszakát, próbáljuk kialudni magunkat. Túratáv: 3,5 - 4 km. Szint: 500-700 m fel. Szállás menedékházban, egy éjszakára, ellátás vacsora.
 • 4. nap Fudzsi csúcs (3776 m), Tokió

  4
  Valamivel pirkadat előtt indulunk, hogy elkerüljük a tömeget. A mászószezon végén vagyunk, így jóval kevesebb ember indul neki a csúcsnak, mint szezonban, de Japánban ez se kevés. Így a napfelkeltét nem a csúcsról élvezhetjük, hanem felfelé haladás közben, de az általunk választott útvonalról végig láthatjuk ahogy a nap először felbukkan a horizont alól, majd a Csendes-Óceán fölé emelkedve egyre jobban megvilágítja utunkat. Lassan haladunk felfelé a kietlen tájban a poros, sziklás ösvényen, majd pár órás gyaloglás után elérjük a kráter peremet, fújunk egyet majd elindulunk a kráter túloldalára, hogy a vulkán tetején lévő nyolc szent csúcs közül elérjük a legmagasabbat. Itt megpihenünk, megesszük a csúcscsokikat, fotózás, feljutottunk, sikerült. Óvatosan elindulunk lefelé, először megkerüljük a krátert a másik irányba, majd elkezdünk ereszkedni azon az ösvényen, ahol pár órája feljöttünk. Pár órás poros, sziklás lefele haladás után megérkezünk az 5. számú állomásra, ahol véget ér gyalogtúránk. Innen már az előző nap megismert busz-vonat kombinációval jutunk vissza Tokióba, ahol elmetrózunk a szállásunkra. Zuhany után vacsora majd, akinek van kedve, azzal meglátogatjuk a főváros egy másik ismert kerületét, Shibuyat. Itt található a híres Hachiko kutya szobra, aki hosszú éveken át nap mint nap várta elhunyt gazdáját a shibuya-i pályudvaron, és Japánban a szeretet és a feltétel nélküli hűség szimbólumává vált. Átsétálunk a több filmben is megörökített kereszteződésen, ahol átlósan vezet át az egyik gyalogátkelő, majd elveszünk az éttermek, boltok forgatagában. Késő este érünk vissza szállásunkra és felkészülünk, hogy másnap elbúcsúzzunk Tokiótól. Túratáv: 14 km. Szint: 1000 m. fel, 1 500 m. le. Szállás apartmanban vagy szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, ellátás reggeli.
 • 5. nap Tokió, Kamikochi (Japán Alpok)

  1
  A mai nap az utazásról szól. Célunk a Japán Alpok egyik legszebb helye, a Hida-hegységben fekvő magashegyi Kamikochi völgy. Reggeli után először vonattal utazunk, majd buszra szállva hatolunk be a Japán Alpok hegyei közé. A délutáni órákban érkezünk meg a turisták körében méltán népszerű völgybe. A Chūbu-Sangaku Nemzeti Parkban nagyjából 1400 méter magasan fekvő, körülbelül 18 km hosszú Kamikochi-völgy Japán nemzeti kulturális javainak egyikeként szerepel a különleges természeti emlékek és a festői szépségű különleges helyek listáján. Néha "japán Yosemite-völgynek " nevezik, bár lényegesen kisebb, mint a kaliforniai. Körben háromezer méter fölé nyúló sziklás gerincű, erdő borította hegyek, lent az Azusa folyó, szemet gyönyörködtető látvány. Rövid gyaloglással érjük el szállásunkat, ahol lepakolunk fekvőhelyeinken, majd vacsora előtt még lehet tenni egy sétát a folyó mellett, lélekben készülve a völgyet övező hegygerincen fekvő csúcsokra vezető másnapi túrára. Szállás tradicionális japán szálláson, két éjszakára, ellátás vacsora.
 • 6. nap Kamikochi, Mt Yake (2 444 m.), Kamikochi (Japán Alpok)

  4
  Korai reggeli után indulunk, hiszen hosszú, egész napos túra áll előttünk Japán egyik legszebb hegyvidékén. Először könnyed gyaloglás következik az Azusa folyó mellett, majd pár kilométer után lassan nyugatnak fordulunk és elkezdünk felfelé haladni. Fokozatosan emelkedik az ösvény először erdőben, majd egyre ritkul a növényzet és egy-két rövidebb szakaszon a kezünket is használni kell rögzített kötelekbe kapaszkodva a továbbhaladáshoz. Egy menedékháznál megpihenünk, majd a rizkás növényzet között folytatjuk utunkat, míg már csak sziklák vesznek körbe. Egy aktív vulkán tetejére érkezünk, ahol gyönyörű kilátás mellett szusszanhatunk. Mögöttünk a Kamikochi-völgyet láthatjuk, míg körbe a horizontig nyúló hegyek látványa kísér és tiszta időben kelet felé nézve a Fudzsit is megláthatjuk. Lefelé pillantva egy krátertó látványában gyönyörködhetünk és jöhetnek a csúcsfotók, csúcscsoki. Alattunk a Kamikochi völgy és azon túl a Hotaka hegy gerincvonala. Következik a lefelé vezető út, amely ugyanaz mit a felfelé vezető, ahol az erdőbe érve érjük el a folyót, amely mellett visszasétálunk szállásunkig. Túratáv: 17 km. Szint: 1 000 m. fel, le. Szállás tradicionális japán szálláson, ellátás reggeli, vacsora.
 • 7. nap Kamikochi (Japán Alpok), Shingu (Kumano Kodo)

  1
  Kényelmesen megreggelizünk, majd az egész napos utazás következik, melyet busszal kezdünk meg. Matsumoto városában vonatra szállunk és több átszállást követően az esti órákban érkezünk meg a Kii-félsziget déli csücskébe, ahonnan a következő nap indulunk a híres Kumano Kodo zarándokút egyik leglátványosabb szakaszának bejárására. Az egész napos utazás során sikerül valamelyest regenerálódni az előző napi fárasztó túra után és erőt gyűjteni a következő napra. A vonatállomásról elsétálunk szállásunkra, majd megvacsorázunk a környéken és rápihenünk a következő napra. Szállás apartmanban vagy szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni, ellátás reggeli.
 • 8. nap Kumano Kodo zarándokút

  3
  Hajnalban indulunk, hogy elérjük a buszt, amely túránk kiindulópontjához visz. Japánban már évszázadok óta népszerű zarándokhely Kumano, a gyógyítás és az üdvösség szent régiója Kelet-Japánban. A Kumano Kodo úthálózata összesen több mint 200 km hosszú hegyi ösvényekkel köti össze a régió szent helyeit. Ezek között a Nakahechi egykori birodalmi útvonal a legnépszerűbb túraútvonal, melyet teljes hosszában öt nap alatt lehet bejárni, de mi csak az utolsó szakaszt fogjuk végigtúrázni. Hegyvidéken kanyarog a jól kiépített ösvény hatalmas cédrusfák között, a zarándokok védelmére épített oji-k, avagy kis szentélyek mellett. Helyenként tanyákat és falvakat keresztezünk, amelyek úgy tűnik, hogy évtizedek óta nem változtak. Kilátóhelyekből fotózzuk a horizontig elnyúló, fák tengere borította hegyek és völgyek látványát. A délutáni órákban érünk utunk végére, a Nachi-vízeséshez, amely 133 méteres magasságával Japán legmagasabb vízesése és gyönyörű látványt nyújt amint lezuhan a Nachi Taisha szentély mögötti sziklaoldalon, amely a Kumano-szentélyek közül a leghíresebb. Miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, lebuszozunk a vasútállomáshoz és kimegyünk a Csendes-óceán partjára egy kis lazításra. Miután kibámészkodtuk magunkat a végtelen víz partján, rövid vonatozás után érünk szállásunkra. Túratáv: 15 km. Szint: 820 m fel, le. Szállás apartmanban vagy szállóban.
 • 9. nap Shingu, Kumamoto

  1
  Egész napos vonatozás vár ránk ezen napon. Célunk Japán déli vége, a japán szigetvilág négy legnagyobb szigete közül a legdélebbi, Kjúsú. Oszakában sinkanszenre szállunk, amellyel a késő délutáni órákban érkezünk meg Kumamoto városába. Elfoglaljuk szállásunkat, felderítjük a környéket, megtudjuk mennyire aktív másnapi célunk, a nem messze lévő Aso vulkán. Mivel egy aktív vulkánról van szó, előfordulhat, hogy lezárják a hegyet. Ebben az esetben alternatív túrára indulunk a következő napon. Szállás apartmanban vagy szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 10. nap Mt. Aso (1592 m)

  3
  Következik Japán legmagasabb aktív, működő vulkánja. Sajnos kitörésveszély esetén, ami bármikor előfordulhat, lezárhatják, de ebben az esetben alternatív túrával helyettesítjük az Aso vulkánt. Bérelt, privát kisbusszal indulunk reggeli után, amellyel gyorsan elérjük a látogatóközpontot, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Mellettünk zöld fűtengerben két tó fekszik egy ellaposodott vulkáni kráteren, legelésző tehenekkel, míg felfelé nézve sziklás, holdbéli tájban vezet az út a fő kráterhez. A hatalmas kiterjedésű kalderán belül öt hegy található, különböző aktivitású kráterekkel. Túránk során megnézzük a legaktívabbat és a legmagasabbat is. Holdbéli tájon túrázunk, távolban füstfelhőket pöfékel a hegy az égbe, néha vulkanikus gázt fúj a szél az arcunkba. Lepillantunk a fortyogó kráterbe a csúcsokról, egy menedékben elfogyasztjuk magunkkal hozott élelmünket, majd egy másik útvonalon indulunk vissza a látogatóközponthoz. Itt még van lehetőségünk megnézni a vulkán múzeumot, vagy lovagolni egyet a krátertavak körül. Bérelt kisbuszunkkal a délutáni órákban érünk vissza szállásunkra. Túratáv: 16 km, Szint: 570 m. fel, le. Szállás apartmanban vagy szállóban.
 • 11. nap Kumamoto, Oszaka

  1
  Kényelmesen megreggelizünk, majd kimegyünk a pályaudvarra, hogy ismét igénybe vegyük a japán szuperexpressz szolgáltatásait. Oszakába a kora délutáni órákban érkezünk meg, így szállásunk elfoglalása és az ebédidő után még van időnk felfedezni Japán második legnagyobb városát, egyik legfontosabb kereskedelmi és ipari központját. Első célunk az Umeda Sky Building, melynek futurisztikus külseje messziről feltűnik. A tetején található kilátóból lélegzet elállító a látvány, ameddig ellátunk, mindenhol az ember által épített beton, üveg, acél dzsungel tárul a szemünk elé. Innen Oszaka méltán híres Dotombori utcáját célozzuk meg, ahol a boltok, bárok, éttermek kavalkádját villogó neonfények világítják meg. Miután kinézelődtük magunkat visszatérünk szállásunkra. Szállás apartmanban vagy szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 12. nap Oszaka, Kiotó, Oszaka

  1
  A mai nap a kulturális látnivalókról fog szólni, az egész napot Kiotóban töltjük. Sinkanszennel gyorsan elérjük célunkat, a kiotói főpályaudvart, majd először a Kinkaudzsi, vagyis Aranypavilon templomot látogatjuk meg. A zen buddhizmus egyik szektájához tartozó templomkomplexum főépülete az Aranypavilon. Az eredetileg nyaralónak, majd palotának szánt épületeket a 14. században alakították át templommá. A csodálatosan festői környezetben álló épület nem hiába japán egyik legnépszerűbb turista látványossága. Ehhez fogható látványt nehéz még elképzelni is. Következő megálló a Nidzso kastély. Ezt a hatalmas területen fekvő épületkomplexumot a 17. században építették Tokugava Ijeszu, a Tokugawa sógunátus alapítójának parancsára. Több védelmi vonallal, vizesárkokkal, gyönyörű kertekkel övezett épületek közül a 3300 m2 területű Ninomaru kastély talán a legszebb, az aprólékosan kidolgozott fal és mennyezet díszítő festményekkel. Végigsétálva a kastélyokon, kerteken némi elképzelést alkothatunk a középkori Japán uralkodóinak életéről, ahol a padlódeszkák direkt nyikorognak, hogy figyelmeztessenek, ha valaki közeledik. Miután felderítettük a Nidzso kastélyt, még meglátogatjuk a Szandzsuszangen-do buddhista templomot, ahol ezer Buddha szobrot tekinthetünk meg. Este térünk vissza Oszakába. Szállás apartmanban vagy szállóban.
 • 13. nap Oszaka

  1
  A repülőgép indulásának függvényében hagyjuk el szállásunkat, kivonatozunk az oszakai nemzetközi repülőtérre, és megkezdjük hazautazásunkat.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Tokióban, és környékén metróval, vonattal,
- az utazásokat Oszakában metróval,
- az utazásokat Kiotóban busszal, vonattal,
- az utazásokat Japánban a városok között vonattal, beleértve a sinkanszen szuperexpresszt,
- 8 éjszaka szállást szállókban, angol WC-vel, hideg / meleg vizes zuhannyal,
- 3 éjszaka szállást hegyi menedékházban, matrac szálláson,
- 3 reggelit és 3 vacsorát,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítás árát,
- a belépőket, és a felvonók díját,
- az étkezéseket,
- a fakultatív programokat.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 2,5 Ft / 1 JPY árfolyamig tudjuk tartani. Ha a japán yen ára (JPY) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvenni a repülőjegyet az ár és a férőhelyek miatt.

A repülőjegyek ára folyamatos mozgásban van, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől, a honlapunkon feltüntetett ár tehát tájékoztató jellegű.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Tokió / Osaka - Budapest útvonalon 380.000 Ft - 440.000 Ft-tól. (2024.január 15.)

Javasoljuk, hogy jelentkezés előtt tájékozódj az aktuális repülőjegy árakról. A szerződéskötés (befizetés) utáni lemondás esetén az utazási szerződésben foglaltaktól, köztük a lemondási feltételektől, nem tekinthetünk el, akkor sem, ha a lemondás esetleges oka a jelentősen megemelkedett repülőjegy ár.

Utazás

Mivel utazunk Japánban?

Japánon belül vonattal, tömegközlekedési járművekkel.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehéz a Fudzsi megmászása?

A Fudzsi (japánul: 富士, nyugaton: Fuji) mászás nehéz hegymászótúra, a többi túra különböző nehézségű gyalogtúra. Bár a Fudzsi semmilyen különös technikai kihívást nem rejt, ellenben számolnunk kell a magasság okozta nehézségekkel. Gyorsan emelkedünk, egy nap alatt megyünk fel majdnem háromezer méter fölé, ami komoly kihívás. A Fudzsi mászás során 900 méter szintemelkedésre, majd 1500 m ereszkedésre számíthatsz, ezért elengedhetetlen a jó állóképesség. Jégcsákány (túracsákány) nem szükséges, elég a túrabot is. 3000 méter fölött mindenképp fagyos, szeles időre kell számítani, de akár még hó is előfordulhat. A legnagyobb kihívás a magasság: próbálunk akklimatizálódni, de ez az idő rövidsége miatt nem biztos, hogy mindenkinek elegendő. Amennyiben mutatkoznak rajtad a hegyibetegség súlyosabb előjelei, vissza kell fordulnod és alacsonyabbra kell ereszkedned. Számolnunk kell szervezetünk fokozott igénybevételével.
A Fudzsira több útvonal is vezet, az alábbi az oldalon meg lehet nézni mindegyiket.

Az ötödik napon a Japán Alpok túrán nem kell megküzdeni a nagy tengerszint feletti magasság okozta kihívással, de itt rövid távon nagy szintemelkedés vár. Nehéz hegyi trekking, nagyobb szintkülönbséggel, mint a Fudzsi mászás. A túrázási tapasztalat és a szédülésmentesség elengedhetetlen! Helyenként kitett gerincen, valamint többször láncos, létrás szakaszok, ahol a kezünket is használni kell majd! A túrát csak jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! 70 éves kor feletti jelentkezést - a túrázó érdekében - kizárólag háziorvos írásos ajánlásával tudunk elfogadni.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Szállás

Milyenek a szállások Japánban?

Szállásaink tiszták és igényesek, európai színvonalúak. Különböző szállás típusokat veszünk igénybe utunk során. A szállókban és az apartmanokban van fürdő és WC. A szobákban mindig van tiszta ágynemű, törülköző. Az apartmanok 1 vagy két külön hálószobával rendelkeznek, melyek két ágyasak. Apartmanhoz tartozik konyha, hűtő, nappali, valamint egy vagy két fürdőszoba. A szállókban 2 ágyas saját fürdőszobás szobákban szállunk meg. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.
A Fudzsin a menedékházban matrac szállás, 8-20 fő egy helyiségben, közös WC és mosdó, de zuhany nincs. A Kamikochi-völgyben a menedékházban matrac szállás 4-8 fő egy helyiségben emeletes ágyakon, közös WC, mosdó, zuhany. Szállásainkon általában van wi-fi.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Japánról?

Japán szigetország Kelet-Ázsiában. 6 852 szigetből áll, melyek közül a négy legnagyobb Hokkaidó, Honsú, Kjúsú és Sikoku a négy fő sziget. Ma a harmadik legnagyobb gazdasági hatalom az USA és Kína után. Japán területe 378 ezer négyzetkilométer, melynek csak kb. egy harmada van beépítve. Területének kb. 75 % -a erdős, hegyes amely alkalmatlan mezőgazdasági, ipari és lakossági használatra, a földrengések, a sokszor szélsőséges időjárás, és az esőzések által okozott földcsuszamlások miatt. Ennek következtében a lakható területeken a népsűrűség az egyik legnagyobb a világon. Fővárosa Tokió, mely az egybeépült elővárosokkal, és szomszédos városokkal, a világ legnépesebb várostömörülése. Japán szeizmikusan aktív területen fekszik, három tektonikus lemez találkozásánál. Emiatt gyakoriak a földrengések, szökőárak, és vulkanikus tevékenység észlelhető, melynek köszönhetően rengeteg a természetes hőforrásból táplálkozó fürdő. Japánban a hivatalos nyelv a japán. Az idegen nyelvek közül az angollal leginkább érdemes próbálkozni, de viszonylag kevesen beszélik.


Időeltolódás: + 7 óra Budapesthez képest Japán egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Japánban 19 óra a pontos idő.).

Hálózat: Az elektromos hálózat feszültsége 100 V, a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok nem a magyar szabvány szerintiek. Többféle van használatban, leginkább az A-típus a legelterjedtebb. Átalakítókat, ha nem hoztunk magunkkal, lehet helyben venni.
Wi-fi a szállásokon van, valamint a nagyvárosokban sok helyen van szabadtéri free wi-fi .

Közbiztonság: Nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Japán a világ egyik legbiztonságosabb országa. Ennek ellenére figyeljünk arra, amire más országokba történő utazások alkalmával is. Biztos ami biztos, legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk értékeinkre, azokat ne hagyjuk szállásunkon, és ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Milyen az időjárás Japánban?

Utazásunk időpontjában azokon a területeken, amelyeket meglátogatunk, napközben 20 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig 10-15 °C-ra hűl le a levegő. Kivétel a Fudzsi és a Kamikochi-völgy. A Fudzsi hegyen napközben 2-10 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig -2-0 °C-ra hűl le a levegő. A Kamikochi-völgyben napközben 10- 15 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig 5-10 °C-ra hűl le a levegő. Záporok, zivatarok, esők is előfordulhatnak, ezért az esőkabát, és / vagy esernyő ne maradjon otthon.

Felszerelés

Milyen felszerelés szükséges Japánba és a Fudzsi mászáshoz?

Nagy hátizsák, vagy sport táska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Számoljunk azzal, hogy sokszor kell tömegközlekedési eszközökön, vonatokon is vinnünk csomagjainkat. A Kamikochi-völgyben előfordulhat, hogy a szállásig földúton kell cipelni több száz métert a csomagjainkat, ezért a gurulós bőröndöt nem javasoljuk, inkább válaszunk más, könnyen kezelhető, vihető táskát, hátizsákot. Szabadon viselhetünk európai ruhákat.

- a Fudzsin kapunk hálózsákot, a Kamikochi-völgyben pedig meleg takarót, de biztos, ami biztos legyen nálunk saját meleg hálózsák (a hegymászás során éjszakánként előfordulhatnak akár kisebb mínuszok, így fontos, hogy a komfort fokozat - nem az extrém érték! - 0 fok körüli tartományba nyúljon!),
- jól bejáratott, betört, vízálló túrabakancs, váltásnak túraszandál vagy edzőcipő, papucs,
- fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, esőnadrág, meleg és szélálló ruha, meleg sapka és kesztyű, nedvszívó zoknik, pólók, aláöltözetek,
- egészségügyi ragtapasz, naptej, termosz,
- jó minőségű UV-szűrős napszemüveg,
- fejlámpa a tartalék elemmel, mert a csúcshódítás napján napkelte előtt indulunk,
- javasolt legalább két hosszúnadrág, két pulóver vagy polár, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel!
- a trekking során jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is,
- fürdőruha.

Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, jófajta aláöltözet, softshell-kabát, esőkabát) legyen rajtad, illetve a kis hátizsákban, amit a repülőre felviszel.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Milyen a higiénia Japánban? Kell védőoltás Japánba?

Szállásainkon a Fudzsi kivételével mindig lesz fürdési lehetőség. Nyilvános illemhelyekből sok van. Minden metró állomáson, utcákon, parkokban. Felszereltségük, tisztaságuk kifogástalan. Csapvíz fogyasztható, de mindenütt kapható palackozott víz is.

Védőoltások: 
Kötelező védőoltás nincs. Javasolt védőoltás nincs.

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat, de kevés az esély mivel Japán rendkívül tiszta ország. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, fertőtlenítőszer és ragtapasz, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet!

Élelem

Milyen élelemmel készüljünk Japánba?

Utazásunk önellátó. Szállásokon a feltüntetteken kívűl nem kapunk ellátást. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. Mindenhol találunk európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat. Ugyanakkor a konyha számunkra idegen ízvilágú, de aki igényli az beszerezheti az európai ízlésnek megfelelő élelmiszereket is. Utazás közben a pályaudvarokon gond nélkül beszerezhetőek különböző élelmiszerek. Kést, villát csak nagyon kevés helyen adnak, így vagy hozzunk magunkkal, vagy készüljünk fel a pálcika használatból. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Az áruválaszték a boltokban minimum európai szintű. Mindig lesz lehetőség megállni, a városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak a magyarországinál kb. 30 %-kal magasabbak.

Pénz-ügy

Mi Japán hivatalos fizetőeszköze? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Bármilyen nyugati valutát be lehet váltani helyi valutára: kb. 155 japán jen JPY = 1 USD. 1 japán jen JPY = kb. 2,4 forint. Vannak bankautomaták, de ezek nagy része nem kezeli a külföldi bankkártyákat. Bankkártyával sok helyütt fizethetünk, de kisebb vagy közepes boltokban nem valószínű. Japán inkább készpénzes társadalom, a bankkártyák használata kevéssé elterjedt, mint Európában. A legjobb készpénzt hozni japán jen (JPY), amerikai dollár (USD) vagy EUR formájában. Az USD és az EUR a legkönnyebben váltható Japánban. Költőpénznek napi 4 000-5 000 JPY a javaslatunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, élelem, stb.) 60 000 – 80 000 JPY elegendő kell legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye, valamint a fentieken kívül legyen még félre téve kb. 5 000 JPY belépőkre.

A repülőtéri transzfer megközelítő ára: 30-40 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

Tájékoztató belépő árak (2023):

Kiotó:
Okochi Sanso villa – 1 100 JPY
Tenryuji templom – 600 JPY
Kinkakudzsi (Aranypavilon) – 500 JPY
Nijo-kastély – 700 JPY
Sandzsuszangen-do templom – 600
JPY Kijomizudera templom – 400 JPY
Ginkakudzsi (Ezüstpavilon) – 600 JPY
Oszaka: Umeda torony – 800 JPY

Vám

Mi szükséges a Japánba történő beutazáshoz?

Magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak, ha nem több mint 90 napig szándékoznak Japánban tartózkodni. A belépéshez érvényes útlevél szükséges, minimális érvényességi időre vonatkozó követelmény nincsen.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Japánba?

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.

Számoljunk azzal, hogy sokszor kell tömegközlekedési eszközökön, vonatokon is vinnünk csomagjainkat. Ezért válasszunk könnyen kezelhető, vihető táskát, hátizsákot.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Japánba?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 33.750 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 71.710 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.