Bejelentkezés

Törökország: Pamukkale, Ölüdeniz

Dalyan hangulatos városa, Pamukkale csodavilága és az Ölüdeniz fantasztikus tengerpartjai egy hétben

Törökország délnyugati része a magyarok által még nem igazán felfedezett terület, pedig páratlan szépségeket rejt és akik a keleti kultúrákkal való barátkozást megkezdenék, azoknak ideális terep. Van itt minden amire egy utazó vágyhat , háborítatlan természet a túrákon a lükiai úton és Dalyanban (ahol jó eséllyel látni fogunk teknősöket is ), az UNESCO Világörökség listáján is szereplő Pamukkale a különleges mészkőformációival, Törökország legszebb tengeröblei közül mindjárt 3: az Iztuzu Strand (vagy másnéven a Teknős strand), Ölüdeniz a siklóernyősök paradicsoma és a Pillangó öböl. A szellemvárosok rajongóinak itt van Kayaköy, az elhagyott görög város. Ha pedig utunk során megéheznénk a világ gasztronómia térképén egyre nagyobb teret nyerő török konyha finomságaival töltődhetünk minden helyszínünkön és akkor még a török vendégszeretetről nem is beszéltünk. Május vége ideális az ideutazásra, mert még nincs olyan hőség, ami megnehezítené az utazást, de pont kellemes a meleg ahhoz, hogy aktívan teljenek a napjaink. Mivel utazásunk a Pünkösdi hétvégét is magába foglalja így egy nap szabadságot is megspórolhatsz. Ha kedvet kaptál tarts velünk, ülönleges élményekben lesz részed! :)

Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
• Dalyan folyóvölgye, az Iztuzu strand (Teknőspart) és a Kaunas romvárosának királysírjai ie 400-ból,
• Pamukkale hófehér teraszai, édesvízi mészkő csodálatos formavilága (UNESCO világörökség), valamint Hierapolisz romjai,
• Fethiye: ie 4. századból származó Amyntas királysírok, és a 16. század óta működő törökfürdő (hammam),
• Kayaköy az elhagyott görög város, mely a National Geographic szerint a világ TOP 10 szellemvárosainak egyike,
• hajózás Törökország egyik legszebb (TOP 10-es) tengeröbléből Ölüdenizből, a Pillangó öblön át az ókori Lükia elsüllyedt romjai között,
• varázslatos panoráma az Ölüdenizi öbölre a Babadag tetejéről, ahonnan a siklóerőnyősök ugrásait is megfigyelhetjük.

Időpontok

 • 2024. május 18 → 25.
 • 1. nap Dalaman, Dalyan

  Az esti órákban érkezés a Dalyanba található szállásunkra, ahol 2 éjszakát fogunk tölteni. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli
 • 2. nap Dalyan

  1
  A mai napunkat Dalyan felfedezésével töltjük. Dalyan nemcsak Törökországban, de az egész világon azon ritka helyek közé tartozik, ahol megmaradt egy darab a Paradicsomból, a természet emberi kéz által nem háborgatott szépségéből és régi korok történelmét őrző emlékekből. A település a Dalyan Çayı folyó medrében van, így a környéket csónakkal könnyen bejárhatjuk. Mindezeken túl Dalyanban római romokat, lükiai sírokat láthatunk, lehetőség van kirándulni, fürödni a közeli termálforrásokban vagy az iszapban. Dalyan történelmi látnivalókat is kínál. A sziklákban, melyek a folyóra néznek, több i.e. 400-ból származó királysírok vannak. Innen egy kőhajításra található Kaunos ókori város is. A híres Iztuzu strand is itt található, a Földközi-tenger és a Dalyan-folyó deltájában. Ez a tengerparti rész az álcserepes teknős (Caretta caretta) fészkelő és tojásrakó helye (a tojásrakási időszak május-június). Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Dalyan, Pamukkale

  1
  Reggeli után indulunk tovább utazásunk egyik fénypontja, Pamukkale felé. Az itt található édesvízi mészkő csodálatos formavilága szerepel az UNESCO Világörökség Listáján. Az egész napos, de többször megszakított utazás után az estét a hófehér teraszok alatt elterülő város egyik szállodájában töltjük az estét. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Pamukkale, Ölüdeniz

  1
  A nap első felét a gyönyörködésnek és a fürdőzésnek szenteljük. Bejárhatjuk a közeli ókori fürdőváros, Hierapolisz romjait, és megmártózhatunk egy medencében, melyet Pamukkale hőforrásai táplálnak. A víz alatt római kori oszlopok fekszenek, olyan az ember érzése, mintha egy időutazáson venne részt. A leanderes oázistól karnyújtásnyira mesés állapotban fennmaradt görög színházat látogathatunk meg. Délután útra kelünk, és meg sem állunk a Földközi-tenger partjáig. Ölüdeniz, a Lükiai-út egyik legszebb városa, ahol 4 éjszakát töltünk. Szállásunk elfoglalása után egy különleges napnyugtanéző programra igyekszünk: felvonóval suhanunk fel a közeli Babadag csúcs tetejére, ahonnan nemcsak a napnyugtát, de a környező partvonalat, az elkövetkező napok túráinak helyszínét is szemrevételezhetjük. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Ölüdeniz, Kabak, Ölüdeniz

  3
  Ma egy rendkívül látványos kirándulásra indulunk a Lükiai útvonal mentén, Busszal utazunk Kabak faluig, ahonnan meredek ösvényen ereszkedünk le a helyi gyönyörű öbölbe. Itt bérelünk egy hajót és a paradicsomi környezetben, sziklaöblök és fenyvesek ölelésében megbúvó Paradise Beachre vizitaxizunk, ahol igény szerint fürdünk egyet az öbölben, majd megkezdjük túránkat egy izgalmas vonalvezetésű, több kaptatóval és remek kilátópontokkal tűzdelt útvonalon túrázunk vissza Kabakba, majd onnan visszabuszozunk Ölüdenizbe. Aki tériszonyos és a túrát kihagyná, természetesen Kabak strandján is lazulhat ez idő alatt. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Szintemelkedés: kb 400 m , táv: 5-6 km, menetidő: 2-2,5 óra)
 • 6. nap Ölüdeniz, Fethiye, Kayaköy, Ölüdeniz

  2
  Reggeli után Fethiyébe megyünk, ahol a délelőtti órákban lehetőségünk lesz felfedezni a várost: ellátogathatunki a királysírokhoz, lehet egy sétát tenni a kikötőben, de a belváros felfedezése közben akár a régi hammanban is vehetünk egy tisztitó fürdőt/masszázst. A délutáni aztán órákban átutazunk Kayaköybe, ami egy szellemváros (a National Geogrephic szerint a világ 10 legszebb, legérdekesebb szellemvárosának egyike), a közel 100 évvel ezelőtt görög török lakosságcsere eredményeként az itteni görögöket kitelepítették és a város elnéptelenedett. Innen a vállalkozó kedvűekkel egy sziklás erdei ösvényen, néhány remek, tengerre néző kilátóponttal megtűzdelve tudunk visszajutni Öldüdenizbe a tengerpartjára. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Szintemelkedés: kb 300 m le / 150 m fel, táv: 5-6 km, menetidő: 2-2,5 óra)
 • 7. nap Ölüdeniz / hajókirándulás: Pillangó-völgy

  Pihenőnap Ölüdenizben. Az előző napok gazdag programjai után, a hazautazás előtt nem marad más hátra, mint hogy élvezzük a napfényt, a hullámokat a Földközi-tenger egyik legszebb partvidékén. Választhatjuk a strandolást Ölüdeniz tengerpartján, a híres lagúna mentén, de aki még maradandóbb élményekre vágyik, azokkal egy fakultatív hajókirándulás keretében többek között a híres Pillangó-völgybe látogathatunk. A nap végén egy hangulatos étteremben megtartjuk búcsúestünket, és átbeszéljük utazásunk meghatározó élményeit. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Ölüdeniz

  A mai napon elbúcsúzunk Törökországtól, szervezett programunk már nincs. A repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásukat. Ellátás: reggeli.


A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.