Bejelentkezés

Törökország: Pamukkale, Ölüdeniz

Dalyan hangulatos városa, Pamukkale csodavilága és az Ölüdeniz fantasztikus tengerpartjai egy hétben

Törökország délnyugati része a magyarok által még nem igazán felfedezett terület, pedig páratlan szépségeket rejt és akik a keleti kultúrákkal való barátkozást megkezdenék, azoknak ideális terep. Van itt minden amire egy utazó vágyhat , háborítatlan természet a túrákon a lükiai úton és Dalyanban (ahol jó eséllyel látni fogunk teknősöket is ), az UNESCO Világörökség listáján is szereplő Pamukkale a különleges mészkőformációival, Törökország legszebb tengeröblei közül mindjárt 3: az Iztuzu Strand (vagy másnéven a Teknős strand), Ölüdeniz a siklóernyősök paradicsoma és a Pillangó öböl. A szellemvárosok rajongóinak itt van Kayaköy, az elhagyott görög város. Ha pedig utunk során megéheznénk a világ gasztronómia térképén egyre nagyobb teret nyerő török konyha finomságaival töltődhetünk minden helyszínünkön és akkor még a török vendégszeretetről nem is beszéltünk. Május vége ideális az ideutazásra, mert még nincs olyan hőség, ami megnehezítené az utazást, de pont kellemes a meleg ahhoz, hogy aktívan teljenek a napjaink. Mivel utazásunk a Pünkösdi hétvégét is magába foglalja így egy nap szabadságot is megspórolhatsz. Ha kedvet kaptál tarts velünk, ülönleges élményekben lesz részed! :)

Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
• Dalyan folyóvölgye, az Iztuzu strand (Teknőspart) és a Kaunas romvárosának királysírjai ie 400-ból,
• Pamukkale hófehér teraszai, édesvízi mészkő csodálatos formavilága (UNESCO világörökség), valamint Hierapolisz romjai,
• Fethiye: ie 4. századból származó Amyntas királysírok, és a 16. század óta működő törökfürdő (hammam),
• Kayaköy az elhagyott görög város, mely a National Geographic szerint a világ TOP 10 szellemvárosainak egyike,
• hajózás Törökország egyik legszebb (TOP 10-es) tengeröbléből Ölüdenizből, a Pillangó öblön át az ókori Lükia elsüllyedt romjai között,
• varázslatos panoráma az Ölüdenizi öbölre a Babadag tetejéről, ahonnan a siklóerőnyősök ugrásait is megfigyelhetjük.

Időpontok

 • 2024. május 18 → 25.
 • 1. nap Dalaman, Dalyan

  Az esti órákban érkezés a Dalyanba található szállásunkra, ahol 2 éjszakát fogunk tölteni. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli
 • 2. nap Dalyan

  1
  A mai napunkat Dalyan felfedezésével töltjük. Dalyan nemcsak Törökországban, de az egész világon azon ritka helyek közé tartozik, ahol megmaradt egy darab a Paradicsomból, a természet emberi kéz által nem háborgatott szépségéből és régi korok történelmét őrző emlékekből. A település a Dalyan Çayı folyó medrében van, így a környéket csónakkal könnyen bejárhatjuk. Mindezeken túl Dalyanban római romokat, lükiai sírokat láthatunk, lehetőség van kirándulni, fürödni a közeli termálforrásokban vagy az iszapban. Dalyan történelmi látnivalókat is kínál. A sziklákban, melyek a folyóra néznek, több i.e. 400-ból származó királysírok vannak. Innen egy kőhajításra található Kaunos ókori város is. A híres Iztuzu strand is itt található, a Földközi-tenger és a Dalyan-folyó deltájában. Ez a tengerparti rész az álcserepes teknős (Caretta caretta) fészkelő és tojásrakó helye (a tojásrakási időszak május-június). Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Dalyan, Pamukkale

  1
  Reggeli után indulunk tovább utazásunk egyik fénypontja, Pamukkale felé. Az itt található édesvízi mészkő csodálatos formavilága szerepel az UNESCO Világörökség Listáján. Az egész napos, de többször megszakított utazás után az estét a hófehér teraszok alatt elterülő város egyik szállodájában töltjük az estét. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Pamukkale, Ölüdeniz

  1
  A nap első felét a gyönyörködésnek és a fürdőzésnek szenteljük. Bejárhatjuk a közeli ókori fürdőváros, Hierapolisz romjait, és megmártózhatunk egy medencében, melyet Pamukkale hőforrásai táplálnak. A víz alatt római kori oszlopok fekszenek, olyan az ember érzése, mintha egy időutazáson venne részt. A leanderes oázistól karnyújtásnyira mesés állapotban fennmaradt görög színházat látogathatunk meg. Délután útra kelünk, és meg sem állunk a Földközi-tenger partjáig. Ölüdeniz, a Lükiai-út egyik legszebb városa, ahol 4 éjszakát töltünk. Szállásunk elfoglalása után egy különleges napnyugtanéző programra igyekszünk: felvonóval suhanunk fel a közeli Babadag csúcs tetejére, ahonnan nemcsak a napnyugtát, de a környező partvonalat, az elkövetkező napok túráinak helyszínét is szemrevételezhetjük. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Ölüdeniz, Kabak, Ölüdeniz

  3
  Ma egy rendkívül látványos kirándulásra indulunk a Lükiai útvonal mentén, Busszal utazunk Kabak faluig, ahonnan meredek ösvényen ereszkedünk le a helyi gyönyörű öbölbe. Itt bérelünk egy hajót és a paradicsomi környezetben, sziklaöblök és fenyvesek ölelésében megbúvó Paradise Beachre vizitaxizunk, ahol igény szerint fürdünk egyet az öbölben, majd megkezdjük túránkat egy izgalmas vonalvezetésű, több kaptatóval és remek kilátópontokkal tűzdelt útvonalon túrázunk vissza Kabakba, majd onnan visszabuszozunk Ölüdenizbe. Aki tériszonyos és a túrát kihagyná, természetesen Kabak strandján is lazulhat ez idő alatt. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Szintemelkedés: kb 400 m , táv: 5-6 km, menetidő: 2-2,5 óra)
 • 6. nap Ölüdeniz, Fethiye, Kayaköy, Ölüdeniz

  2
  Reggeli után Fethiyébe megyünk, ahol a délelőtti órákban lehetőségünk lesz felfedezni a várost: ellátogathatunki a királysírokhoz, lehet egy sétát tenni a kikötőben, de a belváros felfedezése közben akár a régi hammanban is vehetünk egy tisztitó fürdőt/masszázst. A délutáni aztán órákban átutazunk Kayaköybe, ami egy szellemváros (a National Geogrephic szerint a világ 10 legszebb, legérdekesebb szellemvárosának egyike), a közel 100 évvel ezelőtt görög török lakosságcsere eredményeként az itteni görögöket kitelepítették és a város elnéptelenedett. Innen a vállalkozó kedvűekkel egy sziklás erdei ösvényen, néhány remek, tengerre néző kilátóponttal megtűzdelve tudunk visszajutni Öldüdenizbe a tengerpartjára. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Szintemelkedés: kb 300 m le / 150 m fel, táv: 5-6 km, menetidő: 2-2,5 óra)
 • 7. nap Ölüdeniz / hajókirándulás: Pillangó-völgy

  Pihenőnap Ölüdenizben. Az előző napok gazdag programjai után, a hazautazás előtt nem marad más hátra, mint hogy élvezzük a napfényt, a hullámokat a Földközi-tenger egyik legszebb partvidékén. Választhatjuk a strandolást Ölüdeniz tengerpartján, a híres lagúna mentén, de aki még maradandóbb élményekre vágyik, azokkal egy fakultatív hajókirándulás keretében többek között a híres Pillangó-völgybe látogathatunk. A nap végén egy hangulatos étteremben megtartjuk búcsúestünket, és átbeszéljük utazásunk meghatározó élményeit. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Ölüdeniz

  A mai napon elbúcsúzunk Törökországtól, szervezett programunk már nincs. A repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásukat. Ellátás: reggeli.


Út ára tartalmazza

- 7 éjszaka szállást színvonalas szállodákban, két ágyas szobákban,
- 7 alkalommal a reggelit,
- az utazást Törökországon belül bérelt busszal,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek, valamint az illetékek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a belépőket és a fakultatív programok költségeit,
- a biztosítást,
- az étkezéseket a reggeliken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - Dalaman - Budapest útvonalon) kb. 120.000 - 180.000 Ft között alakult. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű függ a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Előleg befizetést követően Utasainknak a fenti járatokra van lehetőségük Irodánktól kötvetítve repülőjegy ajánlatot kérni. 

Az utazás természetesen további légitársaságokkal is elérhető, például a Ryanair Pozsony - Dalaman fapados járatával közvetlenül, vagy Budapestről szintén fapados Pegasus járatokkal, Isztambuli átszállással, ezeket azonban egyénileg szükséges megvásárolni. 

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza. 


Utazás

Törökországon belül modern, légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet egy helyi sofőr vezet. Mivel az autóbusz lesz a „második otthonunk”, fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Könnyű, hétköznapi erőnléttel teljesíthető kirándulások, séták. Időjárástól függően a meleg fokozhatja a túrák nehézségének érzését.

A kabaki túránk nem hosszú (5-6 km) és a szintkülönbség sem jelentős (kb 400m), de sziklás, néha kitett terepen túrázunk! Ez gyakorlott túrázóknak nem okoz nehézséget, de tériszonyosnak alkalmasint kihívásokat tartogat, azonban a csodálatos panoráma kárpótol mindenért. Nagyon fontos a megfelelő lábbeli a terepviszonyok miatt, a hőmérséklet nehezítheti a kirándulást.

Szállás

Szállodákban fogunk aludni. Első 2 éjszakánkat Dalyanban, egy éjszakát Pamukkale mellett további 4 éjszakát Ölüdenizben töltjük. A szállásokon 2 ágyas, saját fürdőszobás szobákra számítsatok. Egyes helyeken előfordulhat, hogy csak franciaágyas szobák állnak rendelkezésre!

Terület

- Államforma: köztársaság (önállóság elnyerése: 1923) 
- Fõváros: Ankara (3,6 millió fõ)
- Terület: 789.452 km2 
- Népesség: 71.300.000 fõ 
- Nyelvek: török (hivatalos), kurd, arab, örmény, görög 
- Pénznem: Török Líra 
- Vallások: muszlim 99%, keresztény, zsidó 
- Fő népcsoportok: török 80%, kurd 19% 
 
Rövid földrajzi leírás: Az Égei-, a Földközi- és a Fekete-tenger által körülvett Törökország kisebb része Európa, nagyobb része pedig Ázsia területén fekszik. A két részt a Boszporusz és a Dardanellák tengerszoros, no meg az általuk közrezárt Márvány-tenger választja el egymástól. Törökország nyugati vidékei lenyűgöző természeti értékekkel büszkélkedhet. A peremhegységekkel körülzárt Anatóliai-magasföld az ország közepén terül el számos vulkáni maradványt magán hordozva. Ez a középső, lefolyástalan terület igazi természeti csodákat rejteget. Kappadókia, a szurdokok, a vörösen izzó tornyok és kúpok vidéke. A több millió évvel ezelőtt aktívan pöfékelő vulkánok nagy mennyiségű hamuval és lávával terítették be a vidéket, majd a vulkáni tevékenység befejeztével az erózió vette át a felszínformáló szerepet. Az erős szelek, homokviharok és esőzések különös ’tündérkéményeket’ faragtak ki, és ma is formálják őket még érdekesebbé és hihetetlenebbé. Ezekért a formákért jó részben a nyugati terület legnagyobb, igen impozáns vulkánja, az Erciyas Dagi felelős. Ezen a belső területen számos kisebb-nagyobb tó található, amelyek vize nem éppen ihatóan édes. A legnagyobb a szabálytalan alakú, szélfújta mélyedésben elhelyezkedő Tuz-tó (Tuz Gölü). A só borította partvidéke olyan, mint egy hatalmas jégmező a forró, száraz Anatólia közepén. Az Égei-tenger és Kappadókia közt találjuk a ’Gyapotvárat’, Pamukkalét. A hegy tetején fakadó melegvizes forrásoknak köszönhetõen édesvízi mészkő hófehér teraszokat alakított ki a hegyoldalon. A felföld szélén, a Fekete-tenger partjára meredeken szakad le a délről magasodó Észak-Anatóliai-hegység, sziklás riviéra-hangulatot adva a tengerpartnak. Az ország európai területe csapadékban gazdag, a nyár meleg, és a téli hónapok hidegek. A belső, anatóliai területek nyara száraz és forró, tele ugyancsak száraz, de viszonylag hideg. Az Égei- és Földközi-tenger partvidékén enyhe, csapadékos tél és száraz, meleg, tipikusan mediterrán nyár jellemző. Legcsapadékosabb a Fekete-tenger vidéke a délről húzódó magas hegységnek köszönhetően. 
 
Rövid történelmi bemutatás: Törökország földje a régmúlt emlékeiért lelkesedők valódi kincsesbányája. A föld művelésére éppen csak áttérő emberiség egyik legnagyszerűbb lelőhelye az anatóliai Catal Hüyük, de sokan hallhattak már a fáraók Egyiptomával vetélkedő Hettita Birodalomról és nagyszerű fővárosáról Hattusasról is. Meglátogathatjuk Trója romjait vagy a győztes görögök (ionok) által a tengerparton alapított nagyszerű városokat, például Epheszoszt (ahol a világ 7 csodájának egyike, az Artemisz-templom állt, a gazdagságáról híres Kroiszosz/Krőzus lüd király jóvoltából) és a ma is csodálatos szépségű Pergamont. Számos emlékkel gazdagodott a táj a római évszázadokban, legmaradandóbb római alapítás azonban Konstantinápoly, másként Bizánc, a város, amely a nyugat-római birodalom bukása után még 1000 évig meghatározta a térség politikai viszonyait: magasszintű kultúrájának emlékei ma is csodálattal töltik el az ide látogatókat. Bizáncot is utoléri azonban a végzet: egy kis, török nyelvű, mohamedán törzs vezetője, Oszmán és leszármazottai néhány évtized alatt meghódítják a birodalom ázsiai és európai területeit, II. Mohamed pedig zseniális hadicselének köszönhetően (hajóhadát a szárazföldön át az Aranyszarv-öbölbe vontatva) győztesként vonul be a városba, kiérdemelve a Hódító melléknevet. Bizánc, török nevén Isztambul évszázadokra az Oszmán Birodalom fővárosává, mára pedig Törökország egyik legvonzóbb úticéljává válik. A török birodalom a 16. században, a Magyarországot térdre kényszerítõ Szulejmán szultán idején van hatalma csúcspontján, ekkorra keltezhetők legnagyszerűbb művészettörténeti emlékei is. Az ezt követő századokban a szultánság egyre gyengül, sorra veszíti el közép-európai és balkáni területeit, mígnem a sorozatos kudarcok és a revansvágy az I. világháborúban a központi hatalmak oldalára és egy vesztes háborúba sodorják. A békediktátum Trianonhoz fogható mértékben csonkítja meg a török állam területét, azonban az ifjútörök mozgalom, élén Musztafa Kemallal, a „törökök atyjával” szembeszáll az idegen hatalmakkal, és megőrzi Törökország területi épségét. Ez a harc nem mentes szégyenletes eseményektől (görögök és örmények ezreinek kiirtása), Kemal Atatürk refomjai és azok időtálló volta azonban csodálatra méltóak: az iszlám szultánságból világi köztársaságot teremt, bevezeti a latin írást, kötelezővé teszi az európai polgári öltözködést, Ankarát teszi meg fővárosul stb. Atatürk reformjai máig meghatározzák a török állam életét, arcképével úton-útfélen találkozunk Törökországban, az iránta érzett tisztelet ma is őszinte. A magát a szekuláris török köztársaság őrangyalának tekintő hadsereg, ha kell, közbelép az atatürki Törökország fennmaradása érdekében. Az elmúlt évtizedekben számos iszlamista pártot tiltottak be, és nem egy miniszterelnököt mondattak le iszlamista kötődése okán. A helyzet számos abszurdnak tűnő fordulathoz vezetett, így eleve visszás helyzet, hogy az európai parlamentáris demokráciát a hadsereg tartja fenn. Ennek ellenére érdekes módon éppen az újjáalakult iszlamista párt, az Igazság és Fejlődés Pártja vezette be a régóta halogatott reformokat, a halálbüntetés eltörlését és a kurd kisebbség jogainak szavatolását, a jelenlegi miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan pedig elérte, hogy az Európai Unió  a csatlakozási tárgyalások megkezdte. Hogy Törökország valóban Európa része-e, ott járva ki-ki maga döntse el, az azonban bizonyos, hogy Törökország szépsége és a török nép vendégszeretete mindenkiben kellemes emlékeket fog hagyni. 
 
Rövid biológiai leírás: Törökország tengerparti területeire mediterrán éghajlat jellemző, egykor keménylombú babérerdőkkel, ma a macchia különböző változataival. Az itt élő cserjék közül említésre méltó a pisztácia, a krisztustövis és a magyaltölgy. Nagy számban virítanak a pillangós virágúak és az erikafélék. Az aromás félcserjék közül megfigyelhető a levendula, zsálya, rozmaring, oregano, kapri és az asparagus. Tavasszal mindenhol jellemző a geofitonok virágdömpingje: tulipánok, jácintok, liliomok, orchideák, bangók, szellőrózsák nőnek. A helyiek előszeretettel ültetik az olajfát, a citrusféléket és az articsókát. A tengerparthoz közeli hegységekben keleti gyertyán, kőrisek és rengeteg féle tölgy uralta bokorerdők figyelhetők meg, Asphodelussal és orchideákkal. Magasabban már megjelennek a különbözõ bükkfajok: Fagus orientalis, Fagus moesiaca nőnek, patakvölgyi kísérő a keleti platán. A belsőbb területeken és a magashegységekben kontinentális sztyepp uralkodik. Rengeteg imola-fajnak itt a hazája, csüdfüvek és más pillangósvirágúak mellett. Törökország madárvilága igen gazdag. Megfigyelhető a kis héja, pusztai ölyv, szirti sas, fakókeselyű, szakállas keselyű, barátkeselyű, dögkeselyű, reznek és pásztormadár, valamint sokféle vizimadár: flamingók, gólyatöcsök stb. A hüllők iránt érdeklődők találkozhatnak gyíkokkal, gekkókkal, kígyókkal, teknősökkel (Mór teknős). Skorpiók, mérges pókok, viperák? ide gyertek!- felkiáltásra bizonyára mind odajönnek hozzánk. A városoktól távolabbi területeken sakállal is találkozhatunk. Iszonyú nagy számban tenyésztik a birkákat és a kecskéket; édes csacsik és lovak trappolnak az utakon és mindenféle Scarabeusok görgetik féltve őrzött galacsinjukat, melyeket remélhetőleg nem fogunk széttaposni.

Ország

Nagyon kedves, barátságos ország, kifejezetten kedvelik a magyarokat, rokon népként tekintenek ránk. Természetesen itt is ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt, mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem... A beszélt nyelv a török, ezek mellett a németet és az angolt elég jól megértik, de a bazárban már nem is szükséges nyelvismeret, minden megoldódik. :) Törökország modern, iszlám ország, ahol a vallásnak megfelelően néhol nekünk is alkalmazkodnunk kell a szokásokhoz. Az európai nyári viselet (rövidnadrág, póló, stb.) már mindenhol elfogadott, de a vallási célú helyek (mecsetek) látogatásakor nekünk is kezet-lábat takaró öltözéket és fejfedőt kell viselnünk. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák és telefonok akkumulátorait fel tudjuk tölteni. Törökország nagyon gyors ütemben fejlődik. Utak épülnek, házak, lakótelepek nőnek ki a földből szemvillanás alatt. Előfordulhat rajtunk kívülálló okok miatt, hogy nem tudunk megfelelő tempóban, a tervezettnek megfelelően haladni. Az esetleges késésekre érdemes felkészülni.

Időjárás

Tavaszias időre számítunk, ami lehet nagyon meleg nyárias, de kellemes koranyári is. A tengerben már lehet fürödni és kicsi az esélye több napos esőnek.

Felszerelés

Esőkabát, a nyári lábbeli mellé egy kényelmes bakancs, nagy hátizsák, kis hátizsák, fejfedő, napszemüveg, napkrém, legalább egy váltás meleg ruha, elemlámpa, zsebkés, szúnyogriasztó, vízicipő, sznorkel felszerelés, vékony hosszú ujjú ing vagy póló, térd alá érő nadrág vagy szoknya, hölgyeknek fejkendő.

A Fjällräven ajánlata:

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Védőoltások: irodánk a WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb ajánlása alapján a Törökországba utazáshoz a következőket javasolja: Kötelezően előírt védőoltás: nincs. Javasolt védőoltás: nincs. A COVID19 elleni védőoltás szükségességéről kérjük, hogy közvetlenül az utazás előtt érdeklődj.
A nemzetközi ajánlás angol nyelven megtekinthető a WHO hivatalos oldalán. Az oltásokról egyéb, részletes tájékoztatás a Országos Epidemiológiai Központ weboldalán érhető el.
Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Az árak a magyarországihoz hasonlóak, esetenként alacsonyabbak, de sok esetben van lehetőségünk alkudni. Ha nem vagy speciális diétán, csak annyi élelmiszert hozz, amennyi a repülőútra elegendő! Természetesen az út során mindig lesz lehetőség feltölteni az esetlegesen apadó készleteket, friss kenyeret, palackozott vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszert vásárolni, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. A török konyha nálunk is jól ismert (kebab-félék, baklavák, stb.) és nem ismert elemei mindenhol fellelhetőek, és a magyarországi árhoz képest olcsók. Szintén olcsó a déligyümölcs, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

A fizetőeszköz a török líra (1 TRY/TL = kb. 14 Ft). Itthon nem érdemes lírát váltani a kedvezőtlen váltási arány miatt, így Eurót (EUR) vagy amerikai dollárt (USD) érdemes vinni. A nagyobb városok bankjaiban, pénzváltóinál tudunk pénzt váltani. Helyenként, illetve nagyobb összegű vásárlás esetén az eurót és a dollárt is elfogadják. Bankkártya és hitelkártya használata elfogadott, de nem gyakori, banki pénzfelvételre azonban a kártyák teljesen jól használhatóak.

A repülőtéri transzfer megközelítő ára, amennyiben nem a csoporttal érkezel: 50 Euro/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

Belépők 2023 októberi árai (ezek jelentős mértékben változhatnak, mivel Törökországban igen magas az infláció):
- Pamukkale belépő: 700 TL a napijegy (ebből 2 is kell)
- 200 TL Kleopátra fürdője
- Fethiye Amnitas sziklasírok: 60TL
- Ölüdeniz Babadag felvonó: 300 TL
- Ölüdeniz hajóút: 30-35 €
- borravaló a sofőrnek: 10 €

Vám

Törökországba nem kell vízum, csupán egy érvényes útlevél vagy személyi igazolvány. Az útlevélnek / személyi igazolványnak még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő beutazást követően. Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben útlevelük / személyi igazolványuk érvényessége a belépés napján nem éri el a 180 napot, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/torokorszag

Csomag

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) hátizsákod/bőröndöd/sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen. A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 8-10 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006. novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu). A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Ezért gondoljuk át alaposan mit viszünk és mennyit. Csomagod ne haladja meg az egy hátizsáknyi, sport táskányi térfogatot! A bérelt busznak véges a csomagtere, el kell, hogy férjünk benne. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.

Biztosítás

Kötelező! 

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 10.560 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 16.450 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 23.720 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Szilvia

Bár jó néhányszor utaztam Veletek, számomra Rita az egyik kedvenc túravezetőmmé lépett elő. :-) Lelkesedése, török helyi ismerete egyedülálló! Nagyon jó és érdekes programokat szervezett, ami felejthetetlenné tette az utazásunk!! Köszönöm Rita, hogy Veled utazhattam!

Zsuzsa és István

Nagyon jól éreztük magunkat, a társaság szuper volt, Rita felülmúlhatatlan, a helyi lehetőségeket és élményeket maximálisan kihasználva vezette a társaságot.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.