Bejelentkezés

Selyemút: Kazahsztán, Üzbegisztán

Kalandozás a Selyemút mentén Közép-Ázsiában.

Egykori szovjet tagköztársaságokba, Ázsia szívébe látogatunk. Kazahsztánból, a térség legnagyobb országából indulunk. Megnézzük a hatalmas ország legszebb természeti látnivalóit egy három napos kirándulás során. Majd Taskent, Üzbegisztánnak, a Selyemút országának fővárosa után meglátogatjuk az egykori Selyemút mesés városait. Hajdani karavánutak nyomát követve hatolunk mind mélyebbre a Kizil Kum sivatagba. Útközben a mesés és titokzatos kelet városainak mindmáig lenyűgöző építészeti emlékeit nézzük meg, majd a mecsetek és erődfalak között a közép ázsiai bazárok forgatagába vetjük magunkat.

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- Almati, Közép – Ázsia legkozmopolitább városa
- Charin kanyon, Kazahsztán Grand kanyonja
- Taskent – a poszt szovjet főváros 
- Kizil Kum sivatag 
- Bukhara történelmi központja (UNESCO világörökség)  
- Szamarkand (UNESCO világörökség)  
- Itchan-Kala
– Khíva történelmi óvárosa (UNESCO világörökség)  
- mecsetek, bazárok.

Időpontok

 • 2023. szeptember 24
  → október 07.
 • 1. nap Almati

  A repülőjáratunk függvényében érkezés Kazahsztán egykori fővárosába, Almatiba. Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul, majd ha időnk engedi, egy esti sétára indulunk a városban. Szállás: szállóban.
 • 2. nap Almati, Altin-Emel Nemzeti Park, Basshi

  2
  A mai napon a korai reggeli után három napos utazásra indulunk, hogy megnézzük Dél-Kazahsztán legszebb természeti látnivalóit. Kora reggeli indulás után terepjárókba ülünk, és kb. négy órás utazás után érkezünk meg Basshi faluba szállásunkra. Gyorsan megebédelünk, majd terepjáróinkkal letérünk az aszfaltozott útról és kb. 2 órás utazást követően érkezünk meg az Altin-Emel Nemzeti Parkba. Rövid túrára indulunk melynek során fehér, vörös és sok más színben pompázó üledékrétegek bukkannak a szemünk elé, melyek a több millió éves eróziós folyamatoknak köszönhetően jöttek létre. Pár órás sétát teszünk a színes hegyek között, felkapaszkodunk egy kilátópontra, ahonnan gyönyörű látvány tárul a szemünk elé. Miután kifényképezkedtük magunkat, visszaereszkedünk terepjáróinkhoz és az esti órákban érünk vissza szállásunkra. Szállás magánszállás, ellátás reggeli, ebéd, vacsora. Táv 5 km, szintkülönbség 200 m fel / le.
 • 3. nap Basshi, éneklő homokdűnék, Charyn kanyon, Saty

  1
  Korai reggelit követően indulunk ismét az Altin-Emel Nemzeti Parkba, de ezúttal a zenélő homokdűnék a célunk. Egyórás utazás után érjük el a hatalmas dűnéket és természetesen felkapaszkodunk a dűnék legmagasabb pontjára. Ha megfelelő ritmusban tapossuk a dűne homokját (lefele menet könnyebb :) ), akkor búgó hangot hallhatunk, mintha egy motor berregne a lábunk alatt és körülöttünk. Folytatjuk utunkat és terepjáróinkkal a vad szépségű kazah tájon és kb. 4 órás utazás után érkezünk meg a kazah Grand Kanyonhoz. A Charyn Canyon teljes hossza 80 km, mélysége 300 m. A lenyűgöző szépségű folyó vájta kanyonban rövid kirándulást teszünk, ahol a látvány folyamatos fényképezésre késztet bennünket. A kanyon végében egy folyóban meg is fürödhetünk, de a víz nagyon hideg. Miután kibámészkodtuk magunkat, indulunk Saty faluba, ahova este érkezünk meg. Vacsora után rákészülünk a következő napra, és nyugovóra térünk. Szállás magánszállás, ellátás reggeli, ebéd, vacsora. Táv: Charyn kanyon 7 km, szintkülönbség 250 m fel / le.
 • 4. nap Saty, Kolsay-tó, Almati

  3
  Ismét korán reggelizünk, majd indulunk a Kolsay tóhoz. Terepjárókkal utazunk gyalogtúránk kiinduló pontjáig, az 1.számú Kolsay tóig. Innen fokozatosan emelkedő ösvényen haladunk, alpesi környezetben, helyenként érintve egy kristálytiszta vizű hegyi folyócska partját, háttérben a Tien Shan hegyláncainak lenyűgöző látványával. Nagyjából három, három és fél óra gyaloglás után érjük el a 2. számú Kolsay tavat, ahol piknikezünk egyet. Meg is fürödhetünk, hogy felfrissítsük a gyaloglás során kimelegedett testünket, de itt még hidegebb a víz, mint a Charyn kanyonban. Pihenés után visszagyalogolunk a terepjárókig, hogy visszatérjünk Saty-ba és irány Almati. Nagyjából négy órás utazást követően, késő este érkezünk meg Almatiba, ahol elfoglaljuk már jól ismert szállásunkat. Szállás szállóban, ellátás reggeli, ebéd. Táv 17 km, szintkülönbség 730 m fel / le.
 • 5. nap Almati

  Reggeli után városnézésre indulunk Almatiban, az egykori fővárosban, mely egyben az ország legnagyobb város. A gyönyörű környezetben fekvő város fő látnivalóit vesszük sorra. A Panfilov-parkban található a Zenkov-székesegyház, egy gyönyörűen díszített, színes keresztény ortodox templom. Ez a világ második legmagasabb faépítménye. Séta a híres Arbat utcában, majd irány a Köztársaság tér és a Függetlenség Emlékműve. Szent Miklós templom, elnöki palota, függetlenségi emlékmű, és ha marad időnk a Központi Történeti Múzeumban megismerhetjük Kazahsztán történetét a bronzkortól egészen az új főváros kiépítésig. Kedvező időjárás esetén érdemes felmenni az 1100 m magas „Zöld dombra” (Kok-tobe), ahonnan a település panorámája tárul elénk. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 6. nap Almati, Taskent

  1
  Kényelmes reggeli után kimegyünk a repülőtérre, hogy rövid repülést követően megérkezzünk Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe. A határátlépési formalitásokon túlesve, bérelt buszra szállunk, és szállásunkra utazunk, ahova a kora esti órákban fogunk megérkezni. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 7. nap Taskent, Szamarkand

  1
  Korai reggelit követően városnézésre indulunk. Taskent a Selyemúttól északra, a Tien - Shan hegység nyugati peremén helyezkedik el. Az üzbég főváros nagy része szocialista nagyvárost idéz hatalmas nyílt terekkel, ahol a városközpont tele van parkokkal és szökőkutakkal. Programunkat a Khast Imon komplexum megtekintésével kezdjük, amely az ország vallási központja, és az ország függetlenségének elnyerése után építettek. Itt megnézhetjük a világ legrégebbi koránját, egy muzulmán egyetemet, újonnan épített mecseteket. Felfedezzük az öreg várost a Chorsu bazár mellett ahol ízelítőt kaphatunk a Közép Ázsiai bazárok forgatagából, kavalkádjából. Ebédre megkóstolhatjuk Közép Ázsia, és Üzbegisztán nemzeti ételét a plovot, vagy más jellegzetes helyi ételt. Miután megtekintettük az 1966-os földrengés, és a II. világháború áldozatainak emlékművét, felvesszük csomagjainkat a szálláson, és kimegyünk a taskenti pályaudvarra. Innen vonattal a mintegy 300 km távolságra fekvő Szamarkandba utazunk. Indulást követően kitapasztalhatjuk az üzbég vasúttársaság szolgáltatásait, barátkozhatunk a helyi emberekkel. A táj egyre kopárabb, ahogy behatolunk Kizil Kum sivatagba, mely Üzbegisztán területének kétharmadát foglalja el. Nagyjából 4 órás utazást követően, késő este érkezünk meg Szamarkandba, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 8. nap Szamarkand

  1
  Szamarkand a hajdani selyemút városai közül talán a leglátványosabb és a legjobb állapotban fennmaradt. Az emberiség egyik legősibb települése, mely az időszámításunk előtt kezdett épülni. Nagy Sándor hódításai között előkelő helyen szerepelt, a selyemút egyik legfontosabb állomása volt a fontos kereskedelmi útvonalak találkozásánál. Az iszlám építészet számtalan csodálatos emlékét láthatjuk itt. Megtekintjük a Amur Timur (Timur Lenk) mauzóleumát, a Regisztán teret, az iszlám világ talán leghíresebb csempedíszével, valamint az egyik medresze homlokzatán a Korán valamennyi előírását semmibe véve szarvasokat kergető oroszlánokkal. Folytatjuk Timur kedvenc felesége, Bibi által épített, az akkori a világ legnagyobbjának számító mecsettel, és megnézzük Bibi mauzóleumát is. A helyi piac pedig elképesztő áruválasztékával, színeivel, nyüzsgésével szintén a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Ebéd után következik Shahr-I-Zindah, „az élő királyok nekropolisza”, a még mindig üzemelő temető, ahol katonai és városi vezetők, továbbá az uralkodó rokonai nyugszanak, s ahol Timur rokonai és udvarának előkelőségei építettek szebbnél szebb mauzóleumokat. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 9. nap Szamarkand, Buhara

  1
  A mai napon célunk Buhara városa, ahova ismét vonattal utazunk. Délelőtt még egy utolsó séta Szamarkandban, majd kisbusszal kimegyünk a pályaudvarra, hogy ismét igénybe vegyük az üzbég vasúttársaság immár ismerős szolgáltatásait. Az út időtartama kb. 3 óra, így kora délután érkezünk Buharába, ahol szállásunk elfoglalása után megkezdjük ismerkedésünket a várossal. Sétálunk a Lyabi-Hauz téren, felkereshetjük a tértől nem messze található a zsidó negyedet is. Este igény esetén meglátogathatjuk a híres buharai fürdőt, a Borzi Kord–ot. Eredetileg ez férfifürdő, de turistacsoportok jó eséllyel lefoglalhatják az egész fürdőt pár órára. Vacsora után visszatérünk szállásunkra. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 10. nap Buhara

  1
  Ma megnézzük Közép-Ázsia szent városának, a több mint ezer éve fennálló Bukharának egyik szimbólumát, a Kalon minaretet, mely 47 m. magasságával közép Ázsia legmagasabbja. Ezen kívül több száz mecset és számos medresz szolgál lenyűgöző látnivalókkal. Itt áll az Ulugbek medresze, amely Közép-Ázsia legrégebbi vallási iskolája, és az Abdul Aziz Khan medresz. Az Ismail Samanid és Chasma Ayub mauzóleumok után elsétálunk azokhoz a különleges árkádokhoz, melyek alatt egykor kereskedők sokasága árusította a legkülönbözőbb portékákat az utazóknak. Megnézzük a Nadir Divanbegi medreszét, amelyet valaha karavánszerájnak szántak, és Nasszredin Hodzsa szobrát. Ebéd után megtekinthetünk egy szőnyegszövő műhelyt. Kihagyhatatlan látnivaló a város hatalmas falakkal körbevett citadellája, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az óvárosra. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 11. nap Buhara, Khíva

  1
  Reggeli után elhagyjuk Buharát és kisbusszal Khívába indulunk a Kizil Kum sivatagon keresztül. A sivatagos pusztaságot átszelve átkelünk az Amu Darja folyón és jó 8 órás utazás után, a délutáni órákban érkezünk meg célunkhoz. Miután elfoglaltuk szállásunkat, egy rövid ráhangolódó városnézésre indulunk. Khíva annak ellenére, hogy ugyanolyan fontos állomása volt a Selyemútnak, mint Bukhara, vagy Szamarkand sosem volt azokhoz hasonlóan fontos kulturális vagy kereskedelmi központ. Ennek ellenére itt található az iszlám világ egyik legegységesebb építészeti együttese. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 12. nap Khíva

  1
  Reggeli után elindulunk felfedezni az Unesco Világörökségének részét képező Ichan-Qala óvárost. Az agyagból épült, nagyjából három kilométer hosszú városfalak között, csak a mellékutcákban van néhány újabb lakóház, a mecsetek, medreszék és a paloták úgy állnak, ahogy építették őket. Városnézésünk során felmászhatunk az Ichan-Qala erőd falára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a város csodálatra méltó épségben megmaradt történelmi magjára. Mohammed Rakhim Khan medresze, a Kalta Minor minaret és a Juma mecset a tetőt tartó 218 gyönyörűen faragott faoszlopával, és a helyi lakosok zarándokhelyének számító Pakhlavan Makhmud mauzóleuma. Természetesen még több mecset, palota, és vallási iskola, medresze szolgál látnivalóval, és idézi fel a város történelmét. Láthatjuk a Tosh-Khovli palotában (magyarul „Kőház”) az egykori kánok háremét, és megnézzük az egykori karavánszerájt. Itt is kihagyhatatlan a helyi bazár. Felmehetünk egy 47 m. magas minaret tetejére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Este érdemes felmenni a nyugati kapu melletti citadellába, ahonnan felejthetetlen látványt nyújt a lemenő nap által megvilágított óváros. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 13. nap Khíva, Urgench, Taskent

  1
  A mai napon visszarepülünk Taskentba. A repülőjárat indulásának függvényében bérelt buszunkkal indulunk a kb. egy órányi távolságban található Urgench város repülőterére. Innen kb. 3 órás repülés után érkezünk vissza Taskentbe. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 14. nap Taskent

  A repülőjárat indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.
Az oldalon látható képeket Bodon Pál készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.