Bejelentkezés

Selyemút: Kazahsztán, Üzbegisztán

Kalandozás a Selyemút mentén Közép-Ázsiában.

Egykori szovjet tagköztársaságokba, Ázsia szívébe látogatunk. Kazahsztánból, a térség legnagyobb országából indulunk. Megnézzük a hatalmas ország legszebb természeti látnivalóit egy három napos kirándulás során. Majd Taskent, Üzbegisztánnak, a Selyemút országának fővárosa után meglátogatjuk az egykori Selyemút mesés városait. Hajdani karavánutak nyomát követve hatolunk mind mélyebbre a Kizil Kum sivatagba. Útközben a mesés és titokzatos kelet városainak mindmáig lenyűgöző építészeti emlékeit nézzük meg, majd a mecsetek és erődfalak között a közép ázsiai bazárok forgatagába vetjük magunkat.

Kiemelt látnivalók az előhosszabbítás során:
- Almati, Közép – Ázsia legkozmopolitább városa
- Charin kanyon, Kazahsztán Grand kanyonja
- Tien Shan

Kiemelt látnivalók az alapprogram során:
- Taskent – a poszt szovjet főváros 
- Kizil Kum sivatag 
- Bukhara történelmi központja (UNESCO világörökség)  
- Szamarkand (UNESCO világörökség)  
- Itchan-Kala
– Khíva történelmi óvárosa (UNESCO világörökség)  
- mecsetek, bazárok

Időpontok

 • 2024. október 04 → 11.
Hosszabbítási lehetőség a Selyemút, Üzbegisztán alapprogram előtt! Öt napos extra programmal várjuk azokat, akik szeretnének még többet látni Közép-Ázsia látnivalóiból. Meglátogatjuk Kazahsztánt, a régió legnagyobb országát, túrázunk sivatagban, homokdűnéken, tengerszemek között. A kiegészítő program felára 249.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal előbb fogsz elindulni otthonról. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend előtt indul, azaz számodra a teljes program 2024. szeptember 29-én indul Almati-ban és 2024. október 11-én Urgencsben ér véget. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.

Fontos! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik. Erre az időszakra a repülőjegyek ára a szokásosnál magasabb, és az utazás időpontjához közeledve ezek az árak emelkednek. Minél előbb sikerül megvenni a repülőjegyeket, annál nagyobb az esély kedvező repülőjegy árakkal megvalósítani az utazást. Ha érdekel ez a program, már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérjük, mindenképpen jelentkezz irodánkban, hogy minél előbb el tudjuk kezdeni a szervezést! Köszönjük!
 • -1. nap Almati

  A repülőjáratunk függvényében érkezés Kazahsztán egykori fővárosába, Almatiba. Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul, majd ha időnk engedi, egy esti sétára indulunk a városban. Szállás: szálloda.
 • -2. nap Almati, Altin-Emel Nemzeti Park, Basshi

  2
  A mai napon a korai reggeli után három napos utazásra indulunk, hogy megnézzük Dél-Kazahsztán legszebb természeti látnivalóit. Kora reggeli indulás után terepjárókba ülünk, és kb. négy órás utazás után érkezünk meg Basshi faluba szállásunkra. Gyorsan megebédelünk, majd terepjáróinkkal letérünk az aszfaltozott útról és kb. 2 órás utazást követően érkezünk meg az Altin-Emel Nemzeti Parkba. Rövid túrára indulunk melynek során fehér, vörös és sok más színben pompázó üledékrétegek bukkannak a szemünk elé, melyek a több millió éves eróziós folyamatoknak köszönhetően jöttek létre. Pár órás sétát teszünk a színes hegyek között, felkapaszkodunk egy kilátópontra, ahonnan gyönyörű látvány tárul a szemünk elé. Miután kifényképezkedtük magunkat, visszaereszkedünk terepjáróinkhoz és az esti órákban érünk vissza szállásunkra. Szállás magánszállás, ellátás reggeli, ebéd, vacsora. Táv 5 km, szintkülönbség 200 m fel / le.
 • -3. nap Basshi, éneklő homokdűnék, Charyn kanyon, Saty

  1
  Korai reggelit követően indulunk ismét az Altin-Emel Nemzeti Parkba, de ezúttal a zenélő homokdűnék a célunk. Egyórás utazás után érjük el a hatalmas dűnéket és természetesen felkapaszkodunk a dűnék legmagasabb pontjára. Ha megfelelő ritmusban tapossuk a dűne homokját (lefele menet könnyebb :) ), akkor búgó hangot hallhatunk, mintha egy motor berregne a lábunk alatt és körülöttünk. Folytatjuk utunkat és terepjáróinkkal a vad szépségű kazah tájon és kb. 4 órás utazás után érkezünk meg a kazah Grand Kanyonhoz. A Charyn Canyon teljes hossza 80 km, mélysége 300 m. A lenyűgöző szépségű folyó vájta kanyonban rövid kirándulást teszünk, ahol a látvány folyamatos fényképezésre késztet bennünket. A kanyon végében egy folyóban meg is fürödhetünk, de a víz nagyon hideg. Miután kibámészkodtuk magunkat, indulunk Saty faluba, ahova este érkezünk meg. Vacsora után rákészülünk a következő napra, és nyugovóra térünk. Szállás magánszállás, ellátás reggeli, ebéd, vacsora. Táv: Charyn kanyon 7 km, szintkülönbség 250 m fel / le.
 • -4. nap Saty, Kolsay-tó, Almati

  3
  Ismét korán reggelizünk, majd indulunk a Kolsay tóhoz. Terepjárókkal utazunk gyalogtúránk kiinduló pontjáig, az 1.számú Kolsay tóig. Innen fokozatosan emelkedő ösvényen haladunk, alpesi környezetben, helyenként érintve egy kristálytiszta vizű hegyi folyócska partját, háttérben a Tien Shan hegyláncainak lenyűgöző látványával. Nagyjából három, három és fél óra gyaloglás után érjük el a 2. számú Kolsay tavat, ahol piknikezünk egyet. Meg is fürödhetünk, hogy felfrissítsük a gyaloglás során kimelegedett testünket, de itt még hidegebb a víz, mint a Charyn kanyonban. Pihenés után visszagyalogolunk a terepjárókig, hogy visszatérjünk Saty-ba és irány Almati. Nagyjából négy órás utazást követően, késő este érkezünk meg Almatiba, ahol elfoglaljuk már jól ismert szállásunkat. Szállás szálloda, ellátás reggeli, ebéd. Táv 17 km, szintkülönbség 730 m fel / le.
 • -5. nap Almati

  Reggeli után városnézésre indulunk Almatiban, az egykori fővárosban, mely egyben az ország legnagyobb városa. A gyönyörű környezetben fekvő város fő látnivalóit vesszük sorra. A Panfilov-parkban található a Zenkov-székesegyház, egy gyönyörűen díszített, színes keresztény ortodox templom. Ez a világ második legmagasabb faépítménye. Séta a híres Arbat utcában, majd irány a Köztársaság tér és a Függetlenség Emlékműve. Szent Miklós templom, elnöki palota, függetlenségi emlékmű, és ha marad időnk a Központi Történeti Múzeumban megismerhetjük Kazahsztán történetét a bronzkortól egészen az új főváros kiépítésig. Kedvező időjárás esetén érdemes felmenni az 1100 m magas „Zöld dombra” (Kok-tobe), ahonnan a település panorámája tárul elénk. Szállás szálloda, ellátás reggeli.
 • 1. nap Almati / Taskent

  1
  Kényelmes reggeli után kimegyünk a repülőtérre, hogy rövid repülést követően megérkezzünk Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe. A határátlépési formalitásokon túlesve, bérelt buszra szállunk, és szállásunkra utazunk, ahova a kora esti órákban fogunk megérkezni. Szállás szálloda, ellátás reggeli.

  A mai napon érkeznek meg Taskentba azok az útitársaink, akik csak az alapprogramra jöttek, velük a szállodában találkozunk, ahol programunk indul. Az esti órákban egy hangulatos vacsora közben tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Taskent, Szamarkand

  1
  Korai reggelit követően városnézésre indulunk. Taskent a Selyemúttól északra, a Tien - Shan hegység nyugati peremén helyezkedik el. Az üzbég főváros nagy része szocialista nagyvárost idéz hatalmas nyílt terekkel, ahol a városközpont tele van parkokkal és szökőkutakkal. Programunkat a Khast Imon komplexum megtekintésével kezdjük, amely az ország vallási központja, és az ország függetlenségének elnyerése után építettek. Itt megnézhetjük a világ legrégebbi koránját, egy muzulmán egyetemet, újonnan épített mecseteket. Felfedezzük az öreg várost a Chorsu bazár mellett ahol ízelítőt kaphatunk a Közép Ázsiai bazárok forgatagából, kavalkádjából. Ebédre megkóstolhatjuk Közép Ázsia, és Üzbegisztán nemzeti ételét a plovot, vagy más jellegzetes helyi ételt. Miután megtekintettük az 1966-os földrengés, és a II. világháború áldozatainak emlékművét, felvesszük csomagjainkat a szálláson, és kimegyünk a taskenti pályaudvarra. Innen vonattal a mintegy 300 km távolságra fekvő Szamarkandba utazunk. Indulást követően kitapasztalhatjuk az üzbég vasúttársaság szolgáltatásait, barátkozhatunk a helyi emberekkel. A táj egyre kopárabb, ahogy behatolunk Kizil Kum sivatagba, mely Üzbegisztán területének kétharmadát foglalja el. Nagyjából 4 órás utazást követően, késő este érkezünk meg Szamarkandba, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Szamarkand

  1
  Szamarkand a hajdani selyemút városai közül talán a leglátványosabb és a legjobb állapotban fennmaradt. Az emberiség egyik legősibb települése, mely az időszámításunk előtt kezdett épülni. Nagy Sándor hódításai között előkelő helyen szerepelt, a selyemút egyik legfontosabb állomása volt a fontos kereskedelmi útvonalak találkozásánál. Az iszlám építészet számtalan csodálatos emlékét láthatjuk itt. Megtekintjük az Amur Timur (Timur Lenk) mauzóleumát, a Regisztán teret, az iszlám világ talán leghíresebb csempedíszével, valamint az egyik medresze homlokzatán a Korán valamennyi előírását semmibe véve szarvasokat kergető oroszlánokkal. Folytatjuk Timur kedvenc felesége, Bibi által épített, az akkori a világ legnagyobbjának számító mecsettel, és megnézzük Bibi mauzóleumát is. A helyi piac pedig elképesztő áruválasztékával, színeivel, nyüzsgésével szintén a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Ebéd után következik Shahr-I-Zindah, „az élő királyok nekropolisza”, a még mindig üzemelő temető, ahol katonai és városi vezetők, továbbá az uralkodó rokonai nyugszanak, s ahol Timur rokonai és udvarának előkelőségei építettek szebbnél szebb mauzóleumokat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Szamarkand, Buhara

  1
  A mai napon célunk Buhara városa, ahova ismét vonattal utazunk. Délelőtt még egy utolsó séta Szamarkandban, majd kisbusszal kimegyünk a pályaudvarra, hogy ismét igénybe vegyük az üzbég vasúttársaság immár ismerős szolgáltatásait. Az út időtartama kb. 3 óra, így kora délután érkezünk Buharába, ahol szállásunk elfoglalása után megkezdjük ismerkedésünket a várossal. Sétálunk a Lyabi-Hauz téren, felkereshetjük a tértől nem messze található a zsidó negyedet is. Este igény esetén meglátogathatjuk a híres buharai fürdőt, a Borzi Kord–ot. Eredetileg ez férfifürdő, de turistacsoportok jó eséllyel lefoglalhatják az egész fürdőt pár órára. Vacsora után visszatérünk szállásunkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Buhara

  1
  Ma megnézzük Közép-Ázsia szent városának, a több mint ezer éve fennálló Bukharának egyik szimbólumát, a Kalon minaretet, mely 47 m. magasságával közép Ázsia legmagasabbja. Ezen kívül több száz mecset és számos medresz szolgál lenyűgöző látnivalókkal. Itt áll az Ulugbek medresze, amely Közép-Ázsia legrégebbi vallási iskolája, és az Abdul Aziz Khan medresz. Az Ismail Samanid és Chasma Ayub mauzóleumok után elsétálunk azokhoz a különleges árkádokhoz, melyek alatt egykor kereskedők sokasága árusította a legkülönbözőbb portékákat az utazóknak. Megnézzük a Nadir Divanbegi medreszét, amelyet valaha karavánszerájnak szántak, és Nasszredin Hodzsa szobrát. Ebéd után megtekinthetünk egy szőnyegszövő műhelyt. Kihagyhatatlan látnivaló a város hatalmas falakkal körbevett citadellája, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az óvárosra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Buhara, Khíva

  1
  Reggeli után elhagyjuk Buharát és kisbusszal Khívába indulunk a Kizil Kum sivatagon keresztül. A sivatagos pusztaságot átszelve átkelünk az Amu Darja folyón és jó 8 órás utazás után, a délutáni órákban érkezünk meg célunkhoz. Miután elfoglaltuk szállásunkat, egy rövid ráhangolódó városnézésre indulunk. Khíva annak ellenére, hogy ugyanolyan fontos állomása volt a Selyemútnak, mint Bukhara, vagy Szamarkand sosem volt azokhoz hasonlóan fontos kulturális vagy kereskedelmi központ. Ennek ellenére itt található az iszlám világ egyik legegységesebb építészeti együttese. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Khíva

  1
  Reggeli után elindulunk felfedezni az Unesco Világörökségének részét képező Ichan-Qala óvárost. Az agyagból épült, nagyjából három kilométer hosszú városfalak között, csak a mellékutcákban van néhány újabb lakóház, a mecsetek, medreszék és a paloták úgy állnak, ahogy építették őket. Városnézésünk során felmászhatunk az Ichan-Qala erőd falára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a város csodálatra méltó épségben megmaradt történelmi magjára. Mohammed Rakhim Khan medresze, a Kalta Minor minaret és a Juma mecset a tetőt tartó 218 gyönyörűen faragott faoszlopával, és a helyi lakosok zarándokhelyének számító Pakhlavan Makhmud mauzóleuma. Természetesen még több mecset, palota, és vallási iskola, medresze szolgál látnivalóval, és idézi fel a város történelmét. Láthatjuk a Tosh-Khovli palotában (magyarul „Kőház”) az egykori kánok háremét, és megnézzük az egykori karavánszerájt. Itt is kihagyhatatlan a helyi bazár. Felmehetünk egy 47 m. magas minaret tetejére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Este érdemes felmenni a nyugati kapu melletti citadellába, ahonnan felejthetetlen látványt nyújt a lemenő nap által megvilágított óváros. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Khíva, Urgench

  1
  A mai napon búcsút veszünk Közép-Ázsiától és elindulunk Budapestre. A repülőjárat indulásának függvényében bérelt buszunkkal indulunk a kb. egy órányi távolságban található Urgencs város repülőterére, ahonnan megkezdjük hazautazásunkat.
Az oldalon látható képeket Bodon Pál készítette.

Út ára tartalmazza

- a szállásokat 7 éjszakára saját fürdőszobás (hideg / meleg vizes zuhanyzós, angol WC) szállásokon,
- a szállás regisztrációkat,
- a reggeliket végig az út során,
- az utazásokat az út során bérelt (nem menetrend szerinti) buszokkal,
- az útdíjakat,
- a vonatjegyek árát Taskent – Szamarkand – Bukhara utak során,
- a tömegközlekedést a városnézések során,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Az előhosszabbítás során:
- a szállásokat 3 éjszakára saját fürdőszobás (hideg / meleg vizes zuhanyzós, angol WC) szállásokon,
- a szállásokat 2 éjszakára magánszálláson, több ágyas szobákban, közös fürdőszobás (hideg / meleg vizes zuhanyzós, angol WC) szállásokon,
- a reggeliket végig az út során,
- 2 ebédet és 2 vacsorát,
- a terepjárók bérlését sofőrökkel a három napos körút során Kazahsztánban,
- az útdíjakat,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket a nemzetközi járatokhoz,
- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát és az illetékeket,
- a belépőket,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát,
- a kazah, és az üzbég vízum árát.

Az étkezés a külön feltüntetteken kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvenni a repülőjegyet az ár és a férőhelyek miatt.

A repülőjegyek ára folyamatos mozgásban van, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől, a honlapunkon feltüntetett ár tehát tájékoztató jellegű.

A nemzetközi repülőjegy várható ára az Üzbegisztán alapprogram során Budapest - Taskent / Urgench - Budapest útvonalon: kb. 300.000 - 340.000 Ft-tól. (2024. február 06.)
A nemzetközi repülőjegyek  várható ára a Kazahszán előhosszabbítással  Budapest - Almati / Almati - Taskent / Urgench - Budapest útvonalon: kb. 320.000 - 360.000 Ft-tól. (2024. február 06.)

Javasoljuk, hogy jelentkezés előtt tájékozódj az aktuális repülőjegy árakról. A szerződéskötés (befizetés) utáni lemondás esetén az utazási szerződésben foglaltaktól, köztük a lemondási feltételektől, nem tekinthetünk el, akkor sem, ha a lemondás esetleges oka a jelentősen megemelkedett repülőjegy ár.

Utazás

bérelt kisbuszokkal, terepjárókkal, taxival, tömegközlekedési járművel, vonattal, repülővel.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-24 fő. Az utat minimum 10 fő̋ befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

nem nehéz, átlagos kondícióval teljesíthető.

Szállás

Utunk során Almati, Taskent, Szamarkand, Bukhara és Khíva városokban szállókban szállunk meg. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobákban van ágynemű és törülköző. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák mindig két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon van wi-fi. A három napos kazah körutunk során két éjszakát magánszállásokon fogunk eltölteni. Itt 3, 4 de előfordulhatnak 5 ágyas szobák is ott, ahol aludni fogunk, és közös fürdőszobát, WC-t (hideg / meleg vizes zuhanyzós, angol WC) fogunk használni. A szobákban van ágynemű, de törülközőt nem kapunk.

Terület

Kazahsztánban a hivatalos nyelv a kazah, az orosz a második legelterjedtebb nyelv, használatos a közigazgatásban. Üzbegisztánban a hivatalos nyelv az üzbég, az orosz a második legelterjedtebb nyelv. Magyar túravezetőnk anyanyelvi szinten beszél oroszul.

Ez az utazás minden résztvevőtől nagyfokú alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A nagyvárosokban általában viszonylag kényelmes szállodákat és éttermeket találunk, a vidék infrastrukturális fejletlensége miatt azonban mindenképpen fel kell készülni az Ázsiában megszokottnál egyszerűbb viszonyokra is! Az aszfaltozott utak minősége nagyobb részt rossz, három napos kazah körutunk során helyenként csak keréknyomok a pusztában, ahol a legjobb állapotú terepjáró is bármikor lerobbanhat és ideiglenes veszteglésre kényszerülhetünk. Rendkívül fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időeltolódás: Nyáron + 3 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Közép-Ázsiában 15 óra a pontos idő.).

Térerő: Vidéken csak a nagyobb városok, megyeközpontok közelében van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai gond nélkül működnek. Szállásainkon lesz wi-fi.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak (230 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.

Közbiztonság: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Kazahsztán és Üzbegisztán közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire más országokba történő utazások alkalmával is. Annak ellenére, hogy az általunk meglátogatott országok alapvetően biztonságosak, természetesen ügyelnünk kell magunkra, esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Kazahsztán Földünk 9. legnagyobb területű országa. Ennek köszönhetően klímája nagyon változatos. Területének nagy része sík alföld, sivatag, mélyföld. Az ország keleti és délkeleti részét magashegységek határolják. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 ° C fok. Általános a levegő szárazsága az egész országban, minek köszönhetően évente 250 napsütéses nap tapasztalható. Az éjszakai alacsony hőmérséklettel mindenképpen számolni kell, főleg a hegyekben, ezért fontos a hálózsák. Eső előfordulhat, de inkább csak rövid zápor formájában. Üzbegisztán keleti része hegyvidék, nyugati régiója sík, sivatagos, félsivatagos terület. Itt szélsőségesen kontinentális klímával kell számolnunk, nagy hőingással a nappali és az éjszakai hőmérséklet között. Az ország nyugati sivatagos részén nappal rendkívüli meleg lehet, a hőmérséklet elérheti a + 35 – 40 ° C fokot. Fontos felszerelés a naptej és a napszemüveg.

Felszerelés

Nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Hálózsák (éjszakára lehűl a levegő, de fagypont alá sose csökken), amely még egy hostelben is jól jöhet, elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska). Elemlámpa, kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó.

Iszlám országokba látogatunk, de a turisták szabadon viselhetnek európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek mindenképp kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Mivel utunk során sokszor meglehetősen korlátozottak a tisztálkodási lehetőségek, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Szállásainkon mindig lesz fürdési lehetőség. A nyilvános illemhelyek esetében nomád viszonyokra készüljünk! Ebben a régióban a nyilvános WC-k többségét jobb elkerülni, főleg vidéken. Utazás közben a hegyekben, pusztában, sivatagban. Nagyvárosokban valamivel jobb a helyzet. Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható́. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések elött és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod.

Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat.

Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben, sivatagban napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Utazásunk önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk, de a kisvárosokban és vidéken be kell érnünk a helyi konyha meglehetősen egyszerű, esetlegesen idegen ízvilágú fogásaival. Utazás közben az étkezés is hasonló, nomád jelleget ölt. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő és szeszes italok megvásárlására mindig lesz lehetőség a fővárosban és a nagyobb falvakban. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Mindig vegyünk elegendő vizet, iváshoz, főzéshez, fogmosáshoz, és az alapvető tisztálkodáshoz. Az áruválaszték a boltokban európai szintű, főleg a nagyvárosokban, de az alapvető élelmiszereket mindenhol megvehetjük. Útközben mindig lesz lehetőség megállni, és út melletti vagy városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek.

Pénz-ügy

Bármilyen nyugati valutát be lehet váltani helyi valutára (kb. 11 300 üzbég sum, UZS = 1 USD ; 465 kazah tenge, KZT = 1 USD). A nagyvárosokban vannak bankautomaták, de célszerű készpénzt hozni amerikai dollár (USD) vagy EUR formájában, mivel ebben a térségben ezeket a legkönnyebb váltani, de a legjobb a dollár. Javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen váltsunk, és nem "feketén" az utcán. A kis címletű bankjegyeket kedvezőtlenebb árfolyamon váltják. Ugyanez vonatkozik a sérült, szakadt, régi (2000. év előtti), bankjegyekre is! Határátlépésekkor készüljünk fel, hogy az összes valutát, bármilyen kis összegről legyen szó, fel kell tüntetni a vámáru nyilatkozatban. Ez nem csak a nyugati valutákra vonatkozik, hanem a helyiekre is. Van ahol a saját valutát nem engedik kivinni az országból, de ezek a szabályok állandóan változnak. Érdemes a magunkkal hozott műszaki cikkeket is feltüntetni. Költőpénznek napi 25-30 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem, stb.) 400 - 450 USD elegendő kell, legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye. Bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre pár dollárt.

Tájékoztató belépő árak:
A repülőtéri transzfer megközelítő ára 20-25 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

Almati felvonó 2 000 KZT

Taskent, Korán Múzeum (Khast Imom) 16 000 UZS
Taskent, Történeti Múzeum 15 000 UZS
Szamarkand, Regisztán tér 40 000 UZS
Szamarkand, Amir Timur mauzóleum 15 000 UZS
Szamarkand, Bibi mecset 15 600 UZS
Szamarkand, Bibi mauzóleum 15 000 UZS
Szamarkand, Shahr-I-Zindah 15 000 UZS
Buhara, Kalon mecset 15 000 UZS
Buhara, Vár citadellával 15 000 UZS
Khíva, belépő óvárosba és több múzeumba, két napra 100 000 UZS
Khíva, Pavlon Mahmoud mauzóleum 20 000 UZS
Khíva, Vár citadellával 20 000 UZS

Vám

2018. január 1-től a turista céllal Kazahsztánba utazó magyar állampolgárok 30 naptári napot nem meghaladó tartózkodása esetén NEM szükséges vízum. 

Üzbegisztánba 2019. február 1-től NEM szükséges vízum, amennyiben a 30 napot nem haladja meg az ott tartózkodás.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kazahsztan
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/uzbegisztan

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas
A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük.
Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Üzbegisztánban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogramon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 16.500 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 17.450 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 30.460 Ft/fő 

Alap,- és kiegészítő programon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 24.750 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 48.670 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Sára

Kb. egy évtizede vágytam Közép-Ázsiába, nekem óriási élmény volt, főleg a kazah vidék, minden várakozásomat felülmúlta.

Zsófia

Összességében jól éreztem magam, jó volt a csoport, azt kaptam, amit vártam. Számomra a kazah nemzeti parkok voltak a legnagyobb hatással.

Karolina

"Nagyon jól éreztem magam, az út túlszárnyalta a várakozásaimat, legnagyobb élmény Bokhara volt és az Aral-tó. Mindenkinek javaslom, aki eléggé kalandvágyó és bírja a gyűrődést."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.