Grönland

A jeges zöld sziget

Grönland a világ legnagyobb szigete, a legészakibb lakott helyeinek egyike, ahol a két millió négyzetkilométerre alig hatvanezer ember jut. E nem mindennapi utazás egyedülálló alkalom arra, hogy betekintést nyerjünk a sziget peremén élő inuit őslakosok életébe, kalandozzunk a világ egyik legtermékenyebb és talán leglátványosabb gleccserének környékén és szinte karnyújtásnyi közelségbe kerüljünk az arktikus vizekben élő óriás cetekhez. Majd a Disko-sziget mindentől távoli bazaltormain kutyaszánra szálljunk és a végtelennek tűnő Lyngmark gleccseren élvezzük a friss levegőt és a csendet, amit csak az állatok csaholása tör meg. Végül tengeri kajakba szállva a part közelében lebegő jéghegyek mellett megérezzük, milyen kicsik is vagyunk valójában.

Kiemelt látnivalók és élmények az utazás során:

- Kirándulás az Ilulissat-jégfjordhoz (UNESCO világörökség).
- Hajózás a Disco-öböl jéghegyei között.
- Túrák a grönlandi partvidéken és a Disco-szigeten.
- Kutyaszánozási lehetőség egy gleccseren.
- Betekintés az inuitok (eszkimók) mindennapi életébe.
- Fakultatív kirándulás Grönland központ jégmezőjéhez.

Fontos!
Grönland bolygonók egyik nehezen elérhető szeglete, nem csak az odautazás, de a helyszíni közlekedés is behatárolt a ritka menetrendekkel. Utunk garantálásával egy időben aktualizáljuk a menetrendekhez a programot, így az néhány napot tolódhat, vagy egyes napok felcserélődhetnek!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. június 22. -
2018. június 29.
2018. június 21. -
2018. június 30.
Sajnos nincs több helyünk, de vezetünk várólistát!
1

 
Ilulissat
 

Grönlandra a Kangerlussuaq nemzetközi repülőterére érkezünk, ahonnan rögtön továbbrepülünk a csodás Disko-öbölben fekvő Ilulissatba, mely 5000 lakosával az ország 3. legnépesebb települése. Első napunk nagyrészt a „grönlandi akklimatizációval” fog telni: felállítjuk táborunkat, barátkozunk a körülményekkel, tájjal, időjárással. A városba indulunk, hogy megszerezzük első benyomásunkat a grönlandiakról, beszerezzük azt, amit esetleg elfelejtettünk. A táj kopárságát a házak színeivel próbálják ellensúlyozni: a kék, piros, élénksárga épületek már messziről feltűnnek. A kikötő hajókkal teli, jelezvén a halászat és a turizmus itt a húzóágazatok. Ízlelgetjük a gondolatot, hogy másnap már mi is az egyik hajón leszünk. Felkeressük a híres sarkkutató, Knud Rasmussen házából kialakított múzeumot, majd a környék halászatát és vadászatát bemutató kiállítást is. Kisétálunk a település melletti hatalmas jégfjordhoz is egy gyors szemlevételezésre, utazásunk 6. napján bőséggel lesz időnk felderíteni szépségeit. Ilulissatban most egy éjszakát töltünk. Szállás: kempingben saját sátorban (vagy felár ellenében hostelban vagy magánházban).

2

 
Ilulissat
 

A mai napot Ilulissat környéki túrázással töltjük. Több kilátóhelyről is megcsodáljuk a 2004 óta Világörökségi védelem alatt álló Ilulissat jégfjordot. Az Antarktiszon találhatók után ez a világ egyik legaktívabb gleccsere. Az öt kilométer széles és 80 méter magas jégnyelvről napi 20 tonna jég szakad a tengerbe és kezdi meg hosszú útját délre. Némelyikük egészen New Yorkig is elsodródik, mielőtt elolvadna. Vállalkozhatunk hosszabb túrára, de ha valakinek van kedve, ezen a napon akár kajakot is bérelhet vagy befizethet egy bálnanéző hajókirándulásra. Az estét szokásos táborunkban töltjük. Szállás: kempingben saját sátorban (vagy felár ellenében hostelban vagy magánházban).

3

 
Disko-öböl, Disko-sziget, Qaqqaliaq, Qeqertarsuaq
 

A reggel a kikötőben talál minket, áttesszük táborunkat a Disko-szigetre. Szép hosszú hajóút vár ránk, de unatkozni nem fogunk! Hatalmas jéghegyek között navigálunk, ha szerencsénk van, akár bálnákkal is találkozhatunk. A délutáni órákban érkezünk meg a Disko-szigetre, ahol, ha eddig nem éreztük magunkat elhagyatottan, most fogjuk. Két egész napot tartózkodunk ezen a hatalmas, barátságos és zord arcokkal egyaránt rendelkező szigeten. A tábort a pár házból álló Qeqertarsuaq mellett állítjuk fel, majd kisétálunk a közeli kilátóhelyre, a Qaqqaliaqra, a félsziget csücskébe. Régen innen figyelték a vadászok az erre úszkáló hosszúszárnyú bálnákat, ha szerencsénk van, mi is kiszúrhatunk párat a jéghegyek között. A településen két éjszakát töltünk. Szállás: kempingben saját sátorban (vagy felár ellenében hostelban vagy magánházban).

4

 
Qeqerarsuaq, Lyngmark-gleccser
 

Reggel jól megkötjük bakancsainkat, és megkezdjük egész napos túránkat, fel a meredeken a város fölé magasodó bazalthegyre, a 800 méter magasan található Lyngmark gleccserhez. A túra nehéz, de minden felfelé tett lépést csodás kilátás díjazza. Fentről gyönyörű kilátás nyílik a Disko-öbölre, megfigyelhetjük az alattunk úszó és most kicsinek tűnő jéghegyeket és tiszta időben akár a 100 kilométerre fekvő Ilulissatig is elláthatunk. És nem csak ezért egyedülálló ez a hely. A Lyngmark gleccser az egyetlen olyan hely Grönlandon, ahol nyáron is lehet kutyaszánnal utazni. Fakultatív programként akár ezt is kipróbálhatjuk. Feledhetetlen élmény, ahogy rohan a szán, a kutyák ütemesen lihegnek és a nap meg-megcsillan az ezernyi jégkristályon. A délután folyamán visszaereszkedünk Qeqertarsuaqba és az estét a településen töltjük. Szállás: kempingben saját sátorban (vagy felár ellenében hostelban vagy magánházban).

5

 
Qeqertarsuaq, Itinneq Kangilleq, Ilulissat
 

Reggel ismét túrára indulunk, előbb a parton vad sziklák és jéghegyek kísérik utunkat, majd elkalandozunk a Rode Elv patak glaciális völgyébe mielőtt visszatérnénk Qeqertarsuaqba. Lebontjuk táborunkat és a délutánt a Disko-öböl átszelésével töltjük, esti táborunkat a már ismert helyen állítjuk fel Ilulissat mellett. Szállás: kempingben saját sátorban (vagy felár ellenében hostelban vagy magánházban).

6

 
Ilulissat, Oqaatsut, Ilulissat
 

Reggel ismét lesétálunk a kikötőbe és hajóra szállunk, hogy a várostól 20 kilométerre található parányi Oqaatsut településre érjünk. A falu korábban népszerű kereskedő állomás volt, ma csupán alig ötvenen lakják. Képeslapra illő színes házak, a part közelébe kiúszó bálnák és nyugalom várnak ezen a világvégi helyen. A helyiek főleg halászattal foglalkoznak és pátyolgatják az erre vetődő utazókat. Miután bejártuk a falut, visszafelé indulunk, de ezúttal gyalogosan. A túra könnyű, de látványos terepen halad, ösvényünk hol kissé eltávolodik, hol közelebb kanyarog a jéghegyekkel pöttyözött tengerhez. Többször megállunk pihenni és megcsodálni a grönlandi táj vad szépségét, de így is alaposan elfáradunk, mire visszaérünk ilulissati táborhelyünkre. Szállás: kempingben saját sátorban (vagy felár ellenében hostelban vagy magánházban).

7

 
Ilulissat
 

A mai nap részben tartaléknapként szolgál, ha minden terv szerint alakul, akkor kisebb túrákra indulunk a környéken, de különböző fakultatív programokra is lehetőség nyílik. Szállás: kempingben saját sátorban (vagy felár ellenében hostelban vagy magánházban).

7

 
Ilulissat, Kangerlussuaq, Ice Cap, Hazautazás
 

Korán reggel kimegyünk a reptérre és Kangerlussuaqba repülünk. Grönland egyetlen tengertől elzárt településének környékén kisebb túrákat tehetünk, de egyedülálló fakultatív kirándulásra is indulhatunk: a reptérről bő 30 kilométert utazva egy dózerúton elérjük a sziget belsejét fedő jégsapka szélét és rásétálhatunk a hatalmas jégmezőre. Már maga az utazás is különleges élmény nem csak a fantasztikus táj miatt, hanem azért is, mert itt van egyedül reális esélyünk hatalmas állatokat megpillantani: rénszarvasokat vagy akár pézsmatulkokat. Ha nem tartasz velünk a fakultatív programon, a fjordok menti ösvények egyikén nyílik lehetőséged túrázni egy utolsót a jeges sziget felejthetetlen tájain. A késő esti géppel továbbrepülünk Koppenhága irányába, ahonnan hazafelé veszük az irányt. 

A képek a www.Greenland.com engedélyével kerültek felhasználásra.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés