Grönland

A jeges zöld sziget

Grönland a világ legnagyobb szigete, a legészakibb lakott helyeinek egyike, ahol a két millió négyzetkilométerre alig hatvanezer ember jut. E nem mindennapi utazás egyedülálló alkalom arra, hogy betekintést nyerjünk a sziget peremén élő inuit őslakosok életébe, kalandozzunk a világ egyik legtermékenyebb és talán leglátványosabb gleccserének környékén és szinte karnyújtásnyi közelségbe kerüljünk az arktikus vizekben élő óriás cetekhez. Majd a Disko-sziget mindentől távoli bazaltormain kutyaszánra szálljunk és a végtelennek tűnő Lyngmark gleccseren élvezzük a friss levegőt és a csendet, amit csak az állatok csaholása tör meg. Végül tengeri kajakba szállva a part közelében lebegő jéghegyek mellett megérezzük, milyen kicsik is vagyunk valójában.

Kiemelt látnivalók és élmények az utazás során:

- Kirándulás az Ilulissat-jégfjordhoz (UNESCO világörökség).
- Hajózás a Disco-öböl jéghegyei között.
- Túrák a grönlandi partvidéken és a Disco-szigeten.
- Kutyaszánozási lehetőség egy gleccseren.
- Betekintés az inuitok (eszkimók) mindennapi életébe.
- Fakultatív kirándulás Grönland központ jégmezőjéhez.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Fontos! Grönland bolygónk egyik nehezen elérhető szeglete, nem csak az odautazás, de a helyszíni közlekedés is behatárolt a ritka menetrendekkel. Utunk garantálásával egy időben aktualizáljuk a menetrendekhez a programot, így az néhány napot tolódhat, vagy egyes napok felcserélődhetnek!
0

 
Budapest, Koppenhága
 

Grönland utunkon az oda- és/vagy visszafelé utazás során valószínűleg szükség lesz transzferszállásra Koppenhágában, mivel hazánkból nem lehet biztosított átszállással a szigetre repülni. A szállás szükségessége az aktuális menetrend függvénye, az esetleges transzferszállás költségét utazási csomagunk nem tartalmazza.

1

 
Kangerlussuaq, Russel-gleccser, Ice Cap
 

A délelőtti órákban érkezünk meg Grönlandra. Kangerlussuaq a sziget legfontosabb közlekedési csomópontja, itt található az ország legnagyobb repülőtere. Maga a város a XX. század második felének terméke: életét mint amerikai légibázis kezdte, majd szép lassan civil településsé alakult. Napközben teszünk egy sétát a városban és ha nyitva találjuk megnézzük a település furcsa multját bemutató múzeumot is. A település gyönyörű vidéken fekszik, nem véletlenül nyerte el a Kangerlussuaqtól északra fekvő terület az UNESCO Világörökség rangot 2018-ban. Rövid utazásra indulunk egy dózerúton, ami fantasztikus helyre visz minket: előbb a Russel-gleccsernél pihenünk meg, majd elérjük a sziget belsejét fedő jégsapka szélét és rásétálhatunk a hatalmas jégmezőre. Már maga az utazás is különleges élmény nem csak a fantasztikus táj miatt, hanem azért is, mert itt van egyedül reális esélyünk hatalmas állatokat megpillantani: rénszarvasokat vagy akár pézsmatulkokat. Első nappali fényes esténket a repülőtér közelében töltjük. Szállás: kempingben saját sátorban (vagy hostelben - lásd Tudnivalók Szállás résznél!). Táv: 5 km Szint 100m.  

2

 
Kangerlussuaq, Ilulissat, Ilulissat-jégfjord
 

Reggel továbbrepülünk a csodás Disko-öbölben fekvő Ilulissatba, mely 5000 lakosával az ország 3. legnépesebb települése. Első "igazi" grönlandi városunkban járunk: színes házak kűsznak fel a dombokon, a tengerben jéghegyek úszkálnak, a házak között szánhúzó kutyák pihennek. A kikötő hajókkal teli, jelezvén a halászat és a turizmus itt a húzóágazatok. Ízlelgetjük a gondolatot, hogy másnap már mi is az egyik hajón leszünk. A  késő délutáni és esti órákban túrára indulunk: este ugyan hűvösebb az idő, de a surlófényben a jéghegyek még szebben mutatnak! Turánk végig a 2004 óta Világörökségi védelem alatt álló jégfjord partján vezet kisebb-nagyobb dombokra felkapaszkodva majd leereszkedve, hogy minél több oldalról láthassuk a jéghegyeket. Az Antarktiszon találhatók után ez a világ egyik legaktívabb gleccsere. Az öt kilométer széles és 80 méter magas jégnyelvről napi 20 tonna jég szakad a tengerbe és kezdi meg hosszú útját délre. Némelyikük egészen New Yorkig is elsodródik, mielőtt elolvadna. Mire visszaérünk szállásunkra óránkra nézve vesszük csak észre: késő este van. Szállás hostelben. Táv: 16 km, Szint: 600 m fel és le.

3

 
Ilulissat, Qeqertarsuaq, Qorlortorsuaq, Kuannit
 

A reggel a kikötőben talál minket, áttesszük táborunkat a Disko-szigetre. Szép hosszú hajóút vár ránk, de unatkozni nem fogunk! Hatalmas jéghegyek között navigálunk, ha szerencsénk van, akár bálnákkal is találkozhatunk. A délutáni órákban érkezünk meg a Disko-szigetre, ahol, ha eddig nem éreztük magunkat elhagyatottan, most fogjuk. Két egész napot tartózkodunk ezen a hatalmas, barátságos és zord arcokkal egyaránt rendelkező szigeten. A tábort a pár házból álló Qeqertarsuaq mellett állítjuk fel, pazar környezetbe: fejünk fölé bazalthegyek tornyosulnak, mellettünk vad folyó fut ki a fekete homokos tengerpartra, amit hatalmas jégkockák hűtenek. Már szokásosnak mondhatóan délután indulunk túrára: a "szelek völgyének" bejáratánál a Kuussuaq folyó vízesését, keressük fel, majd a vad magas part felé vesszük az irányt. Utunk végcélja Kuannit egy korábbi inuit település helye, ami mesébe illően szép helyre épült: félelmetes bazaltorgonák között csendes patakok keresik a kijáratot a valószínűtlenül zöld apró réteken a közelben morajló tenger felé. Visszafelé végig a magas partot követjük: nem tudunk betelni a jéghegyek formavilágával, de ha szerencsénk van fókákat vagy bálnákat is megpillanthatunk. Szállás: saját sátorban (vagy hostelben). Táv: 16 km, Szint: 150 m fel és le.

4

 
Qeqerarsuaq, Qaqqaliaq, Lyngmarksfjeld
 

A mai nap csapatunk kettéválik. Ezen a napon van lehetőség kipróbálni egy fakultatív túra keretében a kutyaszánozást, hiszen a közeli Lyngmark-gleccser az egyetlen olyan hely Grönlandon, ahol nyáron is lehet kutyaszánnal utazni. A fakultatív túra reggel indul helyi vezetőkkel és egész nap elfoglaltságot jelent: délelőtt fel kell mászni a 800 méter magasságban található gleccserhez ahol a kutyaszánozáson túl a helyi vezetők némi grönlandi finomságot is főznek az egyik menedékházban. Estefelé tér vissza a csapat Qeqertarsuaqba. Táv: 17 km, Szint 1000 m fel és le.
Akik nem élnek a lehetőséggel két könnyedebb, de szép túrára indulhatnak. Délelőtt megismerkedünk a korábbi bálnavadász központ Qeqertarsuaq településével és eltúrázunk a korábbi bálnaleső őrhelyre a Qaqqaliaq nevű fokra. Délután teszünk egy rövidebb sétát a Lyngmarskfjeld-hegyen, hogy madártávlatból is láthassuk a tengerbe nyúló félszigetre épült városka házait és csodás környékét. Ha minden terv szerint halad, a hegyen összefutunk a gleccserről lefelé tartó csapattal. Szállás: saját sátorban (vagy hostelben). Táv 10 km, Szint 600 m fel és le. 

5

 
Qeqertarsuaq, Ilulissat
 

Reggel visszahajózunk a főszigetre és a már ismerős Ilulissatba. Felállítjuk táborunkat a település közelében, majd végigvesszük a városka látnivalóit. Kevés ország van Földünkön, aminek legnagyobb nemzeti hőse nem egy politikus vagy katona, hanem egy kutató világjáró, de Grönland ilyen. Knud Rasmussen az inuitok és a sarkvidék egyik legjelentősebb kutatójának szülőháza ma múzeum, de akad itt bálnazsír-főző vagy tradicionális grönlandi tőzegház is. Elmegyünk a művészeti múzeumba, ahol egy időszakos kiállítás mellett a terület leghíresebb festőjének kiállítását nézhetjük meg: érdekes látni, hogy száz évvel ezelőtt miként ábrázolták azt a vidéket, ahol ma járunk. A mai nap nincs túra, megtervezhetjük másnapi programunkat vagy pusztán egy sör mellett nézhetjük a helyiek focimeccsét az éjféli nap alatt. Szállás: saját sátorban (vadkemping, bővebb leírását lásd a Tudnivalók Szállás résznél) (vagy hostel.)

6

 
Ilulissat
 

A mai nap több célt is szolgál. Egyrészt ez a nap utunk tartaléknapja, ha valahol a közlekedés miatt elakadtunk volna, itt be tudjuk pótolni a lényeges programokat. Másrészt lehetőség van kicsit megállni, feldolgozni a korábbi élményeket, beülni egy kávéra valamelyik kellemes vendéglátóhelyre vagy csak nézni az elhaladó jéghegyeket. Ha sehol nem csúsztunk meg a programmal, akkor már ezen a napon is lehet fakultatív kirándulásokat tenni. Szállás: kempingben saját sátorban (vagy hostelben).

7

 
Ilulissat
 

A mai napon fakultatív kirándulások és programoké lehet a főszerep, de túravezetőnk akár ingyenes túraajánlattal is tud szolgálni. Ízelítő a programlehetőségek közül. Egész napos hajókirándulást tehetünk az Eqi-gleccserhez (kb 110.000 Ft/fő), a kirándulás során a grönlandi partvidék apróbb falvait is megpillanthatjuk, a végcél pedig a tengerbe borjadzó gleccser. A gleccser megnézése helyett van lehetőség konkrétan elhajózni valamelyik apró, néhány 10 főt számláló halászfaluba (kb 40.000 Ft/fő), ahol a grönlandi élet eddig nem ismert oldalát láthatjuk meg. Ha a jéghegyek látványával nem tudtunk betelni kajakozni indulhatunk (kb. 25.000 Ft/fő/óra) vagy jéghegynéző hajókirándulásra esetleg bálnalesre mehetünk (kb. 35.000 Ft/fő). A jégfjord környékének helikopteres vagy repülőgépes bejárása életre szóló élményt jelent (kb. 150-180.000 Ft/fő). Különféle városi kultúrprogramokon is részt tudunk venni (kb. 5.000-20.000 Ft/fő). A programokat a 2. napon tudjuk lefoglalni és kifizetni. A napot egy grönlandi büfével koronázhatjuk meg. Szállás: kempingben saját sátorban (vagy hostelben).

8

 
Ilulissat, Koppenhága
 

Megkezdjük hazautazásunkat Kangerlussuaqon és Koppenhágán keresztül Budapestre.

A képek a www.Greenland.com engedélyével kerültek felhasználásra.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés