Bejelentkezés

Grúzia aktívan

Grúzia természeti szépségei újragondolva, még aktívabban

A Nagy- és Kis-Kaukázus vonulatai között fekvő Grúzia rendkívül sokszínű ország, hiszen Európa és Ázsia határán, egymástól teljesen eltérő kultúrák találkozási sávjában, hihetetlen természeti mozaikosság jellemzi. Grúzia aktív túránk során arra koncentrálunk, hogy minél többet lássunk a Kaukázus vad vidékéből, így túrázva és lóháton, néhol pedig bérelt terepjárókkal keressük majd fel a hegyvidékek legvadregényesebb és legszebb túráit. Sokat utazunk, hogy itt létünk alatt még jobban megismerkedjünk az autentikus grúz gasztronómiával, az egyszerű, de hihetetlenül vendégszerető vidéki emberekkel és a modern, pezsgő főváros életével is. Utazásunkat a helyiek által szolgáltatott szállások koronázzák meg, bepillantást nyerve mindennapi életükbe, így még intenzívebb élményekkel kapunk majd egész képet Grúziáról, aktívan.
 
Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
- az UNESCO Világörökség részét képező Felső-Szvanétiai települések,
- a Guli-hágó keresztezés a Nagy-Kaukázus fővonulatának a látványával,
- lovaglás a Shkhara-gleccserig,
- Uplistsikhe barlangvárosa, amely az i.e. I. évezredből maradt fenn,
- az 5047 m magas Kazbeg alvó vulkáni tömege,
- Chaukhi-hágó, amely az egyik legszebb kaukázusi panorámát kínálja,
- a Truso-völgy ásványforrásai és travertin kőzetei,
- a 25 méter magasból lezúduló Nagy-Gveleti vízesés,
- Tbilisi multikulturális óvárosa és a mindig pezsgő Dezerter bazár.

Időpontok

 • 2024. június 19 → 30.
 • 1. nap Mestia

  2
  Kutaiszi repülőteréről indul programunk, ahonnan bérelt buszunkkal továbbindulunk a Kaukázus irányába. Pár órás utazás után magunk mögött hagyjuk Zugdidi városát, érintjük a Jvari víztározót, és egyre beljebb hatolunk a Kaukázus hegyei közé, a mesés Svaneti tartományba. Ez a régió, ahova csak nagyon kevés turista jut el, csak a nyári hónapokban látogatható. Itt nem is olyan régen még élt a vérbosszú törvénye, kultúrája Grúzián belül is különlegesnek számít. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Mestia Svaneti központja, és a mai napon innen indítjuk felfedező útjainkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választhatjuk meg a mai nap programját, de bármerre is megyünk, mindenhol gyönyörű panorámában van részünk. Busszal közelítjük meg mai túránk kiindulópontját, majd egy függőhídon átkelve behatolunk a sűrű fenyvesbe. Lassan felfelé haladva egy hegyi folyó mellett, egyre ritkul a növényzet, majd megpillantjuk célunkat, egy a folyóba beszakadó gleccsert. Eltúrázunk a jégfolyó végéig, majd miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, visszaindulunk buszunkhoz. Vacsorára visszatérünk Mestiába. (Gyalogtúra gleccserhez, szintkülönbség: 100 m fel, 100 m le, táv: 6 km oda-vissza) Szállás: magánszálláson, ellátás: vacsora.
 • 2. nap Mestia, Mazeri, Guli-hágó (2953 m), Mestia

  4
  A vendégszerető házigazdáinktól kapott bőséges reggelink elfogyasztását követően felkerekedünk, hogy Mestia legszebb trekking túráján, a Guli-hágó keresztezése közben ismerkedjünk meg a Nagy-Kaukázus vad és szemet gyönyörködtető vidékével. Terepjárókba szállunk és Mazeri településig utazunk, ahol a túránk kiindulópontja található. A Gulichala folyó kíséretében alig észrevehetően emelkedünk a ritkán jelzett ösvényen, számos romos kőépületet és pusztuló szván tornyot látunk majd, mire megérkezünk a szép kilátóhelyes pihenőhelyünkhöz. Lassan a hátunk mögött hagyjuk az erdőt és a magashegyi füves legelőkön szerpentínezünk egyre feljebb, miközben rácsodálkozunk a „Kaukázus matternhorjaként” emlegetett Ushba 4700 méter magas déli csúcsára. Kis idő elteltével a Guli-gleccsert is látni fogjuk, amelynek morénasánca és gleccserkapuja iskolapéldája e glaciális formakincseknek. A nehezen követhető, élesen kanyargó ösvényre érve már közel leszünk a Guli-hágóhoz, amelyet elérve gyönyörűen kibontakozik majd előttünk a Nagy-Kaukázus hóval és gleccserekkel fedett, éles gerincű vonulata. A hágón pihenünk egy kiadósabbat, és nekilátunk a hosszú, izgalmas ereszkedésünknek. Ezen a részen még nyáron is előfordulhatnak hófoltok, és valószínűsíthető, hogy több patakot is kereszteznünk kell majd, melynek vizei a fentebbi régiók gleccser- és hóolvadásából táplálkoznak. Mestiába a kora esti órákba fogunk visszaérkezni, ahol egy kellemesen hideg csapolt sörrel koccintunk majd a napi teljesítményünkre, aztán szállásunkra megyünk, ahol már várni fognak minket a gazdag vacsoránkkal. Táv: 19 km, Szint: 1350 m fel és 1541 m le. Ellátás: reggeli és vacsora.
 • 3. nap Mestia, Ushguli, Shkhara-gleccser, Mestia

  3
  A reggelink után terepjárókkal elutazunk Ushguli településre, ahol szván lovászainkkal fogunk találkozni. Ushgulit a legmagasabban fekvő, állandó lakossággal rendelkező „európai” településnek tartják, amely Felső-Szvanétia részeként az UNESCO Világörökség tagja. Autentikus épületei, az idő múlásával viaskodó szván tornyai hetven családnak nyújtanak otthont. Lovas programunkhoz több helyi kísérő fog csatlakozni, akiknek a segítségével fellovagolhatunk Grúzia legmagasabb hegyéről (Shkhara, 5063 m) lenyúló, egyik gleccserének a nyelvéhez. Akik bizonytalanok a hosszabb lovaglással kapcsolatosan, ők egy rövidebb túrán tapasztalhatják meg a Kaukázus hegyláncai közötti lovaglás felejthetetlen élményét. Mestiába késő délután fogunk visszaérni. Lovaglós program időtartalma: 4-5 óra. Ellátás: reggeli és vacsora.
 • 4. nap Mestia - Khalde, Chkhundrei-hágó (3036 m), Mestia

  3
  Reggelink után az utolsó túrás programunkra indulunk a fennséges Szvanétiában. Delica terepjáróinkba pattanva a Szvánok szent hegyi falvába, a helyi turizmus által romjaiból felélesztett Khaldéba autózunk. Innen gyalog folytatjuk utunkat a gleccservölgyben a Kaukázus 5000 méter magasságot elérő főgerincének irányába. A látványra nem lesz panasz: Grúzia legmagasabb alpi jellegű csúcsai emelkednek fölénk, többek között az ország legmagasabb pontja is a Shkhara (5193 m). A nagyszerű gerinc látványából a hágó előtti kaptató szakít ki minket, de szépen lassan, méterről méterre megküzdve az emelkedővel egy óra alatt már 3000 méter magasságban, a Transzkaukázusi Trekking útvonal legszebb természetes kilátópontjában találjuk magunkat. Tiszta idő esetén a Nagy-Kaukázus gerincének szvanétiai szakasza tárulhat elénk, a legendás Ushba és Adishi-gleccser látványával. Itt elfogyasztjuk magunkkal hozott késői ebédünket, és miután kifotóztuk magunk, vissza ereszkedünk Khaldéba, ahol a terepjáróink már várni fognak minket. Táv: 13 km. Szint 700 m fel és ennyi le. Ellátás: reggeli és vacsora.
 • 5. nap Mestia, Kutaiszi

  2
  Reggeli után bepakolunk buszunkba, de még nem hagyjuk el ezt a csodálatos vidéket. Felsétálunk a hegyoldalban fekvő sikátorokba, ahol betekinthetünk egy Svan toronyba, ahol régebben a helyiek éltek. Ide vészhelyzet esetén csak létrán keresztül lehet bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak. Miután megnéztük ezeket az egyedülálló módon kialakított házakat és megmásztunk egy svan tornyot, elhagyjuk a hegyeket és visszaindulunk Kutaiszibe. Késő délután érkezünk meg, hogy megpihenjünk egyet a városban, mielőtt Grúzia keleti részébe indulnánk. Lefekvés előtt, ha még marad időnk, sétálhatunk egyet az ország második legnépesebb városában, melynek hangulata élő piacával, 70-es évekbeli házaival visszarepít minket a szovjet időkbe. Este elmehetünk egyet közösen vacsorázni egy, általunk már jól bejáratott étterembe. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Kutaiszi, Uplistsikhe, Gori, Stepantsminda (Kazbegi)

  Reggeli után indulunk Stepantsmindába (más nevén Kazbegi), de útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a látnivalók között. Első megállónk Grúzia egyik legősibb városa, Uplistsikhe, amelyet még i.e. I. évezredben építettek. Itt egy kősziklába vájtak barlangszerű hatalmas csarnokot, lakóhelyiségeket és egy templomot. Folytatva utunkat megállunk Gori városában is, mely hatalmas erődjéről is híres, de leginkább Sztálin születési helyeként ismert. Itt megnézhetjük az egyedülálló, neki szentelt múzeumot is. Ezután északnak fordulva a Kaukázus középső részét célozzuk meg a főváros fölött. Ismét behatolunk a hegyek közé. Este érkezünk meg Kazbegi falujába, ahol egy helyi családnál szállunk meg a falusi turizmus keretében. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 7. nap Kazbegi, Juta (2230 m), Chaukhi-hágó (3338 m), Kazbegi

  4
  Ma egy hosszabb, de rendkívül látványos kirándulást teszünk a környéken, hiszen a varázslatos Chaukhi-hágóhoz túrázunk. Szállásunkról terepjáró buszokkal utazunk a Snostskali-völgyében fekvő Juta apró falváig. Innen indul egész napos gyalogtúránk a környék egyik legszebb panorámáját kínáló magashegyi hágóhoz. Menet közben először a Chaukhistskali folyó völgyében túrázunk, legelésző lovak és méregzöld legelők között, majd a völgy vége felé egyre inkább kitárul a Chaukhi csúcsainak elképesztő látványa. Mintha csak az olasz Dolomitokban lennénk, csipkés csúcsok hófoltokkal tarkítva, bővizű patakok, kristálytiszta tavak és hatalmas vízesések teszik emlékezetessé túránkat. 3000 méter fölött aztán merőben megváltozik a táj, itt csapatunk a magashegyi körülményeknek megfelelően már jóval lassabb tempóban teszi meg az utolsó másfél kilométert, jó eséllyel méretes hófoltok között. A hágóra való megérkezünk talán egész túránk csúcspontja lesz: szép idő esetén 360 fokos panoráma tárul elénk, és madártávlatból rálátunk majd az Abudelauri-gleccsertavakra is, melyek különlegessége, hogy az egymástól mindössze néhány km távolságra fekvő három tó más-más színben tündököl: a legsekélyebb világoskék, zöldes színben (Green Lake), a legmélyebb sötétkék (Blue Lake), míg a gleccservégződésben található harmadik tó tejszínes fehéren (White Lake) tükrözi vissza a környező hegyek kontúrjait. Miután kicsodálkoztuk magunkat, megebédeltünk és elkészítettünk jó néhány fotót, a már ismerős úton túrázunk vissza Juta falvába, majd onnan buszokkal visszautazunk szállásunkra. Ma különösen jól fog esni a vacsora vendéglátóinknál... Szintkülönbség gyalogosan: 1100 m fel/le, táv: 22 km, menetidő: 8-9 óra. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 8. nap Kazbegi, Truso-völgy, Zakagori erőd (2291 m), Gergeti Szentháromság templom, Kazbegi

  3
  A mai napon a Tergi-folyó mentén, a Truso-völgybe teszünk egy újabb kirándulást. Kazbegiből először Kobi településéig utazunk, ahonnan a mai túránk indul. A Truso-völgy végében található Ketrisi apró, romos falvacskája a célunk, ahova nagyjából szintben, a patak folyását követve, lassan emelkedve haladunk. Kétoldalt mélyzöld lankák által határolt völgyben egyre beljebb hatolva mind jobban kibontakozik a táj szépsége, és sorra tűnnek fel a Kaukázus hófödte, jeges vonulatai a távolban, mágnesként húzva maguk felé. Túránk legvégén a völgy felett magasodó Zakagori erőd lesz végállomásunk. A varázslatos panoráma mellett itt egy hosszabb pihenőt és pikniket tartunk a magunkkal hozott elemózsiákból, majd a már ismerős úton visszatúrázunk járműveinkhez. Még mielőtt a szállásunkra érnénk, buszainkkal felkanyarodunk Kazbegi fölött emelkedő hegyre, ahol megtekintjük a Grúzia egyik jelképének számító, a 14. században épült Gergeti Szentháromság templomot is. Az alattunk elterülő Kazbegi település, valamint a 5047 méteres Kazbek csúcsának látványával feltöltődve, naplemente környékén térünk vissza szállásunkra. Szint: 350 m fel/le, Táv: 22 km, menetidő: 7-8 óra. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 9. nap Kazbegi, Nagy-Gveleti-vízesés, Tbiliszi

  2
  A kellemes reggelit követően elbúcsúzunk szállásadóinktól, egy utolsó pillantást vetünk a Kazbek gyönyörű hegyére, majd a grúz-orosz határ közelébe, a néhány házból álló Gveleti településre buszozunk. Itt egy könnyebb gyalogtúrával felkeressük a környék két vízeséséből a nagyobbikat, majd több látnivalót is beiktatva Grúzia fővárosába, Tbiliszibe utazunk. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s különösen híres gyógyfürdőiről is. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek, melynek patinája a régi szovjet időket idézi. Miután elfoglaltuk a szállásunkat nekilódulunk és felfedezzük magunknak az állandóan pezsgő óvárost, este pedig megismerkedhetünk a főváros híres éjszakai életével is. Vízesés túra szint: 270 m fel és ennyi le, Táv: 4 km. Szállás: szálló, ellátás: reggeli
 • 10. nap Tbiliszi, Dezerter bazár, Kutaiszi

  1
  Reggelink után a csomagjainkkal a buszba szállunk, és még mielőtt elhagynánk a fővárost, felkeressük az élettel teli Dezerter bazárt, amely Tbilisi tulajdonképpeni élelmiszerpiaca. A piac eredete az 1920-as évekre, a grúz-orosz háború idejére vezethető vissza, amikor a háborúból megszökött „dezertőrök” ezen a helyszínen árusították a fegyvereiket, majd megélhetésük biztosítása miatt egyfajta cserekereskedelem alakult ki a helyszínen, amely ma a főváros legnagyobb élelmiszer bazárává fejlődött. Szabadprogramunk után Kutaiszi felé vesszük az irányt, ahová a délutáni órákban fogunk megérkezni. Elfoglaljuk a szállásunkat, és egy beszélgetős vacsora keretében elevenítjük fel élményeinket. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Kutaiszi, Martvili-kanyon, Prométheusz-barlang, Kutaiszi

  2
  A mai napot Kutaiszi környékén töltjük. Nagyjából egy órás buszozást követően érjük el Grúzia egyik legszebb látnivalóját, a Martvili-kanyont. A szinte függőlegesen az égbe nyúló sziklafalak fogják közre a zöldeskék színben pompázó folyót. Először kiépített túraútvonalon haladva gyalog tekintjük meg a csodálatos kanyont, meg-megállva, hogy fotók sokaságát készíthessük el. A továbbiakban, aki más szemszögből is szeretné megnézni a kanyont, az fakultatív program keretében felfújható gumicsónakon haladhat végig a folyó leglátványosabb szakaszán. Miután kiélveztük a látványt, rövid buszozás után egy más jellegü, de nem kevésbé látványos természeti látnivalót tekintünk meg. Ez a Prométheusz-barlang, mely még az aggteleki barlangon edződött barlangászokat is ámulattal tölti el. Itt gyalogosan, majd csónakokon fedezhetjük fel a csodálatos mészkő formációkban gazdag cseppkőbarlangot. Késő délután aztán transzferünkkel visszautazunk szállásunkra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 12. nap Kutaiszi

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.


Út ára tartalmazza

- az utazást Grúziában bérelt busszal végig a program során,
- a túrák megközelítéséhez szükséges külön terepjárók használatát,
- a szállásokat Mestiában, 4 éjszakára magánszállásokon, helyi családoknál, 3-3 reggelivel és vacsorával,
- a szállásokat Kutaisziben, 3 éjszakára szállóban, 2 reggelivel,
- a szállásokat Tbilisziben, 1 éjszakára szállóban, reggelivel,
- a szállásokat Kazbegiben, 3 éjszakára magánszállásokon, helyi családoknál, 3-3 reggelivel és vacsorával,
- Ushguliban a lovak használatának és a helyi lovas vezetőnek a díját,
- az összes egyéb túrát és kirándulást,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy(ek) árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a megjelölt járattal utazol (lásd Repülőjegy),
- a biztosítást, a belépőket,
- a fakultatív programok költségeit,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 370 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a program az itt megjelölt járat éppen aktuális menetrendjéhez igazodva a repülőtéren kezdődik és ott is fejeződik be. A repülőjegyet a légitársaság oldalán tudod megvásárolni. https://wizzair.com/hu-hu#/

Ha más járattal érkezel, az emiatt fellépő többletköltségek téged terhelnek.

Nemzetközi menetrend (Wizzair)

2024.06.18. Budapest - Kutaiszi 22:50 - 03:55 (2024.06.19.)
2024.06.30. Kutaiszi - Budapest 04:45 - 06:00 

Utazás

Mivel utazunk Grúziában?

Grúziában helyileg bérelt kisbusszal, a túráink során pedig többször terepjárókkal történik az utazás.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Grúziában?

Grúzia programunkra túrázási tapasztalattal rendelkező, aktív utasaink jelentkezését várjuk, hiszen a Guli-hágó keresztezése és a Chaukhi-hágó túráink kifejezetten nehezek, így fontos a megfelelő fizikai kondíció és állóképesség. Túráink egy része 2-3000 méter tengerszint feletti magasságban lesz, a Nagy-Kaukázus hegyláncai között, ahol az időjárás szinte az egyik percről a másikra változhat meg, és akár havazás is előfordulhat. Mivel az országban nagy távolságok vannak, így hosszú utazásokra is számítanunk kell.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (az időjárás változásai, valamint az orosz-grúz határon dúló politikai helyzet)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű! Az ilyen váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. Megértéseteket köszönjük!

Szállás

Milyenek a szállások Grúziában?

Az első éjszakát a repülőn töltjük. Utunk során szállókban és helyi családoknál, magánszállásokon szállunk meg falusi turizmus keretében. A szállókban a szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák szinte mindig két ágyasak, néhány speciális esettől eltekintve, amikor lehetnek háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A szállodákban van wi-fi. A helyi családoknál a magánszállásokon (Kazbegiben, Mestiában) módunk lesz bepillantást nyerni a helyiek életébe, kemencéjébe, megkóstolhatjuk a helyi házi kosztot, és megtapasztalhatjuk az igazi kaukázusi vendégszeretetet. Itt nem lesz saját fürdőszoba és WC, hanem a szobákon kívül található fürdőszoba használatát kell majd több utastársunkkal megosztani. Általában 4-8 emberre jut egy fürdőszoba és WC. Ezeken a szállásokon a szobák rendszerint több ágyasak (3-6), így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Grúziáról?

Ezekre a területekre utazunk: Grúzia, Svanetia, Kutaiszi, Kaukázus. Grúzia: Területe 69 700 km2. Északon a Kaukázus, délen a Kis-Kaukázus láncai húzódnak, közöttük fekszik a Rioni folyó völgye, az ún. Kolhisz, amely a Fekete-tengerhez fut ki. Szomszédos országok: Oroszország, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán. Fővárosa Tbiliszi, 1.4 millió lakossal. Lakosság száma 5,5 millió (grúz 70%), pravoszláv vallásúak, de élnek területén török és örmény kisebbségek is. Hivatalos nyelve a grúz, az orosz a második legelterjedtebb nyelv, és egyre többen beszélnek angolul.

Időeltolódás: + 2 óra Budapesthez képest Grúzia egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, ezen a területen 14:00 óra a pontos idő).

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak (230 V). Konnektorok EU szabvány szerintiek, a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.

Közbiztonság: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Grúzia nagyon biztonságos ország. Leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire akár európai országokba történő utazások alkalmával is. Ezen a területen sok szegény ember él, ezért nem kell az embereket elcsábulásra bírni, még ha a kultúrájuk ezt szigorúan is bünteti. Értékeinket (kamera, fényképezőgép) ne veszítsük szem elől, és ne hagyjuk szerteszét. Ez a térség alapvetően biztonságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra. Esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos, ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Milyen az időjárás Grúziában?

Grúzia klímája a hazánkéhoz hasonló nyáron, jórészt napos, de a hegyvidéken a klíma változatos is lehet. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25°C fok. Itt a nagyobb magasságban hirtelen változó idő lehetséges, esetleg eső is, illetve esténként számíthatunk ott hűvösre is. Érdemes hálózsákunkat és meleg pulóvert, esőkabátot is bekészíteni. A hegyeken kívül az időjárás nyáron egyenletesen napos, meleg nyár, néha rövid záporral.

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk Grúziába?

Amire nem árt felkészülni az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túracipőt csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Hálózsák (éjszakára lehűl a levegő, de fagypont alá sose csökken), amely még egy hostelben is jól jöhet, elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

Nem iszlám országokba látogatunk, szabadon viselhetünk európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Mivel utunk során előfordulhatnak korlátozott tisztálkodási lehetőségek, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Milyen a higiénia Grúziában? Kell védőoltás Grúziába?

Grúziában az egészségügyi helyzet jó, fertőző betegségek nincsenek, kötelezően előírt védőoltás nincs.

A csapvíz iható, de mindenképp érdemes kipróbálni Grúziában a világhírű Borjomi ásványvizet. Az illemhelyek esetében szintén készüljünk, hogy nem mindenhol lesz angol WC. Szállásainkra az angol WC jellemző, de a nyilvános illemhelyeken sokszor csak „tappancsos”, guggolós WC van! Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd.

Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.). A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. A hegyekben napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Milyen élelmiszert vigyünk magunkkal Grúziába?

Utazásunk önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk. Mindenképp érdemes kipróbálni a helyi konyhát. A grúz konyha világhíres, jellegzetes, változatos, és nagyon finom. Az árak jóval a hazaiak alatt vannak, így még inkább érdemes a helyi specialitásokat kipróbálni, s javasoljuk, hogy néha üljetek be egy-egy olcsó étterembe. A térség híres borairól, konyakjáról, így biztos oldott hangulatban töltjük majd az estéket. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő és szeszes italok megvásárlására mindig lesz lehetőség a városokban és a nagyobb falvakban. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, de mindig lesz idő az utánpótlásra. Az áruválaszték a boltokban európai szintű, főleg a nagyvárosokban, de az alapvető élelmiszereket mindenhol megvehetjük. Útközben mindig lesz lehetőség megállni, és út melletti vagy városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket.

Pénz-ügy

Mi Grúziában a hivatalos fizetőeszköz? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Grúzia hivatalos pénzneme a Lári (GEL). 1 USD – 2,4 GEL. Leginkább az amerikai dollárt kedvelik, de természetesen váltható az euró is.  Pénzváltásra lesz lehetőség az országba érkezés után. Nagyvárosokban sok pénzváltót találhatunk, mindig ezeknél váltsunk, sose "feketén", az utcán. ATM automaták a nagyvárosokban találhatóak, de inkább készpénzt érdemes magunkkal vinni. Az utazási csekkek beváltása nagyon nehézkes.
Költőpénznek napi 20-25 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem, stb.) 350-400 USD elegendő kell, legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye. Belépők ára általában 3 USD. Bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre rá kb. 20 dollárt.

Belépők, fakultatív programok tájékoztató jellegű árai (2023):

- A templomok és az erődök látogatása általában ingyenes.
- Mestia néprajzi múzeum: 5 USD
- Mestia skanzen: 3 USD
- Sztálin múzeum: 10 USD 
- Uplistikhe: 2 USD
- borravaló a helyi személyzetnek: kb. 20 USD / fő

Vám

Mi szükséges a Grúziába történő beutazáshoz?

Európai Unió tagállamainak állampolgárai, 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúzia területére.
Az utazáshoz útlevél szükséges, mely az országba történő belépést követően legalább 6 hónapig még érvényes kell legyen.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Grúziába?

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy gyakran vinned is kell őket egyszerre. A nagyobban a ruhák és a napi használatra nem szükséges dolgok, a kisebbik "kézipoggyász" iratokkal, élelemmel, vízzel, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak. Felesleges dolgokat nem érdemes hozni, mert majd mindennap másik szálláson leszünk, s az út végén kiderül, hogy sok mindent nem is használtunk. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

A repülőre felvihető kézipoggyász valamint a feladható nagy poggyász súlykorlátját az adott légitársaság szabályozza a megvásárolt jegy függvényében.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt (mely érvényes speciális terepre, lovaglásra, gumicsónakkal történő közlekedésre).

Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 29.250 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 21.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 46.810 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Mihály

"Nagyszerűen éreztem magam, és megismerhettem egy szép országot! Várakozásomnak teljesen megfelelt. A hegyi túrák és egyes ételek nagyon nagy benyomást tettek rám. Számomra leginkább a szállások lehetnek felejthetőek, ettől függetlenül én minden ismerősömnek ajánlani fogom ezt az utat!"

Dorottya

"Életre szóló élmény lett a grúziai utazás, szívesen fogom ajánlani az ismerőseimnek is. A hegyi térségekben töltött idő volt az utazás kedvenc része nekem, a két nagyobb hegyi túrázással csúcspontkènt, de örülök, hogy a városokban is töltöttünk időt, illetve ekkora részét láttuk Grúziának köszönhetően a komplex programnak, a sok utazás sem volt éppen ezért megterhelő. A társaság és a túravezető személye is sokat adott a csodás élményhez."

Katalin

"Zseniális 10 nap volt. A hágók miatt jöttem el, de végül minden napját élveztem. Jól összerakott program, jó társaság, az időjárás is kegyes volt, minden összejött."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.