Bejelentkezés

Grúzia (aktív)

Grúzia természeti szépségei újragondolva, még aktívabban

A Nagy- és Kis-Kaukázus vonulatai között fekvő Grúzia rendkívül sokszínű ország, hiszen Európa és Ázsia határán, egymástól teljesen eltérő kultúrák találkozási sávjában, hihetetlen természeti mozaikosság jellemzi. Grúzia aktív túránk során arra koncentrálunk, hogy minél többet lássunk a Kaukázus vad vidékéből, így túrázva és lóháton, néhol pedig bérelt terepjárókkal keressük majd fel a hegyvidékek legvadregényesebb és legszebb túráit. Sokat utazunk, hogy itt létünk alatt még jobban megismerkedjünk az autentikus grúz gasztronómiával, az egyszerű, de hihetetlenül vendégszerető vidéki emberekkel és a modern, pezsgő főváros életével is. Utazásunkat a helyiek által szolgáltatott szállások koronázzák meg, bepillantást nyerve mindennapi életükbe, így még intenzívebb élményekkel kapunk majd egész képet Grúziáról, aktívan.
 
Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
- az UNESCO Világörökség részét képező Felső-Szvanétiai települések,
- a Guli-hágó keresztezés a Nagy-Kaukázus fővonulatának a látványával,
- lovaglás a Shkhara-gleccserig,
- Uplistsikhe barlangvárosa, amely az i.e. I. évezredből maradt fenn,
- az 5047 m magas Kazbeg alvó vulkáni tömege,
- Chaukhi-hágó, amely az egyik legszebb kaukázusi panorámát kínálja,
- a Truso-völgy ásványforrásai és travertin kőzetei,
- a 25 méter magasból lezúduló Nagy-Gveleti vízesés,
- Tbilisi multikulturális óvárosa és a mindig pezsgő Dezerter bazár.

Időpontok

 • 2023. augusztus 05 → 15.
 • 1. nap Mestia

  2
  Kutaiszi repülőteréről indul programunk, ahonnan bérelt buszunkkal továbbindulunk a Kaukázus irányába. Pár órás utazás után magunk mögött hagyjuk Zugdidi városát, érintjük a Jvari víztározót, és egyre beljebb hatolunk a Kaukázus hegyei közé, a mesés Svaneti tartományba. Ez a régió, ahova csak nagyon kevés turista jut el, csak a nyári hónapokban látogatható. Itt nem is olyan régen még élt a vérbosszú törvénye, kultúrája Grúzián belül is különlegesnek számít. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Mestia Svaneti központja, és a mai napon innen indítjuk felfedező útjainkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választhatjuk meg a mai nap programját, de bármerre is megyünk, mindenhol gyönyörű panorámában van részünk. Busszal közelítjük meg mai túránk kiindulópontját, majd egy függőhídon átkelve behatolunk a sűrű fenyvesbe. Lassan felfelé haladva egy hegyi folyó mellett, egyre ritkul a növényzet, majd megpillantjuk célunkat, egy a folyóba beszakadó gleccsert. Eltúrázunk a jégfolyó végéig, majd miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, visszaindulunk buszunkhoz. Vacsorára visszatérünk Mestiába. (Gyalogtúra gleccserhez, szintkülönbség: 100 m fel, 100 m le, táv: 6 km oda-vissza) Szállás: magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 2. nap Mestia, Mazeri, Guli-hágó (2953 m), Mestia

  4
  A vendégszerető házigazdáinktól kapott bőséges reggelink elfogyasztását követően felkerekedünk, hogy Mestia legszebb trekking túráján, a Guli-hágó keresztezése közben ismerkedjünk meg a Nagy-Kaukázus vad és szemet gyönyörködtető vidékével. Terepjárókba szállunk és Mazeri településig utazunk, ahol a túránk kiindulópontja található. A Gulichala folyó kíséretében alig észrevehetően emelkedünk a ritkán jelzett ösvényen, számos romos kőépületet és pusztuló szván tornyot látunk majd, mire megérkezünk a szép kilátóhelyes pihenőhelyünkhöz. Lassan a hátunk mögött hagyjuk az erdőt és a magashegyi füves legelőkön szerpentínezünk egyre feljebb, miközben rácsodálkozunk a „Kaukázus matternhorjaként” emlegetett Ushba 4700 méter magas déli csúcsára. Kis idő elteltével a Guli-gleccsert is látni fogjuk, amelynek morénasánca és gleccserkapuja iskolapéldája e glaciális formakincseknek. A nehezen követhető, élesen kanyargó ösvényre érve már közel leszünk a Guli-hágóhoz, amelyet elérve gyönyörűen kibontakozik majd előttünk a Nagy-Kaukázus hóval és gleccserekkel fedett, éles gerincű vonulata. A hágón pihenünk egy kiadósabbat, és nekilátunk a hosszú, izgalmas ereszkedésünknek. Ezen a részen még nyáron is előfordulhatnak hófoltok, és valószínűsíthető, hogy több patakot is kereszteznünk kell majd, melynek vizei a fentebbi régiók gleccser- és hóolvadásából táplálkoznak. Mestiába a kora esti órákba fogunk visszaérkezni, ahol egy kellemesen hideg csapolt sörrel koccintunk majd a napi teljesítményünkre, aztán szállásunkra megyünk, ahol már várni fognak minket a gazdag vacsoránkkal. Táv: 19 km, Szint: 1350 m fel és 1541 m le. Ellátás: reggeli és vacsora.
 • 3. nap Mestia, Ushguli, Shkhara-gleccser, Mestia

  3
  A reggelink után terepjárókkal elutazunk Ushguli településre, ahol szván lovászainkkal fogunk találkozni. Ushgulit a legmagasabban fekvő, állandó lakossággal rendelkező „európai” településnek tartják, amely Felső-Szvanétia részeként az UNESCO Világörökség tagja. Autentikus épületei, az idő múlásával viaskodó szván tornyai hetven családnak nyújtanak otthont. Lovas programunkhoz több helyi kísérő fog csatlakozni, akiknek a segítségével fellovagolhatunk Grúzia legmagasabb hegyéről (Shkhara, 5063 m) lenyúló, egyik gleccserének a nyelvéhez. Akik bizonytalanok a hosszabb lovaglással kapcsolatosan, ők egy rövidebb túrán tapasztalhatják meg a Kaukázus hegyláncai közötti lovaglás felejthetetlen élményét. Mestiába késő délután fogunk visszaérni. Lovaglós program időtartalma: 4-5 óra. Ellátás: reggeli és vacsora.
 • 4. nap Mestia, Kutaiszi

  2
  Reggeli után bepakolunk buszunkba, de még nem hagyjuk el ezt a csodálatos vidéket. Felsétálunk a hegyoldalban fekvő sikátorokba, ahol betekinthetünk egy Svan toronyba, ahol régebben a helyiek éltek. Ide vészhelyzet esetén csak létrán keresztül lehet bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak. Miután megnéztük ezeket az egyedülálló módon kialakított házakat és megmásztunk egy svan tornyot, elhagyjuk a hegyeket és visszaindulunk Kutaiszibe. Késő délután érkezünk meg, hogy megpihenjünk egyet a városban, mielőtt Grúzia keleti részébe indulnánk. Lefekvés előtt, ha még marad időnk, sétálhatunk egyet az ország második legnépesebb városában, melynek hangulata élő piacával, 70-es évekbeli házaival visszarepít minket a szovjet időkbe. Este elmehetünk egyet közösen vacsorázni egy, általunk már jól bejáratott étterembe. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Kutaiszi, Uplistsikhe, Gori, Stepantsminda (Kazbegi)

  Reggeli után indulunk Stepantsmindába (más nevén Kazbegi), de útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a látnivalók között. Első megállónk Grúzia egyik legősibb városa, Uplistsikhe, amelyet még i.e. I. évezredben építettek. Itt egy kősziklába vájtak barlangszerű hatalmas csarnokot, lakóhelyiségeket és egy templomot. Folytatva utunkat megállunk Gori városában is, mely hatalmas erődjéről is híres, de leginkább Sztálin születési helyeként ismert. Itt megnézhetjük az egyedülálló, neki szentelt múzeumot is. Ezután északnak fordulva a Kaukázus középső részét célozzuk meg a főváros fölött. Ismét behatolunk a hegyek közé. Este érkezünk meg Kazbegi falujába, ahol egy helyi családnál szállunk meg a falusi turizmus keretében. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 6. nap Kazbegi, Juta (2230 m), Chaukhi-hágó (3338 m), Kazbegi

  4
  Ma egy hosszabb, de rendkívül látványos kirándulást teszünk a környéken, hiszen a varázslatos Chaukhi-hágóhoz túrázunk. Szállásunkról terepjáró buszokkal utazunk a Snostskali-völgyében fekvő Juta apró falváig. Innen indul egész napos gyalogtúránk a környék egyik legszebb panorámáját kínáló magashegyi hágóhoz. Menet közben először a Chaukhistskali folyó völgyében túrázunk, legelésző lovak és méregzöld legelők között, majd a völgy vége felé egyre inkább kitárul a Chaukhi csúcsainak elképesztő látványa. Mintha csak az olasz Dolomitokban lennénk, csipkés csúcsok hófoltokkal tarkítva, bővizű patakok, kristálytiszta tavak és hatalmas vízesések teszik emlékezetessé túránkat. 3000 méter fölött aztán merőben megváltozik a táj, itt csapatunk a magashegyi körülményeknek megfelelően már jóval lassabb tempóban teszi meg az utolsó másfél kilométert, jó eséllyel méretes hófoltok között. A hágóra való megérkezünk talán egész túránk csúcspontja lesz: szép idő esetén 360 fokos panoráma tárul elénk, és madártávlatból rálátunk majd az Abudelauri-gleccsertavakra is, melyek különlegessége, hogy az egymástól mindössze néhány km távolságra fekvő három tó más-más színben tündököl: a legsekélyebb világoskék, zöldes színben (Green Lake), a legmélyebb sötétkék (Blue Lake), míg a gleccservégződésben található harmadik tó tejszínes fehéren (White Lake) tükrözi vissza a környező hegyek kontúrjait. Miután kicsodálkoztuk magunkat, megebédeltünk és elkészítettünk jó néhány fotót, a már ismerős úton túrázunk vissza Juta falvába, majd onnan buszokkal visszautazunk szállásunkra. Ma különösen jól fog esni a vacsora vendéglátóinknál... Szintkülönbség gyalogosan: 1100 m fel/le, táv: 22 km, menetidő: 8-9 óra. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 7. nap Kazbegi, Truso-völgy, Zakagori erőd (2291 m), Gergeti Szentháromság templom, Kazbegi

  3
  A mai napon a Tergi-folyó mentén, a Truso-völgybe teszünk egy újabb kirándulást. Kazbegiből először Kobi településéig utazunk, ahonnan a mai túránk indul. A Truso-völgy végében található Ketrisi apró, romos falvacskája a célunk, ahova nagyjából szintben, a patak folyását követve, lassan emelkedve haladunk. Kétoldalt mélyzöld lankák által határolt völgyben egyre beljebb hatolva mind jobban kibontakozik a táj szépsége, és sorra tűnnek fel a Kaukázus hófödte, jeges vonulatai a távolban, mágnesként húzva maguk felé. Túránk legvégén a völgy felett magasodó Zakagori erőd lesz végállomásunk. A varázslatos panoráma mellett itt egy hosszabb pihenőt és pikniket tartunk a magunkkal hozott elemózsiákból, majd a már ismerős úton visszatúrázunk járműveinkhez. Még mielőtt a szállásunkra érnénk, buszainkkal felkanyarodunk Kazbegi fölött emelkedő hegyre, ahol megtekintjük a Grúzia egyik jelképének számító, a 14. században épült Gergeti Szentháromság templomot is. Az alattunk elterülő Kazbegi település, valamint a 5047 méteres Kazbek csúcsának látványával feltöltődve, naplemente környékén térünk vissza szállásunkra. Szint: 350 m fel/le, Táv: 22 km, menetidő: 7-8 óra. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 8. nap Kazbegi, Nagy-Gveleti-vízesés, Tbiliszi

  2
  A kellemes reggelit követően elbúcsúzunk szállásadóinktól, egy utolsó pillantást vetünk a Kazbek gyönyörű hegyére, majd a grúz-orosz határ közelébe, a néhány házból álló Gveleti településre buszozunk. Itt egy könnyebb gyalogtúrával felkeressük a környék két vízeséséből a nagyobbikat, majd több látnivalót is beiktatva Grúzia fővárosába, Tbiliszibe utazunk. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s különösen híres gyógyfürdőiről is. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek, melynek patinája a régi szovjet időket idézi. Miután elfoglaltuk a szállásunkat nekilódulunk és felfedezzük magunknak az állandóan pezsgő óvárost, este pedig megismerkedhetünk a főváros híres éjszakai életével is. Vízesés túra szint: 270 m fel és ennyi le, Táv: 4 km. Szállás: szálló, ellátás: reggeli
 • 9. nap Tbiliszi, Dezerter bazár, Kutaiszi

  1
  Reggelink után a csomagjainkkal a buszba szállunk, és még mielőtt elhagynánk a fővárost, felkeressük az élettel teli Dezerter bazárt, amely Tbilisi tulajdonképpeni élelmiszerpiaca. A piac eredete az 1920-as évekre, a grúz-orosz háború idejére vezethető vissza, amikor a háborúból megszökött „dezertőrök” ezen a helyszínen árusították a fegyvereiket, majd megélhetésük biztosítása miatt egyfajta cserekereskedelem alakult ki a helyszínen, amely ma a főváros legnagyobb élelmiszer bazárává fejlődött. Szabadprogramunk után Kutaiszi felé vesszük az irányt, ahová a délutáni órákban fogunk megérkezni. Elfoglaljuk a szállásunkat, és egy beszélgetős vacsora keretében elevenítjük fel élményeinket. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Kutaiszi, Martvili-kanyon, Prométheusz-barlang, Kutaiszi

  2
  A mai napot Kutaiszi környékén töltjük. Nagyjából egy órás buszozást követően érjük el Grúzia egyik legszebb látnivalóját, a Martvili-kanyont. A szinte függőlegesen az égbe nyúló sziklafalak fogják közre a zöldeskék színben pompázó folyót. Először kiépített túraútvonalon haladva gyalog tekintjük meg a csodálatos kanyont, meg-megállva, hogy fotók sokaságát készíthessük el. A továbbiakban, aki más szemszögből is szeretné megnézni a kanyont, az fakultatív program keretében felfújható gumicsónakon haladhat végig a folyó leglátványosabb szakaszán. Miután kiélveztük a látványt, rövid buszozás után egy más jellegü, de nem kevésbé látványos természeti látnivalót tekintünk meg. Ez a Prométheusz-barlang, mely még az aggteleki barlangon edződött barlangászokat is ámulattal tölti el. Itt gyalogosan, majd csónakokon fedezhetjük fel a csodálatos mészkő formációkban gazdag cseppkőbarlangot. Késő délután érünk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Kutaiszi

  A mai napon elbúcsúzunk Grúziától, szervezett programunk már nincs. Transzferünkkel kiutaztunk a repülőtérre, ahol programunk végződik.
Az oldalon látható képeket Pál Máté és Radics Tamás készítették. A borítóképet Terpó Veronika utasunk készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.