Grúzia (aktív)

Grúzia természeti szépségei, opcionális csúcsmászással: Kazbek - 5047 m.

Grúziában mindenki megtalálhatja azt, ami számára a szabadidő legideálisabb eltöltéséhez szükséges. Kulturális látnivalók, templomok, világhíres konyha, borok, tenger és hegyek. Új utunkon a kaukázusi ország legjellemzőbb természeti látnivalóiból szemezgetünk, látványos túrákat teszünk a Kaukázus egyik legszebb hegye, az Ushba lábánál, kanyonokba és barlangokba látogatunk. A megfelelő kondíciót megszerezve kiegészítő programként megmászhatod, s megkoronázhatod aktív túránkat a grúz-orosz határon magasodó Kazbek 5.047 méteres csúcsának megmászásával. Grúzia aktívan!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. július 04. -
2019. július 13.
2019. július 03. -
2019. július 13.
A jelentkezés lezárult
2019. augusztus 15. -
2019. augusztus 24.
2019. augusztus 14. -
2019. augusztus 24.
A jelentkezés lezárult
1

 
Mestia
 

Érkezés Kutaiszi repülőterére, ahonnan bérelt buszunkkal rögtön továbbindulunk a Kaukázus irányába. Pár órás utazás után magunk mögött hagyjuk Zugdidi városát, érintjük a Jvari víztározót, és egyre beljebb hatolunk a Kaukázus hegyei közé, a mesés Svaneti tartományba. Ez a régió, ahova csak nagyon kevés turista jut el, csak a nyári hónapokban látogatható. Itt nem is olyan régen még élt a vérbosszú törvénye, kultúrája Grúzián belül is különlegesnek számít. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Mestia Svaneti központja, és a mai napon innen indítjuk felfedező útjainkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választhatjuk meg a mai nap programját, de bármerre is megyünk, mindenhol gyönyörű panorámában van részünk. Busszal közelítjük meg mai túránk kiindulópontját, majd egy függőhídon átkelve behatolunk a sűrű fenyvesbe. Lassan felfelé haladva egy hegyi folyó mellett, egyre ritkul a növényzet, majd megpillantjuk célunkat, egy a folyóba beszakadó gleccsert. Eltúrázunk a jégfolyó végéig, majd miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, visszaindulunk buszunkhoz. Vacsorára visszatérünk Mestiába. (Gyalogtúra gleccserhez, szintkülönbség: 100 m fel, 100 m le, táv: 6 km oda-vissza) Szállás: magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.

2

 
Mestia, Koruldi tavak
 

Miután bőségesen megreggeliztünk vendégszerető házigazdáinknál, egész napos túrázásra indulunk. Célunk a Koruldi tavak, melyek a környék legszebb vidékén fekszenek. Gyalog indulunk Mestiából, egész napos túrázásra felkészülve. Rövid gyaloglást követően magunk mögött hagyjuk a várost, és ritkás erdőben haladunk. Fokozatosan tárul ki előttünk a Kaukázus hóborította hegyeinek panorámája. Alpesi tájakon a hosszú és fárasztó folyamatosan emelkedő ösvényen kb. négy óra alatt érjük el célunkat, a Koruldi tavakat. Csodálatos a vízben tükröződő havas csúcsok látványa. Piknikezünk, élvezzük a kilátást, majd még tovább gyalogolunk, közelebb a hegyekhez, elkészítjük fotóinkat, majd visszaindulunk. A kora esti órákban érünk vissza szállásunkra, ahol vacsorával várnak minket. (Gyalogtúra szintkülönbség: 1 400 m. fel, 1 400 m. le, táv: 18 km. oda-vissza) Szállás Mestiában, a megszokott vendégszállásunkon. Szállás: magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.

3

 
Mestia, Kutaiszi
 

Reggeli után bepakolunk buszunkba, de még nem hagyjuk el ezt a csodálatos vidéket. Felsétálunk a hegyoldalban fekvő sikátorokba, ahol betekinthetünk egy Svan toronyba, ahol régebben a helyiek éltek. Ide vészhelyzet esetén csak létrán keresztül lehet bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak. Miután megnéztük ezeket az egyedülálló módon kialakított házakat és megmásztunk egy svan tornyot, elhagyjuk a hegyeket és visszaindulunk Kutaiszibe. Késő délután érkezünk meg, hogy megpihenjünk egyet a városban, mielőtt Grúzia keleti részébe indulnánk. Lefekvés előtt, ha még marad időnk, sétálhatunk egyet Kutaisziben, melynek hangulata élő piacával, 70-es évekbeli házaival visszarepít minket a szovjet időkbe. Megnézhetjük a régi zsidó negyedet és a szépen restaurált óvárost. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

4

 
Kutaiszi, Uplistsikhe, Gori, Stepantsminda (Kazbegi)
 

Reggeli után indulunk Stepantsmindaba (Kazbegi), de útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a látnivalók között. Első megállónk Grúzia egyik legősibb városa, Uplistsikhe, amelyet még i.e. I. évezredben építettek. Itt egy kősziklába vájtak barlangszerű hatalmas csarnokot, lakóhelyiségeket és egy templomot. Folytatva utunkat megállunk Gori városában is, mely hatalmas erődjéről is híres, de leginkább Sztálin születési helyeként ismert. Itt megnézhetjük az egyedülálló, neki szentelt múzeumot is. Ezután északnak fordulva a Kaukázus középső részét célozzuk meg a főváros fölött. Ismét behatolunk a hegyek közé. Este érkezünk meg Kazbegi falujába, ahol helyi családoknál szállunk meg, a falusi turizmus keretében. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora.

5

 
Kazbegi, Gergeti Trinity templom, Kazbegi
 

Reggeli után kirándulásra indulunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor túránk során megpillanthatjuk Grúzia legmagasabb csúcsát, az 5047 méter magas Kazbegi hegyet. Ha jó az idő, és jó erőben vagyunk, feltúrázhatunk a Gergeti Trinity templomhoz, mely 2170 méter magasan fekszik, így 500 méter szintkülönbséget kell legyőzni. Aki nem szeretne gyalogolni, bérelhet a felfelé vezető útra terepjárót. A fennmaradó időben lehet a faluban pihenni, folytatni a grúz konyha remekeinek megismerését, ismerkedni a helyiekkel. Szintkülönbség gyalogosan: 500 m fel/le, táv: 6 km, menetidő: 3 óra. Szállás Kazbegiben, magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.

Ha jelentkeztél a Kazbek csúcsmászásra is, akkor annak a négy (öt) napnak a részletes programját a csúcstúrák között találod!

6

 
Kazbegi, Abudelauri-tavak, Kazbegi
 

Ma egy hosszabb, de rendkívül látványos kirándulást teszünk a környéken: az Abudelauri-tavakhoz túrázunk. Szállásunkról terepjáró buszokkal utazunk a Snostskali-völgyében fekvő Juta apró falváig. Innen indul egész napos gyalogtúránk a varázslatos környezetben elhelyezkedő hegyi tavakhoz. Az Abudelauri-gleccsertavak különlegessége, hogy az egymástól mindössze 1-1,5 km távolságra fekvő három tó más-más színben tündököl: a legsekélyebb világoskék, zöldes színben (Green Lake), a legmélyebb sötétkék (Blue Lake), míg a gleccservégződésben található harmadik tó tejszínes fehéren (White Lake) tükrözi vissza a környező hegyek kontúrjait. Miután bebarangoltuk ezt a mesés tóvidéket, a már ismerős úton túrázunk vissza Juta falvába, majd onnan buszokkal visszautazunk szállásunkra. Ma különösen jól fog esni a vacsora vendéglátóinknál... Szintkülönbség gyalogosan: 1100 m fel/le, táv: 22 km, menetidő: 8-9 óra. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora.

Ha jelentkeztél a Kazbek csúcsmászásra is, akkor annak a négy (öt) napnak a részletes programját a csúcstúrák között találod!

7

 
Kazbegi, Truso-völgy, Ketrisi, Kazbegi
 

A mai napon a Tergi-folyó mentén, a Truso-völgybe teszünk egy újabb kirándulást. Kazbegiből először Kobi településéig utazunk, ahonnan a mai túránk indul. A Truso-völgy végében található Ketrisi apró, romos falvacskája a célunk, ahova nagyjából szintben, a patak folyását követve, lassan emelkedve haladunk. Kétoldalt mélyzöld lankák által határolt völgyben egyre beljebb hatolva mind jobban kibontakozik a táj szépsége, s sorra tűnnek fel a Kaukázus hófödte, jeges vonulatai a távolban, mágnesként húzva maguk felé. Ketrisi településen piknik a magunkkal hozott elemózsiákból, majd a már ismerős úton visszatúrázunk járműveinkhez. A túra után visszatérünk ismerős szállásunkra. Szintkülönbség gyalogosan: 150 m fel/le, táv: 18 km oda-vissza, menetidő: 5-6 óra. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora.

Ha jelentkeztél a Kazbek csúcsmászásra is, akkor annak a négy (öt) napnak a részletes programját a csúcstúrák között találod!

8

 
Kazbegi, Tbiliszi, Kutaiszi
 

Ma délelőtt még egy utolsót kirándulhatunk a környéken, s felkereshetjük a Gveleti-vízeséseket, majd az ország fővárosa, Tbiliszi felé vesszük az irányt. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s különösen híres gyógyfürdőiről is. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek, melynek patinája a régi szovjet időket idézi. Ismerkedő sétánk során megtekinthetjük a Metekhi templomot, a Narikala erődöt a Szent Miklós templommal, a Tsminda Sameba katedrálist, s a városnézés után megpihenve megkóstolhatjuk a helyi konyha remekeit. A délutáni órákban aztán Kutaiszi felé utazunk tovább, ahova az esti órákban érkezünk. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

Ha jelentkeztél a Kazbek csúcsmászásra is, akkor annak a négy (öt) napnak a részletes programját a csúcstúrák között találod!

9

 
Kutaiszi, Martvili kanyon, Prométheusz barlang, Kutaiszi
 

A mai napot Kutaiszi környékén töltjük. Nagyjából egy órás buszozást követően érjük el Grúzia egyik legszebb látnivalóját, a Martvili kanyont. A szinte függőlegesen az égbe nyúló sziklafalak fogják közre a zöldeskék színben pompázó folyót. Először kiépített túraútvonalon haladva gyalog tekintjük meg a csodálatos kanyont, meg-megállva, hogy fotók sokaságát készíthessük el. A továbbiakban, aki más szemszögből is szeretné megnézni a kanyont, az fakultatív program keretében felfújható gumicsónakon haladhat végig a folyó leglátványosabb szakaszán. Miután kiélveztük a látványt, rövid buszozás után egy más jellegű, de nem kevésbé látványos természeti látnivalót tekintünk meg. Ez a Prométheusz barlang, mely még az aggteleki barlangon edződött barlangászokat is ámulattal tölti el. Itt előbb gyalogosan, majd csónakokba szállva fedezhetjük fel a csodálatos mészkő formációkban gazdag cseppkőbarlangot. Késő délután érünk vissza szállásunkra. Búcsúvacsora, majd pakolás, és készülődés a hazautazásra. Várhatóan a kora hajnali órákban kimegyünk a reptérre. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

Ha jelentkeztél a Kazbek csúcsmászásra is, akkor annak a négy (öt) napnak a részletes programját a csúcstúrák között találod!

10

 
Kutaiszi
 

A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés