USA, nemzeti parkok

A Vadnyugat nemzeti parkjai Yellowstone-tól Las Vegas-ig

2017. augusztus 21-én teljes napfogyatkozás lesz az USA területén. Azon a napon csoportjaink a Yellowstone nemzeti parkban a részleges napfogyatkozás sávjában tartózkodnak.

Napfogyatkozás a Yellowstone-ban? Most kell jönni! :)
Észak-Amerikai túránk során az Amerikai Egyesült Államok és Földünk talán leglátványosabb nemzeti parkjait látogatjuk meg. A Yellowstone gejzírjei, medvékkel és bölényekkel, az Arches Nemzeti Park egyedülálló sziklahídjai, a Grand Canyon, és sok más felejthetetlen látnivaló vár rád. Utunk nagy része a több millió éves Colorado fennsíkra vezet, ahol a sziklás, félsivatagos vidéken az erózió munkája drámai szépségű tájakat alakított ki. Azi itt élő indián törzsek, a navahók, apacsok, uték ősi földjén többek között olyan páratlan helyeket látogatunk meg, mint a Bryce Canyon a lángoló sziklatornyaival, a Grand Canyon, a vadnyugati western filmekből jól ismert sziklaalakzatok a Monument Valley-ben, vagy a felejthetetlen szépségű Antelope Canyon. Sziklás sivatagi tájakat, felejthetetlen szépségű erdőket, hóborította hegyeket, folyókat is láthatunk, egyedülálló élővilággal, valamint Las Vegast, a szerencsejátékok fővárosát, mely sohasem alszik. Utunk nem csak a Vadnyugat természeti szépségeit kínálja, hanem kulturális utazás is egyben az amerikai őslakos indiánok területére, valamint bepillanthatunk az amerikai életforma jelenébe és múltjába is egy rövid autós utazás keretében, a sokszor megénekelt öreg 66-os úton.  

Kiemelt látnivalók az utazás során:  

- Yellowstone-ban a gejzírek, hőforrások, medvék és bölények
- Bryce Canyon amfiteátruma, a naplementében lángoló sziklatornyokkal 
- a felhők felett úszó Canyonlands Nemzeti Park
- az Arches Nemzeti Park sziklaformációi
- Monument Valley
- az Antelope Canyon lenyűgöző formái és színei
- Grand Canyon, a Colorado folyó vájta gigászi sebhely Földünkön
- Las Vegas, a szerencsejátékok főváros

- Death Valley: Badwater Basin, az USA legmélyebb pontja, és a Zabriskie Point
- Yosemite völgy az El Capitan és Half Dome sziklákkal, mamutfenyők
- San Francisco, a nyugati park legszebb metropolisza
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. augusztus 19. -
2017. szeptember 01.
2017. augusztus 18. -
2017. szeptember 02.
A jelentkezés lezárult
2017. augusztus 20. -
2017. szeptember 02.
2017. augusztus 19. -
2017. szeptember 03.
A jelentkezés lezárult
Figyelem! Négy napos hosszabbítási lehetőség: Death Valley Nemzeti Park, Yosemite Nemzeti Park, San Francisco - extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni az USA nemzeti parkjaiból. A kiegészítő program során folytatjuk utunkat a Csendes-óceán felé, és meglátogatjuk USA, és Földünk egyik legforróbb helyét, a hírhedt Death Valley Nemzeti Parkot. Innen a Sierra Nevada hegyláncai felé vesszük az irányt, ahol a Yosemite völgy felejthetetlen vízesései, sziklái, erdei között töltünk el egy napot. Végállomásunk San Francisco, a Golden Gate híd, Alcatraz és sok egyéb látnivaló. Sivatagok, hegyek, erdők, és még sok élmény vár azokra akik a hosszabbítást is választják.

A kiegészítő program felára 119.000.-Ft Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2017. május 27-én / 2017. augusztus 19-én indul és 2017. június 13-ig / 2017. szeptember 5-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!

Kedves Érdeklődő! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel ez a program, és már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, mindenképpen jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett megfelelő minőségű szállásokat biztosítani tudjuk! Köszönjük!
1

 
Bozeman
 

Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában. Kicsit pihenünk a hosszú utazás után, majd elindulunk, hogy feltöltsük készleteinket. Szállásunk szállodában (motel) lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Bozeman, Yellowstone Nemzeti Park
 

Korán reggel indulunk, hogy pár órás autózás után, a Yellowstone Nemzeti Parkba érjünk. Miután megérkezünk, elfoglaljuk szállásunkat egy kempingben, élelmiszer készleteinket elhelyezzük a medvebiztos tárolókban, majd elindulunk, hogy felfedezzük a világhíres nemzeti park leglátványosabb helyeit. A vidék bővelkedik a természeti szépségekben és képződményekben, valamint rendkívül gazdag állatvilággal büszkélkedhet. A terület vulkáni eredetű és a kései vulkanikus utó működések ma is hatnak és alakítják a felszínt. Az utó vulkanizmus eredményeként ma is 10 ezernél több gejzír, melegforrás és sárvulkán található a Nemzeti Parkban. Működésük eredményei a csodálatos gejzírit kúpok és a melegforrások mésztufa-gát rendszerei. Egyik leghíresebb gejzír az Öreg Hűséges, amely 80 éve mintegy 65 percenként, szinte óramű pontossággal lövi több emelet magasságba a forró gőzt és vizet. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

3

 
Yellowstone Nemzeti Park
 

A mai napra még bőven maradt látnivaló, így reggeli után nem vesztegetjük az időt, irány a Yellowstone kanyon, ahol a puha riolitba meredek falakat vágott a Yellowstone folyó. A 200 méteres falak mentén, mint hatalmas gyertyák állnak sorba a hatalmas kvarcit oszlopok, amelyeknek tetején halászsasok fészkelnek. A vulkáni üveg, az obszidián, egész bércet alkot, amelyet az indiánok fegyverek és eszközök készítésére használtak. Természetesen nem hagyjuk ki a park legnagyobb hévforrását, a Grand Prismatic Spring – et, melynek vízét a 71 fokos kénes vízben élő, algák, mikroorganizmusok és ásványi lerakódások, varázsolják színpompássá. Itt is van esély, hogy találkozhatunk a turistákhoz hozzászokott, kolduló fekete medvékkel, melyek szinte már szimbólumai a területnek. Mellettük ha nagy szerencsénk van, az óriási termetű grizzly is szem elé kerülhet, de számuk korántsem olyan nagy, mint a fekete medvéké. Különleges értéke a parknak a mintegy ezer példányú bölény állomány, amelyet sikerült megmenteni a korábbi mészárlásoktól. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz.

4

 
Yellowstone Nemzeti Park, Bryce Canyon Nemzeti Park
 

A mai napon hosszú, estig tartó autózás vár ránk a Bryce Canyon Nemzeti Parkba, mely utazásunk talán legkülönlegesebb látnivalóit tartogatja számunkra. A kora esti órákban érkezünk meg, így miután elfoglaltuk szállásunkat, még lehet hogy marad időnk megcsodálni a természet egyedülálló csodáját a lenyugvó nap sugarainál. Szállásunk a park közelében kempingben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

5

 
Bryce Canyon Nemzeti Park
 

A mai napon a Bryce Canyon egyedülálló csodavilágát fedezzük fel. Korán kelünk, hogy a felkelő nap fényénél is kigyönyörködhessük magunkat az elénk táruló látványban. Az amfiteátrumokat megtöltő, földből ezer számra kinövő kis homokkő sziklatornyok keletkezésüket a keményebb, a tornyot kalapként védő dolomitnak köszönhetik. A puha és kemény rétegek különböző eróziójának eredményeképpen sok különböző alakú hoodoos, vagyis sziklatorony jöhetett létre, amelyek a vas elszínező hatása következtében sárga, narancs, vörös és barna színben pompáznak. Hogy ezeket a sziklatornyokat minél jobban szemügyre vehessük, egy könnyű körtúrát teszünk közöttük, majd a lemenő nap vöröses fényében búcsúzunk el ezektől a különleges formájú szikláktól. Szállásunk a park közelében kempingben lesz.
Táv: kb. 7-8 kilométer, szintkülönbség: 535 méter fel / le. 

6

 
Bryce Canyon Nemzeti Park, Goblin Valley, Canyonlands, Moab
 

Reggeli után megint hosszú, de látnivalókban bővelkedő utazás vár ránk. Célunk Moab városa és a mellette fekvő Arches Nemzeti Park. Útközben megállunk a Goblin Valley State Park vagyis a „Kobold völgy-ben” melynek megtekintése nélkül nem lehet teljes egy utazás Utahban. A park a fotósok paradicsoma. A szél és víz faragta fantasztikus és különleges homokkő „koboldok” megihletik fantáziánkat. A szikla alakzatok labirintusa és a kis szikla rejtekhelyek a felfedezés örömével ajándékoznak meg bennünket. Megéri eltölteni itt egy pár órát, a sivatag csodálatos és magával ragadó mulatságos formái között, ahonnan szép kilátás nyílik a San Rafael Reef és a Henry Hegységre. Kora délután érkezünk az 1880-as években pásztorok, farmerek és bányakutatók által alapított Moab városába, ahonnan egy gyors ebédet követően a közeli Dead Horse Point State Parkot látogatjuk meg, amely egyike Utah leglátványosabb Állami Parkjainak. 1 800 méterrel a tengerszint felett látványos kilátópontról csodálhatjuk meg a 600 méterrel alattunk kanyargó Colorado folyót. Estére visszatérünk a Moab-ba, ahol az éjszakát töltjük, egy kempingben, ahol két éjszakát fogunk aludni.

7

 
Arches Nemzeti Park
 

A mai egész napot az Arches Nemzeti Parkban töltjük. Nevét a parkban található mintegy kétezer természetes kőhídról (arch) kapta. Az eróziós tevékenység nyomán kialakult homokkő alakzatairól, természetes kőhídjairól, sziklatornyairól, ablakairól híres park több ezer sziklaalakzata közül a legnevezetesebbeket látogatjuk végig, pl. a 39 méter magas sziklatornyot, a Balanced Rockot, mely hatalmas sziklát egyensúlyoz, a Double Arch néven ismert kettős kőhidat. Délelőtt 3-4 órás túrára indulunk a Devils Gardenbe vagyis az Ördögök kertjébe, ami sok szépséget rejteget és nevével ellentétben inkább olyan, mint egy ékszerdoboz. Vörös homokkő labirintusban, szűk párkányokon túrázunk a félsivatagos tájon pár kőhidat érintve, ahol igazán elveszve érezhetjük magunkat. Ebéd után rövid túrára indulunk, hogy testközelből megcsodálhassuk az Utah állam egyik szimbólumává vált, 16 méter magas Delicate Archot.
Táv: Devils Garden 12 kilométer, szintkülönbség kb. 80 m., menetidő 3-5 óra.
Delicate Arch: 4,8 kilométer, menetidő 2-3 óra.
Szállásunk egy kempingben, Moab-ban lesz.

8

 
Moab, Monument Valley
 

Dél felé haladunk tovább, célunk a Monument Valley, de útközben megállunk a híres Maxican Hat, vagyis a „Mexikói kalap”-nál, ami a nevében is benne lévő sziklaformáról kapta a nevét. Félsivatagos tájakon utazunk tovább, míg megérkezünk utunk egyik fénypontjához, a Navajo Indián rezervátumon belül fekvő Monument Valleyba, mely már messziről feltűnik jellegzetes, már mindenki által jól ismert sziklaformáival. Az amerikai nyugat szimbólumává vált völgy kétségtelenül a vadnyugat egyik legmegragadóbb látványa. A végtelennek látszó sivatagból kiemelkedő vörös sziklatornyok alakzataikkal, festői szépségükkel sok filmrendezőt ihlettek meg. Egykor western filmek kedvelt forgatási helyszíne volt, sok filmben feltűnik John Wayne alakjával. A park még a mai napig is a navajo indiánok lakóhelyéül szolgál. Akinek pedig kedve támad John Wayne vagy az egykori cowboyok életérzését átélni, nyeregbe pattanhat és egy indián vezető segítségével kilovagolhat. Az éjszakát a völgytől nem messze található kempingben töltjük.

9

 
Monument Valley, Page, Antelope Canyon
 

A mai napon folytatjuk utunkat a Colorado folyó felé, hogy a következő napot a folyó felduzzasztásával keletkezett 298 kilométer hosszú Powell tónál töltsük. Kora délután érkezünk Page városába, és szállásunk elfoglalása után ellátogatunk a 475 méter hosszú és 216 méter mély Glen Canyoni gáthoz, ahol megismerkedhetünk annak mérhetetlen nagyszabású építésével, majd vezetett túra keretében leereszkedhetünk a gát belsejébe és a környék energiaellátását biztosító turbinákhoz. Délután az egyedülálló szépségű Antelope Canyon alsó szakaszát nézzük meg, ahol navajo indiánok kísérnek végig a kanyonon, amelyben kedvünkre bóklászhatunk, fotózhatunk késő délutánig. Szállásunk Page város mellett található kempingben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

10

 
Page, Powell lake, Antelope Canyon
 

Korán reggel kelünk, hogy a napfelkeltét a Colorado folyó egy különleges, patkó alakú kanyarulatánál töltjük. A felkelő nap sugarai ideális szögben világítják a meg az egyedülálló folyókanyarulatot, és a környező tájat. Délelőtt nem túl korán érkezünk a felső Antelope Canyon bejáratához, ahonnan terepjárókkal navajo indiánok visznek a szurdok szájához. A legjobb időben érkezünk, a nap sugarai optimális szögben érik a hasadékot ahhoz, hogy megvilágítsák a lent elterülő csodavilágot, amely egyben a navaho indiánok szent helye. Gyors ebéd után kora délután lehetőség van fakultatív hajókiránduláson részt venni a Powell tavon. Másfél-két órás hajózás után érkezik a hajó a navajó indiánok szent helyéhez, ami egyben a világ legnagyobb természetes kőhídja is, a Szivárvány híd. Itt lehet tenni egy rövid sétát, hogy még közelebbről megnézhessük, a 84 méter magas hidat, mielőtt a hajó visszaindul. Aki nem szeretne ezen a hajóúton részt venni, azokkal lehetőség van egy rövidebb hajókirándulás keretében megtekinteni az Antilop kanyon felső, vízzel borított szakaszát, fürdeni a Powell tóban, majd egy rövid túrát tenni a félsivatagos tájon, a város mellett. Az éjszakát Page város mellett található kempingben töltjük.

11

 
Page, Grand Canyon déli perem
 

Mai napon célunk a Colorado folyó egy másik világhíres része, a Grand Canyon. Lassan elhagyjuk a navajo indiánok területét, de útközben többször megállunk, hogy fotózzuk a csodálatos tájat, és válogathassunk az indián szuvenír árusok portékáiból. A kora délutáni órákban érkezünk meg a Grand Canyon déli pereméhez ahol, miután elfoglaltuk szállásunkat, rövid kirándulást teszünk a kanyon pereméhez, hogy megcsodálhassuk a természet csodáját a lenyugvó nap sugaraiban. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

12

 
Grand Canyon déli perem
 

A mai napon több program közül választhatunk. Aki elég fitt és vállalkozó kedvű, azokkal hajnalban még a nagy meleg előtt, megkezdjük a leereszkedést a Grand Canyon mélyébe, miután megcsodáltuk a napfelkeltét. A kanyont több kilométer szélesen és helyenként 1 600 méter mélyen vájta ki a Colorado folyó a Colorado-fennsíkból mintegy 6 millió év alatt, ennek köszönhetően gyönyörűen látszik a kanyon rétegződése. A tengerszint felett 2 088 méter magasan fekvő déli peremről indulunk, mely az északi oldalnál alacsonyabban fekszik, de innen jobb rálátás nyílik a hatalmas kanyonra, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. Célunk a Plateau Point, amely kb. 300 méterrel a kanyon alján hömpölygő Coloradó folyó felett helyezkedik el. Innen gyönyörű kilátás nyílik mind a hatalmas kanyon aljára, a Colorado folyóra, mind a körülöttünk magasodó meredek sziklafalakra.  Az 1 000 méter szintkülönbséget lefele a kilátó pontig kb. 13 km. hosszú, hol meredek, hol lankásabb ösvényen tesszük meg, rövid pihenőkre megállva a vízvételi pontoknál. Miután megcsodáltuk a környező látványt, megkezdjük fárasztó utunkat, vissza fel a kanyon pereméhez, ahová délután érünk vissza, így ha jó tempóban haladunk, még marad idő az előző nap kimaradt kilátó pontokat megnézni. Ha valaki elég erőt érez magában, lemehet egészen a kanyon aljába, a Colorado folyóhoz. Ebben az esetben a szintkülönbség 1 300 m. egy irányba, a táv pedig 15 km. csak le, vagyis összesen 30 km. távot kell legyalogolni.
Vegyük figyelembe, hogy ez a túra csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. Hosszú menetidő, nagy szintkülönbség, folyamatos napsütés, nagy meleg (a kanyon aljában akár 35 - 40 C fok is lehet) nehezíti a túrát. Összehasonlításképp, a Gyöngyös - Kékestető út 18 km. és 800 m. szintkülönbséggel.
Aki inkább kihagyná a fárasztó lemenetelt a kanyonba, és a Colorado folyóhoz, végiglátogathatja a parkban közlekedő ingyenes buszokkal a legszebb kilátó pontokat. A látogató központban érdekes előadásokat lehet megtekinteni a kanyon kialakulásáról, élővilágáról, és természetesen marad idő vásárlásra is.
Palteau Point ereszkedés: táv kb. 26 kilométer összesen, szintkülönbség 1 000 méter le és 1 000 méter fel. Menetidő 8-10 óra.
Crand Canyon ereszkedés a Colorado folyóig: táv kb. 30 kilométer összesen, szintkülönbség 1 300 méter le és 1 300 méter fel. Menetidő 9-11 óra.
Az éjszakát a park egyik kempingjében töltjük.

13

 
Grand Canyon déli perem, Las Vegas
 

Reggeli után indulunk Las Vegas-ba, de útközben lesz még látnivaló. Nyugat felé haladva rátérünk a történelmi 66-os út egy kb. 150 kilométeres, leghosszabb egyben megőrzött szakaszára. Az „Utak anyjának”, „Amerika főutcájának” is nevezett 3939 mérföld hosszú 66-os út azzal a céllal épült, hogy összekösse a keleti és a nyugati országrészeket. Mára, a Chicago-tól Los Angeles-ig tartó út egyes szakaszai elhagyatottak, míg más szakaszai egyéb utakba lett beleolvasztva. Felidézve a régmúltat megállunk Seligmanban, a néhány házból álló, apró korabeli faluban, amely létét csak a nosztalgiázóknak köszönheti. Az egész falu egy múzeum. A tréfás „snow cap”-be vagyis „hósapka” nevű büfébe akár meg is ebédelhetünk, és ha már jól bevásároltunk a 66-os emléktárgyakból, tovább indulunk Hackberry településhez. A szegényes bányásztelepülés mellett egy benzinkútnak látszó színes kis üzletben és múzeumban még utoljára nosztalgiázhatunk akár Elvis Presleyvel. Következő megállónk a Hoover gát. A Nevada és Arizona határán épült gát méreteiben alig marad el a Glen Kanyonitól. A gátfal magassága 221 méter, hossza 379 méter, vastagsága legalul 200 méter, a felső peremén pedig 15 méter. A gát megtekintése után rövidesen megérkezünk a világ egyik legnagyobb szórakoztató és szerencsejáték-központjába, ahol a legfontosabb látnivalók a hatalmas kaszinó-hotelek rengeteg vendégszobával és óriási kaszinótermekkel, amelyek nagy része a híres Las Vegas Boulevard mentén terül el. Szállásunk elfoglalása után sorra látogathatjuk a neon sugárút világhíres és fényűző kaszinóit: Luxort a meghökkentő piramisával, Amerika legnagyobb kaszinó-hoteljét a több mint 5000 szobával rendelkező MGM Grandet, a Szabadság-szobor másolatával és felhőkarcolóival New Yorkot idéző New York-New Yorkot, az ókori Rómát idéző Ceasears Palacet, a kastély jellegű Excaliburt, a Bellagiot, a Circus Circust, a Monte Carlot, a Miraget stb. Akinek kedve támad, kipróbálhatja szerencséjét bármelyik kaszinóban, éjszaka pedig gyönyörködhetünk a fényárban úszó Las Vegasban. „A város, mely sosem alszik”. Azok az utasaink akik csak az alap programon vesznek részt, a repülőjárat indulásának függvényében, vagy késő éjszaka, vagy másnap korán reggel indulnak haza. Az éjszakát szállodában töltjük, ahol egy éjszakát fogunk aludni.

14/+1

 
Las Vegas, Death Valley
 

Azon utasaink, akik csak az alap programot választották, a mai napon a repülőjárat indulásának függvényében hazaindulnak a las vegasi repülőtérről.

A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, korán reggel indulunk a Death Valley, magyarul a Halál-völgy Nemzeti Parkba. Ez Amerika legszárazabb, legforróbb és legalacsonyabban fekvő Nemzeti Parkja, ami a nevét a kaliforniai aranyláz idején kapta a bevándorlóktól, akik közül sokan eltévedtek és odavesztek a sivatagos völgyben. Itt található Amerika legalacsonyabb pontja, mely 86 méterrel a tengerszint alatt van – Badwater Basin. Először ide látogatunk el, majd Dante-kilátó pontjára autózunk, ami a legalacsonyabb pont fölé magasodó 1700 méteres hegycsúcs, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész völgyre és a száraz levegő miatt 50-100 kilométerre is ellátni. Továbbá meglátogatjuk az ördög golfpályáját, ami a völgy talán legérdekesebb képződménye, és az eső által bordázott formájú Zabriskie Pointot a furcsa alakú szikláival. Mielőtt lemenne a nap kisbuszunkkal elhagyjuk a völgyet, és a Yosemite nemzeti Park felé vesszük az irányt. Útközben állunk meg egy éjszakára egy hangulatos kempingben, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

15/+2

 
Death Valley, Yosemite Nemzeti Park
 

Korán reggel indulunk, majd több órás autózás után érkezünk meg az Egyesült Államok második nemzeti parkjába. A Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekvő Yosemite Nemzeti Park látnivalók sokaságát rejti. Megnézzük a több csoportban található hegyi mamutfenyőket, melyek között a több ezer éves Giant Grizzly egyike a föld legidősebb élőlényeinek. A hatalmas gránit szikla falak alatt csodálatos völgyekben túrázunk, figyelve nem csak a lenyűgöző látványra, de a kíváncsi, sokszor kolduló fekete medvékre is. A park több pontján táblák adnak leírást, hogy mit kell tennünk, ha medvével találkozunk, hogy elriasszuk hívatlan vendégeinket. Évről évre regisztrálnak medvetámadást, igaz, ezek legtöbbje abban merül ki, hogy a macik kifosztják az őrizetlenül hagyott sátrakat. Szállásunk a park közelében található kempingben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

16/+3

 
Yosemite Nemzeti Park
 

A mai napon a 13 km. hosszú Yosemite gleccservölgy leglátványosabb részeit nézzük meg. Utunk során káprázatos panoráma tárul a szemünk elé. Mély völgy, magas hegyormok, melyek havas sipkái szemérmesen megbújnak a felhők mögött, helyenként 900 méter magas gránitfalak. A hegyoldalakon méretes kőomlások, lapos, jég koptatta sziklalapok. Lent a völgyben hegyi patakok, inkább folyócskák keresztezik utunkat, és lenyűgöző vízesések sokasága, mint a Yosemite – vízesés, amely 739 méteres magasságával földünk hatodik legmagasabb vízesése. Megcsodálhatjuk a park jelképeit is, két hatalmas gránitsziklát. Egyik a sziklamászók paradicsomának számító, lélegzet elállító szinte teljesen függőleges ezer méter magas graánitszikla, az El Capitan, valamint a hatalmas gránit kupola Half Dome. Az éjszakát a park közelében található kempingben töltjük.

17/+4

 
Yosemite Nemzeti Park, San Francisco
 

Reggeli után pár órás út vár ránk, melynek végén kora délután megérkezünk a Csendes-óceán partján fekvő San Francisco-ba. Miután elfoglaljuk szállásunkat egy motelban, felfedezzük a várost: megtekintjük a híres Golden Gate hidat, sétálunk a filmekből jól ismert meredek utcákon, kikötőben megnézzük az oroszlánfókákat, és megyünk egy kört a kábel villamoson. Szállásunk szállóban lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

18/+5

 
San Francisco
 

A repülőjárat indulásának függvényében kimegyünk a san franciscoi repülőtérre, hogy élményekkel feltöltődve megkezdjük hazautazásunkat Magyarországra.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés