Bejelentkezés

USA - a vadnyugat nemzeti parkjai

Yellowstone-tól a Grand Canyon-ig, Bozeman-tól Las Vegasig, szállodai vagy kempinges szállással

Észak-Amerikai túránk során az Amerikai Egyesült Államok és Földünk talán leglátványosabb nemzeti parkjait látogatjuk meg. A Yellowstone gejzírjei, medvékkel és bölényekkel, az Arches Nemzeti Park egyedülálló sziklahídjai, a Grand Canyon, és sok más felejthetetlen látnivaló vár rád. Utunk nagy része a több millió éves Colorado fennsíkra vezet, ahol a sziklás, félsivatagos vidéken az erózió munkája drámai szépségű tájakat alakított ki. Azi itt élő indián törzsek, a navahók, apacsok, uték ősi földjén többek között olyan páratlan helyeket látogatunk meg, mint a Bryce Canyon a lángoló sziklatornyaival, a Grand Canyon, a vadnyugati western filmekből jól ismert sziklaalakzatok a Monument Valley-ben, vagy a felejthetetlen szépségű Antelope Canyon. Sziklás sivatagi tájakat, felejthetetlen szépségű erdőket, hóborította hegyeket, folyókat is láthatunk, egyedülálló élővilággal, valamint Las Vegast, a szerencsejátékok fővárosát, mely sohasem alszik. Utunk nem csak a Vadnyugat természeti szépségeit kínálja, hanem kulturális utazás is egyben az amerikai őslakos indiánok területére, valamint bepillanthatunk az amerikai életforma jelenébe és múltjába is egy rövid autós utazás keretében, a sokszor megénekelt öreg 66-os úton.  

Kiemelt látnivalók az utazás során:  

- Yellowstone-ban a gejzírek, hőforrások, medvék és bölények
- Bryce Canyon amfiteátruma, a naplementében lángoló sziklatornyokkal 
- a felhők felett úszó Canyonlands Nemzeti Park
- az Arches Nemzeti Park sziklaformációi
- Monument Valley
- az Antelope Canyon lenyűgöző formái és színei
- Grand Canyon, a Colorado folyó vájta gigászi sebhely Földünkön
- Las Vegas, a szerencsejátékok fővárosa

A hosszabbítás során:

- a Halál-völgye nemzeti park és az itt található Badwater Basin, az USA legmélyebb pontja, és Zabriskie Point
- Yosemite nemzeti park az El Capitan és Half Dome sziklákkal, mamutfenyőkkel, vízesésekkel
- San Francisco, a csendes-óceáni partvidék legszebb fekvésű városa

Időpontok

 • 2024. június 08 → 21.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség az USA, nemzeti parkok alapprogram után! Négy napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni az USA nemzeti parkjaiból. A kiegészítő program során folytatjuk utunkat a Csendes-óceán felé, és meglátogatjuk USA, és Földünk egyik legforróbb helyét, a hírhedt Halál-völgy Nemzeti Parkot. Innen a Sierra Nevada hegyláncai felé vesszük az irányt, ahol a Yosemite völgy felejthetetlen vízesései, sziklái, erdei között töltünk el egy napot. Végállomásunk San Francisco, a Golden Gate híd, Alcatraz és sok egyéb látnivaló. Sivatagok, hegyek, erdők, és még sok élmény vár azokra, akik a hosszabbítást is választják.

A kiegészítő program felára 349.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. június 8-án indul és 2024. június 25-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 5 fő jelentkezése esetén indul!

Kedves Érdeklődő! Utunk során extra felár ellenében van lehetőség szállodákban (motelekben) megszállni utunk során. Amennyiben igényt tartasz nem kempinges szállásra, kérlek jelezd irodánk felé. Részletek az úthoz kapcsolódó tudnivalók között a szállásokra vonatkozó részben. Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel ez a program, már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, mindenképpen jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk! Köszönjük!
 • 1. nap Bozeman

  1
  Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában, ahonnan programunk indul. Kicsit pihenünk a hosszú utazás után, majd elindulunk, hogy feltöltsük készleteinket. Szállásunk szállodában (motel) lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Bozeman, Yellowstone Nemzeti Park

  1
  Korán reggel indulunk, hogy pár órás autózás után, a Yellowstone Nemzeti Parkba érjünk. Miután megérkezünk, elfoglaljuk szállásunkat egy kempingben, élelmiszer készleteinket elhelyezzük a medvebiztos tárolókban, majd elindulunk, hogy felfedezzük a világhíres nemzeti park leglátványosabb helyeit. A vidék bővelkedik a természeti szépségekben és képződményekben, valamint rendkívül gazdag állatvilággal büszkélkedhet. A terület vulkáni eredetű és a kései vulkanikus utó működések ma is hatnak és alakítják a felszínt. Az utó vulkanizmus eredményeként ma is 10 ezernél több gejzír, melegforrás és sárvulkán található a Nemzeti Parkban. Működésük eredményei a csodálatos gejzírit kúpok és a melegforrások mésztufa-gát rendszerei. Egyik leghíresebb gejzír az Öreg Hűséges, amely 80 éve mintegy 65 percenként, szinte óramű pontossággal lövi több emelet magasságba a forró gőzt és vizet. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 3. nap Yellowstone Nemzeti Park

  1
  A mai napra még bőven maradt látnivaló, így reggeli után nem vesztegetjük az időt, irány a Yellowstone kanyon, ahol a puha riolitba meredek falakat vágott a Yellowstone folyó. A 200 méteres falak mentén, mint hatalmas gyertyák állnak sorba a hatalmas kvarcit oszlopok, amelyeknek tetején halászsasok fészkelnek. A vulkáni üveg, az obszidián, egész bércet alkot, amelyet az indiánok fegyverek és eszközök készítésére használtak. Természetesen nem hagyjuk ki a park legnagyobb hévforrását, a Grand Prismatic Spring – et, melynek vízét a 71 fokos kénes vízben élő, algák, mikroorganizmusok és ásványi lerakódások, varázsolják színpompássá. Itt is van esély, hogy találkozhatunk a turistákhoz hozzászokott, kolduló fekete medvékkel, melyek szinte már szimbólumai a területnek. Mellettük ha nagy szerencsénk van, az óriási termetű grizzly is szem elé kerülhet, de számuk korántsem olyan nagy, mint a fekete medvéké. Különleges értéke a parknak a mintegy ezer példányú bölény állomány, amelyet sikerült megmenteni a korábbi mészárlásoktól. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz.
 • 4. nap Yellowstone Nemzeti Park, Zion Nemzeti Park

  1
  A mai napon hosszú, estig tartó autózás vár ránk a Zion Nemzeti Parkba. Hajnalban indulunk, elhagyjuk Montanát, átszeljük Idaho államot, majd szinte egész Utah-ot, melynek déli határánál érünk célba. Szállásunk a park közelében található kempingben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 5. nap Zion Nemzeti Park

  3
  Reggeli után indulunk felfedezni Utah első Nemzeti Parkját. A park bejáratánál hagyjuk autónkat, és a parkban használható egyetlen közlekedési eszközzel, busszal jutunk a park hatalmas, égbe nyúló kanyonjainak mélyére, ahol a homokkő a piros minden árnyalatában tündöklik, a rózsaszíntől a vörösig. Először az „Angyalok leszállóhelyére” túrázunk fel, hogy felülről is megszemlélhessük Zion szépségét, a kanyonok szédítő mélységét. Az út utolsó szakasza egy keskeny hegygerincen vezet és sziklába vert láncok segítik a haladást miközben szédítő, 400 méteres mélység tátong mindkét oldalon. A látvány lélegzetelállító. Felérve ott állunk Zion kanyonjának közepén, egy kiálló sziklaszirten és megértjük, miért is nevezik ezt az Angyalok leszállóhelyének. Visszatérünk a kanyon aljába, majd tovább buszozunk a park belseje felé a Narrows, vagyis a „keskenynek” nevezett kanyonhoz. Az érdekessége ennek a helynek, hogy a kezdetben széles kanyon itt annyira összeszűkül, hogy csak pár méter van a kanyon falai között. Ez a környék csapadék gyűjtője, így nagy esőzések idején a Virgin patak pillanatok alatt eláraszthatja a kanyont. Ezért ha az időjárás engedi, a nem túl erős sodrású, köves medrű patakban teszünk egy sétát, majd visszatérünk szállásunkra. Szállásunk a park közelében található kempingben. Angyalok leszállóhelye: Táv: 8 kilométer, szintkülönbsége 400 méter fel / le. Virgin patak séta: Táv: 3,22 kilométer, szintkülönbség 21 méter fel / le.
 • 6. nap Zion Nemzeti Park, Bryce Canyon Nemzeti Park

  2
  Korán reggel indulunk a pár órás autóútra található Bryce Canyon-ba, mely utazásunk talán legkülönlegesebb látnivalóit tartogatja számunkra. Délelőtt érkezünk meg, és miután elfoglaltuk szállásunkat, elindulunk felfedezni a Bryce Canyon egyedülálló csodavilágát. Az amfiteátrumokat megtöltő, földből ezer számra kinövő kis homokkő sziklatornyok keletkezésüket a keményebb, a tornyot kalapként védő dolomitnak köszönhetik. A puha és kemény rétegek különböző eróziójának eredményeképpen sok különböző alakú hoodoos vagyis sziklatorony jöhetett létre, amelyek a vas elszínező hatása következtében sárga, narancs, vörös és barna színben pompáznak. Hogy ezeket a sziklatornyokat minél jobban szemügyre vehessük, egy körtúrát teszünk közöttük, majd a lemenő nap vöröses fényében búcsúzunk el ezektől a különleges formájú szikláktól. Aki kevesebbet szeretne túrázni, természetesen választhat rövidebb útvonalat, és / vagy sétálhat a kanyon peremén, gyönyörködve a színpompás sziklatornyok látványában. Szállásunk a park közelében található kempingben lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Táv: kb. 7-8 kilométer, szintkülönbség 535 méter fel / le.
 • 7. nap Bryce Canyon Nemzeti Park, Goblin Valley, Canyonlands, Moab

  1
  Reggeli után megint hosszú, de látnivalókban bővelkedő utazás vár ránk. Célunk Moab városa és a mellette fekvő Canyonlands és Arches Nemzeti Park. Útközben megállunk a Goblin Valley State Park vagyis a „Kobold völgy-ben” melynek megtekintése nélkül nem lehet teljes egy utazás Utahban. A park a fotósok paradicsoma. A szél és víz faragta fantasztikus és különleges homokkő „koboldok” megihletik fantáziánkat. A szikla alakzatok labirintusa és a kis szikla rejtekhelyek a felfedezés örömével ajándékoznak meg bennünket. Megéri eltölteni itt egy pár órát, a sivatag csodálatos és magával ragadó mulatságos formái között, ahonnan szép kilátás nyílik a San Rafael Reef és a Henry Hegységre. Kora délután érkezünk az 1880-as években pásztorok, farmerek és bányakutatók által alapított Moab városába, ahonnan egy gyors ebédet követően a közeli Dead Horse Point State Parkot látogatjuk meg, amely egyike Utah leglátványosabb Állami Parkjainak. 1 800 méterrel a tengerszint felett látványos kilátópontról csodálhatjuk meg a 600 méterrel alattunk kanyargó Colorado folyót. Innen átautózunk a Canyonlands Nemzeti Parkba, ahol még látványosabb kilátás fogad minekt egy rövid túra során. Estére visszatérünk a Moab-ba, ahol az éjszakát töltjük, egy kempingben, ahol két éjszakát fogunk aludni. Táv 3 km, szintkülönbség 100 m fel és le.
 • 8. nap Arches Nemzeti Park

  3
  A mai egész napot az Arches Nemzeti Parkban töltjük. Nevét a parkban található mintegy kétezer természetes kőhídról (arch) kapta. Az eróziós tevékenység nyomán kialakult homokkő alakzatairól, természetes kőhídjairól, sziklatornyairól, ablakairól híres park több ezer sziklaalakzata közül a legnevezetesebbeket látogatjuk végig, pl. a 39 méter magas sziklatornyot, a Balanced Rockot, mely hatalmas sziklát egyensúlyoz, a Double Arch néven ismert kettős kőhidat. Délelőtt 3-4 órás túrára indulunk a Devils Gardenbe vagyis az Ördögök kertjébe, ami sok szépséget rejteget és nevével ellentétben inkább olyan, mint egy ékszerdoboz. Vörös homokkő labirintusban, szűk párkányokon túrázunk a félsivatagos tájon pár kőhidat érintve, ahol igazán elveszve érezhetjük magunkat. Ebéd után rövid túrára indulunk, hogy testközelből megcsodálhassuk az Utah állam egyik szimbólumává vált, 16 méter magas Delicate Archot.
  Táv: Devils Garden kb. 12 kilométer, szintkülönbség kb. 80 m., menetidő 3-5 óra.
  Delicate Arch: 4,8 kilométer, menetidő 2-3 óra.
  Szállásunk egy kempingben, Moab-ban lesz.
 • 9. nap Moab, Monument Valley

  1
  Dél felé haladunk tovább, célunk a Monument Valley, de útközben megállunk a híres Maxican Hat, vagyis a „Mexikói kalap”-nál, ami a nevében is benne lévő sziklaformáról kapta a nevét. Félsivatagos tájakon utazunk tovább, míg megérkezünk utunk egyik fénypontjához, a Navajo Indián rezervátumon belül fekvő Monument Valleyba, mely már messziről feltűnik jellegzetes, már mindenki által jól ismert sziklaformáival. Az amerikai nyugat szimbólumává vált völgy kétségtelenül a vadnyugat egyik legmegragadóbb látványa. A végtelennek látszó sivatagból kiemelkedő vörös sziklatornyok alakzataikkal, festői szépségükkel sok filmrendezőt ihlettek meg. Egykor western filmek kedvelt forgatási helyszíne volt, sok filmben feltűnik John Wayne alakjával. A park még a mai napig is a navajo indiánok lakóhelyéül szolgál. Akinek pedig kedve támad John Wayne vagy az egykori cowboyok életérzését átélni, nyeregbe pattanhat és egy indián vezető segítségével kilovagolhat. Az éjszakát a völgytől nem messze található kempingben töltjük.
 • 10. nap Monument Valley, Page, Antelope Canyon

  1
  A mai napon folytatjuk utunkat a Colorado folyó felé, hogy a következő napot a folyó felduzzasztásával keletkezett 298 kilométer hosszú Powell tónál töltsük. Ebédre érkezünk Page városába, és szállásunk elfoglalása, és ebéd után választható a kempingünkben, vagy Page városában pihenés, vagy irány az Antelope Canyon. Itt két, helyiek által vezetett túrán is részt vehetünk. Először az egyedülálló szépségű kanyon alsó szakaszát nézzük meg, ahol navajo indiánok kísérnek végig a szűk sziklahasadékban, amelyben kedvünkre bóklászhatunk, fotózhatunk. Következik a felső Antelope Canyon bejárata, ahonnan terepjárókkal navajo indiánok visznek a szurdok szájához. Nem kötelező mind a két túrán részt venni, aki szeretne, válaszhat, hogy a kettő közül melyik részét tekinti meg a kanyonnak. A legjobb időben érkezünk, a nap sugarai optimális szögben érik a hasadékot ahhoz, hogy megvilágítsák a lent elterülő csodavilágot, amely egyben a navaho indiánok szent helye. Ha még marad idő akár ellátogathatunk a 475 méter hosszú és 216 méter mély Glen Canyoni gáthoz, ahol megismerkedhetünk annak mérhetetlen nagyszabású építésével, majd vezetett túra keretében leereszkedhetünk a gát belsejébe és a környék energiaellátását biztosító turbinákhoz. Szállásunk Page város mellett található kempingben lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 11. nap Page, Grand Canyon déli perem

  1
  Reggeli után indulunk a Grand Canyon felé, de útközben Page határában megnézzük a Colorado folyó egy különleges, patkó alakú kanyarulatát. A nap sugarai ideális szögben világítják a meg az egyedülálló folyókanyarulatot, és a környező tájat. Pár órás autózással fogjuk elérni mai célunkat, a Colorado folyó egy másik világhíres részét, a Grand Canyont. Lassan elhagyjuk a navajo indiánok területét, de útközben többször megállunk, hogy fotózzuk a csodálatos tájat, és válogathassunk az indián szuvenír árusok portékáiból. A délutáni órákban érkezünk meg a Grand Canyon déli pereméhez ahol, miután elfoglaltuk szállásunkat, rövid kirándulást teszünk a kanyon pereméhez, hogy megcsodálhassuk a természet csodáját a lenyugvó nap sugaraiban. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 12. nap Grand Canyon déli perem

  4
  A mai napon több program közül választhatunk. Aki elég fitt és vállalkozó kedvű, azokkal hajnalban még a nagy meleg előtt, megkezdjük a leereszkedést a Grand Canyon mélyébe, miután megcsodáltuk a napfelkeltét. A kanyont több kilométer szélesen és helyenként 1 600 méter mélyen vájta ki a Colorado folyó a Colorado-fennsíkból mintegy 6 millió év alatt, ennek köszönhetően gyönyörűen látszik a kanyon rétegződése. A tengerszint felett 2 088 méter magasan fekvő déli peremről indulunk, mely az északi oldalnál alacsonyabban fekszik, de innen jobb rálátás nyílik a hatalmas kanyonra, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. Célunk a Plateau Point, amely kb. 300 méterrel a kanyon alján hömpölygő Coloradó folyó felett helyezkedik el. Innen gyönyörű kilátás nyílik mind a hatalmas kanyon aljára, a Colorado folyóra, mind a körülöttünk magasodó meredek sziklafalakra.  Az 1 000 méter szintkülönbséget lefele a kilátó pontig kb. 13 km. hosszú, hol meredek, hol lankásabb ösvényen tesszük meg, rövid pihenőkre megállva a vízvételi pontoknál. Miután megcsodáltuk a környező látványt, megkezdjük fárasztó utunkat, vissza fel a kanyon pereméhez, ahová délután érünk vissza, így ha jó tempóban haladunk, még marad idő az előző nap kimaradt kilátó pontokat megnézni. Ha valaki elég erőt érez magában, lemehet egészen a kanyon aljába, a Colorado folyóhoz. Ebben az esetben a szintkülönbség 1 300 m. egy irányba, a táv pedig 15 km. csak le, vagyis összesen 30 km. távot kell legyalogolni.
  Vegyük figyelembe, hogy ez a túra csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. Hosszú menetidő, nagy szintkülönbség, folyamatos napsütés, nagy meleg (a kanyon aljában akár 35 - 40 C fok is lehet) nehezíti a túrát. Összehasonlításképp, a Gyöngyös - Kékestető út 18 km. és 800 m. szintkülönbséggel.
  Aki inkább kihagyná a fárasztó lemenetelt a kanyonba, és a Colorado folyóhoz, végiglátogathatja a parkban közlekedő ingyenes buszokkal a legszebb kilátó pontokat. A látogató központban érdekes előadásokat lehet megtekinteni a kanyon kialakulásáról, élővilágáról, és természetesen marad idő vásárlásra is.
  Palteau Point ereszkedés: táv kb. 26 kilométer összesen, szintkülönbség 1 000 méter le és 1 000 méter fel. Menetidő 8-10 óra.
  Crand Canyon ereszkedés a Colorado folyóig: táv kb. 30 kilométer összesen, szintkülönbség 1 300 méter le és 1 300 méter fel. Menetidő 9-11 óra.
  Az éjszakát a park egyik kempingjében töltjük.
 • 13. nap Grand Canyon déli perem, Las Vegas

  1
  Reggeli után indulunk Las Vegas-ba, de útközben lesz még látnivaló. Nyugat felé haladva rátérünk a történelmi 66-os út egy kb. 150 kilométeres, leghosszabb egyben megőrzött szakaszára. Az „Utak anyjának”, „Amerika főutcájának” is nevezett 3939 mérföld hosszú 66-os út azzal a céllal épült, hogy összekösse a keleti és a nyugati országrészeket. Mára, a Chicago-tól Los Angeles-ig tartó út egyes szakaszai elhagyatottak, míg más szakaszai egyéb utakba lett beleolvasztva. Felidézve a régmúltat megállunk Seligmanban, a néhány házból álló, apró korabeli faluban, amely létét csak a nosztalgiázóknak köszönheti. Az egész falu egy múzeum. A tréfás „snow cap”-be vagyis „hósapka” nevű büfébe akár meg is ebédelhetünk, és ha már jól bevásároltunk a 66-os emléktárgyakból, tovább indulunk Hackberry településhez. A szegényes bányásztelepülés mellett egy benzinkútnak látszó színes kis üzletben és múzeumban még utoljára nosztalgiázhatunk akár Elvis Presleyvel. Következő megállónk a Hoover gát. A Nevada és Arizona határán épült gát méreteiben alig marad el a Glen Kanyonitól. A gátfal magassága 221 méter, hossza 379 méter, vastagsága legalul 200 méter, a felső peremén pedig 15 méter. A gát megtekintése után rövidesen megérkezünk a világ egyik legnagyobb szórakoztató és szerencsejáték-központjába, ahol a legfontosabb látnivalók a hatalmas kaszinó-hotelek rengeteg vendégszobával és óriási kaszinótermekkel, amelyek nagy része a híres Las Vegas Boulevard mentén terül el. Szállásunk elfoglalása után sorra látogathatjuk a neon sugárút világhíres és fényűző kaszinóit: Luxort a meghökkentő piramisával, Amerika legnagyobb kaszinó-hoteljét a több mint 5000 szobával rendelkező MGM Grandet, a Szabadság-szobor másolatával és felhőkarcolóival New Yorkot idéző New York-New Yorkot, az ókori Rómát idéző Ceasears Palacet, a kastély jellegű Excaliburt, a Bellagiot, a Circus Circust, a Monte Carlot, a Miraget stb. Akinek kedve támad, kipróbálhatja szerencséjét bármelyik kaszinóban, éjszaka pedig gyönyörködhetünk a fényárban úszó Las Vegasban. „A város, mely sosem alszik”.  Az éjszakát szállodában töltjük, ahol egy éjszakát fogunk aludni.
 • 14/ +1. nap Las Vegas, Death Valley, Lone Pine

  2
  Azon utasaink, akik csak az alap programot választották, a mai napon a repülőjárat indulásának függvényében hazaindulnak a Las Vegas-i repülőtérről.

  A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, korán reggel indulunk a Death Valley, magyarul a Halál-völgy Nemzeti Parkba. Ez Amerika legszárazabb, legforróbb és legalacsonyabban fekvő Nemzeti Parkja, ami a nevét a kaliforniai aranyláz idején kapta a bevándorlóktól, akik közül sokan eltévedtek és odavesztek a sivatagos völgyben. Itt található Amerika legalacsonyabb pontja, mely 86 méterrel a tengerszint alatt van – Badwater Basin. Először ide látogatunk el, majd Dante-kilátó pontjára autózunk, ami a legalacsonyabb pont fölé magasodó 1700 méteres hegycsúcs, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész völgyre és a száraz levegő miatt 50-100 kilométerre is ellátni. Továbbá meglátogatjuk az ördög golfpályáját, ami a völgy talán legérdekesebb képződménye, és az eső által bordázott formájú Zabriskie Pointot a furcsa alakú szikláival. Mielőtt lemenne a nap kisbuszunkkal elhagyjuk a völgyet, és a Yosemite nemzeti Park felé vesszük az irányt. Útközben állunk meg éjszakára egy hangulatos kempingben, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 15/ +2. nap Death Valley, Yosemite Nemzeti Park

  2
  Korán reggel indulunk, majd több órás autózás után érkezünk meg az Egyesült Államok második nemzeti parkjába. A Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekvő Yosemite Nemzeti Park látnivalók sokaságát rejti. Megnézzük a több csoportban található hegyi mamutfenyőket, melyek között a több ezeréves Giant Grizzly egyike a föld legidősebb élőlényeinek. A hatalmas gránit szikla falak alatt csodálatos völgyekben túrázunk, figyelve nem csak a lenyűgöző látványra, de a kíváncsi, sokszor kolduló fekete medvékre is. A park több pontján táblák adnak leírást, hogy mit kell tennünk, ha medvével találkozunk, hogy elriasszuk hívatlan vendégeinket. Évről évre regisztrálnak medvetámadást, igaz, ezek legtöbbje abban merül ki, hogy a macik kifosztják az őrizetlenül hagyott sátrakat. Szállásunk a park közelében található kempingben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 16/ +3. nap Yosemite Nemzeti Park

  2
  A mai napon a 13 km hosszú Yosemite gleccservölgy leglátványosabb részeit nézzük meg. Utunk során káprázatos panoráma tárul a szemünk elé. Mély völgy, magas hegyormok, melyek havas sipkái szemérmesen megbújnak a felhők mögött, helyenként 900 méter magas gránitfalak. A hegyoldalakon méretes kőomlások, lapos, jég koptatta sziklalapok. Lent a völgyben hegyi patakok, inkább folyócskák keresztezik utunkat, és lenyűgöző vízesések sokasága, mint a Yosemite – vízesés, amely 739 méteres magasságával földünk hatodik legmagasabb vízesése. Megcsodálhatjuk a park jelképeit is, két hatalmas gránit sziklát. Egyik a sziklamászók paradicsomának számító, lélegzet elállító szinte teljesen függőleges ezer méter magas gránitszikla, az El Capitan, valamint a hatalmas gránit kupola Half Dome. Az éjszakát a park közelében található kempingben töltjük.
 • 17/ +4. nap Yosemite Nemzeti Park, San Francisco

  1
  Reggeli után pár órás út vár ránk, melynek végén kora délután megérkezünk a Csendes-óceán partján fekvő San Franciscóba. Miután elfoglaljuk szállásunkat egy motelban, felfedezzük a várost: megtekintjük a híres Golden Gate hidat, sétálunk a filmekből jól ismert meredek utcákon és megyünk egy kört a kábel villamoson. Az éjszakát motelban töltjük, ahol egy éjszakát fogunk aludni.
 • 18/ +5. nap San Francisco

  A mai napon a repülőjárat indulásának függvényében hazaindulunk San Francisco repülőteréről.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

 

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.