Bejelentkezés

USA - a vadnyugat nemzeti parkjai

Yellowstone-tól a Grand Canyon-ig, Bozeman-tól Las Vegasig, szállodai vagy kempinges szállással

Miért éppen az USA nemzeti parkjai?

Észak-Amerikai túránk során az Amerikai Egyesült Államok és Földünk talán leglátványosabb nemzeti parkjait látogatjuk meg. A Yellowstone gejzírjei, medvékkel és bölényekkel, az Arches Nemzeti Park egyedülálló sziklahídjai, a Grand Canyon, és sok más felejthetetlen látnivaló vár rád. Utunk nagy része a több millió éves Colorado fennsíkra vezet, ahol a sziklás, félsivatagos vidéken az erózió munkája drámai szépségű tájakat alakított ki. Azi itt élő indián törzsek, a navahók, apacsok, uték ősi földjén többek között olyan páratlan helyeket látogatunk meg, mint a Bryce Canyon a lángoló sziklatornyaival, a Grand Canyon, a vadnyugati western filmekből jól ismert sziklaalakzatok a Monument Valley-ben, vagy a felejthetetlen szépségű Antelope Canyon. Sziklás sivatagi tájakat, felejthetetlen szépségű erdőket, hóborította hegyeket, folyókat is láthatunk, egyedülálló élővilággal, valamint Las Vegast, a szerencsejátékok fővárosát, mely sohasem alszik. Utunk nem csak a Vadnyugat természeti szépségeit kínálja, hanem kulturális utazás is egyben az amerikai őslakos indiánok területére, valamint bepillanthatunk az amerikai életforma jelenébe és múltjába is egy rövid autós utazás keretében, a sokszor megénekelt öreg 66-os úton.  

Melyek az USA nemzeti parkok legfontosabb látnivalói?

Az alapprogram során:
- Yellowstone-ban a gejzírek, hőforrások, medvék és bölények
- Bryce Canyon amfiteátruma, a naplementében lángoló sziklatornyokkal 
- a felhők felett úszó Canyonlands Nemzeti Park
- az Arches Nemzeti Park sziklaformációi
- Monument Valley
- az Antelope Canyon lenyűgöző formái és színei
- Grand Canyon, a Colorado folyó vájta gigászi sebhely Földünkön
- Las Vegas, a szerencsejátékok fővárosa

A hosszabbítás során:
- a Halál-völgye nemzeti park és az itt található Badwater Basin, az USA legmélyebb pontja, és Zabriskie Point
- Yosemite nemzeti park az El Capitan és Half Dome sziklákkal, mamutfenyőkkel, vízesésekkel
- San Francisco, a csendes-óceáni partvidék legszebb fekvésű városa

Időpontok

 • 2024. június 08 → 21.
 • 2024. augusztus 01 → 14.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség az USA, nemzeti parkok alapprogram után! Négy napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni az USA nemzeti parkjaiból. A kiegészítő program során folytatjuk utunkat a Csendes-óceán felé, és meglátogatjuk USA, és Földünk egyik legforróbb helyét, a hírhedt Halál-völgy Nemzeti Parkot. Innen a Sierra Nevada hegyláncai felé vesszük az irányt, ahol a Yosemite völgy felejthetetlen vízesései, sziklái, erdei között töltünk el egy napot. Végállomásunk San Francisco, a Golden Gate híd, Alcatraz és sok egyéb látnivaló. Sivatagok, hegyek, erdők, és még sok élmény vár azokra, akik a hosszabbítást is választják.

A kiegészítő program felára 349.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. június 8-án / 2024. augusztus 1-én indul és 2024. június 25-ig / 2024. augusztus 18-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 5 fő jelentkezése esetén indul!

Kedves Érdeklődő! Utunk során extra felár ellenében van lehetőség szállodákban (motelekben) megszállni utunk során. Amennyiben igényt tartasz nem kempinges szállásra, kérlek jelezd irodánk felé. Részletek az úthoz kapcsolódó tudnivalók között a szállásokra vonatkozó részben. Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel ez a program, már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, mindenképpen jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk! Köszönjük!
 • 1. nap Bozeman

  1
  Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában, ahonnan programunk indul. Kicsit pihenünk a hosszú utazás után, majd elindulunk, hogy feltöltsük készleteinket. Szállásunk szállodában (motel) lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Bozeman, Yellowstone Nemzeti Park

  1
  Korán reggel indulunk, hogy pár órás autózás után, a Yellowstone Nemzeti Parkba érjünk. Miután megérkezünk, elfoglaljuk szállásunkat egy kempingben, élelmiszer készleteinket elhelyezzük a medvebiztos tárolókban, majd elindulunk, hogy felfedezzük a világhíres nemzeti park leglátványosabb helyeit. A vidék bővelkedik a természeti szépségekben és képződményekben, valamint rendkívül gazdag állatvilággal büszkélkedhet. A terület vulkáni eredetű és a kései vulkanikus utó működések ma is hatnak és alakítják a felszínt. Az utó vulkanizmus eredményeként ma is 10 ezernél több gejzír, melegforrás és sárvulkán található a Nemzeti Parkban. Működésük eredményei a csodálatos gejzirit kúpok és a melegforrások mésztufa-gát rendszerei. Egyik leghíresebb gejzír az Öreg Hűséges, amely 80 éve mintegy 65 percenként, szinte óramű pontossággal lövi több emelet magasságba a forró gőzt és vizet. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 3. nap Yellowstone Nemzeti Park

  1
  A mai napra még bőven maradt látnivaló, így reggeli után nem vesztegetjük az időt, irány a Yellowstone kanyon, ahol a puha riolitba meredek falakat vágott a Yellowstone folyó. A 200 méteres falak mentén, mint hatalmas gyertyák állnak sorba a hatalmas kvarcit oszlopok, amelyeknek tetején halászsasok fészkelnek. A vulkáni üveg, az obszidián, egész bércet alkot, amelyet az indiánok fegyverek és eszközök készítésére használtak. Természetesen nem hagyjuk ki a park legnagyobb hévforrását, a Grand Prismatic Spring – et, melynek vízét a 71 fokos kénes vízben élő, algák, mikroorganizmusok és ásványi lerakódások, varázsolják színpompássá. Itt is van esély, hogy találkozhatunk a turistákhoz hozzászokott, kolduló fekete medvékkel, melyek szinte már szimbólumai a területnek. Mellettük ha nagy szerencsénk van, az óriási termetű grizzly is szem elé kerülhet, de számuk korántsem olyan nagy, mint a fekete medvéké. Különleges értéke a parknak a mintegy ezer példányú bölény állomány, amelyet sikerült megmenteni a korábbi mészárlásoktól. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz.
 • 4. nap Yellowstone Nemzeti Park, Zion Nemzeti Park

  1
  A mai napon hosszú, estig tartó autózás vár ránk a Zion Nemzeti Parkba. Hajnalban indulunk, elhagyjuk Montanát, átszeljük Idaho államot, majd szinte egész Utah-ot, melynek déli határánál érünk célba. Szállásunk a park közelében található kempingben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 5. nap Zion Nemzeti Park

  3
  Reggeli után indulunk felfedezni Utah első Nemzeti Parkját. A park bejáratánál hagyjuk autónkat, és a parkban használható egyetlen közlekedési eszközzel, busszal jutunk a park hatalmas, égbe nyúló kanyonjainak mélyére, ahol a homokkő a piros minden árnyalatában tündöklik, a rózsaszíntől a vörösig. Először az „Angyalok leszállóhelyére” túrázunk fel, hogy felülről is megszemlélhessük Zion szépségét, a kanyonok szédítő mélységét. Az út utolsó szakasza egy keskeny hegygerincen vezet és sziklába vert láncok segítik a haladást miközben szédítő, 400 méteres mélység tátong mindkét oldalon. A látvány lélegzetelállító. Felérve ott állunk Zion kanyonjának közepén, egy kiálló sziklaszirten és megértjük, miért is nevezik ezt az Angyalok leszállóhelyének. Visszatérünk a kanyon aljába, majd tovább buszozunk a park belseje felé a Narrows, vagyis a „keskenynek” nevezett kanyonhoz. Az érdekessége ennek a helynek, hogy a kezdetben széles kanyon itt annyira összeszűkül, hogy csak pár méter van a kanyon falai között. Ez a környék csapadék gyűjtője, így nagy esőzések idején a Virgin patak pillanatok alatt eláraszthatja a kanyont. Ezért ha az időjárás engedi, a nem túl erős sodrású, köves medrű patakban teszünk egy sétát, majd visszatérünk szállásunkra. Szállásunk a park közelében található kempingben. Angyalok leszállóhelye: Táv: 8 kilométer, szintkülönbsége 400 méter fel / le. Virgin patak séta: Táv: 3,22 kilométer, szintkülönbség 21 méter fel / le.
 • 6. nap Zion Nemzeti Park, Bryce Canyon Nemzeti Park

  2
  Korán reggel indulunk a pár órás autóútra található Bryce Canyon-ba, mely utazásunk talán legkülönlegesebb látnivalóit tartogatja számunkra. Délelőtt érkezünk meg, és miután elfoglaltuk szállásunkat, elindulunk felfedezni a Bryce Canyon egyedülálló csodavilágát. Az amfiteátrumokat megtöltő, földből ezer számra kinövő kis homokkő sziklatornyok keletkezésüket a keményebb, a tornyot kalapként védő dolomitnak köszönhetik. A puha és kemény rétegek különböző eróziójának eredményeképpen sok különböző alakú hoodoos vagyis sziklatorony jöhetett létre, amelyek a vas elszínező hatása következtében sárga, narancs, vörös és barna színben pompáznak. Hogy ezeket a sziklatornyokat minél jobban szemügyre vehessük, egy körtúrát teszünk közöttük, majd a lemenő nap vöröses fényében búcsúzunk el ezektől a különleges formájú szikláktól. Aki kevesebbet szeretne túrázni, természetesen választhat rövidebb útvonalat, és / vagy sétálhat a kanyon peremén, gyönyörködve a színpompás sziklatornyok látványában. Szállásunk a park közelében található kempingben lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Táv: kb. 7-8 kilométer, szintkülönbség 535 méter fel / le.
 • 7. nap Bryce Canyon Nemzeti Park, Goblin Valley, Canyonlands, Moab

  1
  Reggeli után megint hosszú, de látnivalókban bővelkedő utazás vár ránk. Célunk Moab városa és a mellette fekvő Canyonlands és Arches Nemzeti Park. Útközben megállunk a Goblin Valley State Park vagyis a „Kobold völgy-ben” melynek megtekintése nélkül nem lehet teljes egy utazás Utahban. A park a fotósok paradicsoma. A szél és víz faragta fantasztikus és különleges homokkő „koboldok” megihletik fantáziánkat. A szikla alakzatok labirintusa és a kis szikla rejtekhelyek a felfedezés örömével ajándékoznak meg bennünket. Megéri eltölteni itt egy pár órát, a sivatag csodálatos és magával ragadó mulatságos formái között, ahonnan szép kilátás nyílik a San Rafael Reef és a Henry Hegységre. Kora délután érkezünk az 1880-as években pásztorok, farmerek és bányakutatók által alapított Moab városába, ahonnan egy gyors ebédet követően a közeli Dead Horse Point State Parkot látogatjuk meg, amely egyike Utah leglátványosabb Állami Parkjainak. 1 800 méterrel a tengerszint felett látványos kilátópontról csodálhatjuk meg a 600 méterrel alattunk kanyargó Colorado folyót. Innen átautózunk a Canyonlands Nemzeti Parkba, ahol még látványosabb kilátás fogad minket egy rövid túra során. Estére visszatérünk a Moab-ba, ahol az éjszakát töltjük, egy kempingben, ahol két éjszakát fogunk aludni. Táv 3 km, szintkülönbség 100 m fel és le.
 • 8. nap Arches Nemzeti Park

  3
  A mai egész napot az Arches Nemzeti Parkban töltjük. Nevét a parkban található mintegy kétezer természetes kőhídról (arch) kapta. Az eróziós tevékenység nyomán kialakult homokkő alakzatairól, természetes kőhídjairól, sziklatornyairól, ablakairól híres park több ezer sziklaalakzata közül a legnevezetesebbeket látogatjuk végig, pl. a 39 méter magas sziklatornyot, a Balanced Rockot, mely hatalmas sziklát egyensúlyoz, a Double Arch néven ismert kettős kőhidat. Délelőtt 3-4 órás túrára indulunk a Devils Gardenbe vagyis az Ördögök kertjébe, ami sok szépséget rejteget és nevével ellentétben inkább olyan, mint egy ékszerdoboz. Vörös homokkő labirintusban, szűk párkányokon túrázunk a félsivatagos tájon pár kőhidat érintve, ahol igazán elveszve érezhetjük magunkat. Ebéd után rövid túrára indulunk, hogy testközelből megcsodálhassuk az Utah állam egyik szimbólumává vált, 16 méter magas Delicate Archot.
  Táv: Devils Garden kb. 12 kilométer, szintkülönbség kb. 80 m., menetidő 3-5 óra.
  Delicate Arch: 4,8 kilométer, menetidő 2-3 óra.
  Szállásunk egy kempingben, Moab-ban lesz.
 • 9. nap Moab, Monument Valley

  1
  Dél felé haladunk tovább, célunk a Monument Valley, de útközben megállunk a híres Mexican Hat, vagyis a „Mexikói kalap”-nál, ami a nevében is benne lévő sziklaformáról kapta a nevét. Félsivatagos tájakon utazunk tovább, míg megérkezünk utunk egyik fénypontjához, a Navajo Indián rezervátumon belül fekvő Monument Valleyba, mely már messziről feltűnik jellegzetes, már mindenki által jól ismert sziklaformáival. Az amerikai nyugat szimbólumává vált völgy kétségtelenül a vadnyugat egyik legmegragadóbb látványa. A végtelennek látszó sivatagból kiemelkedő vörös sziklatornyok alakzataikkal, festői szépségükkel sok filmrendezőt ihlettek meg. Egykor western filmek kedvelt forgatási helyszíne volt, sok filmben feltűnik John Wayne alakjával. A park még a mai napig is a navajo indiánok lakóhelyéül szolgál. Akinek pedig kedve támad John Wayne vagy az egykori cowboyok életérzését átélni, nyeregbe pattanhat és egy indián vezető segítségével kilovagolhat. Az éjszakát a völgytől nem messze található kempingben töltjük.
 • 10. nap Monument Valley, Page, Antelope Canyon

  1
  A mai napon folytatjuk utunkat a Colorado folyó felé, hogy a következő napot a folyó felduzzasztásával keletkezett 298 kilométer hosszú Powell tónál töltsük. Ebédre érkezünk Page városába, és szállásunk elfoglalása, és ebéd után választható a kempingünkben, vagy Page városában pihenés, vagy irány az Antelope Canyon. Itt két, helyiek által vezetett túrán is részt vehetünk. Először az egyedülálló szépségű kanyon alsó szakaszát nézzük meg, ahol navajo indiánok kísérnek végig a szűk sziklahasadékban, amelyben kedvünkre bóklászhatunk, fotózhatunk. Következik a felső Antelope Canyon bejárata, ahonnan terepjárókkal navajo indiánok visznek a szurdok szájához. Nem kötelező mind a két túrán részt venni, aki szeretne, válaszhat, hogy a kettő közül melyik részét tekinti meg a kanyonnak. A legjobb időben érkezünk, a nap sugarai optimális szögben érik a hasadékot ahhoz, hogy megvilágítsák a lent elterülő csodavilágot, amely egyben a navaho indiánok szent helye. Ha még marad idő akár ellátogathatunk a 475 méter hosszú és 216 méter mély Glen Canyoni gáthoz, ahol megismerkedhetünk annak mérhetetlen nagyszabású építésével, majd vezetett túra keretében leereszkedhetünk a gát belsejébe és a környék energiaellátását biztosító turbinákhoz. Szállásunk Page város mellett található kempingben lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 11. nap Page, Grand Canyon déli perem

  1
  Reggeli után indulunk a Grand Canyon felé, de útközben Page határában megnézzük a Colorado folyó egy különleges, patkó alakú kanyarulatát. A nap sugarai ideális szögben világítják meg az egyedülálló folyókanyarulatot, és a környező tájat. Pár órás autózással fogjuk elérni mai célunkat, a Colorado folyó egy másik világhíres részét, a Grand Canyont. Lassan elhagyjuk a navajo indiánok területét, de útközben többször megállunk, hogy fotózzuk a csodálatos tájat, és válogathassunk az indián szuvenír árusok portékáiból. A délutáni órákban érkezünk meg a Grand Canyon déli pereméhez ahol, miután elfoglaltuk szállásunkat, rövid kirándulást teszünk a kanyon pereméhez, hogy megcsodálhassuk a természet csodáját a lenyugvó nap sugaraiban. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 12. nap Grand Canyon déli perem

  4
  A mai napon több program közül választhatunk. Aki elég fitt és vállalkozó kedvű, azokkal hajnalban még a nagy meleg előtt, megkezdjük a leereszkedést a Grand Canyon mélyébe, miután megcsodáltuk a napfelkeltét. A kanyont több kilométer szélesen és helyenként 1 600 méter mélyen vájta ki a Colorado folyó a Colorado-fennsíkból mintegy 6 millió év alatt, ennek köszönhetően gyönyörűen látszik a kanyon rétegződése. A tengerszint felett 2 088 méter magasan fekvő déli peremről indulunk, mely az északi oldalnál alacsonyabban fekszik, de innen jobb rálátás nyílik a hatalmas kanyonra, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. Célunk a Plateau Point, amely kb. 300 méterrel a kanyon alján hömpölygő Coloradó folyó felett helyezkedik el. Innen gyönyörű kilátás nyílik mind a hatalmas kanyon aljára, a Colorado folyóra, mind a körülöttünk magasodó meredek sziklafalakra.  Az 1 000 méter szintkülönbséget lefele a kilátó pontig kb. 13 km. hosszú, hol meredek, hol lankásabb ösvényen tesszük meg, rövid pihenőkre megállva a vízvételi pontoknál. Miután megcsodáltuk a környező látványt, megkezdjük fárasztó utunkat, vissza fel a kanyon pereméhez, ahová délután érünk vissza, így ha jó tempóban haladunk, még marad idő az előző nap kimaradt kilátó pontokat megnézni. Ha valaki elég erőt érez magában, lemehet egészen a kanyon aljába, a Colorado folyóhoz. Ebben az esetben a szintkülönbség 1 300 m. egy irányba, a táv pedig 15 km. csak le, vagyis összesen 30 km. távot kell legyalogolni.
  Vegyük figyelembe, hogy ez a túra csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. Hosszú menetidő, nagy szintkülönbség, folyamatos napsütés, nagy meleg (a kanyon aljában akár 35 - 40 C fok is lehet) nehezíti a túrát. Összehasonlításképp, a Gyöngyös - Kékestető út 18 km. és 800 m. szintkülönbséggel.
  Aki inkább kihagyná a fárasztó lemenetelt a kanyonba, és a Colorado folyóhoz, végiglátogathatja a parkban közlekedő ingyenes buszokkal a legszebb kilátó pontokat. A látogató központban érdekes előadásokat lehet megtekinteni a kanyon kialakulásáról, élővilágáról, és természetesen marad idő vásárlásra is.
  Palteau Point ereszkedés: táv kb. 26 kilométer összesen, szintkülönbség 1 000 méter le és 1 000 méter fel. Menetidő 8-10 óra.
  Crand Canyon ereszkedés a Colorado folyóig: táv kb. 30 kilométer összesen, szintkülönbség 1 300 méter le és 1 300 méter fel. Menetidő 9-11 óra.
  Az éjszakát a park egyik kempingjében töltjük.
 • 13. nap Grand Canyon déli perem, Las Vegas

  1
  Reggeli után indulunk Las Vegas-ba, de útközben lesz még látnivaló. Nyugat felé haladva rátérünk a történelmi 66-os út egy kb. 150 kilométeres, leghosszabb egyben megőrzött szakaszára. Az „Utak anyjának”, „Amerika főutcájának” is nevezett 3939 mérföld hosszú 66-os út azzal a céllal épült, hogy összekösse a keleti és a nyugati országrészeket. Mára, a Chicago-tól Los Angeles-ig tartó út egyes szakaszai elhagyatottak, míg más szakaszai egyéb utakba lett beleolvasztva. Felidézve a régmúltat megállunk Seligmanban, a néhány házból álló, apró korabeli faluban, amely létét csak a nosztalgiázóknak köszönheti. Az egész falu egy múzeum. A tréfás „snow cap”-be vagyis „hósapka” nevű büfébe akár meg is ebédelhetünk, és ha már jól bevásároltunk a 66-os emléktárgyakból, tovább indulunk Hackberry településhez. A szegényes bányásztelepülés mellett egy benzinkútnak látszó színes kis üzletben és múzeumban még utoljára nosztalgiázhatunk akár Elvis Presleyvel. Következő megállónk a Hoover gát. A Nevada és Arizona határán épült gát méreteiben alig marad el a Glen Kanyonitól. A gátfal magassága 221 méter, hossza 379 méter, vastagsága legalul 200 méter, a felső peremén pedig 15 méter. A gát megtekintése után rövidesen megérkezünk a világ egyik legnagyobb szórakoztató és szerencsejáték-központjába, ahol a legfontosabb látnivalók a hatalmas kaszinó-hotelek rengeteg vendégszobával és óriási kaszinótermekkel, amelyek nagy része a híres Las Vegas Boulevard mentén terül el. Szállásunk elfoglalása után sorra látogathatjuk a neon sugárút világhíres és fényűző kaszinóit: Luxort a meghökkentő piramisával, Amerika legnagyobb kaszinó-hoteljét a több mint 5000 szobával rendelkező MGM Grandet, a Szabadság-szobor másolatával és felhőkarcolóival New Yorkot idéző New York-New Yorkot, az ókori Rómát idéző Ceasears Palacet, a kastély jellegű Excaliburt, a Bellagiot, a Circus Circust, a Monte Carlot, a Miraget stb. Akinek kedve támad, kipróbálhatja szerencséjét bármelyik kaszinóban, éjszaka pedig gyönyörködhetünk a fényárban úszó Las Vegasban. „A város, mely sosem alszik”.  Az éjszakát szállodában töltjük, ahol egy éjszakát fogunk aludni.
 • 14/ +1. nap Las Vegas, Death Valley, Lone Pine

  2
  Azon utasaink, akik csak az alap programot választották, a mai napon a repülőjárat indulásának függvényében hazaindulnak a Las Vegas-i repülőtérről.

  A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, korán reggel indulunk a Death Valley, magyarul a Halál-völgy Nemzeti Parkba. Ez Amerika legszárazabb, legforróbb és legalacsonyabban fekvő Nemzeti Parkja, ami a nevét a kaliforniai aranyláz idején kapta a bevándorlóktól, akik közül sokan eltévedtek és odavesztek a sivatagos völgyben. Itt található Amerika legalacsonyabb pontja, mely 86 méterrel a tengerszint alatt van – Badwater Basin. Először ide látogatunk el, majd Dante-kilátó pontjára autózunk, ami a legalacsonyabb pont fölé magasodó 1700 méteres hegycsúcs, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész völgyre és a száraz levegő miatt 50-100 kilométerre is ellátni. Továbbá meglátogatjuk az ördög golfpályáját, ami a völgy talán legérdekesebb képződménye, és az eső által bordázott formájú Zabriskie Pointot a furcsa alakú szikláival. Mielőtt lemenne a nap kisbuszunkkal elhagyjuk a völgyet, és a Yosemite Nemzeti Park felé vesszük az irányt. Útközben állunk meg éjszakára egy hangulatos kempingben, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 15/ +2. nap Death Valley, Yosemite Nemzeti Park

  2
  Korán reggel indulunk, majd több órás autózás után érkezünk meg az Egyesült Államok második nemzeti parkjába. A Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekvő Yosemite Nemzeti Park látnivalók sokaságát rejti. Megnézzük a több csoportban található hegyi mamutfenyőket, melyek között a több ezeréves Giant Grizzly egyike a föld legidősebb élőlényeinek. A hatalmas gránit szikla falak alatt csodálatos völgyekben túrázunk, figyelve nem csak a lenyűgöző látványra, de a kíváncsi, sokszor kolduló fekete medvékre is. A park több pontján táblák adnak leírást, hogy mit kell tennünk, ha medvével találkozunk, hogy elriasszuk hívatlan vendégeinket. Évről évre regisztrálnak medvetámadást, igaz, ezek legtöbbje abban merül ki, hogy a macik kifosztják az őrizetlenül hagyott sátrakat. Szállásunk a park közelében található kempingben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 16/ +3. nap Yosemite Nemzeti Park

  2
  A mai napon a 13 km hosszú Yosemite gleccservölgy leglátványosabb részeit nézzük meg. Utunk során káprázatos panoráma tárul a szemünk elé. Mély völgy, magas hegyormok, melyek havas sipkái szemérmesen megbújnak a felhők mögött, helyenként 900 méter magas gránitfalak. A hegyoldalakon méretes kőomlások, lapos, jég koptatta sziklalapok. Lent a völgyben hegyi patakok, inkább folyócskák keresztezik utunkat, és lenyűgöző vízesések sokasága, mint a Yosemite – vízesés, amely 739 méteres magasságával földünk hatodik legmagasabb vízesése. Megcsodálhatjuk a park jelképeit is, két hatalmas gránit sziklát. Egyik a sziklamászók paradicsomának számító, lélegzet elállító szinte teljesen függőleges ezer méter magas gránitszikla, az El Capitan, valamint a hatalmas gránit kupola Half Dome. Az éjszakát a park közelében található kempingben töltjük.
 • 17/ +4. nap Yosemite Nemzeti Park, San Francisco

  1
  Reggeli után pár órás út vár ránk, melynek végén kora délután megérkezünk a Csendes-óceán partján fekvő San Franciscóba. Miután elfoglaljuk szállásunkat egy motelban, felfedezzük a várost: megtekintjük a híres Golden Gate hidat, sétálunk a filmekből jól ismert meredek utcákon és megyünk egy kört a kábel villamoson. Az éjszakát motelban töltjük, ahol egy éjszakát fogunk aludni.
 • 18/ +5. nap San Francisco

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.


 

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:

- az Amerikai Egyesült Államokon belüli utazást a program szerint bérelt autókkal vagy kisbusszal,
- 2 éjszaka szállást szállókban, két ágyas, légkondicionált, saját fürdőszobás szobákban,
- 11 éjszaka szállást kempingekben, saját sátorban, hideg / meleg vizes zuhannyal, angol WC-vel
(Extra felár ellenében van lehetőség szállodákban (motelekben) megszállni. Részletek a szállásokra vonatkozó részben.)
- USA szövetségi nemzeti parkokba szóló éves belépőt,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

A hosszabbítás során:

- az Amerikai Egyesült Államokon belüli utazást a program szerint bérelt kisbusszal / személyautóval,
- 1 éjszaka szállást motelban, két ágyas, légkondicionált, saját fürdőszobás szobákban,
- 3 éjszaka szállást kempingekben, hideg / meleg vizes zuhannyal, angol WC-vel,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

A részvételi díj nem tartalmazza a 4 napos kiegészítő programot, amely során a Death Valley-be, a Yosemite Nemzeti Parkba és San Franciscóba utazunk. A kiegészítő program felára 349.000 Ft.

Az alapprogram ára és a kiegészítő program felára nem tartalmazza:
- a repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítást, az esetleges védőoltások árát,
- a belépőket, és a lehetséges fakultatív programok árát, 
- a kempinges szállások helyett szállodai szállások árát,
- az étkezéseket, 
- a Vízummentességi Program keretében történő belépési engedély igénylésének díját, vagy az USA vízum díját.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 380 Ft / 1 USD árfolyamon kalkuláltuk. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára az alapprogramon (Budapest - Bozeman, Las Vegas - Budapest útvonalon) kb. 380.000 - 480.000 Ft, a hosszabbítás során (Budapest - Bozeman, San Francisco - Budapest útvonalon) kb. 320.000 - 380.000 Ft.

Fontos tájékoztatás:
Tapasztalatunk alapján Bozeman-be nincs közvetlen járat Budapestről, a legtöbb elérhető menetrend esetén amerikai átszállással lehet ide eljutni. Az USA-ba érkezéskor történik az országba beléptetés, útlevél ellenőrzés, immigration, vám, csomagfelvétel (majd újra feladás), ez a folyamat sajnos hosszadalmas lehet.  
Emiatt az Európából érkező járat érkezése és az USA belföldi Bozeman-be induló járat indulása között javasoljuk, hogy legyen minimum 3,5 - 4 óra az átszállásra.
Érdemes lehet esetleg egy nappal korábban kiutazni, eltölteni egy éjszakát például Las Vegas-ban, San Francisco-ban, majd egy belföldi járattal másnap tovább utazni Bozeman-be.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Mivel utazunk az USA-ban?

Az Amerikai Egyesült Államokon belül helyben bérelt kis busszal, a nemzeti parkok buszjárataival. A szokatlanul nagy távolságok miatt sok időt fogunk utazással tölteni. Az utazási idő forgalomtól, távolságtól függően napi 3-7 óra lesz.

Létszám

Tájékoztató létszám: 5-15 fő. Az utat minimum 5 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák az USA nemzeti parkjaiban?

A programok hétköznapi erőnléttel teljesíthetőek, a sok utazás azonban fárasztó. A Grand Canyon ereszkedésnél, az Arches Nemzeti Parkban, valamint a Bryce Canyon Nemzeti Parkban történő túrázások során viszont fel kell készülni a nagy melegben (akár 35 - 40 Celsius fok), és nagy szintkülönbségű terepen való gyaloglásra. A Grand Canyon ereszkedésnél min. 1 000 m. le, és 1 000 m. fel, itt a nagy átlagnál jobb kondíció és kitartás szükséges. A Zion Nemzeti Parkban az Angels Landing túrán való részvétel esetén elengedhetetlen a biztos mozgáskoordináció és szédülésmentesség, valamint a nagy átlagnál jobb kondíció és kitartás.

Szállás

Milyenek a szállások az USA-ban?

Az utazásunk programjából adódóan az utazás szállásait úgy terveztük, hogy alapvetően kempingekben, kis részben szállókban, szállodában fogunk megszállni. Ha az út során végig szálloda, illetve lodge szállást szeretnél, azt a szabad helyek függvényében tudunk biztosítani, felár ellenében (ld. második bekezdés). A kempingekben saját sátorban szállunk meg, színvonalas, szép helyeken, a felszereltségük a megszokott kemping: mellékhelyiségek, mosdók, és meleg vizes zuhanyok (utóbbi egyedül Yellowstone-ban sajnos nincs). Az első éjszakán Bozemanban, Las Vegasban, valamint a hosszabbítás során San Franciscóban szállásunk szállókban, szállodában lesz. Ezek nyugati színvonalúak, saját fürdőszobával és wc-vel. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák kétágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal, két résztvevőt szobánként. A szállókban, és a kempingek többségében van mosási lehetőség pénzbedobós mosó és szárítógépekkel. A szállások foglalását a minimális létszám elérésekor kezdjük meg, ezért ha már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, jelezd irodánk felé, hogy a kívánt szállásokat biztosítani tudjuk Nektek.

Ahol kempingekben, saját sátorban alszunk, a szabad helyek függvényében tudunk lehetőséget biztosítani szálloda, illetve lodge szállásra. A nem sátras szállások összköltsége kb. 1200-1500 USD / szoba, a hosszabbítással együtt pedig kb. 1600-2000 USD / szoba, a részvételi díj felett (a szállodai és lodge szállás ára rendkívül magas). Egy szoba 2-3 fő elhelyezésére alkalmas, így az ár megoszlik a szobát használók között, amennyiben nem egy utas veszi igénybe a szobát. Az egyedül jelentkezőket pedig összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Az ár függ a foglalás idejétől is, illetve, a lehetőség korlátozott, a szabad helyek elfogyhatnak, ezért ezt az igényt jelentkezéskor kérjük jelezni!

Az alábbi napokon van lehetőség kemping helyett szállodában, lodge-ban megszállni. Az alábbi linkekre kattintva meg lehet nézni milyen színvonalú szállások lehetségesek kempingek helyett. Nem tudjuk garantálni, hogy konkrétan az alábbi szállásokon tudunk foglalni, de minimum ugyanilyen színvonalon tudjuk elhelyezni az ezt az opciót választókat.

2. és 3. napok: Yellowstone Nemzeti Park: http://bestwesternmontana.com/west-yellowstone-hotels
4. és 5. napok: Zion Nemzeti Park: https://www.zioncamp.com/book-now/ 
6. nap: Bryce Canyon Nemzeti Park: https://www.brycecanyonresort.com/
7. és 8. napok: Moab: http://www.moabvalleyrv.com/Cabins.html
9. nap: Monument Valley Nemzeti Park: https://www.sanjuaninn.net/
10. és 11. napok: Page: https://www.rodewayinnpage.com/
12. és 13. napok: Grand Canyon Nemzeti Park: http://www.redfeatherlodge.com/

A hosszabbítás során:
15. és 16. napok: Yosemite: http://www.buckmeadowslodge.com/

Amennyiben szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, kérjük jelentkezéskor jelezd irodánknak.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni az USA nemzeti parkjairól?

A program során a következő területeket fogjuk meglátogatni:

Wyoming – Yellowstone. Északra a Colorado fennsíktól a Sziklás hegység északi részén, fenyőerdők, havas hegyek.
Utah – Bryce Canyon, Moab városa, Arches. A mormonok állama a Colorado fennsíkon. Sziklás, sivatagi tájak.
Arizona – Monument Valley, Page városa, Antelope Canyon, Grand Canyon. A Colorado fennsík déli pereme, átlagosan 1 500 m. magasan, tengerszint felett, sivatagi, félsivatagi környezettel, földünk talán legszebb kanyonjaival.
Nevada – Las Vegas a szerencsejátékok fővárosa.
Kalifornia – Sierra Nevada hegység, melyet fenyőerdők borítanak, a hegyek csúcsán még nyáron is lehet hó, és a meredek hegyoldalak gleccserek vájta mély völgyeket takarnak. A Halál völgye, mely Földünk egyik legforróbb helye. San Francisco városa, ahol mediterrán klíma és a világ egyik legliberálisabb városa fogad minket.

Az általunk meglátogatott nemzeti parkokat meg tudod nézni ezen az interaktív térképen.

Időeltolódás: - 8 óra Budapesthez képest Wyoming, Utah területén, vagyis ennyivel kell hátrébb állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Wyoming, Utah területén hajnali 04:00 óra a pontos idő). - 9 óra Budapesthez képest Arizona, Nevada, és Kalifornia területén, vagyis ennyivel kell hátrébb állítani az óránkat.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége eltér az itthonitól (110 V), ami nem probléma az itthon vásárolt készülékeknek. A konnektorok csatlakozója is eltér az itthonitól, amihez átalakítót be lehet szerezni itthon.
Kempingekben sátrazás közben nincs lehetőség tölteni, de pár napon belül erre lehetőségünk lesz. Útközben a kisbusz szivargyújtójáról lehet tölteni. Hozzatok magatokkal átalakítót és elegendő tartalék akkumulátort.
A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. Sivatagban, erdőben, parkok területén, útközben nem mindenhol lesz térerő. Wi-fi a motelekben és kempingekben (Yellowstone és Grand Canyon kivételével) külön fizetség ellenében van.

Közbiztonság: Nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, USA közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, maximum nagyvárosokban lehet olyan veszély mint más országokban is. Annak ellenére, hogy az általunk meglátogatott területek teljesen biztonságosak, biztos ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, és értékeinket ne hagyjuk sátrunkban, szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk. Az általunk bejárt területeken előfordulhatnak kígyók, skorpiók, medvék, bölények, de a balesetek megfelelő elővigyázatossággal, körültekintéssel elkerülhetőek. 

Fontos!
 Utunk során számos kanyont látogatunk meg, amelyek esőben életveszélyesek lehetnek, az un. futó árvizek miatt. Ezért az ilyen esetekben a látogatásukat más időpontra tesszük, vagy törölni kényszerülhetünk.
Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori résztvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Milyen az időjárás az USA nemzeti parkjaiban?

Az általunk bejárt területen változatos, és szélsőséges az időjárás. Yellowstone nagy magasságban fekszik, és utunk legészakibb pontja, itt nappal is lehet 10-15 ºC fok, és éjszaka itt is könnyen 5 ºC fok alá eshet a hőmérséklet.
Utunk Bryce kanyon és Las Vegas közötti szakaszán leginkább sivatagos időjárás uralkodik, az átlaghőmérséklet nappal 26 ºC, éjszaka 15 ºC fok. Yosemite, Grand kanyon, és a Bryce kanyon nagy magasságban fekszenek (több mint 2 000 m. tengerszint felett), és ezeken a helyeken nagy napi hőingásra számítsunk. Nappal 20-25 ºC fok, de éjszaka 5 ºC fok alá eshet a hőmérséklet, és ekkor akár kisebb hó is eshet. A Grand Canyon átkelésénél fel kell készülni a nappali 35 – 40 ºC fokos hőmérsékletre is a kanyon mélyén. Nagyrészt csapadékban szegény területen járunk, de egy esőkabátra, ami a szél ellen is véd, szükség lehet.

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk az USA-ba?

Nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része) vagy sport táska, kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Vízálló sátor, 3 évszakos hálózsák – szélsőséges esetekben fagyponthoz közelítő hőmérsékletben is komfortos, derékalj, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett a sivatagos terepen is elengedhetetlen egy, a bokát jól tartó és kényelmes túracipő, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható szárú túranadrág, rövidnadrág, esőkabát, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre az esti órákra, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőgépbe, hálózati átalakító, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz és még az utazásokhoz szükséges egyéb kellékek.
A szállások egy részén van mosási lehetőség, így nincs szükség háromheti váltás ruházatra. A fényképezéshez esetleg egy könnyű állvány használata ajánlott. Érdemes lehet távcsövet is hozni, mivel pl. Yellowstone-ban, Yosemite-ban, de máshol is lehet, hogy nagy távolságban láthatunk vadon élő állatokat.

Fjällräven ajánlata:

Könnyű és légies magától álló sátor két előtérrel, amelyeket a szellőztetés és a jobb kilátás érdekében ki lehet nyitni. Két átlós, keresztet alkotó alumínium  merevítőrúd fokozza stabilitását: Ilyen sátor például a Fjällräven Abisko View 2.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Milyen oltások szükségesek az USA-ba?

Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, ill. hastífusz ellenit. Az oltásokról a háziorvosnál vagy az oltóközpontban tudsz érdeklődni.
Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes elhozni: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót, valamint seb fertőtlenítőszert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Milyen élelemmel készüljünk az USA-ba?

Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni. Amerika jól kiépített bolthálózattal rendelkezik, így még a kisebb városokban is megtalálhatjuk több üzletlánc élelmiszer áruházait, ahol pár naponta fel tudjuk tölteni készleteinket (kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül sem romló élelmiszereket). A tartós élelmiszerek, gyümölcsök és zöldségek árszínvonala valamivel (kb. 20 – 30 %) magasabb a mint Magyarországon. Kempingjeink jó részében nem lesz lehetőség meleg étel beszerzésére, de többségükben van élelmiszerbolt, ahol gondoskodhatunk az élelmiszer ellátásról. Ezeken a helyeken, ha valaki szeretne meleg ételt vacsorázni, hoznia kell magával gázfőző fejet, és edényeket. A főzőhöz szükséges gázt a repülőre nem engedik fel, így azt kint fogjuk beszerezni. A városokban találunk éttermeket (25-45 USD), nagy ételkínálattal. Ezen kívül elérhetőek még olcsóbb büfék (hamburgeres, pizzás, szendvicsezők). 

Pénz-ügy

Mi az USA hivatalos pénzneme? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

A helyi fizetőeszköz az USA dollár (USD). Javasoljuk, hogy pénzt mindenképp dollárban hozz, mert a pénzváltás a legtöbb kisvárosban is csak körülményesen oldható meg. A bankkártya használat rendkívül elterjedt az Egyesült Államokban, szinte mindenhol lehet vele fizetni, és sok bankautomata is rendelkezésre áll. A leginkább használt kártyák a Visa, az American Express és a Mastercard kártyák. 7 féle pénzérme (2 és 1 dolláros, 50, 25, 10, 5 és 1 centes érmék) és 6 féle (100, 50, 20, 10, 5, 1 dolláros) bankjegy van forgalomban. Étkezésre nagyjából 250-400 USD-t ajánlunk, hogy hozz magaddal. Természetesen ez kevesebb és sokkal több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően + nem túl értékes emléktárgyak, ajándékok esetén további 50-80 USD.

Helyszínen fizetendő költségek (tájékoztató árak 2023):

Goblin Valley belépő: 14 USD / autó (6 fő)
Dead horse point park belépő: 15 USD / autó (6 fő)
Monument Valley belépő: 5 USD / fő
Fakultatív lovaglás Monument Valley: 45 USD / 30 perc; 55 USD / 1 óra; 75 USD / 2 óra
Felső Antelope Canyon belépő: 110 USD / fő
Alsó Antelope Canyon belépő: 70 USD / fő
Glen Canyon gát látogatás (Page): 5 USD / fő


A belépők ára fakultatív programok nélkül, összesen 220 USD körül várható.

Vám

Mire van szükség az USA-ba történő beutazáshoz?

Magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében, üzleti vagy magáncélból, 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben megfelelnek a Vízummentességi Program feltételeinek. Ennek alapfeltétele a bordó útlevél és az online igényelhető utazási engedély!
A Vízummentességi Program igénybevételéhez az ESTA engedély kiváltása szükséges. Az ESTA engedély kiváltásához szükséges kérelmet az alábbi oldalon lehet kitölteni: https://esta.cbp.dhs.gov/esta
Azoknak, akik nem jogosultak igénybe venni a Vízummentességi Programot és üzleti vagy magáncélból kívánnak az USA-ba utazni, a B1/B2, vagy közismertebb nevén "látogató" vízumot kell kérelmezniük:
https://www.ustraveldocs.com/hu/hu/nonimmigrant-visa

Az USA határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására, ami bizonyítja, hogy nem szeretnénk emigrálni. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot készíteni és az eredetitől eltérő helyen tartani. Az útlevél érvényessége legalább az USA-ban való tartózkodás időtartamára szóljon. Mindazonáltal az esetleges kellemetlenségeket elkerülendő, mindenképpen tanácsos úgy utazni, hogy az útlevél érvényessége legalább egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját. Ez megfelel a budapesti USA-nagykövetség ajánlásának is.

FONTOS! A „Vízummentességi Program Továbbfejlesztéséről és a Terroristák Beutazásának Megelőzéséről” szóló törvény alapján a következő személyek nem jogosultak a Vízummentességi Program keretein belül beutazni az Egyesült Államokba:
A Vízummentességi Programban részt vevő országok azon állampolgárai, akik 2011. március 1-én vagy az után utaztak Iránba, Irakba, Szudánba, Líbiába, Szomáliába, Jemenbe vagy Szíriába (néhány diplomáciai vagy katonai kivételtől eltekintve). Ez a Vízummentességi Programban résztvevő országok azon állampolgáraira is vonatkozik, akik egyben Irán, Irak, Szudán vagy Szíria állampolgárai is. 2021-ben ezen országok listája kiegészült Kubával.
Ezek az új követelmények nem gátolják az Egyesült Államokba történő beutazást. Ellenkezőleg, ezek a személyek továbbra is beadhatnak vízumkérelmet a szokásos módon, időpontot egyeztetve az Amerikai Nagykövetséggel vagy Konzulátussal. Akik sürgős üzleti, egészségügyi vagy humanitárius okból utaznak az Egyesült Államokba, kérhetnek sürgősségi időpontot az Amerikai Nagykövetségtől, illetve Konzulátustól.

Figyelemmel az amerikai hatóságok döntésére, azon ESTA kérelmezők esetében, akik Magyarország államhatárain kívül születtek, az ESTA-rendszer a születési hely alapján automatikusan vízumkérelem benyújtására hívja fel az elektronikus beutazási engedélyt igénylő magyar állampolgárokat.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk az USA-ba?

A repülőre felvihető kézipoggyász valamint a feladható nagy poggyász súlykorlátját az adott légitársaság szabályozza a megvett jegy függvényében.
 
Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni az USA-ba?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogram:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 31.680 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 65.640 Ft/fő 

Alap,- és kiegészítő program:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 39.600 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 87.520 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Gizella

Az utat javaslom mások számára is. Nehéz lenne választani, sorrendet állítani a programok között. Nem hasonlíthatók egymáshoz. Amire nem számítottam még a Halál völgye is lenyűgözött!

Attila

“Kiváló a program! Csak a Hoover gát érintett semlegesen. Nekem megerőltető a hosszú túrázás, de mindig megoldható volt, hogy a vállalási képességemnek megfelelő saját programot alakítsak ki. Különösen tetszik az Eupolisz útjain, hogy van szabadságfoka az utasnak. :) Pali a király! Vele bárhova szívesen mennénk!:) Várakozásomnak megfelelt az utazás. Jól megfáztam, de ez az én hibám. Javasolom másoknak is az Eupoliszt!”

Judit

“Olyan szinten kimozdított a konfortzónàmból hogy mindent el tudtam felejteni! Nem volt különösebb elvárásom, csak élvezni akartam és az sikerült! A látnivalók töményen szépek! Nagy élmény volt! Már javasoltam is ismerőseimnek! :)”

Anett

“Összességében nagyon jól éreztem magam, még mindig az élmények hatása alatt vagyok. :) Szívesen maradtam volna még, és bármikor újra visszamennék. Felejthetetlen volt, felülmúlta minden várakozásomat. Arra rájöttem, hogy a túra a főbb látnivalókra koncentrált, elég frekventált látványosságokra, így érdemes lenne visszamenni megnézni a kevésbé felkapott helyeket is. Számomra az utazás két legjobb élménye a Zion-i és a Grand Canyon-i túra volt. Mindkettő igazi túra volt, kihívásokkal és teljesítménnyel, valamint feledhetetlen látnivalókkal. A Goblin Valley volt talán az egyetlen hely, ami felejthető volt. Nagyon cukik a kis koboldok, de ennyi. Szerencsére nem voltunk ott sokat. :)”

Szabolcs

“Töménytelen élmény. Csak győzzem felidézni! Pali egy terminátor. Amikor ott van az ember, akkor sem hiszi el. Minden nap másért volt eszméletlen! Köszönöm!:)”

Judit

A program gazdag volt és változatos. Nehéz megmondanom, hogy mit lehetne kihagyni, vagy belevenni a programba. Én elsősorban az Antelope Canyon miatt választottam ezt az utat. Az első napokban láttuk a Buckskin Gulch-ot, ami jellegében eléggé hasonló, gyönyörű hely. Ez után már az Antelope nem volt akkora durranás, mint amire számítottam, bár az is lélegzetelállító látvány. Annak ellenére, hogy kb. 12 éve vágytam látni az Antelope-t, nagyon sajnáltam volna, ha nem látom a B.G.-t is. Hasonló a helyzet a Canyonlands-szel és a Grand Canyonnal. A Canyonlands látványa után a Grand Canyon már nem olyan ütős. De egy Grand Canyont nem lehet kihagyni a programból, mert nyilván többen ismerik, mint a Canyonlands-et, így fokozza az út vonzerejét. A túravezetőnk nagyszerűen oldotta meg a feladatát. Nem kis teljesítmény volt tőle a 24 órás szolgálat. Én bármikor, bárhova nyugodtan elmennék vele a jövőben. A szállás - kempingezés saját sátorral - megfelelt a leírásnak. Más kérdés, egyéni problémám, hogy én nem igazán megfelelő sátrat vittem, és egyébként is, alapból nem szeretek sátorozni. A motel szállások megfelelőek voltak. Számomra azok a helyek, amiket út láthattam régi vágyaim voltak. Sok éves álmomat valósítottam meg azzal, hogy megnézhettem az Antelope Canyont, a Death Valley-t, a Yosemite és a Yellowstone park látnivalóit. Az utazás minden percét élveztem, és én semmit nem akarok elfelejteni! :) Legfeljebb a sátrazást. :)
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.