USA, nemzeti parkok

A Vadnyugat nemzeti parkjai Yellowstone-tól Las Vegas-ig

Észak-Amerikai túránk során az Amerikai Egyesült Államok és Földünk talán leglátványosabb nemzeti parkjait látogatjuk meg. A Yellowstone gejzírjei, medvékkel és bölényekkel, az Arches Nemzeti Park egyedülálló sziklahídjai, a Grand Canyon, és sok más felejthetetlen látnivaló vár rád. Utunk nagy része a több millió éves Colorado fennsíkra vezet, ahol a sziklás, félsivatagos vidéken az erózió munkája drámai szépségű tájakat alakított ki. Azi itt élő indián törzsek, a navahók, apacsok, uték ősi földjén többek között olyan páratlan helyeket látogatunk meg, mint a Bryce Canyon a lángoló sziklatornyaival, a Grand Canyon, a vadnyugati western filmekből jól ismert sziklaalakzatok a Monument Valley-ben, vagy a felejthetetlen szépségű Antelope Canyon. Sziklás sivatagi tájakat, felejthetetlen szépségű erdőket, hóborította hegyeket, folyókat is láthatunk, egyedülálló élővilággal, valamint Las Vegast, a szerencsejátékok fővárosát, mely sohasem alszik. Utunk nem csak a Vadnyugat természeti szépségeit kínálja, hanem kulturális utazás is egyben az amerikai őslakos indiánok területére, valamint bepillanthatunk az amerikai életforma jelenébe és múltjába is egy rövid autós utazás keretében, a sokszor megénekelt öreg 66-os úton.  

Kiemelt látnivalók az utazás során:  

- Yellowstone-ban a gejzírek, hőforrások, medvék és bölények
- Bryce Canyon amfiteátruma, a naplementében lángoló sziklatornyokkal 
- a felhők felett úszó Canyonlands Nemzeti Park
- az Arches Nemzeti Park sziklaformációi
- Monument Valley
- az Antelope Canyon lenyűgöző formái és színei
- Grand Canyon, a Colorado folyó vájta gigászi sebhely Földünkön
- Las Vegas, a szerencsejátékok fővárosa
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. május 29. -
2019. június 11.
2019. május 29. -
2019. június 12.
A jelentkezés lezárult
Kedves Érdeklődő! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel ez a program, és már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, mindenképpen jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett megfelelő minőségű szállásokat biztosítani tudjuk! Köszönjük!
1

 
Bozeman
 

Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában. Kicsit pihenünk a hosszú utazás után, majd elindulunk, hogy feltöltsük készleteinket. Szállásunk szállodában (motel) lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Bozeman, Yellowstone Nemzeti Park
 

Korán reggel indulunk, hogy pár órás autózás után, a Yellowstone Nemzeti Parkba érjünk. Miután megérkezünk, elfoglaljuk szállásunkat egy kempingben, élelmiszer készleteinket elhelyezzük a medvebiztos tárolókban, majd elindulunk, hogy felfedezzük a világhíres nemzeti park leglátványosabb helyeit. A vidék bővelkedik a természeti szépségekben és képződményekben, valamint rendkívül gazdag állatvilággal büszkélkedhet. A terület vulkáni eredetű és a kései vulkanikus utó működések ma is hatnak és alakítják a felszínt. Az utó vulkanizmus eredményeként ma is 10 ezernél több gejzír, melegforrás és sárvulkán található a Nemzeti Parkban. Működésük eredményei a csodálatos gejzírit kúpok és a melegforrások mésztufa-gát rendszerei. Egyik leghíresebb gejzír az Öreg Hűséges, amely 80 éve mintegy 65 percenként, szinte óramű pontossággal lövi több emelet magasságba a forró gőzt és vizet. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

3

 
Yellowstone Nemzeti Park
 

A mai napra még bőven maradt látnivaló, így reggeli után nem vesztegetjük az időt, irány a Yellowstone kanyon, ahol a puha riolitba meredek falakat vágott a Yellowstone folyó. A 200 méteres falak mentén, mint hatalmas gyertyák állnak sorba a hatalmas kvarcit oszlopok, amelyeknek tetején halászsasok fészkelnek. A vulkáni üveg, az obszidián, egész bércet alkot, amelyet az indiánok fegyverek és eszközök készítésére használtak. Természetesen nem hagyjuk ki a park legnagyobb hévforrását, a Grand Prismatic Spring – et, melynek vízét a 71 fokos kénes vízben élő, algák, mikroorganizmusok és ásványi lerakódások, varázsolják színpompássá. Itt is van esély, hogy találkozhatunk a turistákhoz hozzászokott, kolduló fekete medvékkel, melyek szinte már szimbólumai a területnek. Mellettük ha nagy szerencsénk van, az óriási termetű grizzly is szem elé kerülhet, de számuk korántsem olyan nagy, mint a fekete medvéké. Különleges értéke a parknak a mintegy ezer példányú bölény állomány, amelyet sikerült megmenteni a korábbi mészárlásoktól. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz.

4

 
Yellowstone Nemzeti Park, Zion Nemzeti Park
 

A mai napon hosszú, estig tartó autózás vár ránk a Zion Nemzeti Parkba. Hajnalban indulunk, elhagyjuk Montanát, átszeljük Idaho államot, majd szinte egész Utah-ot, melynek déli határánál érünk célba. Szállásunk a park közelében található kempingben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

5

 
Zion Nemzeti Park
 

Reggeli után indulunk felfedezni Utah első Nemzeti Parkját. A park bejáratánál hagyjuk autónkat, és a parkban használható egyetlen közlekedési eszközzel, busszal jutunk a park hatalmas, égbe nyúló kanyonjainak mélyére, ahol a homokkő a piros minden árnyalatában tündöklik, a rózsaszíntől a vörösig. Először az „Angyalok leszállóhelyére” túrázunk fel, hogy felülről is megszemlélhessük Zion szépségét, a kanyonok szédítő mélységét. Az út utolsó szakasza egy keskeny hegygerincen vezet és sziklába vert láncok segítik a haladást miközben szédítő, 400 méteres mélység tátong mindkét oldalon. A látvány lélegzetelállító. Felérve ott állunk Zion kanyonjának közepén, egy kiálló sziklaszirten és megértjük, miért is nevezik ezt az Angyalok leszállóhelyének. Visszatérünk a kanyon aljába, majd tovább buszozunk a park belseje felé a Narrows, vagyis a „keskenynek” nevezett kanyonhoz. Az érdekessége ennek a helynek, hogy a kezdetben széles kanyon itt annyira összeszűkül, hogy csak pár méter van a kanyon falai között. Ez a környék csapadék gyűjtője, így nagy esőzések idején a Virgin patak pillanatok alatt eláraszthatja a kanyont. Ezért ha az időjárás engedi, a nem túl erős sodrású, köves medrű patakban teszünk egy sétát, majd visszatérünk szállásunkra. Szállásunk a park közelében található kempingben. Angyalok leszállóhelye: Táv: 8 kilométer, szintkülönbsége 400 méter fel / le. Virgin patak séta: Táv: 3,22 kilométer, szintkülönbség 21 méter fel / le.

6

 
Zion Nemzeti Park, Bryce Canyon Nemzeti Park
 

Korán reggel indulunk a pár órás autóútra található Bryce Canyon-ba, mely utazásunk talán legkülönlegesebb látnivalóit tartogatja számunkra. Délelőtt érkezünk meg, és miután elfoglaltuk szállásunkat, elindulunk felfedezni a Bryce Canyon egyedülálló csodavilágát. Az amfiteátrumokat megtöltő, földből ezer számra kinövő kis homokkő sziklatornyok keletkezésüket a keményebb, a tornyot kalapként védő dolomitnak köszönhetik. A puha és kemény rétegek különböző eróziójának eredményeképpen sok különböző alakú hoodoos vagyis sziklatorony jöhetett létre, amelyek a vas elszínező hatása következtében sárga, narancs, vörös és barna színben pompáznak. Hogy ezeket a sziklatornyokat minél jobban szemügyre vehessük, egy körtúrát teszünk közöttük, majd a lemenő nap vöröses fényében búcsúzunk el ezektől a különleges formájú szikláktól. Aki kevesebbet szeretne túrázni, természetesen választhat rövidebb útvonalat, és / vagy sétálhat a kanyon peremén, gyönyörködve a színpompás sziklatornyok látványában. Szállásunk a park közelében található kempingben lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Táv: kb. 7-8 kilométer, szintkülönbség 535 méter fel / le.

7

 
Bryce Canyon Nemzeti Park, Goblin Valley, Canyonlands, Moab
 

Reggeli után megint hosszú, de látnivalókban bővelkedő utazás vár ránk. Célunk Moab városa és a mellette fekvő Canyonlands és Arches Nemzeti Park. Útközben megállunk a Goblin Valley State Park vagyis a „Kobold völgy-ben” melynek megtekintése nélkül nem lehet teljes egy utazás Utahban. A park a fotósok paradicsoma. A szél és víz faragta fantasztikus és különleges homokkő „koboldok” megihletik fantáziánkat. A szikla alakzatok labirintusa és a kis szikla rejtekhelyek a felfedezés örömével ajándékoznak meg bennünket. Megéri eltölteni itt egy pár órát, a sivatag csodálatos és magával ragadó mulatságos formái között, ahonnan szép kilátás nyílik a San Rafael Reef és a Henry Hegységre. Kora délután érkezünk az 1880-as években pásztorok, farmerek és bányakutatók által alapított Moab városába, ahonnan egy gyors ebédet követően a közeli Dead Horse Point State Parkot látogatjuk meg, amely egyike Utah leglátványosabb Állami Parkjainak. 1 800 méterrel a tengerszint felett látványos kilátópontról csodálhatjuk meg a 600 méterrel alattunk kanyargó Colorado folyót. Innen átautózunk a Canyonlands Nemzeti Parkba, ahol még látványosabb kilátás fogad minekt egy rövid túra során. Estére visszatérünk a Moab-ba, ahol az éjszakát töltjük, egy kempingben, ahol két éjszakát fogunk aludni. Táv 3 km, szintkülönbség 100 m fel és le.

8

 
Arches Nemzeti Park
 

A mai egész napot az Arches Nemzeti Parkban töltjük. Nevét a parkban található mintegy kétezer természetes kőhídról (arch) kapta. Az eróziós tevékenység nyomán kialakult homokkő alakzatairól, természetes kőhídjairól, sziklatornyairól, ablakairól híres park több ezer sziklaalakzata közül a legnevezetesebbeket látogatjuk végig, pl. a 39 méter magas sziklatornyot, a Balanced Rockot, mely hatalmas sziklát egyensúlyoz, a Double Arch néven ismert kettős kőhidat. Délelőtt 3-4 órás túrára indulunk a Devils Gardenbe vagyis az Ördögök kertjébe, ami sok szépséget rejteget és nevével ellentétben inkább olyan, mint egy ékszerdoboz. Vörös homokkő labirintusban, szűk párkányokon túrázunk a félsivatagos tájon pár kőhidat érintve, ahol igazán elveszve érezhetjük magunkat. Ebéd után rövid túrára indulunk, hogy testközelből megcsodálhassuk az Utah állam egyik szimbólumává vált, 16 méter magas Delicate Archot.
Táv: Devils Garden kb. 12 kilométer, szintkülönbség kb. 80 m., menetidő 3-5 óra.
Delicate Arch: 4,8 kilométer, menetidő 2-3 óra.
Szállásunk egy kempingben, Moab-ban lesz.

9

 
Moab, Monument Valley
 

Dél felé haladunk tovább, célunk a Monument Valley, de útközben megállunk a híres Maxican Hat, vagyis a „Mexikói kalap”-nál, ami a nevében is benne lévő sziklaformáról kapta a nevét. Félsivatagos tájakon utazunk tovább, míg megérkezünk utunk egyik fénypontjához, a Navajo Indián rezervátumon belül fekvő Monument Valleyba, mely már messziről feltűnik jellegzetes, már mindenki által jól ismert sziklaformáival. Az amerikai nyugat szimbólumává vált völgy kétségtelenül a vadnyugat egyik legmegragadóbb látványa. A végtelennek látszó sivatagból kiemelkedő vörös sziklatornyok alakzataikkal, festői szépségükkel sok filmrendezőt ihlettek meg. Egykor western filmek kedvelt forgatási helyszíne volt, sok filmben feltűnik John Wayne alakjával. A park még a mai napig is a navajo indiánok lakóhelyéül szolgál. Akinek pedig kedve támad John Wayne vagy az egykori cowboyok életérzését átélni, nyeregbe pattanhat és egy indián vezető segítségével kilovagolhat. Az éjszakát a völgytől nem messze található kempingben töltjük.

10

 
Monument Valley, Page, Antelope Canyon
 

A mai napon folytatjuk utunkat a Colorado folyó felé, hogy a következő napot a folyó felduzzasztásával keletkezett 298 kilométer hosszú Powell tónál töltsük. Ebédre érkezünk Page városába, és szállásunk elfoglalása, és ebéd után irány az Antelope Canyon. Először az egyedülálló szépségű kanyon alsó szakaszát nézzük meg, ahol navajo indiánok kísérnek végig a szűk sziklahasadékban, amelyben kedvünkre bóklászhatunk, fotózhatunk. Következik a felső Antelope Canyon bejárata, ahonnan terepjárókkal navajo indiánok visznek a szurdok szájához. A legjobb időben érkezünk, a nap sugarai optimális szögben érik a hasadékot ahhoz, hogy megvilágítsák a lent elterülő csodavilágot, amely egyben a navaho indiánok szent helye. Ha még marad idő akár ellátogathatunk a 475 méter hosszú és 216 méter mély Glen Canyoni gáthoz, ahol megismerkedhetünk annak mérhetetlen nagyszabású építésével, majd vezetett túra keretében leereszkedhetünk a gát belsejébe és a környék energiaellátását biztosító turbinákhoz. Szállásunk Page város mellett található kempingben lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

11

 
Page, Grand Canyon déli perem
 

Reggeli után indulunk a Grand Canyon felé, de útközben Page határában megnézzük a Colorado folyó egy különleges, patkó alakú kanyarulatát. A nap sugarai ideális szögben világítják a meg az egyedülálló folyókanyarulatot, és a környező tájat. Pár órás autózással fogjuk elérni mai célunkat, a Colorado folyó egy másik világhíres részét, a Grand Canyont. Lassan elhagyjuk a navajo indiánok területét, de útközben többször megállunk, hogy fotózzuk a csodálatos tájat, és válogathassunk az indián szuvenír árusok portékáiból. A délutáni órákban érkezünk meg a Grand Canyon déli pereméhez ahol, miután elfoglaltuk szállásunkat, rövid kirándulást teszünk a kanyon pereméhez, hogy megcsodálhassuk a természet csodáját a lenyugvó nap sugaraiban. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

12

 
Grand Canyon déli perem
 

A mai napon több program közül választhatunk. Aki elég fitt és vállalkozó kedvű, azokkal hajnalban még a nagy meleg előtt, megkezdjük a leereszkedést a Grand Canyon mélyébe, miután megcsodáltuk a napfelkeltét. A kanyont több kilométer szélesen és helyenként 1 600 méter mélyen vájta ki a Colorado folyó a Colorado-fennsíkból mintegy 6 millió év alatt, ennek köszönhetően gyönyörűen látszik a kanyon rétegződése. A tengerszint felett 2 088 méter magasan fekvő déli peremről indulunk, mely az északi oldalnál alacsonyabban fekszik, de innen jobb rálátás nyílik a hatalmas kanyonra, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. Célunk a Plateau Point, amely kb. 300 méterrel a kanyon alján hömpölygő Coloradó folyó felett helyezkedik el. Innen gyönyörű kilátás nyílik mind a hatalmas kanyon aljára, a Colorado folyóra, mind a körülöttünk magasodó meredek sziklafalakra.  Az 1 000 méter szintkülönbséget lefele a kilátó pontig kb. 13 km. hosszú, hol meredek, hol lankásabb ösvényen tesszük meg, rövid pihenőkre megállva a vízvételi pontoknál. Miután megcsodáltuk a környező látványt, megkezdjük fárasztó utunkat, vissza fel a kanyon pereméhez, ahová délután érünk vissza, így ha jó tempóban haladunk, még marad idő az előző nap kimaradt kilátó pontokat megnézni. Ha valaki elég erőt érez magában, lemehet egészen a kanyon aljába, a Colorado folyóhoz. Ebben az esetben a szintkülönbség 1 300 m. egy irányba, a táv pedig 15 km. csak le, vagyis összesen 30 km. távot kell legyalogolni.
Vegyük figyelembe, hogy ez a túra csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. Hosszú menetidő, nagy szintkülönbség, folyamatos napsütés, nagy meleg (a kanyon aljában akár 35 - 40 C fok is lehet) nehezíti a túrát. Összehasonlításképp, a Gyöngyös - Kékestető út 18 km. és 800 m. szintkülönbséggel.
Aki inkább kihagyná a fárasztó lemenetelt a kanyonba, és a Colorado folyóhoz, végiglátogathatja a parkban közlekedő ingyenes buszokkal a legszebb kilátó pontokat. A látogató központban érdekes előadásokat lehet megtekinteni a kanyon kialakulásáról, élővilágáról, és természetesen marad idő vásárlásra is.
Palteau Point ereszkedés: táv kb. 26 kilométer összesen, szintkülönbség 1 000 méter le és 1 000 méter fel. Menetidő 8-10 óra.
Crand Canyon ereszkedés a Colorado folyóig: táv kb. 30 kilométer összesen, szintkülönbség 1 300 méter le és 1 300 méter fel. Menetidő 9-11 óra.
Az éjszakát a park egyik kempingjében töltjük.

13

 
Grand Canyon déli perem, Las Vegas
 

Reggeli után indulunk Las Vegas-ba, de útközben lesz még látnivaló. Nyugat felé haladva rátérünk a történelmi 66-os út egy kb. 150 kilométeres, leghosszabb egyben megőrzött szakaszára. Az „Utak anyjának”, „Amerika főutcájának” is nevezett 3939 mérföld hosszú 66-os út azzal a céllal épült, hogy összekösse a keleti és a nyugati országrészeket. Mára, a Chicago-tól Los Angeles-ig tartó út egyes szakaszai elhagyatottak, míg más szakaszai egyéb utakba lett beleolvasztva. Felidézve a régmúltat megállunk Seligmanban, a néhány házból álló, apró korabeli faluban, amely létét csak a nosztalgiázóknak köszönheti. Az egész falu egy múzeum. A tréfás „snow cap”-be vagyis „hósapka” nevű büfébe akár meg is ebédelhetünk, és ha már jól bevásároltunk a 66-os emléktárgyakból, tovább indulunk Hackberry településhez. A szegényes bányásztelepülés mellett egy benzinkútnak látszó színes kis üzletben és múzeumban még utoljára nosztalgiázhatunk akár Elvis Presleyvel. Következő megállónk a Hoover gát. A Nevada és Arizona határán épült gát méreteiben alig marad el a Glen Kanyonitól. A gátfal magassága 221 méter, hossza 379 méter, vastagsága legalul 200 méter, a felső peremén pedig 15 méter. A gát megtekintése után rövidesen megérkezünk a világ egyik legnagyobb szórakoztató és szerencsejáték-központjába, ahol a legfontosabb látnivalók a hatalmas kaszinó-hotelek rengeteg vendégszobával és óriási kaszinótermekkel, amelyek nagy része a híres Las Vegas Boulevard mentén terül el. Szállásunk elfoglalása után sorra látogathatjuk a neon sugárút világhíres és fényűző kaszinóit: Luxort a meghökkentő piramisával, Amerika legnagyobb kaszinó-hoteljét a több mint 5000 szobával rendelkező MGM Grandet, a Szabadság-szobor másolatával és felhőkarcolóival New Yorkot idéző New York-New Yorkot, az ókori Rómát idéző Ceasears Palacet, a kastély jellegű Excaliburt, a Bellagiot, a Circus Circust, a Monte Carlot, a Miraget stb. Akinek kedve támad, kipróbálhatja szerencséjét bármelyik kaszinóban, éjszaka pedig gyönyörködhetünk a fényárban úszó Las Vegasban. „A város, mely sosem alszik”.  Az éjszakát szállodában töltjük, ahol egy éjszakát fogunk aludni.

14

 
Las Vegas
 

A mai napon a repülőjárat indulásának függvényében hazaindulunk a las vegasi repülőtérről.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés