USA, nemzeti parkok

A Vadnyugat nemzeti parkjai Yellowstone-tól Las Vegas-ig

Négy napos hosszabbítási lehetőség: Death Valley Nemzeti Park, Yosemite Nemzeti Park, San Francisco.
Észak-Amerikai túránk során az Amerikai Egyesült Államok és Földünk talán leglátványosabb nemzeti parkjait látogatjuk meg. Yellowstone gejzírjei, medvékkel és bölényekkel, Arches Nemzeti Park egyedülálló sziklahídjai, a Grand Canyon, és sok más felejthetetlen látnivaló vár Rád. Utunk nagy része a több millió éves Colorado fennsíkra vezet, ahol a sziklás, félsivatagos vidéken az erózió munkája drámai szépségű tájakat alakított ki. Itt, az olyan indián törzsek, mint a navahók, apacsok, uték ősi földjén többek között olyan páratlan helyeket látogatunk meg, mint a Bryce Canyon a lángoló sziklatornyaival, a Grand Canyon, a vadnyugati western filmekből jól ismert sziklaalakzatok a Monument Valley-ban, vagy a felejthetetlen szépségű Antelope Canyon. Sziklás sivatagi tájakat, felejthetetlen szépségű erdőket, hóborította hegyeket, folyókat is láthatunk, egyedülálló élővilággal, valamint Las Vegast a szerencsejátékok fővárosát, mely sohasem alszik. Utunk nem csak a Vadnyugat természeti szépségeit kínálja, hanem kulturális utazás is egyben az amerikai őslakos indiánok területére, valamint bepillanthatunk az amerikai életforma jelenébe, és múltjába is egy rövid autós utazás keretében a sokszor megénekelt, öreg 66-os úton.  

Kiemelt látnivalók az utazás során:  

- Yellowstone-ban a gejzírek, hőforrások, medvék és bölények
- Bryce Canyon amfiteátruma, a naplementében lángoló sziklatornyokkal 
- Monument Valley
- Antelope Canyon lenyűgöző formái és színei
- Grand Canyon, a Colorado folyó vájta gigászi sebhely földünkön
- Las Vegas, a szerencsejátékok főváros

- Death Valley: Badwater Basin, az USA legmélyebb pontja, és a Zabriskie Point
- Yosemite völgy az El Capitan és Half Dome sziklákkal, mamutfenyők
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. május 27. -
2017. június 09.
2017. május 26. -
2017. június 10.
Sajnos nincs több helyünk, de vezetünk várólistát!
2017. augusztus 19. -
2017. szeptember 01.
2017. augusztus 18. -
2017. szeptember 02.
Sajnos nincs több helyünk, de vezetünk várólistát!
2017. június 18.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség az USA, nemzeti parkok alapprogram után! Négy nap extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni az USA nemzeti parkjaiból. A kiegészítő program során folytatjuk utunkat a Csendes-óceán felé, és meglátogatjuk USA, és Földünk egyik legforróbb helyét, a hírhedt Death Valley Nemzeti Parkot. Innen a Sierra Nevada hegyláncai felé vesszük az irányt, ahol a Yosemite völgy felejthetetlen vízesései, sziklái, erdei között töltünk el egy napot. Végállomásunk San Francisco, a Golden Gate híd, Alcatraz és sok egyéb látnivaló. Sivatagok, hegyek, erdők, és még sok élmény vár azokra akik a hosszabbítást is választják.

A kiegészítő program felára 119.000.-Ft Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2017. május 27-én / 2017. augusztus 19-én indul és 2017. június 13-ig / 2017. szeptember 5-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!

Kedves Érdeklődő! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel ez a program, és már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, mindenképpen jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett megfelelő minőségű szállásokat biztosítani tudjuk! Köszönjük!
1

 
Bozeman
 

Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában. Kicsit pihenünk a hosszú utazás után, majd elindulunk, hogy feltöltsük készleteinket. Szállásunk szállodában (motel) lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Bozeman, Yellowstone Nemzeti Park
 

Korán reggel indulunk, hogy pár órás autózás után, a Yellowstone Nemzeti Parkba érjünk. Miután megérkezünk, elfoglaljuk szállásunkat egy kempingben, élelmiszer készleteinket elhelyezzük a medvebiztos tárolókban, majd elindulunk, hogy felfedezzük a világhíres nemzeti park leglátványosabb helyeit. A vidék bővelkedik a természeti szépségekben és képződményekben, valamint rendkívül gazdag állatvilággal büszkélkedhet. A terület vulkáni eredetű és a kései vulkanikus utó működések ma is hatnak és alakítják a felszínt. Az utó vulkanizmus eredményeként ma is 10 ezernél több gejzír, melegforrás és sárvulkán található a Nemzeti Parkban. Működésük eredményei a csodálatos gejzírit kúpok és a melegforrások mésztufa-gát rendszerei. Egyik leghíresebb gejzír az Öreg Hűséges, amely 80 éve mintegy 65 percenként, szinte óramű pontossággal lövi több emelet magasságba a forró gőzt és vizet. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

3

 
Yellowstone Nemzeti Park
 

A mai napra még bőven maradt látnivaló, így reggeli után nem vesztegetjük az időt, irány a Yellowstone kanyon, ahol a puha riolitba meredek falakat vágott a Yellowstone folyó. A 200 méteres falak mentén, mint hatalmas gyertyák állnak sorba a hatalmas kvarcit oszlopok, amelyeknek tetején halászsasok fészkelnek. A vulkáni üveg, az obszidián, egész bércet alkot, amelyet az indiánok fegyverek és eszközök készítésére használtak. Természetesen nem hagyjuk ki a park legnagyobb hévforrását, a Grand Prismatic Spring – et, melynek vízét a 71 fokos kénes vízben élő, algák, mikroorganizmusok és ásványi lerakódások, varázsolják színpompássá. Itt is van esély, hogy találkozhatunk a turistákhoz hozzászokott, kolduló fekete medvékkel, melyek szinte már szimbólumai a területnek. Mellettük ha nagy szerencsénk van, az óriási termetű grizzly is szem elé kerülhet, de számuk korántsem olyan nagy, mint a fekete medvéké. Különleges értéke a parknak a mintegy ezer példányú bölény állomány, amelyet sikerült megmenteni a korábbi mészárlásoktól. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz.

4

 
Yellowstone Nemzeti Park, Bryce Canyon Nemzeti Park
 

A mai napon hosszú, estig tartó autózás vár ránk a Bryce Canyon Nemzeti Parkba, mely utazásunk talán legkülönlegesebb látnivalóit tartogatja számunkra. A kora esti órákban érkezünk meg, így miután elfoglaltuk szállásunkat, még lehet hogy marad időnk megcsodálni a természet egyedülálló csodáját a lenyugvó nap sugarainál. Szállásunk a park közelében kempingben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

5

 
Bryce Canyon Nemzeti Park
 

A mai napon a Bryce Canyon egyedülálló csodavilágát fedezzük fel. Korán kelünk, hogy a felkelő nap fényénél is kigyönyörködhessük magunkat az elénk táruló látványban. Az amfiteátrumokat megtöltő, földből ezer számra kinövő kis homokkő sziklatornyok keletkezésüket a keményebb, a tornyot kalapként védő dolomitnak köszönhetik. A puha és kemény rétegek különböző eróziójának eredményeképpen sok különböző alakú hoodoos, vagyis sziklatorony jöhetett létre, amelyek a vas elszínező hatása következtében sárga, narancs, vörös és barna színben pompáznak. Hogy ezeket a sziklatornyokat minél jobban szemügyre vehessük, egy könnyű körtúrát teszünk közöttük, majd a lemenő nap vöröses fényében búcsúzunk el ezektől a különleges formájú szikláktól. Szállásunk a park közelében kempingben lesz.
Táv: kb. 7-8 kilométer, szintkülönbség: 535 méter fel / le. 

6

 
Bryce Canyon Nemzeti Park, Goblin Valley, Canyonlands, Moab
 

Reggeli után megint hosszú, de látnivalókban bővelkedő utazás vár ránk. Célunk Moab városa és a mellette fekvő Arches Nemzeti Park. Útközben megállunk a Goblin Valley State Park vagyis a „Kobold völgy-ben” melynek megtekintése nélkül nem lehet teljes egy utazás Utahban. A park a fotósok paradicsoma. A szél és víz faragta fantasztikus és különleges homokkő „koboldok” megihletik fantáziánkat. A szikla alakzatok labirintusa és a kis szikla rejtekhelyek a felfedezés örömével ajándékoznak meg bennünket. Megéri eltölteni itt egy pár órát, a sivatag csodálatos és magával ragadó mulatságos formái között, ahonnan szép kilátás nyílik a San Rafael Reef és a Henry Hegységre. Kora délután érkezünk az 1880-as években pásztorok, farmerek és bányakutatók által alapított Moab városába, ahonnan egy gyors ebédet követően a közeli Dead Horse Point State Parkot látogatjuk meg, amely egyike Utah leglátványosabb Állami Parkjainak. 1 800 méterrel a tengerszint felett látványos kilátópontról csodálhatjuk meg a 600 méterrel alattunk kanyargó Colorado folyót. Estére visszatérünk a Moab-ba, ahol az éjszakát töltjük, egy kempingben, ahol két éjszakát fogunk aludni.

7

 
Arches Nemzeti Park
 

A mai egész napot az Arches Nemzeti Parkban töltjük. Nevét a parkban található mintegy kétezer természetes kőhídról (arch) kapta. Az eróziós tevékenység nyomán kialakult homokkő alakzatairól, természetes kőhídjairól, sziklatornyairól, ablakairól híres park több ezer sziklaalakzata közül a legnevezetesebbeket látogatjuk végig, pl. a 39 méter magas sziklatornyot, a Balanced Rockot, mely hatalmas sziklát egyensúlyoz, a Double Arch néven ismert kettős kőhidat. Délelőtt 3-4 órás túrára indulunk a Devils Gardenbe vagyis az Ördögök kertjébe, ami sok szépséget rejteget és nevével ellentétben inkább olyan, mint egy ékszerdoboz. Vörös homokkő labirintusban, szűk párkányokon túrázunk a félsivatagos tájon pár kőhidat érintve, ahol igazán elveszve érezhetjük magunkat. Ebéd után rövid túrára indulunk, hogy testközelből megcsodálhassuk az Utah állam egyik szimbólumává vált, 16 méter magas Delicate Archot.
Táv: Devils Garden 12 kilométer, szintkülönbség kb. 80 m., menetidő 3-5 óra.
Delicate Arch: 4,8 kilométer, menetidő 2-3 óra.
Szállásunk egy kempingben, Moab-ban lesz.

8

 
Moab, Monument Valley
 

Dél felé haladunk tovább, célunk a Monument Valley, de útközben megállunk a híres Maxican Hat, vagyis a „Mexikói kalap”-nál, ami a nevében is benne lévő sziklaformáról kapta a nevét. Félsivatagos tájakon utazunk tovább, míg megérkezünk utunk egyik fénypontjához, a Navajo Indián rezervátumon belül fekvő Monument Valleyba, mely már messziről feltűnik jellegzetes, már mindenki által jól ismert sziklaformáival. Az amerikai nyugat szimbólumává vált völgy kétségtelenül a vadnyugat egyik legmegragadóbb látványa. A végtelennek látszó sivatagból kiemelkedő vörös sziklatornyok alakzataikkal, festői szépségükkel sok filmrendezőt ihlettek meg. Egykor western filmek kedvelt forgatási helyszíne volt, sok filmben feltűnik John Wayne alakjával. A park még a mai napig is a navajo indiánok lakóhelyéül szolgál. Akinek pedig kedve támad John Wayne vagy az egykori cowboyok életérzését átélni, nyeregbe pattanhat és egy indián vezető segítségével kilovagolhat. Az éjszakát a völgytől nem messze található kempingben töltjük.

9

 
Monument Valley, Page, Antelope Canyon
 

A mai napon folytatjuk utunkat a Colorado folyó felé, hogy a következő napot a folyó felduzzasztásával keletkezett 298 kilométer hosszú Powell tónál töltsük. Kora délután érkezünk Page városába, és szállásunk elfoglalása után ellátogatunk a 475 méter hosszú és 216 méter mély Glen Canyoni gáthoz, ahol megismerkedhetünk annak mérhetetlen nagyszabású építésével, majd vezetett túra keretében leereszkedhetünk a gát belsejébe és a környék energiaellátását biztosító turbinákhoz. Délután az egyedülálló szépségű Antelope Canyon alsó szakaszát nézzük meg, ahol navajo indiánok kísérnek végig a kanyonon, amelyben kedvünkre bóklászhatunk, fotózhatunk késő délutánig. Szállásunk Page város mellett található kempingben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

10

 
Page, Powell lake, Antelope Canyon
 

Korán reggel kelünk, hogy a napfelkeltét a Colorado folyó egy különleges, patkó alakú kanyarulatánál töltjük. A felkelő nap sugarai ideális szögben világítják a meg az egyedülálló folyókanyarulatot, és a környező tájat. Délelőtt nem túl korán érkezünk a felső Antelope Canyon bejáratához, ahonnan terepjárókkal navajo indiánok visznek a szurdok szájához. A legjobb időben érkezünk, a nap sugarai optimális szögben érik a hasadékot ahhoz, hogy megvilágítsák a lent elterülő csodavilágot, amely egyben a navaho indiánok szent helye. Gyors ebéd után kora délután lehetőség van fakultatív hajókiránduláson részt venni a Powell tavon. Másfél-két órás hajózás után érkezik a hajó a navajó indiánok szent helyéhez, ami egyben a világ legnagyobb természetes kőhídja is, a Szivárvány híd. Itt lehet tenni egy rövid sétát, hogy még közelebbről megnézhessük, a 84 méter magas hidat, mielőtt a hajó visszaindul. Aki nem szeretne ezen a hajóúton részt venni, azokkal lehetőség van egy rövidebb hajókirándulás keretében megtekinteni az Antilop kanyon felső, vízzel borított szakaszát, fürdeni a Powell tóban, majd egy rövid túrát tenni a félsivatagos tájon, a város mellett. Az éjszakát Page város mellett található kempingben töltjük.

11

 
Page, Grand Canyon déli perem
 

Mai napon célunk a Colorado folyó egy másik világhíres része, a Grand Canyon. Lassan elhagyjuk a navajo indiánok területét, de útközben többször megállunk, hogy fotózzuk a csodálatos tájat, és válogathassunk az indián szuvenír árusok portékáiból. A kora délutáni órákban érkezünk meg a Grand Canyon déli pereméhez ahol, miután elfoglaltuk szállásunkat, rövid kirándulást teszünk a kanyon pereméhez, hogy megcsodálhassuk a természet csodáját a lenyugvó nap sugaraiban. Szállásunk a park egyik kempingjében lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

12

 
Grand Canyon déli perem
 

A mai napon több program közül választhatunk. Aki elég fitt és vállalkozó kedvű, azokkal hajnalban még a nagy meleg előtt, megkezdjük a leereszkedést a Grand Canyon mélyébe, miután megcsodáltuk a napfelkeltét. A kanyont több kilométer szélesen és helyenként 1 600 méter mélyen vájta ki a Colorado folyó a Colorado-fennsíkból mintegy 6 millió év alatt, ennek köszönhetően gyönyörűen látszik a kanyon rétegződése. A tengerszint felett 2 088 méter magasan fekvő déli peremről indulunk, mely az északi oldalnál alacsonyabban fekszik, de innen jobb rálátás nyílik a hatalmas kanyonra, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. Célunk a Plateau Point, amely kb. 300 méterrel a kanyon alján hömpölygő Coloradó folyó felett helyezkedik el. Innen gyönyörű kilátás nyílik mind a hatalmas kanyon aljára, a Colorado folyóra, mind a körülöttünk magasodó meredek sziklafalakra.  Az 1 000 méter szintkülönbséget lefele a kilátó pontig kb. 13 km. hosszú, hol meredek, hol lankásabb ösvényen tesszük meg, rövid pihenőkre megállva a vízvételi pontoknál. Miután megcsodáltuk a környező látványt, megkezdjük fárasztó utunkat, vissza fel a kanyon pereméhez, ahová délután érünk vissza, így ha jó tempóban haladunk, még marad idő az előző nap kimaradt kilátó pontokat megnézni. Ha valaki elég erőt érez magában, lemehet egészen a kanyon aljába, a Colorado folyóhoz. Ebben az esetben a szintkülönbség 1 300 m. egy irányba, a táv pedig 15 km. csak le, vagyis összesen 30 km. távot kell legyalogolni.
Vegyük figyelembe, hogy ez a túra csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. Hosszú menetidő, nagy szintkülönbség, folyamatos napsütés, nagy meleg (a kanyon aljában akár 35 - 40 C fok is lehet) nehezíti a túrát. Összehasonlításképp, a Gyöngyös - Kékestető út 18 km. és 800 m. szintkülönbséggel.
Aki inkább kihagyná a fárasztó lemenetelt a kanyonba, és a Colorado folyóhoz, végiglátogathatja a parkban közlekedő ingyenes buszokkal a legszebb kilátó pontokat. A látogató központban érdekes előadásokat lehet megtekinteni a kanyon kialakulásáról, élővilágáról, és természetesen marad idő vásárlásra is.
Palteau Point ereszkedés: táv kb. 26 kilométer összesen, szintkülönbség 1 000 méter le és 1 000 méter fel. Menetidő 8-10 óra.
Crand Canyon ereszkedés a Colorado folyóig: táv kb. 30 kilométer összesen, szintkülönbség 1 300 méter le és 1 300 méter fel. Menetidő 9-11 óra.
Az éjszakát a park egyik kempingjében töltjük.

13

 
Grand Canyon déli perem, Las Vegas
 

Reggeli után indulunk Las Vegas-ba, de útközben lesz még látnivaló. Nyugat felé haladva rátérünk a történelmi 66-os út egy kb. 150 kilométeres, leghosszabb egyben megőrzött szakaszára. Az „Utak anyjának”, „Amerika főutcájának” is nevezett 3939 mérföld hosszú 66-os út azzal a céllal épült, hogy összekösse a keleti és a nyugati országrészeket. Mára, a Chicago-tól Los Angeles-ig tartó út egyes szakaszai elhagyatottak, míg más szakaszai egyéb utakba lett beleolvasztva. Felidézve a régmúltat megállunk Seligmanban, a néhány házból álló, apró korabeli faluban, amely létét csak a nosztalgiázóknak köszönheti. Az egész falu egy múzeum. A tréfás „snow cap”-be vagyis „hósapka” nevű büfébe akár meg is ebédelhetünk, és ha már jól bevásároltunk a 66-os emléktárgyakból, tovább indulunk Hackberry településhez. A szegényes bányásztelepülés mellett egy benzinkútnak látszó színes kis üzletben és múzeumban még utoljára nosztalgiázhatunk akár Elvis Presleyvel. Következő megállónk a Hoover gát. A Nevada és Arizona határán épült gát méreteiben alig marad el a Glen Kanyonitól. A gátfal magassága 221 méter, hossza 379 méter, vastagsága legalul 200 méter, a felső peremén pedig 15 méter. A gát megtekintése után rövidesen megérkezünk a világ egyik legnagyobb szórakoztató és szerencsejáték-központjába, ahol a legfontosabb látnivalók a hatalmas kaszinó-hotelek rengeteg vendégszobával és óriási kaszinótermekkel, amelyek nagy része a híres Las Vegas Boulevard mentén terül el. Szállásunk elfoglalása után sorra látogathatjuk a neon sugárút világhíres és fényűző kaszinóit: Luxort a meghökkentő piramisával, Amerika legnagyobb kaszinó-hoteljét a több mint 5000 szobával rendelkező MGM Grandet, a Szabadság-szobor másolatával és felhőkarcolóival New Yorkot idéző New York-New Yorkot, az ókori Rómát idéző Ceasears Palacet, a kastély jellegű Excaliburt, a Bellagiot, a Circus Circust, a Monte Carlot, a Miraget stb. Akinek kedve támad, kipróbálhatja szerencséjét bármelyik kaszinóban, éjszaka pedig gyönyörködhetünk a fényárban úszó Las Vegasban. „A város, mely sosem alszik”. Azok az utasaink akik csak az alap programon vesznek részt, a repülőjárat indulásának függvényében, vagy késő éjszaka, vagy másnap korán reggel indulnak haza. Az éjszakát szállodában töltjük, ahol egy éjszakát fogunk aludni.

14/+1

 
Las Vegas, Death Valley
 

Azon utasaink, akik csak az alap programot választották, a mai napon a repülőjárat indulásának függvényében hazaindulnak a las vegasi repülőtérről.

A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, korán reggel indulunk a Death Valley, magyarul a Halál-völgy Nemzeti Parkba. Ez Amerika legszárazabb, legforróbb és legalacsonyabban fekvő Nemzeti Parkja, ami a nevét a kaliforniai aranyláz idején kapta a bevándorlóktól, akik közül sokan eltévedtek és odavesztek a sivatagos völgyben. Itt található Amerika legalacsonyabb pontja, mely 86 méterrel a tengerszint alatt van – Badwater Basin. Először ide látogatunk el, majd Dante-kilátó pontjára autózunk, ami a legalacsonyabb pont fölé magasodó 1700 méteres hegycsúcs, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész völgyre és a száraz levegő miatt 50-100 kilométerre is ellátni. Továbbá meglátogatjuk az ördög golfpályáját, ami a völgy talán legérdekesebb képződménye, és az eső által bordázott formájú Zabriskie Pointot a furcsa alakú szikláival. Mielőtt lemenne a nap kisbuszunkkal elhagyjuk a völgyet, és a Yosemite nemzeti Park felé vesszük az irányt. Útközben állunk meg egy éjszakára egy hangulatos kempingben, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

15/+2

 
Death Valley, Yosemite Nemzeti Park
 

Korán reggel indulunk, majd több órás autózás után érkezünk meg az Egyesült Államok második nemzeti parkjába. A Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekvő Yosemite Nemzeti Park látnivalók sokaságát rejti. Megnézzük a több csoportban található hegyi mamutfenyőket, melyek között a több ezer éves Giant Grizzly egyike a föld legidősebb élőlényeinek. A hatalmas gránit szikla falak alatt csodálatos völgyekben túrázunk, figyelve nem csak a lenyűgöző látványra, de a kíváncsi, sokszor kolduló fekete medvékre is. A park több pontján táblák adnak leírást, hogy mit kell tennünk, ha medvével találkozunk, hogy elriasszuk hívatlan vendégeinket. Évről évre regisztrálnak medvetámadást, igaz, ezek legtöbbje abban merül ki, hogy a macik kifosztják az őrizetlenül hagyott sátrakat. Szállásunk a park közelében található kempingben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

16/+3

 
Yosemite Nemzeti Park
 

A mai napon a 13 km. hosszú Yosemite gleccservölgy leglátványosabb részeit nézzük meg. Utunk során káprázatos panoráma tárul a szemünk elé. Mély völgy, magas hegyormok, melyek havas sipkái szemérmesen megbújnak a felhők mögött, helyenként 900 méter magas gránitfalak. A hegyoldalakon méretes kőomlások, lapos, jég koptatta sziklalapok. Lent a völgyben hegyi patakok, inkább folyócskák keresztezik utunkat, és lenyűgöző vízesések sokasága, mint a Yosemite – vízesés, amely 739 méteres magasságával földünk hatodik legmagasabb vízesése. Megcsodálhatjuk a park jelképeit is, két hatalmas gránitsziklát. Egyik a sziklamászók paradicsomának számító, lélegzet elállító szinte teljesen függőleges ezer méter magas graánitszikla, az El Capitan, valamint a hatalmas gránit kupola Half Dome. Az éjszakát a park közelében található kempingben töltjük.

17/+4

 
Yosemite Nemzeti Park, San Francisco
 

Reggeli után pár órás út vár ránk, melynek végén kora délután megérkezünk a Csendes-óceán partján fekvő San Francisco-ba. Miután elfoglaljuk szállásunkat egy motelban, felfedezzük a várost: megtekintjük a híres Golden Gate hidat, sétálunk a filmekből jól ismert meredek utcákon, kikötőben megnézzük az oroszlánfókákat, és megyünk egy kört a kábel villamoson. Szállásunk szállóban lesz, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

18/+5

 
San Francisco
 

A repülőjárat indulásának függvényében kimegyünk a san franciscoi repülőtérre, hogy élményekkel feltöltődve megkezdjük hazautazásunkat Magyarországra.

Az oldalon látható képeket Bodon Pál és Szabadka Zsófia készítette.

 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés