Bejelentkezés

Spanyolország (Kantábria, Asztúria, Baszkföld)

Spanyolország északi részének csodálatos nemzeti parkjai, hegycsúcsai és vadregényes tengerpartjai

Hogy mi vár rád Észak-Spanyolországban? A zöldellő hegyek, kopár sziklák, a vad tengerpartok, és a végtelen óceán. A változatos hegyi és óceánparti túrák egyvelege, a különleges helyi ételek, tenger gyümölcsei, tapasok, az almabor-Sidra, hangulatos kisvárosok, és nyüzsgő nagyvárosok forgataga, lenyűgöző építészeti emlékek kavalkádja. Különleges kalandtúra a Reconquista őshazájában, Asztúriától Kantábrián át Baszkföldig.

Kiemelt látnivalók az út során:
- klasszikus csúcstúrák a Picos de Europa Nemzeti Park 2000 méter fölé magasodó hegycsúcsai között,
- a világhírű Cares-szurdok hatalmas méretei,
- Potes hangulatos kisvárosa a hegyek lábánál,
- az egyik legszebb tengerparti város, San Vicente de la Barquera és a melletti fekvő homokos tengerpartok,
- az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Altamira-barlang a benne rejtőző barlang rajzokkal,
- Bilbao, Spanyolország egyik legizgalmasabb, legdinamikusabban fejlővő nagyvárosa.
 • 1. nap Bilbao, Potes

  1
  Érkezés Bilbao nemzetközi repülőterére, ahonnan programunk indul. A reptérről transzfer a Picos de Europa Nemzeti Park déli részén fekvő bájos Potes településére. Itteni szállásunkon három éjszakát töltünk. Szállás: szálló/apartman.
 • 2. nap Potes, Picos de Europa Nemzeti Park, Fuente Dé (1126 m), El Cable (1853 m), Peña Vieja csúcs (2614 m), Potes

  3
  Potesben, a Picos de Europa Nemzeti Park délkeleti kapujánál ér minket a reggel. A mai napunkon rögtön bakancsokat húzunk, hogy egy gyönyörű csúcstúrára induljunk a nemzeti park déli gerincén. Először kisbuszunkkal közelítjük meg Fuente Dé-t, amely az általunk használt felvonó alsó állomása. A felvonó egészen 1853 méterig fog minket repíteni, hogy alig néhány perc alatt a csupasz hegyek csipkézett csúcsai között legyünk. Ennyivel természetesen nem elégszünk meg, és egy klasszikus, 2600 méter feletti csúccsal tesszük emlékezetessé ezt a napunkat. A nem túl nehéz, ám kitartást igénylő csúcstúrán szinte végig fenséges panorámában tárul elénk a Picos de Europa legnagyobb része. A nemzeti park lenyűgöző kulisszáit a csúcsról aztán még inkább kiélvezhetjük, hiszen szép idő esetén a panorámától el fog állni a szavunk. A fotók és némi pihenés után először visszatérünk a felvonó felső állomásához, majd az utolsó felvonók egyikével elhagyjuk a hegyek világát, hogy nem sokkal később már Potesben fogyasszuk el spanyol vacsoránkat. Túratáv: 11 km, szint: 770 m fel/le, menetidő: 4-5 óra. Szállás: szálló/apartman.
 • 3. nap Fuente Dé (1090 m), Vega de Liordes körtúra, Pico de la Padiorna (2315 m), Fuente Dé, Potes

  4
  Reggeli után újra Fuente Dé felé vesszük az irányt, hogy a legkeményebb túránkkal nézzünk szembe... Mai napon gyalogosan indulunk buszunktól a hegyek közé. Hegyiösvényünk meredeken vezet egyre magasabbra a vad sziklacsúcsok irányában. Hosszú és kimerítő gyaloglás (Résztáv: 4,5 km;900 méter szint fel) után érünk fel Vega de Liordes zöldellő síkságára, melyet több szemet gyönyörködtető 2000 méternél magasabb kopár mészkőcsúcsok vesznek körül. Rövid pihenés után a 2315 méter magas Pico de la Padriona csúcsára indulunk. Csúcs hódítás után az ismert ösvényen érünk vissza a zöldellő rétre.Némi ejtőzés, és feltöltődés után folytatjuk utunkat Fuente Dé irányába. Vega de Liordest elhagyva sziklák között átkelve érünk egy fantasztikus kilátóponthoz, ahonnan a környező táj egy,másik szelídebb arcát pillantjuk meg. A Kilátótól néhol meredeken vezet lefelé az ösvényünk buszunk irányában. Potesbe a kora esti órákba érünk vissza, ahol elfogyaszthatjuk a megérdemelt vacsoránkat és italainkat. Táv: 20,5 km, szint: 1250 m, menetidő 8-9 óra. Szállás: szálló/apartman.
 • 4. nap Potes, Picos de Europa Nemzeti Park, Cares-szurdok, San Vicente de Barquera

  3
  A mai napot ismét Spanyolország egyik legjelentősebb nemzeti parkjában töltjük. Potes településétől véglegesen búcsút véve a reggeli órákban indulunk a park és az ország legismertebb szurdokába, a Cares-szurdokba. Poncebos településtől indulunk a szurdok meghódítására. Caín de Valdeón felé haladva utunkat a Cares folyó szegélyezi mélyen a lábuk alatt, néhol alagutak egész sora segíti továbbhaladásunkat a szurdok felett. A szurdok mentén átkelünk Leon tartományba, hogy utunk félidejében Caín településén fogyaszthassuk el ebédünket és a megfáradt lábainkat pedig a patak hűs vizében pihentethetjük meg. Pihenás után az ismert útvonalon túrázunk vissza, miközben végig függőleges sziklafalak figyelik utunkat. Buszunkra visszaszállva San Vicente de Barquera irányába vesszük utunkat, ahova a késő délutáni órákban érkezünk meg. Szállásunkon két éjszakát töltünk. Túratáv: 22 km, szint: fel 700 m, le: 700 m, menetidő: 7-8 óra. Szállás: szálló/apartman, ellátás reggeli
 • 5. nap San Vicente de la Barquera, Oyambre Natural Park

  2
  A mai napot a tengerparton, illetve annak közvetlen közelében töltjük. Természetesen lehetőség lesz a pihenésre, hiszen a környék legszebb strandjait tudjuk elérni városunkból, viszont aki egy tengerparti túrára vágyna, azokkal egy több mint 8 km-es túrára indulunk. Az Oyambre Natural Park egyik parkolójában rakjuk le a buszunkat, hogy először a Playa De Gerra homokos partja mentén, mezítláb kezdjük meg sétánkat a Mirador Playa Gerra kilátójáig. A félsziget északi csúcsán, a sziklás partszakaszon aztán szükség lesz a cipőkre, innen újabb kilátópontok várnak ránk, amíg vissza nem érünk a keleti oldalon fekvő Playa de Oyambre hosszan elnyúló, aranysárga homokos strandjáig. A délután további részét aztán itt töltjük, hullámfürdőzhetünk, vagy épp kipróbálhatunk egy helyi szörfiskolát is. Beülve a partmenti éttermek egyikébe, csak este felé térünk vissza buszunkhoz, amely pár perc alatt visszavisz minket szállásunkra. Túratáv: 8,4 km, szint: 230 m fel/le, menetidő: 2-3 óra. Szállás: szálló, apartman.
 • 6. nap San Vicente de la Barquera, Comillas, Santillana del Mar, Altamira-barlang (UNESCO Világörökség), El Castillo-barlang, Bilbao

  2
  A tengerparttól egy időre elbúcsúzva reggel elindulunk, hogy ezen a napon bájos kisvárosokat és egy igazán egyedi történelmi emléket is megtekintsünk.  Napunk első harmadában először a közeli Comillasban állunk meg, ahol többek közt felkeressük az egyetlen, nem Barcelonában található Gaudi-házat, innen pedig a spanyol földön híres sidrát (helyi almabor) készítő Santillana del Mar kisvárosában időzünk egyet. Kantábria egyik legismertebb régi településén sétálunk az ódon épületek között, majd ebéd és egy jó kávézás után már indulunk is tovább. Következő megállónk Kantábria tartomány egyik legjelentősebb történelmi látnivalója, a barlangfestészet Sixtusi-kápolnája, a világhírű Altamira–barlang. A helyi múzeumban kialakított barlangban megcsodálhatjuk az eredetivel megegyező több ezer éves ló, bölény, szarvasfigurákat, állatfestményeket. Ezen felül már csak hab lesz a tortán, hogy felkeressük a El Castillo-barlangot is, ahol ezúttal az eredeti barlangrajzokat és kézlenyomatokat is megtekinthetjük. Az Altamira- és El Castillo-barlangok után már meg sem állunk Bilbao városáig, ahová csak az esti órákban érkezünk majd meg. Szállás: szálló/apartman.
 • 7. nap Bilbao, fakultatív túra: Urkiola Parke Naturala, Larrano Puntea (981 m), Bilbao

  2
  Utolsó, ám annál teljesebb napunkra indulunk, ezúttal már Baszkföldön. Délelőttünket Bilbao felfedezésével töltjük. A város jelképe a Nervion-folyó partján található világhírű Guggenheim Múzeum a híres pókkal, Mamannal. Óvárosi csavargásunk után a világhírű spanyol építész, Calatrava által tervezett Fehér-hídon juthatunk át a modern városrészben található múzeumig. A város feletti kilátópontra a helyi sikló segítségével juthatunk fel, hogy felülről csodálkozzunk rá a zöld dombok karéjában elterülő városra. A délután szabadprogram a városban, viszont fakultatív módon az alig 45 percre fekvő Urkiola Természetvédelmi Terület felé vehetjük az irányt. Egyénileg egy rövid túrára induljunk a Larrano Puntea 981 méteres csúcsára, ahonnan környék további csúcsai és a tenger felé tartó Nap sugarai fenséges látványt nyújtanak majd. A túránk végén visszatérünk Bilbaoba, majd búcsúvacsoránkra is sort kerítünk a város egyik hangulatos éttermében. Túratáv: 7,6 km, szint: 550 m fel/le, menetidő: 2-3 óra. Szállás: szálló/apartman.
 • 8. nap Bilbao

  Repülőnk indulásának függvényében hazautazás Budapestre, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Út ára tartalmazza

- a közlekedést végig a program során bérelt kisbusszal,
- a szállást 7 éjszakára színvonalas szállókban vagy apartmanokban,
- 7 bőséges reggelit,
- a programban szereplő kirándulásokat,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyeket,
- a biztosítást,
- a belépőket,
- a reggelin kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - Bilbao - Budapest útvonalon) kb. 90.000 - 140.000 Ft között alakult.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Bilbaoig repülővel, Kantábrián, Asztúrián és Baszkföldön belül bérelt busszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-22 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A gyalogtúrák nehézsége közepesen nehéz , egyes szakaszokon a túrák során nehéz lehet, amit befolyásol a időjárás és az adott túrák különböző szintemelkedése . Hegyi ( csúcs, illetve szurdok) túrák nagyon jó kondíciót, szédülés mentességet és kitartást igényel. A napi túrák hosszúak, egész napot ölelnek fel. A napi túrák teljes hosszát, és szint emelkedését megtalálod az adott túranap leírásában. (Túrák nehézsége: 3-4 bakancs; ld. az adott túranapnál)

Szállás

Szállásaink színvonalas, jó elhelyezkedésű panziókban, hotelekben, vagy apartmanokban lesznek. A szobák mérete, felszereltsége és tájolása eltérő lehet. A szobák két vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket össze társítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

Baszkföld (baszkul:Euskadia) - Spanyolország önálló közössége, a történelmi Baszkföld hét megyéjéből jelenleg három -Araba, Bizkaia és Gipuzkoa - Spanyolország északi részén található, mintegy 7.234 négyzetkilométer területen. Jelentősebb települései: San Sebastian, Bilbao, Vitoria. Legismertebb települése: Gernika. Nyelvjárás: spanyol és baszk.

Asztúria: Asztúriai Hercegség, területe: 10.604 négyzetkilométer, tartományi központja: Oviedo, lakosainak száma: kb. 1.000.000 fő. Nyelv: spanyol, aszturiai. Legjelentősebb nemzeti parkja: A Picos de Europa. Legismertebb személyiség: Fernando Alonso, Forma-1-es pilóta.

Kantábria: Területe: 5.321 négyzetkilométer, tartományi központja: Santander, lakosainak száma: kb. 580.000 fő. Ismertebb települései: Santillana del Mar, Comillas (Gaudi–ház) Nyelv: spanyol. Spanyolország negyedik leghegyesebb tartománya a domborzatot tekintve. Területe történelmi emlékekbe gazdag, legismertebb emlékei az Ősi Barlangrajzok: Pl: Altamira Barlang.

Időjárás

Mivel utazásunk során óceánparti és hegyvidéki térségeket egyaránt érintünk, meglehetősen változékony időjárásra kell készülni. A Vizcayai-öböl (Észak-Spanyolország) mentén óceáni hatás uralkodik, itt túlnyomórészt 20-26C körüli hőmérsékletre és napsütésre számíthatunk. Hajnalban azonban hűvös is lehet, párás lehet! Az óceánparton gyakran igen erős szél fúj. Ezzel ellentétben a Picos de Europában a nagyobb magasságból adódóan nappal is hűvösebb is idő várható, a hegyek között csapadékos időjárás, vagy hirtelen nyári zápor könnyen előfordulhat!

Felszerelés

Az éghajlat helyszíntől függően rendkívül nagy változatosságot mutat, így utunk során rendkívül változatos helyszíneket látogatunk meg. A ruházat kiválasztásánál ezt mindenképp figyelembe kell venni. Feltétlen szükséges a "réteges", változatos öltözködés. A óceánparti területeken nyitott szandál, sportcipő, rövidnadrág és póló, míg a hegyvidéki területeken lehetőleg vízálló túrabakancs vagy túracipő, hosszúnadrág, pulóver esetleg túrabot is szükséges. A hegyvidéki területek esetleges esős időjárására se felejts el felkészülni: vízálló-lélegző dzseki, nadrág szükséges. Napsütéses időben napszemüveg és a kilógó testrészekre naptej, illetve ajakápoló is szükséges lehet. Kell egy kishátizsák a napi túrákhoz, törölköző, és fürdőnadrág a tengerpartra. A felszerelésedet egy nagy utazótáskába, vagy hátizsákba pakold!

Higiénia

A higiéniás viszonyok a Nyugat-Európában megszokott szinten vannak.

Élelem

Mivel Spanyolországban az élelmiszerárak nagyjából a magyarországihoz hasonlóak, felesleges 8 napra való eleséget bekészletezni és cipelni. Friss pékáru, gyümölcs, zöldség, tejtermék, üdítőitalok vásárlására útközben lesz lehetőség szupermarketekben, gyakorlatilag minden alapélelmiszer beszerezhető. A helyi specialitások kipróbálása végett pedig esténként mindenképp javasolt, hogy néha beüljünk a városokban egy-egy étterembe, ételbárba. Egyszerűbb vacsora étteremben főtétellel, desszerttel és itallal kb. 20-30 euro. Számolni kell azzal, hogy szieszta idejére, általában 14 és 17 óra között az üzletek jelentős része bezár.

Pénz-ügy

Az általunk javasolt költőpénz (min.) 70.000-80.000 Ft-nak megfelelő euró. Ez nagyjából fedezi a belépők, a szükséges alapélelmiszerek, apróbb ajándéktárgyak, képeslapok költségét. Ekkora összeg általában elég szokott lenni, persze ha valaki jobban be szeretne vásárolni, és inkább éttermekben étkezne, az ennél sokkal többet is elkölthet. Javasoljuk, hogy valamennyi készpénz mindenképp legyen nálatok, mert nem mindig leszünk bankautomata közelében.

Belépők (2022-es árak és ajánlott látnivalók természetesen vérmérséklettől függ ki hány helyre kíván bemenni):
Fuente Fé felvonó ára: 16 euró ( oda vissza)
Bilbao, Guggenheim Museum: 15 euró
Bilbao, Sikló: 2,50 euró/ irány (oda vissza: 4,30 euró)
Altamira-barlang: 3 euró
El Castillo barlang belépőjegy: 5 euró
Comillas, Gaudi-Ház: 7 euró

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) hátizsákod, vagy utazótáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, ez persze légitársaságonként változhat. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az 
alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 

A szigeteken használt kisbuszban korlátozott a hely, illetve néha rövid sétával kell megközelíteni a szállásunkat, ahová mindenkinek saját magának kell vinnie a saját felszerelését. A csomagok könnyebb elrendezése érdekében kérjük, hogy nagy bőröndöt, a kisbusz csomagtartójába nehezen passzintható gurulós bőrőndöt ne hozzál, inkább hátizsákba, utazótáskába pakolj! 

A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni kisbuszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. 

Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. A túrán érvénytelen vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) biztosítással való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Air & Cruise Top: 6.240 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 9.600 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 17.950 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 
14.360 Ft / fő  (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.