Bejelentkezés

Ladakh (Kis-Tibet), Agra: Taj Mahal

A tibeti buddhizmus egyik utolsó menedéke a Himalája hegyláncai között.

Miért éppen Ladakh?

Ladakh - a "magas hágók országa". A Himalája és a Karakorum hatalmas vonulatai között, a tibeti fennsík nyugati végén megbúvó terület India legészakibb tartománya, a tibeti buddhizmus máig élő hagyományainak utolsó menedéke. A zord, meredek, 5-7 ezer méter magas hegyláncok között zöldellő oázisként rejtőznek az apró falvak fehérre meszelt házaikkal, teraszos kertekkel és gyönyörű, buddhista kolostorokkal. A vad, nyers szépségű táj és a rendkívüli gazdagságú kulturális, építészeti és vallási emlékek mellett azonban a helyi emberek kedvessége, és tiszta, őszinte életszeretete az, amely szinte minden ide vetődő nyugati utazót elvarázsol, és gyakran a korábban egyedül érvényesnek vélt értékek átértékelésére és alapos szemléletváltásra késztet...

Utazásunk első két napján Agrába, India kétségtelenül leghíresebb műemlékéhez, a Taj Mahalhoz látogatunk, majd innen egy rövid belső repülőút Ladakhba, ebbe a teljesen más, különleges világba repít minket. Itt először Leh óvárosával és az Indus völgyében fekvő varázslatos kolostorokkal és apró falvakkal ismerkedünk, amely egyben akklimatizációként is szolgál a rákövetkező napok gyalogtúrája előtt. A buddhista kolostorok színes világa, a szerzetesek mindennapi élete és szertartásai önmagukban egyedüli élményeket garantálnak, az igazi kihívást és kalandot azonban kétségtelenül trekking túránk jelenti, amely a Leh-től délre húzódó Stok Kangri hegyvonulatát kerüli körbe, többezer méter magas hágókon át vezető ösvényeken, a kopársága ellenére is lélegzetállítóan szép, vad hegyvidéki tájon. És persze a trekking utáni napokra is tartogatunk újabb élményeket, amikor végigjárjuk Leh közvetlen környékének legjelentősebb kolostorait.

Egy igazi időutazásra hívunk e kevésbé ismert, de meseszép, hatalmas energiákat rejtő buddhista régióba, ahol életre szóló, egyedi élmények várnak!

Időpontok

 • 2024. augusztus 09 → 20.
 • 2024. augusztus 15 → 26.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Ladakh (Kis-Tibet) alapprogram után! Ha szeretnéd felfedezni Ladakh még eldugottabb szegleteit is, velünk tarthatsz egy elképesztő utazásra a Karakoram hegyvonulat lábainál elterülő Nubra-völgybe, s a tibeti határon található, leírhatatlan kék színekben játszó Pangong-tó vidékére. Fárasztó, hosszú utazásra indulunk, néhol nagyon rossz útviszonyok közepette, de a rendkívüli táj minden fáradtságért kárpótol. Átkelünk Ladakh két legmagasabb közúti hágóján, újabb különleges kolostorokat fedezünk fel, homokdűnéken sétálunk, a kétpúpú baktrián tevéken tevegelhetünk, de az út csúcspontja kétségtelenül a Pangong-tó környéke lesz, ahol úgy érezzük, ez itt tényleg a világ vége. Vagy még azon is túl. Lélegzetelállító vidék, amit szavakkal leírni képtelenség. Látni, érezni, átélni kell!

A kiegészítő program felára 149.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alapprogram kiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. augusztus 9-én / augusztus 15-én kezdődik Delhiben és 2024. augusztus 24-én / augusztus 30-án ér véget Lehben! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Delhi, Agra

  Érkezés Delhi repterére, ahonnan a programunk indul. A reptéren buszra szállunk, hogy a közel 230 km-re lévő Agrába utazzunk. Agrába érkezvén először elfoglaljuk a szállásunkat, kis szieszta következik, majd a délutáni hőség enyhülése után indulunk Agra második leghíresebb látnivalóját, a Vörös Erődöt megtekinteni, amely elvarázsolja az ide látogatókat. Paloták, termek, udvarok ma is pompásan ragyogó világa mutatja, hogy valaha milyen gazdagság jellemezte ezt a várost. A Vörös Erőd palotáiból aztán feltűnik látogatásunk tulajdonképpeni célja, a Taj Mahal lenyűgöző épülete is - egyelőre még a távolból. Ide majd holnap látogatunk. A pompás palotákat látva elismerjük, hogy méltán lett a Vörös Erőd és a Taj Mahal is 1983-ban az UNESCO Világörökség része. Sötétedés után térünk vissza szállásunkra, ahol egy remek vacsora mellett megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: szálloda, ahol az éjszakát töltjük.
 • 2. nap Agra, Delhi

  Ma reggeli után a világ talán leghíresebb épülete, a Taj Mahal felkeresésére indulunk. A Mumtaz Mahal emlékére 1632-47-ig épült síremlék mindenki képzeletében felderengett már, így garantáltan utazásunk egyik legmeghatározóbb pillanata lesz, amikor először megpillantjuk a valóban varázslatos Taj Mahal épületét. Bejárjuk a síremlék körüli parkokat, hogy minden oldalról szemügyre vehessük ezt a csodálatos alkotást. A program első részében helyi idegenvezetőnk történeteit és érdekességeit hallgatva közösen haladunk, majd szabadprogram következik, hogy mindenki a saját tempójában készíthesse el a legjobb fényképeket. Visszatérünk szállásunkra felfrissülni, majd újra Delhi felé vesszük az irányt, ahova várhatóan a kora esti órákban érkezünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Delhi, Ladakh: Leh

  Ma várhatóan korán kelünk, hogy Delhiből egy belföldi repülőjárattal berepüljünk Leh-be, Ladakh fővárosába. A Himalája főgerince fölött vezető, mindössze egy órás repülőút tiszta időben lélegzetelállító látványt garantál az örökké hó borította csúcsokra és gleccserekre. Megérkezésünk után transzfer szállásunkra, majd némi pihenés után amolyan akklimatizációs túra jelleggel Leh belvárosának felfedezésére indulunk. A nyüzsgő, zsúfolt Delhi és Agra párás, meleg klímája után kifejezetten jól eső érzés lesz a kellemesen meleg, száraz levegő a Himalája e csendes, békés, buddhista vidékén. Mivel 3500 méteres magasságban járunk, szervezetünket hozzá kell szoktatni a ritkább levegőhöz, így ma tényleg csak könnyed, laza sétákat teszünk. Kimért, lassú tempóban felsétálhatunk a kilenc szintes királyi palotához, amely uralja a városképet, s mintha a lhasai Potala palota mása lenne. A napnyugta egyedülálló fényeit pedig a sziklafokra épült Namgyal Tsemo kolostor mellől élvezhetjük, lábaink alatt Leh városával, szemközt a hamarosan bebarangolandó vad hegyvidéki bércekkel. Szállás: szálló.
 • 4. nap Leh, Likir, Lamayuru, Uletokpo

  1
  Két napos kirándulásra indulunk az Indus völgyében haladva Lamayuru kolostora irányába. Útközben többször is fotószünetet tartunk, megállunk a Zanszkár és az Indus összefolyásánál, majd a főútról leágazva egy kisebb kitérőt teszünk Likir kolostorához. A sárga süveges Gelukpa rendhez tartozó kolostor épülete már messziről megragadja a tekintetünket, így meg is állunk fényképezni egy nagyobb sztúpa csoportnál. A kolostor megtekintése után megcsodáljuk a hatalmas Maitreja szobrot, majd kisétálunk a tájba, érezni a vidék hangulatát, élvezni a varázslatos panorámát. Ezután folytatjuk utunkat, s valódi izgalmakat garantáló hajtűkanyarok sokaságának leküzdése után érkezünk Lamayuru apró településére, ahol Ladakh egyik legrégibb, de mindenképp leglátványosabb fekvésű kolostorát találjuk. A bizarr, szinte holdbéli tájban meredek sziklafokokra épített kolostor a hatalmas hegyvonulatok előterében igazán impresszív látványt garantál. A kolostor körbejárása után a már megismert útvonalon visszatérünk az Indus völgyébe. Az éjszakát Uletokpo települése mellett, az Indus partján fekvő hangulatos táborban töltjük, telepített, kétszemélyes ágyakkal, zuhanyzóval, mosdóval rendelkező sátrakban. Szállás: telepített sátor, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Uletokpo, Alchi, Basgo, Leh

  Akklimatizációs kirándulásunk második napján a már ismerős útvonalon indulunk vissza Leh irányába. Először Alchi közel ezer éves, igazi ritkaságnak számító kolostorait fedezzük fel, ahol különleges, kasmíri stílusú buddhista freskókat csodálhatunk meg. Lotsava Rinchen Zangpo, a Nagy Fordító a 12. században járta a Himalája ezen térségét, s a legenda szerint 108 kolostort alapított, Alchit is ezek közé sorolják. A hat szentélyből és jónéhány különleges sztúpából álló templom együttes megtekintése után egy kisebb túra keretében akár az Indus partjára is leereszkedhetünk. Az út mentén buddhista kegytárgyakat, imamalmokat, imazászlókat, ékszereket és zenélő tálakat árusítók gyűrűjét nehéz lesz elhagynunk egy-egy különleges darab megvásárlása nélkül. Utunkat a korábbi királyi székhely, Basgo megtekintésével folytatjuk. A 16.századig Alsó-Ladakh fővárosának számító településből nem sok látszik ma már, viszont két Maitreja szentély rendkívül jól állapotban fennmaradt az egykori királyi palota területén. Ladakh nagy uralkodója, Sengge Namgyal 1622-ben építette apja emlékére a hatalmas, aranyozott Eljövendő Buddha szobrot és szentélyt, míg a Chamba Lhakang, a legnagyobb basgói templom egy még monumentálisabb, 3 emelet magas, 9 méteres Maitreja szobrot rejt, a gyönyörű freskókon túl. Basgó nem kolostor, itt királyi szentélyekben járunk! Hazafele úton Nimu településnél megállunk egy kis ebédszünetre, helyi árusoknál finom szamósza (Samosa) kapható. A kora délutáni órákban aztán visszatérünk Leh-be, már ismerős szállásunkra. Gyors programmegbeszélés, tippek a másnap kezdődő túrához, aztán szabadprogram keretében a hiányzó felszerelések beszerzése Leh központjában. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Markha-völgy: Leh, Chilling (3200 m), Skyu (3410 m)

  3
  Ladakhi tartózkodásunk egyik csúcspontja kétségtelenül öt napos gyalogtúránk, melynek során a Stok Kangri hegytömbjét járjuk körbe. Első nap buszokkal utazunk az Indus, majd a Zanszkar folyók mentén Chilling településig, ahol trekking túránk és az igazi kaland kezdetét veszi. Korábban még drótkötélpályára szerelt kis kaszniban kellett átsuhannunk a hömpölygő Zanszkar fölött, ma már kész a híd, így sokkal gyorsabban nekivághatunk a túrának. A híd túloldalán már várnak kísérőink a lovakkal. Amig segítőink megpakolják őket, mi is összeszedelődzködünk, elfogyasztjuk a mai ebédcsomagot, majd útra kelünk. 3200 méteres magasságból indulva máris hatalmas, zordon sziklafalak között találjuk magunkat, ahol még aznap délután feltárul előttünk Ladakh egyik legszebb, eldugott völgye: a Markha-völgy. Az elkövetkező néhány napban itt, buja zöld növényzet, teraszosan művelt szántók, fehérre meszelt, apró falvak és kolostorok mentén túrázunk tovább, égbetörő, kopár bércek lábainál. A mai távot egy meredekebb kaptatóval indítjuk, de ezután már kényelmesen, nagyjából szintben haladunk Skyu kolostoráig. Az Alchiból már ismerős Nagy Fordító, Rinchen Zangpo által alapított itteni kolostor is közel ezer éves, s egy hatalmas álló Maitreja szobor mellett számos szépen helyreállított freskóval, mandalával büszkélkedhet. Táborunk Skyu közelében, egy folyóparti tisztáson lesz, a segítőink által felállított sátrakban. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 9-10 kilométer, szint: 210 méter, menetidő: 3-4 óra)
 • 7. nap Skyu (3410 m), Markha (3850 m)

  3
  Ma hosszú túrának nézünk elébe, jelentősebb szintemelkedés nélkül. Táborhelyünket elhagyva a Markha-folyó mentén haladunk előre, a különleges vadságot sugárzó, kopár hegytömbök lábainál itt-ott meghúzódó, élénkzöld színben pompázó kertek, teraszosan művelt gabonaföldek mentén. Útközben a folyó aktuális szintjének függvényében két-három alkalommal is előfordulhat, hogy a bakancsokat  a nyakunkba csapjuk, s gyalogosan gázolunk át a hűvös patakon. Frissítő élmény! :) Ebédcsomagunkat az egyik ejtőernyőből kialakított táborhelyen fogyasztjuk el, ahol a helyiektől hideg üdítőt, filterezett vizet vásárolhatunk. Várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk Markha településére, ahol táborunk elfoglalása után még felkapaszkodhatunk a hegyoldalban megbúvó romos erődhöz és a 400 éves kolostorhoz, hogy onnan élvezhessük a napnyugta különleges fényeit. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 19 kilométer, szint: 500 méter, menetidő: 8-9 óra)
 • 8. nap Markha (3850 m), Thachungtse (4300 m)

  3
  Folytatjuk túránkat a Markha folyása mentén. Ma két alkalommal is át kell gázolnunk a jeges vízű patakon, míg egy keskenyre szűkülő szurdokban megpillantjuk magasan a fejünk fölött, a sziklaperemre épített Techa kolostort. A folyómeder ezután kiszélesedik, majd hamarosan feltűnik előttünk, még a messzeségből íncselkedve a Kang Yatze 6401 méter magas, hósipkás hegycsúcsa. Útközben számos kisebb-nagyobb chorten, imafal mellett haladunk el, majd déltájban elérjük Hankar települését, ahol megtartjuk ebédszünetünket. Itt általában ki lehet próbálni a helyi specialitást, a homoktövis italt. Akinek bejön, nem fog tudni leszokni róla. Kis szieszta, mert ezután egy komolyabb kapaszkodás következik. A meredek kaptató után egy kisebb hágóba érve újra ősi chortenek mellett haladunk el, mesés a táj a zöldellő teraszokkal, majd  újra egy meredek hegyi ösvényen kaptatva érkezünk meg Thachungtse táborhelyére, ahol nomád pásztorok szoktak a nyári időszakban megtelepedni. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 15-16 kilométer, szint: 500 méter, menetidő: 6-7 óra)
 • 9. nap Thachungtse (4300 m), Nimaling (4850 m)

  3
  Jól indul ez a nap is: gyönyörű természeti környezetben költjük el reggelinket, majd nekivágunk a mai túrának. Egyre magasabbra kanyarog ösvényünk, s ahogy kijutunk a völgyből, mind szélesebbre tágul előttünk a táj. A távolban a Zanszkar kopár hegyláncainak fantasztikus panorámáját élvezhetjük, miközben tiszta vízű tengerszemek mellett haladunk el, melyekben a Kang Yatze csúcsa tükröződik, s néhány éve már Padmaszambava lelke is ott lebeg a vizek felett. 4800 méteres magasságban elérjük Nimaling fennsíkját, ahol nyaranta a nomádok kecskét, birkát avagy jakot legeltetnek, s ahonnan még közvetlenebb panoráma tárul elénk a 6401 méteres Kang Yatse hóborította gerincére és gleccsereire. Ma csak egy rövidebb szakaszt teszünk meg, így déltájban már táborhelyünkön lazulhatunk, s az ebéd utáni sziesztát követően egy kis akklimatizációs túrára indulhatunk a szomszédos hegygerincre, hogy elérjük az 5000 méter feletti magasságot, s megcsodáljuk a pompás délutáni fényeket. Utolsó tábori éjszakánk, a Mont Blanc csúcsánál nagyobb magasságban, hihetetlenül sok csillaggal telihintett égbolt alatt. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (távolság: 7 kilométer, szint: 500 méter, menetidő: 3-4 óra)
 • 10. nap Nimaling, Gongmaru la (5200 m), Chokdo (3890 m), Leh

  4
  A látvány még tovább fokozódik, amint jó két órás lassú araszolás után ma elérjük túránk legmagasabb pontját, az 5200 méter magasan húzódó Gongmaru La-t. A hágón imazászlók sokasága leng a szélben, s körben végtelenbe vesző hegyvonulatokat és mély szurdokokat csodálhatunk meg. Északon a Karakorum, nyugatra a Nun és Kun 7 ezer méter feletti jeges csúcsai merednek büszkén az ég felé. Fantasztikus érzés idefent állni, s megcsodálni a szó szerint lélegzet elállító panorámát! :) Azonban túránk végállomása még közel 1300 méterrel alattunk húzódik, így komoly ereszkedés vár ránk, míg elhagyjuk a magányos hegyvidék fenséges világát. Meredek, néhol erősen kitett ösvényen haladunk, a stabil mozgáskoordináció, abszolút szédülésmentesség itt elengedhetetlen. A túrabotnak ezen az utolsó szakaszon kimondottan jó hasznát vesszük. Vöröslő, lilás, bordó színkavalkádban fürdő sziklaszurdok alján érkezünk ki végül Chokdo apró településére. itt már elmondhatjuk: megcsináltuk! Elbúcsúzunk a személyzettől, kiosztjuk a borravalókat, majd buszokra szállunk, hogy jó másfél-két órás utazás után fáradtan, de nagyszerű élményekkel gazdagodva érkezzünk meg Leh városába és térjünk vissza a ladakhi mindennapok valóságába. Kétségtelenül jól fog esni egy forró zuhany, s jóleső érzéssel konstatáljuk több éj hegyvidéki sátrazás után vendégházunk puha ágyait. :) Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebédcsomag. ( távolság: 12 kilométer, szint: fel 350 méter, le 1300 méter, menetidő: 8-9 óra)
 • 11. nap Leh, Thiksey, Hemis

  1

  A trekking túra után kicsit megpihenve ma kényelmesen kelünk, s reggeli után az Indus-völgyének két újabb, látványos kolostorát tekintjük meg. Először a Thiksey-i kolostort keressük fel, majd  a Lehtől délre, az Indus felső völgyében megbúvó híres Hemis kolostorhoz is ellátogatunk. Déltájban visszatérünk Lehbe, ahol a nap hátralevő részében szabadon bóklászhatunk a város egyre ismerősebb utcáin, lazulhatunk egy hangulatos étteremben, lelkesen alkudozhatunk a bazárban, s megvásárolhatjuk az ajándéknak szánt relikviákat is, hisz holnap hajnalban elbúcsúzunk ettől a különleges vidéktől. Búcsúest, élményeink átbeszélése. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

 • 12/+0. nap Leh / Khardung La, Nubra-völgy: Hunder

  Akik csak az alapprogramra jöttek, azok a mai napon elbúcsúznak ettől a csodálatos vidéktől, szervezett programunk már nincs. Repülőgépük indulásának függvényében ők megkezdik hazautazásukat.

  A hosszabbítást is választókkal Ladakh eldugottabb szegletei, a Nubra-völgy és a Pangong-tó környékére indulunk egy négy napos, kalandos kirándulásra. Először a Khardung La hágóba kapaszkodunk fel, amit a világ legmagasabb (5,600 m), gépjárművel is járható hágójának tartanak, s amely lélegzetelállító magasságokba juttat minket. Az imazászlókhoz felbaktatva erre még rá is pakolunk kicsit. :) A hágón kipróbálhatjuk a világ egyik legmagasabb teázóját, majd a kötelező táblás fotó után suhanunk is lefele. A hágó után szerencsés esetben yak fotózás, majd Diskitbe érve egy útszéli kis étteremben megebédelünk, aztán felmegyünk a helyi kolostorhoz, amely rendkívül látványosan simul bele a tájba. A közeli sztupáktól készíthetjük a legszebb felvételeket, egyben itt találjuk a nemrég épült, hatalmas Maitréja szobrot is, ahonnan pazar kilátás nyílik a Nubra-völgyet övező hegyláncokra. Ezt követően látványos homokdűnék mellett elhaladva érkezünk Hunder településre, ahol szállásunk található. A nap végén még kisétálhatunk a közeli dűnékhez egy napnyugta fotózásra, s megtekinteni a kétpúpú, baktrián tevéket. Aki szeretne, opcionálisan akár tevére is pattanhat, s úgy tevegelhet bele a napnyugtába. Szállás: telepített sátor, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 13/+1. nap Nubra-völgy: Hunder, Pangong-tó

  2
  Napkeltekor a korán kelő fotósokkal már kinézünk a dűnékhez, amikor garantáltan csak mi fogjuk élvezni a tájat, majd reggeli után a Pangong-tó felé vesszük az irányt. Elképesztően látványos táj suhan el mellettünk, ahogy a Shyok-folyó völgyében haladunk. Shyok településnél ágazik el az út Yarkand felé, mely évszázadokkal korábban a Selyemút egyik fontos állomása volt. Megállunk fotózni a kolostornál, ahol felkaptathatunk a hegyoldalba kifeszített imazászlókhoz és a csortenekhez a még jobb panorámáért. A Pangong-tó felé tovább haladva egy keskeny szurdokban kapaszkodunk fel Durbuk településhez. Itt elképesztő, zöld vízű patak rohan. Tangtsébe ebédidőben érkezünk, ellenőrzik engedélyeinket, majd az útszéli kricsmiben egy Thali, azaz dhal bat menüvel csillapíthatjuk éhségünket. A falu végén található egy látványos kolostor, itt újra kisétálunk a tájba a sztupákhoz, ahonnan a legjobb fotótéma kínálkozik. Fotózás után emelkedünk tovább, hogy aztán a délutáni órákban végre feltűnjön előttünk a Pangong-tó, elképesztő kék színekben. Mesés a táj! Tartunk egy fotószünetet útközben, végül befutunk szállásunkra, Spangmik településre. Regisztráció után teázunk egyet, majd gyors átöltözés és rohanunk is ki a tájba, élvezni ezt a világvége hangulatot és a napnyugta fényeit! Éjszakára itt mindig fantasztikus csillagos eget ígérnek, tejúttal, érdemes sötétedés után is kiosonni a tábor mögötti fénymentes részekre. Csodát látsz! Szállás: telepített sátor, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 14/+2. nap Pangong-tó

  3
  Reggeli után első körben a Pangong-tó partjára megyünk. A közelben lengedező sok imazászló egy kis buddhista szentélyt rejt, ha szentélyt őrző tibeti ember éppen erre jár, akár beülhetünk ide egy kicsit meditálni. A vízparton tudunk tenni aztán egy hosszabb sétát is a lenyűgöző tájban! Déltájban visszatérünk a szállásunkra egy könnyű ebédre, majd némi szieszta után egy remek túrára indulunk a tábor mögötti gerincen rejtőző kilátópontra. Erre nincsenek jelölt túraösvények, de kis odafigyeléssel megtaláljuk az ösvényt, amely a csúcsra vezet. A völgyben egy patak mentén indulunk felfelé, ahol a sziklák között gyakran yakok legelnek. Szépen lassan lehet nyerni a szinteket, néha meg-meg állva és erőt gyűjtve közelítünk a 4700 méteres csúcsig, amit kőhalmok díszítenek, s valami elképesztő panorámát kínál a szemközti gerincekre. A délutáni fényeket, alattunk a tavat csodálva pihenünk itt. Ez már valóban az ismert világ vége, úgy érezzük. Visszafele a már ismerős úton ereszkedünk le a táborba a jól megérdemelt vacsorára. Szállás: telepített sátor, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 15/+3. nap Pangong-tó, Leh

  2
  Reggeli után még lekanyarodhatunk a tópartra néhány utolsó fotó elkattintására ezen különleges szegletén a földnek, majd elindulunk vissza Lehbe. Természetesen mára is marad izgalom és látnivaló, hiszen átkelünk Ladakh második legmagasabb hágóján (Chang La 17.688 ft/ 5.391 m), s néhány órás utazás után megérkezünk a mesés fekvésű Chemre kolostorhoz. Itt megállunk fotószünetre, s igény esetén a kolostort is megtekinthetjük, ahol a rendkívül szépen fotózott Samsara című film számos jelenetét forgatták. Ebédelni Karuban tudunk, hogy a délutáni órákban aztán befussunk Lehbe, s megérkezzünk már ismerős szállásunkra. Hazautazás előtt még elmehetünk egy utolsó vásárlásra a bazárba, ajándékok után kutatva, s elkölthetjük közös búcsúvacsoránkat Leh egyik hangulatos éttermében. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 16/+4. nap Leh

  A mai napon mi is elbúcsúzunk ettől a csodálatos vidéktől, szervezett programunk már nincs. Repülőgépünk indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.


Út ára tartalmazza

- az utazást bérelt busszal végig a program során, 
- a szállást Lehben 4 éjszakára vendégházakban, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást egy éjszakára Agrában, szállodában, reggelivel,
- a szállást egy éjszakára Delhiben, szállodában,
- az 5 napos gyalogtúrát személyzettel (helyi vezető, szakács, segítő) és felszereléssel (2 személyes sátrak, étkezősátor, konyhasátor, kempingfelszerelés), teherhordó pónilovakkal, kempingdíjakkal;
- az 5 napos gyalogtúra alatt a teljes ellátást,
- a Hemis Nemzeti Park  engedélyét,
- a 2 napos kirándulást Lamayuruba, szállás telepített sátrakban, reggelivel,
- a kolostorlátogatásokat Leh környékén,
- a kirándulást Agrába saját, bérelt busszal,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a helyi idegenvezetők tiszteletdíját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza a négy napos kirándulást a Nubra völgybe és a Pangong-tó vidékére. A kiegészítő program felára: 149.000,-Ft, ami tartalmazza az utazást bérelt busszal, a szállást 3 éjszakára telepített sátrakban, félpanziós ellátással, a helyi, angolul beszélő vezetőt és a terület látogatásához szükséges speciális engedélyeket. Nem tartalmazza az esetleges fakultatív programokat, borravalókat.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyeket,
- a belépőket,
- a borravalókat (kb. 100 USD),
- az esetleges védőoltásokat,
- a biztosítást,
- az indiai e-vízum árát ( kb. 10 000 Ft).

Az étkezés a gyalogtúra és a reggelik kivételével önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Fontos! Delhi nemzetközi repülőterére 2024. augusztus 15-én legkésőbb reggel 9 óráig meg kell érkezned, hogy időben el tudjunk indulni az aznapi Agra programra!

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvenni a repülőjegyet az ár és a férőhelyek miatt.

A repülőjegyek ára folyamatos mozgásban van, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől, a honlapunkon feltüntetett ár tehát tájékoztató jellegű.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Delhi - Budapest útvonalon 260.000 Ft - 340.000 Ft-tól. (2024.január 23.)
A belföldi repülőjegyek tájékoztató ára a Delhi - Leh - Delhi útvonalon: 80.000 Ft - 120.000 Ft-tól. (2024.január 23.)

Javasoljuk, hogy jelentkezés előtt tájékozódj az aktuális repülőjegy árakról. A szerződéskötés (befizetés) utáni lemondás esetén az utazási szerződésben foglaltaktól, köztük a lemondási feltételektől, nem tekinthetünk el, akkor sem, ha a lemondás esetleges oka a jelentősen megemelkedett repülőjegy ár.

Utazás

Mivel utazunk Ladakhban?

Ladakhon belül helyben bérelt buszokkal fogunk közlekedni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Ladakhban?

Naponta 5-8 órás túrázásra kell számítani, hullámzó terepen, jónéhány meredek kaptatóval. Felszerelésünk nagy részét teherhordó lovak viszik, s bár maga a túra technikailag nem nehéz, jó kondíciót és kitartást követel a folyamatos terhelés, és elsődlegesen a nagy tengerszint feletti magasság miatt. A folyóvölgyekben és a Markha-völgyben néha át kell kelnünk a patakon, vagy akár a vízben is kell gázolnunk. Ugyanakkor az átlagosnál jobb erőnlét nem szükségeltetik, sokkal fontosabb a lelki pozitív hozzáállás, kitartás és a túra előtti akklimatizáció! A Gongmaru-hágón való átkelés után meredek, néhol nagyon kitett ösvényen ereszkedünk le, fontos a szédülésmentesség, a stabil mozgáskoordináció! A túra alatt jó hasznát veszed egy pár túrabotnak, mindenképpen hozz magaddal! Az akklimatizációt szolgálják a túra előtti kirándulások Leh környékén, melyek során fontos egy lassú, állandó tempójú, megerőltetés nélküli gyalogláshoz hozzászoknunk.

A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt bármely szakaszról visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Szállás

Milyenek a szállások Ladakhban?

Utunk során szállókban és panziókban szállunk meg. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák mind rendelkeznek saját fürdőszobával és angol WC-vel. A szobák többségében kétágyasak, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és - lehetőség szerint - korban megegyező utastársakkal. A trekking túra alatt a partnercégünk által biztosított két személyes sátrakban alszunk, matracot kapunk, ugyanakkor jó minőségű, mínuszos komfort fokozatú saját hálózsákra szükség van!

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Ladakhról?

Ladakh tartomány alapvetően biztonságos, túlnyomórészt buddhista vallású terület a szomszédos muzulmán Jammu és Kasmír tartománnyal szemben, amely évtizedek óta az India és Pakisztán közötti kiélezett konfliktus gerjesztője. Ugyanakkor utunkat néha itt is katonai ellenőrző pontok keresztezhetik, ez számunkra csupán egy útlevél-ellenőrzést jelent. Stratégiailag fontos objektumok (hidak, reptér) fényképezése tilos! A buddhista kolostorokban igyekezzünk visszafogottan, a szerzetesek vallásos lelkületére tekintettel viselkedni, soha ne fotózzuk őket előzetes megkérdezésük nélkül, kérjünk engedélyt a szentélyekbe történő belépés előtt!

Ladakh területéről ezen a térképen megnézhetjük a környék szentélyeit, túraösvényeit, környezetét.

Időeltolódás: +3,5 óra Budapesthez képest Indiában, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Új-Delhiben és Ladakh területén is 15:30 a pontos idő).

Közbiztonság: A közhiedelemmel szemben alapvetően biztonságos ország, mind politikai, mind személyi szempontból. Ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Az ország lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem... Legtöbbször olyan helyeket látogatunk meg, ahol a helyi emberekkel fogunk találkozni, s nem csupán a minket minden áron kiszolgálni akaró (s ezért természetesen ellenszolgáltatást váró) személyekkel.

Az árak a magyarországihoz képest alacsonyabbak. A beszélt nyelv a hindi, városokban általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :)

Elektromosság: Az elektromos áram hálózata 220 Volt, 60 Hz, Ladakhban átalakítóra nincs szükség. A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait időről időre a Leh-i szálláson van lehetőséged feltölteni. Ladakhban a hazai mobiltelefonok nem működnek, kapcsolattartásra vagy a szállásokon, éttermekben található wifin keresztül, vagy helyi telefonhívással van lehetőség. A wifi szolgáltatás gyakran akadozik, nem mindig elérhető!

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Indiában mindig fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Milyen az időjárás Ladakhban?

Delhi környékén a nyári monszun ideje alatt meleg, fülledt idő valószínű, 30-35 C fok körüli hőmérséklettel, esők, záporok minden nap előfordulhatnak. Ladakhban, a Himalája főgerincétől északra, amely felfogja a csapadékot szállító légáramlatokat, sivatagi viszonyokra emlékeztető, szinte teljesen csapadékmentes időjárás jellemző, extrém értékekkel. Télen akár –40C, míg nyáron +35C is lehet. Augusztusban többnyire napsütéses idő várható. Nappal 20-25C körüli hőmérsékletre számíthatunk, hajnalra azonban nagyon lehűlhet a levegő, mindössze 5-10 fok körüli hőmérséklet várható. A hőérzetet nagyban befolyásolja az erős napsütés! A trekking túrán a nagy magasságból adódóan hajnalban akár gyenge fagy is előfordulhat, ezért a jó hálózsák (min. mínusz 5 C komfortfokozattal) elengedhetetlen! Némi csapadék Ladakhban is előfordul, alapvetően nem jellemző, ugyanakkor tény, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbak itt is komolyabb nyári záporok.

Felszerelés

Milyen felszerelés szükséges Ladakhba?

Meleg, téli hálózsák, kényelmes hátizsák, a nyári lábbeli (szandál) mellett elengedhetetlen a jól záródó és kényelmes bakancs, fejfedő, esőkabát. Az erős napsugárzás miatt fontos egy jó napszemüveg, naptej, ajakápoló. A szélsőséges hőmérsékleti értékek miatt meleg és könnyedebb ruházat egyaránt legyen nálad. Amire még szükség lehet: elemlámpa, zsebkés, szúnyogriasztó. A trekking túra alatt jó hasznát veheted egy teleszkópos túrabotnak is. Az 5 napos trekking alatt felszerelésünket teherhordó lovak szállítják, a túrán nekünk csak a kis hátizsákot kell vinnünk a személyes tárgyakkal, esőkabáttal, fényképezőgéppel, némi innivalóval és elemózsiával. A nagy magasság, száraz levegő miatt a nyálkahártya könnyen kiszárad, javasoljuk, hogy Izotóniás tengeri sót tartalmazó orrspray-t hozz magaddal! (AquaMaris, Sterimar,Isomar) Az erős szélben szálló por ellen jó hasznát veszed egy kendőnek, vagy vékony csősálnak is, ami egyben a napsugárzástól is védi az arcodat.

A trekking túra alatt a partnercégünk által biztosított két személyes sátrakban alszunk, matracot kapunk, ugyanakkor jó minőségű, mínuszos komfort fokozatú saját hálózsákra szükség van!

A Fjällräven ajánlata:


Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Kell védőoltás Ladakhba?

Kötelező védőoltás nincs, de javasolt a diftéria, a tetanusz és a hepatitisz elleni oltás. A javasolt oltásokkal kapcsolatban időben keresd fel a háziorvosod vagy az oltóközpontot.

Kizárólag palackozott víz fogyasztható, ami egyébként mindenütt kapható. Húst csak jól átsütve, valamint gyümölcsöt és zöldséget alaposan megmosva, vagy hámozva szabad fogyasztani, bár az is tény, hogy Ladakhban, a klímából adódóan jóval biztonságosabbak a higiénikus viszonyok, mint India egyéb részein! Ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat.

Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt, a túrákra izomlazító krémet, fekete nadálytőkrémet az esetleges ízületi fájdalmakra.

Élelem

Hogyan készüljünk élelemmel Ladakhba?

Utazásunk az 5 napos gyalogtúra és a reggelik kivételével önellátó. A városok éttermeiben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. A gyalogtúra alatt végig teljes ellátást kapunk, napi háromszori étkezéssel, teával, vízzel, de üdítőitalokról magunknak kell gondoskodni, ezek a túraösvény mentén sorakozó sátrakban, egyszerű vendégházakban kaphatóak!

Pénz-ügy

Mi Ladakhban a hivatalos fizetőeszköz? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

A helyi fizetőeszköz az indiai rúpia. (INR) 1 INR = kb.4,3 Forint. USD-t érdemes vinni magunkkal, amit Indiában átváltunk. Bankkártya használatára kevés a lehetőség. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), így biztosan nem érhet csalódás, lévén az árak néha jelentősen alatta maradnak az itthoninak.

Belépők tájékoztató árai (2023):

- Taj Mahal, Agra: 1300 INR
- Vörös erőd, Agra: 650 INR
- kolostorbelépők: 50-100 INR kolostoronként
- Borravaló a személyzetnek a trekking túrára: 80 USD/fő
- Borravaló a helyi sofőröknek: 20 USD/fő

hosszabbítás során:

- tevegelés, Nubra völgy: kb. 350 INR
- Borravaló a Nubra-völgy hosszabbításon: + 40 USD/fő

Vám

Mi szükséges a Ladakhba történő beutazáshoz? Kell vízum Ladakhba?

Magyar állampolgárok részére vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges. Elektronikus vízumot lehet igényelni a következő oldalon keresztül, egyénileg:

https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Ügyelni kell a formanyomtatvány pontos kitöltésére! A 30 napos online turista vízum ára 25,67 dollár (kb. 10.000 Ft), az oldalon bankkártyával lehet fizetni. A vízum 3 munkanap alatt készül el. Az úthoz egyszeri belépésre jogosító turista vízum szükséges.

Indiában köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése és fogyasztása, így annak származékaihoz (marihuána, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása India egész területén tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel.
 
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Ladakhba?

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a belföldi repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. A belföldi (Leh-Delhi) repülőjáraton előfordulhat, hogy biztonsági okokból a kézipoggyászt is fel kell adni, azaz csak a fényképezőgépet, értékeket vihetjük fel a gép fedélzetére!

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Ladakhba?

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 


Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogramon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 31.500 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 24.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 51.460 Ft/fő 


Alap-, és kiegészítő programon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 40.500 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 66.420 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Tibor

„Tavaly majdnem elutaztam a Tibet-Nepáli túrára, amelyről akkor végülis szerencsére lemaradtam. Ugyanis „rossz” helyre mentem volna, mivel nekem Ladakh-ba kellett mennem. Az út fizikai része tökéletesen teljesíthető volt számomra, és a szellemi „ spirituális” része pedig messze felülmúlta várakozásaimat. Kiválónak ítéltem meg az ún. kötelező és szabadon választott programok arányát. Ha akartad lehetőség volt pihenésre, feltöltődésre, s ha kedved volt szét is hajthattad magad. A túrára a túravezető személye, személyisége miatt mentem el. Javasolnám az utat bárkinek, akit ez a világ, ez a régió igazán érdekel.”

Anita

"Két hét, ami hónapoknak tűnik az élmények sokasága miatt - fantasztikus út a civilizáción túlra, hihetetlen kedves emberek és eszméletlen ételek! Valamennyi szállás magas színvonalú, a gyalogtúra során az ellátás és kiszolgálás szinte már zavarba ejtően kényelmes volt! A túravezetés a legjobb élményem volt! Szilveszter rengeteg tudással rendelkezik és kellő mennyiségben csepegtette a fejekbe. Mindig higgadt, magabiztosságot áraszt, igazi vezető! A nehéz helyzeteken odafigyeléssel (és zenével) segítette át az embereket! :)"

Zsófi

"A túra programja tökéletes volt! Változatos, színes, érdekes, nem túl sok. Az agrai két nap is jobb volt így, az utazás elején. Szerencsénk volt az idővel is. Minden percét élvezhettük a túrának, mindenre jutott idő, jó volt a hangulat és kellemesek a túratávok. A túravezetés 1000 csillag! Szilveszter most is tökéletes volt! Mindig úgy és annyira van jelen, amennyire kell. Intelligens, humoros, nyugodt és felkészült. Ez volt a harmadik magashegyi túrám vele, a neve garancia a profi, jó hangulatú, tartalmas túrákra. A szállások meg tényleg felülmúlták minden várakozásomat. Tiszta, komfortos, hangulatos. Az Indus-parti luxus sátrak különösen emlékezetesek. A bérelt busz kényelmes és tiszta volt. A repülő csatlakozások (British, Jet Airways) nagyon jók voltak, sehol nem kellett sokat várni."

János

"A programban tetszett, hogy a városnézés (Agra, Fatehpur Szíkri) a hegyi túra elé került. Így a társaság már megismerkedve, kicsit összerázódva került a hegyi túra kihívásai elé. A programok arányán nem változtatnék, számomra megfelelő volt. Szép és látványos volt a túraútvonal, komfortosan, kényelmesen teljesíthető volt a távolság is és a szint is, ugyanez igaz az iramra. Kiemelném a szervezés magas színvonalát, az ellátás és kiszolgálás minőségét! Túravezetőnk, Szilveszter felkészültsége kiváló volt. Rengeteg új információt kaptam tőle a térségről, a politikai helyzetről, vallásokról. Mindezt könnyedén, barátságosan, könnyen érthetően tudja átadni, megfelelő humorral! A problémamegoldás szinte fel sem merült, annyira jól szervezett és előkészített volt a túra, hogy az esetleges problémákból semmi nem jött át az utasok felé, ezt a túravezető kiválóan "szigetelte". Jártam már korábban Indiában, luxus-körülmények között, de tisztában vagyok az utcai realitással is. Ezért az elvárásaimat túlszárnyalta a szállások színvonala, tisztasága és komfortossága. A szállásadók hozzáállása kifogástalan volt. Bár ennél szinte mindenben rosszabbra számítottam, azt kiemelném, hogy ez jóleső pozitív csalódás volt. A járműveink tiszta, kényelmes buszok voltak. Nagyon előnyös volt, hogy légkondicionált busszal utaztunk Agrába és vissza. A hegyi buszok állapota is megfelelő volt."

Zoli

"Egy ilyen túra után kell egy kis idő, amíg az ember „kijózanodik”, és le tudja írni az érzéseit, tapasztalatait. Jól megszervezett, megkomponált út volt. A fő téma - a Himalája - köré rakott elemek jól kiegészítették, változatossá tették az egészet, és India első számú látnivalóját is magába foglalta (Taj Mahal). Számomra a legfontosabb a csúcsmászás volt. Nagyon örülök, hogy sikerült felkapaszkodnom egy hatezer méter fölötti hegyre, és ott állhattam a csúcson. Az akklimatizációként beiktatott öt napos gyalogtúra önmagában is egy élmény volt, gyönyörű útvonalon. Hasonló megoldást javasolnék minden csúcsmászás előtt, akklimatizációként, a fel-le túrázás helyett, ha lehetséges. A budhizmusról elsőre az jutott eszembe, hogy mennyi kapcsolódása van a kereszténységgel. A második pedig az, hogy ha a történelem viharai nem törölnek el annyi kolostort (bármilyent is) Európában, Magyarországon, még sokkal gazdagabb lehetne kultúránk. A csapat fantasztikus volt, jól kiegészítettük, erősítettük egymást. Úgy gondolom, ha erőm engedi, lesznek még közös túráink Szilveszterrel."

Jutka

"Régóta vágytam Tibetbe, a magashegyi levegő, a közlekedési sajátosságok, a kultúra, a higiénés szokások mégis kicsit mellbe vágtak. Azonban viszonylag gyorsan akklimatizálódtam. Így önfeledten tudtam csodálni a különleges növényeket, az indiai nők öltözködését, szépségét, és az építészeti remekműveket (Taj Mahal, a Vörös Erőd, és Fatehpur Sikri romvárosa). Az állatok (majmok, szent tehenek, jakok, csíkos mókusok, papagájok látványa) teljesen felvillanyozott. Később a hegyekre épített kolostorok és szertartások nyűgöztek le. A dobszóra mormolt imák, a szerzetes növendék által körbe kínált jakvasa tea színe és illata, a homokmandalát készítő szerzetesek elmélyült, aprólékos munkája, a szobrok és festmények hangulata ünneplőbe öltöztette a lelkemet. A helyiek kedvessége és segítőkészsége, a kemencéből kivett friss, meleg naan, jaksajttal, a fűszeres étel különlegességek igen nagy örömöt nyújtottak. Szabó Szilveszter túravezető mindehhez alapos felkészültségével, humorával, magabiztosságával és segítőkészségével biztonságot és minőségi garanciát jelentett számomra. A csúcsélményt a hegyi túra kínálta. A gyönyörű, hatalmas, kopár hegyek közt meghúzódó élettel teli oázisok, a finom pázsiton felépített sátraink, az apró lovak kolompjainak lágy zenéje azt üzente Isten ölében vagyunk. Köszönöm!"

Géza

„Életem egyik legszebb, leglátványosabb utazása volt! Nagyon jól volt felépítve, ennek megfelelően jól sikerült az akklimatizáció, ez nagyban megkönnyítette a gyalogtúrát. Megerőltető volt, de ezt vártam, ezt választottam ( ép elmével, nyitott szemmel, bár menet közben ebben néha kételkedtem...)  Jó volt az iram, volt idő gyönyörködni, fényképezni; végre egy túra, ahol lassan kellett/lehetett menni.... A legnagyobb élmény kétségtelenül a gyalogtúra volt, de ez igazságtalan az út többi részével szemben. Személy szerint, nekem a kolostorokból sok volt, de tudom, az akklimatizációs időben is kell valamit csinálni..., ezenkívül mindenki másnak tetszett. Agra (ha lehet egyáltalán) jobb lett volna vonaton, de mivel nem ismerem a helyi viszonyokat, lehet, hogy nagyon nagyot tévedek...”

Kati

„Az utazás összértékelése? Többet kaptam, mint vártam. Tökéletes volt.  Koromnál fogva kicsit nehezebb volt a magasság miatt, de kellő buzdítással végig tudtam járni, s közben élvezni a túrát! Nagyon szép és kerek utazás. Semmit nem felejtenék. Minden percét őrizni akarom.”

Csaba

"Személy szerint elsősorban a táj, az emberek, a helyi kultúra megismerése miatt jelentkeztem erre az útra. A spirituális része kevésbé érdekelt (bár közel áll hozzám ez a szemlélet), de ennek ellenére nem éreztem úgy, hogy túl sok lett volna pl. a kolostor-látogatás – főleg úgy, hogy ezek némelyike nem is volt „kötelező program”. Összességében: bár kimerítő volt, de ugyanakkor jól felépített, kellően tartalmas és tanulságos is – egy fantasztikus és maradandó élmény, amit nem feledek."

Krisztina

"A csúcspont egyértelműen a Stok Kangri, de maga Ladakh, a hegyek, a buddhista szellemiség, az emberek egészében megragadott. Szívesen mennék még a környékre hasonló útra (pl. Zanskar). A szervezés rugalmassága különösen dicsérendő, az árvíz miatt volt mit alakítani, de minden flottul ment."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.