Ladakh (Kis-Tibet), Agra: Taj Mahal

A tibeti buddhizmus egyik utolsó menedéke a Himalája hegyláncai között

Ladakh - a "magas hágók országa". A Himalája és a Karakorum hatalmas vonulatai között, a tibeti fennsík nyugati végén megbúvó terület India legészakibb tartománya, a tibeti buddhizmus máig élő hagyományainak utolsó menedéke. A zord, meredek, 5-7 ezer méter magas hegyláncok között zöldellő oázisként rejtőznek az apró falvak fehérre meszelt házaikkal, teraszos kertekkel és gyönyörű, buddhista kolostorokkal. A vad, nyers szépségű táj és a rendkívüli gazdagságú kulturális, építészeti és vallási emlékek mellett azonban a helyi emberek kedvessége, és tiszta, őszinte életszeretete az, amely szinte minden ide vetődő nyugati utazót elvarázsol, és gyakran a korábban egyedül érvényesnek vélt értékek átértékelésére és alapos szemléletváltásra késztet...

Utazásunk első két napján Agrába, India kétségtelenül leghíresebb műemlékéhez, a Taj Mahalhoz látogatunk, majd innen egy rövid belső repülőút Ladakhba, ebbe a teljesen más, különleges világba repít minket. Itt először Leh óvárosával és az Indus völgyében fekvő varázslatos kolostorokkal és apró falvakkal ismerkedünk, amely egyben akklimatizációként is szolgál a rákövetkező napok gyalogtúrája előtt. A buddhista kolostorok színes világa, a szerzetesek mindennapi élete és szertartásai önmagukban egyedüli élményeket garantálnak, az igazi kihívást és kalandot azonban kétségtelenül trekking túránk jelenti, amely a Leh-től délre húzódó Stok Kangri hegyvonulatát kerüli körbe, többezer méter magas hágókon át vezető ösvényeken, a kopársága ellenére is lélegzetállítóan szép, vad hegyvidéki tájon. És persze a trekking utáni napokra is tartogatunk újabb élményeket, amikor végigjárjuk Leh közvetlen környékének legjelentősebb kolostorait. Egy igazi időutazásra hívunk e kevébé ismert, de meseszép, hatalmas energiákat rejtő buddhista régióba, ahol életre szóló, egyedi élmények várnak!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. augusztus 18. -
2018. augusztus 30.
2018. augusztus 17. -
2018. augusztus 31.
A jelentkezés lezárult
1

 
Delhi, Agra
 

Érkezés Delhibe. A reptéren buszra szállunk, hogy a közel 230 km-re lévő Agrába utazzunk, a Taj Mahalt megtekinteni. Hosszú utunk végét azonban megszakítjuk, hogy az UNESCO VIlágörökség részét képező Fatehpur Sikri ősi városába tegyünk egy 2-3 órás kitérőt. A hindu és a muzulmán építészeti jegyeket tükröző egykori főváros különös hangulatával kápráztatja el az ide érkező utazókat. Az ősi romváros másik híres építménye a Jama Masjid, melyet a 16. században építettek a város fölé magasodó dombra. Az esti órákban aztán megérkezünk agrai szállásunkra, ahol az éjszakát töltjük majd. Szállás: szálloda.

2

 
Agra, Delhi
 

Egészen korán kelünk és a hajnali fényekben a világ egyik leghíresebb épülete, a Taj Mahal felkeresésére indulunk. A Mumtaz Mahal emlékére 1632-47-ig épült síremlék mindenki képzeletében felderengett már, így garantáltan utazásunk egyik legmeghatározóbb pillanata lesz, amikor először megpillantjuk a valóban varázslatos Taj Mahal épületét. Bejárjuk a síremlék körüli parkokat, hogy minden oldalról szemügyre vehessük ezt a csodálatos alkotást. Ebédünk után Agra másik leghíresebb látnivalóját, a Vörös Erődöt tekintjük meg, amely szintén elvarázsolja az ide látogatókat. Paloták, termek, udvarok ma is pompásan ragyogó világa mutatja, hogy valaha milyen gazdagság jellemezte ezt a várost. Méltán lett a Vörös Erőd és a Taj Mahal is 1983-ban az UNESCO Világörökség része. A délutáni órákban aztán visszautazunk Delhibe, és elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

3

 
Leh
 

Ma korán kelünk, majd egy belföld repülőjárattal berepülünk Leh-be, Ladakh fővárosába. A Himalája főgerince fölött vezető, mindössze egy órás repülőút tiszta időben lélegzetelállító látványt garantál az örökké hó borította csúcsokra és gleccserekre. Megérkezésünk után transzfer szállásunkra, majd némi pihenés után amolyan akklimatizációs túra jelleggel Leh belvárosának felfedezésére indulunk. Szállás: szálló.

4

 
Leh, Basgo, Likir, Lamayuru
 

Két napos kirándulásra indulunk az Indus völgyében haladva Lamayuru kolostora irányában. A főútról többször is leágazva, kisebb kitérőket teszünk előbb Basgo, majd Likir kolostoraihoz. Ezután valódi izgalmakat garantáló hajtűkanyarok sokaságának leküzdése után érkezünk Lamayuru apró településére, ahol Ladakh egyik legrégibb, de mindenképp leglátványosabb fekvésű kolostorát találjuk. A bizarr, szinte holdbéli tájban meredek sziklafokokra épített kolostor a hatalmas hegyvonulatok előterében igazán impesszív látványt garantál. Az éjszakát Lamayuru egyik hangulatos szállójában töltjük. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

5

 
Lamayuru, Alchi, Phyang, Leh
 

Terepjárós kirándulásunk második napján a már ismerős útvonalon indulunk vissza Leh irányába. Először Alchi közel ezer éves kolostorjait fedezzük fel, ahol különleges, kasmíri stílusú buddhista freskókat csodálhatunk meg, s egy kisebb túra keretében akár az Indus partjára is leereszkedhetünk, majd Phyang kolostorába látogatunk, mielőtt a délutáni órákban visszatérnénk Leh-be, már ismerős szállásunkra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

6

 
Markha-völgy: Leh, Chilling (3200 m), Skyu (3410 m)
 

Ladakhi tartózkodásunk egyik csúcspontja kétségtelenül öt napos gyalogtúránk, melynek során a Stok Kangri hegytömbjét járjuk körbe. Első nap terepjárókkal utazunk az Indus, majd a Zanszkar folyók mentén Chilling településig, ahol trekking túránk és az igazi kaland kezdetét veszi. Ennek szellemében legelőször egy drótkötélpályára szerelt kis kaszniban suhanunk át a hömpölygő Zanszkar fölött, így szállítjuk át összes felszerelésünket is a túlpartra, ahol várnak már kísérőink a lovakkal. Miután az egész csapat átért, összeszedelődzködünk, s 3200 méteres magasságból indulva máris hatalmas, zordon sziklafalak között találjuk magunkat, ahol még aznap délután feltárul előttünk Ladakh egyik legszebb, eldugott völgye: a Markha-völgy. Az elkövetkező néhány napban itt, buja zöld növényzet, teraszosan művelt szántók, fehérre meszelt, apró falvak és kolostorok mentén túrázunk tovább, égbetörő, kopár bércek lábainál. A mai távot kényelmesen megtesszük néhány pihenő közbeiktatásával, s délután már Skyu kolostorát tekinthetjük meg. A Nagy Fordító, Rinchen Zangpo által alapított kolostor ezer éves, s egy hatalmas álló Maitreya szobor mellett (az eljövendő Buddha) számos szépen helyreállított freskóval, mandalával büszkélkedhet. Táborunk Skyu közelében, egy folyóparti tisztáson lesz, a segítőink által felállított sátrakban. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 9-10 kilométer, szint: 210 méter, menetidő: 3-4 óra)

7

 
Skyu (3410 m), Markha (3850 m)
 

Ma hosszú túrának nézünk elébe, jelentősebb szintemelkedés nélkül. Táborhelyünket elhagyva a Markha-folyó mentén haladunk előre, a különleges vadságot sugárzó, kopár hegytömbök lábainál itt-ott meghúzódó, élénkzöld színben pompázó kertek, teraszosan művelt gabonaföldek mentén. Útközben a folyó aktuális szintjének függvényében két-három alkalommal is előfordulhat, hogy a bakancsokat  a nyakunkba csapjuk, s gyalogosan gázolunk át a hűvös patakon. Frissítő élmény! :) Várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk Markha településére, ahol táborunk elfoglalása után még felkapaszkodhatunk a hegyoldalban megbúvó romos erődhöz és a 400 éves kolostorhoz, hogy onnan élvezhessük a napnyugta különleges fényeit. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 19 kilométer, szint: 500 méter, menetidő: 8-9 óra)

8

 
Markha (3850 m), Thachungtse (4300 m)
 

Folytatjuk túránkat a Markha folyása mentén. Ma két alkalommal is át kell gázolnunk a jeges vízű patakon, míg egy keskenyre szűkülő szurdokban megpillantjuk magasan a fejünk fölött, a sziklaperemre épített Techa kolostort. A folyómeder ezután kiszélesedik, majd hamarosan feltűnik előttünk, még a messzeségből íncselkedve a Kang Yatze 6401 méter magas, hósipkás hegycsúcsa. Ezután egy komolyabb kapaszkodás következik, újra ősi chortenek mellett haladunk el, míg végül megérkezünk Thachungtse táborhelyére, ahol nomád pásztorok szoktak a nyári időszakban megtelepedni. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 15-16 kilométer, szint: 500 méter, menetidő: 6-7 óra)

9

 
Thachungtse (4300 m), Nimaling (4850 m)
 

Egyre magasabbra kanyarog ösvényünk, s mind szélesebbre tágul előttünk a táj. A távolban a Zanszkar kopár hegyláncainak fantasztikus panorámáját élvezhetjük, miközben tiszta vízű tengerszemek mellett haladunk el, melyekben a Kang Yatze csúcsa tükröződik. Talán ez túránk leglátványosabb napja! 4850 méteres magasságban elérjük Nimaling fennsíkját, ahol nyaranta a nomádok kecskét, birkát avagy jakot legeltetnek, s ahonnan még közvetlenebb panoráma tárul elénk a 6401 méteres Kang Yatse hóborította gerincére és gleccsereire. Ma csak egy rövidebb szakaszt teszünk meg, így déltájban már táborhelyünkön lazulhatunk, s ebéd után egy kis akklimatizációs túrára indulhatunk a szomszédos hegygerincre, hogy elérjük az 5000 méter feletti magasságot! Vagy még annál is többet... Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 7 kilométer, szint: 500 méter, menetidő: 3-4 óra)

10

 
Nimaling, Gongmaru la (5200 m), Shang Sumdo (3810 m), Leh
 

A látvány még tovább fokozódik, amint jó két órás lassú araszolás után ma elérjük túránk legmagasabb pontját, az 5200 méter magasan húzódó Gongmaru La-t. A hágón imazászlók sokasága leng a szélben, s körben fantasztikus hegyvonulatokat, szurdokokat csodálhatunk meg. Túránk végállomása még közel 1500 méterrel alattunk húzódik, így némi ereszkedés vár ránk, míg elhagyjuk a magányos hegyvidék fenséges világát. Shang Sumdo apró települését elérve már várnak ránk terepjáróink, s alig egy óra utazás után fáradtan, de élményekkel gazdagon érkezünk meg Leh városába és térünk vissza a ladakhi mindennapok valóságába. Kétségtelenül jól fog esni egy forró zuhany, s jóleső érzéssel konstatáljuk több éj hegyvidéki sátrazása után vendégházunk puha ágyait. :) Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebédcsomag. ( távolság: 16 kilométer, szint: fel 350 méter, le 1400 méter, menetidő: 8-9 óra)

11

 
Leh
 

Trekkingtúránk után következik a jól megérdemelt pihenés napja. Azért ma sem unatkoznuk, a lazuláson túl tovább ismerkedhetünk Leh városával: felkereshetjük a Shanti sztúpát, ahonnan remek panoráma tárul elénk az egész völgyre és az óvárosra, a Jama Masjid, azaz a Péntek Mecset érintésével felsétálhatunk a kilenc szintes királyi palotához, amely uralja a városképet, s mintha a lhasai Potala palota mása lenne. A napnyugta egyedülálló fényeit pedig a sziklafokra épült Namgyal Tsemo kolostor mellől élvezhetjük, lábaink alatt Leh városával, szemközt a frissen bebarangolt vad hegyvidéki bércekkel. És persze lelkesen alkudozhatunk a bazárban, avagy csak lazulhatunk egy hangulatos étteremben a gyalogtúra látványos, de kétségtelenül fárasztói napjai után. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

12

 
Leh, Hemis, Thiksey
 

Ma korán kelünk, hogy a Thiksey-i kolostorban egy reggeli buddhista szertartáson tudjunk részt venni. Ezután a Lehtől délre, az Indus felső völgyében megbúvó híres Hemis kolostorhoz látogatunk. Déltájban visszatérünk Lehbe, ahol a nap hátralevő részében szabadon bóklászhatunk a város egyre ismerősebb utcáin, visszatérhetünk kedvenc éttermeinkbe, de megvásárolhatjuk az ajándéknak szánt relikviákat is, hisz holnap hajnalban elbúcsúzunk ettől a különleges vidéktől. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

13

 
Leh
 

A mai napon elbúcsúzunk ettől a csodálatos vidéktől. Repülőgépünk indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre és megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható fotókat Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.