Bejelentkezés

Ladakh (Kis-Tibet), Agra: Taj Mahal

A tibeti buddhizmus egyik utolsó menedéke a Himalája hegyláncai között.

Ladakh - a "magas hágók országa". A Himalája és a Karakorum hatalmas vonulatai között, a tibeti fennsík nyugati végén megbúvó terület India legészakibb tartománya, a tibeti buddhizmus máig élő hagyományainak utolsó menedéke. A zord, meredek, 5-7 ezer méter magas hegyláncok között zöldellő oázisként rejtőznek az apró falvak fehérre meszelt házaikkal, teraszos kertekkel és gyönyörű, buddhista kolostorokkal. A vad, nyers szépségű táj és a rendkívüli gazdagságú kulturális, építészeti és vallási emlékek mellett azonban a helyi emberek kedvessége, és tiszta, őszinte életszeretete az, amely szinte minden ide vetődő nyugati utazót elvarázsol, és gyakran a korábban egyedül érvényesnek vélt értékek átértékelésére és alapos szemléletváltásra késztet...

Utazásunk első két napján Agrába, India kétségtelenül leghíresebb műemlékéhez, a Taj Mahalhoz látogatunk, majd innen egy rövid belső repülőút Ladakhba, ebbe a teljesen más, különleges világba repít minket. Itt először Leh óvárosával és az Indus völgyében fekvő varázslatos kolostorokkal és apró falvakkal ismerkedünk, amely egyben akklimatizációként is szolgál a rákövetkező napok gyalogtúrája előtt. A buddhista kolostorok színes világa, a szerzetesek mindennapi élete és szertartásai önmagukban egyedüli élményeket garantálnak, az igazi kihívást és kalandot azonban kétségtelenül trekking túránk jelenti, amely a Leh-től délre húzódó Stok Kangri hegyvonulatát kerüli körbe, többezer méter magas hágókon át vezető ösvényeken, a kopársága ellenére is lélegzetállítóan szép, vad hegyvidéki tájon. És persze a trekking utáni napokra is tartogatunk újabb élményeket, amikor végigjárjuk Leh közvetlen környékének legjelentősebb kolostorait.

Egy igazi időutazásra hívunk e kevébé ismert, de meseszép, hatalmas energiákat rejtő buddhista régióba, ahol életre szóló, egyedi élmények várnak!

Időpontok

 • 2024. augusztus 15 → 26.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Ladakh (Kis-Tibet) alapprogram után! Ha szeretnéd felfedezni Ladakh még eldugottabb szegleteit is, velünk tarthatsz egy elképesztő utazásra a Karakoram hegyvonulat lábainál elterülő Nubra-völgybe, s a tibeti határon található, leírthatatlan kék színekben játszó Pangong-tó vidékére. Fárasztó, hosszú utazásra indulunk, néhol nagyon rossz útviszonyok közepette, de a rendkívüli táj minden fáradtságért kárpótol. Átkelünk Ladakh két legmagasabb közúti hágóján, újabb különleges kolostorokat fedezünk fel, homokdűnéken sétálunk, a kétpúpú baktrián tevéken tevegelhetünk, de az út csúcspontja kétségtelenül a Pangong-tó környéke lesz, ahol úgy érezzük, ez itt tényleg a világ vége. Vagy még azon is túl. Lélegzetelállító vidék, amit szavakkal leírni képtelenség. Látni, érezni, átélni kell!

A kiegészítő program felára 149.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alapprogram kiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. augusztus 15-én kezdődik Delhiben és 2024. augusztus 30-án ér véget Lehben! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Delhi, Agra

  Érkezés Delhi repterére, ahonnan a programunk indul. A reptéren buszra szállunk, hogy a közel 230 km-re lévő Agrába utazzunk. Agrába érkezvén először elfoglaljuk a szállásunkat, kis szieszta következik, majd a délutáni hőség enyhülése után indulunk Agra második leghíresebb látnivalóját, a Vörös Erődöt megtekinteni, amely elvarázsolja az ide látogatókat. Paloták, termek, udvarok ma is pompásan ragyogó világa mutatja, hogy valaha milyen gazdagság jellemezte ezt a várost. A Vörös Erőd palotáiból aztán feltűnik látogatásunk tulajdonképpeni célja, a Taj Mahal lenyűgöző épülete is - egyelőre még a távolból. Ide majd holnap látogatunk. A pompás palotákat látva elismerjük, hogy méltán lett a Vörös Erőd és a Taj Mahal is 1983-ban az UNESCO Világörökség része. Sötétedés után térünk vissza szállásunkra, ahol egy remek vacsora mellett megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: szálloda, ahol az éjszakát töltjük.
 • 2. nap Agra, Delhi

  Ma reggeli után a világ talán leghíresebb épülete, a Taj Mahal felkeresésére indulunk. A Mumtaz Mahal emlékére 1632-47-ig épült síremlék mindenki képzeletében felderengett már, így garantáltan utazásunk egyik legmeghatározóbb pillanata lesz, amikor először megpillantjuk a valóban varázslatos Taj Mahal épületét. Bejárjuk a síremlék körüli parkokat, hogy minden oldalról szemügyre vehessük ezt a csodálatos alkotást. A program első részében helyi idegenvezetőnk történeteit és érdekességeit hallgatva közösen haladunk, majd szabadprogram következik, hogy mindenki a saját tempójában készíthesse el a legjobb fényképeket. Visszatérünk szállásunkra felfrissülni, majd újra Delhi felé vesszük az irányt, ahova várhatóan a kora esti órákban érkezünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Delhi, Ladakh: Leh

  Ma várhatóan korán kelünk, hogy Delhiből egy belföldi repülőjárattal berepüljünk Leh-be, Ladakh fővárosába. A Himalája főgerince fölött vezető, mindössze egy órás repülőút tiszta időben lélegzetelállító látványt garantál az örökké hó borította csúcsokra és gleccserekre. Megérkezésünk után transzfer szállásunkra, majd némi pihenés után amolyan akklimatizációs túra jelleggel Leh belvárosának felfedezésére indulunk. A nyüzsgő, zsúfolt Delhi és Agra párás, meleg klímája után kifejezetten jól eső érzés lesz a kellemesen meleg, száraz levegő a Himalája e csendes, békés, buddhista vidékén. Mivel 3500 méteres magasságban járunk, szervezetünket hozzá kell szoktatni a ritkább levegőhöz, így ma tényleg csak könnyed, laza sétákat teszünk. Kimért, lassú tempóban felsétálhatunk a kilenc szintes királyi palotához, amely uralja a városképet, s mintha a lhasai Potala palota mása lenne. A napnyugta egyedülálló fényeit pedig a sziklafokra épült Namgyal Tsemo kolostor mellől élvezhetjük, lábaink alatt Leh városával, szemközt a hamarosan bebarangolandó vad hegyvidéki bércekkel. Szállás: szálló.
 • 4. nap Leh, Likir, Lamayuru, Uletokpo

  1
  Két napos kirándulásra indulunk az Indus völgyében haladva Lamayuru kolostora irányába. Útközben többször is fotószünetet tartunk, megállunk a Zanszkár és az Indus összefolyásánál, majd a főútról leágazva egy kisebb kitérőt teszünk Likir kolostorához. A sárga süveges Gelukpa rendhez tartozó kolostor épülete már messziről megragadja a tekintetünket, így meg is állunk fényképezni egy nagyobb sztúpa csoportnál. A kolostor megtekintése után megcsodáljuk a hatalmas Maitreja szobrot, majd kisétálunk a tájba, érezni a vidék hangulatát, élvezni a varázslatos panorámát. Ezután folytatjuk utunkat, s valódi izgalmakat garantáló hajtűkanyarok sokaságának leküzdése után érkezünk Lamayuru apró településére, ahol Ladakh egyik legrégibb, de mindenképp leglátványosabb fekvésű kolostorát találjuk. A bizarr, szinte holdbéli tájban meredek sziklafokokra épített kolostor a hatalmas hegyvonulatok előterében igazán impesszív látványt garantál. A kolostor körbejárása után a már megismert útvonalon visszatérünk az Indus völgyébe. Az éjszakát Uletokpo települése mellett, az Indus partján fekvő hangulatos táborban töltjük, telepített, kétszemélyes ágyakkal, zuhanyzóval, mosdóval rendelkező sátrakban. Szállás: telepített sátor, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Uletokpo, Alchi, Basgo, Leh

  Akklimatizációs kirándulásunk második napján a már ismerős útvonalon indulunk vissza Leh irányába. Először Alchi közel ezer éves, igazi ritkaságnak számító kolostorait fedezzük fel, ahol különleges, kasmíri stílusú buddhista freskókat csodálhatunk meg. Lotsava Rinchen Zangpo, a Nagy Fordító a 12. században járta a Himalája ezen térségét, s a legenda szerint 108 kolostort alapított, Alchit is ezek közé sorolják. A hat szentélyből és jónéhány különleges sztúpából álló templomegyüttes megtekintése után egy kisebb túra keretében akár az Indus partjára is leereszkedhetünk. Az út mentén buddhista kegytárgyakat, imamalmokat, imazászlókat, ékszereket és zenélő tálakat árusítók gyűrűjét nehéz lesz elhagynunk egy-egy különleges darab megvásárlása nélkül. Utunkat a korábbi királyi székhely, Basgo megtekintésével folytatjuk. A 16.századig Alsó-Ladakh fővárosának számító településből nem sok látszik ma már, viszont két Maitreja szentély rendkívül jól állapotban fennmaradt az egykori királyi palota területén. Ladakh nagy uralkodója, Sengge Namgyal 1622-ben építette apja emlékére a hatalmas, aranyozott Eljövendő Buddha szobrot és szentélyt, míg a Chamba Lhakang, a legnagyobb basgói templom egy még monumentálisabb, 3 emelet magas, 9 méteres Maitreja szobrot rejt, a gyönyörű freskókon túl. Basgó nem kolostor, itt királyi szentélyekben járunk! Hazafele úton Nimu településnél megállunk egy kis ebédszünetre, helyi árusoknál finom szamósza kapható. A kora délutáni órákban aztán visszatérünk Leh-be, már ismerős szállásunkra. Gyors programmegbeszélés, tippek a másnap kezdődő túrához, aztán szabadprogram keretében a hiányzó felszerelések beszerzése Leh központjában. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Markha-völgy: Leh, Chilling (3200 m), Skyu (3410 m)

  3
  Ladakhi tartózkodásunk egyik csúcspontja kétségtelenül öt napos gyalogtúránk, melynek során a Stok Kangri hegytömbjét járjuk körbe. Első nap buszokkal utazunk az Indus, majd a Zanszkar folyók mentén Chilling településig, ahol trekking túránk és az igazi kaland kezdetét veszi. Korábban még drótkötélpályára szerelt kis kaszniban kellett átsuhannunk a hömpölygő Zanszkar fölött, ma már kész a híd, így sokkal gyorsabban nekivághatunk a túrának. A híd túloldalán már várnak kísérőink a lovakkal. Amig segítőink megpakolják őket, mi is összeszedelődzködünk, elfogyasztjuk a mai ebédcsomagot, majd útra kelünk. 3200 méteres magasságból indulva máris hatalmas, zordon sziklafalak között találjuk magunkat, ahol még aznap délután feltárul előttünk Ladakh egyik legszebb, eldugott völgye: a Markha-völgy. Az elkövetkező néhány napban itt, buja zöld növényzet, teraszosan művelt szántók, fehérre meszelt, apró falvak és kolostorok mentén túrázunk tovább, égbetörő, kopár bércek lábainál. A mai távot egy meredekebb kaptatóval indítjuk, de ezután már kényelmesen, nagyjából szintben haladunk Skyu kolostoráig. Az Alchiból már ismerős Nagy Fordító, Rinchen Zangpo által alapított itteni kolostor is közel ezer éves, s egy hatalmas álló Maitreja szobor mellett számos szépen helyreállított freskóval, mandalával büszkélkedhet. Táborunk Skyu közelében, egy folyóparti tisztáson lesz, a segítőink által felállított sátrakban. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 9-10 kilométer, szint: 210 méter, menetidő: 3-4 óra)
 • 7. nap Skyu (3410 m), Markha (3850 m)

  3
  Ma hosszú túrának nézünk elébe, jelentősebb szintemelkedés nélkül. Táborhelyünket elhagyva a Markha-folyó mentén haladunk előre, a különleges vadságot sugárzó, kopár hegytömbök lábainál itt-ott meghúzódó, élénkzöld színben pompázó kertek, teraszosan művelt gabonaföldek mentén. Útközben a folyó aktuális szintjének függvényében két-három alkalommal is előfordulhat, hogy a bakancsokat  a nyakunkba csapjuk, s gyalogosan gázolunk át a hűvös patakon. Frissítő élmény! :) Ebédcsomagunkat az egyik ejtőernyőből kialakított táborhelyen fogyasztjuk el, ahol a helyiektől hideg üdítőt, filterezett vizet vásárolhatunk. Várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk Markha településére, ahol táborunk elfoglalása után még felkapaszkodhatunk a hegyoldalban megbúvó romos erődhöz és a 400 éves kolostorhoz, hogy onnan élvezhessük a napnyugta különleges fényeit. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 19 kilométer, szint: 500 méter, menetidő: 8-9 óra)
 • 8. nap Markha (3850 m), Thachungtse (4300 m)

  3
  Folytatjuk túránkat a Markha folyása mentén. Ma két alkalommal is át kell gázolnunk a jeges vízű patakon, míg egy keskenyre szűkülő szurdokban megpillantjuk magasan a fejünk fölött, a sziklaperemre épített Techa kolostort. A folyómeder ezután kiszélesedik, majd hamarosan feltűnik előttünk, még a messzeségből íncselkedve a Kang Yatze 6401 méter magas, hósipkás hegycsúcsa. Útközben számos kisebb-nagyobb chorten, imafal mellett haladunk el, majd déltájban elérjük Hankar települését, ahol megtartjuk ebédszünetünket. Itt általában ki lehet próbálni a helyi specailitást, a homoktövis italt. Akinek bejön, nem fog tudni leszokni róla. Kis szieszta, mert ezután egy komolyabb kapaszkodás következik. A meredek kaptató után egy kisebb hágóba érve újra ősi chortenek mellett haladunk el, mesés a táj a zöldellő teraszokkal, majd  újra egy meredek hegyi ösvényen kaptatva érkezünk meg Thachungtse táborhelyére, ahol nomád pásztorok szoktak a nyári időszakban megtelepedni. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (távolság: 15-16 kilométer, szint: 500 méter, menetidő: 6-7 óra)
 • 9. nap Thachungtse (4300 m), Nimaling (4850 m)

  3
  Jól indul ez a nap is: gyönyörű természeti környezetben költjük el reggelinket, majd nekivágunk a mai túrának. Egyre magasabbra kanyarog ösvényünk, s ahogy kijutunk a völgyből, mind szélesebbre tágul előttünk a táj. A távolban a Zanszkar kopár hegyláncainak fantasztikus panorámáját élvezhetjük, miközben tiszta vízű tengerszemek mellett haladunk el, melyekben a Kang Yatze csúcsa tükröződik, s néhány éve már Padmaszambava lelke is ott lebeg a vízek felett. 4800 méteres magasságban elérjük Nimaling fennsíkját, ahol nyaranta a nomádok kecskét, birkát avagy jakot legeltetnek, s ahonnan még közvetlenebb panoráma tárul elénk a 6401 méteres Kang Yatse hóborította gerincére és gleccsereire. Ma csak egy rövidebb szakaszt teszünk meg, így déltájban már táborhelyünkön lazulhatunk, s az ebéd utáni sziesztát követően egy kis akklimatizációs túrára indulhatunk a szomszédos hegygerincre, hogy elérjük az 5000 méter feletti magasságot, s megcsodáljuk a pompás délutáni fényeket. Utolsó tábori éjszakánk, a Mont Blanc csúcsánál nagyobb magasságban, hihetetlenül sok csillaggal telihintett égbolt alatt. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (távolság: 7 kilométer, szint: 500 méter, menetidő: 3-4 óra)
 • 10. nap Nimaling, Gongmaru la (5200 m), Chokdo (3890 m), Leh

  4
  A látvány még tovább fokozódik, amint jó két órás lassú araszolás után ma elérjük túránk legmagasabb pontját, az 5200 méter magasan húzódó Gongmaru La-t. A hágón imazászlók sokasága leng a szélben, s körben végtelenbe vesző hegyvonulatokat és mély szurdokokat csodálhatunk meg. Északon a Karakorum, nyugatra a Nun és Kun 7 ezer méter feletti jeges csúcsai merednek büszkén az ég felé. Fantasztikus érzés idefent állni, s megcsodálni a szó szerint lélegzet elállító panorámát! :) Azonban túránk végállomása még közel 1300 méterrel alattunk húzódik, így komoly ereszkedés vár ránk, míg elhagyjuk a magányos hegyvidék fenséges világát. Meredek, néhol erősen kitett ösvényen haladunk, a stabil mozgáskoordináció, abszolút szédülésmentesség itt elengedhetetlen. A túrabotnak ezen az utolsó szakaszon kimondottan jó hasznát vesszük. Vöröslő, lilás, bordó színkavalkádban fördő sziklaszurdok alján érkezünk ki végül Chokdo apró településére. itt már elmondhatjuk: megcsináltuk! Elbúcsuzunk a személyzettől, kiosztjuk a borravalókat, majd buszokra szállunk, hogy jó másfél-két órás utazás után fáradtan, de nagyszerű élményekkel gazdagodva érkezzünk meg Leh városába és térjünk vissza a ladakhi mindennapok valóságába. Kétségtelenül jól fog esni egy forró zuhany, s jóleső érzéssel konstatáljuk több éj hegyvidéki sátrazás után vendégházunk puha ágyait. :) Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebédcsomag. ( távolság: 12 kilométer, szint: fel 350 méter, le 1300 méter, menetidő: 8-9 óra)
 • 11. nap Leh, Thiksey, Hemis

  1

  A trekking túra után kicsit megpihenve ma kényelmesen kelünk, s reggeli után az Indus-völgyének két újabb, látványos kolostorát tekintjük meg. Először a Thiksey-i kolostort keressük fel, majd  a Lehtől délre, az Indus felső völgyében megbúvó híres Hemis kolostorhoz is ellátogatunk. Déltájban visszatérünk Lehbe, ahol a nap hátralevő részében szabadon bóklászhatunk a város egyre ismerősebb utcáin, lazulhatunk egy hangulatos étteremben, lelkesen alkudozhatunk a bazárban, s megvásárolhatjuk az ajándéknak szánt relikviákat is, hisz holnap hajnalban elbúcsúzunk ettől a különleges vidéktől. Búcsúest, élményeink átbeszélése. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

 • 12/+0. nap Leh / Khardung La, Nubra-völgy: Hunder

  Akik csak az alapprogramra jöttek, azok a mai napon elbúcsúznak ettől a csodálatos vidéktől, szervezett programunk már nincs. Repülőgépük indulásának függvényében ők megkezdik hazautazásukat.

  A hosszabbítást is választókkal Ladakh eldugottabb szegletei, a Nubra-völgy és a Pangong-tó környékére indulunk egy négy napos, kalandos kirándulásra. Először a Khardung La hágóba kapaszkodunk fel, amit a világ legmagasabb (5,600 m), gépjárművel is járható hágójának tartanak, s amely lélegzetelállító magasságokba juttat minket. Az imazászlókhoz felbaktatva erre még rá is pakolunk kicsit. :) A hágón kipróbálhatjuk a világ egyik legmagasabb teázóját, majd a kötelező táblás fotó után suhanunk is lefele. A hágó után szerencsés esetben yak fotózás, majd Diskitbe érve egy útszéli kis étteremben megebédelünk, aztán felmegyünk a helyi kolostorhoz, amely rendkívül látványosan simul bele a tájba. A közeli sztupáktól készíthetjük a legszebb felvételeket, egyben itt találjuk a nemrég épült, hatalmas Maitréja szobrot is, ahonnan pazar kilátás nyílik a Nubra-völgyet övező hegyláncokra. Ezt követően látványos homokdűnék mellett elhaladva érkezünk Hunder településre, ahol szállásunk található. A nap végén még kisétálhatunk a közeli dűnékhez egy napnyugta fotózásra, s megtekinteni a kétpúpú, baktrián tevéket. Aki szeretne, opcionálisan akár tevére is pattanhat, s úgy tevegelhet bele a napnyugtába. Szállás: telepített sátor, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 13/+1. nap Nubra-völgy: Hunder, Pangong-tó

  2
  Napkeltekor a korán kelők fotósokkal már kinézünk a dűnékhez, amikor garantáltan csak mi fogjuk élvezni a tájat, majd reggeli után a Pangong-tó felé vesszük az irányt. Elképesztően látványos táj suhan el mellettünk, ahogy a Shyok-folyó völgyében haladunk. Shyok településnél ágazik el az út Yarkand felé, mely évszázadokkal korábban a Selyemút egyik fontos állomása volt. Megállunk fotózni a kolostornál, ahol felkaptathatunk a hegyoldalba kifeszített imazászlókhoz és a csortenekhez a még jobb panorámáért. A Pangong-tó felé tovább haladva egy keskeny szurdokban kapaszkodunk fel Durbuk településhez. Itt elképesztő, zöld vízű patak rohan. Tangtsébe ebédidőben érkezünk, ellenőrzik engedélyeinket, majd az útszéli kricsmiben egy Thali, azaz dhal bat menüvel csillapíthatjuk éhségünket. A falu végén található egy látványos kolostor, itt újra kisétálunk a tájba a sztupákhoz, ahonnan a legjobb fotótéma kínálkozik. Fotózás után emelkedünk tovább, hogy aztán a délutáni órákban végre feltűnjön előttünk a Pangong-tó, elképesztő kék színekben. Mesés a táj! Tartunk egy fotószünetet útközben, végül befutunk szállásunkra, Spangmik településre. Regisztráció után teázunk egyet, majd gyors átöltözés és rohanunk is ki a tájba, élvezni ezt a világvége hangulatot és a napnyugta fényeit! Éjszakára itt mindig fantasztikus csillagos eget ígérnek, tejúttal, érdemes sötétedés után is kiosonni a tábor mögötti fénymentes részekre. Csodát látsz! Szállás: telepített sátor, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 14/+2. nap Pangong-tó

  3
  Reggeli után első körben a Pangong-tó partjára megyünk. A közelben lengedező sok imazászló egy kis buddhista szentélyt rejt, ha szentélyt őrző tibeti ember éppen erre jár, akár beülhetünk ide egy kicsit meditálni. A vízparton tudunk tenni aztán egy hosszabb sétát is a lenyűgöző tájban! Déltájban visszatérünk a szállásunkra egy könnyű ebédre, majd némi szieszta után egy remek túrára indulunk a tábor mögötti gerincen rejtőző kilátópontra. Erre nincsenek jelölt túraösvények, de kis odafigyeléssel megtaláljuk az ösvényt, amely a csúcsra vezet. A völgyben egy patak mentén indulunk felfelé, ahol a sziklák között gyakran yakok legelnek. Szépen lassan lehet nyerni a szinteket, néha meg-meg állva és erőt gyűjtve közelítünk a 4700 méteres csúcsig, amit kőhalmok díszítenek, s valami elképesztő panorámát kínál a szemközti gerincekre. A délutáni fényeket, alattunk a tavat csodálva pihenünk itt. Ez már valóban az ismert világ vége, úgy érezzük. Visszafele a már ismerős úton ereszkedünk le a táborba a jól megérdemelt vacsorára. Szállás: telepített sátor, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 15/+3. nap Pangong-tó, Leh

  2
  Reggeli után még lekanyarodhatunk a tópartra néhány utolsó fotó elkattintására ezen különleges szegletén a földnek, majd elindulunk vissza Lehbe. Természetesen mára is marad izgalom és látnivaló, hiszen átkelünk Ladakh második legmagasabb hágóján (Chang La 17.688 ft/ 5.391 m), s néhány órás utazás után megérkezünk a mesés fekvésű Chemre kolostorhoz. Itt megállunk fotószünetre, s igény esetén a kolostort is megtekinthetjük, ahol a rendkívül szépen fotózott Samsara című film számos jelenetét forgatták. Ebédelni Karuban tudunk, hogy a délutáni órákban aztán befussunk Lehbe, s megérkezzünk már ismerős szállásunkra. Hazautazás előtt még elmehetünk egy utolsó vásárlásra a bazárba, ajándékok után kutatva, s elkölthetjük közös búcsúvacsoránkat Leh egyik hangulatos éttermében. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 16/+4. nap Leh

  A mai napon mi is elbúcsúzunk ettől a csodálatos vidéktől, szervezett programunk már nincs. Repülőgépünk indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható fotókat Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.