Bejelentkezés

Azori-szigetek (Flores, Corvo, Faial, Pico)

Kalandos, aktív túrázás az Azori-szigetek nyugati és középső szigetcsoportján

Túráznál az Azori-szigeteken?

Az Azori-szigetek annyi csodát rejt, hogy a szépséges São Miguel (Lisszabon) túránk után most egy sokkal aktívabb, túrázósabb programot állítottunk össze nektek vadregényes, elképesztő helyszínekkel!

Négy szigetet látogatunk meg a 11 nap alatt: Floresen, az érintetlen természet, buja őserdők, hortenzia-sövények, drámai sziklafalak, vad partszakaszok, vízesések és felejthetetlen naplementék várnak ránk Európa legnyugatibb pontján. Első szigetünk felfedezése után motorcsónakkal hasítunk a szomszédos apró Corvo-ra, ahol leereszkedhetünk egy mesebeli kráter mélyére. Kalandjainkat ezután Pico szigetén folytatjuk, ahol megmásszuk Portugália legmagasabb csúcsát, a 2351 m magas Pico-vulkánt, az óceánparton pedig kristálytiszta, természetes medencékbe csobbanunk. Pihenésképpen végül átruccanunk Faialra, ahol egy levezető, könnyed kaldera túra következik, de ha már itt járunk, nem hagyjuk ki az alig hatvan éve kitört Capelinhos vulkánt sem, sőt strandolunk is egy jót a hortai öbölben. Mindez megfűszerezve az azori gasztronómia legjavával: friss halételek, gyöngyöző borok, omlós marhaszték. Ha szereted a kihívásokat és az érintetlen természetet, akkor ne habozz, jelentkezz! Nagyszerű élmények, kalandok, túrák minden mennyiségben! :)

Melyek a legfontosabb látnivalók az Azori-szigeteken?
- Az ősi Aldeia da Cuada halászfalu Flores szigetén 
- A világhírű Cascata da Ribeira do Ferreiro vízesésrendszer Flores szigetén
- A vulkanikus kőzetben található szőlőültetvények Pico szigetén (UNESCO Világörökség része)
- Corvo és Faial krátertúrái 
- Montanha do Pico (2351m)  - az Azori-szigetek és Portugália legmagasabb csúcsa
- Horta kikötővárosa 
- Capelinhos friss vulkánkitörés során kialakult félszigete

Időpontok

 • 2024. május 31
  → június 10.
 • 1. nap Lisszabon

  Érkezés Portugália lenyűgöző fővárosába, Lisszabonba, ahol elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Szállás: szálloda. Ezen a szállásunkon egy éjszakát töltünk.
 • 2. nap Lisszabon, Flores-sziget

  Ma reggel átrepülünk Santa Cruz-ba, Flores szigetének fővárosába. Elfoglaljuk szállásunkat, s amennyiben időnk megengedi, egy rövid, ám annál lenyűgözőbb bemelegítő túrára indulunk. A kövekből kirakott ösvényen égbenyúló cédrusok között haladunk fölfelé, a fák közt megpillantjuk az első vízeséseket, amint a több száz méter magas, zöldellő félköríves sziklafalakból előtörnek. Elnémulsz, ahogy megállsz végül, csapadékmennyiségtől függően 13-15 vízesés zubog alá a magasból, a vízgyűjtő tóban tükröződnek a sárga vadgyömbérek, kéklő-rózsaszín hortenziák. Páradús levegő, virágillat és a zöld számtalan árnyalata. A túra után visszatérünk közeli szállásunkra. Vannak szállások, amelyek autentikusnak nevezik magukat, és hát van ez a 16. századi kis falu kőből rakott szépen felújított házikókkal, ahol mi fogunk lakni. Lesz rá négy éjszakánk, hogy megszokjuk ezt a hihetetlenül szép helyet! Ezen a szállásunkon négy éjszakát töltünk. Szállás: apartmanban.  (túratáv: 3,5 km, szint: 90 m fel, 90 m le, menetidő: 1 óra)
 • 3. nap Fajã Grande, Lagoa Negra, Lagoa Comprida, Lagoa Branca

  3
  Alaposan bereggelizünk, nézzük a lenyűgöző partszakaszt, a táj mesebeli, itt vagyunk Európa legnyugatibb pontján, a sziget már az amerikai kőzetlemezen helyezkedik el. Kristálytiszta levegő, 3500 lakos és 7000 tehén él ezen a csodaszigeten. Busszal megyünk a mai túránk kiindulóponjához, ahol két krátertóra láthatunk rá, a Lagoa Negrara és a Lagoa Compridara. Flores nem aprózza el, ha krátertóról van szó, ahogy átsétálunk a zöldellő ösvényeken, a Lagoa Seca és a Lagoa Branca tavakat is megpillantjuk. Eddig javarészt szintben mentünk, innen indul egy kicsit meredekebb szakasz fölfelé, kéklő hortenziamezők és melankolikusan nézelődő tehenek közt visz tovább utunk. Jó idő esetén az elképesztő kilátás és a mesebeli táj ragad magával. De Floresnek még a köd és a szitáló eső is jól áll! A majd 500 éves, kövekkel kirakott kereskedelmi út meredeken indul lefelé, a valószínűtlenül kék hortenziák és méregzöld fák, mohos falak között itt-ott felcsendül a pintyek éneke, túrabotunkra támaszkodva ereszkedünk tovább és csodáljuk a tájat. A termőföldek és a legelők négyszögei zöldellő takaróként terülnek el alattunk, Fajã Grande közelében járunk, már látszik a végtelen óceán, már halljuk a vízesések moraját, lassan túránk végére érünk. Ahogy leérkezünk, megcsobbanhatunk a lávamező és az óceán találkozási pontjánál kialakított fürdőmedencékben, vagy beülhetünk egy helyi étterembe, ahol tőkehalat, a portugálok legnevezetesebb halételét kóstolhatjuk meg, mellé vinho verde-t kortyolva (behűtött újbor, gyöngébb alkoholtartalom, maximálisan jó a halételekhez!), és nézzük ezt a feledhetetlen tájat Európa legnyugatibb pontján. Szállás: apartmanban, ellátás: reggeli. (túratáv: 7 km, szint: 150 m fölfelé, 700 lefelé, menetidő: 3-4 óra).
 • 4. nap Ponta Delgada, Ponta do Albarnaz tengerparti túra

  3
  Ma egy újabb látványos túra vár ránk! Buszunkkal egy apró halászfalun, Ponta Delgadán keresztül érkezünk a Ponta do Albarnaz világítótoronyhoz. Ez már tényleg a világ vége, az óceán öleli és pusztítja Flores nyugati sziklavilágát, az apró Maria Vaz szigetet, ha még távolabbra nézel, Corvo magányos szigetét pillanthatod meg. Kőkerítéssel körbevett legelőkön indulunk, lassan emelkedik az út, nyugis tehenek, ficánkoló borjak, meglett bikák közt túrázunk egyre följebb, harsányan zöld a táj, ázott a talaj, itt mindennap eshet, reggeltől estig megmutathatja magát mind a négy évszak, mondják a helyiek. A masszív esőzések és az erózió felel a sziget bámulatos formavilágáért, többször meg kell állni, hogy a párás levegőben kicsit megpihenjünk és újra rácsodálkozzunk a látványra. Miután elérjük a hágót, meredeken vezet lefelé az út, kitett szakaszokat érintünk, korlát nincs, a túrán épp ezért fontos a szédülésmentesség és a biztos mozgáskoordináció. Alattunk morajlik az óceán, több száz méter magasságból is élesen látszanak a sziklák a kristálytiszta víz mélyén. A távolban fekete mancsként nyúlik a dermedt fekete láva a fehér habok közé, az már Fajã Grande, a sziget nyugati oldalának legfontosabb települése alig pár száz lakossal. Miután legyűrtük a kifejezetten nehéz, csúszós ereszkedést, könnyebb lejtésű szakasz következik, az út bevezet minket a faluba, de előbb még egy döbbenetes vízesést lesünk meg alulról. Ahogy közelítünk, kellemes vízpermet éri arcunkat, gyorsan fürdőruhába öltözünk és a hűs medencében frissülhetünk a túra után. Szállás: apartmanban, ellátás: reggeli. (túratáv: 7,4 km, szint: 390 m felfelé, 480 m lefelé, menetidő: 3-4 óra.)
 • 5. nap Fajã Grande, Santa Cruz / Corvo-sziget csónak- és krátertúra

  2
  Az előző napok túrái után ma szabadprogram következik, lazulhatunk mesés szállásunkon, lesétálhatunk Faja Grande tengerpartjára, vagy átbuszozhatunk Santa Cruzba. Amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik, a még több aktivitásra vágyókkal egy fakultatív csónaktúrára indulhatunk az Azori-szigetek legkisebb és legtitokzatosabb szigetére, Corvora. Egy óra csónakázás az óceán masszív hullámain felér egy vidámparki élménnyel, még szolidabb hullámzás esetén is. Corvo szigetén alig 460 ember él, egyetlen városkában összpontosul minden, az iskola, a fogorvos, az egyetlen étterem. Partraszállás után kisbusszal kanyargunk a sziget egyetlen autózásra alkalmas útján a kráter pereméig. A kráterbe nézve új dimenziók nyílnak: a meredek falakból mintha csak úgy ömlene a mélybe a hortenzia, a krátertavak közepén kis szigetek, apró zöld dombok púposodnak, tetejükön tehenek legelésznek. Totális csönd van, sirályok röpködnek a krátertó felett, néha elbőgi magát egy tehén... Corvo szigetén új értelmet nyer az a szó, hogy nyugalom. A zsombékos talajon körtúrát teszünk a kráter alján, majd felkapaszkodunk egy kilátóponthoz, ahonnan újra rápillanthatunk a kráter mikrovilágára és az óceán távolba feszülő kékségére. Transzferünkkel visszatérünk Vila de Corvoba, és csónakunkkal célba vesszük Flores-t. De ha azt hinnénk, hogy ezzel vége a mai napra kiosztott csodadózisnak, nagyot tévedünk! A csónak átszáguld az óceánon, hogy a flores-i kikötő helyett a sziget északi oldalának lenyűgöző barlangjai felé forduljon, katedrális méretű belső terek, vulkanikus kürtők, sziklafokok, kisebb-nagyobb barlangok között cikázunk, aztán tényleg visszatérünk Santa Cruzba. De még nem megyünk haza! A vulkanikus kövek természetes sziklamedencét képeznek, az óceán vize itt egészen felmelegszik, színes halak közt úszkálhatunk, rákok császkálnak a sziklán körülöttünk. A fürdés után felfrissülve térünk vissza szállásunkra, hogy elköltsük flores-i búcsúvacsoránkat. Szállás: apartmanban, ellátás: reggeli. Túratáv: 5 km, szint: 160 le, 160 szint fel.
 • 6. nap Flores, Faial, Pico-sziget: Madalena

  Nehéz szívvel hagyjuk el szállásunkat. Átbuszozunk Santa Cruz vidékies repterére, és búcsút intünk a csodás nyugati szigetcsoportnak. Felszállás közben még elcsíphetünk egy-egy ismerős krátertavat, partszakaszt, majd egy rövid repülés után már meg is kezdjük ereszkedésünket a középső szigetcsoport központi tagjára, Faialra. Horta 7000 fős kikötővárosa valóságos metropolisz Flores-hez képest. Az öblök mentén sétálva hangulatos éttermeket, fekete homokos strandokat, fehérlő templomokat találunk, a túlparton pedig, pár kilométer távolságban megpillanthatjuk a felhők közt bújkáló Pico-t. Most még nem sok időt töltünk Faial-szigetén, a reptéri transzfert követően gyorsan át is kompozunk Pico szigetre, Madalena városába, ahol elfoglaljuk apartmanszállásunkat. Délután megcsobbanhatunk az óceánban, vacsorázhatunk a város egyik hangulatos éttermében. Szállás: apartmanban, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Montanha do Pico (2351 m)

  4
  Korán kelünk, ma az Azori-szigetek, sőt egész Portugália legmagasabb csúcsa vár ránk, a 2351 m magas Montanha do Pico! Madalenából transzfer visz minket az 1200 méteren található Casa da Montanha menedékházba. Itt leszurkoljuk az engedély díját, átvesszük a GPS-szel felszerelt adóvevőt, majd nekivágunk a csúcsnak. A terep igen nehéz, kiszámíthatatlan lépésekre, komoly szintkülönbségre kell számítanunk, ezért elengedhetetlen a jól bejáratott, vízálló túrabakancs és erősen javasolt a túrabot használata is! Éles kövek, megrepedt lávakérgek, kötélszerűen megdermedt lávakifolyások közt túrázunk egyre feljebb. Az időjárás változékony, fátyolfelhőkön kelünk át, éles fény vetül ránk, amikor kitisztul az ég, rálátni Horta gyönyörű öbleire, távolabb São Jorge szigetére. A bemelegítő kilométer után elérkezünk a túra egyik legnehezebb szakaszához, kb. ötszáz méter szintet megyünk alig egy kilométer alatt, a sötétbarna-fekete vulkanikus köveken mászunk, pihenésképpen néha megállunk gyönyörködni a sziklák közt kapaszkodó apró virágokban. Végre nyugisabb emelkedés következik, a főkrátert délkeletről kerüljük meg, majd néhány méter ereszkedés a kráterbe, ahonnan már látszik a célunk: egy 70 méter magas, meredek minivulkán (Piquinho) a 2280 méteres hegy tetején. A mászáshoz a kezünket is igénybe kell venni, itt-ott kénes illat, párafátyol, meleg levegő csapja meg orrunkat: az évezredek óta alvó vulkán szuszogása. Végre fent vagyunk a csúcson, 360 fokos panoráma, jó idő esetén ötöt is láthatunk a kilenc Azori-szigetből! Miután elfogyasztottuk a csúcscsokikat, visszaereszkedünk a menedékházhoz a már megismert útvonalon. Délután egy jól megérdemelt csobbanás vár ránk az óceán habjai között, majd vacsorára, erőgyűjtésként megkóstolhatunk egy finom azori különlegességet, például a masszív, pörkölthöz hasonló alcatra-t. Szállás: apartmanban. (túratáv: 7 km, szint 1100 m föl, 1100 m le, menetidő: 5-6 óra).
 • 8. nap Capitão-tó, Madalena

  3
  Reggel buszra szállunk és a sziget belsejében, a magasföldön található Capitão-tóhoz utazunk, jó idő esetén fantasztikus képeket lőhetünk a tóban tükröződő Pico vulkánról. Innen indul mai napi túránk, bő 10 kilométer alatt 700 métert ereszkedünk a sziget északi oldalán található sziklamedencékhez Santo Antonióba. Túra közben feltűnik a São Jorge-sziget déli partvidéke. Csobbanás után visszabuszozunk Madalenába, és megkóstolunk néhány tételt a finom, pico-i borokból. Az ásványokban gazdag vulkanikus talaj és a kiszámítható, majdnem állandó klíma kedvez a helyi boroknak. A naplementében emelkedett hangulatban térünk vissza szállásunkra. Szállás: apartmanban. Túratáv: 10 km, szint: 700 méter le és fel.
 • 9. nap Faial-sziget: Caldeira de Faial, Capelinhos, Madalena

  2
  Ma reggel elhagyjuk pico-i szállásunkat és egy komppal áthajózunk Faial szigetére. A félórás hajózás után félórás buszozás vár ránk, elhagyjuk Hortát, a középső szigetek fővárosát és kanyarogni kezdünk egyre feljebb, hogy elérjük az Azori-szigetek legfiatalabb kalderáját, a Caldeira de Faialt. 800 méter magasan vagyunk, jó idő esetén látszik a Pico-vulkán jellegzetes kontúrja és a Sao Jorge ködbe burkolózó alakja. Túránk során a kráter peremén sétálva kerüljük meg a kalderát, kettős panorámában gyönyörködhetünk: egyik oldalról Faial szigetének zöldellő legelőit, a friss levegőn falatozó marhákat látjuk, kicsit távolabb a szomszédos szigeteket, a másik oldalra tekintve pedig a kaldera mélyén gomolygó felhőt és a meg-megcsillanó kis tavakat, apró szigeteket. Körtúránk végén beszállunk a buszba és folytatjuk utunkat a Faial nyugati végébe, a Capelinhos vulkáncentrumba. 1958-ban majdnem egy éven keresztül tartott az itt található vulkán kitöréssorozata, a vulkáni por belepte Faialt és Pico nyugati oldalát, a megdermedő láva nyomán pedig kialakult egy új félsziget. Alig hatvan év telt el a kitörés óta, sivár tájon járunk, a fekete, a barna és a vörös szín dominál, itt-ott sirályok fészkelnek, szívósabb növények kapaszkodnak a fiatal földdarabba. A vulkáncentrumban alaposabban is megismerhetjük a Capelinhos kialakulásának történetét, majd felmászhatunk egy világítótorony tetejére, ahonnan új perspektívából pillanthatunk rá a félszigetre. Kora este érünk vissza Hortába, elfoglaljuk szállásunkat, végezetül fürödhetünk egyet a védett öbölben vagy kiülhetünk valamelyik étterem teraszára vacsorázni. Szállás: apartmanban. Túratáv: 8 km, szint: 300 m fel, 300 m le, Capelinhos túra: 1,5 km, 100 m fel, 100 m le.
 • 10. nap Faial, Lisszabon

  A mai napon elbúcsúzunk az Azori-szigetektől, a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és Lisszabonba repülünk. Repülőjárat érkezésétől függően, amennyiben jut rá időnk, belevetjük magunkat a város színes forgatagába. A Bairro Alto macskaköves utcáin, omladozó házak közt egymást érik a bárok, éttermek, fado-házak. Egy hangulatos étteremben elkölthetjük búcsúvacsoránkat és átbeszélhetjük utazásunk meghatározó élményeit. Szállás: szálloda.
 • 11. nap Lisszabon

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Út ára tartalmazza

- a helyi utazásokat bérelt kisbuszokkal, taxival,
- 2 éjszaka szállást Lisszabonban, szállodában,
- 4 éjszaka szállást Flores szigetén, autentikus, természetközeli apartmanban, svédasztalos reggelivel,
- 3 éjszaka szállást Pico szigetén színvonalas apartmanban,
- 1 éjszaka szállást Faial szigetén, apartmanban,
- a kirándulásokat Floresz és Pico szigetén,
- a kompátkelést és a kirándulást Faial-szigetén,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a biztosítást,
- a belépőket és a fakultatív programok árát.

Az étkezés a Flores-szigetén biztosított svédasztalos reggelik kivételével önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, amihez az itt megjelölt járatot javasoljuk. A repülőjegyet a légitársaság oldalán tudod megvásárolni. 
https://www.ryanair.com/hu/hu

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

Nemzetközi menetrend (Ryanair):
2024.05.31. FR 8859 Budapest - Lisszabon     05:45 - 08:45
2024.06.10. FR 8858 Lisszabon - Budapest     09:25 - 14:00


A belföldi repülőjegyeket a csoportnak közösen foglaljuk. Fontos, hogy a csoport együtt mozogjon, hogy az esetleges késések és törlések miatti kisebb-nagyobb programváltozások ne jelentsenek problémát a csoport különböző tagjai számára. A belföldi repülőjegyket ezért csak Irodánkon keresztül tudod megvásárolni.

A
belföldi repülőjegyek várható ára a Lisszabon - Flores, Flores - Horta, Horta - Lisszabon útvonalon kb. 138.000 Ft-tól. (2024. február 13.)

Utazás

Mivel utazunk az Azori-szigeteken?

A szigetek között belföldi repülőkkel vagy komppal, a szigeteken bérelt kisbusszal, taxival fogunk utazni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-18 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák az Azori-szigeteken?

Az Azori-szigetek aktív programunkban (szemben a kényelmesebb Azori-szigetek, São Miguel – Lisszabon programunkkal) a hangsúly a túrázáson van, ezért csak gyakorlott, tapasztalt túrázóknak ajánljuk! Meredek, csúszós ösvényekre, egész napos túrázásra, itt-ott kitett szakaszokra kell számítanunk, lényeges a biztos mozgáskoordináció és a szédülésmentesség! Mindenképp javasoljuk a túrabot használatát, a túrákhoz, különösképpen a Pico csúcsmászáshoz a bokát tartó, bejáratott, vízálló túrabakancsot!

Szállás

Milyenek a szállások az Azori-szigeteken?

Floresen a sziget nyugati oldalán, Fajã Grande közelében autentikus, természetközeli parasztházakban szállunk meg egy hat hálószobás, (hálószobánként 2 ágyas) négy fürdőszobás és egy két hálószobás, egy fürdőszobás apartmanban. A szálláson van hűtőszekrény, konyha, főzési lehetőség. A bőséges, svédasztalos reggeli itt benne van az árban! A szálláshoz tartozó étteremben, vagy a 25-30 perc sétányira lévő faluban van lehetőség vacsorázni. Pico szigetén Madalena kisvárosában két hálószobás apartmanokban szállunk meg, főzési lehetőséggel. A szállástól pár perc sétára találunk boltokat, éttermeket, strandot, boros pincét.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni az Azori-szigetekről?

Az Azori-szigetek Portugáliához tartoznak, annak autonóm területét alkotják. Európa és Amerika között nagyjából félúton, az Atlanti-hátságon fekszik ez a 9 vulkáni sziget. A szigetek érdekessége, hogy 2 sziget az Afrikai-lemezen, 5 sziget az Eurázsiai-lemezen, és szintén 2 sziget az Amerikai-lemezen helyezkedik el. Mivel a szigetek az Atlanti-óceán nagy víztömegének közepén fekszenek, így az éghajlatra is az óceán kiegyenlítő hatása nyomja rá a bélyegét. Tehát a hőmérséklet sohasem meleg (átlagosan 26 C fok) de télen sem hideg (minimum 16 C fok) – ezért az Azori-szigetek az örök tavasz szigetei. Ehhez még hozzájárul a gyakori csapadék, melynek köszönhetően a szigetek fantasztikusan zöld, buja vegetációval bírnak. A kiegyenlített klímának köszönhetően számtalan trópusi növénnyel, és sok endemikus fajjal találkozhatunk. A szigetek mai képét az ember alakította olyanná, amilyen ma: a tengerparton szőlő és banánföldek, kissé feljebb számtalan, kőfallal és virágzó hortenzia-sövénnyel körített legelők tehenekkel, a hegyekben viszont buja szubtrópusi esőerdőkkel találkozhatunk. A vulkáni működés még ma is érezteti hatását: bár még a kisebb vulkánkitörések is ritkák manapság, viszont a vulkáni utóműködések sok termálvizes forrást, iszapfortyogókat, mofettákat éltetnek. A szigetek kialudt vulkáni krátereiben megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb krátertó türkizkék vize csillog, a patakok vízesésekkel (nemegyszer termálvizes vízesésekkel) tagolt szűk szurdokokban sietnek a hegyekből a tenger felé.

Időeltolódás: - 2 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell hátrébb állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, az Azori-szigeteken 10:00 óra a pontos idő).

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az EU- szabványnak - így az itthoninak – azaz 230 V. Szállásainkon mindenhol tudod tölteni az elektromos készülékeket (pl. telefonok, fényképezőgép, kamera akkumulátorok).

Közbiztonság: A közbiztonság jellemzően nagyon jó, hiszen kis szigetekről van szó, hol – a turistákat leszámítva – mindenki ismer mindenkit. Ennek ellenére a nagyobb városokban (pl: Ponta Delgada) az alapszintű elővigyázatosság elvárt. Lisszabon nagyvárosi forgatagában érdemes fokozottan ügyelni értékeinkre.

Időjárás

Milyen az időjárás az Azori-szigeteken?

A szigeten a hőmérséklet 15 és 26 C fok között változik, az óceáni időjárás miatt ez a hőmérséklet jellemző kisebb-nagyobb változásokkal egész évben. Az időjárás változékony, a magasabb régiókban a felhősödés és a zápor gyakran előfordul, de a napsütéses órák száma is igen magas.

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk az Azori-szigetekre?

Nagy hátizsák, vagy táska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, ez általában a szálláson lesz. Kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Napi szinten hullhat csapadék, ezért nagyon fontos a vízálló túraöltözet, a bejáratott, betört, vízhatlan túrabakancs, a csúszós, meredek szakaszok miatt erősen javasoljuk a túrabot használatát. Könnyen száradó, rövid túranadrágba, technikai pólókban a legkényelmesebb itt a túrázás, fejünket, arcunkat sapkával, kendővel, naptejjel, napszemüveggel védjük az erős sugárzástól. Fontos a szellős, könnyű ruházat, de legyen nálad szél- és vízálló dzseki is, és egy polár pulóver a hűvösebb időre. Fürdőruhát és vizicipőt vagy szandált is érdemes hoznunk, a szigetek partvidékén csodás természetes medencékben csobbanhatunk, és a snorkelfelszerelést is érdemes magunkkal hozni! Legyenek nálad a túrázáshoz szükséges apróságok is (bicska, fejlámpa, és elemek,) és az alapvető gyógyszerek (különös tekintettel arra, ha valamilyen gyógyszert szedsz).

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Milyen a higiénia az Azori-szigeteken? Kell védőoltás az Azori-szigetekre?

Megfelel a nyugat-európai sztenderdnek, a csapvíz iható, de az érzékenyebb gyomrúaknak javasolt a palackos víz fogyasztása. Kötelező védőoltás nincs.
Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.).

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Milyen élelmiszerrel készüljünk az Azori-szigetekre?

Nem szükséges átröptetni Magyarországról az élelmet, a szigeten jó áron vásárolható minden szükséges élelmiszer, a boltok nyitva tartása is barátságos. Árak: étteremben 8-20 € kerül egy vacsora, a kávé 60-80 cent, a bolti árak körülbelül megfelelnek a hazai áraknak.

Pénz-ügy

Mi a hivatalos fizetőeszköz az Azori-szigeteken? Mennyi költőpénzt vigyünk?

Az Azori-szigetek Portugáliához tartozik, euróval fizethetünk, a nagyobb városokban van pénzfelvételi lehetőség, a legtöbb étteremben bankkártyával is fizethetünk, de a kisebb településeken, kisboltokban csak készpénzt fogadnak el. Az árak az itthoniaknál 15 %-kal magasabbak. De vannak termékek amik itt olcsóbbak. Belépőkre és fakultatív programokra kb. 100 eurót kell szánni.

Tájékoztató árak (2023):

- repülőtéri transzferek megközelítő ára Lisszabonban 15-25 euró/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- fakultatív hajókirándulás Corvo-ra: 50 euró
- Capelinhos vulkáncentrum: 10 euró
- Pico mászásengedély: 20 euró
- borkóstoló: 10-15 euró

Vám

Mi szükséges az Azori-szigetekre történő beutazáshoz?

Magyar állampolgárok részére nincsenek vám és vízumelőírások, hiszen az EU-ban járunk. Személyi azonosító okmányra van szükség (személyi igazolvány vagy útlevél), melynek érvényesnek kell lennie legalább hazaérkezésig.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk az Azori-szigetekre?

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsák, vagy sport táska, és egy kicsi hátizsák (25-30 literes), úgy pakolva, hogy néha egyszerre kell vinni mindkettőt. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni az Azori-szigetekre?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 14.520 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 22.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 32.880 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.