Bejelentkezés

Indonézia aktív: Komodo, Nusa Penida (Bali)

A Komodo Nemzeti Park csodái és Nusa Penida káprázatos sziklaszirtjei, még aktívabban

Az elmúlt években rengetegen végigjártátok már velünk az Indonézia: Jáva, Bali programunkat, s meggyőződhettek róla, hogy ez a vidék milyen fantasztikus látnivalókat rejt. Megtapasztalhattátok, hogy Balin van az indonéz édenkert. Mi most mégis egy picit arrébb invitálunk. Oda, ahova a turizmus még éppen csak betette a lábát, ahol az infrastruktúra nehezen követi az igényeket, de a látnivalók színvonala és élménytartalma minden várakozást felülmúl: irány a komodói szigetvilág és Bali "kistestvére", Nusa Penida! Floresz szigetére átrepülve igazi kalandok várnak, hiszen egy három napos, izgalmakkal teli hajókirándulásra indulunk a Komodo Nemzeti Park kulisszái közé: napfelkeltét nézünk Padar aprócska szigetéről, szerencsés esetben manta rájákkal sznorkellezünk, rózsaszín (!) vagy hófehér homokos strandokon pihengetünk és jó eséllyel találkozhatunk a komodói sárkánygyíkokkal is. Aztán átruccanunk Nusa Penidára, ahol sziklába vájt, izzasztó ösvényeken tudunk leereszkedni azokra a csodás, eldugott tengerparti öblökbe, amiket az ipari turisták hada szerencsére csak tisztes távolból csodál meg, ahol kisebb dzsungeltúrák után olyan kristálytiszta vízű öblöket találunk, ahol millió színes halacskával, vagy kis szerencsével akár manta rájákkal merülhetünk együtt. Akinek mindez nem elég, s az "indonéz édenkertbe" is visszatérne, az az opcionális hosszabbítás során Bali legvonzóbb látnivalóival és kalandprogramjaival teheti teljessé őszi utazását!

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- a Komodo Nemzeti Park csodái: kilátópontok, sárkánygyíkok, manta ráják és csodálatos kis szigetek,
- napfelkelte az ikonikus Padar sziget kilátópontjáról,
- érintetlen korallzátonyok, színes halakkal, teknősökkel,

- naplemente a tengeren a repülő denevérek látványával ,
- Uluwatu, a Bukit félsziget sziklaszirtjére épített ezer éves temploma,
- Nusa Penida káprázatos sziklaszirtjei, a Kelingking-öböl és a Diamond-beach.

A Bali hosszabbítás során:
- Ubud: Bali spirituális és kulturális központja,
- vadregényes rafting Bali legszebb folyóján,
- napfelkelte a Batur vulkánról és hőforrásokban fürdőzés a vulkán lábánál,
- misztikus hindu templomok: Tirta Empul, Ulun Danu Bratan ,
- a festői bali rizsföldek mentén található Subak-öntözőrendszer (UNESCO Világörökség)
- megmártózás Bali legizgalmasabb vízesései alatt.

Időpontok

 • 2024. május 18 → 27.
 • 2024. augusztus 17 → 26.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Komodo, Nusa Penida alapprogram után! Öt napos extra programmal várjuk azokat, akik Bali misztikus szigetét is alaposabban megismernék - vagy ha már jártak itt, visszatérnének ide! A kiegészítő program során Balira utazva elsősorban a természeti látnivalókra és az aktív programokra koncentrálunk: raftingolni indulunk Bali egyik legvadregényesebb folyóján, napkeltenézésre kapaszkodunk fel a Batur vulkán kalderájára, fürdünk a dzsungel mélyén lévő vízesések alatt. A sok aktívkodás közepette persze lazulósabb programok sem maradhatnak el: sétálunk a már-már valószínűtlenül élénk zöld rizsteraszokon, egy hatalmas majomerdőben bandukolva megismerkedhetünk a játékos és ravasz majmok mindennapjaival, színvonalas szállásunk medencéjében alámerülhetünk a kellemes hőmérsékletű vízben, vagy csak egy jó könyv társaságában élvezhetjük a trópusi napsütést. S mivel Bali a spiritualitásáról is világhíres, kipróbálhatjuk a meditációt, jógát, vagy éppen egy masszázs segítségével töltődhetünk fel.

A kiegészítő program felára: 219.00-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024.május 18-án / augusztus 17-én indul Bali szigetén és 2024.június 1-ig / augusztus 31-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Denpasar, Uluwatu

  A repülőjáratunk függvényében érkezés Bali szigetére, Denpasarba. Innen transzferrel utazunk a Bukit-félszigeten található szállásunkra, ahol a programunk indul. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Bukit-félsziget: Jimbaran halpiac, Ulu Watu templom

  1
  A mai napot Bali déli részének, a Bukit-félsziget természeti és kulturális látnivalóinak felfedezésével töltjük. Reggeli után rövid utazással érjük el első megállónkat, a Jimbaran halpiacot. Míg a homokos fövenyen számtalan harsány színekre festett halászcsónakot láthatunk, addig a parttól beljebb futó sétány mentén, illetve a fedett részen vízzel teli dobozokban árulják a halászok a legkülönbözőbb halféléket a legapróbb rákoktól kezdve a hatalmas polipokig bezárólag, amiket aznap hajnalban fogtak ki. A halpiacot elhagyva a félsziget délnyugati csücskén fekvő Pura Luhur Ulu Watu templomhoz utazunk. A hatalmas tengerbe leszakadó sziklafal peremére épített XI. századi templomegyüttes belső része kizárólag hinduk számára látogatható. Jellegében kicsit a kínai nagy falhoz hasonlítható panorámaútján azonban mindenki számára elképesztően látványos fotótémákat kínál. De vigyázat! A templom melletti erdőben és az ösvényeken aranyosnak tűnő, ám igen ravasz majmok tucatjai vadásznak az óvatlan turisták elcsenhető értéktárgyaira. Miután körbesétáltunk a szentélyben, ellátogatunk az egyik közeli tengerpartra, hogy strandoljunk egyet, megnézzük a naplementét, majd visszautazunk szállásunkra. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Denpasar, Labuanbajo

  Ma elhagyjuk Balit, s a nap folyamán a repülőgépünk indulásának függvényében kiutazunk a reptérre és átrepülünk Flores szigetére, ahol Labuanbajo városában elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Labuanbajo, Komodo Nemzeti Park, Rinca

  2
  Komodóra leginkább a világhírű állatvilág miatt utazunk el, természetesen a pazar strandok és lenyűgöző kilátópontok mellett. Az első hajózós napunk reggelén kifutunk Labuanbajo kikötőjéből, és a Floreszhez közelebb eső Rinca szigete lesz majd első célpontunk. Menet közben már gyönyörű partszakaszok kísérik utunkat, kikötés után pedig egy néhány órás sétára indulunk a Komodo Nemzeti Parkhoz tartozó szigeten. A vadőrök nem véletlenül lesznek velünk, a világhírű komodói varánuszok ugyanis vérszomjas ragadozók hírében állnak, így tisztes távolságból fogjuk megfigyelni a többször 3 méter körülire is megnövő sárkánygyíkokat. A túránk közben azonban találkozhatunk az állatvilág más képviselőivel is, hogy végül füves szavannák közt térjünk vissza hajónkhoz. Hajónkkal aztán tovább állunk, és lehűtve magunkat ezúttal már korallmezőket fedezünk fel a víz alatt. Egy kietlen öbölben lehorgonyozva ér majd minket az éjszaka, s az első, igazán színpompás napnyugta, leírhatatlan fényekkel. Szállás: a hajón, ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora a hajón.
 • 5. nap Komodo Nemzeti Park, Padar, Komodo

  2
  Második komodói napunkat a Rinca szigetéhez közeli apró Padaron kezdjük majd, a korán kelő utastársakkal egy kis csúcsról fogjuk megcsodálni a pazar napfelkeltét. Rövid túránk után visszatérünk hajónkhoz, majd a nemzeti park névadó szigetét, Komodót látogatjuk meg. Egy kisebb körtúrára indulunk majd, természetesen itt is helyi vezetők segítségével, hiszen Komodo szigetén szintén találkozhatunk az előző nap már megismert sárkánygyíkokkal. A fárasztó túránk után folytatjuk utunkat fehér és rózsaszín homokos strandok és sznorkellező helyek felkutatásával, utóbbiakon pedig kis szerencsével akár találkozhatunk a komodói szigetvilág másik emblematikus jószágával, a manta rájákkal. Utolsó vízen töltött éjszakánk előtt még megcsodáljuk a lemenő nap fényeit és a naplementében felrajzó denevéreket, majd álomra hajtjuk fejünket ringatózó hajónkon. Szállás és teljes ellátás a hajónkon.
 • 6. nap Komodo Nemzeti Park, Labuanbajo

  2
  A Komodo Nemzeti Parkon kívül még megannyi apró sziget vár felfedezésre a utolsó teljes napunk alkalmával. Strandok, öblök és végtelen korallmezők várnak ránk, hogy maradéktalanul kiélvezzük Floresz nyugati részének csodálatos természeti adottságait. Napunk vége felé a délutáni órákban fut majd be hajónk Labuanbajo városába. Szállás: szállóban.
 • 7. nap Labuanbajo, Denpasar, Nusa Penida

  1
  Ma a reggeli után visszarepülünk Balira, majd a reptérről rögtön a kikötőbe megyünk, ahonnan a szomszédos kis szigetre, Nusa Penidára költözünk át. Egy rövid, de annál gyorsabb hajóutat követően érkezünk meg, ahol a szállás elfoglalása után a medence mellett frissülhetünk fel. Közösen indulunk majd napnyugta nézésre, hogy megszerezzük első élményünket a sziget számos sziklaszirtjének egyik kilátópontjáról. Fotózkodással egybekötött vacsoránkat itt fogjuk elkölteni. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Nusa Penida: Kelingking beach, Crystal bay

  3
  Reggelit követően közösen fedezzük fel a sziget látnivalóit. Elsőként a dinoszaurusz fejre emlékeztető Kelingking öbölbe megyünk, hogy a kilátóban elkészítsük felejthetetlen fotóinkat. A lélegzetállító panorámával, az öböl türkízkék színeivel szinte nem lehet betelni. Miután kigyönyörködtük magunkat elindulunk a mesebeli homokos strandra: egy nagyon meredek, kitett ösvényen, a sziklafalba vájt "lépcsőfokokon" leereszkedünk le, a korlátokba kapaszkodva. A kisebbfajta kihívás után lehet pihenni az aranysárga homokos parton, a bátrabbak ugrálhatnak a hullámokban, vagy egyszerűen csak szűrcsölhetjük a kókuszlevet a fügefák árnyékában. Miután kistrandoltuk magunkat, újra nekiindulunk a meredek ösvénynek és visszakapaszkodunk a kilátóba, ahol lehetőség van egy frissítő zuhanyra. Innen a Crystal Bay öblébe megyünk át, ahol az apály/dagály függvényében lehetőség lesz sznorkelezni, felfedezni a festői öblöt és innen fogjuk megcsodálni a naplementét is. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Nusa Penida: Atuh beach, Diamond beach

  3
  A mai napon a sziget másik oldalát fedezzük fel. Kényelmes reggeli után indulunk a Diamond Beach-re, ami legalább olyan híres, mint az előző napi sziklaszirtünk. Nagyjából egy órás autóút után érkezünk meg a kilátópontra, ahol a felejthetetlen látványról számtalan fotót készíthetünk. A vállalkozó kedvűek itt egy újabb, meredek lépcsősor meghódítására vállalkozhatnak, hogy lejussanak és felfedezhessék a Diamond Beach öblét is. Az ár/apály aktuális helyzete nem mindig teszi lehetővé itt a strandolást, ezért arra egy biztonságosabb partszakaszt keresünk. A szomszédos Atuh beach-re egy kényelmesebb, de szintén meredek lépcsősoron ereszkedünk le, ahol napozóágyak fogadnak, hideg italokat vásárolhatunk és itt végre átadhatjuk magunkat a nyugodt strandolás, hullámfürdőzés örömének.  Innen közösen indulunk még egy kilátópontra, hogy a délután fényeiben még egyszer gyönyörködhessünk Nusa Penida elképesztő partvonulatában. Napunk zárásaként este egy közös búcsúvacsorával koronázzuk meg utunkat. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 10/+0. nap Nusa Penida, Sanur, Denpassar / Ubud, Majomerdő

  Akik csak az alapprogramra jöttek, azokkal reggeli után búcsút intünk a szigetnek és visszahajózunk Balira, ahonnan a repülőjárat indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

  Akik maradnak a hosszabbításra is, azokkal szintén irány Bali, velük egy transzferrel a néhány órányira lévő Ubudba utazunk, ahonnan a következő napokban, csillagtúrákkal fedezzük fel Bali legizgalmasabb látnivalóit. Érkezésünk után közösen ellátogatunk a város szélén található, híres Majomerdőbe, majd délután szabadprogram keretében lehet a város felfedezésére indulni. A csodálatos környezetben fekvő kisváros lesz következő öt napi szállásunk helyszíne. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 11/+1. nap Gunung Kawi, Tirta Empul, kávéültetvény

  2
  A mai napon néhány szentélyhez fogunk ellátogatni. Elsőként a Gunung Kawi templomhoz utazunk. A misztikus, sziklába vésett templomcsoport gyönyörű rizsföldek és erdők között fekszik. Következő úti célunk az örök élet forrása fölé a X. században épített Tirta Empul templom. Különleges élmény lehet a helyiekkel együtt a halhatatlanok táborába jutni a rituális fürdés során. Mindkét templomot gyakran keresik fel csoportosan a balinézek, így ezek nem pusztán turistalátványosságok, hanem a vallási élet és szertartások fontos helyszínei is. Ebéd után közösen fedezünk fel egy kávéültetvényt, hogy lehetőségünk legyen különböző kávékat megkóstolni. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 12/+2. nap Ubud, Gunung Batur (1717 m), Batur hőforrások

  3
  Ezúttal igen korán, a hajnali órákban indulunk el Ubudból, hogy a közel 1 órányira fekvő Gunung Batur vulkánjának lábához érjünk kisbuszunkkal. A Batur vulkán Bali vulkánjai közül az egyik legaktívabb, hiszen csak a 20. században több, mint 5 kitörést regisztráltak, mai képét pedig egy 1917-es hatalmas kitörés után nyerte el. Némi készülődés után fejlámpáink fényénél haladva indulunk el a csúcs felé, ahova igencsak fárasztó út vezet fel. Meredek részeken és vulkáni hamutól csúszós terepen haladva nagyjából 2 óra alatt fogunk felérni a csúcsra, ahonnan szép idő esetén egy emlékezetes napfelkeltében lehet majd részünk. Visszatérünk kisbuszunkhoz, majd a közeli hőforrásokhoz gurulunk. Itt nagyon jól fog esni ellazulni a 30-35C fokos medencékben, a Batur-tó partján. Miután kellemesen kiáztattuk magunkat, elfogyasztunk egy hangulatos ebédet valahol a tó partján, majd késő délután visszatérünk Ubud városába.  (Batur vulkántúra távja: kb. 6-9 km, szint: 500 méter fel/le, menetidő: 3-4 óra) Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 13/+3. nap Sekumpul vízesések, Bratan-tó, Jetiluwih rizsterasz, Ubud

  2
  Mai programunk hosszú, ámde igen változatos lesz. Korai reggeli után kisbuszokkal indulunk a hosszan elnyúló hegyi faluba a Sekumpul vízeséshez. A település nevezetessége, hogy rengeteg vízesés található a környékén. Mi is felkeressük a legnagyobbakat, ahol a merészebbek akár meg is mártózhatnak a hűsítő vízben, majd ebéd közben a környék rizsteraszait csodálhatjuk meg. Ezt követően a Bratan-tóhoz látogatunk, ami a vele azonos nevű kalderában alakult ki, itt pedig az Ulun Danu Bratan templomot nézzük meg. A tó partjára épült, Sivának szentelt és kétségkívül már sok képeslapon megcsodált templom körül mindig nagy az élet, valószínűleg lesz lehetőség a balinézek templomi szokásaiba is belepillantani. Elhagyva a Bratan-tavat Bali egyik legszebb rizsföldjére, a Jatiluwih rizsföldekre látogatunk el, ahol teszünk egy sétát a már-már valószínűtlenül zöld és nagy gonddal rendben tartott rizsföldek egyikén. Itt várjuk be a napnyugta mindig különleges fényeit. A rizsföldeket elhagyva utazunk vissza Ubudba, ahova az esti órákban érünk vissza. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 14/+4. nap Ubud, Ayung rafting

  1
  A mai nap kezdéseként rögtön egy vizes programmal indítunk, hiszen egy nagyjából kétórás raftingtúra során belekóstolhatunk a Bali szigetét átszelő keskeny, ám annál gyorsabb folyású folyók izgalmas világába. Az Ubudhoz közeli Ayung folyón raftingolni még száraz évszakban is igazán nagy élmény, de leginkább a minket körülvevő csodás természet miatt kihagyhatatlan. Vizes kalandunk végén visszatérünk a rafting bázisra, ahol átvesszük száraz ruhánkat, majd megebédünk. A délután további részét szabadprogram keretében tölthetjük Ubudban: meglátogathatjuk a bazárt, még egyszer beülhetünk valamelyik kedvenc éttermünkbe, fürödhetünk a medencében, vagy akár befizethetünk egy ellazító masszázsra is. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 15/+5. nap Ubud

  A mai napra szervezett programunk már nincs, a nemzetközi repülőgép indulásának függvényében megkezdjük a hazautazást.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.