Bejelentkezés

Indonézia aktívan: Komodo, Nusa Penida (Bali)

A Komodo Nemzeti Park csodái és Nusa Penida káprázatos sziklaszirtjei, még aktívabban

Az elmúlt években rengetegen végigjártátok már velünk az Indonézia: Jáva, Bali programunkat, s meggyőződhettek róla, hogy ez a vidék milyen fantasztikus látnivalókat rejt. Megtapasztalhattátok, hogy Balin van az indonéz édenkert. Mi most mégis egy picit arrébb invitálunk. Oda, ahova a turizmus még éppen csak betette a lábát, ahol az infrastruktúra nehezen követi az igényeket, de a látnivalók színvonala és élménytartalma minden várakozást felülmúl: irány a komodói szigetvilág és Bali "kistestvére", Nusa Penida! Floresz szigetére átrepülve igazi kalandok várnak, hiszen egy három napos, izgalmakkal teli hajókirándulásra indulunk a Komodo Nemzeti Park kulisszái közé: napfelkeltét nézünk Padar aprócska szigetéről, szerencsés esetben manta rájákkal sznorkellezünk, rózsaszín (!) vagy hófehér homokos strandokon pihengetünk és jó eséllyel találkozhatunk a komodói sárkánygyíkokkal is. Aztán átruccanunk Nusa Penidára, ahol sziklába vájt, izzasztó ösvényeken tudunk leereszkedni azokra a csodás, eldugott tengerparti öblökbe, amiket az ipari turisták hada szerencsére csak tisztes távolból csodál meg, ahol kisebb dzsungeltúrák után olyan kristálytiszta vízű öblöket találunk, ahol millió színes halacskával, vagy kis szerencsével akár manta rájákkal merülhetünk együtt. Akinek mindez nem elég, s az "indonéz édenkertbe" is visszatérne, az az opcionális hosszabbítás során Bali legvonzóbb látnivalóival és kalandprogramjaival teheti teljessé őszi utazását!

Kiemelt látnivalók az utazás során:

- a Komodo Nemzeti Park csodái: kilátópontok, sárkánygyíkok, manta ráják és csodálatos kis szigetek,
- napfelkelte az ikonikus Padar sziget kilátópontjáról,
- érintetlen korallzátonyok, színes halakkal, teknősökkel,

- naplemente a tengeren a repülő denevérek látványával ,
- Uluwatu, a Bukit félsziget sziklaszirtjére épített ezer éves temploma,
- Nusa Penida káprázatos sziklaszirtjei, a Kelingking-öböl és a Diamond-beach.

A Bali hosszabbítás során:

- Ubud: Bali spirituális és kulturális központja,
- vadregényes rafting Bali legszebb folyóján,
- napfelkelte a Batur vulkánról és hőforrásokban fürdőzés a vulkán lábánál,
- misztikus hindu templomok: Tirta Empul, Ulun Danu Bratan ,
- a festői bali rizsföldek mentén található Subak-öntözőrendszer (UNESCO Világörökség)
- megmártózás Bali legizgalmasabb vízesései alatt.

Időpontok

 • 2024. május 18 → 27.
 • 2024. augusztus 17 → 26.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Komodo, Nusa Penida alapprogram után! Öt napos extra programmal várjuk azokat, akik Bali misztikus szigetét is alaposabban megismernék - vagy ha már jártak itt, visszatérnének ide! A kiegészítő program során Balira utazva elsősorban a természeti látnivalókra és az aktív programokra koncentrálunk: raftingolni indulunk Bali egyik legvadregényesebb folyóján, napkeltenézésre kapaszkodunk fel a Batur vulkán kalderájára, fürdünk a dzsungel mélyén lévő vízesések alatt. A sok aktívkodás közepette persze lazulósabb programok sem maradhatnak el: sétálunk a már-már valószínűtlenül élénk zöld rizsteraszokon, egy hatalmas majomerdőben bandukolva megismerkedhetünk a játékos és ravasz majmok mindennapjaival, színvonalas szállásunk medencéjében alámerülhetünk a kellemes hőmérsékletű vízben, vagy csak egy jó könyv társaságában élvezhetjük a trópusi napsütést. S mivel Bali a spiritualitásáról is világhíres, kipróbálhatjuk a meditációt, jógát, vagy éppen egy masszázs segítségével töltődhetünk fel.

A kiegészítő program felára: 219.000-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024.május 18-án / augusztus 17-én indul Bali szigetén és 2024.június 1-ig / augusztus 31-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Denpasar, Uluwatu

  A repülőjáratunk függvényében érkezés Bali szigetére, Denpasarba. Innen transzferrel utazunk a Bukit-félszigeten található szállásunkra, ahol a programunk indul. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Bukit-félsziget: Jimbaran halpiac, Ulu Watu templom

  1
  A mai napot Bali déli részének, a Bukit-félsziget természeti és kulturális látnivalóinak felfedezésével töltjük. Reggeli után rövid utazással érjük el első megállónkat, a Jimbaran halpiacot. Míg a homokos fövenyen számtalan harsány színekre festett halászcsónakot láthatunk, addig a parttól beljebb futó sétány mentén, illetve a fedett részen vízzel teli dobozokban árulják a halászok a legkülönbözőbb halféléket a legapróbb rákoktól kezdve a hatalmas polipokig bezárólag, amiket aznap hajnalban fogtak ki. A halpiacot elhagyva a félsziget délnyugati csücskén fekvő Pura Luhur Ulu Watu templomhoz utazunk. A hatalmas tengerbe leszakadó sziklafal peremére épített XI. századi templomegyüttes belső része kizárólag hinduk számára látogatható. Jellegében kicsit a kínai nagy falhoz hasonlítható panorámaútján azonban mindenki számára elképesztően látványos fotótémákat kínál. De vigyázat! A templom melletti erdőben és az ösvényeken aranyosnak tűnő, ám igen ravasz majmok tucatjai vadásznak az óvatlan turisták elcsenhető értéktárgyaira. Miután körbesétáltunk a szentélyben, ellátogatunk az egyik közeli tengerpartra, hogy strandoljunk egyet, megnézzük a naplementét, majd visszautazunk szállásunkra. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Denpasar, Labuanbajo

  Ma elhagyjuk Balit, s a nap folyamán a repülőgépünk indulásának függvényében kiutazunk a reptérre és átrepülünk Flores szigetére, ahol Labuanbajo városában elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Labuanbajo, Komodo Nemzeti Park, Rinca

  2
  Komodóra leginkább a világhírű állatvilág miatt utazunk el, természetesen a pazar strandok és lenyűgöző kilátópontok mellett. Az első hajózós napunk reggelén kifutunk Labuanbajo kikötőjéből, és a Floreszhez közelebb eső Rinca szigete lesz majd első célpontunk. Menet közben már gyönyörű partszakaszok kísérik utunkat, kikötés után pedig egy néhány órás sétára indulunk a Komodo Nemzeti Parkhoz tartozó szigeten. A vadőrök nem véletlenül lesznek velünk, a világhírű komodói varánuszok ugyanis vérszomjas ragadozók hírében állnak, így tisztes távolságból fogjuk megfigyelni a többször 3 méter körülire is megnövő sárkánygyíkokat. A túránk közben azonban találkozhatunk az állatvilág más képviselőivel is, hogy végül füves szavannák közt térjünk vissza hajónkhoz. Hajónkkal aztán tovább állunk, és lehűtve magunkat ezúttal már korallmezőket fedezünk fel a víz alatt. Egy kietlen öbölben lehorgonyozva ér majd minket az éjszaka, s az első, igazán színpompás napnyugta, leírhatatlan fényekkel. Szállás: a hajón, ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora a hajón.
 • 5. nap Komodo Nemzeti Park, Padar, Komodo

  2
  Második komodói napunkat a Rinca szigetéhez közeli apró Padaron kezdjük majd, a korán kelő utastársakkal egy kis csúcsról fogjuk megcsodálni a pazar napfelkeltét. Rövid túránk után visszatérünk hajónkhoz, majd a nemzeti park névadó szigetét, Komodót látogatjuk meg. Egy kisebb körtúrára indulunk majd, természetesen itt is helyi vezetők segítségével, hiszen Komodo szigetén szintén találkozhatunk az előző nap már megismert sárkánygyíkokkal. A fárasztó túránk után folytatjuk utunkat fehér és rózsaszín homokos strandok és sznorkellező helyek felkutatásával, utóbbiakon pedig kis szerencsével akár találkozhatunk a komodói szigetvilág másik emblematikus jószágával, a manta rájákkal. Utolsó vízen töltött éjszakánk előtt még megcsodáljuk a lemenő nap fényeit és a naplementében felrajzó denevéreket, majd álomra hajtjuk fejünket ringatózó hajónkon. Szállás és teljes ellátás a hajónkon.
 • 6. nap Komodo Nemzeti Park, Labuanbajo

  2
  A Komodo Nemzeti Parkon kívül még megannyi apró sziget vár felfedezésre a utolsó teljes napunk alkalmával. Strandok, öblök és végtelen korallmezők várnak ránk, hogy maradéktalanul kiélvezzük Floresz nyugati részének csodálatos természeti adottságait. Napunk vége felé a délutáni órákban fut majd be hajónk Labuanbajo városába. Szállás: szállóban.
 • 7. nap Labuanbajo, Denpasar, Nusa Penida

  1
  Ma a reggeli után visszarepülünk Balira, majd a reptérről rögtön a kikötőbe megyünk, ahonnan a szomszédos kis szigetre, Nusa Penidára költözünk át. Egy rövid, de annál gyorsabb hajóutat követően érkezünk meg, ahol a szállás elfoglalása után a medence mellett frissülhetünk fel. Közösen indulunk majd napnyugta nézésre, hogy megszerezzük első élményünket a sziget számos sziklaszirtjének egyik kilátópontjáról. Fotózkodással egybekötött vacsoránkat itt fogjuk elkölteni. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Nusa Penida: Kelingking beach, Crystal bay

  3
  Reggelit követően közösen fedezzük fel a sziget látnivalóit. Elsőként a dinoszaurusz fejre emlékeztető Kelingking öbölbe megyünk, hogy a kilátóban elkészítsük felejthetetlen fotóinkat. A lélegzetállító panorámával, az öböl türkízkék színeivel szinte nem lehet betelni. Miután kigyönyörködtük magunkat elindulunk a mesebeli homokos strandra: egy nagyon meredek, kitett ösvényen, a sziklafalba vájt "lépcsőfokokon" leereszkedünk le, a korlátokba kapaszkodva. A kisebbfajta kihívás után lehet pihenni az aranysárga homokos parton, a bátrabbak ugrálhatnak a hullámokban, vagy egyszerűen csak szűrcsölhetjük a kókuszlevet a fügefák árnyékában. Miután kistrandoltuk magunkat, újra nekiindulunk a meredek ösvénynek és visszakapaszkodunk a kilátóba, ahol lehetőség van egy frissítő zuhanyra. Innen a Crystal Bay öblébe megyünk át, ahol az apály/dagály függvényében lehetőség lesz sznorkelezni, felfedezni a festői öblöt és innen fogjuk megcsodálni a naplementét is. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Nusa Penida: Atuh beach, Diamond beach

  3
  A mai napon a sziget másik oldalát fedezzük fel. Kényelmes reggeli után indulunk a Diamond Beach-re, ami legalább olyan híres, mint az előző napi sziklaszirtünk. Nagyjából egy órás autóút után érkezünk meg a kilátópontra, ahol a felejthetetlen látványról számtalan fotót készíthetünk. A vállalkozó kedvűek itt egy újabb, meredek lépcsősor meghódítására vállalkozhatnak, hogy lejussanak és felfedezhessék a Diamond Beach öblét is. Az ár/apály aktuális helyzete nem mindig teszi lehetővé itt a strandolást, ezért arra egy biztonságosabb partszakaszt keresünk. A szomszédos Atuh beach-re egy kényelmesebb, de szintén meredek lépcsősoron ereszkedünk le, ahol napozóágyak fogadnak, hideg italokat vásárolhatunk és itt végre átadhatjuk magunkat a nyugodt strandolás, hullámfürdőzés örömének.  Innen közösen indulunk még egy kilátópontra, hogy a délután fényeiben még egyszer gyönyörködhessünk Nusa Penida elképesztő partvonulatában. Napunk zárásaként este egy közös búcsúvacsorával koronázzuk meg utunkat. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 10/+0. nap Nusa Penida, Sanur, Denpassar / Ubud, Majomerdő

  Akik csak az alapprogramra jöttek, azokkal reggeli után búcsút intünk a szigetnek és visszahajózunk Balira, ahonnan a repülőjárat indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

  Akik maradnak a hosszabbításra is, azokkal szintén irány Bali, velük egy transzferrel a néhány órányira lévő Ubudba utazunk, ahonnan a következő napokban, csillagtúrákkal fedezzük fel Bali legizgalmasabb látnivalóit. Érkezésünk után közösen ellátogatunk a város szélén található, híres Majomerdőbe, majd délután szabadprogram keretében lehet a város felfedezésére indulni. A csodálatos környezetben fekvő kisváros lesz következő öt napi szállásunk helyszíne. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 11/+1. nap Gunung Kawi, Tirta Empul, kávéültetvény

  2
  A mai napon néhány szentélyhez fogunk ellátogatni. Elsőként a Gunung Kawi templomhoz utazunk. A misztikus, sziklába vésett templomcsoport gyönyörű rizsföldek és erdők között fekszik. Következő úti célunk az örök élet forrása fölé a X. században épített Tirta Empul templom. Különleges élmény lehet a helyiekkel együtt a halhatatlanok táborába jutni a rituális fürdés során. Mindkét templomot gyakran keresik fel csoportosan a balinézek, így ezek nem pusztán turistalátványosságok, hanem a vallási élet és szertartások fontos helyszínei is. Ebéd után közösen fedezünk fel egy kávéültetvényt, hogy lehetőségünk legyen különböző kávékat megkóstolni. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 12/+2. nap Ubud, Gunung Batur (1717 m), Batur hőforrások

  3
  Ezúttal igen korán, a hajnali órákban indulunk el Ubudból, hogy a közel 1 órányira fekvő Gunung Batur vulkánjának lábához érjünk kisbuszunkkal. A Batur vulkán Bali vulkánjai közül az egyik legaktívabb, hiszen csak a 20. században több, mint 5 kitörést regisztráltak, mai képét pedig egy 1917-es hatalmas kitörés után nyerte el. Némi készülődés után fejlámpáink fényénél haladva indulunk el a csúcs felé, ahova igencsak fárasztó út vezet fel. Meredek részeken és vulkáni hamutól csúszós terepen haladva nagyjából 2 óra alatt fogunk felérni a csúcsra, ahonnan szép idő esetén egy emlékezetes napfelkeltében lehet majd részünk. Visszatérünk kisbuszunkhoz, majd a közeli hőforrásokhoz gurulunk. Itt nagyon jól fog esni ellazulni a 30-35C fokos medencékben, a Batur-tó partján. Miután kellemesen kiáztattuk magunkat, elfogyasztunk egy hangulatos ebédet valahol a tó partján, majd késő délután visszatérünk Ubud városába.  (Batur vulkántúra távja: kb. 6-9 km, szint: 500 méter fel/le, menetidő: 3-4 óra) Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 13/+3. nap Sekumpul vízesések, Bratan-tó, Jetiluwih rizsterasz, Ubud

  2
  Mai programunk hosszú, ámde igen változatos lesz. Korai reggeli után kisbuszokkal indulunk a hosszan elnyúló hegyi faluba a Sekumpul vízeséshez. A település nevezetessége, hogy rengeteg vízesés található a környékén. Mi is felkeressük a legnagyobbakat, ahol a merészebbek akár meg is mártózhatnak a hűsítő vízben, majd ebéd közben a környék rizsteraszait csodálhatjuk meg. Ezt követően a Bratan-tóhoz látogatunk, ami a vele azonos nevű kalderában alakult ki, itt pedig az Ulun Danu Bratan templomot nézzük meg. A tó partjára épült, Sivának szentelt és kétségkívül már sok képeslapon megcsodált templom körül mindig nagy az élet, valószínűleg lesz lehetőség a balinézek templomi szokásaiba is belepillantani. Elhagyva a Bratan-tavat Bali egyik legszebb rizsföldjére, a Jatiluwih rizsföldekre látogatunk el, ahol teszünk egy sétát a már-már valószínűtlenül zöld és nagy gonddal rendben tartott rizsföldek egyikén. Itt várjuk be a napnyugta mindig különleges fényeit. A rizsföldeket elhagyva utazunk vissza Ubudba, ahova az esti órákban érünk vissza. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 14/+4. nap Ubud, Ayung rafting

  1
  A mai nap kezdéseként rögtön egy vizes programmal indítunk, hiszen egy nagyjából kétórás raftingtúra során belekóstolhatunk a Bali szigetét átszelő keskeny, ám annál gyorsabb folyású folyók izgalmas világába. Az Ubudhoz közeli Ayung folyón raftingolni még száraz évszakban is igazán nagy élmény, de leginkább a minket körülvevő csodás természet miatt kihagyhatatlan. Vizes kalandunk végén visszatérünk a rafting bázisra, ahol átvesszük száraz ruhánkat, majd megebédünk. A délután további részét szabadprogram keretében tölthetjük Ubudban: meglátogathatjuk a bazárt, még egyszer beülhetünk valamelyik kedvenc éttermünkbe, fürödhetünk a medencében, vagy akár befizethetünk egy ellazító masszázsra is. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 15/+5. nap Ubud

  A mai napra szervezett programunk már nincs, Ubudból egy transzferrel a néhány órányira lévő Denpasarba utazunk, ahonnan a repülőjárat indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.


Út ára tartalmazza

- az utazásokat bérelt buszokkal végig a program során,
- a szállást 2 éjszakára Uluwatu közelében hotelben, reggelivel,
- a szállást 2 éjszakára Labuanbajoban, szállóban, reggelivel,
- a három napos hajókirándulást teljes ellátással, programokkal, szállással a hajón, (lásd szállás rész!)
- a szállást 3 éjszakára Nusa Penida szigetén hotelben, reggelivel,
- az átkelést motorcsónakkal Nusa Penida szigetére és vissza,
- a programban szereplő kirándulásokat,  
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A hosszabbítás során: 
- a transzfereket a reptér és a szállások között,
- a szállást 5 éjszakára Ubudban, hotelben, reggelivel,
- a fél napos raftingtúrát felszerelésekkel, helyi vezetőkkel és egy ebéddel,
- a Batur-vulkántúra során az engedélyeket és a helyi vezetők díját,
- a kirándulásokat Balin, saját kisbusszal,
- szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek árát.
- a repülőtéri transzferek díját a nemzetközi járatokhoz,
- a belépőket és fakultatív programokat, 
- a biztosítást, 
- a reggelin kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 370 Ft /1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha az USD ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

Májusi turnusunk esetén:

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára (Budapest - Denpasar - Budapest útvonalon) kb. 360.000 - 460.000 Ft. (2023.11.16)

A Denpasar - Labuanbajo - Denpasar belföldi repülőjegy tájékoztató ára kb. 40.000 - 60.000 Ft. (2023.11.16)

Augusztusi turnusunk esetén:

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára (Budapest - Denpasar - Budapest útvonalon) kb. 550.000 - 620.000 Ft. (04.11.)

A Denpasar - Labuanbajo - Denpasar belföldi repülőjegy tájékoztató ára kb. 90.000 - 120.000 Ft. (04.11.)Utazás

Menetrendszerinti nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik. Indonéziában helyben bérelt buszokkal, komppal, terepjárókkal és gyalog közlekedünk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el. Javasolt korhatár: 18 - 55 év!

Túra nehézsége

A komodói szigetvilágban egy 3 napos hajókirándulásra és sznorkell túrára indulunk, hogy ezt a  mesés szigetcsoportot és híres víz feletti / alatti világát felfedezzük. Mivel a program jelentős részén hajózni fogunk, a biztos úszni tudás ezen a túrán elengedhetetlen, úszni nem tudók jelentkezését a túrára nem fogadjuk el! Mivel sokat fogunk a tengeren hajózni, tisztában kell lenni azzal, hogy a reggel általában csendes vízek a délutáni órákban a feltámadó szélben hullámossá válhatnak, aki nagyon hajlamos a tengeri betegségre, annak ezt a túrát nem ajánljuk! A hajók egyes esetekben a part menti mólónál tudnak kikötni, de a móló telítettsége esetén lehet, hogy egyik hajóról a másikra átmászva tudjuk a mólót megközelíteni, sőt egyes esetekben ez csak a derékig erő vízben gázolva lehetséges!

Nusa Penida szigete a legszebb strandokat és tengerpartokat rejti, ezek megközelítése azonban sok esetben stabil mozgáskoordinációt, abszolút szédülésmentességet követel! A híres Kelingking partszakaszt egy nagyon meredek, kitett ösvényen, a sziklafalba vájt "lépcsőfokokon" leereszkedve közelíthetjük meg, a korlátokba kapaszkodva. A vállalkozó kedvűekkel szinten egy részben kitett, néhol kötelhágcsóval biztosított, meredek lépcsősor meghódításával tudunk majd lejutni és felfedezni a Diamond Beach öblét is.

A hosszabbítás során a Balin tett kirándulások átlagos erőnléttel teljesíthetőek, beleértva a hajnali Batur vulkántúrát is. Itt az utolsó szakaszon meredek, morzsalékos ösvényre kell számítani, egy bot, túrabot jó segítség lehet!

Szállás

Utunk során hangulatos, legtöbb esetben saját medencével is rendelkező szállodákban, boutique hotelekben, két ágyas szobákban szállunk meg, melyek saját hideg-meleg vizes, angol WC-vel ellátott fürdőszobával rendelkeznek. A szállodák többsége alapvetően franciaágyas ellátást biztosít, a két külön ágyas szobák korlátozottan állnak rendelkezésre, de lehetőség szerint az ezirányú igényeket próbáljuk biztosítani! Ágyneműt mindenhol adnak. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A szállásokon gekók látványától ne ijedjünk meg, nagyon hasznosak ezek a kis gyíkok, mert ők fognak megvédeni a bogaraktól és szúnyogoktól. Jellegzetes hangjuktól a füldugó véd minket, ami az esetlegesen horkoló utastársunkkal való kiegyensúlyozott viszony és a nyugodt éjszakák záloga is egyben.

A komodói 3 napos hajókiránduláson a hajón alszunk, alapvetően 2, esetenként 4 ágyas, légkondícionált kabinokban. A kabinok egy része a hajótestben, az alsó részen, egy része a fedélzeti részen található. A készlet erejéig tudjuk garantálni az elhelyezést a fedélzeti, saját fürdőszobával rendelkező kabinokban, franciaágyas elhelyezéssel, ennek felára 40,000 Ft/fő. Jelentkezéskor kérjük jelezd, ha erre igényt tartasz!  A három napos hajókirándulás alatt csomagjaink nagy része az utolsó szálláson maradhat, ahova a hajózás után visszatérünk. Mivel a hajón nehéz elférni a kabinokban a túl sok csomaggal, fontos, hogy a hajóra csak az erre a 3 napra szükséges holmit hozd magaddal valami kisebb utazótáskában, hátizsákban! Nagy, gurolós bőröndöt ne hozzál a fedélzetre!

Terület

Az indonéz szigetvilág bő 5 ezer kilométer hosszan nyúlik el az Egyenlítő két oldalán, így „picit szélesebb” mint Európa. Közel 2 millió km2 területe nagyjából 17 500 szigeten oszlik szét, amik közül kb. 6 ezer lakott. A vulkanikus szigetvilág élővilága ennek megfelelően rendkívül színes, biodiverzitása egyedülálló, éghajlata trópusi. A széttagoltság és a kulcsfontosságú fekvés okozta hódítások kulturálisan rendkívül színes etnikai és vallási viszonyokat hoztak létre. Indonézia jó 255 millió lakosával Földünk 4. legnépesebb állama Kína, India és az USA után. Átlagos népsűrűsége picit nagyobb, mint hazánké, de ez több teljesen lakatlan terület és például Földünk legsűrűbben lakott szigetének (Jáva) átlagából alakul ki. A több, mint 300 nemzet és etnikum körülbelül 700 különféle nyelvet beszél a hivatalos indonéz nyelv mellett, ami a maláj egyik változata. Az ország lakosságának közel 90% muszlim, így Indonézia a világ legnépesebb iszlám országa, a közel 20 milliós protestáns, a szűk 8 milliós katolikus közösségek eltörpülnek. Az olyan apróbb csoportokat százalékosan már nem is érdemes kifejezni, mint a hinduk vagy buddhisták, akik összlétszáma azért simán kitöltene egy átlagos közép-európai országot. Utunk során három nagyobb szigetet és egy kisebb szigetcsoportot érintünk.

Bali: Balit csodás trópusi természeti adottságai és látványos szent templomai miatt az Istenek szigetének tartják. A sziget legmagasabb pontja a Gunung Agung nevű tűzhányó, amely 3142 méter magas, de több kisebb vulkán és mesébe illő tó található itt. A sziget partvonalán strandok sorakoznak, míg belsejében a rizsteraszok terpeszkednek a vulkánok lábainál. A Békés megye méretű Balin 4,2 millió ember él (annyian, mint 12 Békés megyében), a nemzeti többségtől eltérően 84%-uk hindu. A hindu templomokat általában csak a kertből tudjuk megnézni, de így is fantasztikusak.

Indonéziában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Indonézia klímája trópusi, azaz forró. Két jól elkülöníthető évszak létezik: a száraz és az esős, utóbbi rendkívül csapadékos, novembertől március végéig tart. Mivel utazásunk során tengerparti és hegyvidéki térségeket egyaránt érintünk, változékony időjárásra kell készülni. A tengerparton 30 °C körüli párás hőmérsékletre, változóan felhős időre számíthatunk, a vulkánok között ennél hűvösebbre (10-15 °C körül) lehet számítani. Tehát a tengerparton és a városokban melegre, így a nap elleni védelemre kell helyezni a hangsúlyt (napszemüveg, fejfedő, magas faktorszámú naptej), míg a hegyvidékeken a változékonyságara kell felkészülni (hosszú nadrág, pulóver, esőkabát, hálózsák).

Felszerelés

- könnyű ruházat javallott (a hajnali hegyi túrákra szükséges melegebb ruha)
- nagy túrahátizsák (legalább 65 liter), bőrönd vagy sporttáska,
- szandál, túracipő,
- hosszú és rövidnadrág (lehetőleg lecsatolható szárú),
- pólók vagy vékony ingek,
- legalább egy váltás meleg ruha,
- fejfedő,
- svájci bicska,
- zseblámpa vagy fejlámpa,
- gyógyszerek,
- esőkabát,
- napszemüveg, napolaj,
- mini-varrókészlet,
- szúnyogriasztó,
- füldugó,
- kényelmes kis hátizsák (a napi kirándulásokhoz, túrákhoz)
- hosszabbító/elosztó (ez elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni)
- internetezésre általában minden szálláshely közelében lesz lehetőséged
- a hazai mobiltelefonok mindenhol működnek
- a legtöbb szálláshely környékén van lehetőség olcsó mosatásra is

Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat.

Kötelezően előírt védőoltás nincs, javasolt védőoltások: Hepatitis A, B, hastífusz.
Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Indonézia olcsó ország, nem kell itthonról élelmiszert vinni! A nagyvárosokban találunk európai jellegű szupermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez jutni (1-2 USD). Indonéziában nagyon olcsóak a déligyümölcsök (banán, narancs, kókusz, rambután, durián, salak stb.) így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád. Dohányt, alkoholt szinte mindenhol lehet vásárolni. Sokan kreteket (szegfűszeges cigi) szívnak, amit a nem dohányzó embereknek is érdemes megkóstolniuk. Nasi Goreng: Egytálétel rizsből, zöldségekből, hússal és tojással, néha rákszirommal. Mee Goreng: Sült zöldséges tészta, hasonlít a hazai kínai étkezdékben kaphatóra, de itt még extraként ütnek rá egy sült tojást is és más a fűszerezettsége. Sate Ayam: pálcikákra szúrt és parázs felett izzított húsdarabkák. Ez tyúkhús, de készülhet birkából, disznóból vagy bármilyen más állatból is. Az indonéz illemtan szerint a kanalat a jobb kézben, a villát a balban kell tartanunk, kést nem használnak, mivel az ételeket úgy készítik el, hogy további aprításra már ne legyen szükség.

Pénz-ügy

Indonéziában könnyű milliomossá válni. 1 USD-ért kb. 15.500 IDR-t, 1 Euro-ért kb. 16.500 IDR-t kapunk. Indonéziában forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát az euro vagy dollár. A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, illetve pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára egyre több helyen van lehetőséged. Költőpénznek minimum 120-200.000 HUF-ot ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, fakultatív programok) Természetesen a költőpénz mennyisége sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A helyszínen fizetendő költségek (indonéz rúpiában - tájékoztató jellegű árak!)

A repülőtéri transzfer várható ára a nemzetközi járatoknál: kb. 250.000 - 350.000 IDR/taxi/útvonal.

- vízum (visa on arrival): 500.000 IDR
- Ulu Watu templomi belépő: 50.000 IDR
- Padang padang strand 15.000 IDR
- Komodo nemzeti park belépő: 2 * 500 000 IDR (kb. 70 USD)
- Nusa Penida sziget belépő: 25.000 IDR
- Borravalók a hajó személyzetének, helyi vezetőknek, sofőröknek: 500 000 IDR

A Bali hosszabbítás során:

- Majomerdő: 75.000 IDR
- Gunung Kawi: 50.000 IDR
- Tirta Empul: 50.000 IDR
- Batur hőforrás: 190.000 IDR
- Pura Ulu Danau Bratan: 75.000 IDR
- Vízesés Sekumpul, Fiji: 40.000 IDR
- Jatiluwih rizsteraszok: 40.000 IDR
- További kisebb belépők összesen: 100 000 IDR
- Borravalók sofőröknek, helyi vezetőknek a hosszabbításon: 500.000 IDR

Vám

Vízumra szükség van! Magyar állampolgároknak lehetősége van Visa on Arrival (VoA) vízummal belépni az országba 30 napra turisztikai, üzleti vagy hivatalos célból (további 30 nappal meghosszabbítható a helyi bevándorlási hivatalban) a következő követelmények betartásával: legalább 6 hónapig érvényes útlevél, visszaútra szóló repülőjegy megléte, érkezéskor 500 000 IDR vízumdíj kifizetése.
 
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/indonezia

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 80 literes) hátizsákod vagy utazótáskád (duffel bag), és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található:
https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg! Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

MÁJUSBAN INDULÓ TURNUSUNK ESETÉN:

Alapprogram: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 19.800 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 21.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 37.360 Ft/fő 


Alap- és kiegészítő program: 

Fontos! Amennyiben szeretnél részt venni a fakultatív (rafting) programon, abban az esetben mindenképpen az Outdoor termékre lesz szükséged, a hagyományos biztosítási termékek ezen sportra kockázatviselési szempontból nem terjednek ki.

Biztosítási lehetőségek, amennyiben a hosszabbítás során a fakultatív rafting programon szeretnél részt venni:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 38.250 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 64.570 Ft/fő

Biztosítási lehetőségek, amennyiben a hosszabbítás során a fakultatív rafting programon NEM szeretnél részt venni:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 28.050 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 54.370 Ft/fő

___________

AUGUSZTUSBAN INDULÓ TURNUSUNK ESETÉN:

Alapprogram: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 19.800 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 23.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 38.960 Ft/fő 


Alap- és kiegészítő program: 

Fontos! Amennyiben szeretnél részt venni a fakultatív (rafting) programon, abban az esetben mindenképpen az Outdoor termékre lesz szükséged, a hagyományos biztosítási termékek ezen sportra kockázatviselési szempontból nem terjednek ki.

Biztosítási lehetőségek, amennyiben a hosszabbítás során a fakultatív rafting programon szeretnél részt venni:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 38.250 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 66.170 Ft/fő

Biztosítási lehetőségek, amennyiben a hosszabbítás során a fakultatív rafting programon NEM szeretnél részt venni:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 28.050 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 55.970 Ft/fő


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

"Az útról az összbenyomás abszolút pozitív, sikerült nagyon kikapcsolódni, élményekkel, izgalmas kalandokkal feltöltődni és új barátokat szerezni. A sznorkelezések abszolút csúcspontok voltak, akárcsak a közös bulik és a különleges természeti helyek. Abszolút javasolnám és javaslom is az Eupoliszt barátaimnak/ismerőseimnek."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.