Bejelentkezés

Nyári túra a Lengyel-Tátrában

A Tátra lengyel oldalának nyári csodavilága, menedékházakkal, pazar hegycsúcsokkal és a hangulatos Zakopanéval

Miért éppen a Lengyel-Tátra?

Polak, Węgier, dwa bratanki,
avagy Lengyel, magyar – két jó barát, tartja a közismert mondás. Az már kevésbé ismertebb, hogy egykoron közös határunk a Tátra hófödte csúcsai voltak, melynek szépsége számos utazót és kalandort ejtett rabul az évszázadok során. Mégis milyen természeti erő formálta ezeket a gigantikus sziklaszirteket? Miként alakult története? Milyen népek élnek errefelé? Hogyan épült ki a mai turizmus? Ezekre keressük a választ, miközben bakancsot húzva mi is hegynek-völgynek vesszük az utat.

Tartsatok velünk, ismerjük meg együtt a Lengyel-Tátra kincseit. Utunk során hegykoszorúban húzódó völgyek, panorámás fennsíkok és a menedékházak hangulata vár ránk, míg esténként Zakopane utcáit járhatjuk körbe.

Melyek a Lengyel-Tátra legfontosabb látnivalói?
- Kościelisko-völgy, Ornak menedékház
- Zakopane központja a híres sajtpiaccal és hangulatos faházaival
- A festői Gąsienica-völgy és a Murowaniec menedékház
- Mickiewicz-vízesések, Morskie Oko (Halastó)

Időpontok

 • 2024. június 14 → 16.
 • 1. nap Budapest, Ornak-menedékház (1108 m), Zakopane

  3
  Találkozás 5.50-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor. Rövid pihenőkkel megszakított utazással, Szlovákián keresztül érkezünk meg első túránk kiinduló pontjához, a Kościelisko-völgyhöz. Innét gyalogszerrel a Nemzeti Park felé vesszük az irányt. Utunk során a Kościelisko-patak mellett haladunk, miközben egyre csak a fenyvesek, tisztások és mészkősziklák birodalmába lépünk. A táj harmóniáját csak a zuhogó víz morajlása töri meg. Úticélunk aznap a völgy felső részén fekvő Ornak menedékház (1108 m), ahonnét szép időben panorámás kilátás nyílik a Kéményes-Hegyre (1829 m), a Sebesre (2248 m), illetve annak északi mellékcsúcsára, a Blisztre (2159 m). A turistaházban hideg sör várja a megfáradt utazót. Innét leereszkedve visszatérünk buszunkhoz, majd Zakopane városába érve elfoglaljuk szállásunkat egy kényelmes szállodában. Este lehetőségünk nyílik egy helyi gorál étteremben vacsorázni, hogy jó hangulatban megtartsuk ismerkedési estünket. Szállás: színvonalas szállodában. (A túra menetideje: 4 óra, szintkülönbség 173 m fel/le, túratáv: 12 km)
 • 2. nap Zakopane, Murowaniec menedékház (1500 m), Gąsienica-Fekete-Tó (1624 m)

  3
  Reggel a szállásunkról indulunk az 1500 méteren fekvő Murowaniec menedékház felé. Kezdetben kocsiúton jutunk el az erdőbe, ahonnét egy erősebb sziklás kaptatón haladunk fokozatosan felfelé, miközben a Lengyel-Jávor-völgyet és annak pásztorkunyhóit is érintjük. A köves út miatt bakancs és túrabot erősen ajánlott. Innét tovább kapaszkodva a fenyvesek, majd törpefenyők egymástól jól elhatárolható vidékére érünk, ahol a Király-púpi-nyeregbe érve pár perces szusszanás mellett gyönyörű panoráma nyílik a völgyre és a környező hegycsúcsokra. Tovább haladva a festői Gąsienica-völgy érintésével a menedékházba érve megpihenünk, ahol lehetőségünk nyílik megkóstolni a helyiek specialitását, a meleg sört, vagy a céklalevest! Innen rövid kitérőt téve a Gąsienica-Fekete-Tó (1624 m) felé vesszük az irányt, mely a Tátra egyik legnagyobb gleccsertava. Zafírkék felszíne a környező hegyekkel, mint a Zerge-csúcs (2291 m) vagy a Kápolna-csúcs (2155 m) igazán vadregényes hangulatot áraszt. Fotózkodást követően, magunk mögött hagyva a tavat hazafelé vesszük az irányt és egy látványos gerincen ereszkedünk le túránk kiindulópontjához, hogy onnan autóbuszunkkal visszajussunk a szállásunkra. Kora este már Zakopane nyüzsgő központjában kereshetünk egy jó éttermet a mai vacsorához. :) (A túra menetideje: 5-6 óra, szintkülönbség 645 m fel/le, túratáv: 14 km)
 • 3. nap Zakopane, Mickiewicz-vízesések (1099 m), Morskie Oko (1395 m), Budapest

  2
  A szállásunkról már összepakolva korán reggel indulunk autóbuszunkkal a Morskie Oko-t körbevevő erdőség szélére. Innen gyalog megyünk egy aszfaltozott úton, hatalmas fenyvesek közt, ahol néha lovaskocsik suhannak el mellettünk. Útközben megpillantjuk a Mickiewicz-vízeséseket, melyek három, egymástól jól elkülöníthető lépcsőből állnak. Utunkat folytatva egy kisebb emelkedős rész leküzdésével érkezünk meg a csodálatos fekvésű Halas-tóhoz (Morskie Oko). Innen fantasztikus látvány nyílik a Rysy (2499 m), a Czarny (2410 m), a Posredni (2393 m), a Wielki (2428 m) és a magányosan „álldogáló” Mnich (2070 m) csúcsokra. Fényképek elkészítése után betérünk a Havas-tavi menedékházba, hogy erőt gyűjtsünk a visszaúthoz. Ugyanazon az úton térünk vissza az autóbuszunkhoz, így a vállalkozóbb szelleműek akár lovaskocsival is megtehetik ezt az utat. Nehéz szívvel, de élményekben gazdagon hagyjuk magunk mögött ezt a csodás hegyvidéki tájat, hogy a késő esti órákban megérkezzünk Budapestre.
  (A túra menetideje: 5-6 óra, szintkülönbség: 450 méter fel/le, túratáv: 18 kilométer)

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- két éjszaka szállást minőségi szállodában, kétágyas szobákban,
- két tartalmas reggelit,
- az idegenforgalmi adót,
- az ismerkedési esten egy welcome drink-et,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépőket.

A két reggelin kívül az étkezés önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal fogunk utazni a Lengyel-Tátra vidékére.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-18 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák a Lengyel-Tátrában?

Programunkba olyan túraútvonalakat válogattunk, melyek nyáron jól járhatóak. Természetesen a túrázás olykor kánikulát és erős UV-sugárzást, rossz idő esetén pedig esős, zivataros, és ebből kifolyólag néhol akár csúszós ösvényeket, extra kihívást és nehézséget jelenthet. Gyakorlott túrázóknak ez nem okozhat gondot, de mindenképp felhívjuk a figyelmet a megfelelő túraruházat fontosságára! A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Ilyen terepen nyáron is lehűlhet az idő. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. Természetesen a túrák nem kötelezőek, ha csak pihenni szeretnél, a Természet közelségét élvezni, akkor is sok szeretettel várunk programunkra.

Szállás

Zakopane városában jól felszerelt, kulturált szállodában. Itt két ágyas, saját fürdőszobás szobákban leszünk elszállásolva. Minden szobában tv és wifi is rendelkezésre áll.

Terület

A Lengyel-Tátra a Liptói-havasokat, valamint a Magas-Tátra északi töredékét foglalja magába. Területe közel 175 km2, legmagasabb csúcsa, amely egyben Lengyelország legmagasabb pontja, a Rysy (2499 m). Míg a Magas-Tátrát zömmel gránitsziklák építik fel, addig a Liptói-havasokat többnyire erősen karsztosodott mészkőfelszínek alkotják. A domborzati változatosságnak köszönhető rendkívül változatos flórája és faunája, amelyek közül számos faj fokozottan és-vagy szigorúan védett. Mindez körülbelül 1300 növényfajt jelent, valamint az állatok közül szarvasok, vaddisznók, hiúzok, vidrák, sasok, baglyok, hegyi kecskék, hegyi mormoták, medvék gazdagítják természeti kincseit. 1954-ben nemzeti parkká nyilvánították a térséget. A menedékházak, a kényelmes szállodák, a jelzett turistautak sűrű hálózata, a kiépített műutak és a közlekedéshálózat a legváltozatosabb igényeket is kielégítik.

Időjárás

A Lengyel-Tátra időjárása nyár elején meglehetősen változékony. Napsütéses időben hirtelen, néhány óra alatt is óriási esőfelhők gyűlhetnek össze. Előfordulhat egész napos eső, de tartós napsütés és meleg is. A nappali legmagasabb hőmérséklet 15-25 C közt várható, a hajnalban pedig 10-15 C lehetséges. Mindenképpen ajánlatos rétegesen öltözni, a vízálló felszerelésre (esőkabát, esőnadrág) pedig kimondottan oda kell figyelni.

Felszerelés

Kis hátizsák a napi túrákhoz, vízálló túrabakancs, kamásli, sapka/baseball sapka, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, túrabot, elemlámpa, termosz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.).

Élelem

Célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A szállásunk közelében kisboltok is találhatók. A túrák során a menedékházakban étkezési lehetőség általában biztosított. Este lehetőség van a közeli éttermekben sörözni, vacsorázni.

Pénz-ügy

Mi Lengyelország hivatalos fizetőeszköze?

Fizetőeszköz a zloty (1 Zloty - PLN - Kb. 90-92 Ft), amit célszerű itthon váltani. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél.

Belépők és költségek tájákoztató árai (2023):
Napi belépő a Lengyel-Tátra NP. területére: 10 PLN/fő/alkalom.

Vám

Mi szükséges a Lengyelországba történő beutazáshoz?

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 20 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top extra: 3.480 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 5.995 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 8.276 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.