Bejelentkezés

Kanári-szigetek: Tenerife, La Palma

Az örök tavasz szigetei, az ezerarcú Tenerife és La Isla Bonita

Miért éppen a Kanári-szigetek?

Kimozdulnál itthonról egy valóban változatos szigetvilágba? Akkor irány az örök tavasz, a háborítatlan természet, a köderdők, a sivatagok, a csöndes tengerpartok és a történelmi kikötővároskák elszigetelt világa az Atlanti-óceán közepén! Kanári-szigetek – szállodák, tömegturizmus. Ne tévesszen meg! Nem hiába váltak a Kanári-szigetek a természetkedvelő európai hippi-közösségek téli szállásává, hiszen a szigetek nagy része UNESCO Világörökség listás nemzeti park, vízesésekkel, trópusi erdőkkel, kietlen sivatagokkal, sziklás, havas csúcsokkal, vulkánokkal és gyönyörű tengerpartokkal. A tömegturizmus leginkább Gran Canaria és Tenerife kiemelt tengerparti üdülőövezeteire jellemző, míg a tengerparttól néhány kilométerre az őstermészet és elvarázsolt hegyi falvak fogadnak, ahol a helyieken kívül csak néhány hátizsákos-bakancsos turista köszön rád. Utunk jellemzően ezt a vidéket tárja fel, a luxusszállodák nyüzsgését meghagyva az érdektelen tömegeknek, és olyan eldugott szegletekbe is ellátogat, ahol nem szállodasorok, hanem ködbe vesző zöld hegyek emelkednek a sziklás tengerpart fekete homokos strandja fölé.

A "La Isla Bonitának", azaz „Szép Szigetnek” becézett La Palma a Kanári szigetek kétségkívül legzöldebb, legszebb és egyben legvadregényesebb szigete. Az útikönyvek általában néhány oldallal elintézik La Palmát, mivel a szigetről hiányoznak a tömegek által látogatott szállodasorok. A sziget háborítatlan természetével elsősorban a gyalogos turisták paradicsoma. Az eredeti hangulatban megőrződött gyarmati kisvárosok, a tömegturizmussal alig szennyezett apró halászfalvak igazi paradicsomi hangulatot kölcsönöznek a szigetnek.

Melyek legfontosabb látnivalók a Kanári-szigeteken?
- Európa legmagasabb vulkánja, a szigetet „uraló” 3718 méter magas Teide és a csúcsról az elképesztő panoráma
- a babérerdeiről híres Anaga Nemzeti Park
- a hajdani spanyol építészet hagyományait hordozó egykori főváros La Laguna (UNESCO Világörökség)
- a sziget legnagyobb vízeséséhez vezető „Ördögkanyon”, a Barranco del Infierno
- a közel 1000 éves „Sárkányfa”, a Drago Milenario (mely a világ egyik legidősebb növénye)
- a hangulatos – egykor Agatha Christie menedékéül is szolgáló – város, Puerto de la Cruz
- háborítatlan természet, zöldellő és vadregényes tájak mandulafákkal, banán-, ananász- és narancsföldekkel
- a „Balkonok városa”, a sziget gyarmati hangulatot árasztó fővárosa, Santa Cruz de la Palma
- erdőrezervátumok, kanyonvölgyek, vulkáni kalderák közt kanyargó híres túraútvonal, a „Vulkánok Útja” (Ruta de los Volcanes)
- bioszféra rezervátum a világ legtisztább sóját lepárló üzemével
- a világ egyik legnagyobb teleszkópja, a Nemzetközi Asztrofizikai Obszervatórium

Időpontok

 • 2024. május 18 → 25.
 • 2024. október 20 → 27.
FIGYELEM! A Tenerife csúcsmászáshoz és a Barranco del Infierno szurdoktúrához szükséges engedélyt általában több hónappal előre, konkrét névvel és útlevélszámmal be kell regisztrálni a nemzeti park oldalán. Ha az engedélyek elfogynak, a hegyre akkor is felmehetsz, de az utolsó, regisztrációhoz kötött néhány száz méteres túrát nem teheted meg! Ha a garantált indulás elérésének időpontjában a Barranco del Infierno szurdokba már nem foglalható hely, túravezetőnk alternatív gyalogtúra programot kínál. Ha mindenképp szeretnél feljutni a Kanári-szigetek legmagasabb pontjára, kérjük, hogy jelentkezésedet mielőbb add le erre a túrára!
 • 1. nap Tenerife: Puerto de la Cruz

  Érkezés Tenerifére, Puerto de La Cruzban található szállásunkra ahonnan programunk indul. Itt töltjük utazásunk első négy éjszakáját, a napi kirándulásokra, túrákra innen fogunk csillagtúraszerűen indulni. Amennyiben időnk engedi, természetesen hasznosan fogjuk eltölteni szabadidőnket. Szállás: apartmanban.
 • 2. nap Puerto de la Cruz, Anaga-hegység, San Cristobal de la Laguna

  2
  Reggel a Tenerife északkeleti szegletében zöldellő Anaga-hegység köderdejeit látogatjuk meg. Rövid utazás után a vegetáció egyre bujábbá válik, mígnem a hegygerincen elérjük az örökzöld babérfák és hangafélék alkotta köderdőket (Laurisilva-erdők). A szűk, szerpentines hegyi úton a nemzeti park északi csücskébe utazunk, Chamorga kis hegyi falujába. Innen indul utunk a sziget legészakibb csücskére, ahonnan a sziklás csúcsról gyönyörű kilátás nyílik az óceánra és az Anaga köderdőkkel borított zöld őserdejére. Ezután a köderdőkben túrázunk egyet a hegység gerincén, ahol a göcsörtös, fává növő hangák és páfrányok közt kanyarog az út. A túra után leereszkedünk az alattunk fekvő La Lagunába. San Cristobal de La Laguna volt egykor a sziget fővárosa, és a hajdani spanyol gyarmati építészetnek köszönhetően az óváros ma is őrzi a 16-18. század hangulatát, nem hiába lett az UNESCO Világörökség része. Miután kigyönyörködtük magunkat az óváros épületeiben, és lazítottunk a nap végén, visszatérünk szállásunkra. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 600 m , táv: 8 km, menetidő: 3 óra)
 • 3. nap Tenerife-kör: szurdokok, szirtek, lávanyelvek

  3
  Ezen a napon óriási szigetkört teszünk, aminek része szurdoktúra, sziklás tengerpartjárás, és tengerparti lávafolyásra épült város meglátogatása is. Reggel korán autóba ülünk, és Tenerife déli részén haladva a hatalmas Teide-vulkán délnyugati lejtőjén húzódó vad völgyek közül a legnagyobb vízesést is rejtő Barranco del Infierno-t, vagyis a "Pokolszurdokot" célozzuk meg. A szurdoklátogatás csak reggeli-délelőtti indulással lehetséges, szigorúan szabályozott, létszámkorlátozott, a belépőjeggyel sisakot is kapunk, aminek használata kötelező! A teljes túra kb. 4 órát vesz igénybe (bár a táv mindössze 6,5 km). Délután merész szerpentineken keresztül, átvágva Tenerife nyugati hegyláncain elautózunk a sziget legnyugatibb csücskébe, ahol a cél a Punta de Teno körüli sziklás partvidék bejárása. Visszafelé az északi parton fogunk haladni, itt az óriási, tengerbe ereszkedő, szétterülő lávanyelven felépült és utoljára az 1706-os óriási kitörés során friss lávát látott Garachico kisvárosát látogatjuk meg. A nap során tulajdonképpen szélesen kerüljük, de teljesen körbejárjuk másnapi célunkat, a szigetet uraló Teide-vulkánt. Estére érünk vissza Puerto de la Cruzba. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 450 m fel/le, napi össz-gyaloglótáv: 9 km, menetidő: 5-6 óra)
 • 4. nap Puerto de la Cruz, Teide (3718 m)

  3
  Reggel korán kelünk, és a szerpentineken kanyarogva a Reménység Erdejének (Bosque de la Esperanza) védett hegyvidékére utazunk. A hatalmas kanári-fenyők borította zöldellő hegyoldalakon, mígnem – ahogy egyre magasabbra érünk – lassan sivatagi arcot ölt a táj: ez a magashegységi sivatag a Las Canadas, egy hatalmas kaldera, melynek a közepéből emelkedik ki Spanyolország (és egyben a Kanári-szigetek) legmagasabb pontja, a Teide 3718 m magas vulkáni csúcsa. A Las Canadas kilátópontnál emelkedik az „Isten ujja” sziklaalakzat, amely szerepelt a Star Wars 2. részében is. A felvonóhoz indulunk, ami majdnem a csúcsig visz, de csak majdnem! A csúcsengedély pont a hátrelévő szűk 200 m szintkülönbségre kell... A felvonó végállomásától 30-40 perc séta vár ránk a magashegyi ritkás levegőben, melyet a Teide utóvulkáni működése során kigőzölgő kénes gázok tesznek „kellemesebbé”. De megéri a fáradtságot, hiszen a vulkán csúcsrégiójából gyönyörű körpanoráma tárul elénk: tiszta időben beláthatjuk az egész szigetet. Hogy a nap igazi túrát is jelentsen - és hogy kézzelfoghatóan érzékeljük a központi kúp minden részletét, lefelé gyalog ereszkedünk. Az estét újra Puerto de la Cruzban töltjük. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: felfelé 180 m, táv: 600 m, lefelé 1400 m/8 km, menetidő: felfelé 30-40 perc, lefelé 3 óra)
 • 5. nap Puerto de la Cruz, La Palma: Santa Cruz

  Ma menetrendtől függően repülővel átutazunk a szomszédos La Isla Bonitára, azaz „Szép Szigetnek” becézett La Palmára, a Kanári szigetek kétségkívül legzöldebb, legszebb és egyben legvadregényesebb szigetére. Az útikönyvek néhány oldallal elintézik La Palmát, mivel a szigetről hiányoznak a tömegek által látogatott szállodasorok. A sziget háborítatlan természetével elsősorban a gyalogos turisták paradicsoma: itt visz két európai gyalogos „országút” is, a GR 130 és a GR 131 is. Híres az itt termesztett cukornádból készült, a hegyekben gyűjtött mézzel fűszerezett helyi rum, illetve a szivar, mely vetekszik a kubaival. Mindenfelé virágzó mandulafák, banán, ananász, cukornád, avocado, cherimola, mangó és narancsföldek, a hegyekben gesztenyefaligetek tarkítják a zöld szigetet. Az eredeti hangulatban megőrződött gyarmati kisvárosok, a tömegturizmussal alig szennyezett apró halászfalvak igazi paradicsomi hangulatot kölcsönöznek a szigetnek. La Palma fővárosában, az alig 20.000 fős Santa Cruz de la Palmában elfoglaljuk szállásunkat, majd megkezdjük ismerkedésünket a hangulatos belvárossal. A „Balkonok városa” címet is kiérdemlő, gyarmati hangulatában teljesen épen maradt óváros szűk, hegyre kapaszkodó utcácskáival számos látnivalót tartogat. Az egységes 16-18. századi városkép mellett érdemes megnézni a reneszánsz San Salvador templomot, a Real Convento-t, a Cabanas palotát, na meg az óváros peremén a tengerészeti múzeumnak helyet adó, Kolombusz Santa Maria hajójának másolatát. A következő két éjszakát itt, egy apartmanszálláson töltjük.
 • 6. nap Santa Cruz, Los Tilos, Zarza, Roque de los Muchachos (2356 m)

  1
  Reggeli után buszra szállunk, és elindulunk a köderdők borította hegyek felé. Az út magasan fent a hegyoldalon kanyarog, alattunk a kék óceán, felettünk a zöldellő hegyek. Rövid autóút után megállunk a Los Tilos erdőrezervátum kanyonvölgyében, ahol egy rövid túra keretében egy gyönyörű szubtrópusi vízesést látogatunk meg. Innen egyre szűkebb szerpentineken a sziget gerincét alkotó hatalmas, kialudt vulkáni kaldera oldalára kapaszkodunk fel, hogy megnézzük La Zarzát, az őslakos guanchék egykori kultuszhelyét: a szubtrópusi esőerdőben kanyargó ösvény menti sziklafalon számos sziklarajzot, sziklavésetet fedezhetünk fel. Innen egyre vadabb szerpentineken emelkedünk 2000 méter fölé, hogy autónkkal végül a sziget legmagasabb pontján, a Roque de los Muchachos 2356 méter magas csúcsa alatt álljunk meg. A mindig tiszta, pormentes égboltnak, illetve az alacsony fényszennyezésnek köszönhetően itt épült fel a világ egyik legnagyobb teleszkópja, a Nemzetközi Asztrofizikai Obszervatórium. A sziklás gerincről gyönyörű kilátás nyílik a sziget fő tömegét adó Taburiente-kalderára, illetve az itt létrehozott La Caldera de Taburiente Nemzeti Parkra, amelynek peremén észak felől folyamatosan buknak át a felhők, hogy végül a kaldera belsejében eltűnjenek. Miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, elindulunk vissza Santa Cruz de La Palma felé. Szállás: apartmanban.
 • 7. nap Santa Cruz, Fuencaliente, Teneguia vulkán / Tenerife

  3
  Reggel a sziget déli csücske felé vesszük az irányt. Fuencaliente településen felhúzzuk túrabakancsainkat, és elindulunk a Ruta de los Volcanes utolsó szakaszára, az ott szunnyadó vulkánok felkeresésére. Első vulkán a Szent Antonio, mely kráterének peremét az őslakosok szent helyként tisztelték. Innen a tenger felé ereszkedve a Teneguia-vulkán felé vesszük az irányt. A vulkán utolsó nagy kitörése 1971-ben volt, de sok helyen még ma is forró gázok szivárognak a talajból. Alig hűlt ki a láva, a helyiek máris betelepítették helyenként szőlővel az oldalát: itt terem a híres Malvesia bor alapanyaga. A vulkán kráterébe jelenleg be lehet tekinteni. A Teneguia oldalán ereszkedve fekete láva hamuból épült sivatagi dűnéken keresztül vezet az út a tengerpart felé. A parton – amellett, hogy lehet egy jót strandolni – egy sólepárló üzem is található, melyet napjainkig kézi erővel művelnek, és mivel egy bioszféra rezervátum kellős közepén történik mindez, talán a világ legtisztább sóját kóstolhatjuk itt meg. A délutáni órákban visszatérünk Santa Cruz de La Palma városába, s egy közvetlen járattal alig fér óra alatt máris Tenerife szigetén landolunk. Szállás: szálloda. (Szintemelkedés: 800 m le, 80 m fel, táv: 9 km, menetidő: 3 óra)
 • 8. nap Tenerife

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat bérelt busszal Tenerife és La Palma szigetén végig a program során,
- a szállást apartmanszálláson 7 éjszakára, két-három ágyas szobákban,
- a programban szereplő kirándulásokat,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a felvonó árát a Teide csúcsához,
- a biztosítást,
- a belépőket,
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, amihez az itt megjelölt járatot javasoljuk. A repülőjegyet a légitársaság oldalán tudod megvásárolni. 
https://www.ryanair.com/hu/hu

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

Nemzetközi menetrend a májusi turnusnál (Ryanair):

2024.05.18. FR 9943 Budapest - Tenerife-Dél    11.55 - 16:30
2024.05.25. FR 9944 Tenerife-Dél - Budapest    17:05 - 23:15

A Tenerife - La Palma - Tenerife belső járat tájékozató ára: kb 25.000 - 35.000 Ft

Belföldi menetrend a májusi turnusnál:
2024.05.22. Air Europa UX2102     Tenerife North (TFN) - Santa Cruz de la Palma (SPC)     09.45 - 10:15    
2024.05.24. Air Europa UX2156     Santa Cruz de la Palma (SPC) - Tenerife North (TFN)     18.00 - 18:30

2024. októberében induló csoportunk esetében a repülőjegy vásárlása akkor aktuális, amennyiben a csoport indulása garantált.

Utazás

Mivel utazunk a Kanári-szigeteken?

Tenerife és La Palma szigetén a csoport létszámához igazodva, bérelt busszal utazunk. La Palmán a bérelt busz mellett esetenként a helyi tömegközlekedést is igénybe vehetjük. Utazás közben természetesen tartunk igény szerint pihenőket, többször is megállunk fotózni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-18 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák a Kanári-szigeteken?

Utunkon a könnyű sétáktól a nehezebb, több szintet legyőző, magashegyi túrákra is kell számítani. Lesznek olyan túrák, melyek egy órás séta keretében egy látnivaló körbejárását célozzák meg, viszont lesznek egész napos, komoly szinteket áthidaló túrák is, melyek a tengerpartról indulnak, és több, mint ezer méter szintemelkedéssel a hegyvidéki területekre vezetnek. Több helyen a túraútvonalak köves, sziklás terepen haladnak, néha akár nagy magasságokban, melyek megfelelő lépésbiztonságot, szédülésmentességet igényelnek. Minden túrán lesz szintkülönbség, hiszen az óceánból meredeken kiemelkedő vulkáni szigeteken túrázunk! Nézd a kiírást, és erőnlétednek megfelelően dönts!

Szállás

Milyenek a szállások a Kanári-szigeteken?

Puerto de la Cruz és Santa Cruz de la Palma településeken apartmanokban külön fürdőszobával és konyhasarokkal (főzési lehetőség), Santa Cruz de Tenerife esetében hotelben 2-3 ágyas szobákban.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni a Kanári-szigetekről?

Tenerife és La Palma a spanyol fennhatóságú Kanári-szigetek része. Vulkanikus szárazföldek, amelyek az alattuk elhelyezkedő „forró pont”-nak köszönhetik létüket. Mindegyik sziget magja egy-egy óriásvulkán. Az Atlanti-óceán aljzatából kiemelkedő tűzhányók közül a tenerifei Teide 7500 m-es magasságot ér el, ennek több mint a fele a tengerszint fölött van (ez Spanyolország legmagasabb csúcsa). A Teide pont 100 éve működött utoljára és már nem lehet olyan messze a következő kitörés… (sok évszázados átlagban 70 évente tör ki!). Tenerifét a Teide-kúp és az ehhez kapcsolódó vulkanikus hegységek uralják. A vonulatokat szurdokok szabdalják, a magaslatok sok helyen hatalmas sziklafalakkal szakadnak a tengerbe. A magasabb hegylejtők erdősek, de a tengerparti sáv és a legmagasabb hegyi övezet gyér növényzetű (a Teide sziklatörmelékes, magashegyi sivatagos, de jól járható, az ösvények jól karbantartottak). A tengerpart a fürdőző üdülőké, errefelé helyenként nagy a zsúfoltság, ám kicsit is eltávolodva már nyoma sincs a felkapott üdülőhely-hangulatnak. A kisvárosok, falvak csendesek, az utak jók, többnyire kis forgalmúak.

Időeltolódás: -1 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell hátrébb állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, a Kanári-szigeteken 11:00 a pontos idő)

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V, 50 Hz), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek, nincs szükség átalakítóra.

Közbiztonság: Veszélytől nem kell tartanunk, azonban a nagyvárosokban - ahogyan máshol is tennék - fokozottan vigyázzunk értékeinkre.


Időjárás

Milyen a Kanári-szigetek időjárása?

A Kanári-szigetek éghajlatára az óceán hatalmas vízfelületének kiegyenlítő hatása van kedvező befolyással, de a Szahara felől betörő száraz sirokkó (helyi nevén kalima) akár kánikulát – és porviharokat – hozhat. Az időjárás tavasszal és ősszel is 20-28 fok közötti nappali hőmérséklettel (tengerszint közelében) határozottan kellemes a túrázáshoz, a levegő csak hajnalban hűlhet 15 fok közelébe (ekkor a helyiek már kesztyűt, sapkát és télikabátot húznak!). Fel kell készülnünk esőre is, gyakori szeles időjárásra is (főleg a szigetek szél felőli oldalán), de a programot az időjáráshoz megfelelően, rugalmasan tudjuk alakítani, hiszen fél óra autózással újra a nyárban találhatjuk magunkat. A hegyekben, 2000 m fölött erős hidegfront-betörésekkor akár havazhat is, de ez átmeneti. Jellemzően kellemes tavaszi-nyári hőmérsékletre készüljünk, és ne feledjük otthon a fürdőruhát és a naptejet sem!

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk a Kanári-szigetekre?

Az éghajlat helyszíntől függően rendkívül nagy változatosságot mutat, így utunk során rendkívül változatos helyszíneket látogatunk meg. A ruházat kiválasztásánál ezt mindenképp figyelembe kell venni. Feltétlen szükséges a réteges, változatos öltözködés. A sivatagos területeken nyitott szandál, rövid nadrág és póló, míg a hegyvidéki területeken lehetőleg vízálló túrabakancs, hosszúnadrág, pulóver szükséges. A hegyvidéki területek esős időjárására se felejts el felkészülni: vízálló-lélegző dzseki, nadrág szükséges. Napsütéses időben napszemüveg és a kilógó testrészekre naptej, illetve ajakápoló is szükséges lehet. Kell egy kishátizsák a napi túrákhoz, törölköző, és fürdőnadrág a tengerpartra. A felszerelésedet egy nagy utazótáskába, vagy hátizsákba pakold! Fejlámpa, tartalékelemek, vagy aksik! A trópusokon hirtelen sötétedik, ebben az időszakban este 8-kor már szükség van lámpára!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Milyen a higiénia a Kanári-szigeteken? Kell védőoltás a Kanári-szigetekre?

Az országban az egészségügyi helyzet jó, a csapvíz természetesen mindenhol iható, a vizek mindenhol a hegyekből vannak levezetve. Nincs kötelezően előírt védőoltás.

Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, megfázás- és torokfájás elleni szer, fogfájás ellen fájdalomcsillapító, fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium  pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, és ajakápoló szükséges!

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Milyen élelemmel készüljünk a Kanári-szigetekre?

Az út önellátó, mindenki maga gondoskodik a szükséges élelemről. Naponta lesz lehetőségünk bevásárolni szabadidőnkben. Aki járt Spanyolországban, az sok ismerős élelmiszerrel fog találkozni. A boltokban minden megkapható, viszont eltérő áron az itthonitól – bár összességében az árak nem magasabbak, mint nálunk. Természetesen a tenger javai olcsóbbak, mint itthon, szezon idején kedvezőbb áron kaphatóak a trópusi gyümölcsök is. Aki szeret főzőcskézni, az apartmanokban adott a lehetőség. Mivel a szigetek adókedvezményt élveznek, az alkohol (egy sör 20-25 € cent) a dohánytermékek és a parfümök is kedvező áron kaphatóak. Az éttermi árak is megfizethetőek, egy étkezés 6-10 € körül mozog.

Pénz-ügy

Mi a Kanári-szigeteken a hivatalos fizetőeszköz? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Természetesen itt is, akárcsak Spanyolországban az Euro a fizetőeszköz. Fentebb az élelmiszerek kapcsán már írtunk az árakról ennek figyelembevételével készüljön mindenki költőpénzzel. Bankkártyával sok helyen lehet fizetni.

Tájékoztatő belépő árak (2023):

- repülőtéri transzfer megközelítő ára: Tenerife Sud - Puerto de la Cruz:  kb. 70-100 Euro/taxi. Tenerife North - Puerto de la Cruz: kb. 30-50 Euro/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- felvonó a Teidére: 22 € egy irányban
- Barranco del Infierno:  11 € , előzetes regisztrációhoz kötött!
- La Zarza: 2 €
- San Antonio vulkán: 8 €

Természetesen az árak kis mértékben változhatnak, illetve akár új látnivalókat is tehetnek ritkán belépőssé, amikért elképzelhető, hogy néhány €-t fizetni kell.

Vám

Mire van szükség a Kanári-szigetekre történő beutazáshoz? Kell vízum a Kanári-szigetekre?

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak a Kanári-szigetekre. Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges a beutazáshoz, mivel Spanyolország – így a Kanári-szigetek is az EU tagja.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk a Kanári-szigetekre?

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) hátizsákod, vagy utazótáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. 

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.

A szigeteken használt kisbuszban korlátozott a hely, illetve néha rövid sétával kell megközelíteni a szállásunkat, ahová mindenkinek saját magának kell vinnie a saját felszerelését. A csomagok könnyebb elrendezése érdekében kérjük, hogy nagy bőröndöt, a kisbusz csomagtartójába nehezen passzintható gurulós bőrőndöt ne hozzál, inkább hátizsákba, utazótáskába pakolj! 
A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni kisbuszunk csomagtartójából.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni a Kanári-szigetekre?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Májusban induló turnusunk esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra + sport extra: 15.840 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 10.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 24.600 Ft/fő 

Októberben induló turnusunk esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra + sport extra: 15.840 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 13.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 27.000 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Attila

Feljutni a hegyre nem igazán nehéz dolog, 2300 méterig autóval fel lehet jutni, onnan felvonó repít 3555 méterig. A maradék 150 métert viszont gyalog kell megtenni, ez nem is egyszerű, hiszen gyorsan jutunk fel nagy magasságba, hamar kifogy a szusz belőlünk, ha elindulunk. 

Bővebben.

Attila

A Kanári-szigetek egyik leghangulatosabb szigete, - legalábbis gyalogtúrázó szemmel - La Palma. Kis alapterület, a tömegturisták elkerülik, itt túrázni kell... 

Bővebben.

Attila

A Kanári-szigetek összefonódott az ipari turizmussal, hatalmas tömegek keresik fel a szállodakomplexumokat, tömve a charterjáratok, és a tengerpartokon alig lehet napozóágyhoz jutni. De lehet másként is! Akit nem vonz a tömött strandokon nyomorgás, annak Tenerife és La Palma eldugott, és sokszor meglepő látványosságokat nyújt. 

Bővebben
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.