Tenerife, La Palma

Az örök tavasz szigetei, az ezerarcú Tenerife és La Isla Bonita


A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag
Kimozdulnál itthonról egy valóban változatos szigetvilágba? Akkor irány az örök tavasz, a háborítatlan természet, a köderdők, a sivatagok, a csöndes tengerpartok és a történelmi kikötővároskák elszigetelt világa az Atlanti-óceán közepén! Kanári-szigetek – szállodák, tömegturizmus. Ne tévesszen meg! Nem hiába váltak a Kanári-szigetek a természetkedvelő európai hippi-közösségek téli szállásává, hiszen a szigetek nagy része UNESCO Világörökség listás nemzeti park, vízesésekkel, trópusi erdőkkel, kietlen sivatagokkal, sziklás, havas csúcsokkal, vulkánokkal és gyönyörű tengerpartokkal. A tömegturizmus leginkább Gran Canaria és Tenerife kiemelt tengerparti üdülőövezeteire jellemző, míg a tengerparttól néhány kilométerre az őstermészet és elvarázsolt hegyi falvak fogadnak, ahol a helyieken kívül csak néhány hátizsákos-bakancsos turista köszön rád. Utunk jellemzően ezt a vidéket tárja fel, a luxusszállodák nyüzsgését meghagyva az érdektelen tömegeknek, és olyan eldugott szegletekbe is ellátogat, ahol nem szállodasorok, hanem ködbe vesző zöld hegyek emelkednek a sziklás tengerpart fekete homokos strandja fölé.

A "La Isla Bonitának", azaz „Szép Szigetnek” becézett La Palma a Kanári szigetek kétségkívül legzöldebb, legszebb és egyben legvadregényesebb szigetére. Az útikönyvek általában néhány oldallal elintézik La Palmát, mivel a szigetről hiányoznak a tömegek által látogatott szállodasorok. A sziget háborítatlan természetével elsősorban a gyalogos turisták paradicsoma. Az eredeti hangulatban megőrződött gyarmati kisvárosok, a tömegturizmussal alig szennyezett apró halászfalvak igazi paradicsomi hangulatot kölcsönöznek a szigetnek.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. október 30. -
2021. november 06.
Még tudsz jelentkezni
2021. október 03.
FIGYELEM! A Tenerife csúcsmászáshoz szükséges engedélyt általában több hónappal előre, konkrét névvel és útlevélszámmal be kell regisztrálni a nemzeti park oldalán. Ha az engedélyek elfogynak, a hegyre akkor is felmehetsz, de az utolsó, regisztrációhoz kötött néhány száz méteres túrát nem teheted meg! Ha mindenképp szeretnél feljutni a Kanári-szigetek legmagasabb pontjára, kérjük, hogy jelentkezésedet mielőbb add le erre a túrára!
1

 
Tenerife: Puerto de la Cruz
 

Miután megérkezünk Tenerife repülőterére, a szállásunkra utazunk, Puerto de La Cruzba. Itt töltjük utazásunk első négy éjszakát, a napi kirándulásokra, túrákra innen fogunk csillagtúraszerűen indulni. Szállás: apartmanban.

2

 
Puerto de la Cruz, Anaga hegység, San Cristobal de la Laguna
 

Reggel a Tenerife északkeleti szegletében zöldellő Anaga-hegység köderdejeit látogatjuk meg. Rövid utazás után a vegetáció egyre bujábbá válik, mígnem a hegygerincen elérjük az örökzöld babérfák és hangafélék alkotta köderdőket (Laurisilva-erdők). A szűk, szerpentines hegyi úton a nemzeti park északi csücskébe utazunk, Chamorga kis hegyi falujába. Innen indul utunk a sziget legészakibb csücskére, ahonnan a sziklás csúcsról gyönyörű kilátás nyílik az óceánra és az Anaga köderdőkkel borított zöld őserdejére. Ezután a köderdőkben túrázunk egyet a hegység gerincén, ahol a göcsörtös, fává növő hangák és páfrányok közt kanyarog az út. A túra után leereszkedünk az alattunk fekvő La Lagunába. San Cristobal de La Laguna volt egykor a sziget fővárosa, és a hajdani spanyol gyarmati építészetnek köszönhetően az óváros ma is őrzi a 16-18. század hangulatát, nem hiába lett az UNESCO Világörökség része. Miután kigyönyörködtük magunkat az óváros épületeiben, és lazítottunk a nap végén, visszatérünk szállásunkra. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 600 m , táv: 8 km, menetidő: 3 óra)

3

 
Puerto de la Cruz, Teide (3718 m)
 

Reggel korán kelünk, és a szerpentineken kanyarogva a Reménység Erdejének (Bosque de la Esperanza) védett hegyvidékére utazunk. Órákon keresztül kanyargunk a hatalmas kanári-fenyők borította zöldellő hegyoldalakon, mígnem – ahogy egyre magasabbra érünk – lassan sivatagi arcot ölt a táj: ez a magashegységi sivatag a Las Canadas, egy hatalmas kaldera, melynek a közepéből emelkedik ki Spanyolország (és egyben a Kanári-szigetek) legmagasabb pontja, a Teide 3718 m magas vulkáni csúcsa. De még mielőtt a csúcsrégióba indulnánk, elautózunk a Las Canadas kilátópontig, hiszen itt emelkedik az „Isten ujja” sziklaalakzat, amely szerepelt a Star Wars 2. részében is. Miután kigyönyörködtük magunkat e holdbéli tájban – ahol többek közt a Majmok bolygóját is forgatták – elindulunk vissza a felvonóhoz. A felvonó végállomásától még egy 30-40 perc séta vár ránk a magashegyi ritkás levegőben, melyet a Teide utóvulkáni működése során kigőzölgő kénes gázok tesznek „kellemesebbé” és fojtóan büdössé. De megéri a fáradtságot, hiszen a vulkán csúcsrégiójából gyönyörű körpanoráma tárul elénk: tiszta időben beláthatjuk az egész szigetet. Az estét újra Puerto de la Cruzban töltjük. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 80 m, táv: 2 km, menetidő: 1 óra)

4

 
Puerto de la Cruz / La Palma: Santa Cruz
 

Ma menetrendtől függően repülővel átutazunk a szomszédos La Isla Bonitára, azaz „Szép Szigetnek” becézett La Palmára, a Kanári szigetek kétségkívül legzöldebb, legszebb és egyben legvadregényesebb szigetére. Az útikönyvek néhány oldallal elintézik La Palmát, mivel a szigetről hiányoznak a tömegek által látogatott szállodasorok. A sziget háborítatlan természetével elsősorban a gyalogos turisták paradicsoma: itt visz két európai gyalogos „országút” is, a GR 130 és a GR 131 is. Híres az itt termesztett cukornádból készült, a hegyekben gyűjtött mézzel fűszerezett helyi rum, illetve a szivar, mely vetekszik a kubaival. Mindenfelé virágzó mandulafák, banán, ananász, cukornád, avocado, cherimola, mangó és narancsföldek, a hegyekben gesztenyefaligetek tarkítják a zöld szigetet. Az eredeti hangulatban megőrződött gyarmati kisvárosok, a tömegturizmussal alig szennyezett apró halászfalvak igazi paradicsomi hangulatot kölcsönöznek a szigetnek. La Palma fővárosában, az alig 20.000 fős Santa Cruz de la Palmában elfoglaljuk szállásunkat, majd megkezdjük ismerkedésünket a hangulatos belvárossal. A „Balkonok városa” címet is kiérdemlő, gyarmati hangulatában teljesen épen maradt óváros szűk, hegyre kapaszkodó utcácskáival számos látnivalót tartogat. Az egységes 16-18. századi városkép mellett érdemes megnézni a reneszánsz San Salvador templomot, a Real Convento-t, a Cabanas palotát, na meg az óváros peremén a tengerészeti múzeumnak helyet adó, Kolombusz Santa Maria hajójának másolatát. A következő három éjszakát itt, egy apartmanszálláson töltjük.

5

 
Santa Cruz, Ruta de los Volcanes
 

Ma újra aktívan töltjük a napot, és a sziget egyik legszebb túraútvonalára indulunk: a Ruta de los Volcanes felső szakaszára látogathatunk, ahol sziget gerincét végigfutó, 28 vulkáni krátert felfűző útvonalon túrázunk. Először az El Pilar kanárifenyő rengetegébe utazunk, ahonnan felkapaszkodunk az 1800 méter fölé magasodó vulkáni kúpokra. A gerincről tiszta idő esetén gyönyörű kilátás nyílik északon a Taburiente kalderájára, és láthatjuk az óceánból kiemelekdő szomszédos szigeteket is: Tenerifét, Gomerát, El Hierro-t és még Gran Canariát is! Délután érünk le Fuencalientébe, ahonnan busszal utazunk vissza Santa Cruzba, szállásunkra. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 380 m fel, 960 m le, táv: 18 km, menetidő: 6 óra)

6

 
Santa Cruz, Los Tilos, Zarza, Roque de los Muchachos (2356 m)
 

Reggeli után buszra szállunk, és elindulunk a köderdők borította hegyek felé. Az út magasan fent a hegyoldalon kanyarog, alattunk a kék óceán, felettünk a zöldellő hegyek. Rövid autóút után megállunk a Los Tilos erdőrezervátum kanyonvölgyében, ahol egy rövid túra keretében egy gyönyörű trópusi vízesést látogatunk meg. Innen egyre szűkebb szerpentineken a sziget gerincét alkotó hatalmas, kialudt vulkáni kaldera oldalára kapaszkodunk fel, hogy megnézzük La Zarzát, az őslakos guanchék egykori kultuszhelyét: a trópusi esőerdőben kanyargó ösvény menti sziklafalon számos sziklarajzot, sziklavésetet fedezhetünk fel. Innen egyre vadabb szerpentineken emelkedünk 2000 méter fölé, hogy autónkkal végül a sziget legmagasabb pontján, a Roque de los Muchachos 2356 méter magas csúcsa alatt álljunk meg. A mindig tiszta, pormentes égboltnak, illetve az alacsony fényszennyezésnek köszönhetően itt épült fel a világ egyik legnagyobb teleszkópja, a Nemzetközi Asztrofizikai Obszervatórium. A sziklás gerincről gyönyörű kilátás nyílik a sziget fő tömegét adó Taburiente-kalderára, illetve az itt létrehozott La Caldera de Taburiente Nemzeti Parkra, amelynek peremén észak felől folyamatosan buknak át a felhők, hogy végül a kaldera belsejében eltűnjenek. Miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, elindulunk vissza Santa Cruz de La Palma felé. Szállás: apartmanban.

7

 
Santa Cruz, Fuencaliente, Teneguia vulkán / Tenerife
 

Reggel a sziget déli csücske felé vesszük az irányt. Fuencaliente településen felhúzzuk túrabakancsainkat, és elindulunk a Ruta de los Volcanes utolsó szakaszára, az ott szunnyadó vulkánok felkeresésére. Első vulkán a Szent Antonio, mely kráterének peremét az őslakosok szent helyként tisztelték. Innen a tenger felé ereszkedve a Teneguia-vulkán felé vesszük az irányt. A vulkán utolsó nagy kitörése 1971-ben volt, de sok helyen még ma is forró gázok szivárognak a talajból. Alig hűlt ki a láva, a helyiek máris betelepítették helyenként szőlővel az oldalát: itt terem a híres Malvesia bor alapanyaga. A vulkán kráterébe jelenleg be lehet tekinteni. A Teneguia oldalán ereszkedve fekete láva hamuból épült sivatagi dűnéken keresztül vezet az út a tengerpart felé. A parton – amellett, hogy lehet egy jót strandolni – egy sólepárló üzem is található, melyet napjainkig kézi erővel művelnek, és mivel egy bioszféra rezervátum kellős közepén történik mindez, talán a világ legtisztább sóját kóstolhatjuk itt meg. A délutáni órákban visszatérünk Santa Cruz de La Palma városába, s egy közvetlen járattal alig fér óra alatt máris Tenerife szigetén landolunk. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 800 m le, 80 m fel, táv: 9 km, menetidő: 3 óra)

8

 
Tenerife
 

A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.