Tenerife (La Palma)

Az örök tavasz szigete, az ezer arcú Tenerife

Hosszabbítási lehetőség: 5 nap túrázás La Palmán, a Kanári-szigetek legvadregényesebb szigetén
Kimozdulnál itthonról egy valóban változatos szigetvilágba? Akkor irány az örök tavasz, a háborítatlan természet, a köderdők, a sivatagok, a csöndes tengerpartok és a történelmi kikötővároskák elszigetelt világa az Atlanti-óceán közepén! Kanári-szigetek – szállodák, tömegturizmus. Ne tévesszen meg! Nem hiába váltak a Kanári-szigetek a természetkedvelő európai hippi-közösségek téli szállásává, hiszen a szigetek nagy része UNESCO Világörökség listás nemzeti park, vízesésekkel, trópusi erdőkkel, kietlen sivatagokkal, sziklás, havas csúcsokkal, vulkánokkal és gyönyörű tengerpartokkal.

A tömegturizmus leginkább Gran Canaria és Tenerife kiemelt tengerparti üdülőövezeteire jellemző, míg a tengerparttól néhány kilométerre az őstermészet és elvarázsolt hegyi falvak fogadnak, ahol a helyieken kívül csak néhány hátizsákos-bakancsos turista köszön rád. Utunk jellemzően ezt a vidéket tárja fel, a luxusszállodák nyüzsgését meghagyva az érdektelen tömegeknek, és olyan eldugott szegletekbe is ellátogat, ahol nem szállodasorok, hanem ködbe vesző zöld hegyek emelkednek a sziklás tengerpart fekete homokos strandja fölé.

Az október 23-i és november 1-i ünnepnapoknak köszönhetően a 13 napos teljes programhoz most mindössze 7 nap szabadság szükséges! Kalandra fel!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. október 20. -
2017. október 27.
2017. október 20. -
2017. október 27.
Már csak néhány hely maradt!
FIGYELEM! Hosszabbítási lehetőség az Kanári-szigetek: Tenerife alapprogram után! A "La Isla Bonitának", azaz „Szép Szigetnek” becézett La Palma a Kanári szigetek kétségkívül legzöldebb, legszebb és egyben legvadregényesebb szigetére. Az útikönyvek általában néhány oldallal elintézik La Palmát, mivel a szigetről hiányoznak a tömegek által látogatott szállodasorok. A sziget háborítatlan természetével elsősorban a gyalogos turisták paradicsoma. Az eredeti hangulatban megőrződött gyarmati kisvárosok, a tömegturizmussal alig szennyezett apró halászfalvak igazi paradicsomi hangulatot kölcsönöznek a szigetnek.

Az öt napos kiegészítő program felára 99.000.- Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, értelemszerűen öt nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alapprogram folytatásaként indul, azaz számodra a teljes program 2017. október 20-án indul Teneriféről és a La Palma-i visszarepülés után szintén Tenerife szigetén fejeződik be 2017. november 1-én. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.
1

 
Tenerife: Puerto de la Cruz
 

Miután megérkezünk Tenerife repülőterére, elfoglaljuk szállásunkat a tengerparton, Puerto de La Cruzban, egy apartmanszálláson. Itt töltjük utazásunk mind a hét éjszakát, a napi kirándulásokra, túrákra innen fogunk csillagtúraszerűen indulni. Szállás: apartmanban.

2

 
Puerto de la Cruz, La Orotava
 

A délelőtt Puerto de la Cruz felfedezésével töltjük. Végigsétálunk az Atlanti-óceán mellett húzódó sétányon, ahol remek, fekete fövenyes partszakaszok várnak ránk. A bátrabbak itt akár be is merészkedhetnek az óceán hűvös, 19-20 C fokos habjai közé... Délután a közeli Orotava hangulatos kisvárosába túrázunk fel. La Orotavának bár gyönyörű az óvárosa is, legnagyobb értéke mégis talán a botanikus kertje, ahová több, mint 4000 különféle trópusi növényt halmoztak össze: itt megláthatjuk, hogy milyen az, amikor a szobanövényeink fává nőnek! Este Puerto de la Cruz központjában keresünk egy hangulatos éttermet, s megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: apartmanban.

3

 
Puerto de la Cruz, Anaga hegység, San Cristobal de la Laguna
 

Reggel a Tenerife északkeleti szegletében zöldellő Anaga-hegység köderdejeit látogatjuk meg. Rövid utazás után a vegetáció egyre bujábbá válik, mígnem a hegygerincen elérjük az örökzöld babérfák és hangafélék alkotta köderdőket (Laurisilva-erdők). A szűk, szerpentines hegyi úton a nemzeti park északi csücskébe utazunk, Chamorga kis hegyi falujába. Innen indul utunk a sziget legészakibb csücskére, ahonnan a sziklás csúcsról gyönyörű kilátás nyílik az óceánra és az Anaga köderdőkkel borított zöld őserdejére. Ezután a köderdőkben túrázunk egyet a hegység gerincén, ahol a göcsörtös, fává növő hangák és páfrányok közt kanyarog az út. A túra után leereszkedünk az alattunk fekvő La Lagunába. San Cristobal de La Laguna volt egykor a sziget fővárosa, és a hajdani spanyol gyarmati építészetnek köszönhetően az óváros ma is őrzi a 16-18. század hangulatát, nem hiába lett az UNESCO Világörökség része. Miután kigyönyörködtük magunkat az óváros épületeiben, és lazítottunk a nap végén, visszatérünk szállásunkra. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 600 m , táv: 8 km, menetidő: 3 óra)

4

 
Puerto de la Cruz, Teide (3718 m)
 

Reggel korán kelünk, és a szerpentineken kanyarogva a Reménység Erdejének (Bosque de la Esperanza) védett hegyvidékére utazunk. Órákon keresztül kanyargunk a hatalmas kanári-fenyők borította zöldellő hegyoldalakon, mígnem – ahogy egyre magasabbra érünk – lassan sivatagi arcot ölt a táj: ez a magashegységi sivatag a Las Canadas, egy hatalmas kaldera, melynek a közepéből emelkedik ki Spanyolország (és egyben a Kanári-szigetek) legmagasabb pontja, a Teide 3718 m magas vulkáni csúcsa. De még mielőtt a csúcsrégióba indulnánk, elautózunk a Las Canadas kilátópontig, hiszen itt emelkedik az „Isten ujja” sziklaalakzat, amely szerepelt a Star Wars 2. részében is. Miután kigyönyörködtük magunkat e holdbéli tájban – ahol többek közt a Majmok bolygóját is forgatták – elindulunk vissza a felvonóhoz. A felvonó végállomásától még egy 30-40 perc séta vár ránk a magashegyi ritkás levegőben, melyet a Teide utóvulkáni működése során kigőzölgő kénes gázok tesznek „kellemesebbé” és fojtóan büdössé. De megéri a fáradtságot, hiszen a vulkán csúcsrégiójából gyönyörű körpanoráma tárul elénk: tiszta időben beláthatjuk az egész szigetet. Az estét újra Puerto de la Cruzban töltjük. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 80 m, táv: 2 km, menetidő: 1 óra)

5

 
Puerto de la Cruz, Playa El Bollullo
 

A tegnapi Teide túra után ma jót fog tenni egy kis lazulás, pihenés Puerto de La Cruz vulkani fövenyes tengerpartján, hullámfürdőzés a habokban, napozás a parton. A több aktivitást kedvelők persze végigsétálhatnak keleti irányban a látványos vulkanikus partvonal mentén, több strandolásra is alkalmas partszakaszt érintve Bollullo mesés öbléig, melyet a sziget egyik legszebb strandjának tartanak. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 130 m fel / 130 le, táv: 4 km, menetidő: 2 óra)

6

 
Puerto de la Cruz, Masca-völgy, Los Gigantes, Garachico
 

Reggel újra a hegyek felé vesszük az irányt, hogy egy bizar szerpentines úton megközelítsük Casa Lono de Masca települését. A falu alá begyalogolva a völgy egyre szorosabbá válik, végül szinte összezárulnak fejünk felett a sziklafalak: ez a Masca-kanyon, melynek aljába egy négy órás gyalogtúra keretében leereszkedünk, hogy a völgy alján a kitáguló sziklafalak által közrefogott kis tengeröbölben megmártózzunk az óceán türkizkék vizében. Innen némi pihenés után hajóval folytatjuk tovább utunkat Los Gigantes 300 métert meghaladó, óceánba szakadó sziklafalai felé. Itt újra buszunkra szállunk, és visszautazunk Puerto de la Cruzba, de útközben még útba ejtjük Garachico hangulatos városkáját is. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 600 m le, táv: 10 km, menetidő: 4 óra)

7

 
Puerto de la Cruz, Playa de Las Teresitas, Candellaria
 

Reggel elindulunk a sziget déli partvonala felé. Előszőr San Andrés tengerpartjára, a híres Playa de Las Teresitas partszakaszra látogatunk, melynek sárga homokját tankhajókon szállították át a Szaharából. A hegyekkel körbevett öböl pálmafái alatt strandolunk egyet, majd az autópályát elhagyva leereszkedünk az óceánhoz, ahol a hangulatos tengerparti kisvárosban, Candelariában megnézzük Spanyolország egyik legnagyobb templomát és búcsújáróhelyét, Tenerife oltalmazójának, a Candeláriai Miasszonyunk tiszteletére felszentelt bazilikát. Késő este visszatérünk Puerto de la Cruzba, szállásunkra. Szállás: apartmanban.

8/+1

 
Puerto de la Cruz / La Palma: Santa Cruz
 

Akik csak az alapprogramra érkeztek, azok a mai napon megkezdik a hazautazást Budapestre.

Akik a hosszabbításon is maradnak, azokkal menetrendtől függően repülővel átutazunk a szomszédos La Isla Bonitára, azaz „Szép Szigetnek” becézett La Palmára, a Kanári szigetek kétségkívül legzöldebb, legszebb és egyben legvadregényesebb szigetére. Az útikönyvek néhány oldallal elintézik La Palmát, mivel a szigetről hiányoznak a tömegek által látogatott szállodasorok. A sziget háborítatlan természetével elsősorban a gyalogos turisták paradicsoma: itt visz két európai gyalogos „országút” is, a GR 130 és a GR 131 is. Híres az itt termesztett cukornádból készült, a hegyekben gyűjtött mézzel fűszerezett helyi rum, illetve a szivar, mely vetekszik a kubaival. Mindenfelé virágzó mandulafák, banán, ananász, cukornád, avocado, cherimola, mangó és narancsföldek, a hegyekben gesztenyefaligetek tarkítják a zöld szigetet. Az eredeti hangulatban megőrződött gyarmati kisvárosok, a tömegturizmussal alig szennyezett apró halászfalvak igazi paradicsomi hangulatot kölcsönöznek a szigetnek. La Palma fővárosában, az alig 20.000 fős Santa Cruz de la Palmában elfoglaljuk szállásunkat, majd megkezdjük ismerkedésünket a hangulatos belvárossal. A „Balkonok városa” címet is kiérdemlő, gyarmati hangulatában teljesen épen maradt óváros szűk, hegyre kapaszkodó utcácskáival számos látnivalót tartogat. Az egységes 16-18. századi városkép mellett érdemes megnézni a reneszánsz San Salvador templomot, a Real Convento-t, a Cabanas palotát, na meg az óváros peremén a tengerészeti múzeumnak helyet adó, Kolombusz Santa Maria hajójának másolatát. A következő négy éjszakát itt, egy apartmanszálláson töltjük.

9/+2

 
Santa Cruz, Ruta de los Volcanes
 

Ma újra aktívan töltjük a napot, és a sziget egyik legszebb túraútvonalára indulunk: a Ruta de los Volcanes felső szakaszára látogathatunk, ahol sziget gerincét végigfutó, 28 vulkáni krátert felfűző útvonalon túrázunk. Először az El Pilar kanárifenyő rengetegébe utazunk, ahonnan felkapaszkodunk az 1800 méter fölé magasodó vulkáni kúpokra. A gerincről tiszta idő esetén gyönyörű kilátás nyílik északon a Taburiente kalderájára, és láthatjuk az óceánból kiemelekdő szomszédos szigeteket is: Tenerifét, Gomerát, El Hierro-t és még Gran Canariát is! Délután érünk le Fuencalientébe, ahonnan busszal utazunk vissza Santa Cruzba, szállásunkra. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 380 m fel, 960 m le, táv: 18 km, menetidő: 6 óra)

10/+3

 
Santa Cruz, Fuencaliente, Teneguia vulkán, Puerto Naos
 

Reggel a sziget déli csücske felé vesszük az irányt. Fuencaliente településen felhúzzuk túrabakancsainkat, és elindulunk a Ruta de los Volcanes utolsó szakaszára, az ott szunnyadó vulkánok felkeresésére. Első vulkán a Szent Antonio, mely kráterének peremét az őslakosok szent helyként tisztelték. Innen a tenger felé ereszkedve a Teneguia-vulkán felé vesszük az irányt. A vulkán utolsó nagy kitörése 1971-ben volt, de sok helyen még ma is forró gázok szivárognak a talajból. Alig hűlt ki a láva, a helyiek máris betelepítették helyenként szőlővel az oldalát: itt terem a híres Malvesia bor alapanyaga. A vulkán kráterébe jelenleg be lehet tekinteni. A Teneguia oldalán ereszkedve fekete láva hamuból épült sivatagi dűnéken keresztül vezet az út a tengerpart felé. A parton – amellett, hogy lehet egy jót strandolni – egy sólepárló üzem is található, melyet napjainkig kézi erővel művelnek, és mivel egy bioszféra rezervátum kellős közepén történik mindez, talán a világ legtisztább sóját kóstolhatjuk itt meg. Innen észak felé utazunk, hogy Puerto Naos fekete homokos strandjának kókuszpálmái alatt töltsük a délutánt. Az esti órákban érkezünk vissza Santa Cruzba. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 800 m le, 80 m fel, táv: 9 km, menetidő: 3 óra)

11/+4

 
Santa Cruz, Los Tilos, Zarza, Roque de los Muchachos (2356 m)
 

Reggeli után buszra szállunk, és elindulunk a köderdők borította hegyek felé. Az út magasan fent a hegyoldalon kanyarog, alattunk a kék óceán, felettünk a zöldellő hegyek. Rövid autóút után megállunk a Los Tilos erdőrezervátum kanyonvölgyében, ahol egy rövid túra keretében egy gyönyörű trópusi vízesést látogatunk meg. Innen egyre szűkebb szerpentineken a sziget gerincét alkotó hatalmas, kialudt vulkáni kaldera oldalára kapaszkodunk fel, hogy megnézzük La Zarzát, az őslakos guanchék egykori kultuszhelyét: a trópusi esőerdőben kanyargó ösvény menti sziklafalon számos sziklarajzot, sziklavésetet fedezhetünk fel. Innen egyre vadabb szerpentineken emelkedünk 2000 méter fölé, hogy autónkkal végül a sziget legmagasabb pontján, a Roque de los Muchachos 2356 méter magas csúcsa alatt álljunk meg. A mindig tiszta, pormentes égboltnak, illetve az alacsony fényszennyezésnek köszönhetően itt épült fel a világ egyik legnagyobb teleszkópja, a Nemzetközi Asztrofizikai Obszervatórium. A sziklás gerincről gyönyörű kilátás nyílik a sziget fő tömegét adó Taburiente-kalderára, illetve az itt létrehozott La Caldera de Taburiente Nemzeti Parkra, amelynek peremén észak felől folyamatosan buknak át a felhők, hogy végül a kaldera belsejében eltűnjenek. Miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, elindulunk vissza Santa Cruz de La Palma felé. Szállás: apartmanban.

12/+5

 
Santa Cruz, Baranco de la Madera, Santa Cruz de Tenerife
 

Reggeli után kétségkívül La Palma legszebb szurdokvölgyébe látogatunk: a Baranco de la Maderába. Ez sincs agyonreklámozva a tömegturizmus előtt, inkább a helyiek érdekeit szolgálja. Bár az út a fővárosból indul, de turistával nem nagyon találkozunk. A szurdokvölgy talpán folyamatosan emelkedünk egyre följebb a buja trópusi növényzettel benőtt sziklafalak között. A völgy tetején egy közel 100 méter magas „kiszáradt”, csak esős időben működő vízesés alá érkezünk. A vízesés tulajdonképpen nem kiszáradt, hanem vizét egy baranco-ba, egy hegyvidéki vízvezeték-csatornába gyűjtik össze, melyet mi is követni fogunk: a turistaút egy mesterséges barlangrendszerbe vezet, mely hol előbukkan, hol eltűnik a szurdok sziklafalában. Negyed óra múlva már több mint száz méteres magasságban, a szurdok sziklafalán járunk egy keskeny ösvényen, mellettünk a csatornában csobogó kristálytiszta hegyipatak kísér, mely a mai napig Santa Cruz ivóvíz szükségletének jelentős részét adja. Az út végül levezet Nuestra Senora de las Nieves templomáig, amely a sziget legnagyobb búcsújáróhelye: a Szűz szobrának tiszteletére öt évente egy hónapig (!) tartó karnevált rendeznek. A délutáni órákban érkezünk vissza Santa Cruzba, ahol a csomagszobákban átöltözhetünk, magunkhoz vesszük a reggel már összepakolt felszerelésünket, majd visszarepülünk Tenerife szigetére. Szállásunk Santa Cruz de Tenerife városában lesz, ahol egy éjszakát töltünk. Szállás: szálló. (Szintemelkedés: 1200 m fel, 1200 m le Táv: 16 km Menetidő: 5-6 óra)

13/+6

 
Santa Cruz de Tenerife
 

A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.