Bejelentkezés

Kanári-szigetek: Tenerife, La Palma

Az örök tavasz szigetei, az ezerarcú Tenerife és La Isla Bonita

Kimozdulnál itthonról egy valóban változatos szigetvilágba? Akkor irány az örök tavasz, a háborítatlan természet, a köderdők, a sivatagok, a csöndes tengerpartok és a történelmi kikötővároskák elszigetelt világa az Atlanti-óceán közepén! Kanári-szigetek – szállodák, tömegturizmus. Ne tévesszen meg! Nem hiába váltak a Kanári-szigetek a természetkedvelő európai hippi-közösségek téli szállásává, hiszen a szigetek nagy része UNESCO Világörökség listás nemzeti park, vízesésekkel, trópusi erdőkkel, kietlen sivatagokkal, sziklás, havas csúcsokkal, vulkánokkal és gyönyörű tengerpartokkal. A tömegturizmus leginkább Gran Canaria és Tenerife kiemelt tengerparti üdülőövezeteire jellemző, míg a tengerparttól néhány kilométerre az őstermészet és elvarázsolt hegyi falvak fogadnak, ahol a helyieken kívül csak néhány hátizsákos-bakancsos turista köszön rád. Utunk jellemzően ezt a vidéket tárja fel, a luxusszállodák nyüzsgését meghagyva az érdektelen tömegeknek, és olyan eldugott szegletekbe is ellátogat, ahol nem szállodasorok, hanem ködbe vesző zöld hegyek emelkednek a sziklás tengerpart fekete homokos strandja fölé.

A "La Isla Bonitának", azaz „Szép Szigetnek” becézett La Palma a Kanári szigetek kétségkívül legzöldebb, legszebb és egyben legvadregényesebb szigetére. Az útikönyvek általában néhány oldallal elintézik La Palmát, mivel a szigetről hiányoznak a tömegek által látogatott szállodasorok. A sziget háborítatlan természetével elsősorban a gyalogos turisták paradicsoma. Az eredeti hangulatban megőrződött gyarmati kisvárosok, a tömegturizmussal alig szennyezett apró halászfalvak igazi paradicsomi hangulatot kölcsönöznek a szigetnek.

Időpontok

 • 2024. május 18 → 25.
FIGYELEM! A Tenerife csúcsmászáshoz és a Barranco del Infierno szurdoktúrához szükséges engedélyt általában több hónappal előre, konkrét névvel és útlevélszámmal be kell regisztrálni a nemzeti park oldalán. Ha az engedélyek elfogynak, a hegyre akkor is felmehetsz, de az utolsó, regisztrációhoz kötött néhány száz méteres túrát nem teheted meg! Ha a garantált indulás elérésének időpontjában a Barranco del Infierno szurdokba már nem foglalható hely, túravezetőnk alternatív gyalogtúra programot kínál. Ha mindenképp szeretnél feljutni a Kanári-szigetek legmagasabb pontjára, kérjük, hogy jelentkezésedet mielőbb add le erre a túrára!
 • 1. nap Tenerife: Puerto de la Cruz

  Érkezés Tenerifére, Puerto de La Cruzban található szállásunkra ahonnan programunk indul. Itt töltjük utazásunk első négy éjszakát, a napi kirándulásokra, túrákra innen fogunk csillagtúraszerűen indulni. Amennyiben időnk engedi, természetesen hasznosan fogjuk eltölteni szabadidőnket. Szállás: apartmanban.
 • 2. nap Puerto de la Cruz, Anaga-hegység, San Cristobal de la Laguna

  2
  Reggel a Tenerife északkeleti szegletében zöldellő Anaga-hegység köderdejeit látogatjuk meg. Rövid utazás után a vegetáció egyre bujábbá válik, mígnem a hegygerincen elérjük az örökzöld babérfák és hangafélék alkotta köderdőket (Laurisilva-erdők). A szűk, szerpentines hegyi úton a nemzeti park északi csücskébe utazunk, Chamorga kis hegyi falujába. Innen indul utunk a sziget legészakibb csücskére, ahonnan a sziklás csúcsról gyönyörű kilátás nyílik az óceánra és az Anaga köderdőkkel borított zöld őserdejére. Ezután a köderdőkben túrázunk egyet a hegység gerincén, ahol a göcsörtös, fává növő hangák és páfrányok közt kanyarog az út. A túra után leereszkedünk az alattunk fekvő La Lagunába. San Cristobal de La Laguna volt egykor a sziget fővárosa, és a hajdani spanyol gyarmati építészetnek köszönhetően az óváros ma is őrzi a 16-18. század hangulatát, nem hiába lett az UNESCO Világörökség része. Miután kigyönyörködtük magunkat az óváros épületeiben, és lazítottunk a nap végén, visszatérünk szállásunkra. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 600 m , táv: 8 km, menetidő: 3 óra)
 • 3. nap Tenerife-kör: szurdokok, szirtek, lávanyelvek

  3
  Ezen a napon óriási szigetkört teszünk, aminek része szurdoktúra, sziklás tengerpartjárás, és tengerparti lávafolyásra épült város meglátogatása is. Reggel korán autóba ülünk, és Tenerife déli részén haladva a hatalmas Teide-vulkán délnyugati lejtőjén húzódó vad völgyek közül a legnagyobb vízesést is rejtő Barranco del Infierno-t, vagyis a "Pokolszurdokot" célozzuk meg. A szurdoklátogatás csak reggeli-délelőtti indulással lehetséges, szigorúan szabályozott, létszámkorlátozott, a belépőjeggyel sisakot is kapunk, aminek használata kötelező! A teljes túra kb. 4 órát vesz igénybe (bár a táv mindössze 6,5 km). Délután merész szerpentineken keresztül, átvágva Tenerife nyugati hegyláncain elautózunk a sziget legnyugatibb csücskébe, ahol a cél a Punta de Teno körüli sziklás partvidék bejárása. Visszafelé az északi parton fogunk haladni, itt az óriási, tengerbe ereszkedő, szétterülő lávanyelven felépült és utoljára az 1706-os óriási kitörés során friss lávát látott Garachico kisvárosát látogatjuk meg. A nap során tulajdonképpen szélesen kerüljük, de teljesen körbejárjuk másnapi célunkat, a szigete uraló Teide-vulkánt. Estére érünk vissza Puerto de la Cruzba. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: 450 m fel/le, napi össz-gyaloglótáv: 9 km, menetidő: 5-6 óra)
 • 4. nap Puerto de la Cruz, Teide (3718 m)

  3
  Reggel korán kelünk, és a szerpentineken kanyarogva a Reménység Erdejének (Bosque de la Esperanza) védett hegyvidékére utazunk. A hatalmas kanári-fenyők borította zöldellő hegyoldalakon, mígnem – ahogy egyre magasabbra érünk – lassan sivatagi arcot ölt a táj: ez a magashegységi sivatag a Las Canadas, egy hatalmas kaldera, melynek a közepéből emelkedik ki Spanyolország (és egyben a Kanári-szigetek) legmagasabb pontja, a Teide 3718 m magas vulkáni csúcsa. A Las Canadas kilátópontnál emelkedik az „Isten ujja” sziklaalakzat, amely szerepelt a Star Wars 2. részében is. A felvonóhoz indulunk, ami majdnem a csúcsig visz, de csak majdnem! A csúcsengedély pont a hátrelévő szűk 200 m szintkülönbségre kell... A felvonó végállomásától 30-40 perc séta vár ránk a magashegyi ritkás levegőben, melyet a Teide utóvulkáni működése során kigőzölgő kénes gázok tesznek „kellemesebbé”. De megéri a fáradtságot, hiszen a vulkán csúcsrégiójából gyönyörű körpanoráma tárul elénk: tiszta időben beláthatjuk az egész szigetet. Hogy a nap igazi túrát is jelentsen - és hogy kézzelfoghatóan érzékeljük a központi kúp minden részletét, lefelé gyalog ereszkedünk. Az estét újra Puerto de la Cruzban töltjük. Szállás: apartmanban. (Szintemelkedés: felfelé 180 m, táv: 600 m, lefelé 1400 m/8 km, menetidő: felfelé 30-40 perc, lefelé 3 óra)
 • 5. nap Puerto de la Cruz, La Palma: Santa Cruz

  Ma menetrendtől függően repülővel átutazunk a szomszédos La Isla Bonitára, azaz „Szép Szigetnek” becézett La Palmára, a Kanári szigetek kétségkívül legzöldebb, legszebb és egyben legvadregényesebb szigetére. Az útikönyvek néhány oldallal elintézik La Palmát, mivel a szigetről hiányoznak a tömegek által látogatott szállodasorok. A sziget háborítatlan természetével elsősorban a gyalogos turisták paradicsoma: itt visz két európai gyalogos „országút” is, a GR 130 és a GR 131 is. Híres az itt termesztett cukornádból készült, a hegyekben gyűjtött mézzel fűszerezett helyi rum, illetve a szivar, mely vetekszik a kubaival. Mindenfelé virágzó mandulafák, banán, ananász, cukornád, avocado, cherimola, mangó és narancsföldek, a hegyekben gesztenyefaligetek tarkítják a zöld szigetet. Az eredeti hangulatban megőrződött gyarmati kisvárosok, a tömegturizmussal alig szennyezett apró halászfalvak igazi paradicsomi hangulatot kölcsönöznek a szigetnek. La Palma fővárosában, az alig 20.000 fős Santa Cruz de la Palmában elfoglaljuk szállásunkat, majd megkezdjük ismerkedésünket a hangulatos belvárossal. A „Balkonok városa” címet is kiérdemlő, gyarmati hangulatában teljesen épen maradt óváros szűk, hegyre kapaszkodó utcácskáival számos látnivalót tartogat. Az egységes 16-18. századi városkép mellett érdemes megnézni a reneszánsz San Salvador templomot, a Real Convento-t, a Cabanas palotát, na meg az óváros peremén a tengerészeti múzeumnak helyet adó, Kolombusz Santa Maria hajójának másolatát. A következő két éjszakát itt, egy apartmanszálláson töltjük.
 • 6. nap Santa Cruz, Los Tilos, Zarza, Roque de los Muchachos (2356 m)

  1
  Reggeli után buszra szállunk, és elindulunk a köderdők borította hegyek felé. Az út magasan fent a hegyoldalon kanyarog, alattunk a kék óceán, felettünk a zöldellő hegyek. Rövid autóút után megállunk a Los Tilos erdőrezervátum kanyonvölgyében, ahol egy rövid túra keretében egy gyönyörű szubtrópusi vízesést látogatunk meg. Innen egyre szűkebb szerpentineken a sziget gerincét alkotó hatalmas, kialudt vulkáni kaldera oldalára kapaszkodunk fel, hogy megnézzük La Zarzát, az őslakos guanchék egykori kultuszhelyét: a szubtrópusi esőerdőben kanyargó ösvény menti sziklafalon számos sziklarajzot, sziklavésetet fedezhetünk fel. Innen egyre vadabb szerpentineken emelkedünk 2000 méter fölé, hogy autónkkal végül a sziget legmagasabb pontján, a Roque de los Muchachos 2356 méter magas csúcsa alatt álljunk meg. A mindig tiszta, pormentes égboltnak, illetve az alacsony fényszennyezésnek köszönhetően itt épült fel a világ egyik legnagyobb teleszkópja, a Nemzetközi Asztrofizikai Obszervatórium. A sziklás gerincről gyönyörű kilátás nyílik a sziget fő tömegét adó Taburiente-kalderára, illetve az itt létrehozott La Caldera de Taburiente Nemzeti Parkra, amelynek peremén észak felől folyamatosan buknak át a felhők, hogy végül a kaldera belsejében eltűnjenek. Miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, elindulunk vissza Santa Cruz de La Palma felé. Szállás: apartmanban.
 • 7. nap Santa Cruz, Fuencaliente, Teneguia vulkán / Tenerife

  3
  Reggel a sziget déli csücske felé vesszük az irányt. Fuencaliente településen felhúzzuk túrabakancsainkat, és elindulunk a Ruta de los Volcanes utolsó szakaszára, az ott szunnyadó vulkánok felkeresésére. Első vulkán a Szent Antonio, mely kráterének peremét az őslakosok szent helyként tisztelték. Innen a tenger felé ereszkedve a Teneguia-vulkán felé vesszük az irányt. A vulkán utolsó nagy kitörése 1971-ben volt, de sok helyen még ma is forró gázok szivárognak a talajból. Alig hűlt ki a láva, a helyiek máris betelepítették helyenként szőlővel az oldalát: itt terem a híres Malvesia bor alapanyaga. A vulkán kráterébe jelenleg be lehet tekinteni. A Teneguia oldalán ereszkedve fekete láva hamuból épült sivatagi dűnéken keresztül vezet az út a tengerpart felé. A parton – amellett, hogy lehet egy jót strandolni – egy sólepárló üzem is található, melyet napjainkig kézi erővel művelnek, és mivel egy bioszféra rezervátum kellős közepén történik mindez, talán a világ legtisztább sóját kóstolhatjuk itt meg. A délutáni órákban visszatérünk Santa Cruz de La Palma városába, s egy közvetlen járattal alig fér óra alatt máris Tenerife szigetén landolunk. Szállás: szálloda. (Szintemelkedés: 800 m le, 80 m fel, táv: 9 km, menetidő: 3 óra)
 • 8. nap Tenerife

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.
Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.