Bejelentkezés

Peru, Bolívia (Salar de Uyuni)

Az Andok hegyei közt a Machu Picchutól a Titicaca-tóig. És a Salar..

Dél-Amerika nyugati felének különös varázsát az indián kultúrák máig tartó hatása és az Andok hatalmas hegyláncai között élő emberek latin mentalitása teremti meg. Több, mint egy évtizede járunk már a régióba, de friss programunkban Peru és Bolívia talán legizgalmasabb látnivalóit sikerült most egy láncra fűznünk. Az inkák elképesztő remekműve, a Machu Picchu, a hatalmas Titicaca-tó, az ott élő, s sajnos egyre fogyatkozó Uro indiánközösséggel, a hajdani Inka Birodalom fővárosa, Cusco inka falakra épült koloniális épületei és terei az elmaradhatatlan, kiülős, bámészkodásra csábító teraszaival, a misztikus Nasca rajzolatok csupán a leghíresebbek a megannyi látnivaló közül, csak a "jéghegy csúcsa", hiszen utazásunk számtalan egyéb érdekességet is érint. Az Andok hegyláncai között élő kecsua és aymara indiánok máig élő kultúrája, történelme, ősi birodalmuk hatalmas romjai, s hagyományai teremtik meg az utazásunk kereteit.

Tarts velünk a hófödte hegycsúcsok közé, fedezd fel velünk Machu Picchu misztikus romvárosát, hajózzunk át a Titicaca-tó úszó nádszigeteire, látogasd meg Tiahuanaco hatalmas kőszobrait, majd Peru túránk hosszabbításaként fedezd fel Bolíviában a színpompás tengerszemek és tavak világát, gyere el Velünk a világ legnagyobb Sós-sivataga, a Salar de Uyuni sómezőire, lagunáinak és gejzírjeinek partjára, csodáld meg azt az elképesztő színvilágot, melynek háttérképét az Andok havas vulkánjai adják. Utazz velünk e régmúlt kultúrában és gyönyörködj az Andok világában!
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Időpontok
Az út alapára nem tartalmazza az Ollaytaytambo - Aguas Calientes retúr vonatjegy, a Rainbow Mountain kirándulás és a Machu Picchu belépőjegyek árát: összesen 90.000 Ft-ot. A vonatjegyek és a belépőjegyek névre szólóak és csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre. A jegyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

Hosszabbítási lehetőség
a Peru - Bolívia alapprogram után! Két országot érintő utunkat meghosszabbíthatod egy látványos utazással Bolívia talán leghíresebb látnivalójához, a Salar de Uyuni színes lagúnáihoz! A kiegészítő program felára 175.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 4 nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2022. június 11-én / október 22-én indul Limából és 2022. június 30-án / november 6-án ér véget La Pazban. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Lima

  Érkezés Limába és találkozás a szállodában. Szállás: szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Lima (UNESCO világörökség)

  Reggel, a repülés fáradalmát kipihenve folytatjuk ismerkedésünket Limával. A belváros terei közül először a San Martín térre igyekszünk, majd a helyi sétálóutcán a Főtér felé haladunk tovább. A Plaza de Armas-on (Főtéren) találjuk, láthatjuk az Elnöki Palotát, az Érseki Palota gyönyörűen faragott balkonjait, a Katedrálist, és benne a leghíresebb látványosságot - Francisco Pizzaro síremlékét. Huzamosabb időt töltünk a Szent Ferenc-kolostor és katakomba (Convento San Francisco) megismerésével is. Délután szabadprogram keretében a Szent Kristóf (San Cristóbal) hegyre látogathatunk autóbusszal, ahonnan az egész városra kilátásunk nyílik. A nap hátralevő részében javasolt még az Arany Múzeum és a Larco Herrera magángyűjtemény megtekintése. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Lima, Cusco (Unesco világörökség)

  A mai napon majd egy órás repülőút után érkezünk meg a 3310 méter magasan fekvő, 300 000 lakosú városba, Cuscóba. Programunk során megtekinthetjük a spanyol hagyaték legszebbjeit, a Plaza de Armas nevű főteret és az itt látható katedrálist, illetve még számtalan szép gyarmati épületet, templomot. Az 1100-ban alapított város inka múltjának megismeréséhez Cusco határán kívül kell mennünk, a város környéki romok megtekintésével bepillantást nyerhetünk az ősi inka építészet rejtelmeibe. Utunk során Tambo Machayba, az „Inka fürdőjéhez” és Puca Pucarahoz, a Vörös Erődhöz látogatunk. Legvégül a völgyben helyet foglaló településre csodálatos kilátást nyújtó Sacsayhuaman romjai között kalandozunk... Este az egyik hangulatos vendéglőben fogyasztjuk el vacsoránkat. (Magasság: tengerszint-3 310-3 820-3 310 méter) Szállás: szálló, ahol két éjszakát töltünk el,  ellátás: reggeli/repülőgépen: snack.
 • 4. nap Cusco, Maras-sólepárló, Moray

  2
  Ez a nap az akklimatizáció jegyében zajlik. Szervezetünknek hozzá kell szoknia a nagy magassághoz, ezért „pihenőnapot” tartunk és a Szent-völgyben található Moray és Maras felkeresésére indulunk. A Moray-ban található egyedi inka rom a kutatók szerint egy laboratórium, ahol az inkák kísérleteztek az Andokban megtermeszthető növényekkel. Moray közelében található Maras települése mellett a helyiek a melegvízes patak mellett apró sóteraszok százait hozták létre, hogy a patakból lepárlás segítségével sót nyerjenek. Cuscoba visszatérve számtalan múzeum közül választhatunk, de ellátogathatunk a hagyományos piacra is, vagy sétálhatunk valamelyik, a központhoz közeli hangulatos utcácskában. (Magasság: 3 310-3 570-3 310 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Cusco

  A mai napunkat újra Cuscóban töltjük, szabadprogram keretében bóklászhatunk ebben a hangulatos városkában, ahol mindig akad valami újabb felfedezni való szeglet, de a már ismert terek, templomok is újabb és újabb arcukat mutatják egy visszatérés alkalmával. Dél-Amerika egyik leghangulatosabb városa kétségtelenül megunhatatlan. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Cusco, Szivárvány-hegy, Cusco

  1
  Kora reggel buszunkkal elindulunk a Rainbow Mountain, a "Szivárványhegy" felé. A hely a Magas-Andok ezen része üledékeinek fantasztikus elszíneződése miatt lett híres. Utunk különböző völgyeken, folyókon és helyi indián közösségeken keresztül vezet gyalogtúránk kiindulópontjáig, amely majd 4900 méter magasan található. Innen túrázunk, fokozatosan emelkedve a kilátópontig, ahol a Szivárvány-hegység egyedülálló képződményeit pillanthatjuk meg. Innen egész fantasztikus látványt mutat az inkák utolsó menedéke, a Vilcanota-hegység, vad, égbetörő csúcsaival. A környező tájat uraló 6348 méter magas Ausangate-hegylátványa lélegzetelállító. Tiszta időben láthatjuk a Nevado Mariposa és a Nevado del Inca hófedte csúcsait is. Fotózás és pihenés után az ismert túraútvonalon érünk vissza buszunkhoz és visszautazunk Cuscoba, hogy felkészüljünk a leghíresebb romváros, a Machu Picchu felfedezésére. Táv: 4 km, Szint: 350 méter/ irány, menetidő: 4-5 óra. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Cusco, Urubamba-völgy, Pisac, Ollantaytambo, Aguas Calientes

  2
  Reggel buszra szállunk, és a magas hegyekkel körülvett völgyön át Pisacba érkezünk, ahol 2 órás séta alkalmával megtekintjük a helyi inka erődítményt, az Inthihuatana templommal és a híres napórával. Utunkat Ollantaytambóig folytatjuk, ahol vacsorázunk. A Pisac és Ollantaytambo leleteket jelentőségében csak Machu Picchu múlja felül. Hosszú nap áll mögöttünk, mikor felszállunk az este innen induló vonatra, amely Aguas Calientesbe, helyi szállásunkra visz bennünket, ahol két éjszakát fogunk aludni. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Aguas Calientes, Machu Picchu, Aguas Calientes

  2
  A reggelit követően rövid, de annál izgalmasabb buszúttal jutunk el Machu Picchu csak szerpentinen megközelíthető, ősi romjaihoz. Az egész délelőttöt itt töltjük, felfedezve az inkák lenyűgöző környezetben véghezvitt építészeti remekét. A korai ébredésre azért van szükség, hogy a csomagturisták nélkül, a hajnali nyugalmas órákban és a misztikus hangulatot kölcsönző ködben pillantsuk meg a romokat, s gyönyörködjünk a kilátásban. A rendelkezésre álló időben több sétát is tehetünk a környező területeken. A kitartóak egészen naplementéig tölthetik itt az időt, mások a városka termálfürdőjében vagy a számtalan kisvendéglő egyikében pihenhetnek, ahova a fáradságtól és lelkesedéstől függően busszal, vagy gyalog juthatunk el. (gyalogtúra a Huayana Picchu-hoz: kb. 2 óra fel/le, szint: 300 méter). Szállás panzióban, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Aguas Calientes, Ollantaytambo, Chinchero, Cusco

  Kora reggel vonattal utazunk Aquas Calientesből Ollantaytambóba, ahol a város határán belül található romokat nézzük meg. Innen busszal indulunk Cuscóba az ősi inka település, Chinchero érintésével. A régi templom megtekintése után a templom mellett található inka teraszokon teszünk rövid sétát, majd utunkat folytatva délután érkezünk Cuscoba, ahol a nap hátralévő részét mindenki ízlésének megfelelően szabadon töltheti el. (Magasság: 1 900-2 800-3 800-3 310 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Cusco

  Egy újabb napra virradunk Cuscoban. Mai napon lehetőségünk van újra elmerülni az inka kultúrában, meglátogatni az Inka Múzeumot, vagy a Machu Picchu Múzeumot. Kalandozhatunk a város bohém negyedében, a San Blas negyedben, apró galériák, hangulatos kávézók, éttermek között. Felmászhatunk a helyi Megváltó Krisztus szobrához, hogy újra a lábunk alatt csodáljuk meg Cusco városát és a környező tájat. Azok pedig, akik a perui gasztronómiába szeretnének mélyebben elmerülni, a városban több helyen is megtalálható főzőiskolákban tanulhatják meg a már meg kóstolt fogások elkészítésének menetét. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Cusco, Puno

  Egész napos hangulatos autóbuszos utazással, hófödte csúcsok közt haladunk Puno városa felé. Az út során elénk táruló földeken állattartásból, földművelésből élő közösségeket láthatunk. Rövid megállóink során először Andahuaylillas városában található - a helyiek által csak Amerika Sixtus-i kápolnájának nevezett - templomot látogatjuk meg, majd a La Raya hágót elérve utunk legmagasabb pontján tartunk fotószünetet. Itt egy hegyi piacot látogatunk meg, ahol népviseletbe öltözött kecsua indiánok árusítják termékeiket. Este a Titicaca-tó látványa fogad bennünket. Miután elhelyezkedünk szállásunkon, rövid felfedező útra indulunk és megvacsorázunk. (Magasság: 3 310-4 340-3 825 méter). Szállás: szálló, ahol egy éjszakát töltünk el, ellátás: reggeli.
 • 12. nap Puno, Sillustani-romok, Titicaca-tó, Uros-szigetek

  Puno nem tartozik a legszebb perui városok közé, pedig az utóbbi időben mindent megtettek, hogy a települést vonzóbbá tegyék a látogatók számára. Sokat nem időzünk tehát itt, első utunk az Umayo-tóhoz vezet, ahol egy nagyon különleges temetkezési helyet, a Sillustani-t látogatjuk meg. Útközben káprázatos kilátásban lesz részünk először a városra, majd magára a Titicaca-tóra. Délután a Titicaca-tavon úszó Uros-szigetekre hajózunk, ahol az elkövetkező napon az ajmara indiánok vendégszeretét élvezzük. Bepillantást nyerhetünk olyan részletekbe, amelyekkel a turisták zöme sosem találkozik. Csoportunk minden tagja a sziget nádkunyhóiban foglalja el szállását. Szigetünk megismerése után egy rövid hajózásra, evezésre indulunk. Vacsorázunk, majd tábortüzet gyújtunk és éneklünk, táncolunk. (Magasság: 3 820-4 100-3 820 méter) Szállás: tradicionális szálláson, nádkunyhókban az úszó szigeten, ellátás: reggeli, és vacsora a Nád-szigeten.
 • 13. nap Uros-szigetek, Puno, Copacabana, Isla del Sol (Bolivia)

  Közös reggelit követően, visszautazunk Punoba, majd rövid pihenő után autóbusszal Bolíviába indulunk. Kétszáz méteres gyalogos kirándulással kelünk át a határon, ami látványban két falusi házat idéz. Csodálatos panorámával tárul viszont elénk a Titicaca-tó. Utunk során apró felföldi közösségek mellett haladunk el, majd Copacabana településén ismét hajóra szállunk, hogy a Nap-szigetre utazzunk, ahol rusztikus szállásunkra a híres inka lépcső és forrás mentén jutunk el. A szigeten még este rövid sétát tehetünk, megfigyelhetjük a bolíviai ajmara indiánok hagyományos életét, akik nagyrészt még mindig népviseletet hordanak, állattartással és parcellás földműveléssel foglalkoznak. Közös vacsoránkat szállásunkon, a tóra néző vendéglőben fogyasztjuk el. (Magasság: 3 825-4 030 méter, szintkülönbség: 205 méter, gyalogtúra a szállásig: 1 óra). Szállás: egy éjszakát töltünk el magánszálláson, hegyi családi panzióban, ellátás: reggeli.
 • 14. nap Isla del Sol, La Paz

  3
  A Titicaca-tó közepén, a havas csúcsokkal körülvett szigeten ébredünk. Félnapos kirándulásra indulunk a sziget északi részére, ahol a legendás inka templomot, a Chincana-komplexumot és a Titi Kharka nevű „Pumakövet” ismerjük meg. Itt a monda szerint a vízözön és a sötétség korszaka után először szórta szét sugarait a nap, és később az első inka uralkodópár, Manko Kapak és Mama Okljó emelkedtek ki a tó vizéből. A kirándulás során csodálatos kilátás nyílik a Hold-szigetre és a szemben lévő öblökre. Ezután Challapampa tengerpartra emlékeztető kikötőjébe ereszkedünk le, majd rövid hajóúttal a Pilko Kayna építményénél találkozunk csomagjainkkal és a csoport pihenést választó tagjaival. Copacabanába érve megtekinthetjük a mór stílusjegyeket is ötvöző katedrálist. Este érkezünk autóbusszal a fővárosba, La Paz-ba, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. (Magasság: 4 030-4 150-3 650 méter, szintkülönbség: 120 méter, gyalogtúra a szigeten: 1 vagy 4 óra) Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 15. nap La Paz

  A világ legmagasabban fekvő fővárosának (3400-4000m) megtekintését a környék természeti érdekességeinek felfedezésével egészíthetjük ki. Szabadprogram formájában kirándulást tehetünk a város peremére, ahonnan döbbenetes kilátásban van részünk a völgyben elterülő La Paz-szal és a háttérben magasló hófödte csúcsokkal. Vállalkozókedvűek a Tiahuanacoba és a Hold Völgyébe (Valle de la Luna) is eljuthatnak, ahol amellett, hogy a város gazdagabb negyedeit is megismerik, megcsodálhatják az erózió formálta furcsa agyagformációkat. Tiahuanacoban a kontinens legősibb romjait fedezhetjük fel, középpontban a legismertebb és legrejtelmesebb Nap-Kapuval. A közös program során a városközpont nevezetességeit tekintjük meg, melyek közül a Szent Ferenc-tér (Plaza San Francisco) és templom, a Murillo-téren (Plaza Murillo) található székesegyház és elnöki palota, a hangulatos Jaén utca (Calle Jaén) számtalan múzeumával, a Prado nevű modern főutca, a kézműves termékek indián piaca és a világ egyetlen koka múzeuma érdemel különös figyelmet. (Magasság: 3636-4000 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 16/+1. nap La Paz / Salar de Uyuni, Cementerio de Trenes, Isla de Pescado, San Juan

  2
  Aki csak az alapprogramot választották, azok a mai napon búcsút vesznek Latin-Amerikától és hazautaznak Budapestre.

  Akik a hosszabbítás mellett döntöttek, azokkal egy reggeli belső repülőjárattal Uyuni településére repülünk. Megreggelizünk, majd a túra kezdetén jeep-jeinkbe szállva indulunk a város közelében található Ipartörténeti emlékhelyet megtekinteni. Ez nem más, mint a helyi "Vonat-temető", ahol az 1900-as években használt, elrozsdásodott, szétszedett gőzmozdonyok és vasúti kocsik sokasága látható. Ez egy igazi kuriózum ezen a vidéken, egyfajta időutazás a múltba. Utunkat folytatva a világ legnagyobb só-sivataga felé vesszük az irányt, ahol első megállónk során megfigyelhetjük a helyi lakosok só kitermelését, bányászását. Majd egy eredeti "só-hotelt" látogatunk meg, ahol minden sótéglákból épült: az asztalok, székek, falak, padlók, ágyak… Ebédünket a só-sivatag közepén található szigeten, Incahuasi-n, avagy a helyiek által csak Halak-szigetének nevezett helyen fogyasztjuk el, ahol óriás kaktuszok között a sziget csúcsára felmászva gyönyörködhetünk a végtelen Salar látványában. Ebéd után San Juan felé vesszük az irányt, ahová a késő délutáni órákban érkezünk. (Magasság: 3650-3800 méter). Szállás: menedékházban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 17/+2. nap San Juan, Laguna Colorada

  2
  Reggeli után ismét autóinkba szállunk és elindulunk egy újabb izgalmas nap irányába. Kalandunkat apró színes sós tavak, lagunák partján szakítjuk meg, ahol rózsaszín flamingókat is megleshetünk, és ahol ebédünket is elfogyasztjuk. Útközben feltűnik a több mint 5800 méteres chilei vulkán, az Ollagüe,  mely végig kíséri utunkat háttérként. Túránk során megállunk, s fotószünetet tartunk a vidék legismertebb szikla képződményénél, egy „kőfánál”, az Arbol de Piedránál. Majd utunkat folytatva érünk szállásunkra, amely a Laguna Colorada partja közelében található. (Magasság: 3800-4200 méter). Szállás: menedékházban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, 6-8 ágyas szobákkal, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 18/+3. nap Laguna Colorada, Laguna Verde, Uyuni, La Paz

  2
  A mai napon nagyon korán indulunk el utolsó napi túránkra. Kora reggel a sivatagban található vulkáni utóműködéseket nyomait keressük fel, iszapfortyogók, fumarolák és gejzírek sokaságát fotózhatjuk le a Sol De Manana területén, majd a Laguna Polques hőforrás medencéiben csobbanhatunk,  több mint 4000 méteres magasságban. Autóinkkal egyre emelkedve folytatjuk utunkat a területen található két legnagyobb laguna felé. A Laguna Blanca és LagunaVerde égszínkék, tűrkíz és fehér színe elvarázsolja az embert… A tavak meglátogatása után búcsút veszünk a Salartól és elindulunk visszafelé, útközben megállunk ebédelni, s a délutáni órákban érünk vissza Uyuni településére. Elbúcsúzunk autóinktól, barátainktól, és némi pihenés után a helyi reptérre indulunk, ahonnan egy belső repülőjárattal La Pazba repülünk. (Magasság: 4350-3650-3600 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd.
 • 19/+4. nap La Paz, Tiahunaco / Chacaltaya (5395 m)

  3
  Utolsó bolíviai napunkon az elmúlt napok pörgése után lehetőség van egy lazább napra, vérmérséklet szerint. Az ősi korok iránt rajongók Tiahuanacoba is elutazhatnak, ahol a a kontinens legősibb romjait fedezhetik fel, középpontban a legismertebb és legrejtelmesebb Nap-Kapuval és a lesüllyesztett Templom ismeretlen kőarcaival. Akik extrémebb túrára vágynak, fakultatív porgram keretében lehetőségük van az eddigi út megkoronázásához egy a városhoz közeli, 5000 méter feletti csúcs meghódításával. Ők a La Pazhoz közeli Chacaltaya 5395 méteres csúcsa felé vehetik az irányt. Útközben a fővárost szegélyező, havas, 6000 méteres hegyek látványában gyönyörködhetnek és fotózkodhatnak. A menedékházhoz - 5100 méter - felérve némi pihenés után indulnak el a csúcs felé. Útközben a Huayna Potosi 6088 méteres csúcstömbje varázsolja el túrát, majd a csúcsra érve elkészítjük csúcsfotóinkat, és elfogyasztjuk jól megérdemelt csúcs-csokinkat. (táv: 3 km, szint: 400 méter fel/le, menetidő: 1-2 óra) A menedékházhoz ugyanazon az úton térnek vissza, ahonnan visszautaznak La Pazba a szállásra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 20/+5. nap La Paz

  A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható fotókat Szabadka Zsófia, Garai Gábor és Szabó Szilveszter készítették.
További képek a 2014. nyári túráról az Eupolisz Képtárban!

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.