Bejelentkezés

Peru, Bolívia (Salar de Uyuni)

Az Andok hegyei közt a Machu Picchutól a Titicaca-tóig. És a Salar..

Dél-Amerika nyugati felének különös varázsát az indián kultúrák máig tartó hatása és az Andok hatalmas hegyláncai között élő emberek latin mentalitása teremti meg. Több, mint egy évtizede járunk már a régióba, de friss programunkban Peru és Bolívia talán legizgalmasabb látnivalóit sikerült most egy láncra fűznünk. Az inkák elképesztő remekműve, a Machu Picchu, a hatalmas Titicaca-tó, az ott élő, s sajnos egyre fogyatkozó Uro indiánközösséggel, a hajdani Inka Birodalom fővárosa, Cusco inka falakra épült koloniális épületei és terei az elmaradhatatlan, kiülős, bámészkodásra csábító teraszaival, a misztikus Nasca rajzolatok csupán a leghíresebbek a megannyi látnivaló közül, csak a "jéghegy csúcsa", hiszen utazásunk számtalan egyéb érdekességet is érint. Az Andok hegyláncai között élő kecsua és aymara indiánok máig élő kultúrája, történelme, ősi birodalmuk hatalmas romjai, s hagyományai teremtik meg az utazásunk kereteit.

Tarts velünk a hófödte hegycsúcsok közé, fedezd fel velünk Machu Picchu misztikus romvárosát, hajózzunk át a Titicaca-tó úszó nádszigeteire, látogasd meg Tiahuanaco hatalmas kőszobrait, majd Peru túránk hosszabbításaként fedezd fel Bolíviában a színpompás tengerszemek és tavak világát, gyere el Velünk a világ legnagyobb Sós-sivataga, a Salar de Uyuni sómezőire, lagunáinak és gejzírjeinek partjára, csodáld meg azt az elképesztő színvilágot, melynek háttérképét az Andok havas vulkánjai adják. Utazz velünk e régmúlt kultúrában és gyönyörködj az Andok világában!
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Az út alapára nem tartalmazza az Ollaytaytambo - Aguas Calientes retúr vonatjegy, a Rainbow Mountain kirándulás és a Machu Picchu belépőjegyek árát: összesen 90.000 Ft-ot. A vonatjegyek és a belépőjegyek névre szólóak és csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre. A jegyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

Hosszabbítási lehetőség
a Peru - Bolívia alapprogram után! Két országot érintő utunkat meghosszabbíthatod egy látványos utazással Bolívia talán leghíresebb látnivalójához, a Salar de Uyuni színes lagúnáihoz! A kiegészítő program felára 175.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 4 nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2022. június 11-én / október 22-én indul Limából és 2022. június 30-án / november 6-án ér véget La Pazban. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Lima

  Érkezés Limába és találkozás a szállodában. Szállás: szállóban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Lima (UNESCO világörökség)

  Reggel, a repülés fáradalmát kipihenve folytatjuk ismerkedésünket Limával. A belváros terei közül először a San Martín térre igyekszünk, majd a helyi sétálóutcán a Főtér felé haladunk tovább. A Plaza de Armas-on (Főtéren) találjuk, láthatjuk az Elnöki Palotát, az Érseki Palota gyönyörűen faragott balkonjait, a Katedrálist, és benne a leghíresebb látványosságot - Francisco Pizzaro síremlékét. Huzamosabb időt töltünk a Szent Ferenc-kolostor és katakomba (Convento San Francisco) megismerésével is. Délután szabadprogram keretében a Szent Kristóf (San Cristóbal) hegyre látogathatunk autóbusszal, ahonnan az egész városra kilátásunk nyílik. A nap hátralevő részében javasolt még az Arany Múzeum és a Larco Herrera magángyűjtemény megtekintése. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Lima, Cusco (Unesco világörökség)

  A mai napon majd egy órás repülőút után érkezünk meg a 3310 méter magasan fekvő, 300 000 lakosú városba, Cuscóba. Programunk során megtekinthetjük a spanyol hagyaték legszebbjeit, a Plaza de Armas nevű főteret és az itt látható katedrálist, illetve még számtalan szép gyarmati épületet, templomot. Az 1100-ban alapított város inka múltjának megismeréséhez Cusco határán kívül kell mennünk, a város környéki romok megtekintésével bepillantást nyerhetünk az ősi inka építészet rejtelmeibe. Utunk során Tambo Machayba, az „Inka fürdőjéhez” és Puca Pucarahoz, a Vörös Erődhöz látogatunk. Legvégül a völgyben helyet foglaló településre csodálatos kilátást nyújtó Sacsayhuaman romjai között kalandozunk... Este az egyik hangulatos vendéglőben fogyasztjuk el vacsoránkat. (Magasság: tengerszint-3 310-3 820-3 310 méter) Szállás: szálló, ahol két éjszakát töltünk el,  ellátás: reggeli/repülőgépen: snack.
 • 4. nap Cusco, Maras-sólepárló, Moray

  2
  Ez a nap az akklimatizáció jegyében zajlik. Szervezetünknek hozzá kell szoknia a nagy magassághoz, ezért „pihenőnapot” tartunk és a Szent-völgyben található Moray és Maras felkeresésére indulunk. A Moray-ban található egyedi inka rom a kutatók szerint egy laboratórium, ahol az inkák kísérleteztek az Andokban megtermeszthető növényekkel. Moray közelében található Maras települése mellett a helyiek a melegvízes patak mellett apró sóteraszok százait hozták létre, hogy a patakból lepárlás segítségével sót nyerjenek. Cuscoba visszatérve számtalan múzeum közül választhatunk, de ellátogathatunk a hagyományos piacra is, vagy sétálhatunk valamelyik, a központhoz közeli hangulatos utcácskában. (Magasság: 3 310-3 570-3 310 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Cusco

  A mai napunkat újra Cuscóban töltjük, szabadprogram keretében bóklászhatunk ebben a hangulatos városkában, ahol mindig akad valami újabb felfedezni való szeglet, de a már ismert terek, templomok is újabb és újabb arcukat mutatják egy visszatérés alkalmával. Dél-Amerika egyik leghangulatosabb városa kétségtelenül megunhatatlan. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Cusco, Szivárvány-hegy, Cusco

  1
  Kora reggel buszunkkal elindulunk a Rainbow Mountain, a "Szivárványhegy" felé. A hely a Magas-Andok ezen része üledékeinek fantasztikus elszíneződése miatt lett híres. Utunk különböző völgyeken, folyókon és helyi indián közösségeken keresztül vezet gyalogtúránk kiindulópontjáig, amely majd 4900 méter magasan található. Innen túrázunk, fokozatosan emelkedve a kilátópontig, ahol a Szivárvány-hegység egyedülálló képződményeit pillanthatjuk meg. Innen egész fantasztikus látványt mutat az inkák utolsó menedéke, a Vilcanota-hegység, vad, égbetörő csúcsaival. A környező tájat uraló 6348 méter magas Ausangate-hegylátványa lélegzetelállító. Tiszta időben láthatjuk a Nevado Mariposa és a Nevado del Inca hófedte csúcsait is. Fotózás és pihenés után az ismert túraútvonalon érünk vissza buszunkhoz és visszautazunk Cuscoba, hogy felkészüljünk a leghíresebb romváros, a Machu Picchu felfedezésére. Táv: 4 km, Szint: 350 méter/ irány, menetidő: 4-5 óra. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Cusco, Urubamba-völgy, Pisac, Ollantaytambo, Aguas Calientes

  2
  Reggel buszra szállunk, és a magas hegyekkel körülvett völgyön át Pisacba érkezünk, ahol 2 órás séta alkalmával megtekintjük a helyi inka erődítményt, az Inthihuatana templommal és a híres napórával. Utunkat Ollantaytambóig folytatjuk, ahol vacsorázunk. A Pisac és Ollantaytambo leleteket jelentőségében csak Machu Picchu múlja felül. Hosszú nap áll mögöttünk, mikor felszállunk az este innen induló vonatra, amely Aguas Calientesbe, helyi szállásunkra visz bennünket, ahol két éjszakát fogunk aludni. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Aguas Calientes, Machu Picchu, Aguas Calientes

  2
  A reggelit követően rövid, de annál izgalmasabb buszúttal jutunk el Machu Picchu csak szerpentinen megközelíthető, ősi romjaihoz. Az egész délelőttöt itt töltjük, felfedezve az inkák lenyűgöző környezetben véghezvitt építészeti remekét. A korai ébredésre azért van szükség, hogy a csomagturisták nélkül, a hajnali nyugalmas órákban és a misztikus hangulatot kölcsönző ködben pillantsuk meg a romokat, s gyönyörködjünk a kilátásban. A rendelkezésre álló időben több sétát is tehetünk a környező területeken. A kitartóak egészen naplementéig tölthetik itt az időt, mások a városka termálfürdőjében vagy a számtalan kisvendéglő egyikében pihenhetnek, ahova a fáradságtól és lelkesedéstől függően busszal, vagy gyalog juthatunk el. (gyalogtúra a Huayana Picchu-hoz: kb. 2 óra fel/le, szint: 300 méter). Szállás panzióban, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Aguas Calientes, Ollantaytambo, Chinchero, Cusco

  Kora reggel vonattal utazunk Aquas Calientesből Ollantaytambóba, ahol a város határán belül található romokat nézzük meg. Innen busszal indulunk Cuscóba az ősi inka település, Chinchero érintésével. A régi templom megtekintése után a templom mellett található inka teraszokon teszünk rövid sétát, majd utunkat folytatva délután érkezünk Cuscoba, ahol a nap hátralévő részét mindenki ízlésének megfelelően szabadon töltheti el. (Magasság: 1 900-2 800-3 800-3 310 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Cusco

  Egy újabb napra virradunk Cuscoban. Mai napon lehetőségünk van újra elmerülni az inka kultúrában, meglátogatni az Inka Múzeumot, vagy a Machu Picchu Múzeumot. Kalandozhatunk a város bohém negyedében, a San Blas negyedben, apró galériák, hangulatos kávézók, éttermek között. Felmászhatunk a helyi Megváltó Krisztus szobrához, hogy újra a lábunk alatt csodáljuk meg Cusco városát és a környező tájat. Azok pedig, akik a perui gasztronómiába szeretnének mélyebben elmerülni, a városban több helyen is megtalálható főzőiskolákban tanulhatják meg a már meg kóstolt fogások elkészítésének menetét. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Cusco, Puno

  Egész napos hangulatos autóbuszos utazással, hófödte csúcsok közt haladunk Puno városa felé. Az út során elénk táruló földeken állattartásból, földművelésből élő közösségeket láthatunk. Rövid megállóink során először Andahuaylillas városában található - a helyiek által csak Amerika Sixtus-i kápolnájának nevezett - templomot látogatjuk meg, majd a La Raya hágót elérve utunk legmagasabb pontján tartunk fotószünetet. Itt egy hegyi piacot látogatunk meg, ahol népviseletbe öltözött kecsua indiánok árusítják termékeiket. Este a Titicaca-tó látványa fogad bennünket. Miután elhelyezkedünk szállásunkon, rövid felfedező útra indulunk és megvacsorázunk. (Magasság: 3 310-4 340-3 825 méter). Szállás: szálló, ahol egy éjszakát töltünk el, ellátás: reggeli.
 • 12. nap Puno, Sillustani-romok, Titicaca-tó, Uros-szigetek

  Puno nem tartozik a legszebb perui városok közé, pedig az utóbbi időben mindent megtettek, hogy a települést vonzóbbá tegyék a látogatók számára. Sokat nem időzünk tehát itt, első utunk az Umayo-tóhoz vezet, ahol egy nagyon különleges temetkezési helyet, a Sillustani-t látogatjuk meg. Útközben káprázatos kilátásban lesz részünk először a városra, majd magára a Titicaca-tóra. Délután a Titicaca-tavon úszó Uros-szigetekre hajózunk, ahol az elkövetkező napon az ajmara indiánok vendégszeretét élvezzük. Bepillantást nyerhetünk olyan részletekbe, amelyekkel a turisták zöme sosem találkozik. Csoportunk minden tagja a sziget nádkunyhóiban foglalja el szállását. Szigetünk megismerése után egy rövid hajózásra, evezésre indulunk. Vacsorázunk, majd tábortüzet gyújtunk és éneklünk, táncolunk. (Magasság: 3 820-4 100-3 820 méter) Szállás: tradicionális szálláson, nádkunyhókban az úszó szigeten, ellátás: reggeli, és vacsora a Nád-szigeten.
 • 13. nap Uros-szigetek, Puno, Copacabana, Isla del Sol (Bolivia)

  Közös reggelit követően, visszautazunk Punoba, majd rövid pihenő után autóbusszal Bolíviába indulunk. Kétszáz méteres gyalogos kirándulással kelünk át a határon, ami látványban két falusi házat idéz. Csodálatos panorámával tárul viszont elénk a Titicaca-tó. Utunk során apró felföldi közösségek mellett haladunk el, majd Copacabana településén ismét hajóra szállunk, hogy a Nap-szigetre utazzunk, ahol rusztikus szállásunkra a híres inka lépcső és forrás mentén jutunk el. A szigeten még este rövid sétát tehetünk, megfigyelhetjük a bolíviai ajmara indiánok hagyományos életét, akik nagyrészt még mindig népviseletet hordanak, állattartással és parcellás földműveléssel foglalkoznak. Közös vacsoránkat szállásunkon, a tóra néző vendéglőben fogyasztjuk el. (Magasság: 3 825-4 030 méter, szintkülönbség: 205 méter, gyalogtúra a szállásig: 1 óra). Szállás: egy éjszakát töltünk el magánszálláson, hegyi családi panzióban, ellátás: reggeli.
 • 14. nap Isla del Sol, La Paz

  3
  A Titicaca-tó közepén, a havas csúcsokkal körülvett szigeten ébredünk. Félnapos kirándulásra indulunk a sziget északi részére, ahol a legendás inka templomot, a Chincana-komplexumot és a Titi Kharka nevű „Pumakövet” ismerjük meg. Itt a monda szerint a vízözön és a sötétség korszaka után először szórta szét sugarait a nap, és később az első inka uralkodópár, Manko Kapak és Mama Okljó emelkedtek ki a tó vizéből. A kirándulás során csodálatos kilátás nyílik a Hold-szigetre és a szemben lévő öblökre. Ezután Challapampa tengerpartra emlékeztető kikötőjébe ereszkedünk le, majd rövid hajóúttal a Pilko Kayna építményénél találkozunk csomagjainkkal és a csoport pihenést választó tagjaival. Copacabanába érve megtekinthetjük a mór stílusjegyeket is ötvöző katedrálist. Este érkezünk autóbusszal a fővárosba, La Paz-ba, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. (Magasság: 4 030-4 150-3 650 méter, szintkülönbség: 120 méter, gyalogtúra a szigeten: 1 vagy 4 óra) Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 15. nap La Paz

  A világ legmagasabban fekvő fővárosának (3400-4000m) megtekintését a környék természeti érdekességeinek felfedezésével egészíthetjük ki. Szabadprogram formájában kirándulást tehetünk a város peremére, ahonnan döbbenetes kilátásban van részünk a völgyben elterülő La Paz-szal és a háttérben magasló hófödte csúcsokkal. Vállalkozókedvűek a Tiahuanacoba és a Hold Völgyébe (Valle de la Luna) is eljuthatnak, ahol amellett, hogy a város gazdagabb negyedeit is megismerik, megcsodálhatják az erózió formálta furcsa agyagformációkat. Tiahuanacoban a kontinens legősibb romjait fedezhetjük fel, középpontban a legismertebb és legrejtelmesebb Nap-Kapuval. A közös program során a városközpont nevezetességeit tekintjük meg, melyek közül a Szent Ferenc-tér (Plaza San Francisco) és templom, a Murillo-téren (Plaza Murillo) található székesegyház és elnöki palota, a hangulatos Jaén utca (Calle Jaén) számtalan múzeumával, a Prado nevű modern főutca, a kézműves termékek indián piaca és a világ egyetlen koka múzeuma érdemel különös figyelmet. (Magasság: 3636-4000 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 16/+1. nap La Paz / Salar de Uyuni, Cementerio de Trenes, Isla de Pescado, San Juan

  2
  Aki csak az alapprogramot választották, azok a mai napon búcsút vesznek Latin-Amerikától és hazautaznak Budapestre.

  Akik a hosszabbítás mellett döntöttek, azokkal egy reggeli belső repülőjárattal Uyuni településére repülünk. Megreggelizünk, majd a túra kezdetén jeep-jeinkbe szállva indulunk a város közelében található Ipartörténeti emlékhelyet megtekinteni. Ez nem más, mint a helyi "Vonat-temető", ahol az 1900-as években használt, elrozsdásodott, szétszedett gőzmozdonyok és vasúti kocsik sokasága látható. Ez egy igazi kuriózum ezen a vidéken, egyfajta időutazás a múltba. Utunkat folytatva a világ legnagyobb só-sivataga felé vesszük az irányt, ahol első megállónk során megfigyelhetjük a helyi lakosok só kitermelését, bányászását. Majd egy eredeti "só-hotelt" látogatunk meg, ahol minden sótéglákból épült: az asztalok, székek, falak, padlók, ágyak… Ebédünket a só-sivatag közepén található szigeten, Incahuasi-n, avagy a helyiek által csak Halak-szigetének nevezett helyen fogyasztjuk el, ahol óriás kaktuszok között a sziget csúcsára felmászva gyönyörködhetünk a végtelen Salar látványában. Ebéd után San Juan felé vesszük az irányt, ahová a késő délutáni órákban érkezünk. (Magasság: 3650-3800 méter). Szállás: menedékházban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 17/+2. nap San Juan, Laguna Colorada

  2
  Reggeli után ismét autóinkba szállunk és elindulunk egy újabb izgalmas nap irányába. Kalandunkat apró színes sós tavak, lagunák partján szakítjuk meg, ahol rózsaszín flamingókat is megleshetünk, és ahol ebédünket is elfogyasztjuk. Útközben feltűnik a több mint 5800 méteres chilei vulkán, az Ollagüe,  mely végig kíséri utunkat háttérként. Túránk során megállunk, s fotószünetet tartunk a vidék legismertebb szikla képződményénél, egy „kőfánál”, az Arbol de Piedránál. Majd utunkat folytatva érünk szállásunkra, amely a Laguna Colorada partja közelében található. (Magasság: 3800-4200 méter). Szállás: menedékházban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, 6-8 ágyas szobákkal, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 18/+3. nap Laguna Colorada, Laguna Verde, Uyuni, La Paz

  2
  A mai napon nagyon korán indulunk el utolsó napi túránkra. Kora reggel a sivatagban található vulkáni utóműködéseket nyomait keressük fel, iszapfortyogók, fumarolák és gejzírek sokaságát fotózhatjuk le a Sol De Manana területén, majd a Laguna Polques hőforrás medencéiben csobbanhatunk,  több mint 4000 méteres magasságban. Autóinkkal egyre emelkedve folytatjuk utunkat a területen található két legnagyobb laguna felé. A Laguna Blanca és LagunaVerde égszínkék, tűrkíz és fehér színe elvarázsolja az embert… A tavak meglátogatása után búcsút veszünk a Salartól és elindulunk visszafelé, útközben megállunk ebédelni, s a délutáni órákban érünk vissza Uyuni településére. Elbúcsúzunk autóinktól, barátainktól, és némi pihenés után a helyi reptérre indulunk, ahonnan egy belső repülőjárattal La Pazba repülünk. (Magasság: 4350-3650-3600 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd.
 • 19/+4. nap La Paz, Tiahunaco / Chacaltaya (5395 m)

  3
  Utolsó bolíviai napunkon az elmúlt napok pörgése után lehetőség van egy lazább napra, vérmérséklet szerint. Az ősi korok iránt rajongók Tiahuanacoba is elutazhatnak, ahol a a kontinens legősibb romjait fedezhetik fel, középpontban a legismertebb és legrejtelmesebb Nap-Kapuval és a lesüllyesztett Templom ismeretlen kőarcaival. Akik extrémebb túrára vágynak, fakultatív porgram keretében lehetőségük van az eddigi út megkoronázásához egy a városhoz közeli, 5000 méter feletti csúcs meghódításával. Ők a La Pazhoz közeli Chacaltaya 5395 méteres csúcsa felé vehetik az irányt. Útközben a fővárost szegélyező, havas, 6000 méteres hegyek látványában gyönyörködhetnek és fotózkodhatnak. A menedékházhoz - 5100 méter - felérve némi pihenés után indulnak el a csúcs felé. Útközben a Huayna Potosi 6088 méteres csúcstömbje varázsolja el túrát, majd a csúcsra érve elkészítjük csúcsfotóinkat, és elfogyasztjuk jól megérdemelt csúcs-csokinkat. (táv: 3 km, szint: 400 méter fel/le, menetidő: 1-2 óra) A menedékházhoz ugyanazon az úton térnek vissza, ahonnan visszautaznak La Pazba a szállásra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 20/+5. nap La Paz

  A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható fotókat Szabadka Zsófia, Garai Gábor és Szabó Szilveszter készítették.
További képek a 2014. nyári túráról az Eupolisz Képtárban!

Út ára tartalmazza

Az út ára tartalmazza:
- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- Peruban, Bolíviában az utazást bérelt busszal, taxival, hajóval,
- 14 éjszakát szállókban, 2 és 3 ágyas meleg vizzel, angol WC-vel ellátott szobákban,
- 1 éjszakát 2-4 vagy francia ágyas nádkunyhókban a megjelölt étkezéssel,
- a Cusco környéki Inka romok kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- a Maras - Moray kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- a Rainbow Mountain kirándulást helyi túravezetővel,
- a Sillustani kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- az Uros szigeteki kirándulást, a hajóutat, a helyi és magyar túravezetőt,
- a Nap-sziget (Isla del Sol) kirándulást,
- az étkezést a programban feltüntetett módon,
- a helyi vezetők tiszteletdíját,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A túra 5-8. napján a magyar túravezető az Inka-ösvényes csoportot kíséri, ezeken a napokon helyi, angolul beszélő idegenvezető kíséri csoportot, s segít a közlekedés megszervezésében és bonyolításában Cusco és Aguas Calientes között! A 8. napon Machu Picchuban már újra együtt az egész csapat!

A kiegészítő program ára tartalmazza:
- Bolíviában reptéri transzfert,
- a Salar de Uyuni túrát az adott napi ellátással, bérelt terepjárókkal és sofőrökkel, magyar túravezetővel,
- a Salar de Uyuni túrán 2 éjszaka szállást helyi menedékházakban,
- két éjszakára a szállást La Pazban, szállóban,
- a szervezést és magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegy árát és illetékét,
- az esetleges nemzetközi repülőtéri kilépési illetéket,
- a belépőket és a fakultatív programok árát,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árait.
 
Étkezés a megjelölteken kívül önellátó.

Az út alapára nem tartalmazza az Ollaytaytambo - Aguas Calientes retúr vonatjegy, a Rainbow Mountain kirándulás és a Machu Picchu belépőjegyek árát: összesen 90.000 Ft-ot. Mivel a vonatjegyek és a belépőjegyek névre szólóak és csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre, lefoglalásuk akkor történik, amikor elértük az út indításához szükséges minimum létszámot! A jegyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára a Budapest - Lima, La Paz - Budapest útvonalon kb. 320.000 - 520.000 Ft.
A belföldi repülőjegyek várható ára a Lima - Cusco útvonalon: 40.000 - 80.000 Ft.
A belföldi repülőjegyek várható ára a hosszabbítás során, a La Paz - Salar de Uyuni útvonalon: 50.000 - 100.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

nemzetközi és belföldi repülőjáratokkal, Peruban saját, bérelt busszal, továbbá hajóval és taxival is utazunk. A Bolíviai hosszabbításon belföldi repülőjáratot, helyi turistabuszt és terepjárókat veszünk igénybe! Az autóbuszok általában modern, sőt, mondhatni meglepően komfortos járműveket jelentenek (mi alapvetően ezeket használjuk), de rövidebb szakaszokon esetleg fogunk utazni olyan - lokális közlekedésre szolgáló - járművekkel is, ami adott szituációban a legalkalmasabb, ugyanakkor némi megértést kíván (pl. riksa).

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A jelentős tengerszint feletti magasság fogja igénybe venni a szervezetünket. Egészséges szervezet ehhez idővel alkalmazkodik, de rossz közérzettel járó percei/órái/napjai mindenkinek lesznek, egyéntől függően. A túrák önmagukban könnyűek, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Szállás

Utunk során szállókban és panziókban szállunk meg. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák mind rendelkeznek saját fürdőszobával és angol WC-vel. A szobák többségében kétágyasak, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és -lehetőség szerint-korban megegyező utastársakkal. Peruban és Bolíviában a szállásokon tradicionálisan nincs a szobákban fűtőtest, hidegebb idő esetén nálunk van a hálózsákunk. A Titicaca-tavon egy éjszakát alszunk a helyi indián közösségnél az Uros-szigeteken, egyszerű totoranád kunyhóban (hálózsák mindenképpen szükséges). A Nád és Nap-sziget kivételével wi-fi elérhetőség van a szállásainkon.

A hosszabításon a Salar de Uyuni túrán helyi menedékházakban, általában 6 ágyas szobákban alszunk közös fürdőszobával és WC-vel. Hálózsák szükséges, a nagy magasságodból adódó esti lehűlések, hidegek miatt!

Terület

A térség lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. A városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem. Csak hivatalos taxiba szabad beszállni, amelyben a vezetőn kívül nem tartózkodik senki. Kedvesnek tűnő idegenektől nem szabad elfogadni sem italt, sem ételt esetleg cigarettát. A vidéki részek biztonságosnak tekinthetőek, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :) Az árak alapvetően alacsonyabbak a magyarországiaknál. Latin-Amerika katolikus, így öltözködésünkkel nem kell alkalmazkodnunk számunkra ismeretlen helyi szokásokhoz. Természetesen a templomokban itt sem illik rövid ruházatban tartózkodni. Az emberek viszonylag konzervatívak, városban a rövidnadrág nem elterjedt viselet. Ha shortot viselsz, fel kell készülnöd rá, hogy már 100 méterről mindenki átlagos amerikai turistának fog nézni, ami nem jó, mert a pénzt látja benned.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Latin Amerikában fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Legtöbbet hegyvidéki területen fogunk tartózkodni, ezért javasolt a meleg ruházat, vízálló lábbeli, természetesen az esőkabátot és az esőnadrágot sem szabad otthon hagyni. Összességében az esti hideg, hűvös, valamint esős hegyi éghajlatra és napközbeni meleg, illetve a nagy magasságból adódó erős napsütésre is kell készülnünk.

Felszerelés

Kényelmes hátizsák, túrákhoz kishátizsák (20-30 literes),meleg hálózsák -comfort 0 fok), felfújható nyakpárna, füldugó, vízálló túracipő és bakancs, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, esőnadrág, laza, szellős ruházat, meleg ruházat és aláöltözet (alsó és felső) hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra. Fejlámpa, elemek a lámpába, túrabot, napszemüveg, fényképezőbe, hálózati átalakító, szigetelő szalag, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra, szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs a zuhanyzáshoz. A szállásokon vagy a szállások környékén általában lehet mosatni, így nincs szükség kétheti váltás ruházatra!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Sárgaláz elleni oltás kötelező! A határátlépéskor elkérik, elkérhetik az ezt igazoló nemzetközi oltásikönyvet. Ennek hiányában megtagadhatják a belépést Bolíviába és Peruba is!

Javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t ,és hastífusz oltást is, mert sajnos ez még itthon is jól jöhet! Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím:Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964, nyitva: hétfő-csütörtök 9-12 h). A malária, sárgaláz esélye az általunk bejárt területen kicsi, a védekezési lehetőségekkel kapcsolatban - a gyógyszerek mellékhatásai miatt - érdemes konzultálni szakorvossal. Alapvetően a szúnyogok ellen kell védenünk magunkat, s akkor nem történhet baj! Az egészségügyi helyzet alapvetően jó, de az ivóvíz már legtöbb helyen problémás, így a palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. A vásárolt zöldséget, gyümölcsöt meg kell mosni. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat! Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasmenés elleni szerek, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Érdemes természetesen itthonról is nem romló ételeket hoznod (energiaszeletek,szőlőcukor a túrára) de felesleges az utazás teljes időtartamára felkészülni belőlük, inkább a repülőútra (az Európán belüli járatokon szinte már sehol nem szolgálnak fel ennivalót) és az esetleges tartalék elemózsiára koncentrálj. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Emellett az éttermekben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Dél-Amerikában olcsóak a mindenféle déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Peruban a Sol (1 Sol ~ 90Ft) a helyi fizetőeszköz, Bolíviában a Boliviano (1 Boliviano ~ 32Ft). USD-t érdemes magunkkal vinni 20-50-100-as címletekben. Az is előfordul, hogy eleve dollárban adják meg az árakat. Fontos azonban, hogy a térségben az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják, ezért teljesen épp, új generációs bankjegyeket hozzatok magatokkal! Erre a váltásnál, ha egy mód van rá fordítsunk figyelmet! A pénzváltás városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség a nagyobb városokban, ahol leginkább a VISA terjedt el, de a Mastercard is sok helyen használható. Az Euro és utazási csekk kivitele nem javasolt, mert ugyan lehetséges a váltásuk, de körülményes, vagy nem minden helyen lehetséges, ahol dollárt amúgy váltanak és az árfolyam sem mindig kedvező.

Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején. Javasolt összeg kb. 350-600 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint kb. 350 - 500 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A nemzetközi ISIC diákigazolvány tulajdonosai több helyen is kedvezményekre számíthatnak.

Tájékoztató árak:

- Lima, San Francisco Zárda: 15 Sol
- Lima, Arany Múzeum: 33 Sol
- Lima, Larco Herrera Múzeum: 30 Sol
- Cusco, turista belépők (felnőtt/diákigazolvánnyal): 130/70 Sol
- Maras - sólepárló belépőjegy: 10 Sol
- Aguas Calientes, termálfürdő: 15 Sol
- Machu Picchu busz lefelé ( opcionális): 12 usd
- Nap-sziget belépő: 20 Boliviano
- nemzetközi repülőtéri kilépési illeték: 25 USD (La Paz)
- borravaló a buszvezetőknek, helyi vezetőknek: egyéni döntés alapján: 20-40 Sol

- hozzávetőleges főétel ár Peru: 20-50 Sol között
- hozzávetőleges főétel ár Boliviában: 50-100 boliviano között

Hosszabbítás esetén:
- Chacaltaya fakultatív kirándulás belépővel: 30 USD
- Isla del Pescados belépő: 30 boliviánó
- Eduardo Avaroa Nemzeti Park belépő/ Laguna Colorada: 150 boliviánó
- Porques ( helyi ) termálfürdő belépő: 6 boliviano
- borravaló a terepjáró vezetőknek egyéni döntés alapján: 30-50 boliviano

Vám

Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból. A határátkelés során egészségügyi okokból elkobozhatják a gyümölcsöket, friss zöldséget, magvakat tartalmazó élelmiszereket és akár művészeti tárgyakat. Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak 12 hónapig érvényes útlevél szükséges. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani. A repülőn ill. határátlépéskor határ- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a tisztviselőknek át kell adni, a nálunk maradt szelvényt pedig az utazás végéig meg kell őrizni.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes, amibe 4 napra szükséges felszerelés is belefér), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre! Néhány alkalommal a nagy csomagjainkat a bázisszállásokon hagyjuk, és csak a 2 napra szükséges kis csomagokkal utazunk. (pl. Uros-siget, Nap-sziget)

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni. Néhány alkalommal a nagy csomagjainkat a bázisszállásokon hagyjuk, és csak a 2 napra szükséges kis csomagokkal utazunk.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
alapprogram:
Air & Cruise Outdoor: 27.360 Ft/fő

alap- és kiegészítő program:
Air & Cruise Outdoor: 34.200 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

alapprogram:
Storno Basic: 24.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 19.960 Ft/fő  (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

alap- és kiegészítő program: 
Storno Kombi: 26.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Teréz

Remekül!
A csúcs a Nádszigeti szülinap volt, amit az irodának is köszönök,de a fő érdem ott is Gáboré!

Anita

Életre szóló élmény. Már az út közben is javasoltam a barátaimnak, hogy ezt látniuk kell!

Bálint

Eletem utazasa volt, amire 25 eve vartam. Minden momentuma varakozason feluli elmenyeket hozott. Ez nagy mertekben koszonheto a szervezesnek es a turavezeto szemelyenek.

Dezső

"A cél nyilvánvalóan az volt, hogy ebből a földrajzi térségből az utazó egy „reprezentatív mintát” vehessen. Ez megítélésem szerint – figyelembe véve az időkorlátokat is – optimálisan sikerült.  A határátkelések kötelező adminisztrációját is hozzá számítva várakozási veszteség nem volt.  A felkészítés a procedúrákra a túravezető rutinját dicséri. A Bolivia-Chile opció szerencsés választás volt. Garai Gábor egy kitűnő személyiség. Segítőkészsége az első pillanattól kezdődően egyértelműen jól érzékelhető volt. Helyismerete, történelmi tájékozottsága tökéletesen meggyőző. Nagy készséggel koordinálta a különböző igényeket. Más túrán is szívesen utaznék Vele. Az út minden tekintetben maradandó élmény. Ennek megfelelően megfelelt az elvárásaimnak."

Gábor

"Nekem minden nagyon tetszett, néha kicsit soknak tűntek a programok, de mindig volt idő regenerálódni. Garai Gáborról azt tudom elmondani, hogy nagyon felkészült, Perut és Dél-Amerikát alaposan ismerő túravezető, aki nagyon jó kapcsolatban van a helyi emberekkel, munkatársakkal. Segítőkész, toleráns, akinél az első szempont az, hogy a csoport jól érezze magát, és mindent megtesz ezért. Néha egy kicsit elfárad, de ez a csoportért viselt felelősség-érzete miatt van. Részemről csak pozitívan tudok nyilatkozni róla. Vegyesek az érzéseim ezen utazás után. Egyrészt boldog vagyok, hogy eljuthattam Dél Amerikába, láthattam csodálatos helyeket (Machu Picchu, Titicaca tó, Atacama sivatag, és még hosszú a lista), megtapasztalhattam ezt a kontinenst is, másrészt nem éreztem magam komfortosan ezekben az országokban. Ez elsősorban a közbiztonság, illetve annak hiánya miatt lehetett, de szerencsére nem ért minket semmilyen atrocitás az út során. Nekem az út csúcspontja az Ica város melletti sivatag illetve oázis volt. Ami nagy csalódást okozott, az a Nazca vonalak, illetve a repülőút felettük. Ha megkérdeznék, hogy visszamennék-e, a válaszom: NEM. Hogy ajánlanám-e ezt az utat másnak, a válaszom: IGEN, mindenképpen! Részemről köszönöm a lehetőséget!"

Gábor

"Eddig magamnak és barátaimnak szerveztem többhetes túrákat, így pontosan tudom mennyi felkészülést, és a túravezetőtől milyen sok erőfeszítést kíván egy ilyen utazás. Kíváncsian vártam, milyen lesz kívülről figyelni az eseményeket, csak utasnak lenni (elég kritikus tudok lenni…), de nagyon jól éreztem magam. Azt hiszem a lehető legtöbbet kihoztátok a rendelkezésre álló időkeretből: hegyek, sivatag, tengerpart, inka kultúra. Nincs hiányérzetem, talán előhosszabításnak pár nap Iquitos-i esőerdő látogatást belevennék a programba. Mi tuti mentünk volna. Sokat túrázom, így maga a túra nekem nem volt megerőltető. Kellemes séták, szép helyeken. Ennyi pont elég volt, többre nem vágytam, ha már az ember eljut ilyen messzire, akkor inkább minél több dolgot szeretne megnézni, nem egy helyben koptatni a lábát. Garai Gábor nagyon jól vezette a túrát! Maximálisan elégedett vagyok vele, szervezettség, kommunikáció, helyismeret, találékonyság, segítőkészség terén is a toppon volt. Az ő személye miatt fontolóra vettem, hogy jövőre – a már régen tervezett Afrika helyett – az általa vezetett patagóniai utazásotokra menjek. "Ha unod az ipari turizmust”?! Ehhez a szlogenhez én sokkal színvonaltalanabb szállásokat kapcsoltam, meglepett milyen jó helyeken laktunk. Színvonal tekintetében külön kiemelném az oázist és Cuscot, különlegességében és élményben a Nap-szigetet, illetve a nád szigetet. Örülök, hogy nem nekem kellett megszerveznem, illetve küzdenem a helyiekkel és mégis az elvárt élménnyel gazdagodhattam."

Éva

"Nagyon jó volt a program összeállítása, a pihenőnapok nagyon jól voltak időzítve.  Az egyes programokról is csak jót tudok mondani. A túrázások is nagyon jók voltak. Sok volt köztük a fakultatív, ami azért volt jó mert azok számára, akik tudták magukról, hogy nem bírják fizikailag a nagyobb túrákat, volt alternatív program. Így nem hátráltatták azokat, akik a túrázást választották. Szerintem megfelelőek voltak a távolságok és a szintkülönbségek. Garai Gábor túravezetővel nagyon meg voltam elégedve. Talpraesett, jó helyismerettel rendelkezik, a bonyolult szituációkat nagyon jól kezeli. Utunk során belefutottunk egy blokádba, amin végül nem sikerült túljutnunk aznap este. Emiatt hirtelen kellett megfelelő szállást találnia 17 főre, az éjszaka közepén. Körülbelül 10 perc alatt lett mindenkinek szállodai szobája. Rengeteg információt kaptunk a látnivalókról, mindig mindenről időben tájékoztatott minket, és a történeteivel vidám hangulatot teremtett. Legközelebb is szívesen utaznék vele és másnak is ajánlom, mert nagyon jó túravezető. A szállás mindenhol jó volt. Az elvárásaimnak tökéletesen megfelelt. Voltak kiemelkedően jók: Oázis, Cusco. Nagyon jól éreztem magam. A táj lenyűgöző, a programok fantasztikusak voltak.  A társaság is jó volt, mindenki betartotta az időpontokat (indulás, gyülekező, stb.), nem voltak nézeteltérések. Nehéz lenne egy legnagyobb élményt kiemelni. Nekem legalább 6 legnagyobb élményem van. Nap-szigeten a naplemente, Machupicchu, Homokdeszkázás és Buggyizás a sivatagban, a gyönyörű vulkánok, fürdés a Csendes-óceánban, Nád-sziget és még sorolhatnám. Szívesen ajánlom bárkinek ezt az utazást."

Ági

"Lassan már két hete, hogy visszajöttünk Peruból. Rám -- és az emailekből ítélve a többiekre is -- igaz, ami a Gárdonyi sírján olvasható: csak a teste! Mert lélekben még mindig az Andokban kalandozom, a csodás helyeket idézem fel, és egyáltalán: folyton eszembe jutnak képek, helyek, élmények. Nem sietek visszazökkenni a mindennapokba. :-) Szeretném Nektek megköszönni a remek szervezést és a kiváló programot. Folyton úton voltunk, rengeteget láttunk, sok-sok élménnyel gazdagodtunk és fantasztikus 15 napot töltöttünk Peruban. Ehhez nagyban hozzájárult Gábor is, aki kiváló szervező, nagyszerű túravezető, és aki szívvel-lélekkel gondoskodott arról, hogy minden zökkenőmentesen menjen, minél többet megismerjünk az országból, a kultúrából és remekül érezzük magunkat!"

Szeki

"Ennek a 3 hét csodának most sokáig erőt kell adnia a hétköznapokhoz! Au út bővítése a chilei Nemzeti Parkkal telitalálat volt! Feltétlenül a legkiemelkedőbb élmények közé tartozott és tovább növelte az út sokszínűségét. Az előttem írók felsorolását a legszebb pillanatokat illetően nem akarom megismételni. Nem feltétlenül a legjobban várt úticélok voltak a legmeghatóbbak számomra. Az útvonal összeállítása szerintem nagyon szerencsés volt ( a magasság fokozatos emelkedése miatt is), de nekem az is tetszett, hogy a Machu Picchu-ra nem kellett sokáig várni! A Lima-Cusco repülőút az Andok csúcsaival karnyújtásnyira szintén nem-mindennapi élmény volt. Areqipa-ban a kicsit több szabadidőt élveztem nagyon, amit kihasználtam egy 3 órás nagyon érdekes város körüli kirándulásra. Láttam például egy Eiffel tervezte elképesztően hosszú /és keskeny/ völgyhidat is az 1860-as évekből. Cuscóban viszont hiányzott még minimum 1/2 nap, mivel az is egy szuper hangulatot árasztó város. Mindez azért sikerült szerintem ilyen tökéletesen, mert a János alapos és körültekintő szervezőmunkát végzett, mi utasok mindannyian lelkesen egyet akartunk, plusz szerencsénk is volt."

Zsuzsa és Árpi

"Az első megdöbbentő élményem - ha figyelmen kivül hagyjuk, hogy Cuzco nagyon tetszett - a Machu Picchu, majd az, hogy ezt az élményt még lehetett fokozni azzal, hogy felmásztunk a Vaina Picchu-ra és onnan néztünk le a romvárosra, meg az alattunk rohanó, fentről már cérnavékony, néma folyóra. Hihetetlen, sokkolóan fennséges látvány volt!!  Lenyűgöző volt annak az egyetlen pánsípnak a dallama, ami belengte a Pisac feletti romokat, még most is megborzongok, ha rágondolok! Azt hiszem, ez egy szokásos keddi perui napon volt!  Szintén nagy élményem a Titicaca-tó, az úszó szigetekkel, a szállásunk a nap szigetén, ahol a teraszon teázgatva gusztustalan giccses naplementét kellett végignézni. Nagyon élveztem a másnapi túránkat is végig a sziget gerincén.Szédületes volt az egész, fent csak egy-két példát ragadtam ki,...aki megengedheti magának..menjen el!!...MINDENKÉPP!!"

Anna

"Ki kalandra és változatosságra vágyik, annak mindenképpen ajánlom. Unalom és egyhangúság biztos, hogy nem fenyeget senkit. Életem legnagyobb élménye volt mikor fent ültünk a Wayna Pichun és lenéztem a Machu Picchu napsütötte romjaira. Soha nem látott gyümölcsök kavalkádja várt minket Cuzco-ban és Arica-ban. Bár ugy indultunk neki, hogy a többség nem ismerte egymást, mire leszálltunk Limában már egy összeszokott szuper csapat várta a nagy kalandot."

József

"1. Szervezés: Az időben megkapott tájékoztatás volt a jellemző. Jó, hogy volt választási lehetőség a repülési lehetőségek közül. Az e-mailban kapott információk fontosak és lényegretörőek voltak. A honlap is pontos képet festett a várható szépségekről de az esetlegesen felmerülő nehézségekről is.
 2. Útvonal, program: Bőséges, gazdag, különleges ........ Jó volt, hogy a "szokványos" látványosságok mellett sokszor bepillantattunk az ottélők mindennapjaiba. János elbeszélései áltai is pontosabbak lettek ismereteink a helyi viszonyokról és a helyiek életéről. A gyalogtúrák nagyon tetszettek. A termálfürdő és a huacachinero-i oázis a sivatagi autózással és a "sandboard"-ozással különös színfolt volt számomra.
 3. Vezetés: János helyismerete kiváló. János és Zsolt türelme és problémamegoldó képessége több felmerülő nehézségen átsegítette a társaságot. A fakultatív programok árait talán pontosabban és részletesebben kellene elmondani, különösen olyan esetekben amikor több részből tevődik össze a költség (pl.: útiköltség + túravezetési díj + belépő ára + helyi adó).
 4. Szállások: Jók voltak. (Igazság szerint én rosszabbakra számítottam!)
 5. Csoport: Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük!!!"

Nóra

"Az ember gyakran álmodozik arról, milyen jó lenne visszacsöppenni a múltba, s látni, hogyan éltek egy-egy távoli ország népei. Ezért egészen különös érzés, amikor egy kis úszó szigeten az álom valóra válhat a kecsuák földjén, Latin-Amerikában. Színes népviseletbe öltöztetve, eredeti indián ételt kóstolunk, s a tábortűz mellett együtt daloljuk az ajmarai és kecsuán lányokkal a magyar illetve az összetartozásunkat szimbolizáló nemzetközi nótákat. Nádsátakrakban alszunk, s másnap halászunk, vadászunk. Aztán az inkák nyomán felkapaszkodunk Macchu Picchura és Wayna Picchura, hogy a lélegzetelállító panorámát csodáljuk remegő lábbal az Öreg- illetve a Fiatal-hegy tetejéről. Utazunk vonaton, hajón, motorcsónakon, kis repülőn, hogy bejárjuk az inka birodalom máig is rejtélyes maradványait. Megcsodáljuk a Nasca-vonalakat, s a világ egyetlen vörös homokos tengerpartját. Rácsodálkozunk a híres chílei hegy havas csúcsának tövében élő vizikacsákra, ellátogatunk picike falvakba, fővárosokba, megismerkedünk számunkra idegen kultúrákka, láthatunk lámákat, alpakkákat és vikunyákat. Versenyt futhatunk a széllel homokdűnéken, s napozhatunk a sivatag oázisának fürdőmedencéjében. Három hét színes és változatos, rendkívül gazdag programját kínálja az EUPOLISZ. Velük igazán valóra válik, amit mi megálmodtunk. Köszönjük."

Magdi

"Hajrá EUPOLISZ, az élethez! A jó kalandozáshoz szerencse is szükséges (nekünk ez sok tekintetben megvolt a túra során). További sikereket! Köszönöm a kalandokat, amelyek életre szólóak!"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.