Bejelentkezés

Peru, Bolívia: Inka-ösvény (Salar de Uyuni)

Az Andok hegyei közt az Inka-ösvényen keresztül Machu Picchuig és a Titicaca-tóig. La Pazból a Salar de Uyuni színes lagúnáihoz. Peru és Bolívia legjava!

Dél-Amerika nyugati felének különös varázsát az indián kultúrák máig tartó hatása és az Andok hatalmas hegyláncai között élő emberek latin mentalitása teremti meg. Több, mint egy évtizede járunk már a régióba, de friss programunkban Peru és Bolívia talán legizgalmasabb látnivalóit sikerült most egy láncra fűznünk. Az inkák elképesztő remekműve, a Machu Picchu a hozzá vezető Inka ösvénnyel, a hatalmas Titicaca-tó, az ott élő, s sajnos egyre fogyatkozó Uro indiánközösséggel, a hajdani Inka Birodalom fővárosa, Cusco inka falakra épült koloniális épületei és terei az elmaradhatatlan, kiülős, bámészkodásra csábító teraszaival csupán a leghíresebbek a megannyi látnivaló közül, csak a "jéghegy csúcsa", hiszen utazásunk számtalan egyéb érdekességet is érint. Az Andok hegyláncai között élő kecsua és aymara indiánok máig élő kultúrája, történelme, ősi birodalmuk hatalmas romjai, s hagyományai teremtik meg az utazásunk kereteit.

Tarts velünk a hófödte hegycsúcsok közé, túrázz velünk az Inka-ösvényen Machu Picchu misztikus romvárosáig, hajózzunk át a Titicaca-tó úszó nádszigeteire, tegyünk egy látványos túrát a Nap-szigeten, majd Peru túránk hosszabbításaként fedezd fel Bolíviában a színpompás tengerszemek és tavak világát, gyere el Velünk a világ legnagyobb Sós-sivataga, a Salar de Uyuni sómezőire, lagunáinak és iszapfortyogóinak partjára, csodáld meg azt az elképesztő színvilágot, melynek háttérképét az Andok havas vulkánjai adják. Utazz velünk e régmúlt kultúrában és gyönyörködj az Andok világában!

Időpontok

 • 2024. május 23
  → június 05.
Fontos! Kérjük, figyelmesen olvasd el az alábbiakat! Az Inka-ösvényre a helyi rendelkezések, szabályok szerint csak meghatározott számú túrázó léphet be egy adott napon! Mivel az engedélyek kiadása fizetési sorrendben történik (a világ minden tájáról jelentkező túrázók részére), ezért nagyon fontos, hogy időben jelentkezz a túrára. A programra való jelentkezéssel, és befizetéssel egy időben kérünk, hogy az útleveled fényképes oldaláról adj le egy példányt! Az útlevélszámot a jelentkezés után már nem lehet megváltoztatni, mivel az Inka-ösvényre kiadott jelentkezés névhez és útlevélszámhoz kötött. Ha mégis szeretnél új útlevelet készíttetni, akkor kérünk, hogy még a jelentkezés előtt tedd meg! Jelentkezésed az Inka-ösvényre akkor válik érvényessé, ha a helyi partnerünk visszaigazolta azt, és erről az irodánk értesítést küldött a részedre.

Az út alapára nem tartalmazza az Inka-ösvény engedélyének árát: összesen 450.000 Ft-ot. Mivel az engedélyek csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre, lefoglalásuk akkor történik, amikor elértük az út indításához szükséges minimum létszámot! Az engedélyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor az engedélyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

Hosszabbítási lehetőség
a Peru - Bolívia alapprogram után! Két országot érintő utunkat meghosszabbíthatod egy látványos utazással Bolívia talán leghíresebb látnivalójához, a Salar de Uyuni színes lagúnáihoz! A kiegészítő program felára 199.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 4 nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. május 23-án indul Limából és 2024. június 9-én ér véget La Pazban. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Lima

  Érkezés Limába és találkozás a szállodában, ahonnan utunk indul. A repülési menetrendektől függően lehetőség szerint összevárjuk egymást már a repülőtéren, a repülőjegyek ismeretében ezt az utazás előtt egyeztetjük. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Lima, Cusco (Unesco világörökség)

  A mai napon majd egy órás repülőút után érkezünk meg a 3310 méter magasan fekvő, 300 000 lakosú városba, Cuscóba. Programunk során megtekinthetjük a spanyol hagyaték legszebbjeit, a Plaza de Armas nevű főteret és az itt látható katedrálist, illetve még számtalan szép gyarmati épületet, templomot. Az 1100-ban alapított város inka múltjának megismeréséhez Cusco határán kívül kell mennünk, a város környéki romok megtekintésével bepillantást nyerhetünk az ősi inka építészet rejtelmeibe. Utunk során Tambo Machayba, az „Inka fürdőjéhez” és Puca Pucarahoz, a Vörös Erődhöz látogatunk. Legvégül a völgyben helyet foglaló településre csodálatos kilátást nyújtó Sacsayhuaman romjai között kalandozunk... Este az egyik hangulatos vendéglőben fogyasztjuk el vacsoránkat. (Magasság: tengerszint-3 310-3 820-3 310 méter) Szállás: szálloda, ahol két éjszakát töltünk el, ellátás: reggeli/repülőgépen: snack.
 • 3. nap Cusco

  2
  Ma tovább ismrekedünk Cuscóval. Tegnap már végigjártuk a legfőbb nevezetességeket, ma szabadprogram keretében bóklászhatunk ebben a hangulatos városkában, ahol mindig akad valami újabb felfedezni való szeglet, de a már ismert terek, templomok is újabb és újabb arcukat mutatják egy visszatérés alkalmával. Dél-Amerika egyik leghangulatosabb városa kétségtelenül megunhatatlan. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Cusco, Ollantaytambo, Inka-ösvény, Wayllabamba

  3
  Korán reggel indulunk el Cuscoból a Szent-völgy irányába, Ollantaytambo településére. Rövid utazás után nekivágunk Latin-Amerika és Peru legismertebb túraösvényének, a Camino Inca-nak. Az ösvény a Inka Birodalom valamikori úthálózatának legismertebb része. Az ösvény kezdetén keresztezzük az Urubamba folyót, majd fokozatosan emelkedve, szünetekkel tarkítva érünk el az aznap esti szálláshelyünkre, a 2750 méteren található Wayllabamba táborhelyre, ahol már várnak minket a teherhordók vacsorával és az előkészített táborhellyel, sátrakkal. Útközben csodálatos kilátás nyílik a keleti Kordillerak legimpozánsabb hegycsúcsára, az 5850 méter magas, havas Veronica csúcsra. Túránk során érintjük, meglátogatjuk az ősi inka rom,  Llactapata régészeti komplexumát is. (Magasság: 3310-3160-2300-2750 méter, Távolság: 12 km, Szint: 400 méter fel). Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 5. nap Wayllabamba, Warmiwañusca, Pacaymayo

  4
  Reggeli után indulunk tovább az ösvény legnehezebb szakaszán a Halott Asszony Hágója, Warmiwañusca felé. A hágó felé fokozatosan emelkedünk a völgyben, hiszen ide felérve érjük el túránk legmagasabb pontját 4198 méteren. A hágóból gyönyörű kilátás nyílik az egész területre. Ebéd után ereszkedéssel folytatjuk utunkat a következő táborhelyünk, a festői Pacaymayo folyó partján található táborhelyünk felé, ahol sátraink előtt pihenjük ki a mai túra nehézségeit. (Magasság: 2750-4198-3630 méter, Táv:11 km; Szint: 1200 méter fel, 700 méter le). Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 6. nap Pacaymayo, Runku Rakay, Sayacmarca, Winay Wayna

  4
  Reggeli indulás után túránk második legnehezebb szakasza kezdődik, hiszen folyamatos emelkedés során érjük el a 3998 méter magas Runku Rakay hágóját. A hágó előtt még egy rövid megálló során megismerkedünk az 1915-ben felfedezett kör alakú inka rommal, Runku Rakay építményével. A hágóba felérve jó idő esetén láthatjuk a havas Kordillera Vilcabamba vonulatait, hegycsúcsait. Túránkat folytatva elhaladunk Sayacmarca inka romjai mellett, és az inkák által kiépített ösvényen egy alagúton áthaladva érünk a 3650 méteren található másik fontos inka romhoz, Puya Patamarkahoz, ahol hosszabb pihenés keretében fogyasztjuk el ebédünket. Ebéd után folytatva utunkat, fokozatosan ereszkedve, inka lépcsőkön haladva, vízesések mellett, orchideákban és esetlegesen felbukkanó kolibrikben gyönyörködve érünk el a következő táborhelyünkig, az 1941-ben a magyar Fejős Pál által vezetett expedíció által felfedezett Ékszerdobozhoz, Winay Wayna romjaihoz. (Magasság: 3630-3996-2640 méter; Táv:16 km; Szint: 550 méter fel, 1400 méter le). Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 7. nap Winay Wayna, Inti Punku, Machu Picchu, Aquas Calientes

  Korai reggeli után elbúcsúzunk barátainktól és elindulunk a világ egyik legmisztikusabb romvárosa felé, az „Elveszett Város” irányába. A felkelő nap fényeiben érjük el a Nap-kaput (Inti Punkut), ahonnan a világ egyik legszebb romvárosát látjuk meg. Rövid fotószünet után kikövezett inkaúton, ösvényen érjük el Machu Picchut. A romvárosba érve először idegenvezetőnk segítségével kalandozzuk be a leghíresebb Inka város épületeinek egy részét és megismerjük történelmét. Aki még több időt szeretne itt eltölteni, további útvonalakra érvényes belépőt vásárolhat, a mindenkori elérhetőségtől függően. Aguas Calientesbe busszal ereszkedünk le, ahol a városka termálfürdőjében vagy a számtalan kisvendéglő egyikében pihenhetünk. (Magasság: 2640-2700-2400-1900 méter; Táv: 6 km; Szint: 100 méter fel, 250 méter le (Machu Picchu-ig). Szállás: szálló, ahol egy éjszakát alszunk, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Aguas Calientes, Ollantaytambo, Chinchero, Cusco

  Kora reggel vonattal utazunk Aquas Calientesből Ollantaytambóba, ahol a város határán belül található romokat nézzük meg. Innen busszal indulunk Cuscóba az ősi inka település, Chinchero érintésével. A régi templom megtekintése után a templom mellett található inka teraszokon teszünk rövid sétát, majd utunkat folytatva délután érkezünk Cuscoba, ahol a nap hátralévő részét mindenki ízlésének megfelelően szabadon töltheti el. (Magasság: 1900-2800-3800-3310 méter). Szállás: szálló, ahol egy éjszkát töltünk el, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Cusco, Puno

  Egész napos hangulatos autóbuszos utazással, hófödte csúcsok közt haladunk Puno városa felé. Az út során elénk táruló földeken állattartásból, földművelésből élő közösségeket láthatunk. Rövid megállóink során először Andahuaylillas városában található - a helyiek által csak Amerika Sixtus-i kápolnájának nevezett - templomot látogatjuk meg, majd a La Raya hágót elérve, utunk legmagasabb pontján tartunk fotószünetet. Itt egy hegyi piacot látogatunk meg, ahol népviseletbe öltözött kecsua indiánok árusítják termékeiket. Este a Titicaca-tó látványa fogad bennünket. Miután elhelyezkedünk szállásunkon, ahol egy éjszakát töltünk el, rövid felfedező útra indulunk és megvacsorázunk. (Magasság: 3310-4340-3825 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Puno, Sillustani-romok, Titicaca-tó, Uros-szigetek

  Puno nem tartozik a legszebb perui városok közé, pedig az utóbbi időben mindent megtettek, hogy a települést vonzóbbá tegyék a látogatók számára. Sokat nem időzünk tehát itt, első utunk az Umayo-tóhoz vezet, ahol egy nagyon különleges temetkezési helyet, a Sillustani-t látogatjuk meg. Útközben káprázatos kilátásban lesz részünk először a városra, majd magára a Titicaca-tóra. Délután a Titicaca-tavon úszó Uros-szigetekre hajózunk, ahol az elkövetkező napon az ajmara indiánok vendégszeretét élvezzük. Bepillantást nyerhetünk olyan részletekbe, amelyekkel a turisták zöme sosem találkozik. Csoportunk minden tagja a sziget nádkunyhóiban foglalja el szállását. Szigetünk megismerése után egy rövid hajózásra, evezésre indulunk. Vacsorázunk, majd tábortüzet gyújtunk és éneklünk, táncolunk. (Magasság: 3820-4100-3820 méter) Szállás: tradicionális szálláson, nádkunyhókban az úszó szigeten, ellátás: reggeli, vacsora a Nád-szigeten.
 • 11. nap Uros-szigetek, Puno, Copacabana, Isla del Sol (Bolivia)

  Közös reggelit követően, visszautazunk Punoba, majd rövid pihenő után autóbusszal Bolíviába indulunk. Kétszáz méteres gyalogos kirándulással kelünk át a határon, ami látványban két falusi házat idéz. Csodálatos panorámával tárul viszont elénk a Titicaca-tó. Utunk során apró felföldi közösségek mellett haladunk el, majd Copacabana településén ismét hajóra szállunk, hogy a Nap-szigetre utazzunk, ahol rusztikus szállásunkra a híres inka lépcső és forrás mentén jutunk el. A szigeten még este rövid sétát tehetünk, megfigyelhetjük a bolíviai ajmara indiánok hagyományos életét, akik nagyrészt még mindig népviseletet hordanak, állattartással és parcellás földműveléssel foglalkoznak. Közös vacsoránkat szállásunkon, a tóra néző vendéglőben fogyasztjuk el. (Magasság: 3825-4030 méter, szintkülönbség: 205 méter, gyalogtúra a szállásig: 1 óra). Szállás: magánszálláson, családi panzióban, ahol egy éjszakát töltünk el, ellátás: reggeli.
 • 12. nap Isla del Sol, La Paz

  3
  A Titicaca-tó közepén, a havas csúcsokkal körülvett szigeten ébredünk. Félnapos kirándulásra indulunk a sziget északi részére, ahol a legendás inka templomot, a Chincana-komplexumot és a Titi Kharka nevű „Pumakövet” ismerjük meg. Itt a monda szerint a vízözön és a sötétség korszaka után először szórta szét sugarait a nap, és később az első inka uralkodópár, Manko Kapak és Mama Okljó emelkedtek ki a tó vizéből. A kirándulás során csodálatos kilátás nyílik a Hold-szigetre és a szemben lévő öblökre. Ezután Challapampa tengerpartra emlékeztető kikötőjébe ereszkedünk le, ahonnan hajóval jutunk vissza Copacabana településre. Rövid pihenés után indulunk a fővárosba, La Paz-ba, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. (Magasság: 4030-4150-3650 méter, szintkülönbség: 120 méter, gyalogtúra a szigeten: 1 vagy 4 óra) Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 13. nap La Paz

  A világ legmagasabban fekvő fővárosának (3400-4000m) megtekintését a környék természeti érdekességeinek felfedezésével egészíthetjük ki. Szabadoprogram keretében a városközpont nevezetességeit tekinthetjük meg, melyek közül a Szent Ferenc-tér (Plaza San Francisco) és templom, a Murillo-téren (Plaza Murillo) található székesegyház és elnöki palota, a hangulatos Jaén utca (Calle Jaén) számtalan múzeumával, a Prado nevű modern főutca, a kézműves termékek indián piaca és a világ egyetlen koka múzeuma érdemel különös figyelmet. Délután kirándulást tehetünk a város peremére a modern felvonók segítségével, ahonnan döbbenetes kilátásban van, részünk a völgyben elterülő La Paz-szal és a háttérben magasló hófödte csúcsokkal. A vállalkozókedvűek a Hold Völgyébe (Valle de la Luna) is eljuthatnak, ahol amellett, hogy a város gazdagabb negyedeit is megismerik, megcsodálhatják az erózió formálta furcsa agyagformációkat.. (Magasság: 3636-4000 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 14/+0. nap La Paz / Salar de Uyuni, Cementerio de Trenes, Isla de Pescado, San Juan

  2
  Aki csak az alapprogramot választották, azok a mai napon búcsút vesznek Latin-Amerikától és hazautaznak Budapestre.

  Akik a hosszabbítás mellett döntöttek, azokkal egy reggeli belső repülőjárattal Uyuni településére repülünk. Megreggelizünk, majd a túra kezdetén jeep-jeinkbe szállva indulunk a város közelében található Ipartörténeti emlékhelyet megtekinteni. Ez nem más, mint a helyi "Vonat-temető", ahol az 1900-as években használt, elrozsdásodott, szétszedett gőzmozdonyok és vasúti kocsik sokasága látható. Ez egy igazi kuriózum ezen a vidéken, egyfajta időutazás a múltba. Utunkat folytatva a világ legnagyobb só-sivataga felé vesszük az irányt, ahol első megállónk során megfigyelhetjük a helyi lakosok só kitermelését, bányászását. Majd egy eredeti "só-hotelt" látogatunk meg, ahol minden sótéglákból épült: az asztalok, székek, falak, padlók, ágyak… Következő állomásunk Incahuasi, ahol óriás kaktuszok között a sziget csúcsára felmászva gyönyörködhetünk a végtelen Salar látványában. Ebéd után San Juan felé vesszük az irányt, szállásunkra a késő délutáni órákban érkezünk. (Magasság: 3650-3800 méter). Szállás: menedékházban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 15/+1. nap San Juan, Laguna Colorada

  2
  Reggeli után ismét autóinkba szállunk és elindulunk egy újabb izgalmas nap irányába. Kalandunkat apró színes sós tavak, lagunák partján szakítjuk meg, ahol rózsaszín flamingókat is megleshetünk, és ahol ebédünket is elfogyasztjuk. Útközben feltűnik a több mint 5800 méteres chilei vulkán, az Ollagüe,  mely végig kíséri utunkat háttérként. Túránk során megállunk, s fotószünetet tartunk a vidék legismertebb szikla képződményénél, egy „kőfánál”, az Arbol de Piedránál. Majd utunkat folytatva érünk szállásunkra, amely a Laguna Colorada partja közelében található. (Magasság: 3800-4200 méter). Szállás: menedékházban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, 6-8 ágyas szobákkal, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 16/+2. nap Laguna Colorada, Laguna Verde, Uyuni, La Paz

  2
  A mai napon nagyon korán indulunk el utolsó napi túránkra. Kora reggel a sivatagban található vulkáni utóműködések nyomait keressük fel, iszapfortyogók, fumarolák sokaságát fotózhatjuk le a Sol De Manana területén, majd a Laguna Polques hőforrás medencéiben csobbanhatunk,  több mint 4000 méteres magasságban. Autóinkkal egyre emelkedve folytatjuk utunkat a területen található két legnagyobb laguna felé. A Laguna Blanca és LagunaVerde égszínkék, tűrkíz és fehér színe elvarázsolja az embert… A tavak meglátogatása után búcsút veszünk a Salartól és elindulunk visszafelé, útközben megállunk ebédelni, s a délutáni órákban érünk vissza Uyuni településére, ahol elbúcsúzunk autóinktól, barátainktól, és némi pihenés után a helyi reptérre indulunk, ahonnan egy belső repülőjárattal La Pazba repülünk. (Magasság: 4350-3650-3600 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd.
 • 17/+3. nap La Paz / Chacaltaya (5395 m)

  3
  Utolsó bolíviai napunkon az elmúlt napok pörgése után lehetőség van egy lazább napra. Akik egy aktívabb napra vágynak, azoknak fakultatív program keretében lehetőségük van az eddigi út megkoronázásához egy a városhoz közeli, 5000 méter feletti csúcs meghódításával. Ők a La Pazhoz közeli Chacaltaya 5395 méteres csúcsa felé vehetik az irányt. Útközben a fővárost szegélyező, havas, 6000 méteres hegyek látványában gyönyörködhetnek és fotózkodhatnak. A menedékházhoz - 5100 méter - felérve némi pihenés után indulnak el a csúcs felé. Útközben a Huayna Potosi 6088 méteres csúcstömbje varázsolja el túrát, majd a csúcsra érve elkészítjük csúcsfotóinkat, és elfogyasztjuk jól megérdemelt csúcs-csokinkat. (táv: 3 km, szint: 400 méter fel/le, menetidő: 1-2 óra) A menedékházhoz ugyanazon az úton térnek vissza, ahonnan visszautaznak La Pazba a szállásra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 18/+4. nap La Paz

  A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Az oldalon látható fotókat Szabadka Zsófia, Garai Gábor és Szabó Szilveszter készítették.
További képek a 2014. nyári túráról az Eupolisz Képtárban!

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.