Bejelentkezés

Peru, Bolívia: Inka-ösvény (Salar de Uyuni)

Az Andok hegyei közt az Inka-ösvényen keresztül Machu Picchuig és a Titicaca-tóig. La Pazból a Salar de Uyuni színes lagúnáihoz. Peru és Bolívia legjava!

Dél-Amerika nyugati felének különös varázsát az indián kultúrák máig tartó hatása és az Andok hatalmas hegyláncai között élő emberek latin mentalitása teremti meg. Több, mint egy évtizede járunk már a régióba, de friss programunkban Peru és Bolívia talán legizgalmasabb látnivalóit sikerült most egy láncra fűznünk. Az inkák elképesztő remekműve, a Machu Picchu a hozzá vezető Inka ösvénnyel, a hatalmas Titicaca-tó, az ott élő, s sajnos egyre fogyatkozó Uro indiánközösséggel, a hajdani Inka Birodalom fővárosa, Cusco inka falakra épült koloniális épületei és terei az elmaradhatatlan, kiülős, bámészkodásra csábító teraszaival csupán a leghíresebbek a megannyi látnivaló közül, csak a "jéghegy csúcsa", hiszen utazásunk számtalan egyéb érdekességet is érint. Az Andok hegyláncai között élő kecsua és aymara indiánok máig élő kultúrája, történelme, ősi birodalmuk hatalmas romjai, s hagyományai teremtik meg az utazásunk kereteit.

Tarts velünk a hófödte hegycsúcsok közé, túrázz velünk az Inka-ösvényen Machu Picchu misztikus romvárosáig, hajózzunk át a Titicaca-tó úszó nádszigeteire, tegyünk egy látványos túrát a Nap-szigeten, majd Peru túránk hosszabbításaként fedezd fel Bolíviában a színpompás tengerszemek és tavak világát, gyere el Velünk a világ legnagyobb Sós-sivataga, a Salar de Uyuni sómezőire, lagunáinak és iszapfortyogóinak partjára, csodáld meg azt az elképesztő színvilágot, melynek háttérképét az Andok havas vulkánjai adják. Utazz velünk e régmúlt kultúrában és gyönyörködj az Andok világában!

Időpontok

 • 2024. május 23
  → június 05.
Fontos! Kérjük, figyelmesen olvasd el az alábbiakat! Az Inka-ösvényre a helyi rendelkezések, szabályok szerint csak meghatározott számú túrázó léphet be egy adott napon! Mivel az engedélyek kiadása fizetési sorrendben történik (a világ minden tájáról jelentkező túrázók részére), ezért nagyon fontos, hogy időben jelentkezz a túrára. A programra való jelentkezéssel, és befizetéssel egy időben kérünk, hogy az útleveled fényképes oldaláról adj le egy példányt! Az útlevélszámot a jelentkezés után már nem lehet megváltoztatni, mivel az Inka-ösvényre kiadott jelentkezés névhez és útlevélszámhoz kötött. Ha mégis szeretnél új útlevelet készíttetni, akkor kérünk, hogy még a jelentkezés előtt tedd meg! Jelentkezésed az Inka-ösvényre akkor válik érvényessé, ha a helyi partnerünk visszaigazolta azt, és erről az irodánk értesítést küldött a részedre.

Az út alapára nem tartalmazza az Inka-ösvény engedélyének árát: összesen 450.000 Ft-ot. Mivel az engedélyek csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre, lefoglalásuk akkor történik, amikor elértük az út indításához szükséges minimum létszámot! Az engedélyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor az engedélyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

Hosszabbítási lehetőség
a Peru - Bolívia alapprogram után! Két országot érintő utunkat meghosszabbíthatod egy látványos utazással Bolívia talán leghíresebb látnivalójához, a Salar de Uyuni színes lagúnáihoz! A kiegészítő program felára 199.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 4 nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. május 23-án indul Limából és 2024. június 9-én ér véget La Pazban. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Lima

  Érkezés Limába és találkozás a szállodában, ahonnan utunk indul. A repülési menetrendektől függően lehetőség szerint összevárjuk egymást már a repülőtéren, a repülőjegyek ismeretében ezt az utazás előtt egyeztetjük. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Lima, Cusco (Unesco világörökség)

  A mai napon majd egy órás repülőút után érkezünk meg a 3310 méter magasan fekvő, 300 000 lakosú városba, Cuscóba. Programunk során megtekinthetjük a spanyol hagyaték legszebbjeit, a Plaza de Armas nevű főteret és az itt látható katedrálist, illetve még számtalan szép gyarmati épületet, templomot. Az 1100-ban alapított város inka múltjának megismeréséhez Cusco határán kívül kell mennünk, a város környéki romok megtekintésével bepillantást nyerhetünk az ősi inka építészet rejtelmeibe. Utunk során Tambo Machayba, az „Inka fürdőjéhez” és Puca Pucarahoz, a Vörös Erődhöz látogatunk. Legvégül a völgyben helyet foglaló településre csodálatos kilátást nyújtó Sacsayhuaman romjai között kalandozunk... Este az egyik hangulatos vendéglőben fogyasztjuk el vacsoránkat. (Magasság: tengerszint-3 310-3 820-3 310 méter) Szállás: szálloda, ahol két éjszakát töltünk el, ellátás: reggeli/repülőgépen: snack.
 • 3. nap Cusco

  2
  Ma tovább ismrekedünk Cuscóval. Tegnap már végigjártuk a legfőbb nevezetességeket, ma szabadprogram keretében bóklászhatunk ebben a hangulatos városkában, ahol mindig akad valami újabb felfedezni való szeglet, de a már ismert terek, templomok is újabb és újabb arcukat mutatják egy visszatérés alkalmával. Dél-Amerika egyik leghangulatosabb városa kétségtelenül megunhatatlan. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Cusco, Ollantaytambo, Inka-ösvény, Wayllabamba

  3
  Korán reggel indulunk el Cuscoból a Szent-völgy irányába, Ollantaytambo településére. Rövid utazás után nekivágunk Latin-Amerika és Peru legismertebb túraösvényének, a Camino Inca-nak. Az ösvény a Inka Birodalom valamikori úthálózatának legismertebb része. Az ösvény kezdetén keresztezzük az Urubamba folyót, majd fokozatosan emelkedve, szünetekkel tarkítva érünk el az aznap esti szálláshelyünkre, a 2750 méteren található Wayllabamba táborhelyre, ahol már várnak minket a teherhordók vacsorával és az előkészített táborhellyel, sátrakkal. Útközben csodálatos kilátás nyílik a keleti Kordillerak legimpozánsabb hegycsúcsára, az 5850 méter magas, havas Veronica csúcsra. Túránk során érintjük, meglátogatjuk az ősi inka rom,  Llactapata régészeti komplexumát is. (Magasság: 3310-3160-2300-2750 méter, Távolság: 12 km, Szint: 400 méter fel). Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 5. nap Wayllabamba, Warmiwañusca, Pacaymayo

  4
  Reggeli után indulunk tovább az ösvény legnehezebb szakaszán a Halott Asszony Hágója, Warmiwañusca felé. A hágó felé fokozatosan emelkedünk a völgyben, hiszen ide felérve érjük el túránk legmagasabb pontját 4198 méteren. A hágóból gyönyörű kilátás nyílik az egész területre. Ebéd után ereszkedéssel folytatjuk utunkat a következő táborhelyünk, a festői Pacaymayo folyó partján található táborhelyünk felé, ahol sátraink előtt pihenjük ki a mai túra nehézségeit. (Magasság: 2750-4198-3630 méter, Táv:11 km; Szint: 1200 méter fel, 700 méter le). Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 6. nap Pacaymayo, Runku Rakay, Sayacmarca, Winay Wayna

  4
  Reggeli indulás után túránk második legnehezebb szakasza kezdődik, hiszen folyamatos emelkedés során érjük el a 3998 méter magas Runku Rakay hágóját. A hágó előtt még egy rövid megálló során megismerkedünk az 1915-ben felfedezett kör alakú inka rommal, Runku Rakay építményével. A hágóba felérve jó idő esetén láthatjuk a havas Kordillera Vilcabamba vonulatait, hegycsúcsait. Túránkat folytatva elhaladunk Sayacmarca inka romjai mellett, és az inkák által kiépített ösvényen egy alagúton áthaladva érünk a 3650 méteren található másik fontos inka romhoz, Puya Patamarkahoz, ahol hosszabb pihenés keretében fogyasztjuk el ebédünket. Ebéd után folytatva utunkat, fokozatosan ereszkedve, inka lépcsőkön haladva, vízesések mellett, orchideákban és esetlegesen felbukkanó kolibrikben gyönyörködve érünk el a következő táborhelyünkig, az 1941-ben a magyar Fejős Pál által vezetett expedíció által felfedezett Ékszerdobozhoz, Winay Wayna romjaihoz. (Magasság: 3630-3996-2640 méter; Táv:16 km; Szint: 550 méter fel, 1400 méter le). Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 7. nap Winay Wayna, Inti Punku, Machu Picchu, Aquas Calientes

  Korai reggeli után elbúcsúzunk barátainktól és elindulunk a világ egyik legmisztikusabb romvárosa felé, az „Elveszett Város” irányába. A felkelő nap fényeiben érjük el a Nap-kaput (Inti Punkut), ahonnan a világ egyik legszebb romvárosát látjuk meg. Rövid fotószünet után kikövezett inkaúton, ösvényen érjük el Machu Picchut. A romvárosba érve először idegenvezetőnk segítségével kalandozzuk be a leghíresebb Inka város épületeinek egy részét és megismerjük történelmét. Aki még több időt szeretne itt eltölteni, további útvonalakra érvényes belépőt vásárolhat, a mindenkori elérhetőségtől függően. Aguas Calientesbe busszal ereszkedünk le, ahol a városka termálfürdőjében vagy a számtalan kisvendéglő egyikében pihenhetünk. (Magasság: 2640-2700-2400-1900 méter; Táv: 6 km; Szint: 100 méter fel, 250 méter le (Machu Picchu-ig). Szállás: szálló, ahol egy éjszakát alszunk, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Aguas Calientes, Ollantaytambo, Chinchero, Cusco

  Kora reggel vonattal utazunk Aquas Calientesből Ollantaytambóba, ahol a város határán belül található romokat nézzük meg. Innen busszal indulunk Cuscóba az ősi inka település, Chinchero érintésével. A régi templom megtekintése után a templom mellett található inka teraszokon teszünk rövid sétát, majd utunkat folytatva délután érkezünk Cuscoba, ahol a nap hátralévő részét mindenki ízlésének megfelelően szabadon töltheti el. (Magasság: 1900-2800-3800-3310 méter). Szállás: szálló, ahol egy éjszkát töltünk el, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Cusco, Puno

  Egész napos hangulatos autóbuszos utazással, hófödte csúcsok közt haladunk Puno városa felé. Az út során elénk táruló földeken állattartásból, földművelésből élő közösségeket láthatunk. Rövid megállóink során először Andahuaylillas városában található - a helyiek által csak Amerika Sixtus-i kápolnájának nevezett - templomot látogatjuk meg, majd a La Raya hágót elérve, utunk legmagasabb pontján tartunk fotószünetet. Itt egy hegyi piacot látogatunk meg, ahol népviseletbe öltözött kecsua indiánok árusítják termékeiket. Este a Titicaca-tó látványa fogad bennünket. Miután elhelyezkedünk szállásunkon, ahol egy éjszakát töltünk el, rövid felfedező útra indulunk és megvacsorázunk. (Magasság: 3310-4340-3825 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Puno, Sillustani-romok, Titicaca-tó, Uros-szigetek

  Puno nem tartozik a legszebb perui városok közé, pedig az utóbbi időben mindent megtettek, hogy a települést vonzóbbá tegyék a látogatók számára. Sokat nem időzünk tehát itt, első utunk az Umayo-tóhoz vezet, ahol egy nagyon különleges temetkezési helyet, a Sillustani-t látogatjuk meg. Útközben káprázatos kilátásban lesz részünk először a városra, majd magára a Titicaca-tóra. Délután a Titicaca-tavon úszó Uros-szigetekre hajózunk, ahol az elkövetkező napon az ajmara indiánok vendégszeretét élvezzük. Bepillantást nyerhetünk olyan részletekbe, amelyekkel a turisták zöme sosem találkozik. Csoportunk minden tagja a sziget nádkunyhóiban foglalja el szállását. Szigetünk megismerése után egy rövid hajózásra, evezésre indulunk. Vacsorázunk, majd tábortüzet gyújtunk és éneklünk, táncolunk. (Magasság: 3820-4100-3820 méter) Szállás: tradicionális szálláson, nádkunyhókban az úszó szigeten, ellátás: reggeli, vacsora a Nád-szigeten.
 • 11. nap Uros-szigetek, Puno, Copacabana, Isla del Sol (Bolivia)

  Közös reggelit követően, visszautazunk Punoba, majd rövid pihenő után autóbusszal Bolíviába indulunk. Kétszáz méteres gyalogos kirándulással kelünk át a határon, ami látványban két falusi házat idéz. Csodálatos panorámával tárul viszont elénk a Titicaca-tó. Utunk során apró felföldi közösségek mellett haladunk el, majd Copacabana településén ismét hajóra szállunk, hogy a Nap-szigetre utazzunk, ahol rusztikus szállásunkra a híres inka lépcső és forrás mentén jutunk el. A szigeten még este rövid sétát tehetünk, megfigyelhetjük a bolíviai ajmara indiánok hagyományos életét, akik nagyrészt még mindig népviseletet hordanak, állattartással és parcellás földműveléssel foglalkoznak. Közös vacsoránkat szállásunkon, a tóra néző vendéglőben fogyasztjuk el. (Magasság: 3825-4030 méter, szintkülönbség: 205 méter, gyalogtúra a szállásig: 1 óra). Szállás: magánszálláson, családi panzióban, ahol egy éjszakát töltünk el, ellátás: reggeli.
 • 12. nap Isla del Sol, La Paz

  3
  A Titicaca-tó közepén, a havas csúcsokkal körülvett szigeten ébredünk. Félnapos kirándulásra indulunk a sziget északi részére, ahol a legendás inka templomot, a Chincana-komplexumot és a Titi Kharka nevű „Pumakövet” ismerjük meg. Itt a monda szerint a vízözön és a sötétség korszaka után először szórta szét sugarait a nap, és később az első inka uralkodópár, Manko Kapak és Mama Okljó emelkedtek ki a tó vizéből. A kirándulás során csodálatos kilátás nyílik a Hold-szigetre és a szemben lévő öblökre. Ezután Challapampa tengerpartra emlékeztető kikötőjébe ereszkedünk le, ahonnan hajóval jutunk vissza Copacabana településre. Rövid pihenés után indulunk a fővárosba, La Paz-ba, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. (Magasság: 4030-4150-3650 méter, szintkülönbség: 120 méter, gyalogtúra a szigeten: 1 vagy 4 óra) Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 13. nap La Paz

  A világ legmagasabban fekvő fővárosának (3400-4000m) megtekintését a környék természeti érdekességeinek felfedezésével egészíthetjük ki. Szabadoprogram keretében a városközpont nevezetességeit tekinthetjük meg, melyek közül a Szent Ferenc-tér (Plaza San Francisco) és templom, a Murillo-téren (Plaza Murillo) található székesegyház és elnöki palota, a hangulatos Jaén utca (Calle Jaén) számtalan múzeumával, a Prado nevű modern főutca, a kézműves termékek indián piaca és a világ egyetlen koka múzeuma érdemel különös figyelmet. Délután kirándulást tehetünk a város peremére a modern felvonók segítségével, ahonnan döbbenetes kilátásban van, részünk a völgyben elterülő La Paz-szal és a háttérben magasló hófödte csúcsokkal. A vállalkozókedvűek a Hold Völgyébe (Valle de la Luna) is eljuthatnak, ahol amellett, hogy a város gazdagabb negyedeit is megismerik, megcsodálhatják az erózió formálta furcsa agyagformációkat.. (Magasság: 3636-4000 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 14/+0. nap La Paz / Salar de Uyuni, Cementerio de Trenes, Isla de Pescado, San Juan

  2
  Aki csak az alapprogramot választották, azok a mai napon búcsút vesznek Latin-Amerikától és hazautaznak Budapestre.

  Akik a hosszabbítás mellett döntöttek, azokkal egy reggeli belső repülőjárattal Uyuni településére repülünk. Megreggelizünk, majd a túra kezdetén jeep-jeinkbe szállva indulunk a város közelében található Ipartörténeti emlékhelyet megtekinteni. Ez nem más, mint a helyi "Vonat-temető", ahol az 1900-as években használt, elrozsdásodott, szétszedett gőzmozdonyok és vasúti kocsik sokasága látható. Ez egy igazi kuriózum ezen a vidéken, egyfajta időutazás a múltba. Utunkat folytatva a világ legnagyobb só-sivataga felé vesszük az irányt, ahol első megállónk során megfigyelhetjük a helyi lakosok só kitermelését, bányászását. Majd egy eredeti "só-hotelt" látogatunk meg, ahol minden sótéglákból épült: az asztalok, székek, falak, padlók, ágyak… Következő állomásunk Incahuasi, ahol óriás kaktuszok között a sziget csúcsára felmászva gyönyörködhetünk a végtelen Salar látványában. Ebéd után San Juan felé vesszük az irányt, szállásunkra a késő délutáni órákban érkezünk. (Magasság: 3650-3800 méter). Szállás: menedékházban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 15/+1. nap San Juan, Laguna Colorada

  2
  Reggeli után ismét autóinkba szállunk és elindulunk egy újabb izgalmas nap irányába. Kalandunkat apró színes sós tavak, lagunák partján szakítjuk meg, ahol rózsaszín flamingókat is megleshetünk, és ahol ebédünket is elfogyasztjuk. Útközben feltűnik a több mint 5800 méteres chilei vulkán, az Ollagüe,  mely végig kíséri utunkat háttérként. Túránk során megállunk, s fotószünetet tartunk a vidék legismertebb szikla képződményénél, egy „kőfánál”, az Arbol de Piedránál. Majd utunkat folytatva érünk szállásunkra, amely a Laguna Colorada partja közelében található. (Magasság: 3800-4200 méter). Szállás: menedékházban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, 6-8 ágyas szobákkal, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 16/+2. nap Laguna Colorada, Laguna Verde, Uyuni, La Paz

  2
  A mai napon nagyon korán indulunk el utolsó napi túránkra. Kora reggel a sivatagban található vulkáni utóműködések nyomait keressük fel, iszapfortyogók, fumarolák sokaságát fotózhatjuk le a Sol De Manana területén, majd a Laguna Polques hőforrás medencéiben csobbanhatunk,  több mint 4000 méteres magasságban. Autóinkkal egyre emelkedve folytatjuk utunkat a területen található két legnagyobb laguna felé. A Laguna Blanca és LagunaVerde égszínkék, tűrkíz és fehér színe elvarázsolja az embert… A tavak meglátogatása után búcsút veszünk a Salartól és elindulunk visszafelé, útközben megállunk ebédelni, s a délutáni órákban érünk vissza Uyuni településére, ahol elbúcsúzunk autóinktól, barátainktól, és némi pihenés után a helyi reptérre indulunk, ahonnan egy belső repülőjárattal La Pazba repülünk. (Magasság: 4350-3650-3600 méter). Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd.
 • 17/+3. nap La Paz / Chacaltaya (5395 m)

  3
  Utolsó bolíviai napunkon az elmúlt napok pörgése után lehetőség van egy lazább napra. Akik egy aktívabb napra vágynak, azoknak fakultatív program keretében lehetőségük van az eddigi út megkoronázásához egy a városhoz közeli, 5000 méter feletti csúcs meghódításával. Ők a La Pazhoz közeli Chacaltaya 5395 méteres csúcsa felé vehetik az irányt. Útközben a fővárost szegélyező, havas, 6000 méteres hegyek látványában gyönyörködhetnek és fotózkodhatnak. A menedékházhoz - 5100 méter - felérve némi pihenés után indulnak el a csúcs felé. Útközben a Huayna Potosi 6088 méteres csúcstömbje varázsolja el túrát, majd a csúcsra érve elkészítjük csúcsfotóinkat, és elfogyasztjuk jól megérdemelt csúcs-csokinkat. (táv: 3 km, szint: 400 méter fel/le, menetidő: 1-2 óra) A menedékházhoz ugyanazon az úton térnek vissza, ahonnan visszautaznak La Pazba a szállásra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 18/+4. nap La Paz

  A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Az oldalon látható fotókat Szabadka Zsófia, Garai Gábor és Szabó Szilveszter készítették.
További képek a 2014. nyári túráról az Eupolisz Képtárban!

Út ára tartalmazza

Az alapprogram ára tartalmazza:
- Peruban, Bolíviában az utazást bérelt busszal, taxival, hajóval,
- 9 éjszakát szállókban, 2 és 3 ágyas meleg vizes, angol WC-vel ellátott szobákban,
- 1 éjszakát 2-4 vagy francia ágyas nádkunyhókban a megjelölt étkezéssel,
- 3 éjszakát az Inka ösvény túra során 2-3 személyes sátrakban, a megjelölt étkezéssel,
- a Cusco környéki Inka romok kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- az Inka-ösvény program alatti magyar túravezetést,
- a Sillustani kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- az Uros szigeteki kirándulást, a hajóutat, a helyi és magyar túravezetőt,
- a Nap-sziget (Isla del Sol) kirándulást,
- az étkezést a programban feltüntetett módon,
- a helyi vezetők tiszteletdíját,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A kiegészítő program ára tartalmazza:
- a Salar de Uyuni túrát az adott napi ellátással, bérelt terepjárókkal és sofőrökkel, magyar túravezetővel,
- a Salar de Uyuni túrán 2 éjszaka szállást helyi menedékházakban,
- két éjszakára a szállást La Pazban, szállóban,
- a szervezést és magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegy árát és illetékét,
- az esetleges nemzetközi repülőtéri kilépési illetéket,
- a repülőtéri transzfereket,
- a belépőket és a fakultatív programok árát,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árait.
 
Étkezés a megjelölteken kívül önellátó.

Az út alapára nem tartalmazza az Inka-ösvény engedélyének árát: összesen 450.000 Ft-ot. Mivel az engedélyek csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre, lefoglalásuk akkor történik, amikor elértük az út indításához szükséges minimum létszámot! Az engedélyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor az engedélyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

Az Inka-ösvény engedély ára tartalmazza:
- az Inka-ösvény és a Machu Piccu belépőjegyét,
- az Inka-ösvény túrán az adott napi ellátásokat, 3 éjszakát 2-3 személyes sátrakban,
- a helyjegyes vonatot és helyi buszt a Machu Picchutól,
- az Inka-ösvényen a teherhordókat, szakácsokat és a helyi túravezetőket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát a júniusi turnus esetében 370 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára a Budapest - Lima, La Paz - Budapest útvonalon kb. 420.000 - 550.000 Ft.
A belföldi repülőjegyek várható ára a Lima - Cusco útvonalon: 40.000 - 80.000 Ft.
A belföldi repülőjegyek várható ára a hosszabbítás során, a La Paz - Salar de Uyuni útvonalon: 50.000 - 100.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Nemzetközi és belföldi repülőjáratokkal, Peruban saját, bérelt busszal, továbbá hajóval és taxival is utazunk. A Bolíviai hosszabbításon belső repülőjáratot és terepjárókat veszünk igénybe! Az autóbuszok általában modern, sőt, mondhatni meglepően komfortos járműveket jelentenek (mi alapvetően ezeket használjuk), de rövidebb szakaszokon esetleg fogunk utazni olyan - lokális közlekedésre szolgáló - járművekkel is, ami adott szituációban a legalkalmasabb, ugyanakkor némi megértést kíván (pl. riksa).

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Fontos információ a túrával kapcsolatban, hogy az Inka-ösvényen nem lehet visszafordulni, mert a kiindulási pontunk nem egyezik meg az érkezési célunkkal, a Machu Picchuval! A jelentős tengerszint feletti magasság fogja igénybe venni a szervezetünket. Egészséges szervezet ehhez idővel alkalmazkodik, de rossz közérzettel járó percei/órái/napjai mindenkinek lesznek, egyéntől függően. Néhol hosszantartóan meredek, lépcsős, köves csúszós ösvényre, egész napos túrázásra, itt-ott kitett szakaszokra kell számítanunk, lényeges a biztos mozgáskoordináció és a szédülésmentesség!

Nem javasoljuk a túrát magasvérnyomással, szívproblémákkal és térdproblémákkal rendelkező túrázóknak a nagy magasságból és az ösvény jellegéből adódóan. Mindenképp javasoljuk a túrabot használatát a túra minden napjára!

Az Inka-ösvény: hossza: 40 km, legnagyobb magassága a túra során: 4198 méter. Az ösvény végig gyaloglása fokozatos terhelést jelent, hiszen a napi távolságok és szintemelkedések megerőltetik, megerőltethetik a szervezetet. (Napi távolságokat, szint magasságokat lásd az adott napnál.) A túra során a kinti partnerünk biztosít számunkra sátrakat, asztalokat, székeket, valamint napi étkezéseket (ld.: az adott napoknál). A partnerünk által biztosított teherhordók könnyítik meg a túránkat, hiszen a felszerelésünk egy részét is vinni fogják. Ha szoktál túrázni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással. Induláskor mindenki kap egy nagyméretű zsákot, amibe bele tudja majd pakolni a felszerelésének egy részét. Számunkra csak az adott napi túrára szükséges felszerelést kell majd cipelnünk, esőnadrág, esőkabát, meleg ruhák, napi folyadékmennyiség és túrabotjaink mindig velünk lesznek! Egy adott túranap a következőképpen telik majd: Ébredés után megreggelizünk, majd teherhordóink összepakolják a táborunkat, és elindulnak a következő táborhely felé. Mi is felkészülünk, összepakolunk, majd utánuk indulunk. A nap első felében túrázunk, útközben megebédelünk, a teherhordóink már elkészített ebéddel fognak várni minket - lásd az adott napoknál - majd pihenés után folytatjuk túránkat a következő táborhely irányába. Késő délután érünk majd az újra felépített (következő helyszínen/táborhelyen található) sátrainkhoz, ahol megvacsorázunk. Az ösvényen korlátozott a tisztálkodási lehetőség, ezért ajánlott a nedves törlőkendő beszerzése a túra előtt. A túrán 3 éjszakát alszunk két-három személyes sátrakban. Saját hálózsák szükséges, a magasságból adódóan erősen javasolt a meleg hálózsák, melynek komfort foka 0 fok! Sátrakat és derékaljakat a kinti partnerünk biztosít számunkra!

A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat csak kimondottan jó kondícióval,(magashegyi) túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk!
60 éves kor feletti jelentkezést - a túrázó érdekében - kizárólag háziorvos írásos ajánlásával tudunk elfogadni!!

Szállás

Utunk során szállókban és panziókban szállunk meg. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák mind rendelkeznek saját fürdőszobával és angol WC-vel. A szobák két-három ágyasak, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és - lehetőség szerint - korban megegyező utastársakkal. Peruban és Bolíviában a szállásokon tradicionálisan nincs a szobákban fűtőtest, hidegebb idő esetén nálunk van a hálózsákunk. A Titicaca-tavon egy éjszakát alszunk a helyi indián közösségnél az Uros-szigeteken, egyszerű totoranád kunyhóban (hálózsák mindenképpen szükséges). A Nád és Nap-sziget  és az Inka-ösvény kivételével wi-fi elérhetőség van a szállásainkon.

Az Inka-ösvény túrán két vagy speciális esetben három fős sátrakban alszunk, melyeket helyi partnerünk biztosít számunkra, saját hálózsákban.

A hosszabításon a Salar de Uyuni túrán helyi menedékházakban, általában 6 ágyas szobákban alszunk közös fürdőszobával és WC-vel. Hálózsák szükséges, a nagy magasságodból adódó esti lehűlések, hidegek miatt!

Terület

A térség lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. A városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem. Csak hivatalos taxiba szabad beszállni, amelyben a vezetőn kívül nem tartózkodik senki. Kedvesnek tűnő idegenektől nem szabad elfogadni sem italt, sem ételt esetleg cigarettát. A vidéki részek biztonságosnak tekinthetőek, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :) Az árak alapvetően alacsonyabbak a magyarországiaknál. Latin-Amerika katolikus, így öltözködésünkkel nem kell alkalmazkodnunk számunkra ismeretlen helyi szokásokhoz. Természetesen a templomokban itt sem illik rövid ruházatban tartózkodni. Az emberek viszonylag konzervatívak, városban a rövidnadrág nem elterjedt viselet. Ha shortot viselsz, fel kell készülnöd rá, hogy már 100 méterről mindenki átlagos amerikai turistának fog nézni, ami nem jó, mert a pénzt látja benned.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Latin-Amerikában fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Legtöbbet hegyvidéki területen fogunk tartózkodni, ezért javasolt a meleg ruházat, vízálló lábbeli, természetesen az esőkabátot és az esőnadrágot sem szabad otthon hagyni. Összességében az esti hideg, hűvös, valamint esős hegyi éghajlatra és napközbeni meleg, illetve a nagy magasságból adódó erős napsütésre is kell készülnünk.

Felszerelés

Kényelmes hátizsák, túrákhoz kishátizsák (20-30 literes),meleg hálózsák -comfort 0 fok), felfújható nyakpárna, füldugó, vízálló túracipő és bakancs, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, esőnadrág, laza, szellős ruházat, meleg ruházat és aláöltözet (alsó és felső) hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra. Fejlámpa, elemek a lámpába, túrabot, napszemüveg, fényképezőbe, hálózati átalakító, szigetelő szalag, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra, szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs a zuhanyzáshoz. A szállásokon vagy a szállások környékén általában lehet mosatni, így nincs szükség kétheti váltás ruházatra!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Sárgaláz elleni oltás kötelező! A határátlépéskor elkérik, elkérhetik az ezt igazoló nemzetközi oltásikönyvet. Ennek hiányában megtagadhatják a belépést Bolíviába és Peruba is!

Javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t ,és hastífusz oltást is, mert sajnos ez még itthon is jól jöhet! Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím:Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964, nyitva: hétfő-csütörtök 9-12 h). A malária, sárgaláz esélye az általunk bejárt területen kicsi, a védekezési lehetőségekkel kapcsolatban - a gyógyszerek mellékhatásai miatt - érdemes konzultálni szakorvossal. Alapvetően a szúnyogok ellen kell védenünk magunkat, s akkor nem történhet baj! Az egészségügyi helyzet alapvetően jó, de az ivóvíz már legtöbb helyen problémás, így a palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. A vásárolt zöldséget, gyümölcsöt meg kell mosni. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat! Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasmenés elleni szerek, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Érdemes természetesen itthonról is nem romló ételeket hoznod (energiaszeletek, szőlőcukor a túrára) de felesleges az utazás teljes időtartamára felkészülni belőlük, inkább a repülőútra (az Európán belüli járatokon szinte már sehol nem szolgálnak fel ennivalót) és az esetleges tartalék elemózsiára koncentrálj. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Emellett az éttermekben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Dél-Amerikában olcsóak a mindenféle déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Peruban a Sol (1 Sol ~ 98 Ft) a helyi fizetőeszköz, Bolíviában a Boliviano (1 Boliviano ~ 55 Ft). USD-t érdemes magunkkal vinni 20-50-100-as címletekben. Az is előfordul, hogy eleve dollárban adják meg az árakat. Fontos azonban, hogy a térségben az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják, ezért teljesen ép, új generációs bankjegyeket hozzatok magatokkal! Erre a váltásnál, ha egy mód van rá fordítsunk figyelmet! A pénzváltás városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség a nagyobb városokban, ahol leginkább a VISA terjedt el, de a Mastercard is sok helyen használható. Az Euro és utazási csekk kivitele nem javasolt, mert ugyan lehetséges a váltásuk, de körülményes, vagy nem minden helyen lehetséges, ahol dollárt amúgy váltanak és az árfolyam sem mindig kedvező.

Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején. Javasolt összeg kb. 350-600 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint kb. 350 - 500 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A nemzetközi ISIC diákigazolvány tulajdonosai több helyen is kedvezményekre számíthatnak.

Helyszínen fizetendő költségek:
- repülőtéri transzferek megközelítő ára: 20-25 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- Cusco, turista belépők (felnőtt/diákigazolvánnyal): 130/70 Sol
- Maras - sólepárló belépőjegy: 10 Sol
- Aguas Calientes, termálfürdő: 15 Sol
- Nap-sziget belépő: 20 Boliviano
- borravaló a buszvezetőknek, helyi vezetőknek: 20 USD / fő

- hozzávetőleges főétel ár Peru: 20-50 Sol között
- hozzávetőleges főétel ár Boliviában: 50-100 boliviano között
- borravaló az Inka-ösvényen teherhordóknak és helyi vezetőknek: 120 USD / fő

Hosszabbítás esetén:
- Chacaltaya fakultatív kirándulás belépővel: 40 USD
- Isla del Pescados belépő: 30 boliviánó
- Eduardo Avaroa Nemzeti Park belépő/ Laguna Colorada: 150 boliviánó
- Porques ( helyi ) termálfürdő belépő: 6 boliviano
- borravaló a terepjáró vezetőknek: 20 USD / fő

Vám

Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból. A határátkelés során egészségügyi okokból elkobozhatják a gyümölcsöket, friss zöldséget, magvakat tartalmazó élelmiszereket és akár művészeti tárgyakat. Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak 12 hónapig érvényes útlevél szükséges. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani. A repülőn ill. határátlépéskor határ- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a tisztviselőknek át kell adni, a nálunk maradt szelvényt pedig az utazás végéig meg kell őrizni.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/bolivia
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/peru

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes, amibe 4 napra szükséges felszerelés is belefér), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre! Néhány alkalommal a nagy csomagjainkat a bázisszállásokon hagyjuk, és csak a 2 napra szükséges kis csomagokkal utazunk. (pl. Uros-siget, Nap-sziget)

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni. Néhány alkalommal a nagy csomagjainkat a bázisszállásokon hagyjuk, és csak a 2 napra szükséges kis csomagokkal utazunk.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogramon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 33.750 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 55.710 Ft/fő 

Alap-, és kiegészítő programon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 42.750 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 72.670 Ft/fő 

Az Inka-ösvény engedélyre vonatkozó sztornó biztosítási lehetőség: 
Storno Basic, ami az engedély árának 5%-a (önrész: 20 %): 22.500 Ft/fő 
 
A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Teréz

Remekül!
A csúcs a Nádszigeti szülinap volt, amit az irodának is köszönök,de a fő érdem ott is Gáboré!

Anita

Életre szóló élmény. Már az út közben is javasoltam a barátaimnak, hogy ezt látniuk kell!

Bálint

Eletem utazasa volt, amire 25 eve vartam. Minden momentuma varakozason feluli elmenyeket hozott. Ez nagy mertekben koszonheto a szervezesnek es a turavezeto szemelyenek.

Dezső

"A cél nyilvánvalóan az volt, hogy ebből a földrajzi térségből az utazó egy „reprezentatív mintát” vehessen. Ez megítélésem szerint – figyelembe véve az időkorlátokat is – optimálisan sikerült.  A határátkelések kötelező adminisztrációját is hozzá számítva várakozási veszteség nem volt.  A felkészítés a procedúrákra a túravezető rutinját dicséri. A Bolivia-Chile opció szerencsés választás volt. Garai Gábor egy kitűnő személyiség. Segítőkészsége az első pillanattól kezdődően egyértelműen jól érzékelhető volt. Helyismerete, történelmi tájékozottsága tökéletesen meggyőző. Nagy készséggel koordinálta a különböző igényeket. Más túrán is szívesen utaznék Vele. Az út minden tekintetben maradandó élmény. Ennek megfelelően megfelelt az elvárásaimnak."

Gábor

"Nekem minden nagyon tetszett, néha kicsit soknak tűntek a programok, de mindig volt idő regenerálódni. Garai Gáborról azt tudom elmondani, hogy nagyon felkészült, Perut és Dél-Amerikát alaposan ismerő túravezető, aki nagyon jó kapcsolatban van a helyi emberekkel, munkatársakkal. Segítőkész, toleráns, akinél az első szempont az, hogy a csoport jól érezze magát, és mindent megtesz ezért. Néha egy kicsit elfárad, de ez a csoportért viselt felelősség-érzete miatt van. Részemről csak pozitívan tudok nyilatkozni róla. Vegyesek az érzéseim ezen utazás után. Egyrészt boldog vagyok, hogy eljuthattam Dél Amerikába, láthattam csodálatos helyeket (Machu Picchu, Titicaca tó, Atacama sivatag, és még hosszú a lista), megtapasztalhattam ezt a kontinenst is, másrészt nem éreztem magam komfortosan ezekben az országokban. Ez elsősorban a közbiztonság, illetve annak hiánya miatt lehetett, de szerencsére nem ért minket semmilyen atrocitás az út során. Nekem az út csúcspontja az Ica város melletti sivatag illetve oázis volt. Ami nagy csalódást okozott, az a Nazca vonalak, illetve a repülőút felettük. Ha megkérdeznék, hogy visszamennék-e, a válaszom: NEM. Hogy ajánlanám-e ezt az utat másnak, a válaszom: IGEN, mindenképpen! Részemről köszönöm a lehetőséget!"

Gábor

"Eddig magamnak és barátaimnak szerveztem többhetes túrákat, így pontosan tudom mennyi felkészülést, és a túravezetőtől milyen sok erőfeszítést kíván egy ilyen utazás. Kíváncsian vártam, milyen lesz kívülről figyelni az eseményeket, csak utasnak lenni (elég kritikus tudok lenni…), de nagyon jól éreztem magam. Azt hiszem a lehető legtöbbet kihoztátok a rendelkezésre álló időkeretből: hegyek, sivatag, tengerpart, inka kultúra. Nincs hiányérzetem, talán előhosszabításnak pár nap Iquitos-i esőerdő látogatást belevennék a programba. Mi tuti mentünk volna. Sokat túrázom, így maga a túra nekem nem volt megerőltető. Kellemes séták, szép helyeken. Ennyi pont elég volt, többre nem vágytam, ha már az ember eljut ilyen messzire, akkor inkább minél több dolgot szeretne megnézni, nem egy helyben koptatni a lábát. Garai Gábor nagyon jól vezette a túrát! Maximálisan elégedett vagyok vele, szervezettség, kommunikáció, helyismeret, találékonyság, segítőkészség terén is a toppon volt. Az ő személye miatt fontolóra vettem, hogy jövőre – a már régen tervezett Afrika helyett – az általa vezetett patagóniai utazásotokra menjek. "Ha unod az ipari turizmust”?! Ehhez a szlogenhez én sokkal színvonaltalanabb szállásokat kapcsoltam, meglepett milyen jó helyeken laktunk. Színvonal tekintetében külön kiemelném az oázist és Cuscot, különlegességében és élményben a Nap-szigetet, illetve a nád szigetet. Örülök, hogy nem nekem kellett megszerveznem, illetve küzdenem a helyiekkel és mégis az elvárt élménnyel gazdagodhattam."

Éva

"Nagyon jó volt a program összeállítása, a pihenőnapok nagyon jól voltak időzítve.  Az egyes programokról is csak jót tudok mondani. A túrázások is nagyon jók voltak. Sok volt köztük a fakultatív, ami azért volt jó mert azok számára, akik tudták magukról, hogy nem bírják fizikailag a nagyobb túrákat, volt alternatív program. Így nem hátráltatták azokat, akik a túrázást választották. Szerintem megfelelőek voltak a távolságok és a szintkülönbségek. Garai Gábor túravezetővel nagyon meg voltam elégedve. Talpraesett, jó helyismerettel rendelkezik, a bonyolult szituációkat nagyon jól kezeli. Utunk során belefutottunk egy blokádba, amin végül nem sikerült túljutnunk aznap este. Emiatt hirtelen kellett megfelelő szállást találnia 17 főre, az éjszaka közepén. Körülbelül 10 perc alatt lett mindenkinek szállodai szobája. Rengeteg információt kaptunk a látnivalókról, mindig mindenről időben tájékoztatott minket, és a történeteivel vidám hangulatot teremtett. Legközelebb is szívesen utaznék vele és másnak is ajánlom, mert nagyon jó túravezető. A szállás mindenhol jó volt. Az elvárásaimnak tökéletesen megfelelt. Voltak kiemelkedően jók: Oázis, Cusco. Nagyon jól éreztem magam. A táj lenyűgöző, a programok fantasztikusak voltak.  A társaság is jó volt, mindenki betartotta az időpontokat (indulás, gyülekező, stb.), nem voltak nézeteltérések. Nehéz lenne egy legnagyobb élményt kiemelni. Nekem legalább 6 legnagyobb élményem van. Nap-szigeten a naplemente, Machupicchu, Homokdeszkázás és Buggyizás a sivatagban, a gyönyörű vulkánok, fürdés a Csendes-óceánban, Nád-sziget és még sorolhatnám. Szívesen ajánlom bárkinek ezt az utazást."

Ági

"Lassan már két hete, hogy visszajöttünk Peruból. Rám -- és az emailekből ítélve a többiekre is -- igaz, ami a Gárdonyi sírján olvasható: csak a teste! Mert lélekben még mindig az Andokban kalandozom, a csodás helyeket idézem fel, és egyáltalán: folyton eszembe jutnak képek, helyek, élmények. Nem sietek visszazökkenni a mindennapokba. :-) Szeretném Nektek megköszönni a remek szervezést és a kiváló programot. Folyton úton voltunk, rengeteget láttunk, sok-sok élménnyel gazdagodtunk és fantasztikus 15 napot töltöttünk Peruban. Ehhez nagyban hozzájárult Gábor is, aki kiváló szervező, nagyszerű túravezető, és aki szívvel-lélekkel gondoskodott arról, hogy minden zökkenőmentesen menjen, minél többet megismerjünk az országból, a kultúrából és remekül érezzük magunkat!"

Szeki

"Ennek a 3 hét csodának most sokáig erőt kell adnia a hétköznapokhoz! Au út bővítése a chilei Nemzeti Parkkal telitalálat volt! Feltétlenül a legkiemelkedőbb élmények közé tartozott és tovább növelte az út sokszínűségét. Az előttem írók felsorolását a legszebb pillanatokat illetően nem akarom megismételni. Nem feltétlenül a legjobban várt úticélok voltak a legmeghatóbbak számomra. Az útvonal összeállítása szerintem nagyon szerencsés volt ( a magasság fokozatos emelkedése miatt is), de nekem az is tetszett, hogy a Machu Picchu-ra nem kellett sokáig várni! A Lima-Cusco repülőút az Andok csúcsaival karnyújtásnyira szintén nem-mindennapi élmény volt. Areqipa-ban a kicsit több szabadidőt élveztem nagyon, amit kihasználtam egy 3 órás nagyon érdekes város körüli kirándulásra. Láttam például egy Eiffel tervezte elképesztően hosszú /és keskeny/ völgyhidat is az 1860-as évekből. Cuscóban viszont hiányzott még minimum 1/2 nap, mivel az is egy szuper hangulatot árasztó város. Mindez azért sikerült szerintem ilyen tökéletesen, mert a János alapos és körültekintő szervezőmunkát végzett, mi utasok mindannyian lelkesen egyet akartunk, plusz szerencsénk is volt."

Zsuzsa és Árpi

"Az első megdöbbentő élményem - ha figyelmen kivül hagyjuk, hogy Cuzco nagyon tetszett - a Machu Picchu, majd az, hogy ezt az élményt még lehetett fokozni azzal, hogy felmásztunk a Vaina Picchu-ra és onnan néztünk le a romvárosra, meg az alattunk rohanó, fentről már cérnavékony, néma folyóra. Hihetetlen, sokkolóan fennséges látvány volt!!  Lenyűgöző volt annak az egyetlen pánsípnak a dallama, ami belengte a Pisac feletti romokat, még most is megborzongok, ha rágondolok! Azt hiszem, ez egy szokásos keddi perui napon volt!  Szintén nagy élményem a Titicaca-tó, az úszó szigetekkel, a szállásunk a nap szigetén, ahol a teraszon teázgatva gusztustalan giccses naplementét kellett végignézni. Nagyon élveztem a másnapi túránkat is végig a sziget gerincén.Szédületes volt az egész, fent csak egy-két példát ragadtam ki,...aki megengedheti magának..menjen el!!...MINDENKÉPP!!"

Anna

"Ki kalandra és változatosságra vágyik, annak mindenképpen ajánlom. Unalom és egyhangúság biztos, hogy nem fenyeget senkit. Életem legnagyobb élménye volt mikor fent ültünk a Wayna Pichun és lenéztem a Machu Picchu napsütötte romjaira. Soha nem látott gyümölcsök kavalkádja várt minket Cuzco-ban és Arica-ban. Bár ugy indultunk neki, hogy a többség nem ismerte egymást, mire leszálltunk Limában már egy összeszokott szuper csapat várta a nagy kalandot."

József

"1. Szervezés: Az időben megkapott tájékoztatás volt a jellemző. Jó, hogy volt választási lehetőség a repülési lehetőségek közül. Az e-mailban kapott információk fontosak és lényegretörőek voltak. A honlap is pontos képet festett a várható szépségekről de az esetlegesen felmerülő nehézségekről is.
 2. Útvonal, program: Bőséges, gazdag, különleges ........ Jó volt, hogy a "szokványos" látványosságok mellett sokszor bepillantattunk az ottélők mindennapjaiba. János elbeszélései áltai is pontosabbak lettek ismereteink a helyi viszonyokról és a helyiek életéről. A gyalogtúrák nagyon tetszettek. A termálfürdő és a huacachinero-i oázis a sivatagi autózással és a "sandboard"-ozással különös színfolt volt számomra.
 3. Vezetés: János helyismerete kiváló. János és Zsolt türelme és problémamegoldó képessége több felmerülő nehézségen átsegítette a társaságot. A fakultatív programok árait talán pontosabban és részletesebben kellene elmondani, különösen olyan esetekben amikor több részből tevődik össze a költség (pl.: útiköltség + túravezetési díj + belépő ára + helyi adó).
 4. Szállások: Jók voltak. (Igazság szerint én rosszabbakra számítottam!)
 5. Csoport: Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük!!!"

Nóra

"Az ember gyakran álmodozik arról, milyen jó lenne visszacsöppenni a múltba, s látni, hogyan éltek egy-egy távoli ország népei. Ezért egészen különös érzés, amikor egy kis úszó szigeten az álom valóra válhat a kecsuák földjén, Latin-Amerikában. Színes népviseletbe öltöztetve, eredeti indián ételt kóstolunk, s a tábortűz mellett együtt daloljuk az ajmarai és kecsuán lányokkal a magyar illetve az összetartozásunkat szimbolizáló nemzetközi nótákat. Nádsátakrakban alszunk, s másnap halászunk, vadászunk. Aztán az inkák nyomán felkapaszkodunk Macchu Picchura és Wayna Picchura, hogy a lélegzetelállító panorámát csodáljuk remegő lábbal az Öreg- illetve a Fiatal-hegy tetejéről. Utazunk vonaton, hajón, motorcsónakon, kis repülőn, hogy bejárjuk az inka birodalom máig is rejtélyes maradványait. Megcsodáljuk a Nasca-vonalakat, s a világ egyetlen vörös homokos tengerpartját. Rácsodálkozunk a híres chílei hegy havas csúcsának tövében élő vizikacsákra, ellátogatunk picike falvakba, fővárosokba, megismerkedünk számunkra idegen kultúrákka, láthatunk lámákat, alpakkákat és vikunyákat. Versenyt futhatunk a széllel homokdűnéken, s napozhatunk a sivatag oázisának fürdőmedencéjében. Három hét színes és változatos, rendkívül gazdag programját kínálja az EUPOLISZ. Velük igazán valóra válik, amit mi megálmodtunk. Köszönjük."

Magdi

"Hajrá EUPOLISZ, az élethez! A jó kalandozáshoz szerencse is szükséges (nekünk ez sok tekintetben megvolt a túra során). További sikereket! Köszönöm a kalandokat, amelyek életre szólóak!"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.