Balaton-felvidék (Káli-medence, tanúhegyek)

Tengernyi élmény egy hétvégére

Indulás helye: Haláp (Zalahaláp) Parkoló N46.55’21.42, E17.27’27.18.
Szállás és ellátás: Badacsony, 2 ágyas szobákban, opcionális borkóstolóval, másnapi reggelivel.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
Aktuális: Utazásainkat mindig az aktuális járványügyi intézkedéseknek megfelelően szervezzük. Jelenleg kérjük, hogy kizárólag a védettségi igazolvánnyal, vagy az oltási kiskönyveddel a birtokodban jelentkezz az utazásra, mert ennek hiányában szállásaink, szolgáltatóink nem fogadhatnak vendégeket.
Ezt a két napot a tanúhegyek vonzásában töltjük, és a Balaton-felvidék tíz ismert tanúhegye közül hetet meg is hódítunk ezen az élményekben gazdag hétvégén. A csúcsok mellett a tájat a híres borok termőhelyéül szolgáló szőlőültetvények, és a háttérben fel- felcsillanó Balaton látképe határozza meg. Az apró kis települések, pazar túraútvonalak tengernyi élményt rejtenek.

Hétvégi programunknak nem titkoltan kettős célja is van: az egyik, hogy egy „rövidebb kihagyást” követően újra együtt túrázhassunk, a másik pedig, hogy segítsünk a hazai turizmus talpra állításában. Emiatt programunkat két naposra terveztük, szállásunk pedig a pazar környezetben fekvő Badacsonyon lesz, ahol a sikeres túránkat követően egy kellemes borkóstoló keretén belül kiszakadhatunk a hétköznapokból.  

Tanúhegyek, melyeket meghódítunk:
- Haláp (358 m)         
- Szent György-hegy (414 m)
- Gulács (393 m)
- Tóti-hegy (346)
- Badacsony (438 m) 
- Csobánc (376 m) 
- Hegyestű (337 m)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs1

 
Haláp (358 m), Szent György-hegy (414 m), Gulács (393 m), Tóti-hegy (346 m)
 

Transzfer esetén találkozó 2021. május 8-án 06:30-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. A túra előtti közös találkozó 9:00-kor, a Haláp csúcs alatti parkolóban. Első csúcsunkért nem kell sokat küzdenünk, ám a kilátás így is lenyűgöző! A tavalyi évben alakítottak ki egy tanösvényt, melyen elindulva egy kis kört téve jutunk fel a Haláp csúcsára! Innen a Hegyestű és Szigliget kivételével minden tanúhegy a szemünk elé tárul, háttérben a Balaton csillogó víztükrével, így nincs is ennél ideálisabb hely elindítani a hétvégét. Visszasétálunk autóinkhoz majd a Szent György-hegy felé vesszük az irányt. Kisapátiban parkolunk le, hogy egy újabb körtúrára induljunk. Egy kis ütött-kopott kövesúton indulunk felfelé, ahol utunkat borostyános fák és kisebb víkendházak, szőlősök szegélyezik. Útközben egyre nyílik ki a táj, kilátásunk van a Badacsony masszív kőtömbjére, következő úticélunkra a Gulácsra, a Keszthelyi-hegység fennsíkjára, a háttérben pedig a magyar tenger, melyre Szigliget vára vigyáz a magasból. A csúcs meghódítása után a látványos bazaltorgonák felé vesszük az irányt majd visszaereszkedünk autóinkhoz. Lesz egy kis időnk elfogyasztani a magunkkal hozott ebédünket, vagy a kisboltban vásárolni harapnivalót majd átgurulunk a szomszédos Nemesgulácsra. Innen együtt indulunk fel a Gulácsra. Eleinte kellemes árnyékos, erdőben haladunk, lábunk alatt pedig a jellegzetes bazalt kövek. A csúcshoz közelítve több kilátópont vár ránk ismét. A 393 méteres magasságban lévő tető elérése után egy darabig a már ismert úton ereszkedünk vissza, majd egy éles jobb kanyart veszünk utolsó hegycsúcsunk, a Tóti irányába. Néhány métert ismét aszfalt úton teszünk meg majd egy éles jobb kanyart követően felkanyargunk talán a legszebb kilátással rendelkező hegyre. A csúcson 360 fokos körpanoráma tárul elénk. Átlátunk a Csobáncra, a teljes medence színpompás tájára és környező már jól ismert hegyekre. Visszasétálunk autóinkhoz, átgurulunk szálláshelyünkre és nem maradt más hátra, jól megérdemelt jutalmunk egy kellemes borozgatás. Tökéletes levezetése ez egy aktív napnak, kezünkben egy pohár bor, előttünk a Balaton. A környező vendéglátóhelyeken, melyek szállásunktól gyalogosan elérhetők, lesz lehetőségünk vacsorázni is. Haláp: 1,5 km, 30 m szint; Szent György-hegy túra: 7,4 km, 350 m szint fel és le; Gulács – Tóti hegy - Nemesgulács túra: 12 km 260 m szint fel, le.

2

 
Badacsony (438 m), Káptalantóti piac, Csobánc (376 m), Hegyestű (337 m)
 

Reggel kényelmesen lesz lehetőségünk reggelizni egyet és csak élvezni a balatoni levegőt, egy kis nyaralós hangulatot magunkba szívni, majd miután összepakoltunk indulunk a Badacsonyt meghódítani. Az északi part legjellegzetesebb és legmagasabb tanúhegyére borászatok és szőlőskertek közt vezet fel az út. Aszfaltozott úton indulunk felfelé majd szélesebb, keskenyebb földutakon, közben gyönyörködve a minket körülvevő panorámában. A Bujdosók lépcsője felé tartunk, amely mögött már felfedezzük a látványos bazaltorgonákat és kőtengereket. Innen meredeken lépegetünk felfelé egészen a hegy pereméig, ahol ezt követően számos kilátópont vár ránk. Teszünk fenn egy kört majd elindulunk vissza autóinkhoz. Kellemesen elfáradva indulunk hangulatos ebédelő helyünkre, a Káptalantóti Liliomkert Piacra, mely a már ismerős Tóti-hegy lábánál található. Itt lesz lehetőségünk helyi termelők portékái közül válogatnunk, különleges aszalványok, friss gyümölcsök, rétesek, sajtok, kalácsok. Néhány régiségboltos is kitelepül ide hétvégente és van kávézó, büfé is. Miután feltöltekeztünk, újabb csúcsra indulunk. Autóinkat itt hagyva, gyalogosan indulunk fel Csobánc egykori vára felé, lankás szőlős részeken haladunk, egy kis erdő majd egy meredekebb sziklás ösvényen kapaszkodunk felfelé. A panoráma már nem teljesen ismeretlen, de még is ismét új nézőponttal találkozunk! A szemlélődés után visszaereszkedünk autóinkhoz és lassan búcsúzva kanyargunk kifelé a Káli-medencéből, ám mielőtt végleg búcsút intenénk neki még egy megállót útba ejtünk. A Hegyestűnél találkozhatunk a leglátványosabb bazalt képződményekkel. A Park területére belépve először ezekkel az orgonákkal találkozunk majd miután kicsit fentebb lépcsőzünk még kapunk egy utolsó visszatekintést a már jól ismert hegyekre, egészen a Keszthelyi- hegységig. Nem is lehetne ennél ideálisabb a búcsú. Badacsony: 9 km, 330 m szint fel és le; Csobánc: 7,5 km, 240 m szint fel és le; Hegyestű: 1 km.

Az oldalon található képeket Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés