A Bükk legjava

Kétnapos túrázás barlangfürdőzéssel egybekötve

Indulás helye: 2020. november 21-én szombaton, reggel 09:00 órakor, Bükkszentléleken a Szentléleki Pálos Kolostorrom melletti parkolóban. Koordináták: N 48.118511, E 20.526883
Szállás és ellátás: Miskolctapolcán panzióban, reggelivel.
Utazás: Egyénileg. Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd, ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
Magyarország talán legszebb és legváltozatosabb hegysége a Bükk. Az élmények széles tárháza kínál kalandot és pihenést a régióban, legyen szó akár komolyabb gyalogtúráról, kerékpározásról, városlátogatásról, termálvizes fürdőzésről. Kétnapos utunk során ideutazunk, hogy felfedezzük a hegység természeti szépségeit, túrázzunk a késő őszi tájban hegyek, völgyek, rétek között. Felfedezzük a Bükk-fennsík legszebb részeit, teszünk egy kört a Kis-fennsíkon. Túra után kellemesen elfáradva, a szállásunk melletti barlangfürdő termálvizében ellazulva és feltöltődve pihentethetjük fáradt izmainkat.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Bükkszentlélek, Bükk: Kis-fennsík kör, Miskolctapolcai barlangfürdő
 

Találkozó és indulás reggel 09:00 órakor, Bükkszentléleken a Szentléleki Pálos Kolostorrom melletti parkolóban. Itt hagyjuk autóinkat és itt fog túránk véget érni. A túra indulása előtt megnézzük a pálos kolostor romjait, melyet a Szentlélek tiszteletére neveztek el. Északi irányba indulunk és rövidesen elérjük első megállónkat, a Látó-kő, ahonnan csodás kilátás nyílik a Bükk északi lejtőire, és a Lázbérci-víztározóra. Igaz, ehhez a kilátáshoz fel kell mászni a sziklára. Folytatjuk utunkat a lassan emelkedő ösvényen és rövidesen egy másik kilátóból csodálhatjuk meg a Bükk északi oldalát. Folytatjuk utunkat most már felfelé haladva, elmegyünk a Vidróczky- barlang mellett, majd tovább kaptatva felfelé elérjük a Magos-kőt. Itt időt szakítunk, hogy megnézzük Magyarország három jelenleg is működő lakóbarlangja közül a Három-kúti Remete- barlangot. A megkülönböztetetten védett barlangot szálláshellyé alakították, így két turista számára megfelelő szálláshelyet biztosít és bárki használhatja. Tovább haladunk felfelé a Köpüs- forrásig, ahonnan már lefele vezet utunk Bükkszentlélekig, túránk kiinduló pontjáig. Visszaautózunk Miskolctapolcára, szállásunkra, ahol elfoglaljuk szobáinkat. Az este folyamán érdemes meglátogatni a szállásunk közelében lévő miskolctapolcai barlangfürdőt. A Bükk igazi kincse a barlangfürdővé alakított tavas-barlang, melyet a víz évmilliók alatt vájt ki a sziklákból. Az Európában egyedülálló barlangfürdőben páratlan élmény a természet fedett uszodájában, a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű termálvízben fürdeni, ami a túrázás után különösen jóleső érzés. A fürdőlátogatás után jól fog esni a vacsora, melyet a környék boraiból kínált kóstolóval teszünk teljessé. Szállás: panzió. (Túratáv: 12 km, szintemelkedés: 450 m fel és le, menetidő: 4-5 óra)

2

 
Bükk-fennsík kör
 

A mai napon korán indulunk, mivel programunk leghosszabb túrája vár ránk és tél lévén korán sötétedik. Egy órás autózás után érjük el Bánkutat, ahonnan elindulunk klasszikus körtúránkra a Bükk-fennsíkon keresztül annak déli peremét vigyázó, fantasztikus kilátást nyújtó „kövek” láncolatán át, majd a több mint száz éve ugyanúgy álló, háborítatlan Őserdőt érintve térünk vissza Bánkútra. Délnyugati irányba indulunk az eleinte lefele vezető ösvényen, keresztezünk több rétet, majd Holló-kő után elkezdünk felfele kaptatni. Célunk Szilvási-kő, amely 961 méteres magasságával a Bükk-vidék legmagasabb csúcsa. A csúcshódítás megörökítése és a csúcscsokik elfogyasztása után elindulunk lefele. Néhány kilométer múlva elérjük az Őserdőt, melynek szigorúan védett területén több mint 100 éve semmilyen erdőgazdálkodást nem végeznek, itt tényleg a természet az úr, a fák itt természetes halállal halnak. Innen feltúrázzunk a Három-kő csúcsra, ahol a fehér mészkősziklák tetejéről csodálatos panoráma tárul fel a Bükk déli részére, tiszta időben Eger városa is látszik. Innen aztán már Bánkút a cél, ahová egy kilátópontot érintve hosszú túránk után még sötétedés előtt érünk. Itt van lehetőség még egy vacsorára is, mielőtt túránk után hazaindulnánk. Ellátás: reggeli. (Túratáv: 16,5 km, szintemelkedés: 500 m fel és le, menetidő: 6-7 óra).

Az oldalon található képeket Gutter Krisztián készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés