Mecsek, Gemenc vízitúra

Mecseki csúcsmászás és egy élménydús evezés Gemencen.

Indulás helye: Zobákpuszta parkoló (Zobákpuszta – szászvári útelágazás). Koordináta: N46°11.145’, E018°18.956’).
Szállás és ellátás: Szekszárd, 2-3 ágyas szobákban, reggelivel.
Utazás: Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft.
Hétvégi programunk első napján az ország délnyugati szegletében emelkedő Mecsekbe látogatunk el, ahol a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet látványosságait főztük fel egy igen kellemes útvonalra. Túránk során érintjük a fokozottan védett Hidasi-völgyet, egykori német telepesek üvegfúvó műhelyeit, mésztufa képződményeket, megmásszuk a hegység legmagasabb pontját és élvezzük a Zengő csúcsán álló, frissen felavatott kilátó 360 fokos panorámáját. A kellemes túrát követően szekszárdi szállásunkra utazunk, az estét pedig egy borkóstolóval koronázzuk meg. Másnap kenukba pattanunk és a Gemenci erdő Vén-Duna ágában evezünk, ahol egy homokpadon ebédet is készítünk magunknak.
 
Hétvégi programunknak nem titkoltan kettős célja is van: az egyik, hogy egy „rövidebb kihagyást” követően újra együtt túrázhassunk, a másik pedig, hogy segítsünk a hazai turizmus talpra állításában. Emiatt programunkat két naposra terveztük, szállásunk pedig a Dunakanyar pazar környezetében fekvő Nagymaroson lesz, ahol a sikeres túránkat követően, egy kellemes borkóstoló keretén belül egy rövidebb időre kiszakadhatunk a hétköznapokból.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy a karanténból kiszakadva felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs1

 
Zobákpuszta, Hidasi-völgy, Püspökszentlászló, Zengő (682 m), Zobákbuszta, Szekszárd
 

Találkozó szombat reggel Zobákpusztán a buszmegálló mögötti kavicsos parkolóban 09:00-kor. (Zobákpuszta – szászvári útelágazás). Koordináta: N46°11.145’, E018°18.956’). Transzfer esetén találkozó 2020. július 18-án, 06:30-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal.

Túránkat egy rövid ideig tartó aszfaltúton való gyaloglással kezdjük, majd a Mézes-tető hegy lábánál rácsatlakozunk a jelzéseinkre. Fél óra sétát követően már a fokozottan védett Hidasi- völgy bejáratához érünk, ahol az Országos Kéktúra útvonala is keresztül megy. A Csurgó-szikla mésztufa képződményét elhagyva szinte észrevétlenül emelkedünk, miközben a völgytalpán feltáruló sziklalépcsők látványában gyönyörködhetünk. Ha nincs nagy szárazság, akkor a patak meder mentén látványos csurgók és zúgók színesítik majd az utunk, az olvadási időszak vagy a nagy esőzések idején megáradó patak látványos völgyében. A Betyár-forrás mellett elhaladva beérünk lassan Pusztabányára, amely a Kelet-Mecsek közkedvelt erdei pihenőhelye és kiváló helyszín az ebédünk elfogyasztására. Ezen a területen egykoron „üvegfúvók” működtek, amelyeket Bajorországból és a Fekete-erdő vidékéről érkezett bevándorló lakosok kezeltek. Rövid szakaszt követően a Zengő lábánál fekvő, festői szépségű Püspökszentlászlóra érünk be. A 18. században épített Püspöki palota és a hozzá tartozó arborétum mellett elhaladva lassan elérkezünk túránk legnehezebb szakaszához, ahol majd’ 200 métert kell kaptatnunk felfelé a Zengő csúcsáig. Az izzasztó emelkedő után azonban a Mecsek legszebb 360 fokos panorámáját élvezhetjük, egy vadonatúj kilátóból, amely még 5 méterrel magasabb is egykori ősénél. Miután kigyönyörködtük magunk még megtekintjük az egykori Zengővár sáncmaradványait, majd a Pap-rét érintésével vissza ereszkedünk Zobákpusztára. Némi pihenést követően kocsikba szállunk és Szekszárdra utazunk, ahol egy kellemes borkóstolót követően az éjszakát töltjük. Táv: 17 km. Szint: 580 m fel és le. Időtartam: 7-8 óra.

2

 
Szekszárd, Baja, Gemenci erdő vízitúra
 

Kiadós reggelinket követően kocsikba szállunk és Pörböly érintésével Bajáig utazunk, ahol a vízitúránk vezetője már várni fog minket. Strandruhát öltünk és a vízállástól függően a megfelelő „besszállóhelyig” ballagunk, ahol a vízre tesszük a kenuinkat. Jó két órás evezést követően kikötünk a Vén-Duna egyik alkalmas homokpadján, ahol tüzet rakunk és elkészítjük az előre összeállított batyus csomagunkat. Miután elfogyasztottuk a késői ebédünket ismét a kenukba pattanunk, megkerüljük a Koppány-szigetet és a Duna főágán visszaevezünk túránk kiindulási pontjára, ahova a késő délutáni órákban érkezünk majd meg. Vízitúra időtartam: 6-8 óra. Ellátás: reggeli, batyus csomag ebédre

Az oldalon található képeket Ézsiás Tamás és Radics Tamás készítették. Élménybeszámoló a gemenci evezésről a Mondolo Egyesület oldalán.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés