Bejelentkezés

Börzsöny, Ipoly vízitúra

Börzsönyi hétvége: evezés a vadregényes Ipolyon és a Dunakanyarban, majd csúcstúra a Csóványosra (938 m)

Ezen a májusi hétvégén hazánk egyik legszebb középhegységébe, a Börzsönybe látogatunk el egy két napos, aktív kirándulás keretében. Első nap kenukba szállunk és a vadregényes Ipolyon leevezve egészen új nézőpontból, a Dunáról csodáljuk meg a fenséges Dunakanyart. A második napon aztán intenzív, bakancsos túrára indulunk, hogy meghódítsuk a Csóványost és felfedezzük a kora nyári élénkzöld színekben pompázó hegyvidéket.
Szállás és ellátás: Nagymaroson, panzióban, vacsorával, opcionális borkóstolóval.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
Aktuális: Utazásainkat mindig az aktuális járványügyi intézkedéseknek megfelelően szervezzük. Jelenleg kérjük, hogy kizárólag a védettségi igazolvánnyal, vagy az oltási kiskönyveddel a birtokodban jelentkezz az utazásra, mert ennek hiányában szállásaink, szolgáltatóink nem fogadhatnak vendégeket.
Időpontok
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs


  • 1. nap Nagymaros, Letkés, Zebegény, Nagymaros

    3
    Reggel 8-kor találkozunk Nagymaroson, a szállásunk előtti parkolóban. Eligazítás után összeszedelődzködünk, s felkészülünk mai vízitúránkra: a Börzsönyt északról és nyugatról körülölelő határfolyón, az Ipolyon fogunk evezni. Letkésig autózunk, buszozunk, ott beosztjuk a csónakokat, vízre tesszük kenuinkat, majd Ipolydamásd érintésével Szobnál érjük el a Dunát. Az Ipolyon evezve elmerülhetünk a táj lenyűgöző szépségében, a vizes élőhelyeket, erdősebb szakaszokat itt-ott felváltják a megművelt területek, mezők. Szob közelébe érve megérezzük a Duna duzzasztó hatását, lelassul az Ipoly, erősebben kell húzni, de mindent megér az a látvány, ami feltárul előttünk: Magyarország egyik legszebb természeti látványa, a Dunakanyar. Zebegény felé haladva kisebb-nagyobb szigetek mellett lapátolunk, Dömösnél egészen összeszűkül a folyómeder, bal oldalon sziklák kandikálnak a fák között, a Hegyes-tető kilátópontja emelkedik a magasba. A kanyar után visszérkezünk Nagymarosra, partra szállunk, még csobbanhatunk egyet a Dunában. Szállásunk elfoglalása után vár ránk egy hangulatos borkóstoló (opcionális), megvacsorázunk, majd végül kisétálhatunk még a Duna-partra. Szállás: panzió, ellátás: vacsora. A kenutúra távja: kb. 22 km, menetidő: 5-6 óra.
  • 2. nap Királyháza, Nagy-Mána (707 m), Csóványos (938 m), Királyháza

    3
    Reggel Nagymaroson ébredünk, a folyó túlpartján ott magasodik a Visegrádi-hegység és az impozáns elhelyezkedésű, 13. században épült vár. Miután megreggeliztünk, Királyházára utazunk. Nekivágunk a piros jelzéssel ellátott ösvénynek, eleinte egy patakmederben sétálunk az illatokkal telített erdőn, majd egy kaptatón jutunk el a Börzsöny hegység egyik leglátványosabb panorámaútján keresztül a Nagy-Mánára. Gyönyörködünk a völgyekkel szabdalt tájban, majd rövid pihenő után nekivágunk a mai napi csúcsunknak, a Börzsöny legmagasabb pontjának, a 938 méteres Csóványosnak. A kilátóból elénk tárul hazánk egyik legérintetlenebb ősi erdeje, dél felé tekintve megcsillan a kanyargó Duna. Miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, elfogyasztjuk jól megérdemelt csúcscsokinkat és visszaereszkedünk Királyházára, s kellemesen elfáradva zárjuk le ezt a szép hétvégét. (táv: kb. 14 km, szint: 600 fel, 600 le)
Az oldalon található képeket Szabó Szilveszter készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.