Börzsöny, Ipoly vízitúra

Börzsönyi hétvége: csúcstúra a Csóványosra (938 m), majd evezés a vadregényes Ipolyon és a Dunakanyarban

Indulás helye: Királyháza, parkoló, 2020. június 13-án szombaton, reggel 07:50-kor.
Szállás és ellátás: Nagymaroson, panzióban, este borkóstoló és vacsora.
Utazás: Kilenc személyes Eupolisz kisbuszunk a Mikropolisz utakhoz hasonlóan ezen a hétvégi úton is elérhető. Így ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 6.900 Ft.
Ezen a hétvégén hazánk egyik legszebb középhegységébe, a Börzsönybe látogatunk el egy két napos, aktív kirándulás keretében. Első nap intenzív, bakancsos túrára indulunk, hogy meghódítsuk a Csóványost, másnap pedig kenuba szállunk és az Ipolyon leevezve egészen új nézőpontból, a Dunáról csodáljuk meg a fenséges Dunakanyart.

Hétvégi programunknak nem titkoltan kettős célja is van: az egyik, hogy egy „rövidebb kihagyást” követően újra együtt túrázhassunk, a másik pedig, hogy segítsünk a hazai turizmus talpra állításában. Emiatt programunkat két naposra terveztük, szállásunk pedig a Dunakanyar pazar környezetében fekvő Nagymaroson lesz, ahol a sikeres túránkat követően, egy kellemes borkóstoló keretén belül egy rövidebb időre kiszakadhatunk a hétköznapokból.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. június 13. -
2020. június 14.
A jelentkezés lezárult
2020. június 12.
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Eleged van már Neked is a bezártságból, vagy csak szeretnéd mégjobban megismerni hazánkat? Túrabakancsot fel, irány újra a természet! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokoat már végigjártuk, most a középhegységeinket célozzuk meg, hogy a karanténból kiszakadva felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs

1. Mátra: Kékes (1014 m) 
4. Zempléni-hegység: Nagy-Milic (895 m) 
5. Kőszegi-hegység: Írott-kő (882 m) 
7. Karancs-Medves-vidék: Karancs (727 m) 
8. Bakony: Kőris-hegy (709 m) 
10. Mecsek: Zengő (682 m) 

1

 
Királyháza, Nagy-Mána (707 m), Csóványos (938 m), Nagymaros
 

Reggel 8-kor találkozunk Királyházán, a parkolóban. Nekivágunk a piros jelzéssel ellátott ösvénynek, eleinte egy patakmederben sétálunk az illatokkal telített erdőn, majd egy kaptatón jutunk el a Börzsöny hegység egyik leglátványosabb panorámaútján keresztül a Nagy-Mánára. Gyönyörködünk a völgyekkel szabdalt tájban, majd rövid pihenő után nekivágunk a mai napi csúcsunknak, a Börzsöny legmagasabb pontjának, a 938 méteres Csóványosnak. A kilátóból elénk tárul hazánk egyik legérintetlenebb ősi erdeje, dél felé tekintve megcsillan a kanyargó Duna. Miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, elfogyasztjuk jól megérdemelt csúcscsokinkat és visszaereszkedünk Királyházára, onnan pedig kocsikonvojunkkal Nagymarosra utazunk, hogy elfoglaljuk szállásunkat. Késődélután vár ránk egy hangulatos borkóstoló, kisétálhatunk a Duna-partra. (táv: kb. 14 km, szint: 600 fel, 600 le)

2

 
Nagymaros, Ipolytölgyes, Zebegény, Nagymaros
 

Reggel Nagymaroson ébredünk, a folyó túlpartján ott magasodik a Visegrádi-hegység és az impozáns elhelyezkedésű, 13. században épült vár. Miután megreggeliztünk, felkészülünk mai vízitúránkra, a Börzsönyt északról és nyugatról körülölelő határfolyón, az Ipolyon fogunk evezni. Ipolytölgyesig autózunk, buszozunk, ott beosztjuk a csónakokat, vízre tesszük kenuinkat, majd Letkés és Ipolydamásd érintésével Szobnál érjük el a Dunát. Az Ipolyon evezve elmerülhetünk a táj lenyűgöző szépségében, a vizes élőhelyeket, erdősebb szakaszokat itt-ott felváltják a megművelt területek, mezők. Szob közelébe érve megérezzük a Duna duzzasztó hatását, lelassul az Ipoly, erősebben kell húzni, de mindent megér az a látvány, ami feltárul előttünk: Magyarország egyik legszebb természeti látványa, a Dunakanyar. Zebegény felé haladva kisebb- nagyobb szigetek mellett lapátolunk, Dömösnél egészen összeszűkül a folyómeder, bal oldalon sziklák kandikálnak a fák között, a Hegyes-tető kilátópontja emelkedik a magasba. A kanyar után visszérkezünk Nagymarosra, partra szállunk, még csobbanhatunk egyet a Dunában, mielőtt lezárnánk ezt a szép hétvégét.

Az oldalon található képeket Zoltai Dávid és Pál Máté készítették.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés