Zempléni-hegység: Nagy-Milic (895 m), Megyer-hegyi tengerszem, Bodrogzug vízitúra

Csúcstúra és egy rejtett természeti szépség a Zempléni-hegységben, illetve evezés a vadregényes Bodrog árterén

Indulás és érkezés helye: Füzéri vár parkolója, 2020. július 25-én szombaton, reggel 10:00-kor.
Szállás és ellátás: családi borászat fogadójában, reggelivel.
Utazás: Kilenc személyes Eupolisz kisbuszunk a Mikropolisz utakhoz hasonlóan ezen a hétvégi úton is elérhető. Így ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Az Eupoliszos transzfer korlátozott számban áll rendelkezésre!
A Zempléni-hegység kevésbé ismert tájegysége hazánknak, éppen ezért érintetlen is, a régi kastélyokkal, várakkal mesebeli hangulatot árasztanak a bükkösök. Ha szeretnél egy jót túrázni a Zemplén legmagasabb csúcsára, bejárnád a még mindig szinte alig ismert Megyer-hegyi tengerszemet, boroznál egyet a világszerte elismert Tokaji borvidéken, eveznél egyet a Bodrogzug Tájvédelmi Körzet csodálatos vidékén és felfedeznéd Magyarország egyik legvadregényesebb térségét, gyere velünk erre a hétvégi túrára. :)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs1

 
Füzér, Lászlótanya, Nagy-Milic (895 m), Tállya
 

Transzfer esetén találkozó 2020. július 25-én 06:50-kor, a XIV. kerület, Mexikói út metrómegállónál, a parkolóban. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. Találkozó a helyszínen a Füzéri vár parkolójában 10:00 órakor. A kiválóan felújított vár lábától indulunk hazánk egyik legészakibb pontjára a Nagy-Milicre. Kulacsainkat feltöltjük a Vár-forrásból aztán a várat elhagyva az Országos Kéktúra jelzéseit követve tartunk északra. Hatalmas bükkösben haladunk, néhol a nyiladékokon keresztül csodálatos panoráma tárul elénk. Az Alsó-patak völgyéből igen meredeken kapaszkodunk fel a Kis-Milic csúcsán lévő Károlyi-kilátóba. Habár a kilátó maga egy kis kitérő, mindenképpen érdemes felkapaszkodni a körpanoráma kedvéért, hiszen a magáról a Nagy-Milicről nincs szép kilátás. A kilátóból rálátunk a Füzéri-várra, a Zemplén vonulatára és átkukucskálunk Szlovákiába is, hiszen itt húzódik az országhatár. A közeli Nagy-Milic csúcsán tartunk egy kis pikniket, pihenve a Zemplén legmagasabb pontján. Lászlótanyára lesétálunk, sajnos mára már magánterület, így nem csodálható meg a Károlyi-kastély. Az innen vezető Grófi utat követjük réteken és erdőfoltokon keresztül, és a Hideg-kút vizével tudunk felfrissülni. Nincs már sok hátra az autókig, amivel borkóstolóra indulunk, a Világörökség részét képező Tokaj-Hegyaljai borokat próbálgatva. Tállyán családi borászatunkban nemcsak jófajta nedűvel várnak, hanem komfortos szállással is. Igénybe vehetjük felár ellenében a jacuzzit, a finn és infraszaunát. Túra: 14 km, 450 m szint fel/le, kb 6-7 óra. Szállás: vendégházban, ellátás: nincs.

2

 
Tállya, Megyer-hegyi tengerszem, Bodrogzug vízitúra
 

Reggeli után összepakolunk és elindulunk a Megyer-hegyhez. Néhány órás túra vár ránk, ami alatt egy könnyed szintet megtéve érünk el a Megyer-hegy (300 m) gyomrában rejlő természeti csodához. A nevével ellentétben a mesterséges tó egy egykori bánya területén alakult ki: a 15. századtól kezdve bányásztak már itt malomkőnek való riolittufát, később pedig a hatalmas, ember alkotta árkokat a csapadékvíz töltötte fel, így megszületett a zempléni régió egyik legérdekesebb természeti képződménye. Kellemes túránk alatt bejárjuk a tanösvényt, meghódítjuk a Király-hegyet (312 m) majd visszatérünk a parkolóba. A túra után fél órás buszozás után megérkezünk Tokajba, strandruhát öltünk, majd felvesszük a kenukat és evezőket. A csendes és vadregényes Bodrogzug Tájvédelmi Körzet csatornáin evezünk kenuinkkal pár órácskát. Behajló füzek alatt, cikázó fecskék között jól átmozgatjuk a felsőtestünket is, igény esetén pedig az evezés végén még csobbanhatunk is egyet a Tiszában. Késő délután aztán kellemesen elfáradva visszaindulunk Budapestre, ahova az esti órákban érkezünk meg. Túratáv: 10 km, szint: 200 méter, menetidő: 2,5-3 óra. Ellátás: reggeli.

Az oldalon található képeket Pál Máté és Szatmári Zsolt készítették.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés