Bejelentkezés

Téli túra: Besszádok

Téli csodák Lengyelország legdélebbi nemzeti parkjában.

Február végi téli túránk a mesebeli erdőkkel borított, csodálatos Besszádok hegyvidékére vezet minket. A három napos téli utazás során a nemzeti park három különböző szegletét fedezzük fel: első napon a hármashatár közelében fekvő Wielka Rawka könnyed csúcsával melegítünk, második napon a lengyel földön híres Połonina Wetlińska klasszikus téli gerinctúráját járjuk végig, az utolsó napunkon pedig természetesen nem hagyjuk ki a hegycsoport legmagasabb csúcsát, az 1346 méteres Tarnicát sem. Utunk során kellemes apartmanokban pihenhetjük ki a napi túrákat, élvezhetjük a lengyel vendégszeretet, és persze szép idő esetén olyan panoráma fogad majd minket, amelyre sokáig emlékezni fogunk.

Időpontok

 • 2024. március 01 → 03.
 • 1. nap Budapest, Besszádoki Nemzeti Park, Wielka Rawka (1304 m), Chmiel

  2
  Találkozó 5:45 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6:00 órakor! Rövid pihenőkkel megszakított utazással, Szlovákián keresztül érkezünk meg első túránk kiinduló pontjához, a lengyelországi Besszádoki Nemzeti Parkban fekvő Brzegi Górne településére. Rövid időn belül már csak az erdő susogása és a hó ropogása kísér minket, ahogy haladunk a hegyóriások felé. Első túránk célpontja a szlovák-ukrán-lengyel hármashatár közelében fekvő Wielka Rawka 1307 méteres csúcsa, ahonnan már átélhetjük az első csodálatos naplementénket és az elképesztő kilátást! A nagyjából 3-4 órás túra és némi buszozás után elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: szállodai szobákban. (A túra menetideje: 4 óra, szintkülönbség 440 m fel/le, túratáv: 8,4 km)
 • 2. nap Chmiel, Połonina Wetlińska gerinctúra (1253 m)

  3
  A mai napon már egy igazi kihívást jelentő, 13 km-es gerinctúra vár ránk a Połonina Wetlińska csodálatos téli gerincén. Bőséges reggelink után az előző napi túránk felé buszozunk, majd egy őrzött parkolóban hagyva buszunkat elindulunk az aznapi megmérettetésre. Gyönyörű bükkösök, majd fenyőerdők között alig másfél óra alatt alatt már kiérünk az erdők közül, kicsit több mint 4 km és 370 méter leküzdése után pedig már az 1253 méteres Osadzki Wierch csúcsán fogunk állni! A gerinctúrát az 1222 méteres Smerek felé folytatjuk, reményeink szerint végig csodálatos panorámában. Végül a hegység másik oldalán ereszkedünk le Kalnica településéhez közel, hogy visszatérjünk szállásunkra. Szállás: szállodai szobákban és apartmanokban, ellátás: reggeli. (A túra menetideje: 6-7 óra, szintkülönbség 700 m fel/le, túratáv: 13 km)
 • 3. nap Chmiel, Besszádoki Nemzeti Park, Tarnica (1346 m), Budapest

  3
  A szállásunkról korán reggel összepakolva, ismételten egy bőséges reggeli után buszunkkal a Besszádoki Nemzeti Park béli utolsó túránkra indulunk, amely nem máshová, mint a Besszádok hegység legmagasabb csúcsára vezet majd fel minket. Az 1346 méteres Tarnicáról még egy utolsó, felejthetetlen körpanoráma vár még ránk, ám ahhoz még előtte egy jó 5 km-t és 620 méter szintet kell majd leküzdenünk. A túra végén ugyanazon az úton térünk vissza a buszunkhoz, majd nehéz szívvel, de élményekben gazdagon hagyjuk magunk mögött ezt a csodás hegyvidéki tájat, hogy a késő esti órákban megérkezzünk Budapestre. Ellátás: reggeli. (A túra menetideje: 6-7 óra, szintkülönbség: 613 méter fel/le, túratáv: 10 kilométer)
Az oldalon látható képeket Radics Tamás és Pál Máté túravezetőink készítették.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.