Bejelentkezés

Téli túra: Besszádok

Téli csodák Lengyelország legdélebbi nemzeti parkjában.

Február végi téli túránk a mesebeli erdőkkel borított, csodálatos Besszádok hegyvidékére vezet minket. A három napos téli utazás során a nemzeti park három különböző szegletét fedezzük fel: első napon a hármashatár közelében fekvő Wielka Rawka könnyed csúcsával melegítünk, második napon a lengyel földön híres Połonina Wetlińska klasszikus téli gerinctúráját járjuk végig, az utolsó napunkon pedig természetesen nem hagyjuk ki a hegycsoport legmagasabb csúcsát, az 1346 méteres Tarnicát sem. Utunk során kellemes apartmanokban pihenhetjük ki a napi túrákat, élvezhetjük a lengyel vendégszeretet, és persze szép idő esetén olyan panoráma fogad majd minket, amelyre sokáig emlékezni fogunk.

Időpontok

 • 2024. március 01 → 03.
 • 1. nap Budapest, Besszádoki Nemzeti Park, Wielka Rawka (1304 m), Chmiel

  2
  Találkozó 5:45 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6:00 órakor! Rövid pihenőkkel megszakított utazással, Szlovákián keresztül érkezünk meg első túránk kiinduló pontjához, a lengyelországi Besszádoki Nemzeti Parkban fekvő Brzegi Górne településére. Rövid időn belül már csak az erdő susogása és a hó ropogása kísér minket, ahogy haladunk a hegyóriások felé. Első túránk célpontja a szlovák-ukrán-lengyel hármashatár közelében fekvő Wielka Rawka 1307 méteres csúcsa, ahonnan már átélhetjük az első csodálatos naplementénket és az elképesztő kilátást! A nagyjából 3-4 órás túra és némi buszozás után elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: szállodai szobákban. (A túra menetideje: 4 óra, szintkülönbség 440 m fel/le, túratáv: 8,4 km)
 • 2. nap Chmiel, Połonina Wetlińska gerinctúra (1253 m)

  3
  A mai napon már egy igazi kihívást jelentő, 13 km-es gerinctúra vár ránk a Połonina Wetlińska csodálatos téli gerincén. Bőséges reggelink után az előző napi túránk felé buszozunk, majd egy őrzött parkolóban hagyva buszunkat elindulunk az aznapi megmérettetésre. Gyönyörű bükkösök, majd fenyőerdők között alig másfél óra alatt alatt már kiérünk az erdők közül, kicsit több mint 4 km és 370 méter leküzdése után pedig már az 1253 méteres Osadzki Wierch csúcsán fogunk állni! A gerinctúrát az 1222 méteres Smerek felé folytatjuk, reményeink szerint végig csodálatos panorámában. Végül a hegység másik oldalán ereszkedünk le Kalnica településéhez közel, hogy visszatérjünk szállásunkra. Szállás: szállodai szobákban és apartmanokban, ellátás: reggeli. (A túra menetideje: 6-7 óra, szintkülönbség 700 m fel/le, túratáv: 13 km)
 • 3. nap Chmiel, Besszádoki Nemzeti Park, Tarnica (1346 m), Budapest

  3
  A szállásunkról korán reggel összepakolva, ismételten egy bőséges reggeli után buszunkkal a Besszádoki Nemzeti Park béli utolsó túránkra indulunk, amely nem máshová, mint a Besszádok hegység legmagasabb csúcsára vezet majd fel minket. Az 1346 méteres Tarnicáról még egy utolsó, felejthetetlen körpanoráma vár még ránk, ám ahhoz még előtte egy jó 5 km-t és 620 méter szintet kell majd leküzdenünk. A túra végén ugyanazon az úton térünk vissza a buszunkhoz, majd nehéz szívvel, de élményekben gazdagon hagyjuk magunk mögött ezt a csodás hegyvidéki tájat, hogy a késő esti órákban megérkezzünk Budapestre. Ellátás: reggeli. (A túra menetideje: 6-7 óra, szintkülönbség: 613 méter fel/le, túratáv: 10 kilométer)
Az oldalon látható képeket Radics Tamás és Pál Máté túravezetőink készítették.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- 2 éjszaka szállást szállodában, 2 ágyas színvonalas szobákban,
- két reggelit,
- a hótalpak bérleti díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépőket.

Az étkezés a reggelik kivételével önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Találkozás 5.45-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Programunkba olyan túraútvonalakat válogattunk, melyek téli időjárási viszonyok között is jól járhatók. Természetesen a túrázás az esetenként havas, csúszós, néhol akár lejegesedő ösvényeken extra kihívást és nehézséget jelenthet. Gyakorlott túrázóknak ez nem okozhat gondot, de mindenképp felhívjuk a figyelmet a megfelelő réteges túraruházat fontosságára!

Feltétlen hozz magaddal jó minőségű „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken, ahol a hótalp nem használható, nagyon jó hasznát vehetjük! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!

Fontos! Programunkon téli magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (elsősorban az időjárás változásai)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk!) az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonalmódosítás kérdésében mindig a túravezető dönt!

Szállás

Szállásunk a nemzeti parkhoz közel található apró Lutowiska település mellett lesz, ahol egy hangulatos, három csillagos szállodában leszünk elszállásolva: 2 ágyas szobákban, saját fürdőszobával, kilátással Lutowiska falujára és a Bieszczady-hegységre. A szállodában található étterem, amely hagyományos lengyel és regionális ételeket kínál vadhúsból is.

Terület

A Besszádok hegység a Külső-Keleti-Kárpátokban csoportjában, Lengyelország délkeleti sarkában, valamint kisebb részben Szlovákia és Ukrajna területén emelkedik. A Besszádok a Łupkówi-hágótól (640 m) az Uzsoki-hágóig húzódik. Legmagasabb pontja a lengyel területen emelkedő Tarnica (1346 m). A Besszádoki Nemzeti Park területének legnagyobb részét erdők borítják. A legjellemzőbbek a bükkösök, melyeket jávor- és lucfenyő tarkít. Állatvilága olyan fajokat foglal magába, mint a szürke farkas, szarvas, európai bölény, barna medve, hiúz, vadmacska, illetve mintegy 150 madárfaj költ itt, köztük sasfélék

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi téli időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat hó, avagy egy hirtelen hóvihar, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 5 és - 5 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik.

Felszerelés

Kis hátizsák a napi túrákhoz, vízálló, meleg túrabakancs, kamásli, sapka, kesztyű, csősál, aláöltözet, pehelykabát, héjkabát, réteges meleg ruhk, túrabot hótányérral, fejlámpa, termosz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, szokásos piperecuccok. Fontos, hogy jól bejáratott, betört és mindenképp vízálló túrabakancsban gyere!. 


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Célszerű itthonról hozni néhány szendvicset az első napra, valamint gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet. A szállásunk közelében kisboltok is találhatók. Este lehetőség van a közeli éttermekben, vagy a szállodában sörözni, vacsorázni. A szálláson bőséges büfé reggelit kapunk.

Pénz-ügy

Fizetőeszköz a zloty (1 Zloty - PLN - Kb. 75 Ft), amit célszerű itthon váltani. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél a 3 nap alatt.

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.


A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/lengyelorszag

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Fontos! A hótalpazás biztosítási szempontból extrém sportnak minősül, ezért a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (hótalp) használatát indokolják. Kérjük, nézd meg, van-e ennek megfelelő érvényes utasbiztosításod! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra + sport extra: 5.220 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 4.995 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 9.216 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu


"Teljes értékű élményt jelentett, abszolút ajánlom ismerőseimnek a helyszínt és az Eupoliszt is. Köszönöm!"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.