Via Ferrata: Dolomitok (Sella)

A Sella- és Marmolada-csoport csipkézett csúcsai között.

Cortina környékének panorámás via ferrátái, és a Marmolada, illetve Rosengarten csoport csipkézett sziklatűit felölelő programjaink mellett ezen a Dolomitok programunkon a Sella-csoport környékén kapaszkodunk, több irányból megcsodálva ismét a megdöbbentően szép tájat. Mindenki számára felejthetetlen élmény az égbetörő sziklacsipkék között kapaszkodni a hegyoldalakon, törékeny függőhídakon átkelni, felküzdeni magunkat a gyönyörű panorámával kecsegtető csúcsok tetejére. A részvételhez elengedhetetlen, hogy legyen tapasztalatod, ha nem voltál még via ferrata túrán, akkor előbb könnyebb, kezdő túrákon próbáld ki magad!. A többi Dolomitok programunkhoz hasonlóan a via ferrata és a gyalogtúra csoport egymástól eltérő útvonalakon halad.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. augusztus 16. -
2019. augusztus 20.
A jelentkezés lezárult
2019. június 16.
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.

A via ferrata utak vezetéséhez megfelelő engedély szükséges, melyhez nem elegendő Magyarországon megszerzett sziklamászó, vagy túravezető képesítés. Mi minden magashegyi utunknál és via ferrata programunknál helyi vezetőt alkalmazunk, aki rendelkezik az adott országban a helyi hegyivezetéshez szükséges engedéllyel.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
 
Mivel a párhuzamosan haladó gyalogtúrás és ferrátás programok hosszúságát a résztvevők erőnléte és az aktuális terepviszonyok jelentősen befolyásolják, fel kell készülni arra, hogy a buszhoz nem tudunk percre pontosan visszaérkezni. Hosszabb-rövidebb várakozások mindkét csoport esetén lehetségesek, bármennyire is igyekeztünk nagyjából hasonló időtartamú programokat egymás mellé válogatni! Megértéseteket köszönjük!
1

 
Budapest, Olaszország
 

Találkozás 20:15 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 20.30 órakor! Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Finanzieri via ferrata: il Collac (2713 méter)
 

A Fassa-völgyi kempingünkbe érkezést követően felállítjuk sátrainkat, majd rövid buszozás után egy „bemelegítő” via ferrata túrára indulunk a 2713 méteres Collac csúcsra, mely a Rosengarten, a Langkofel és a Marmolada között magasodván rendkívüli panorámával kecsegtet. Alba városkájából felvonóval percek alatt felsuhanunk a Ciampac sílift felső állomására, ahonnan egy smaragdzöld színű mesterséges tavacska mellett elhaladva, majd egy kisebb törmeléklejtőn felkapaszkodva, 20-30 perces túrával érjük el a ferráta beszállását. (2175 méter) Az út vonalvezetése innen meredeken tör felfele. Az áthajló sziklafal aljában, a csupán drótkötéllel biztosított meredek, de érdes sziklákon először még relatív könnyedén kapaszkodunk egyre feljebb. Aztán egyszerre csak szükség lesz minden lelkierőnkre, amikor az út kulcspontját jelentő függőleges, néhol enyhén visszahajló szakaszhoz érünk. Előbb merészen elhelyezett vaskapcsok sokaságán kell feltornásznunk magunkat, majd egy közel 50 fokos lejtésű, sima sziklalapon kell ügyes technikával – és némi karizommal tovább kapaszkodnunk. Ezek után kifújhatjuk magunkat, s a hátralevő lépcsőzetes sziklás részeken már nyugodtabban élvezhetjük a bámulatos kilátást a Sella és a Langkofel gyönyörű tornyai felé. A látvány a csúcsra felérve teljesedik ki igazán, amikor a Marmoláda ritkán látott, 800 méteres déli falát megpillantjuk. A csúcsfotók elkészülte után egy törmeléklejtőn, majd egy impozáns sziklahasadékon átkelve, egy javarészt biztosított, könnyebb ferrátás szakaszon ereszkedünk le a hegy lábánál elterülő füves térségbe, ahol mormoták sokasága figyeli érdeklődve minden lépésünket. A már ismerős felvonóval ereszkedünk le buszunkhoz. Szállás: kemping. (VF nehézség: C-D, menetidő: 5-6 óra, szint: 625 méter fel/le.)

3

 
Tridentina via ferrata
 

Ma egy egész napos túrára indulunk a Sella-csoportba. A nem túlságosan nehéz, de annál látványosabb kulisszák között található Brigata Tridentina via ferráta végigjárása a célunk. A parkolótól (1956 méter) alig 10 perc gyaloglással máris a ferráta beszállásánál állunk, s egy drótkötéllel biztosított, 50 méteres, meredek felszökéssel melegítünk be a mai túránkra. A biztosított út java kicsit távolabb, egy hatalmas vízesés mellett indul, alsó szakasza nem igazán nehéz, könnyű jó fogásokat találnunk a kapaszkodáshoz. A felső részt már jóval kitettebb, függőleges szakaszok jellemzik, a drótkötél és fém kapcsok mellett itt már hosszú létrákkal is találkozunk. Útvonalunk az Torre Exner keleti falán vezet, hatalmas mélységek fölött, ahonnan egy függőhídon átkelve jutunk a Masores-fennsíkra. Innen könnyed séta a Cavazza al Pisciadu menedékház, ahol megpihenhetünk, s a Dolomitok egyik legszebb látványában gyönyörködhetünk az amfiteátrumszerű katlanban, mélyén a smaragd színű tengerszemmel. Végül a menedékháztól a 666-os számú turistaúton, kezdetben drótkötelekkel biztosított sziklás részeken, majd egy meredek törmeléklejtőn araszolva ereszkedünk vissza túránk kiinduló pontjára. Szállás: kemping. (VF nehézség: C, menetidő: 6-7 óra, szint: 630 méter fel/le.)

4

 
Trincée via ferrata, La Mesola (2727 méter)
 

Mai célunk a Marmolada-csoportban fekvő Trincée via ferrata. Buszunkkal először a Marmolada gleccserborította északi oldala alatt húzódó Fedeia-tó partjára utazunk (2053 méter), ahonnan gyalogosan mintegy másfél óra alatt kapaszkodunk fel a Crepes de Padon gerincére. (2478 méter) Amennyiben el bírunk szakadni hátunk mögött a Marmolada gleccser, szemközt a Sella-tömb döbbenetes látványától, akkor az előttünk égbe törő Mesola csúcsra esik tekintetünk. Már fekete, vulkanikus tömbje is igazi különlegességnek számít itt a Dolomitokban, de ami igazán megdöbbent, az a 35 méteres, lépésekben, kapaszkodókban ugyancsak szegényes függőleges szakasz, ami az út legelején, amolyan felütésként, igazi kihívást jelent. E nehéz rész leküzdése után azonban fellélegezhetünk. Egy éles, csipkézett gerincre érünk, ahogy a lélekvesztő függőhídon átkelve pazar sziklacsipkék között találjuk magunkat. A technikás vonalvezetésű útvonal innen már igazán látványos, néhol kissé kitett, de nem túlságosan nehéz részekkel folytatódik, mígnem a tömb másik oldalán meredeken leereszkedünk. Itt számos első világháborús romot, alagutakat találunk, majd egy újabb technikás szakasz következik, amely a Mesola északi gerincét kerüli körbe. Innen az igazi ferrátás szakaszok már véget érnek, de ha időnk engedi, folytathatjuk utunkat a keskeny gerincen, újabb világháborús romok, lövészállások, kisebb-nagyobb alagutak mentén. Végül visszaereszkedünk az alant húzódó túraösvényre, s visszatérünk buszunkhoz, a Fedeia-tó partjára. Szállás: kemping. (VFnehézség: C-D, menetidő: 5-6 óra, szint: 700 méter fel/le.)

5

 
Passo Falzarego (2105 méter), Piccolo Lagazuoi (2778 méter), Budapest
 

Utolsó napunkon az összecsomagolást és a reggelit követően elhagyjuk a szállásunkat és elbúcsúzunk a Fassa-völgytől. Másfél-két órás buszozást követően megérkezünk a 2105 méteren fekvő Falzarego-hágóhoz, ahonnan felvonó segítségével perceken belül feljutunk 2758 méterre, ahol csodálatos körpanoráma fogad bennünket, különösen impozáns rálátással a szomszédos Tofana di Roses impozáns tömbjére, amit Dolomitok I programunk résztvevői régi ismerősként láthatnak viszont, egy kicsit más oldaláról. Rövid sétával feljutunk a Piccolo Lagazuoi 2778 méteres csúcsára, majd levezető programként a híres-hírhedt Lagazuoi alagútban ereszkedünk vissza buszunkhoz. Az első világháborúban itt húzódó frontvonalnak kétségtelenül ez az egyik legdöbbenetesebb katonai létesítménye. A hegy belsejében kivájt, spirálszerűen körbefutó, meredek katonai alagút mintegy 400 méteres szintkülönbséget hidal át. Drótkötéllel van biztosítva az alagút, sisakra, kesztyűre, továbbá egy jó fejlámpára szükségünk lesz. Nem annyira ferráta túra ez, inkább egy izgalmas és különleges kaland, időutazás a múltba. A barlangban szinte végig kiépített lépcsőkön ereszkedünk, onnan kijutva viszont még egy 200-300 méteres törmelékes ösvény vár ránk, mire a völgybe visszaérünk, ahol rövid pihenő után beszállunk az autóbuszba és hazautazunk. Érkezés Budapestre késő este, 23-24 óra környékén. (menetidő: 2-3 óra, szint: 20 méter fel, 673 méter le.)

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter és Kalkó Ildikó készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés