Bejelentkezés

Pakisztán (Karakoram Highway)

A Karakoram Highway legkülönlegesebb vidéke és a Nanga Parbat (8125m) alaptábora

A Karakoram és a Himalája Földünk legmagasabb hegységei, 8000 métert elérő hegycsúcsok csak itt emelkednek bolygónkon. És ezen az úton mindkét hegyvilág elénk tárul! Észak-Pakisztánban bekalandozzuk a Hunza-völgyet, ősi erődöket, távoli, archaikus falvakat látogatunk meg, a végigjárjuk a híres Karakoram Highway magashegyi szakaszát - egészen a kínai határig. Az Indus völgyében a Föld legnagyobb, 6-7000 méteres szintkülönbségeit csodálhatjuk, a Himalája legnyugatibb hegyóriásánál, a Nanga Parbatnál pedig a Meseréten (Fairy Meadows) alszunk, sőt az alaptáborba is feltúrázunk. Gyere velünk a Világ Tetejére!

Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
- Skardu-térség, ősi falvak és erődök (Karpocho, Shiger)
- az Indus-völgy hegyi oázisai, organikus gazdálkodása
- Sarfaranga-homokdűnék
- Karakoram Highway
- Hunza-völgy: hegyi életmód, erődök (Altit, Baltit)
- a Karakoram vad hegyóriásai, gleccserei (Rakaposhi, Batura-gleccser)
- a Selyemút magashegyi szakaszai, karavánállomásai
- Kunjerab-hágó (4600 m, a pakisztáni-kínai határ)
- a Himalája hegyóriásai 7000 és 8000 méter feletti csúcsokkal (pl. Nanga Parbat)
- a Fairy Medows (3300 m) "alpesi" világa
- Nanga Parbat Base Camp túra (3850 m)
- Iszlámábád, Pakisztán fővárosa, és az ikervárosa, Rawalpindi

Időpontok

 • 2024. szeptember 22
  → október 05.
 • 1. nap Iszlámábád

  Érkezés Pakisztán fővárosába, Iszlámábád nemzetközi repülőterére, ahonnan utunk indul. A nemzetközi járat érkezésének függvényében pihenünk, felkészülünk a következő nap hosszú utazására. Amennyiben időnk engedi, meglátogatjuk a város leghíresebb látnivalóját, a Faisal mecsetet is. Szállás: szállodában.
 • 2. nap Iszlámábád, Skardu (Karakoram)

  2
  Reggeli repülés Iszlamabadból belföldi járattal a Karakoram és a Himalája között futó Indus-folyó mentén fekvő Skardu-völgybe. Érkezés után ismerkedés a 2200-2400 m magasan fekvő, vad hegyek között zöldellő oázis-vidékkel. Az Indus-ágak által bejárt lapos völgyaljon itt már 5000 méteres hegyek között vagyunk, Skardu pedig a folyam-menti egyik legfontosabb hegyi központ. Szállás Skarduban, szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora. (Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a repülést: Islamabadból bérelt busszal utazás északra. A nap során a Karakoram Highway alacsonyabb (2-3000 m-es) hegyvidéken húzódó szakaszán - 8-9 órás utazással - a fővárostól 460 km-re fekvő, Indus-menti Chilasba érkezünk. Szállás hotelben, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora.)
 • 3. nap Skardu-völgy, Kachura, Karpocho-erőd

  2
  Reggeli indulás a Skardu közelében, az Indus völgy összeszűkülő szakaszán, egy óriás völgykijáratban, gyönyörű környezetben fekvő Kachura hegyi faluba. Nagyszerű panorámákban, a különleges táj teljes látványában lesz részünk, miközben az Indus-völgy óriás teraszain létrejött Kachura tavakhoz is eljutunk. Délután látogatás az Indus fölötti sziklán kiépített Karpocho-erődben, ahonnan kiválóan áttekinthető a folyam és az általa éltetett ősi, folyómenti oázis-vidék. Szállás Skarduban szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora. (Amennyiben buszoznunk kell Skarduba, mert az előző nap nem lehetett repülni: Chilas-Skardu: 260 km, 5 óra buszozás. Skardu előtt Kachura faluba érkezünk, majd délután ismerkedés az Indus-menti oázissal, és a Karpocho erőd környékével. Szállás Skarduban, szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora.)
 • 4. nap Skardu, Shigar-völgy, Sarfaranga-sivatag

  2
  Az Indus északi, jobbpart mellékfolyója, a Shigar mentén beautózunk annak óriási völgyébe. A 2500 méter mély völgybe ágazó mellékfolyók torkolatánál, végeláthatatlan, vad lejtők lábánál, hatalmas hordalékpalástok kúpjain oázistelepülések húzódnak - organikus vízvezetéssel, régi mecsetekkel, a völgyi kereskedelmet vigyázó erődökkel. A nagy mederfonatokat alkotó Shigar fölött a Shigar-erőd felkeresése. Az élő és zöldellő oázisokat elhagyva pedig a folyó hatalmas kanyarulatában, a folyami homokból az erős völgyi szelek építette Sarfaranga-sivatag dűnéit járjuk be. Szállás Skarduban, szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora.
 • 5. nap Skardu-völgy, Hunza-völgy

  2
  Északnyugat felé tartva a Karakoram láncainak mélyére igyekszünk, majdnem 300 km utazás vár ránk a rendkívüli tájon, elképesztően látványos terepen, különleges völgyeken keresztül. A nap elején még az Indus-völgyében haladunk folyásirányban, majd a nagy jobbparti mellékfolyó, a Gilgit-völgyében északra fordulunk. A Gilgit-völgyből aztán a Hunza-völgybe kanyarodunk - eközben a 7788 m magas Rakaposhi hegytömegét kerüljük meg. Végállomásunk a Hunza-völgy szíve, ismét kb. 2300 méter magasan, körülöttünk, fölöttünk viszont 6-7000 méter magas hegyek keretezik a völgyeket - hosszú gleccsereket indítva egészen a 3000 méteres szintig. Szállás a Hunza-völgyben, szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora.
 • 6. nap Hunza-völgy

  2
  Egész napos ismerkedés a Hunza-völgy központjával. Ganish évezredes településének felkeresése, egy helyi iskola belülről, a Hunza-völgyet, az erre haladó Selyemút-szakaszt évszázadokon át ellenőrző erődök megismerése, a vad meredélyek fölötti, 800-900 éves Altit- és Baltit-erődök bejárása. Végül autós naplemente-túra a folyó 2100 méteren futó medre fölé 700 méterrel magasodó Duiker Hillre, ahonnan viszont tiszta időben 5 db 7000-es csúcs is látható körülöttünk. Szállás a Hunza-völgyben, szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora.
 • 7. nap Passu-völgy

  2
  Még beljebb autózunk a Karakoram mélyére. Ehaladunk egy hatalmas, 2010-ben történt hegycsuszamlás mellett, ami annyira elgátolta a Hunza folyó völgyét, hogy fölötte 10 km hosszú tó (Attabad-tó) jött létre. A Karakoram Highwayen tovább haladva a csodás, vad hegyek között elérjük a 2500 méteren fekvő Passu települését. A gleccservölgy végében fekvő falu mindössze 1.5 km-re húzódik a 15 km-es, 5-6000 méter magasból útnak induló Passu-jégár végétől. Igazi magashegyi környezetben járunk, ahol fönt a jég az úr, ám a völgytalpak kiszélesedő részein szigetszerűen művelhetők a földek, így távoli települések sorozata jött létre a szeszélyes fonatokat alkotó folyó mentén - melyen szédítő függőhidak ívelnek át. Körülöttünk kúpszerű, tarajos hegyek magasodnak, a Passu-gleccser szomszédságában pedig ott a hatalmas, 57 km hosszú Batura-jégár, amely Ázsia leghosszabb gleccserei közé tartozik. Kilátópontokról csodáljuk meg a jégvilág látványát, amely a környező, nagy 7000-esekben tetőzik. Szállás a Passu-völgyben, szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora.
 • 8. nap Karakoram Highway, Khunjerab-hágó (4600 m)

  2
  Még tovább megyünk a Karakoram Highway-en, innen már csak bő 100 km a pakisztáni-kínai határ, a 4600 méteren fekvő Khunjerab-hágó. Drámai hegyek között, jeges vonulatok mentén egyre magasabbra emelkedünk. Gleccsernyelvek sokasága kíséri utunkat, de a kínába vezető út egyre csak emelkedik, miközben mi már a Khunjerab Nemzeti Park területén járunk. Bár a környezet kifejezetten vad, települések helyenként még itt is vannak, hiszen az ősi Selyemút déli ága mentén haladunk - sok évszázada már igen fontos kereskedelmi útvonalon vezet túránk. Az egykori karavánok helyett persze ma már teharautók küzdenek az emelkedőkkel. Egészen a határsávig kapaszkodunk, itt, a hágó területén érjük el egész túránk legmagasabb helyszínét. A nap végére visszatérünk a passu-völgyi szállásunkra. Szállás a Passu-völgyben, szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora.
 • 9. nap Irány a Himalája! Nanga Parbat, Fairy Meadows (3300 m)

  3
  A Passu-völgyből a Hunza-, majd a Gilgit-folyó mentén a Karakoram Highwayt használva, délre tartva visszaautózunk az Indushoz. Fokozatosan elhagyjuk a Karakoram hegyláncait, de egy pillanatra sem maradunk égig érő hegyek nélkül! Kb. 200 km-t megtéve, lassan ereszkedve érjük el a híres Raikot Bridge-t, amely az Induson átvezető, stratégiai fontosságú híd. Itt már a Himalájában járunk, de az Indus itt mindössze 1150 m-en fut, ám fölötte, a tőle délre induló lejtők és völgyek közvetlenül a 8125 m magas Nanga Parbatra vezetnek! Itt vagyunk a Himalája legnyugatibb hegyóriásának lábánál. Innen mi is meredeken a magasba tartunk, de ehhez terepjárókba kell átszállnunk. A Tattoo-völgyben járművel kapaszkodunk egyre magasabbra, de a napból egy 3 órás gyalogos túra sem hiányozhat - hiszen aznapi végcélunk így érhető el. Végül a Meserét (Fairy Meadows) valóban mesés tájára jutunk. 3300 méteren járunk. A háttérben a Nanga Parbat gigászi tömbje magasodik - majdnem 5000 méterrel magasabban, azonban itt még alpesi jellegű erdők is megélnek. Alattunk a völgyben ér véget a hegyóriásról ereszkedő, 14 km-es Rakhiot-gleccser - amit másnap majd követünk, miközben a hegy alaptáborába túrázunk. Szállás: Fairy Meadows, turistaszállás, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora.
 • 10. nap Nanga Parbat Base Camp (3850 m)

  3
  Teljes, hosszú túranap, jól járható gyalogos útvonalon, fantasztikus kilátással, magashegyi terepen. A Rakhiot-gleccser mentén az oldalmoréna sáncait követve fokozatosan emelkedünk, lassanként elfogy a fás növényzet, s 4 km és 200 m szint megtétele után a Beyal Camp területére érkezünk. Innen még csodásabb a hegy és a gleccser látványa. Időjárás függvényében azonban még magasabbra emelkedünk, az alaptábor vidékéig még 3,5-4 km és kb. 300 méter szint van hátra. (Aki úgy érzi, hogy számára elegendő e látvány és túra, innen visszatérhet - egy vezetőnkkel - a szállásunkra). Továbbhaladva oldalgleccserek érkeznek felénk, de mi végig köves terepen mozgunk. A hegy jeges lehelletét érezzük, fölöttünk a Föld 9. legmagasabb orma, annak is a zord északi völgykatlana. Kopár, csöndes, himalájai szikla- és jégvilágba érkezünk, ez túránk végpontja - a hegymászók számára viszont az alaptábor területe. Kigyönyörködve magunkat innen visszafordulunk és a nap végére visszatérünk a Fairy Medows területén álló turistaszállásunkra. Szállás: Fairy Meadows, turistaszállás, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora. (túratáv: 16 km, szintemelkedés: kb. 600 m)
 • 11. nap Fairy Meadows, Gilgit

  2
  Himalájai hegyi táborunkból visszaereszkedünk a terepjárókig, majd azokkal tovább ereszkedve-kanyarogva az Indus-völgy legaljáig haladunk. Újra átkelünk a Raikot-hídon, és az Indus folyásával szemben autózva a 80 km-re fekvő Gilgit-medencét célozzuk meg. Az út felénél elköszönünk az Industól, Gilgit városa jó ismerősünk, a Hunza- és a Gilgit-folyók összefolyásánál, igen fontos, régi kereskedelmi csomópontban, karavánok pihenőhelyén épült ki a Karakoram Highway mentén. Szállás Gilgitben, szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora.
 • 12. nap Gilgit, Iszlámábád

  2
  Repülés Gilgitből Iszlamabadba belföldi járattal. Érkezés után városnéző körút a bő egymiliós fővárosban. Szállás Iszlamabadban, szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora. (Amennyiben az időjárási viszonyok megakadályozzák a repülést: Buszos utazás a fővárosba, esti érkezéssel (600 km, 12-13 óra). Az út kétharmada az Indus mentén továbbra is látványos, rendkívül szép tájon halad, fokozatosan elhagyva a magas hegyvonulatokat, lassan szelídülő terepen, Besham nagyvárosán keresztül. Szállás Iszlamabadban, szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora.)
 • 13. nap Iszlámábád

  A hegyvilág déli előterében fekvő - régészetileg/ történetileg nagy múltú, - jelen állapotában mindössze 60 éves, különleges építészeti megoldásairól, épületeiről is ismert "tervezett" város megismerése, de egyben pihenő és biztonsági nap is, ha a hosszú, hegyi visszaereszkedés során nem várt közlekedési akadály adódna. Megtekintjük a Rawalpindivel ikervárost alkotó térség legérdekesebb látnivalóit: a Faisal-mecsetet és a Margallah Hills-t is. Szállás Iszlamabadban, szállodában, ellátás: reggeli-ebéd-vacsora.
 • 14. nap Iszlámábád

  A mai napra szervezett programunk már nincs, a nemzetközi repülőjáratok indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.


Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket,
- az utazásokat saját, bérelt járművekekkel a teljes út során
- a szállásokat szállodában, vendégházban, 2 ágyas szobákban,
- a Nanga Parbat esetében turistaszálláson,
- a vízumhoz szükséges meghívólevelet,
- az egész utat magában foglaló teljes ellátást (reggelit-ebédet-vacsorát)
- a Hunza-völgyben egy különleges vacsorát egy helybéli családnál,
- a Khunjerab Nemzeti Park belépőjét,
- 4X4-es terepjáróhasználatot, ahol szükséges,
- képzett helyi idegenvezetőt, gyakorlott sofőrt,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát és a repülőtéri illetékeket,
- a pakisztáni vízum árát (35 USD),
- az elvárt borravalókat,
- a biztosítást.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha az amerikai dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvenni a repülőjegyet az ár és a férőhelyek miatt.

A repülőjegyek ára folyamatos mozgásban van, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől, a honlapunkon feltüntetett ár tehát tájékoztató jellegű.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Iszlámábád - Budapest útvonalon kb. 320.000 - 360.000 Ft (2024.január 24.)
A belföldi repülőjegyek tájékoztató ára az Iszlamabad - Skardu / Hunza - Iszlamabad útvonalon: kb 350 USD.

Javasoljuk, hogy jelentkezés előtt tájékozódj az aktuális repülőjegy árakról. A szerződéskötés (befizetés) utáni lemondás esetén az utazási szerződésben foglaltaktól, köztük a lemondási feltételektől, nem tekinthetünk el, akkor sem, ha a lemondás esetleges oka a jelentősen megemelkedett repülőjegy ár.

Pakisztán utunk esetében a csoport biztonságának és a program zavartalan lebonyolításának érdekében az utasáshoz kapcsolódó belföldi repülőjegyeket kizárólag irodánk közvetítésében van lehetőséged megvásárolni. Ha a nemzetközi járatot magadnak vásárolod, annak feltétlenül egyeznie kell a csoport járatával, ezért mindenképp egyeztes a túravezetővel a jegyek megvásárlása előtt. Köszönjük megértésedet!

Utazás

Repülővel utazunk Pakisztánba, helyben két belföldi repülés szerepel a programban, ám ha időjárási okok miatt törlik a járatot, bérelt busszal vagyunk kénytelenek megoldani e szakaszok megtételét. Ezek ugyan látványos, de igen hosszú transzferek, ezért a hangsúly a repülésen van, csak végszükség esetén szerepel a távolsági buszozás, mint alternatíva. A Karakoram és Himalája vonulatait alapvetően viszont nap, mint nap helyi, bérelt kisbusszal, és ahol szükséges, terepjáróval járjuk.

Utazásunk az érkezési ország repülőterén indul és végződik a járat aktuális menetrendjéhez igazodóan! 

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-14 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el. Javasolt korhatár: 18 - 55 év!

Túra nehézsége

A Karakoram és Himalája vidékét járjuk, túlnyomó részben 2000 m fölötti terepen mozgunk, ám döntően járművekkel közlekedünk. Gyaloglás, települési túrák, erődlátogatások, kilátópontokhoz történő gyaloglások szinte minden nap vannak, ezek közepesen nehezek, gyakran köves-sziklás terepen zajlanak.

Az út Nanga Parbat alaptábort célzó része túratapasztalatot igényel: a Fairy Medows elérése könnyű kirándulás, efölött viszont közepes nehézségű túra következik. Az egész napos hegyi túra csodálatos terepen halad, ám a magasság és a domborzat miatt nehéz hegyi menet. Ugyanakkor tartalmaz visszafordulási, megszakítási lehetőséget is. Közepes erőnléttel sikeresen teljesíthető.

Fontos! Programunkon magashegységi utazásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (az időjárás változásai, közlekedési fennakadások, természetes útakadályok). Emiatt - egy-egy nehezen megközelíthető helyszín elérhetetlensége esetén - az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű! Az ilyen váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. Megértéseteket köszönjük!

Szállás

Az utazás során színvonalas hegyi hotelekben, vendégházakban, a Nanga Parbat túrán cottage-jellegű turistaszálláson szállunk meg - alapvetően kétágyas szobákban.

Terület

Túránk célterülete Pakisztán északi része, amely Afganisztánnal, Kínával és Indiával határos. Politikailag forró helyszín, ám mi a "legszelídebb" határzónát, a kínait közelítjük meg. Földtanilag is mozgalmas helyszín, hiszen itt egymás mellett emelkedik Földünk két legmagasabb hegyvidéke, a Karakoram és a Himalája. A jéggel fedett és hatalmas gleccsereket hordozó vonulatokat rendkívül mély, vad völgyek szabdalják. Túránk során elsősorban völgyi szakaszokon haladunk, bár 3000, sőt 4000 m fölé is emelkedünk. A nagy völgyrendszereket hatalmas folyók vájták, elsősorban az Indus. Változatos szakaszait alaposan bejárjuk, de a legnagyobb mellékvizeit is megismerjük (pl. Gilgit, Hunza). A térség - Közép-Ázsia déli szomszédságában - többnyire mentesül a nyári monszun özönvizeitől, de időnként, extrém erős monszun-években erre is eljutnak az esőzések. Alapvetően csapadékszegény területről van szó, de a hegyi sivatagokat a mély folyóvölgyek vizére alapozott oáziskultúrák kifejezetten színessé és élővé varázsolják. Az abrólékosan tagolt hegyvidék számos nép és törzs otthona, ősi karavánutak földje, hiszen erre (is) vezettek a Belső-Ázsia és a Mediterráneum közötti sok évszázados kereskedőutak.

Időjárás

Az ősz stabil időjárású időszak: ha az adott évben erős is a monszun, ekkorra túlnyomó részben már elvonul. Közeledik a hűvös időszak, színesedik a növényzet, de még messze a tél - a hegyvidékek felfedezésére ideális az idő. A völgyek alján kifejezetten meleg, nyári körülményekre is számítani kell, míg magasan túrázva és utazva szélálló, vastag túraöltözet az ajánlott.

Felszerelés

A hegyvidéki - alapvetően száraz, de néhol kifejezetten meleg, máshol hűvösen szeles időjárásra mindenképpen készüljünk föl. Alapvetően jó edzőcipő is megfelelő az útra, de a Nanga Parbat túrához túracipő, vagy bakancs az ajánlott.

Ezenkívül: Csomagunkat (nagyobb utazótáska, puha bőrönd) nem kell magunknak szállítani (a Fairy Meadows-hoz sem). A napi túrákra elég egy 20-30 literes kishátizsák. Legyen sapka, könnyű kesztyű, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, könnyű öltözet a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó! Muszlim helyszínen járunk, az ennek megfelelő öltözködési és viselkedési szabályok betartása rendkívül fontos. A hegyek között nagyon erős az UV sugárzás, borongós idő esetén is, így magas a leégés veszélye! Jó naptej, ajakra is, fejfedő, jó napszemüveg feltétlenül szükséges és a trekking során kiemelten fontos!

Utunk során végig megfelelő tisztálkodási lehetőségünk lesz. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat. A belföldi repülőgépjáratokon a nemzetközi standardoknak megfelelő súlyú poggyász szállítható (jellemzően 23 kg).

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higéniára csakúgy, mint bárhol máshol Ázsiában, itt is nagyon kell figyelni. A csapvíz nem fogyasztható, de mindenütt kapható palackozott víz is a városokban. A trekkingtúra alatt tisztított vizet fog kapni csapatunk.

Védőoltások: Kötelezően előírt védőoltás: nincs. Javasolt védőoltás: hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások.  

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés bármikor előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett legyen nálad Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Ezeken felül mindenképp hozz magaddal: lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, fertőtlenítőszer és ragtapasz, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Magas faktorú (50+) napvédő krém és ajakbalzsam mindenképp szükséges!

Élelem

Az utazás során teljes étkezési ellátásban van részünk (reggeli-ebéd-vacsora), de mindig lesznek megállók, ahol még plusz úti-élelmiszereket lehet beszerezni. A legfontosabb saját beszerzendők az innivalók.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a pakisztáni rúpia (1 PKR ca. 1,3 Ft). USD-t vagy eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudunk majd pakisztáni rúpiára váltani.

Egyéb fizetendő költségek (tájékoztató árak):
- Pakisztáni vízum: 35 USD (3 hónapos vízum, egyszeri belépéssel)
- Kötelező borravalók: kb. 100 USD/fő

Vám

Magyar állampolgárok kizárólag a Pakisztáni Iszlám Köztársaság budapesti Nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be az országba. Az érvényes vízumon kívül az országba történő belépéshez rendelkezniük kell a kitöltött belépési adatlappal (a formanyomtatvány elérhető a határon, illetve jellemzően azt már a repülőút alatt a légitársaság kiosztja és ott érdemes kitölteni, így lerövidítve az egyébként is hosszadalmas beléptetést az úti okmányok ellenőrzésekor), retúr repülőjeggyel, pénzügyi fedezettel valamint biztosítással. A vízumkérelemhez benyújtandó dokumentumok listájához kérjük, keresse fel a budapesti pakisztáni nagykövetség honlapját: http://mofa.gov.pk/hungary

A vízum ügyintézésében irodánk természetesen segít, ennek részleteit a jelentkezés után fogjuk pontosítani. A 3 hónapra érvényes vízum ára 35 USD.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/pakisztan

Pakisztán területére tilos az alkoholos italok és a disznóhús behozatala, állampolgárságtól és vallási hovatartozástól függetlenül. A vámhatóság ilyen irányú ellenőrzéseket rendszeresen foganatosít a beutazókkal szemben.

Csomag

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Pakisztánban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt szintén a 20 kg-os súlyhatár a kötelező. Mivel átszállással repülünk Pakisztánba, esetenként előfordulhat, hogy feladott csomagunk csak késéssel érkezik meg. A biztonság kedvéért a túrázáshoz szükséges legfontosabb dolgok (bakancs, túranadrág, jó esőkabát, fényképezőgép) feltétlenül legyenek rajtatok, avagy a kézipoggyászban! 

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 36.000 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 68.760 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.