Tibet, Nepál

Buddhista kolostorok a világ tetején, látogatás az Everest északi alaptáborába

Tibet, a „tiltott ország” évszázadokon át vonzotta a legelszántabb utazókat és felfedezőket. A Himalája hatalmas láncaitól védve és a mesterségesen választott elszigeteltség következtében azonban hosszú időn át megőrizhette titkait, s úgy élt az emberek képzeletében, mint valami távoli, sejtelmes, misztikus föld a „világ tetején”. Ma Tibet már szabadon látogatható. A kínai megszállás és a Kulturális Forradalom rombolásai kétségtelenül rányomták bélyegüket a terület jelenkori valóságára, a kopárságuk ellenére is szépséges tájak, a mélykék ég alatt elterülő vad hegyvidékek, a Himalája égig érő hósipkás láncai, a folyóvölgyekben és a széles, sivatagos fennsíkokon megbúvó távoli, apró tibeti falvak, de mindenekelőtt az 1950-es évek rombolásait átélt, avagy azóta újjáépített, gazdag hagyományokkal bíró kolostorok minden ide látogatót elkápráztatnak. Tibet varázsa és misztikus vonzása továbbra is töretlen. Rövid nepáli tartózkodásunk a Kathmandu-völgy híres buddhista emlékhelyein segít ráhangolódni tibeti utazásunkra, melynek során a legjelentősebb vallási központokat, a legősibb kolostorokat keressük fel, hogy aztán utazásunk csúcspontjaként terepjárókkal vágjunk keresztül a tibeti fennsík lenyűgöző tájain, kitérőt téve a világ tetejéhez, a Mount Everest északi falához.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Kathmandu
 

Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. A reptéren már várnak ránk nepáli barátaink, akikkel a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedbe utazunk, ahol elfoglaljuk szállásunkat, és rövid programismertetőt tartunk. Ezután Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a nyüzsgő, történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. A nap zárásaként egy kellemes étteremben költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szállodában, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Kathmandu
 

Nepáli tartózkodásunk első napjaiban partnerirodánk a tibeti vízumot és a tibeti látogatáshoz szükséges formalitásokat, engedélyeket intézi. Ezalatt mi Kathmandu és a Kathmandu-völgy legjelentősebb látnivalóinál ismerkedünk. Elsőként az ország legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba látogatunk. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek, aki Pashupathiként barátságos, kreatív arcát mutatja. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghat-okon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés, a környező templomok udvarán jógik és szent aszkéták, szadhuk meditálnak. A szemközti domboldalra felkapaszkodva Gorakhnath romváros hangulatát árasztó, elhagyott templom-rengetegéhez jutunk. Shiva jelképei mindenütt: Shiva-lingamok, Nandi-bikák, háromágú szigonyok. Ezután Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához utazunk. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Mivel az 1959 óta Tibetből elűzött menekültek nagy része a környező kolostorokban, házakban talált új otthonra, vörös ruhás szerzetesek sokasága forgatja itt rendíthetetlenül az imamalmokat, árulja kézműipari termékeit, mormolja az Om Mani Padme Hum mantrát a nap minden szakában. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

3-4

 
Kathmandu, Bhaktapur / Patan
 

Kathmandui tartózkodásunk harmadik és negyedik napjain a völgy másik két legjelentősebb királyvárosát, Bakhtapurt, valamint Patant keressük fel. Az Unesco világörökségek listájára is felkerült városok újjáépített és szigorúan védett központja gazdagon faragott, díszes palotáival, templomaival és pagoda stílusú szentélyeivel a newari építészet legjavát kínálja, ahol a 15-17. századi épületek között a helyiek máig hagyományos, egyszerű mindennapjaikat élik, s ahol lépten-nyomon különféle buddhista és hindu szentélyekbe és templomokba futhatunk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

5

 
Katmandu, Gonggar, Lhasa
 

A mai napon Kathmandu repülőterére utazunk, hogy repülőre szállva, és a Himalája égbetörő hegygerincei fölött elsuhanva Tibet varázslatos földjére léphessünk. A mintegy 70 perces repülés során a gép fedélzetéről tiszta időben az Everest, a Kanchenjunga és egyéb hegyóriások fantasztikus panorámáját csodálhatjuk. A határátlépési formalitások elintézése után Gonggar repterén már vár ránk tibeti vezetőnk, s saját, bérelt buszunkkal folytatjuk is utunkat a „tiltott város” irányába. Másfél-két órás utazással érkezünk meg Lhasa völgyébe, ahol hamarosan megpillantjuk a Potala palota hatalmas épülettömbjét, ahogy fenségesen trónol a város fölött. Szállásunk elfoglalása után megtesszük első felfedező sétánkat a város szívében, a lhasai főtemplom, a Jokhang és az azt övező zarándokútvonal, a Barkhor környékén. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

6

 
Lhasa
 

Két napot töltünk Lhasában, Tibet vallási, kulturális és gazdasági központjában. A mai nap egyik csúcspontja kétségtelenül Tibet szimbólumának felkeresése: a vöröses sziklatömbön emelkedő Potala palota 1959-ig a Dalai Láma téli rezidenciájaként funkcionált. Következő látnivalónk Lhasa legszentebb temploma, a Jokhang. Tibet minden részéről érkeznek a zarándokok, hogy itt, az ország „spirituális szívében” imádkozzanak. Az épületet a Kulturális Forradalom idején katonai konyhaként használták, de azóta szépen helyreállították: az aranyozott tetők, a szentélyeket díszítő thangka és számos szobor igazi ritkaság. A Barkhor körül kisebb árudák sokaságában a tibeti árusok különféle kézműves termékeket, ékszereket és imazászlókat kínálnak. Lhasában töltött két napunk alatt arra is lesz lehetőségünk, hogy kipróbáljunk egy tipikus tibeti vacsorát, és hogy megkóstoljuk a híres chang-ot, a kihagyhatatlan helyi árpasört. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

7

 
Lhasa, Sera, Drepung
 

Ma délelőtt a sárgasüveges Gelukpa rendhez tartozó Sera és Drepung kolostoraiba teszünk kirándulást, délután pedig a Norbulingka palotához látogatunk, mely a Dalai lámák nyári rezidenciájaként szolgált. Emellett lesz némi szabadidőnk arra is, hogy kedvünkre sétáljunk Lhasa belvárosában, megtekinthetjük a Ramoche templomot, ami az egyik legrégibb vallásos épület Tibetben, avagy egyszerűen csak elüldögélünk a Barkhorban, s figyeljük a Jokhang templomát körbejáró, vagy azt a földön leborulva körbekerülő zarándokokat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

8

 
Lhasa, Yamdrok Tso, Gyantse, Shigatse
 

Ma elhagyjuk Lhasa völgyét, újra átkelünk a Yarlung Tsangpo folyamán, majd egy meredek kaptató után elérjük a Nepálba vezető utunk négy jelentősebb hágója közül az elsőt. A 4794 méter magas Kamba La a vízválasztó elülső és hátsó Tibet között. A hágón nagyszerű panoráma fogad: mögöttünk a Yarlung Tsangpo, Tibet nagy folyója, előttünk pedig a Yamdrok Tso skorpió alakú, türkizkék vizű tavának és a Tibet déli határát alkotó hegycsúcsok sokaságának nagyszerű látképe. Az út hirtelen ereszkedik a tó szintjére, majd néhány órán át a partvonal mentén halad. Egy újabb kapaszkodó után elérjük a Karo La 5010 méter magas hágóját, s megcsodálhatjuk a közeli csúcsokat borító gleccsernyelveket. Végül egy széles völgyben érkezünk meg Gyangtse településére. Gyantse városának fő látnivalója a Kumbum sztupa, amelyet Tibet egyik legszebb, legkidolgozottabb sztupájaként tartanak nyilván. A sztupa és a környező kolostorépületek megtekintése után a vállalkozó kedvűek felkapaszkodhatnak a város fölé tornyosuló erődhöz (dzong), ahonnan pazar panoráma tárul elénk az egész környékre. Az erődben látható kiállítás és az erőd lábánál található újonnan épített obeliszk a hős tibeti katonák emléke előtt tiszteleg, akik 1904-ben megpróbálták felvenni a harcot a Tibet területére betörő angol imperialista csapatok ellen „Tibet és a kínai anyaország” védelmében… Délután széles, gondozott gabonamezők és alacsonyabb hegyvonulatok mentén folytatjuk utunkat Shigatse irányába. Shigatse Tibet második legnagyobb városa, 3900 méteres magasságban fekszik a Ngang és a Yarlung Tsangpo (Brahmaputra) folyók összefolyásánál. A városban a meglehetősen otromba, modern kínai épületek mellett még sok lapos tetős, vályogtéglából épült hagyományos tibeti házat is találunk. Itt találjuk a Tashillunpo kolostort, mely hagyományosan a Panchen Láma székhelye, a tibeti buddhizmus másik legfontosabb központja. A többi tibeti kolostorral ellentétben a Tashillunpo kolostort megkímélték a Kulturális Forradalom pusztításai, több lenyűgöző kápolna és imaterem eredeti állapotában fennmaradt. A korábbi Pancsen lámák síremlékei mellett megtekinthetjük Tibet legnagyobb, 26 méteres Maitreya Buddha szobrát is, mely 280 kg aranyat tartalmaz. Shigatse nyüzsgő bazárja szintén érdekes hely, ahol különféle hagyományos árucikkeket vásárolhatunk többé-kevésbé jutányos áron. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

9

 
Shigatse, Sakya, Shegar
 

Shigatse-t elhagyva folyamatos emelkedő után érünk fel a Tso La hágóra. Egy darabig apró falvak mentén haladunk el, majd lekanyarodunk a főútról és Sakya felé vesszük az irányt. A 13. században gyakorlatilag Sakya volt Tibet fővárosa a mongolokkal való közvetlen és jó kapcsolatai miatt, akik ekkortájt Kelet-Ázsia legjelentősebb hatalmának számítottak. A kolostor messze földön híres nagyszerű szobrainak, a finoman kidolgozott ezüst sztupáknak, és néhány egyedülállóan szép falfestményének köszönhetően. A kolostor megtekintése után visszahajtunk a főútra és folytatjuk utunkat Lhatse irányába. Átkelünk a 5248 méteres Gyatso La hágón, amely egyedülálló panorámával kecsegtet. Itt tűnik fel először a Mount Everest még távolból íncselkedő piramisa. Hosszú ereszkedés után érkezünk Shegar településére, ahol egyszerű vendégházban lesz a szállásunk. Szállás: egyszerű szálló, ellátás: reggeli.

10

 
Shegar, Rongbuk, Everest alaptábor
 

Shegarban beszerezzük az Everest alaptábor felkereséséhez szükséges engedélyeket, majd letérünk a főútról és Rongbuk felé vesszük az irányt. Apró kis tibeti falvakon utazunk át, majd felkapaszkodunk a Pang La 5.220 méteres hágójára, ahonnan tiszta időben az Everest, a Cho Oyu, a Lhotse, a Gyachung Kang és a Makulu fantasztikus panorámáját élvezhetjük. Rongbuk kolostorában a Nyingma rend szerzetesei és apácái élnek, alapvetően nagyon barátságos és kedves emberek. Délután szabadprogram keretében lehetőség lesz a környék felfedezésére, a kolostor megtekintésére, de jó idő esetén már ma feltúrázunk az Everest északi alaptáborába. Szállás: egyszerű vendégházában, vagy a közelben felállított sátortáborban, ellátás: reggeli. (szint: 200 méter fel, 200 méter le, táv: kb. 4 km, menetidő: 4-5 óra)

11

 
Rongbuk, Tingri, Kerong
 

Amennyiben tegnap nem tettük volna meg, ma reggel feltúrázunk a Mount Everest északi alaptáborába, ahonnan a világ egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük! A szállásunktól mintegy 8 kilométerre, 5200 méteres magasságban fekvő alaptáborban egy imazászlókkal díszített kis domb állít emléket az Everest mászóinak, közvetlenül előttünk pedig az Everest északi fala tör meredeken az ég felé. Elképesztő látvány! Az alaptáborból visszatúrázunk táborhelyünkre, majd útra kelünk, s hamisítatlan tibeti tájon haladva előbb Tingri apró településére érkezünk, ahonnan tiszta időben az Everest és a Cho Oyu fantasztikus panorámáját élvezhetjük, majd folytatjuk utunkat a nepáli határ, Kerong irányába. Ami a tájat illeti, ez kétségtelenül utazásunk egyik leglátványosabb napja. Miközben a tibeti fennsíkra oly jellemző kietlen pusztaságokon vágunk át, délről végig a Himalája egeket ostromló csúcsai és gerincei kísérnek. A Tong La 5120 méteres hágójára felkapaszkodva még egy pillantást vethetünk északra, e kietlen vidékre, míg délről a Himalája hófödte csúcsai köszöntenek. A kora esti órákban érkezünk Kerong településre, amely az egyetlen hivatalos határátkelőhely a Himalája teljes hosszában! Szállás: egyszerű szálló, ellátás: reggeli.

12

 
Kerong, Kathmandu
 

Kora reggel a határra indulunk. A határátlépési formalitások elintézése után gyalogosan kell átsétálnunk a határon, ahol a másik, nepáli oldalon már várnak ránk a terepjárók, melyekkel folytatjuk utazásunkat Kathmandu városáig. Hosszú, 5-6 órás utazás vár ránk, nehéz terepviszonyok közepette a Langtang hegyvidéken keresztül. Kathmanduba megérkezve elfoglaljuk szállásunkat a már ismerős szállodában, majd belevetjük magunkat a Thamel már szintén ismerős forgatagába. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

13

 
Kathmandu
 

Szabadprogram Kathmanduban. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembe vételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosul az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a figyelembevételével. Ha - normál esetben - erre nem lesz szükség, akkor ezt a napot Kathmanduban töltjük. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

14

 
Kathmandu
 

Repülőgépünk indulásának függvényében Kathmandu repterére utazunk és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Kundermann Balázs és Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés