Cseh Paradicsom, Prága

Csehország mesebeli sziklavidéke, valamint a világ sörfővárosa, a varázslatos Prága

Sokat hallottál már a legendás homokkőformákról, de el sem tudod képzelni a formák változatosságát? Itt az alkalom, hogy velünk tarts egy könnyed, de elképesztően látványos útra, amely nemcsak a Cseh Paradicsom természetes sziklalabirintusaiba visz el, hanem Prágát is megnézzük. Prága Közép-Európa szíve, frissen csapolt sörrel, aranyként csillogó tornyokkal, a Világ legnagyobb várkomplexumával. Szeretnél tágra nyílt szemekkel bolyongani az érdekes formájú sziklák között, Prágát bejárni, nagyokat sörözni, és jó társaságban tölteni pár napot? Itt a helyed, kalandra fel, és ne felejts el fényképezőgépet hozni hatalmas memóriakártyával; szükség lesz rá!

A húsvéti hosszú hétvégének köszönhetően 4 napos programunkhoz most nincs szükség egyetlen nap szabadságra sem! Kalandra fel!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Jicin, Porladó sziklák
 

Találkozó 5:45-kor, indulás 6:00-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Délután érkezünk a Cseh Paradicsom területére, ahol egy gyors, végtag megmozgató akklimatizációs sétára indulunk. Jicint tekintjük meg, Rumcájsz mesebeli városát, ahol a hangulatos barokk főteret a híres árkádok futják körbe, megkoronázva az óratoronnyal. Lesz időnk inni egy jó kávét vagy felmenni a toronyba. Az ország varázslatos vidékével fogunk megismerkedni ezután. A szelíd dombok között megbúvó lenyűgöző sziklaformákat rendkívüli formagazdagság és különös változatosság jellemzi, melyek közül is kiemelkedik a Porladó-sziklák (Prachovské Skaly) sziklaegyüttese, ahol egy sziklatornyokkal, sziklalépcsőkkel, szorosokkal és szakadékokkal tarkított turistaúton tesszük meg rövid, de élménydús túránkat. (Táv: 3 km, szint: 150 m fel/le) Elfoglaljuk szállásunkat és helyi sörök társaságában megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: hotel. Itt három éjszakát töltünk.

2

 
Cseh Paradicsom: Mala Skala, Frydstein
 

Ma a Cseh-paradicsom északi peremét tekintjük meg, ahol évszázadokon keresztül rablók uralkodtak, haramiák járták az erdőket, de mára egy remek adottságokkal rendelkező turistaterületet ismerhetünk meg. Málá Skála településétől, a Jizera-folyó völgyéből jutunk fel a Sokol (562 m) csúcsára, ahol ismét sziklaszirtek, lépcsők és folyosók várnak ránk. Besedice kicsiny falujában még megtekinthetők a népi építészet és a hagyományos életmód emlékei, és lesz lehetőségünk inni egy frissítőt, ha nyitva találjuk a vendéglátó egységet. Utunk utolsó szakaszán elbúcsúzunk a csendes fenyőerdőktől, a változatos sziklaformáktól, majd visszatérünk a folyóvölgybe. (Táv: 9 km, szint 300 m fel/le) Innen egy rövid távra található a Frýdštejn kastély, amely mesébe illő lehetett fénykorában, mára sajnos leromlott az állapota. (Táv: 3 km, szint 150 m fel, 50m le) A kastély meglátogatása után buszra szállunk. Nem maradhat el Gambrinus itala sem, cseh út nem lenne teljes egy sörfőzde meglátogatása nélkül. Ezt mi is megtesszük, Bohémia egyik legrégibb gyárát látogatjuk meg. A kóstoló előtt betekintést nyerünk a sörfőzés hagyományaiba és egy izgalmas séta keretében megismerkedünk a mai eljárásokkal is. Szállás: hotel, ellátás: reggeli

3

 
Prága
 

Reggeli után Európa egyik legszebb városába, a középkori emlékeit jól őrző Prágába utazunk. Kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik többek között a híres Vár, melynek hatalmas területét bejárhatjuk, Szent Vítus székesegyház, az Aranyművesek utcája, az Óváros régi épületeivel, a modern Vencel-tér, a híres Károly-híd. Szabadprogram keretében fogjuk felfedezni a várost, az évszázados házak között tudunk barangolni, be tudunk ülni a híres prágai sörözők egyikébe, tudunk knédlizni egyet a számtalan vendéglő egyikében, hallgathatjuk az Orloj játékát, fotózhatjuk az őrségváltást, az útvonal kialakításában túravezetőink természetesen a segítségetekre lesznek. Az esti órákban indulunk vissza szállásunkra, miután a díszesen kivilágított Prágától elbúcsúztunk. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

4

 
Cseh Paradicsom: Hruba Skala, Budapest
 

Szállásadóinktól elbúcsúzva, átbuszozunk a Cseh-paradicsom szívébe Hruba Skalá sziklavidékére. Hruba Skala kőszirtre épült kastélya fantasztikus panorámával szolgál, jó időben az Óriás – hegység is látszik. Mindenképpen érdemes egy pillantást venni a kastély középkori udvarára, mielőtt elindulunk a fenyvesek között. Elindulunk, hogy egy rövid túrát tegyünk a közeli sziklaformákhoz, érintve több kilátópontot, valamint a lenyűgöző Valdstejn kastélyát is. Utunk többnyire erdőben vezet, menet közben források vizével tudjuk frissíteni magunkat. Elhaladunk a sziklamászók szimbolikus temetője mellett és lépcsőzünk is egy keveset. (táv: 10 km, szint: 350m fel/le). A túrát követően ismét buszra szállunk, és Budapest a cél. Érkezés a késő esti órákban. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Gutter Krisztián készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés