Magas-Tátra: Fehér-tavi-csúcs (2229 m) és Nagy-Morgás csúcs (2037 m)

Látványos gyalogtúrák és csúcsmászás a Tátra vadregényes tájain

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre! Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
Igazi különlegességet tartogat izgalmas és fárasztó túránk, hiszen 2 csúcsot is érintünk ezen a hétvégén. A Nagy-Morgás hágó és csúcs meghódítása mellett a Magas-Tátra főgerincének kelet felőli első ormát is célba vesszük, a Fehér-tavi-csúcs (Jahňací štít) 2229 méterét. Mindkét célpont csodálatos panorámát kínál, illetve az igazi magashegyi menedékház élmény garantált a Zöld-tavi menedékházban.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Késmárki-Fehérvíz-völgy, Nagy-Morgás-hágó és -csúcs (2037 m), Zöld-tavi-menedékház
 

Találkozó 6:00-kor a Keleti-Pályaudvaron lévő postai parkolónál. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, ha a transzfert választjátok. A Magas-Tátra Nemzeti Parkba 4-5 órás, pihenőkkel tarkított utazás után érkezünk meg, a kisbuszt és az autókat egy parkolóban hagyjuk. Túránk innen kezdődik, ahonnan előbb jól járható, széles, kavicsos erdészeti úton haladunk felfelé a fenyők és lombhullató fák között. Nem meredek, de folyamatosan emelkedő utunk a Késmárki-Fehérvíz-völgy felé veszi az irányt és többször keresztezi a Fehér-patakot, amely fölött rönkhidakon kelünk át. Folyamatosan emelkedve haladunk felfelé, a távolban előbukkannak a kétezer méter fölé nyúló csúcsok csipkézett sziklagerincei. A magas fák helyét fokozatosan átveszi a meredek hegyoldalakig nyúló, sűrű törpefenyves, amely felett zavartalanul gyönyörködhetünk a minket körülvevő panorámában. Ösvényünk bekanyarodik a Zöld-patak mellé, és ahogy beérünk a Zöld-tó völgyébe, már vízszintben haladunk tovább. A mély, jégvájta völgyben rálátunk a Zöld-tavat körülvevő fenséges csúcsokra. Innen rövid gyaloglást követően meg is érkezünk a menedékházhoz, 1550 méter magasba. Itt megpihenünk, lerakjuk a felesleges cuccainkat, ebédelünk egyet, majd utolsó, meredek kaptatónkra indulunk. A Magas-Tátrához hű terep vár majd ránk: sziklás, köves terep és meredek részek, melyeken néhol láncok segítik a feljutásunkat. Nagyjából 2 óra fárasztó rész után jutunk fel a Nagy-Morgás-hágóba (2023 m), innen pedig már csak egy kőhajításra lesz aznapi végcélunk, a Nagy-Morgás csúcs (2037 m). A viszonylag alacsony magasság ellenére szép idő esetén a Magas-Tátra keleti részének egyik legszebb panorámája tárul elénk, így bőven lesz időnk kiélvezni a lenyűgöző hegyvidéket. A csúcsmászás után a már ismerős úton ereszkedünk vissza a Zöld-tavi menedékházhoz, ahol aztán vacsorázhatunk egyet, majd nyugovóra térünk, hogy a holnapi naphoz elég erőt gyűjtsünk. Túratáv: kb. 14 km, szint: fel 1100 m, 470 m le, menetidő: 5-6 óra. Szállás: menedékházban, matrac szálláson, reggelivel.

2

 
Zöld-tavi-menedékház, Fehér-tavi-csúcs (2229 m), Késmárki-Fehérvíz-völgy, Budapest
 

A tegnapi komoly túra után megreggelizünk, majd ismét útnak indulunk. A menedékházból kilépve körbesétáljuk a tavat, közben láthatjuk többek között a karcsú Karbunkulus tornyot és a Tátra legmagasabb, csaknem 1 000 méter magas függőleges sziklafalát a 2514 méter magas Wéber-csúcs (Maly Kezmarsky sit) északi oldalát is. Ezt követően neki vágunk a Fehér-tavi csúcsnak. A Zöld-tavi menedékház mögött kiinduló sárga jelzésű ösvény számos kanyarodóval visz föl a Vörös-tavi-völgy meredek, nedves tófalán be a völgybe. Balról megkerüli a Vörös-tavat, majd a Kék-tó fölött vezet a völgyben befelé. A völgy zárlatában az ösvény jobbra felkanyarodik a völgy hátterét képező lejtőre. Ezen kis szerpentinekkel felvisz a dny.-i gerincre, amelyet egy keskeny kis bemetszésben (Karó-tavi-átjáró) ér el (kb. 2016 m). Az ösvény itt átlép a gerinc túlsó oldalára, és ott kanyarog a csúcs irányába, miközben a Karó- tó katlana felé előugró három bordát keresztez. A harmadik után levisz egy széles, törmelékes vízmosásba. Átkelve rajta, a túloldali füves lejtőn szerpentinekben vezet fel a csúcsra. Elkészítjük a csúcsfotóinkat és örömittasan indulunk el visszafelé. Elsétálunk éjszakai szállásunk mellett, s vidám indulunk el a már megismert úton a parkoló felé. Érkezés Budapestre az esti órákban. Táv: kb. 10 km, szint: fel 650 m, 1285 m le, menetidő: 6-8 óra.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés