Szlovénia (aktív)

Igazi magashegyi csúcsélmény, rafting, és túrák minden mennyiségben

Utazás: Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 19.900 Ft. Az Eupoliszos transzfer korlátozott számban áll rendelkezésre!

Út ára tartalmazza

- 4 éjszaka szállást panzióban, 2-3 ágyas szobákban,
- 4 alkalommal a reggelit,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az utazást,
- a reggelin kívüli étkezéseket,
- vadvízi evezést,
- belépőket,
- biztosítást.

Utazás

Egyénileg. Találkozás a túra első napján, délelőtt 11 órakor a Logar-völgy végébe vezető autóút parkolójában. Javaslot útvonal: Budapest felől az M7-es autópályán Budapest – Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Celje – Luce – Solcava – Logarska Dolina útvonalon. A részletes útvonaltervet az utazás előtti héten küldjük el.

Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 19.900 Ft. A transzferhez kapcsolódó információkat az utazás előtti héten küldjük el. Az Eupoliszos transzfer korlátozott számban áll rendelkezésre!

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Aktív Szlovénia programunk és ezen belül is a Grintovec és Mangart mászás klasszikus magashegyi túra, amely túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást igényel. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. Ha aktívan túrázol, akkor a napi túrák teljesítése nem jelenthet problémát.

Szállás

Panzióban, 2-3 ágyas, külön fürdőszobás szobákban. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet.

Terület

A Júliai-Alpok Szlovénia legmagasabb hegysége, egy része Olaszországhoz tartozik. Igazi alpesi táj. Vad mészkőcsúcsait a jégkorszak gleccserei még változatosabbakká alakították. Északi lejtőin ma is vannak kis gleccserek. Az egykori nagy gleccserek által kialakított mély völgyekben nagy tavak (Bohinji és Bledi-tó) képződtek. Az egyes magas fekvésű völgyeket kis tengerszemek díszítik. Nagy karsztforrásokból jelentős folyók erednek és indulnak az Adriai-, illetve a Fekete-tenger felé. Magas falainak megmászása a leggyakorlottabb sziklamászóktól is jelentős teljesítményt követel. A menedékházak sokasága, a kényelmes szállodák, a sípályák és ugrósáncok, a jelzett turista utak sűrű hálózata, a kiépített műutak és a jó autóbusz közlekedés a legváltozatosabb igényeket is kielégítik. A Júliai-Alpok szlovén részén, 838 km2-nyi területen 1981. május 27-én hozták létre a Triglav Nemzeti Parkot (korábban csak a mintegy 20 ha területű Triglavi – Hét - tó völgye élvezett különleges védelmet). A nemzeti park irányító központja Bledben található. A Júliai-Alpok jelentős területe Olaszországban van, de nagyobb és magasabb része Szlovéniához tartozik. A hegység szlovéniai szakaszának területe kereken 1500 km2. Az északi lejtőkön több helyen egész évben folyamatos a hótakaró.
A magyarok által gyakrabban látogatott Júliai-Alpok mellett a Kamniktól északra fekvő és egyébként a városról elnevezett Kamniki-Alpok mintegy 900 km² kiterjedésű mészkőhegység, amely 28 db 2000 méter feletti csúcsot rejt. Mi a legmagasabb Grintovec (2558 m) mászására indulunk. A hegységet változatos formavilág jellemzi: sötétzöld fenyvesek, zúgó vízesések, füves-virágos lankás hegyhátak és meredek sziklás hegyormok váltják egymást.

Ország

Nyugati szomszédunk, Szlovénia 20 273 km2 területű, ahol valamivel több, mint 2 millió ember él. Fővárosa Ljubljana, hivatalos fizetőeszköze az euro. Hivatalos nyelve a szlovén, regionálisan az olasz és a magyar. Legmagasabb pontja a Triglav 2864 méter. Az ország területén négy nagy európai földrajzi régió érintkezik. Az apró országban az Alpok, a Dinári-hegység, a Mediterránium és a Kárpát-medence tájai, élővilága és kulturális jegyei találkoznak.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 10-20 °C közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél is gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a csúcsra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, kesztyű, sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, fejlámpa, elemózsia és folyadék, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV- szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!
 
Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, a menedékház csapvize és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas! Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta illetve sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

A szállásokon reggelit kapunk. A városokban (Kamnik, Bled, Bovec) lesz lehetőségünk élelmiszerboltban vásárolni, illetve étteremben ebédelni/vacsorázni. Az árszínvonal a hazaihoz hasonló, picivel drágább.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani és némi készpénzt is magaddal hozni, főleg a menedékházakra gondolva. Költőpénznek nagyjából 80-100 eurót ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Várható belépőjegyek (tájékoztató jelleggel):
- Bled-vár: 8,50 EUR
- Vintgar-szurdok: 10 EUR
- fakultatív vadvizi evezés: kb. 40-45 EUR
- Mangart útdíj 5 EUR/kocsi
- Vintgar parkolás 5 EUR/kocsi

Vám

Magyarország és Szlovénia között megszűnt a Covid járvány miatti határellenőrzés, így a vészhelyzet előtti feltételeknek kell megfelelni, azaz érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél legyen nálunk!

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívó + sport extra kiegészítés: 3.375 Ft/fő
Top  + sport extra kiegészítés: 4.425 Ft/fő
Top Extra  + sport extra kiegészítés: 7.050 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 5.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető  
Storno Kombi: 4.360 Ft/fő (önrész:10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés