Bejelentkezés

Skócia

A Brit-szigetek leghíresebb tagjának természeti csodái túrákkal, csúcsmászással, kastélyokkal, és még ennél is sokkal több mindennel!

Skócia mindenki képzeletében ott él: hatalmas tavak, kopár, morcos, sokszor méregzöld hegyek, kísértet járta kastélyok és whiskygőzös dudák. Persze ez az ország még ennél is többet kínál. A Felföld vad hegyei és völgyei kiváló túralehetőségekkel várják az ideutazót, ahol nem kell állandóan a turisták hordáit kerülgetni, hanem magunkba merülve csodálhatjuk a skót tájat. A Belső-Hebridák vad, szél és felhők marcangolta partjai mesebeli formákkal örvendezteti meg a szemünket, ahol apró halászközösségei évezredek óta dacolnak a természettel. Mindez kiegészítve Edinburgh nyüzsgésével és kulturális kavalkádjával, a Brit-szigetek legmagasabb csúcsával és a természeti csodákban bővelkedő, leírhatatlanul zöld ország legfontosabb állomásaival. Lehet, hogy magyar szemmel kicsit többet esik az eső, de mint tudjuk, nincs rossz idő, csak felkészületlen turista. Irány tehát Skócia :)

Időpontok

 • 2024. április 28
  → május 05.
 • 2024. április 28
  → május 05.
 • 1. nap Edinburgh

  Ma megérkezünk Skóciába, az egyik leghangulatosabb városba, Edinburgh-ba, és elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Ha időnk engedi, akkor sétálunk egyet még lefekvés előtt, vagy beülhetünk vacsorázni is. Szállás: belvárosi 4 csillagos szállodában.
 • 2. nap Edinburgh, Glencoe-völgy, Oban

  3
  Bevesszük magunkat a Felföldre, egyre közelebb kerülünk a vadregényes skót tájakhoz. Reggel Edinburgh-ból indulva közel 3 órát utazunk egészen a Glencoe-völgyének a bejáratáig, amely Skócia középső részének egyik legszebb látnivalója és a skót történelem szent helye. Hatalmas mészárlás zajlott itt a 17. században, amikor a helyi McDonald klánt szinte teljesen kiirtották. Innen ered a völgy másik elnevezése: a "Sírás-völgye". Az egykoron vulkanikus működést mutató területen egy hatalmas gleccser által kivájt, klasszikus U-alakú Glencoe-völgyben bármerre nézünk, impozáns hegyek vesznek minket körül, így természetesen mi is egy átmozgató túrára indulunk, hogy felfedezzük a legszebb részeket. Napunk zárórészeként útba ejtünk egy üzemet, hiszen egy skóciai utazás nem létezik whisky lepárló meglátogatása nélkül. Mi is megnézzük hogyan készül ez a híres nedű, természetesen kóstolunk is. Túratáv: kb. 13 km, szint: 400 m, menetidő: 4-5 óra. Szállás: 3 csillagos szállodában, ahol két éjszakát töltünk.
 • 3. nap Oban, Ben Nevis (1343 m), Oban

  3
  Túrázók paradicsoma, Skócia és Nagy-Britannia legmagasabb (1343 méter) csúcsa, a négy évszakos hegy: a Ben Nevis. "Egy nap alatt átélheted mind a négy évszakot!" - hirdeti a tábla, és mondhatjuk, joggal, az időjárás roppant változékony tud lenni, nyáron is kaphatunk havat, de lehet hogy 10 perc múlva 25 °C és napsütés köszönt minket, majd megint 10 perc múlva köd telepedik meg, de csak addig, míg el nem ered az eső, majd ki nem süt újra a nap. Itt semmin sem szabad meglepődni, és esőkabát bakancs és meleg felsőruházat nélkül nyáron sem szabad elindulni. A hegyre 15 km hosszú szépen jelzett turistaösvény vezet fel, s mivel majdnem a tengerpartról indulunk, így a szintkülönbség közel 1200 méter. Tekintve hogy a napot erre a programra szánjuk, átlagos erőnléttel bárki fel tud jönni velünk és vissza is természetesen. A hegy északi, meredek oldala sőt fala télen-nyáron a hegymászók paradicsoma, így a csúcson jó eséllyel találkozunk majd extrém sportolókkal is. Fárasztó túránk végén visszatérünk Oban-ban található szállásunkra. Túratáv: 15 km, szint: 1200 m, menetidő: 7-8 óra. Szállás: szállóban.
 • 4. nap Glenfinnan, Skye-sziget: Old Man of Storr, Kilt Rock, Quiraing

  3
  Reggel, ébredés után első utunk a Neptun Staircase-hez vezet majd, amely a Kaledóniai-csatorna déli bejárata, ahol hatalmas zsiliprendszert építettek. Utána Skye-szigetére látogatunk, útközben azonban kihagyhatatlan látnivaló a Glenfinnan-viadukt amely több filmben is szerepelt már. A nap további részében felfedezzük a geológiailag elképesztően változatos, fenséges tájakkal tagolt Skye-szigetet, ahol a vulkanikus északi platótól a jég-csipkézte magashegységi csúcsokig minden tájtípus megtalálható. A partot olyan sok tengeröböl, tavacska szabdalja, hogy a viszonylag nagy méretű szigeten az utazó sohasem lehet távolabb a tengertől, mint 8 km. Portree hangulatos városkáját követően észak felé haladunk, ahol megállunk és sétát teszünk az Old Man of Storr nevű érdekes sziklaalakzatnál, (Túratáv: 4 km, kb. 1,5 óra) majd megtekintjük a Kilt Rock tengerbe szakadó vízesését. Utána Quiraing hegyvidéki része következik, amelyet sokan Skócia egyik legszebb tájának tartanak. (Túratáv: 7 km, 2,5 óra) Napunk zárásaként Duntulm kastélyának romjai következnek, amelyek egy impozáns szirten állnak a sziget északi részén. Szállás: Skye-szigeten, 3 csillagos vendégházban, reggelivel.
 • 5. nap Skye-sziget: Loch Coruisk, Fairy pools

  4
  Skye déli része is tartogat szép tájakat, így ma a Cuillin-hegység csodáit látogatjuk meg, hogy ott egy fárasztó túrát tegyünk, gyönyörködve a jégkorszak felszínalakító tevékenységének köszönhetően létrehozott csodálatos formákban. Célunk Skócia egyik legeldugottabb, nehezen megközelíthető tava, a szinte alig ismert a Loch Coruisk. Az ide vezető hosszú túránkat néhol egy kis sziklamászás, dagály esetén pedig egy kis vízben gázolás színesíti majd, de mindezek eltörpülnek a tó és a környékének látványa mellett (Túratáv: kb. 18 km, 7-8 óra). A másik híres látnivaló a Fairy pools, amelyet jóval könnyebb megközelíteni és ahol szebbnél szebb vízesésekkel zárjuk le Skye-sziget felfedezését (Túratáv: 3 km, 1 óra). Kimerítő, ám felejthetetlen napunk végén jól esően térünk vissza szállásunkra. Szállás: Skye-szigeten, 3 csillagos vendégházban, reggelivel.
 • 6. nap Eilean Donan kastély, Loch Ness, Urquarth kastély, Inverness, Craingorms Nemzeti Park, Edinburgh

  3
  Reggel búcsút intünk ennek a feledhetetlen tájnak, majd a szigetet elhagyva először felfedezzük a tündérmesék világát idéző középkori Eilean Donan kastélyt. Az ódon falak között számos érdekes kiállítás, és a középkor hangulatát idéző helyiségek várnak ránk, ahol a hang és illathatások révén még a X. században sült ökör ízét is érezhetjük. Ezután ellátogatunk a Loch Ness környékére, utunk jórészt a Skóciát átszelő Kaledóniai-csatorna mentén halad. Itt, a Szörnyet rejtő tó partján fekvő Urquhart-kastélyt és annak környezetét fedezzük fel. A kora délutáni órákban érkezünk meg a tó csúcsánál fekvő Inverness városába. Innen délre vesszük az irányt a fantasztikus szépségű Cairngorms Nemzeti Park felé, ahol hatalmas hegyek meredeznek a Felföld koronájaként. Itt természetesen teszünk egy sétát Glenmore környékén, Skócia 2. legmagasabb hegye, a Ben Macdui tövében. A nap lezárásaként meglátogatjuk a Skócia egyik független whisky főzdéjét, majd visszatérünk Edinburgh városába. Szállás: 4 csillagos vendégházban.
 • 7. nap Edinburgh

  2
  Egész napos szabadprogram Skócia fővárosában, Edinburgh-ban. A város az ország kulturális központja, színházak, koncerttermek sora várja az érdeklődőket, az évek óta megrendezett Nemzetközi Művészeti Fesztivál világhíres esemény. Már rég túlhaladt az egykori "füstös város" jelzőn, ma egy nagyon szép, rendezett és karban tartott várossal találkozunk, egy igazi "élhető" hellyel. A több mint 1000 éves múltra visszatekintő "fellegvárat", Skócia központi kastélyát, az Edinburgh Castle-t a Royal Mile (királyi mérföld) elnevezésű úton végigsétálva érjük el. A XVI. és XVII. századi épületekkel és mellékutcákkal szegélyezett Royal Mile köti össze a kastélyt és a királynő helyi rezidenciáját a Holyrood-ot. Nincs messze innen Sir Walter Scott emlékműve, és a pompás kilátást biztosító Calton Hill sem, ez utóbbin találjuk a város obszervatóriumát, Robert Burns emlékművét illetve a legjobb panorámát biztosító Nelson Monument-et, Trafalgar győztes hadvezérének emlékművét. A múzeumok közül kiemeljük a Nemzeti Múzeumot, (Royal Museum), melyet érdemes meglátogatni, mert szépen és ízlésesen van kialakítva, és valóban érdekes tárlatokkal szolgál. 2-3 órás program a parlament mellett induló ösvényen felsétálni "Artur székére" - a város szélén fekvő kis hegyre, ahonnan belátni az egész várost. Szállás: szálló.
 • 8. nap Edinburgh

  1
  Repülőjáratunktól függően megkezdjük a hazautazást, a mai napon szervezett programunk már nincs.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.