Bejelentkezés

Skócia

A Brit-szigetek leghíresebb tagjának természeti csodái túrákkal, csúcsmászással, kastélyokkal, és még ennél is sokkal több mindennel!

Miért éppen Skócia?

Skócia mindenki képzeletében ott él: hatalmas tavak, kopár, morcos, sokszor méregzöld hegyek, kísértet járta kastélyok és whiskygőzös dudák. Persze ez az ország még ennél is többet kínál. A Felföld vad hegyei és völgyei kiváló túralehetőségekkel várják az ideutazót, ahol nem kell állandóan a turisták hordáit kerülgetni, hanem magunkba merülve csodálhatjuk a skót tájat. A Belső-Hebridák vad, szél és felhők marcangolta partjai mesebeli formákkal örvendezteti meg a szemünket, ahol apró halászközösségei évezredek óta dacolnak a természettel. Mindez kiegészítve Edinburgh nyüzsgésével és kulturális kavalkádjával, a Brit-szigetek legmagasabb csúcsával és a természeti csodákban bővelkedő, leírhatatlanul zöld ország legfontosabb állomásaival. Lehet, hogy magyar szemmel kicsit többet esik az eső, de mint tudjuk, nincs rossz idő, csak felkészületlen turista. Irány tehát Skócia! :)

Melyek Skócia legfontosabb látnivalói?

- Edinburgh, Skócia fővárosa (UNESCO Világörökség)
- Glencoe gleccservölgye, történelmi csatahelyszín
- whisky-üzem látogatás, kóstoló
- Ben Nevis, Skócia legmagasabb csúcsa (1343 m)
- a híres Glenfinnan-viadukt
- Skye-sziget: vízesések, tenger-öblök, érdekes sziklaalakzatok, tavak sokasága
- Loch Ness-i tó és a középkori Eilean Donan kastély

Időpontok

 • 2024. április 28
  → május 05.
 • 2024. április 28
  → május 05.
 • 1. nap Edinburgh

  Ma megérkezünk Skóciába, az egyik leghangulatosabb városba, Edinburgh-ba, és elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Ha időnk engedi, akkor sétálunk egyet még lefekvés előtt, vagy beülhetünk vacsorázni is. Szállás: belvárosi 4 csillagos szállodában.
 • 2. nap Edinburgh, Glencoe-völgy, Oban

  3
  Bevesszük magunkat a Felföldre, egyre közelebb kerülünk a vadregényes skót tájakhoz. Reggel Edinburgh-ból indulva közel 3 órát utazunk egészen a Glencoe-völgyének a bejáratáig, amely Skócia középső részének egyik legszebb látnivalója és a skót történelem szent helye. Hatalmas mészárlás zajlott itt a 17. században, amikor a helyi McDonald klánt szinte teljesen kiirtották. Innen ered a völgy másik elnevezése: a "Sírás-völgye". Az egykoron vulkanikus működést mutató területen egy hatalmas gleccser által kivájt, klasszikus U-alakú Glencoe-völgyben bármerre nézünk, impozáns hegyek vesznek minket körül, így természetesen mi is egy átmozgató túrára indulunk, hogy felfedezzük a legszebb részeket. Napunk zárórészeként útba ejtünk egy üzemet, hiszen egy skóciai utazás nem létezik whisky lepárló meglátogatása nélkül. Mi is megnézzük hogyan készül ez a híres nedű, természetesen kóstolunk is. Túratáv: kb. 13 km, szint: 400 m, menetidő: 4-5 óra. Szállás: 3 csillagos szállodában, ahol két éjszakát töltünk.
 • 3. nap Oban, Ben Nevis (1343 m), Oban

  3
  Túrázók paradicsoma, Skócia és Nagy-Britannia legmagasabb (1343 méter) csúcsa, a négy évszakos hegy: a Ben Nevis. "Egy nap alatt átélheted mind a négy évszakot!" - hirdeti a tábla, és mondhatjuk, joggal, az időjárás roppant változékony tud lenni, nyáron is kaphatunk havat, de lehet hogy 10 perc múlva 25 °C és napsütés köszönt minket, majd megint 10 perc múlva köd telepedik meg, de csak addig, míg el nem ered az eső, majd ki nem süt újra a nap. Itt semmin sem szabad meglepődni, esőkabát, bakancs és meleg felsőruházat nélkül nyáron sem szabad elindulni. A hegyre 15 km hosszú szépen jelzett turistaösvény vezet fel, s mivel majdnem a tengerpartról indulunk, így a szintkülönbség közel 1200 méter. Tekintve hogy a napot erre a programra szánjuk, átlagos erőnléttel bárki fel tud jönni velünk és vissza is természetesen. A hegy északi, meredek oldala sőt fala télen-nyáron a hegymászók paradicsoma, így a csúcson jó eséllyel találkozunk majd extrém sportolókkal is. Fárasztó túránk végén visszatérünk Oban-ban található szállásunkra. Túratáv: 15 km, szint: 1200 m, menetidő: 7-8 óra. Szállás: szállóban.
 • 4. nap Glenfinnan, Skye-sziget: Old Man of Storr, Kilt Rock, Quiraing

  3
  Reggel, ébredés után első utunk a Neptun Staircase-hez vezet majd, amely a Kaledóniai-csatorna déli bejárata, ahol hatalmas zsiliprendszert építettek. Utána Skye-szigetére látogatunk, útközben azonban kihagyhatatlan látnivaló a Glenfinnan-viadukt amely több filmben is szerepelt már. A nap további részében felfedezzük a geológiailag elképesztően változatos, fenséges tájakkal tagolt Skye-szigetet, ahol a vulkanikus északi platótól a jég-csipkézte magashegységi csúcsokig minden tájtípus megtalálható. A partot olyan sok tengeröböl, tavacska szabdalja, hogy a viszonylag nagy méretű szigeten az utazó sohasem lehet távolabb a tengertől, mint 8 km. Portree hangulatos városkáját követően észak felé haladunk, ahol megállunk és sétát teszünk az Old Man of Storr nevű érdekes sziklaalakzatnál, (Túratáv: 4 km, kb. 1,5 óra) majd megtekintjük a Kilt Rock tengerbe szakadó vízesését. Utána Quiraing hegyvidéki része következik, amelyet sokan Skócia egyik legszebb tájának tartanak. (Túratáv: 7 km, 2,5 óra) Napunk zárásaként Duntulm kastélyának romjai következnek, amelyek egy impozáns szirten állnak a sziget északi részén. Szállás: Skye-szigeten, 3 csillagos vendégházban, reggelivel.
 • 5. nap Skye-sziget: Loch Coruisk, Fairy pools

  4
  Skye déli része is tartogat szép tájakat, így ma a Cuillin-hegység csodáit látogatjuk meg, hogy ott egy fárasztó túrát tegyünk, gyönyörködve a jégkorszak felszínalakító tevékenységének köszönhetően létrehozott csodálatos formákban. Célunk Skócia egyik legeldugottabb, nehezen megközelíthető tava, a szinte alig ismert a Loch Coruisk. Az ide vezető hosszú túránkat néhol egy kis sziklamászás, dagály esetén pedig egy kis vízben gázolás színesíti majd, de mindezek eltörpülnek a tó és a környékének látványa mellett (Túratáv: kb. 18 km, 7-8 óra). A másik híres látnivaló a Fairy pools, amelyet jóval könnyebb megközelíteni és ahol szebbnél szebb vízesésekkel zárjuk le Skye-sziget felfedezését (Túratáv: 3 km, 1 óra). Kimerítő, ám felejthetetlen napunk végén jólesően térünk vissza szállásunkra. Szállás: Skye-szigeten, 3 csillagos vendégházban, reggelivel.
 • 6. nap Eilean Donan kastély, Loch Ness, Urquarth kastély, Inverness, Craingorms Nemzeti Park, Edinburgh

  3
  Reggel búcsút intünk ennek a feledhetetlen tájnak, majd a szigetet elhagyva először felfedezzük a tündérmesék világát idéző középkori Eilean Donan kastélyt. Az ódon falak között számos érdekes kiállítás, és a középkor hangulatát idéző helyiségek várnak ránk, ahol a hang és illathatások révén még a X. században sült ökör ízét is érezhetjük. Ezután ellátogatunk a Loch Ness környékére, utunk jórészt a Skóciát átszelő Kaledóniai-csatorna mentén halad. Itt, a Szörnyet rejtő tó partján fekvő Urquhart-kastélyt és annak környezetét fedezzük fel. A kora délutáni órákban érkezünk meg a tó csúcsánál fekvő Inverness városába. Innen délre vesszük az irányt a fantasztikus szépségű Cairngorms Nemzeti Park felé, ahol hatalmas hegyek meredeznek a Felföld koronájaként. Itt természetesen teszünk egy sétát Glenmore környékén, Skócia 2. legmagasabb hegye, a Ben Macdui tövében. A nap lezárásaként meglátogatjuk a Skócia egyik független whisky főzdéjét, majd visszatérünk Edinburgh városába. Szállás: 4 csillagos vendégházban.
 • 7. nap Edinburgh

  2
  Egész napos szabadprogram Skócia fővárosában, Edinburgh-ban. A város az ország kulturális központja, színházak, koncerttermek sora várja az érdeklődőket, az évek óta megrendezett Nemzetközi Művészeti Fesztivál világhíres esemény. Már rég túlhaladt az egykori "füstös város" jelzőn, ma egy nagyon szép, rendezett és karban tartott várossal találkozunk, egy igazi "élhető" hellyel. A több mint 1000 éves múltra visszatekintő "fellegvárat", Skócia központi kastélyát, az Edinburgh Castle-t a Royal Mile (királyi mérföld) elnevezésű úton végigsétálva érjük el. A XVI. és XVII. századi épületekkel és mellékutcákkal szegélyezett Royal Mile köti össze a kastélyt és a királynő helyi rezidenciáját a Holyrood-ot. Nincs messze innen Sir Walter Scott emlékműve, és a pompás kilátást biztosító Calton Hill sem, ez utóbbin találjuk a város obszervatóriumát, Robert Burns emlékművét illetve a legjobb panorámát biztosító Nelson Monument-et, Trafalgar győztes hadvezérének emlékművét. A múzeumok közül kiemeljük a Nemzeti Múzeumot, (Royal Museum), melyet érdemes meglátogatni, mert szépen és ízlésesen van kialakítva, és valóban érdekes tárlatokkal szolgál. 2-3 órás program a parlament mellett induló ösvényen felsétálni "Artur székére" - a város szélén fekvő kis hegyre, ahonnan belátni az egész várost. Szállás: szálló.
 • 8. nap Edinburgh

  1
  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Út ára tartalmazza

- a Skócián belüli közlekedést végig az út során bérelt, 9 fős kisbusszal,
- a szállást 3 éjszakára Edinburgh-ban, 2 ágyas szobákban, 4 csillagos hotelben és vendégházban,
- a szállást 2 éjszakára Obanban, 2 ágyas szobákban, 3 csillagos hotelben,
- a szállást 2 éjszakára Skye-szigeten, 2 ágyas szobákban, 3 csillagos vendégházban, 2 angol reggelivel,
- a komp-, és hajójegyeket,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy(ek) árát
- a repülőtéri transzfereket
- a biztosítást
- az étkezéseket
- a belépőket és a fakultatív programok árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 450 Ft / 1 GBP árfolyamig tudjuk tartani. Ha az angol font (GBP) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, amihez az itt megjelölt járatot javasoljuk. A repülőjegyet a légitársaság oldalán tudod megvásárolni. 
https://www.ryanair.com/hu/hu

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

Nemzetközi menetrend (Ryanair):
2024.04.28. FR 1018 Budapest - Edinburgh   10:25 - 12:30
2024.05.05. FR 1017 Edinburgh - Budapest.  06:10 - 10:00

Utazás

Mivel történik az utazás Skóciában?

Bérelt 9 személyes kisbusszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 5-8 fő. Az utat minimum 5 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Skóciában?

Aktív utazásra indulunk Skóciába, ám zömében könnyű, hétköznapi, sportos erőnléttel bárki által teljesíthető túrákról van szó. A Ben Nevis megmászása, valamint a Loch Coruisk túrák azonban némi túrázási tapasztalatot, illetve fokozott kitartást igényelnek, hiszen rövid idő alatt nagy szintkülönbséget kell legyőzni és sokszor a nehéz terepen kell túrázni. Ne feledjük, hogy a folyamatosan változó időjárás is nehezítheti a túrákat.

Szállás

Milyenek a szállások Skóciában?

Szállásaink kiválasztásakor az elérhető legjobb ár-érték arányra törekszünk. Edinburgh-ban az első este belvárosi 4 csillagos hotelben, az utolsó 2 éjszakán pedig egy kicsit kintebbi, de szintén 4 csillagos vendégházban leszünk. Oban városában 3 csillagos, patináns szállodában, Skye-szigeten pedig 3 csillagos, természetközeli vendégházban leszünk, ahol kétszer bőséges reggelit is kapunk. Mivel a szobák két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon természetesen van wifi.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Skóciáról?

Skócia a Brit-szigeteken helyezkedik el, annak is a legészakibb csücskében. Az ország a szigetek egyharmadát foglalja el és a legvadregényesebb része, az elemeknek kitett tájai a legszebbek. A népesebb Alföld és a ritkán lakott Felföld alkotja, valamint jó pár kisebb-nagyobb sziget. Jellemzői a kopár hegyek és a köztük meghúzódó tavak. Éghajlata óceáni, sok esővel és hűvös nyárral, nyaranta hosszú nappalokkal. Hazánktól méretben kisebb, mintegy 5 millió kelta származású lakossal. Ezek nagy része a nagyvárosokban (Glasgow, Edinburgh, Aberdeen) él, a Felföldön kisebb falvak találhatók. A használt nyelv az angol, bár sokan beszélik a gael nyelvet is.

Időeltolódás: - 1 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell visszaállítani az óránkat.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megegyezik az itthonival (230 V, 50 Hz), de a konnektorok csatlakozója eltér az itthonitól, amihez átalakítót be lehet szerezni itthon, vagy helyben. Alábbi linkeken meg lehet nézni milyen a konnektorok csatlakozója:
https://www.marchborond.hu/kulfoldikonnektor
https://www.worldstandards.eu/electricity/plug-voltage-by-country/
A kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.

Közbiztonság: Skócia közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. A városokban hasonló a helyzet, de itt, vagy ahol nagyobb létszámú ember található, előfordulhatnak veszélyforrások, pl. zsebtolvajok. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra. Értékeinket biztos, ami biztos, ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Milyen az időjárás Skóciában?

Skóciára óceáni éghajlat a jellemző, nagyon enyhe téllel, gyakori esőkkel, viszonylag hűvös nyárral. Készüljünk fel a nagyon változékony időjárásra. Egy napon belül többször is eshet az eső, kisüthet a nap. Fontos a vízálló felszerelés. Utazásunk időpontjában azokon a területeken, amelyeket meglátogatunk, napközben 10 - 20 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig 10-15 °C-ra hűl le a levegő. Záporok, zivatarok gyakran előfordulnak, de tartós esőzés nem valószínű. Változékony és kiszámíthatatlan az időjárás, ezért készüljünk megbízható szél- és esőálló dzsekivel és réteges öltözködéssel, hiszen könnyen lehet, hogy mind a négy évszakot megtapasztaljuk egy nap, vagy akár csak 1-2 óra alatt. A sok csapadék miatt gyakoriak a midge néven ismert, apró, nagyon erőszakos szúnyogok.

Felszerelés

Milyen felszerelés szükséges Skóciába?

Nagy hátizsák, sporttáska, vagy utazótáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Elemlámpa vagy fejlámpa, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska). Kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó.
Mindenképp fontos, hogy legyen vízálló felszerelésünk is egyrészt az eső miatt, másrészt előfordulhat, hogy lápos terepen fogunk túrázni. Túrabakancs, esőkabát, esőnadrág. Hosszú és rövidnadrág, egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. Az esetleges meleg, 20 - 22 C fok, napsütéses időre hozzunk rövidnadrágot (vagy lecsatolható szárú nadrágot), pólót is. Hozzunk fejfedőket, amivel a naptól védjük meg magunkat. Szandál, papucs is jól jöhet majd.

Higiénia

Kell védőoltás Skóciába?

Kötelező és ajánlott védőoltás nincs.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Milyen élelemmel készüljünk Skóciába?

Utazásunk önellátó, ám 2 reggelit az utazás ára tartalmaz. Utunk során végig lesznek éttermek és boltok, a szállásokon pedig tudunk reggelit kérni (10-15 font/reggeli általában) Aldi, Tesco, Spar boltokban fogunk megállni vásárolni. Éttermek helyett érdemes pubokban is étkezni, olcsóbb és autentikusabb. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Napközben nem fogunk megállni étteremben vagy pubban étkezni, ilyenkor a megvásárolt élelemre számíthatunk. Az árak az itthoniaknál kb. 30-40%-kal magasabbak.

Pénz-ügy

Mi Skócia hivatalos pénzneme? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Skócia területén a skót font a fizetőeszköz, ami gyakorlatilag az angol fontnak felel meg, csak saját Bank of Scotland bankjegyekkel. Kb. 450 HUF = 1 GBP. Vannak bankautomaták, de ezekkel csak a városokban találkozunk, jobb készpénzt hozni GBP formájában. Utunk során használhatjuk bank kártyáinkat (VISA, Mastercard stb), azzal szinte mindenhol lehet fizetni. Költőpénznek napi 40-50 fontot javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak és belépők költségét.

Várható belépők (tájékoztató árak 2023):

Eilean Donan 10 font
Urquhart 10 font
Edinburgh Castle 18 font

Vám

Mire van szükség a Skóciába történő beutazáshoz?

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges, amely nem veszíti el érvényességét az utazás ideje alatt.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Skóciába?

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) hátizsákod, sporttáskád, vagy utazótáskád és egy kicsi hátizsákod. Úgy pakolj, hogy a szállásoknál vinned is kell őket egyszerre. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen.

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel melynek súlykorlátját és méretét az adott légitársaság szabályozza a megvett jegy függvényében.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Skóciába?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás.

Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség:

Jelen túrára vonatkozó utas- és sztornóbiztosítási lehetőségek:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 10.560 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt önálló sztornóbiztosítást erre a programra sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 34.520 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.