Bejelentkezés

Bulgária, Észak-Macedónia

A Balkán legszebb magashegységei és a varázslatos Ohridi-tó

Miért éppen Bulgária és Észak-Macedónia?

A Balkán-félszigeten fekvő Bulgária és Macedónia kontinensünk talán legérdekesebb országai, mert miközben a keresztény világ egyik utolsó bástyái, már a kelet hangulata és kultúrája is jelen van. A közös történelmi és kulturális jellemzők mellett még egy nagyon fontos közös vonása van a két országnak: elképesztően pazar természeti látnivalókat találhatunk szinte bármerre járunk. Tíz napos megújult körutunk alatt felkapaszkodunk tengerszemek között a Balkán legmagasabb csúcsára a Muszalára, bejárjuk a minden képzeletet felülmúló Hét-tó völgyét, megmásszuk a világörökség részeként számon tartott Vihren márvány csúcsát és túrázunk Melnik homokkő piramisai között, amit majd egy izgalmas borkóstolással egészíthetünk ki, majd Macedóniában a helyi "Riviérán" pihenjük ki a magashegyi túrák fáradalmait a varázslatos Ohridi-tó partján. Utazásunk alatt három világörökségi helyszínt érintünk, bejárunk három nemzeti parkot, meglátogatjuk a legszebb városokat és közben pedig pihenhetünk jó minőségű szállásainkon. Irány Bulgária és Macedónia!

Melyek a legfontosabb látnivalók Bulgáriában és Észak-Macedóniában?

- Rila Nemzeti Park és a Muszala csúcs (2925 m)
- a varázslatos Hét-tó völgye
- Rilai-kolostor (UNESCO Világörökség)
- Pirin Nemzeti Park és a Vihren csúcs (2914 m) (UNESCO Világörökség)
- Melnik városa, sziklapiramisai, híres borai és a Rozsen-kolostor
- Ohridi-tó és környéke (
UNESCO Világörökség)

Időpontok

 • 2024. augusztus 02 → 11.
 • 1. nap Budapest, Borovec

  Találkozás reggel 5 órakor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 5:30 órakor. Egész napos utazás rövid megállókkal Bulgáriába a hegyvidéki részek felé, az esti órákban történő érkezést követően az éjszakát Borovec településén töltjük a Rila-hegység lábánál. Szállás: szállodában.
 • 2. nap Borovec, Rilai hét-tó-völgye

  3
  Második napunkon már egy hosszabb, de rendkívül szép gyalogtúrára indulunk a Rila-hegységben. Autóbuszunkkal a Hét-tó völgy felvonójának parkolójáig megyünk, innen pedig sífelvonók segítségével jutunk fel 2000 méter körüli magasságba. Az itt található Rilski Ezero háztól indulnak a tavakat keresztbe kasul behálózó túraútvonalak, melyek közül mi egy hosszabb, ám kétségkívül a leglátványosabb körtúrát fogjuk teljesíteni. A ház mellett törpefenyvesek között meredeken emelkedő részeken indulunk el, a gerincen haladva pedig hamarosan feltűnnek majd a völgyben fekvő csodálatos tavak is. A fotószünetek és egy kellemesen lankás szakasz után túraösvényünk ismét megindul felfelé, de ekkor már a tavak felé magasodó 2400 méter körüli hegycsúcsokat támadjuk meg, végigtúrázunk a gerincen elkészítve legjobb képeinket. A Hét-tó völgyének legszebb panorámája után újabb menedékház érintésével túrázunk vissza a felvonó felső állomásához, innen pedig a késő délutáni órákban visszaereszkedünk buszunkhoz. Fáradtan, de élményekben gazdagon térünk vissza szállásunkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Táv: 16 km, szint: 700 méter fel/le, menetidő: 5-6 óra)
 • 3. nap Borovec, Muszala-csúcs (2925 m)

  3
  Borovecből egész napos túrára indulunk a Rila-hegységbe, célunk az ország legmagasabb csúcsa a 2925 méter magas Muszala. Utunk első szakaszát sífelvonóval tesszük meg. A felvonó pillanatok alatt 2369 méter tengerszint feletti magasságig repít minket, miközben sűrű, vadregényes fenyvesek felett haladunk. A Jaszterbec-turistaháztól komoly szintkülönbség leküzdése nélkül az erdőhatár felett túrázva érjük el a Muszala menedékházat. Itt rövid pihenőt tartunk, majd a csúcshódítás következik. (Akik elfáradtak, a menedékháznál megvárhatják a csoportot.) Innen válik csak igazán magashegyivé az utunk: a talaj sziklává változik, és egyre meredekebben vezet felfelé. 2715 méteres magasságban érjük el a Ledeneto-tengerszemet, melynek jelentése Jeges-tó. Nevét onnan kapta, hogy jégtakarója még a legmelegebb nyarak alkalmával sem olvad fel teljesen. Továbbhaladva már a csúcsrégióba érünk, és nemsokára felkapaszkodunk a Balkán-félsziget legmagasabb csúcsára, a Muszalára, ahol fantasztikus panoráma fogad minket. Rövid pihenő után a már ismert úton térünk vissza a menedékházhoz, majd Borovecbe. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Táv: 12 kilométer, szint: 600 méter fel/le, menetidő: 6-7 óra)
 • 4. nap Borovec, Rilai-kolostor, Bansko

  2
  A reggeli órákban elhagyjuk a Rila-hegységet, hogy a közelben fekvő Rila településén Bulgária leghíresebb épületegyüttesét keressük fel. A Rilai-kolostort a bolgárok védőszentje Szent János alapította a X. században. Több uralkodó is gazdag adományokkal látta el a kolostort, ami többször elpusztult az évszázadok folyamán, de mindvégig a bolgár nemzeti kultúra egyik fontos központja maradt. A kolostor mai képét a XIX. században nyerte el, gazdagon díszített épületei Bulgária jelképévé tették. Miután bejártuk a kolostort és környékét, egy rövid utazás után újabb megállót tartunk, és egy óra alatt felfedezzük a Stob falucskája környéki híres homokkőpiramisokat is. Aznapi utolsó túránk után azán a Pirin-hegységének egyik üdülőközpontjába, Banskoba tesszük át székhelyünket, ahol a következő 2 éjszakát töltjük. Szállás: szálloda. ellátás: reggeli. (Stob homokkőpiramisok túra táv: 4 km, szint 200 méter fel/le)
 • 5. nap Pirin-hegység, Vihren-csúcs (2914 m)

  4
  Az előző napi homokkő piramisok után valami nagyobb vár ma ránk, egy márvány piramis! A Pirin-hegység legmagasabb pontjának, a Vihren meghódítására készülünk. A hegyvidék, illetve a központi részét magában foglaló nemzeti park az UNESCO világöröksége, a hegy főgerincét márvány alkotja. Káprázatos sziklavilág és panoráma vár ma ránk, no és persze sok emelkedő. Banskot kisbuszokkal hagyjuk el, gyalogtúránk a Vihren-menedékháztól indul. Már itt is közel 2000 méteren járunk, de a csúcs még jó 1 kilométerrel van magasabban. Utunk rendületlenül emelkedik, jó 3 óra gyaloglás után érjük el a 2914 méter magas csúcsot, de a látvány mindenért kárpótol. Sziklás ösvényen indulunk lefelé a csúcs másik oldalán. Az út lefelé sem könnyebb, többször pihenünk, gyönyörködünk a tájban. Egy kis bivakház érintésével a Banderica-menedékházig ereszkedünk, ahonnan kisbuszokkal térünk vissza Banskoba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Táv: 8 kilométer, szint: 1000 méter fel/le, menetidő: 6-7 óra)
 • 6. nap Bansko, Rozsen-kolostor, sziklapiramisok, Melnik, Rozsen

  2
  A Bulgáriában töltött utolsó napunkhoz érkeztünk. Buszunkkal a Pirin-hegység déli lábánál fekvő Rozsen faluig utazunk, majd megkezdjük gyalogtúránkat. Az apró falu fölött szép kolostor áll, amit ha nyitva találunk, megnézünk. Pihenünk kicsit, majd tovább indulunk a homokkő piramisok világába. Fantasztikus felszínpusztulási formák, a szüntelenül hátráló homokkőfalak után maradt piramisok és éles gerincek között teszünk jó órás sétát Melnik városáig. Papíron város, a valóságban inkább falu a műemlékházakból álló település, amit körbefognak a sziklapiramisok. Felkapaszkodunk a város fölé magasodó homokkőfalakra, hogy megnézzük a falak hátrálása miatt „halálra ítélt” kápolnákat és madártávlatból nézünk le a furcsa vidékre. Nem hagyjuk el úgy Melniket, hogy meg ne kóstolnánk a település messze földön híres borát, így a délután maradék részét egy közeli borászatban töltjük majd. Éjszakára ismét Rozsenbe megyünk majd. Szállás: apartman, ellátás: reggeli. (Táv: 8 km, szint: 400 méter fel, 600 méter le, menetidő: 3-4 óra)
 • 7. nap Rozsen, Ohridi-tó

  Elhagyjuk Rozsent és Bulgáriát, hogy egy hosszú utazásra induljunk a szomszédos Macedóniába. A határátlépés után még nagyjából fél napos buszozás vár ránk, és valamikor a késő délutáni órákban érkezünk meg Macedónia egyik legszebb természeti látnivalójához, az Ohridi-tóhoz. A tó partján fekvő Ohrid városa lesz a következő három napunk központja, így miután elfoglaltuk szállásunkat, felfedezzük a hangulatos óvárost. Szállás: apartmanokban, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Ohridi-tó

  2
  Az Ohridi-tó Macedónia, de talán az egész Balkán-félsziget legszebb fekvésű tava. Az átlagosan 693 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő tó geológiai értelemben a régió legöregebb tava, mintegy 5 millió évvel ezelőtt, a pliocénban keletkezett tektonikus süllyedés hatására. A nagyjából fél balatonnyi tó 1979 óta UNESCO Világörökségi listán szerepel, nem véletlenül: a sajátos ökoszisztéma, a több mint 200 csak itt honos endemikus faj, a környező csodás hegyek, az apró öblökben megbúvó kolostorok és hangulatos városok egy egészen egyedülálló természeti- és kultúrtájat rejtenek. Utunk második felében tehát az Ohridi-tó és Nyugat-Macedónia legérdekesebb részeit járjuk be, ám az aktivitások mellett természetesen a pihenés lesz második fontos célunk. A "Macedón Riviéra" erre pedig kiváló lehetőséget biztosít, hiszen a strandokon napozgatva észre sem fogjuk venni, hogy nem egy tengerparton vagyunk. A mai napon lehetőségünk van a délelőtt folyamán egy fakultatív program során a környéken kínált hajókirándulások egyikén felfedezni a tó leglátványosabb részeit. Akik új izgalmak elé néznének, a délután folyamán kajaktúra keretében járhatják be a legszebb öblöket és partszakaszokat. Szállás: apartmanokban, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Ohrid, Galicica Nemzeti Park, Trimazi (1 530 m)

  3
  Egy napra elhagyjuk Ohrid városát, visszahúzzuk túrabakancsainkat, hogy egy utolsó nagyobb túrára induljunk, melynek során felülnézetből is megtekintjük a csodálatos Ohridi tavat, a Galicica Nemzeti Park egyik legmagasabb pontjáról. Túránk során változatos völgyes, erdős terepen haladunk. A csúcson páratlan kilátás fog a szemünk elé tárulni, majd ebédszünet és a kötelező csúcs csokik és fotók elkészítése után folytatjuk körtúránkat. Kiindulópontunkon már várni fog ránk buszunk, mellyel a délutáni órákban érünk vissza Ohridba. Túratáv: 12 km, szint: 600 méter fel/600 méter le, menetidő: 6-7 óra. Szállás: apartmanokban, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Ohrid, Szkopje, Budapest

  Korán reggel megkezdjük hosszú hazautunkat, majd több megállót követően várhatóan a késő esti órákban érkezünk Budapestre. Ellátás: reggeli.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a külön kisbuszok használatát a Pirin Nemzeti Parkban,
- a szállást apartmanszállásokon négy éjszakára, két-háromágyas szobákban Rezsinben és Ohridban,
- a szállást szállodában öt éjszakára, két ágyas szobákban, Borovecben és Banskoban,
- 9 svédasztalos reggelit,
- a borkóstolás díját Melnikben,
- a programban szereplő kirándulásokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépők és felvonók árát,
- a fakultatív programokat (kajaktúra, hajókirándulás az Ohridi-tavon),
- a további étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Mivel utazunk Bulgáriába?

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Mivel közel két hétig az autóbusz lesz a "második otthonunk", fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Bulgáriában?

Rilai Hét-tó-völgy, Rila-hegység: Szép magashegyi túra, köves ösvényeken, amik sehol nem kitettek, alattunk nagy mélység sehol sincs. Többször megállunk pihenni, de rövidítésre nincs mód. A túrán jelentős a szintemelkedés.

Muszala-csúcs, Rila-hegység: Ugyan itt megyünk a legmagasabbra, a másik két magashegyi túránknál könnyebb, mert kevesebb szintemelkedés található rajta, ám még így sem elhanyagolható. Az ösvény köves, sziklás, néhol kitett. Rövidítésre van lehetőség.

Melnik környéki és stobi sziklapiramisok, Pirin-hegység: Könnyebb túra, több pihenővel, esetleg rövidítési lehetőséggel. A szintemelkedés a távon szét van osztva, jelentős kaptató nincs. Az ösvény sokszor törmelékes, csúszhat, ez elsősorban ereszkedésnél kíván némi figyelmet.

Vihren-csúcs, Pirin-hegység: Legnehezebb túránk, sziklás, időnként kitett ösvényekkel, amik jó mozgáskoordinációt, túrázási tapasztalatot igényelnek. A túrán jelentős emelkedők és meredek ereszkedések is vannak, de technikai felszerelésre sehol sincs szükség. Jegesedés vagy rossz idő esetén a túra útvonala változhat, ezért a táv és a szintemelkedés is az előre leírtakhoz képest megváltozhat. Rövidítésre nincs mód, de ajánlunk alternatív kirándulást azoknak, akik nem vállalják ezt a napot. 

Galicica Nemzeti Park: Szintén egy közepesen nehéz túra, néhol sziklás, néhol erdős terepen. Rövidítésre nincs mód, de ajánlunk alternatív kirándulást azoknak, akik nem vállalják ezt a napot.

Bejáratott túrabakancs és túrabot minden túrához szükséges.

Bulgária legszebb túraösvényeiről még több érdekességet olvashatsz Pál Máté túravezetőnktől a Mondolo blogon.

Szállás

Milyenek a szállások Bulgáriában?

A szállásunk apartmanszállásokon lesz négy éjszakára, két-háromágyas apartmanokban Rozsenben és Ohridban. Mindenhol kapunk svédasztalos reggelit is. Négy éjszakát szállodákban (ebből két éjszakát egy SPA hotelben, két ágyas szobákban, Banskoban) fogunk aludni, szintén svédasztalos reggelivel.

Ország

Mit kell tudni Bulgáriáról és Macedóniáról?

Bulgária a Balkán-félsziget szívében elhelyezkedő, hazánknál valamivel nagyobb területű, ám kisebb népességű állam. Az ország északi határát a Duna képezi. A lösszel borított, hullámos felszínből emelkedik ki a kelet-nyugat csapásirányú Balkán-hegység, melynek déli előterében számtalan medence található (Pl.: Szófiai-medence, Kazanlaki-medence). Bulgária legnagyobb alföldje a Marica-alföld, mely a híres bolgár kertészet szülőhazája. Az ország déli része igazi vadregényes magashegységek vidéke: itt található a Rodope, a Rila és a Pirin hegység, melyek a Balkán-félsziget legmagasabb csúcsait hordozzák. Az ország keleti határát a Fekete-tenger alkotja, homokos strandjai egész Európa szerte híresek. Utunk során majd minden tájegységet érintünk, így igen változatos utazásra van kilátásunk! Bulgária 7,5 millió lakosának 83%-a bolgár, 9%-a török, 5%-a cigány – ám a hivatalos adatoknál valószínűleg nagyobb a kisebbségek aránya. A lakosságnak mintegy 15-20%-a muzulmán (törökök és pomákok – muzulmán bolgárok) míg a 80-85%-a ortodox keresztény.

Macedónia: Az egykori Jugoszlávia legdélebbi, tengertől elzárt tagköztársasága 1991-ben nyerte el függetlenségét. Az ország elnevezése miatt függetlensége óta komoly vitában áll Görögországgal, mivel a görögök kizárólagos jogot formálnak arra, hogy Nagy Sándor makedón államának utódjának tartsák magukat. Az ország területe valamivel kevesebb, mint 26 ezer km2, azaz körülbelül akkora, mint a Dunántúl 2/3-a. Macedónia területének döntő része hegyvidék, amit az ország közepénél a Vardar-folyó szel ketté. A folyótól keleti és nyugati irányba is folyamatosan emelkednek a hegyek, legmagasabb pontja az albán határon emelkedő 2764 méter magas Korab. Az ország lakosainak (valamivel több, mint 2 millió fő) bő fele macedón. A macedónok cirill ábécét használó szláv népcsoport, vallásuk ortodox, nyelvük hivatalos nyelv. Az ország lakosságának harmada albán, nyelvük sok helyen a macedónnal egyenrangú, döntő többségük muszlim. A népesség 5 %-a török, de jelentős szerb, bolgár, görög, cigány és vlach kisebbség is él az országban. Utunk során elsősorban macedónok által lakott vidéken fogunk tartózkodni. A macedónok az ókori Makedón Birodalom leszármazottainak is tartják magukat, de szláv nemzeti ébredésük csak a XIX. században zajlott le, korábban nem volt saját állami múltjuk. Macedónia viszonylag szegény ország, amit a környező etnikai konfliktusok és a görögökkel fenntartott tradicionális rossz viszony is konzervált. Politikailag az egyik leghaladóbb balkáni ország, a térség országai közül feltehetően elsőként csatlakozhat majd a NATO-hoz és az EU-hoz. Turisztikai szempontból legérdekesebb része az ország délnyugati csücske, Ohrid városa, valamint az Ohridi- és Prespa-tó vidéke. Mi is itt töltjük el a legtöbb időt.

Időeltolódás: + 1 óra Budapesthez képest Bulgária területén, vagyis ennyivel kell előrébb állítani az óránkat. Macedóniában ugyanannyi az idő mint Magyarországon.

Elektromosság: mindkét országban a hálózati feszültség és a csatlakozók is megegyeznek a hazaiéval (230 V, 50Hz).


Időjárás

Milyen az időjárás Bulgáriában?

Bulgária és Macedónia éghajlata mediterrán jellegű, így meleg, száraz időre számíthatunk. A hegyvidékek éghajlata szeszélyes, akár nyáron is elképzelhető hideg idő, sőt a Vihren vagy a Muszala csúcsokon akár hó is lehet. Így alapvetően nyári ruhákkal kell készülni, de a hosszú nadrág, polár felső és esőkabát is elengedhetetlen!

Felszerelés

Milyen felszereléssel készüljünk Bulgáriába?

Amire nem árt felkészülni az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túrabakancsot csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Bulgária és Macedónia higiéniai viszonyai a mai napra már közel megegyeznek Magyarországéval. „A ne igyunk vizet és ne együnk gyümölcsöt” már a múlté, de az elővigyázatosság továbbra is fontos, nézzük meg hova ülünk be étkezni és ugyanúgy mossuk meg a helyben vásárolt zöldséget, gyümölcsöt ahogy otthon is tennénk. Ha van rá mód, vásároljunk ásványvizet (szinte mindenhol van rá mód).  A „tappancsos” vagy „guggolós” WC-k továbbra is elterjedtek, de szállásaink már angol WC-kel vannak felszerelve.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. 
További információ itt.

Élelem

Milyen élelemmel készüljünk Bulgáriába?

Az utazás alatt kilenc bőséges, általában svédasztalos reggeli vár ránk szállásainkon. Minden szállás közelében van étterem, így a vacsoráinkat ott tudjuk majd elkölteni. Vásárlásra a városlátogatások közben van lehetőség, így az egész napos túrákra szükséges élelmiszereket a helyszínen is meg tudjuk vásárolni.

Pénz-ügy

Mi a hivatalos fizetőeszköz Bulgáriában? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Érdemes euróban vagy dollárban hozni a költőpénzt, amit a helyszínen fogunk átváltani a helyi hivatalos fizetőeszközökre, a bolgár levára és a macedón dínárra. (1 leva = 155-160 Ft, 1 dínár= 5-6 Ft). Természetesen ATM-ek segítségével is tudunk készpénz levenni a legtöbb helyen.

Tájékoztató árak (2023):

- belépők (múzeumok, templomok): 8-10 leva
- Borovec, Muszala felvonó: kb. 35 leva/fő
- Hét-tó völgye felvonó: kb. 30 leva/fő
- hajókirándulás az Ohridi-tavon: 20-25 euró/fő
- kajakbérlés: 8-10 euró/óra

Az árak a hazaihoz hasonlóak, illetve kissé alacsonyabbak.

Vám

Mi szükséges a Bulgáriába történő beutazáshoz?

Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek be Bulgáriába és Macedóniába.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/bulgaria
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/eszak-macedonia

Csomag

Hogyan csomagoljunk Bulgáriába?

A csomagok könnyebb elrendezése érdekében kérjük, hogy nagy bőröndöt, a kisbusz csomagtartójába nehezen passzintható gurulós bőrőndöt ne hozzál, inkább hátizsákba, utazótáskába pakolj! A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni kisbuszunk csomagtartójából.

A nagy poggyász súlykorlátja a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, a buszban korlátozott a hely, illetve néha rövid sétával kell megközelíteni a szállásunkat, ahová mindenkinek saját magának kell vinnie a saját felszerelését. 

Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Bulgáriába?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Biztosítási lehetőségek:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top extra + sport extra: 17.400 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 12.450 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 27.360 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.