Bejelentkezés

Erdély: Székelyföld, Csalhó (1907 m)

Medveles páratlan panorámákkal a Keleti-Kárpátokban

Idén májusban a Keleti-Kárpátok legsokszínűbb vidékére látogatunk el, hogy új, nem mindennapi élményekkel gazdagodjunk szeretett Székelyföldünk és annak szomszédos vidékén. Túránkat nem is kezdhetnénk mással, mint a Kárpátok legnagyobb ragadozójának megismerésével, amely során nagymértékben árnyalhatjuk fenntartásainkat a kárpáti barna medvékkel kapcsolatosan. Ezt követően két kiadós túrával felkeressük a Gyilkos-tó és a Békás-szoros legszebb panorámáit nyújtó hegyi turistapontjait, majd a történelmi Moldva vidékére utazva bejárjuk a románság körében szent hegyként tisztelt fenséges Csalhó- hegységet. Programunk méltó lezárásaként pedig a Székelyek szent hegyére: a Madarasi- Hargitára látogatunk el, ahol egy tradicionális vacsora elfogyasztását követően a „kopjafák csúcsáról”, a lemenő nap súrlófényei kíséretében tekinthetünk szét Erdély csodálatos tájain.

Időpontok

 • 2024. május 31
  → június 04.
 • 1. nap Budapest, Gyergyószentmiklós, Medveles

  Reggel korán 04:50-kor találkozunk Budapesten a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 Hajóval szemben). Gyors bepakolást követően útra kelünk és az M3-as autópálya felé vesszük az irányt. (Felszállási lehetőség: Geleji-pihenő, Debrecen, Berettyóújfalu.) A határt Ártándnál lépjük át, majd Nagyvárad, Élesd elhagyásával a Királyhágót követően ereszkedünk be buszunkkal a Sebes-Körös völgyébe. Gyalu városa után rácsatlakozunk az Észak-erdélyi autópályára, amelyen Marosvásárhelyig fogunk haladni. A délutáni órákban érkezünk majd meg Gyergyószentmiklósra, ahol elfoglaljuk a szállásainkat. Némi pihenés után találkozzunk helyi vezetőnkkel, aki a Görgényi-havasok erődrengetegébe vezet majd minket az általa épített biztonságos, fotós leshelyre. Románia területén több mint 6000 medve él, amelynek túlnyomó része a székely megyékre, valamint Brassó-megyére korlátozódik. A felelőtlen erdőgazdálkodás következtében ezen nagyragadozók élettere folyamatosan csökken, ezért a medvék gyakorta látogatják az ember által lakott területeket is. A medveles során vezetőnk segít eligazodni a sokszor vérengző fenevadokként beállított medvék helyes megítélésében, amelyet követően garantáltan másként fogunk tekinteni ezekre a pompás nagyvadakra. Fogadónk vendégszeretetének jóvoltából bőséges hidegvacsorát is kapunk, amelyet a lesben fogunk elfogyasztani egy-egy pohár meleg tea, vagy forralt bor kíséretében. A felejthetetlen medveles után visszautazunk Gyergyóba és megtartjuk ismerkedési estünket. Ellátás: vacsora.
 • 2. nap Gyergyószentmiklós, Kis-Cohárd (1344 m), Mária-kő (1125 m), Békás-szoros, Gyergyószentmiklós

  3
  Reggelink elfogyasztása után irány Székelyföld egyetlen nemzeti parkja a millennium idejében alapított Békás-Szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park! Gyergyóból kifordulva a Békény-patak völgyében szerpentinezünk a nevezetes Pongrác-tetőig. Ez az 1256 méter magasságban lévő nyereg választja el a Gyergyói-medencét a Gyilkos-tó vidékétől pazar panorámát nyújtva az átutazónak. A Gyilkos-tó közelében parkolunk le buszunkkal, majd nekiveselkedünk a Kis-Cohárdra vezető erdei ösvénynek. Négyszáz méter szintemelkedés után már a csúcson is találjuk magunkat, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk: kirajzolódik a Gyilkos-tó magával ragadó vidéke. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszatúrázunk a buszunkhoz és a Békás-szoros kapujáig, az ikonikus Oltárkő lábához gurulunk. Innen indul a Mária-kőre vezető új turistaút, amelyet nem rég nyitottak meg hivatalosan is a kirándulók számára, sőt, egy igen izgalmas, páratlan kilátásokat nyújtó technikás körtúrát is kialakítottak, amelynek egy része a Kis-Békás-szoros fölött kifeszített függőhídon keresztül vezeti le a túrázót a nevezetes Magyarok-hidjáig. A körtúra végén már a Békás-szorosban találjuk magunkat a gigantikus Őr-torony lábánál, ahonnan a legendás szoros szerpentinjein koptatva bakancsinkat kanyargunk majd vissza a buszunkhoz. Nem mindennapi élményeinket egy kellemes vacsora mellett beszéljük át, majd vissza buszozunk Gyergyóba a szállásunkra. Ellátás: reggeli Táv és szint a Kis-Cohárdon: 4 km, 400 m fel és ennyi le. Táv és szint a Mária-kőn: 7 km, 600 m fel és ennyi le.
 • 3. nap Gyergyószentmiklós, Csalhó Nemzeti Park, Tóka-csúcs (1904 m), Dochia-menedékház

  3
  Időben kelünk és a reggelink elfogyasztását követően elbúcsúzunk Gyergyótól. A Békás- szoroson át a történelmi Moldva területére érünk és meg sem állunk a Keleti-Kárpátok impozáns magashegységéig; a Csalhóig. A románság körében szent hegyként tisztelt „Moldvai Olümposz” a történelmi határainkon kívül esik, így az anyaországi magyarok számára kevésbé ismert, méltatlanul hanyagolt hegység. A földtörténeti kréta időszakban képződött konglomerátumból felépülő Csalhó természeti látványosságaival és formakincseivel hamar be fogja lopni magát a szívünkbe. „Egy napos” táskáinkkal felvértezve sűrű fenyőerdők között emelkedünk meredeken a hegység platóján felépített Dochia menedékházig. Itt elfoglaljuk a szobáinkat, megebédelünk, majd a leglátványosabb csúcs: a Békási-víztározó fölé emelkedő Tóka-csúcs felé fordítjuk bakancsainkat. A Tóka 1904 méter magas csúcsára valószínűleg a Kárpátok legbizarrabb útja vezet, hiszen azt egy keskeny, több száz fokból álló lépcsősoron keresztül érhetjük el. A csúcsról való kilátás azonban kárpótolni fog minket a fáradtságainkért. A 360 fokos panoráma mentén a Keleti-Kárpátok széles sávja bontakozik ki a szemünk előtt, megannyi izgalmas különálló tagjával, amelyet megkoronáz a Csalhó leghíresebb látványossága: a Panaghia-torony és a Békási-víztározó együttesének képe. A csúcsfotók után visszaereszkedünk a menedékházig, majd felkeresünk egy jó naplementés kilátópontot, ahonnan végignézhetjük a székely medencék irányába lenyugvó nap mindent beborító langyos súrlófényeit. Fejlámpáink kísérete mellett térünk vissza szállásunkra, ahol megvacsorázunk, majd álomra hajtjuk a fejünk. Ellátás: reggeli Táv: 10 km, szint: 1250 m fel és 250 m le.
 • 4. nap Dochia-menedékház, Miron-sziklák, Madarasi-Hargita (1801 m), GR21 menedékház

  3
  Bőséges reggelink elfogyasztása után vállunkra kapjuk a túrazsákjainkat és a Nagy-Aklos csúcsa alatt vezető jelzés mentén, az impozáns Miron-sziklák érintésével térünk vissza kisbuszunkhoz. Békáson magunkhoz veszünk egy kis élelmet, majd pazar kilátások kíséretében „Gyergyó” és Zeteváralja érintésével a Székelyek szent hegyéig: a Madarasi-Hargitáig utazunk. Itt elfoglaljuk a hangulatos menedékházi szállásunkat, majd egy korai vacsora keretében csorbalevessel és töltött káposztával ágyazunk meg az 1801 méter magas közeli csúcs elérésének. Néhány üveg finom borral felvértezve veselkedünk neki a kellemes emelkedőnek, és a messze földön híres nemzeti kopjafák társaságában, a lemenő nap fényei mellett tekintünk szét Erdély varázslatos vidékén. Jó látási viszonyok mellett láthatjuk, hogy a déli horizontot a Fogarasi-havasok, a Szebeni-havasok és a Kárpát-kanyar változatos tagjai zárják, nyugati irányba az Erdélyi-medence terül el, egy hosszabb karnyújtásnyira pedig a Hagymás-hegység és az Isten széke díszeleg számunkra. A naplemente elteltével fejlámpáink fénye mellett visszaereszkedünk a menedékházhoz, ahol élményeink felelevenítésével búcsúzunk a lakóhelyünkként szolgáló Kárpátok ezen gyönyörű szegletétől. Ellátás: reggeli és vacsora Táv és szint a Csalhón: 7 km, 100 m fel és 1063 m le. Táv és szint a Hargitán: 4 km, 200 m fel és ennyi le.
 • 5. nap GR21 menedékház, Kolozsvár, Budapest

  Az ébredést követően bepakolunk a kisbuszunkba, majd átsétálunk reggelizni a Madarasi menedékházba. A reggelit megkoronázó kávénk után búcsút intünk a Hargitának és Székelyudvarhely, Szováta érintésével Erdély fővárosáig Kolozsvárig autózunk, ahol a helyi magyarság kultikus éttermében fogyasztjuk majd el késői ebédünket. A főtér és Mátyás Király szülőházának megtekintése után ismét buszra szállunk és a Király-hágó, Nagyvárad érintésével Budapestig utazunk.
Az oldalon látható képeket Radics Tamás és Gálovits Zsuzsa készítette.

Út ára tartalmazza

- két éjszaka szállást Gyergyószentmiklóson hotelben 2-3 ágyas szobákban,
- egy éjszaka szállást a csalhói Dochia menedékházban több ágyas szobában,
- egy éjszaka szállást a Madarasi-Hargitán menedékházban több ágyas szobában,
- a szállásokon a reggeliket,
- egy hidegvacsorát a medveles során és egy vacsorát a Hargitán,
- a medveles költségeit,
- az utazást kisbusszal,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a nem feltüntetett étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 82 Ft / 1 RON árfolyamig tudjuk tartani. Ha a román lei (RON) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Kisbusszal. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az egyéni kiutazások függvényében a létszám kis mértékben emelkedhet. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A túraútvonalak közepes nehézségűeknek számítanak, ami azt jelenti, hogy ha rendszeresen túrázol a magashegységekben, akkor nem érhetnek meglepetések. Technikailag a Mária-kőről való lejövetel számít nehezebbnek, ott az erdőben vezető meredekebb részeken kifüggesztett kötelek segítik az előre jutást. A Csalhón jelentős a szintemelkedés, amit „két napos” táskával kell leküzdeni, jó szolgálatot fog tenni a túrabot! Néhány túránk naplemente után fog véget érni, így a fejlámpákat és a hozzájuk tartozó pótelemeket, töltőket ne hagyjátok otthon.

Szállás

Két éjszakát hotelben Gyergyószentmiklós központjában fogunk eltölteni 2-3 ágyas szobákban, amihez wc-vel és tusolóval ellátott fürdőszoba van kialakítva. A szobákhoz jár a törölköző és az ágynemű is, valamint mind a két nap kapunk reggelit. A csalhói menedékház a moldvai viszonyokhoz képest jól felszerelt, melegételt és innivalót is lehet vásárolni, az éjszakát több ágyas szobákban fogjuk eltölteni, tusoló és wc a szobáktól külön a folyosón található. Célszerű egy vékony hálózsákkal vagy huzattal készülni, mert a menedékház szobáiban nem biztos, hogy befűtenek tavasszal, valamint vékonyak a takarók. A Madarasi- Hargitán lévő szállásunk igazi túrabakancsosoknak való menedékház, amelyben igényes wc és melegvizes tusoló is található, azonban nincs semmi féle kiszolgálás. A vacsorát és a másnapi reggelit is a szomszédos épületben fogjuk kapni. A kényelmes szobákban főleg emeletes ágyak találhatók és ide is kelleni fog a hálózsák.

Időjárás

A Gyilkos-tó vidéke a rendkívül tagolt domborzat következtében általában hűvösebb a környező medencékétől. Április végén – május elején hajnalban még előfordulhatnak fagyok, de az utóbbi években inkább a kellemes tavaszias időjárás volt a jellemző. A Csalhó és a Madarasi-Hargita időjárása a magashegyi viszonyok következtében már szélsőségesebb lehet, extrém esetben előfordulhat akár havazás is. Célszerű változékony időjárásra (eső, szél) készülni, ezért legyen nálunk megfelelő réteges öltözet. Május elején még előfordulhatnak kisebb hófoltok, akár jeges szakaszok is így a hómacskát célszerű lehet elhozni az útra.

Felszerelés

Könnyű, de időjárás álló túrafelszerelés szükséges, elsősorban egy kényelmes, bejáratott, vízálló bakancs, egy jó esőkabát, lélegző alsó és felső ruházat, valamint meleg pulcsi, sapka, és legyen nálad váltás ruházat. Szükség lehet fejlámpára, és a köves szakaszokon túrabotra is akár. A túrákhoz hozz magaddal egy kisebb méretű, kényelmes hátizsákot, ami lehetőleg akkora legyen, hogy a Csalhó túrán a fenti éjszakázáshoz szükséges holmik is beleférjenek.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Programunk során minden nap kapunk reggelit, első esténken kiadós hidegvacsorát, az utolsó esténken pedig a Madarasi menedékházban kóstolhatjuk meg a helyi húsgombócos csorba levest és a töltött káposztát. A többi étkezés önellátó. Az út alatt remek éttermeket érintünk majd, ahol meg tudunk állni vacsorázni, ebédre pedig be tudunk majd vásárolni a helyi boltokban.

Pénz-ügy

Helyi fizetőeszköz a román lej (1 RON = 86 HUF). Mindenképpen azt ajánljuk, hogy még az utazás előtt, otthon váltsunk lejt, hogy az értékes túraidőből ne veszítsünk. Kártyával csak kevés helyen lehet fizetni! Költőpénznek 30 – 50.000 Ft-nyi lej ajánlott, vérmérséklettől függően.

Vám

A határátkeléshez érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges! Románia EU csatlakozása miatt a magyar (vagy egyéb EU) állampolgárok részére a kártya formátumú személyi igazolvány is elég a határ átlépéséhez. Nem magyar és nem EU állampolgárok kérjük, a jelentkezéskor az irodának jelezzék az állampolgárságukat!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 
 
Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top extra: 5.800 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 11.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 15.360 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Heléna

A táj mindig magával ragadó. A medveles nem mindennapi élmény volt.

Zsuzsa

Olyan út volt, amiről nem is álmodtam!!! Nagyon megérintett. 5+5 pont.

Évi

Nagyon közvetlen es barátságos túravezető, hihetetlenül felkészült, kész földrajzi lexikon, székely es egyéb hülye viccek tárháza, halált megvető bátorsággal kaparja a jeges utat a macskátlanoknak, Ja es nem utolsósorban gyönyörű hangja van :D bárhova szívesen utaznék vele :)

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.