Bejelentkezés

Erdély: Székelyföld, Csalhó (1907 m)

Medveles páratlan panorámákkal a Keleti-Kárpátokban

Idén májusban a Keleti-Kárpátok legsokszínűbb vidékére látogatunk el, hogy új, nem mindennapi élményekkel gazdagodjunk szeretett Székelyföldünk és annak szomszédos vidékén. Túránkat nem is kezdhetnénk mással, mint a Kárpátok legnagyobb ragadozójának megismerésével, amely során nagymértékben árnyalhatjuk fenntartásainkat a kárpáti barna medvékkel kapcsolatosan. Ezt követően két kiadós túrával felkeressük a Gyilkos-tó és a Békás-szoros legszebb panorámáit nyújtó hegyi turistapontjait, majd a történelmi Moldva vidékére utazva bejárjuk a románság körében szent hegyként tisztelt fenséges Csalhó- hegységet. Programunk méltó lezárásaként pedig a Székelyek szent hegyére: a Madarasi- Hargitára látogatunk el, ahol egy tradicionális vacsora elfogyasztását követően a „kopjafák csúcsáról”, a lemenő nap súrlófényei kíséretében tekinthetünk szét Erdély csodálatos tájain.

Időpontok

 • 2024. május 31
  → június 04.
 • 1. nap Budapest, Gyergyószentmiklós, Medveles

  Reggel korán 04:50-kor találkozunk Budapesten a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 Hajóval szemben). Gyors bepakolást követően útra kelünk és az M3-as autópálya felé vesszük az irányt. (Felszállási lehetőség: Geleji-pihenő, Debrecen, Berettyóújfalu.) A határt Ártándnál lépjük át, majd Nagyvárad, Élesd elhagyásával a Királyhágót követően ereszkedünk be buszunkkal a Sebes-Körös völgyébe. Gyalu városa után rácsatlakozunk az Észak-erdélyi autópályára, amelyen Marosvásárhelyig fogunk haladni. A délutáni órákban érkezünk majd meg Gyergyószentmiklósra, ahol elfoglaljuk a szállásainkat. Némi pihenés után találkozzunk helyi vezetőnkkel, aki a Görgényi-havasok erődrengetegébe vezet majd minket az általa épített biztonságos, fotós leshelyre. Románia területén több mint 6000 medve él, amelynek túlnyomó része a székely megyékre, valamint Brassó-megyére korlátozódik. A felelőtlen erdőgazdálkodás következtében ezen nagyragadozók élettere folyamatosan csökken, ezért a medvék gyakorta látogatják az ember által lakott területeket is. A medveles során vezetőnk segít eligazodni a sokszor vérengző fenevadokként beállított medvék helyes megítélésében, amelyet követően garantáltan másként fogunk tekinteni ezekre a pompás nagyvadakra. Fogadónk vendégszeretetének jóvoltából bőséges hidegvacsorát is kapunk, amelyet a lesben fogunk elfogyasztani egy-egy pohár meleg tea, vagy forralt bor kíséretében. A felejthetetlen medveles után visszautazunk Gyergyóba és megtartjuk ismerkedési estünket. Ellátás: vacsora.
 • 2. nap Gyergyószentmiklós, Kis-Cohárd (1344 m), Mária-kő (1125 m), Békás-szoros, Gyergyószentmiklós

  3
  Reggelink elfogyasztása után irány Székelyföld egyetlen nemzeti parkja a millennium idejében alapított Békás-Szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park! Gyergyóból kifordulva a Békény-patak völgyében szerpentinezünk a nevezetes Pongrác-tetőig. Ez az 1256 méter magasságban lévő nyereg választja el a Gyergyói-medencét a Gyilkos-tó vidékétől pazar panorámát nyújtva az átutazónak. A Gyilkos-tó közelében parkolunk le buszunkkal, majd nekiveselkedünk a Kis-Cohárdra vezető erdei ösvénynek. Négyszáz méter szintemelkedés után már a csúcson is találjuk magunkat, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk: kirajzolódik a Gyilkos-tó magával ragadó vidéke. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszatúrázunk a buszunkhoz és a Békás-szoros kapujáig, az ikonikus Oltárkő lábához gurulunk. Innen indul a Mária-kőre vezető új turistaút, amelyet nem rég nyitottak meg hivatalosan is a kirándulók számára, sőt, egy igen izgalmas, páratlan kilátásokat nyújtó technikás körtúrát is kialakítottak, amelynek egy része a Kis-Békás-szoros fölött kifeszített függőhídon keresztül vezeti le a túrázót a nevezetes Magyarok-hidjáig. A körtúra végén már a Békás-szorosban találjuk magunkat a gigantikus Őr-torony lábánál, ahonnan a legendás szoros szerpentinjein koptatva bakancsinkat kanyargunk majd vissza a buszunkhoz. Nem mindennapi élményeinket egy kellemes vacsora mellett beszéljük át, majd vissza buszozunk Gyergyóba a szállásunkra. Ellátás: reggeli Táv és szint a Kis-Cohárdon: 4 km, 400 m fel és ennyi le. Táv és szint a Mária-kőn: 7 km, 600 m fel és ennyi le.
 • 3. nap Gyergyószentmiklós, Csalhó Nemzeti Park, Tóka-csúcs (1904 m), Dochia-menedékház

  3
  Időben kelünk és a reggelink elfogyasztását követően elbúcsúzunk Gyergyótól. A Békás- szoroson át a történelmi Moldva területére érünk és meg sem állunk a Keleti-Kárpátok impozáns magashegységéig; a Csalhóig. A románság körében szent hegyként tisztelt „Moldvai Olümposz” a történelmi határainkon kívül esik, így az anyaországi magyarok számára kevésbé ismert, méltatlanul hanyagolt hegység. A földtörténeti kréta időszakban képződött konglomerátumból felépülő Csalhó természeti látványosságaival és formakincseivel hamar be fogja lopni magát a szívünkbe. „Egy napos” táskáinkkal felvértezve sűrű fenyőerdők között emelkedünk meredeken a hegység platóján felépített Dochia menedékházig. Itt elfoglaljuk a szobáinkat, megebédelünk, majd a leglátványosabb csúcs: a Békási-víztározó fölé emelkedő Tóka-csúcs felé fordítjuk bakancsainkat. A Tóka 1904 méter magas csúcsára valószínűleg a Kárpátok legbizarrabb útja vezet, hiszen azt egy keskeny, több száz fokból álló lépcsősoron keresztül érhetjük el. A csúcsról való kilátás azonban kárpótolni fog minket a fáradtságainkért. A 360 fokos panoráma mentén a Keleti-Kárpátok széles sávja bontakozik ki a szemünk előtt, megannyi izgalmas különálló tagjával, amelyet megkoronáz a Csalhó leghíresebb látványossága: a Panaghia-torony és a Békási-víztározó együttesének képe. A csúcsfotók után visszaereszkedünk a menedékházig, majd felkeresünk egy jó naplementés kilátópontot, ahonnan végignézhetjük a székely medencék irányába lenyugvó nap mindent beborító langyos súrlófényeit. Fejlámpáink kísérete mellett térünk vissza szállásunkra, ahol megvacsorázunk, majd álomra hajtjuk a fejünk. Ellátás: reggeli Táv: 10 km, szint: 1250 m fel és 250 m le.
 • 4. nap Dochia-menedékház, Miron-sziklák, Madarasi-Hargita (1801 m), GR21 menedékház

  3
  Bőséges reggelink elfogyasztása után vállunkra kapjuk a túrazsákjainkat és a Nagy-Aklos csúcsa alatt vezető jelzés mentén, az impozáns Miron-sziklák érintésével térünk vissza kisbuszunkhoz. Békáson magunkhoz veszünk egy kis élelmet, majd pazar kilátások kíséretében „Gyergyó” és Zeteváralja érintésével a Székelyek szent hegyéig: a Madarasi-Hargitáig utazunk. Itt elfoglaljuk a hangulatos menedékházi szállásunkat, majd egy korai vacsora keretében csorbalevessel és töltött káposztával ágyazunk meg az 1801 méter magas közeli csúcs elérésének. Néhány üveg finom borral felvértezve veselkedünk neki a kellemes emelkedőnek, és a messze földön híres nemzeti kopjafák társaságában, a lemenő nap fényei mellett tekintünk szét Erdély varázslatos vidékén. Jó látási viszonyok mellett láthatjuk, hogy a déli horizontot a Fogarasi-havasok, a Szebeni-havasok és a Kárpát-kanyar változatos tagjai zárják, nyugati irányba az Erdélyi-medence terül el, egy hosszabb karnyújtásnyira pedig a Hagymás-hegység és az Isten széke díszeleg számunkra. A naplemente elteltével fejlámpáink fénye mellett visszaereszkedünk a menedékházhoz, ahol élményeink felelevenítésével búcsúzunk a lakóhelyünkként szolgáló Kárpátok ezen gyönyörű szegletétől. Ellátás: reggeli és vacsora Táv és szint a Csalhón: 7 km, 100 m fel és 1063 m le. Táv és szint a Hargitán: 4 km, 200 m fel és ennyi le.
 • 5. nap GR21 menedékház, Kolozsvár, Budapest

  Az ébredést követően bepakolunk a kisbuszunkba, majd átsétálunk reggelizni a Madarasi menedékházba. A reggelit megkoronázó kávénk után búcsút intünk a Hargitának és Székelyudvarhely, Szováta érintésével Erdély fővárosáig Kolozsvárig autózunk, ahol a helyi magyarság kultikus éttermében fogyasztjuk majd el késői ebédünket. A főtér és Mátyás Király szülőházának megtekintése után ismét buszra szállunk és a Király-hágó, Nagyvárad érintésével Budapestig utazunk.
Az oldalon látható képeket Radics Tamás és Gálovits Zsuzsa készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.