Bejelentkezés

Szlovák Paradicsom (Káposztafalvi-karszt)

Egy igazi klasszikus, szurdoktúrák a szurdokparadicsomban.

Rendkívül látványos kirándulásokkal kecsegtető hétvégi kalandra invitálunk a Szlovák Paradicsom, azaz a Káposztafalvi-karszt területére. A Hernád-áttörés legszebb kanyonjaiba, szurdokvölgyeibe, hegycsúcsaira és kilátópontjaihoz vezetünk el, fantasztikus látnivalók és izgalmas túrák várnak! A kanyonok varázslatos világát meredek sziklafalak, különböző formájú sziklatornyok teszik változatossá, melyekben a haladást helyenként vaslétra, lánc, fatörzs- és doronglétra-híd segíti.

Időpontok

 • 2024. május 24 → 26.
 • 1. nap Budapest, Podlesok, Suchá-Belá szurdok

  2
  Indulás Budapestről, reggel 6:00 órakor. Találkozás 5:45-kor a a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hidfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Mintegy 5 órás utazás után érkezünk meg a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park északi peremvidékére, ahol a leglátványosabb túrák kiindulópontja található. Bemelegítésként rögtön neki is vágunk a Suchá Belá szurdok felderítésének. A túra első fele a Suchá Belá-patak sziklákkal teleszórt szurdokvölgyében vezet. Kezdetben sűrű fenyőerdőben, a mészköves patakmederben haladunk, majd hamarosan pallók, doronglétra-hidak segítik haladásunkat. A táj egyre vadabbá válik, bedőlt fatörzseket, fatörzs-uszadékot kerülgetünk, majd hirtelen ott tornyosul előttünk a Mysové-vízesés szakadéka. Függőleges vaslétrák, láncokkal erősített sziklatálcák, vashidak segítenek áthidalásában. A szurdok tovább szűkül, doronglétra-hidakon egyensúlyozva préseljük át magunkat a keskeny járatokban között az Okienkovy-vízesésig. A 40 létrafokos vaslétra végén egy sziklalyukon átbújva újabb doronglétrák, vasláncos sziklafalak, sziklatálcák következnek. Utolsó erőpróbánk a Kaskady-vízesés 18 sziklatálcája, 35 fokos vaslétrája és két óra "küzdés" után túl is vagyunk a nehezén: a szurdok vadregényes völggyé szelídül, fenséges bükkerdőben haladva egy forrásnál feltölthetjük édesvízkészleteinket, majd egy közeli tisztáson, 915 méteres magasságban lazíthatunk. Innen már csak lefele haladunk, gyönyörű óriásfenyők között. Hazatérésünk előtt azonban még teszünk egy kisebb kitérőt Klástoriskó fennsíkjára: a híres Kartauzi kolostorrom, egyszerű étterem, és nem utolsósorban a Magas-Tátra hegyvonulataira nyíló pazar kilátás végett. (A kolostort önkéntes munka keretében újítják fel az ott lakók, köztük néhány magyar is.) A hazaút már csak kb. egy órás levezető séta részben erdei kocsiúton, majd egy meredekebb erdei ösvényen. Teljes menetidő: 5 óra, táv: 13,5 kilométer, szintkülönbség: 510 méter. A túráról visszatérve egy rövid buszút után elfoglaljuk szállásunkat Szepestamásfalva üdülőfalu szélén levő hotelben, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: hotel.
 • 2. nap Hernád-áttörés

  3
  A tegnapi "kóstoló" után ma a Szlovák Paradicsom talán leghíresebb, leglátványosabb túrájára indulunk: a Hernád-áttörésbe. A szakadékszerű sziklafalak között kanyargó folyó legszebb szakaszait és a legjobb kilátást biztosító magaslatokat, kilátókat érintve garantált élményekben lehet ismét részünk. A belépők megfizetés után már 3 nyelvű tábla figyelmeztet, még magyarul is: Vigyázat! Óvatosság! Ezek után már meg sem lepődünk, amikor ismét kidőlt fákat kell kerülgetnünk, és lassan feltűnnek az első sziklafalba erősített fémtálcák. És mi hamarosan ott lebegünk ég és víz között, míg alattunk-mellettünk a Hernád hömpölyög gyönyörű fenyvesekkel szegélyezve... A továbbiakban is hangulatos erdei szakaszok váltakoznak a csúszós sziklákkal tarkított, keskeny vízparti ösvényekkel, doronglétra-hidakkal, behajló sziklákkal és láncos sziklafaltálcákkal, melyeken az átkelés valóban teljes figyelmet és lélekjelenlétet igényel! De hát ezért jöttünk! Közben többször is keresztezzük a folyót imbolygó függőhidakon, pihenésre hívogató tisztások mellett és elvarázsolt fenyvesek közt haladva. A podlesoki sípályát elérve már egy meredek emelkedő áll előttünk, majd a gerince érkezve elindulunk a Tamásfalvi-kilátó irányába. Utunkat a hegygerinc felé folytatjuk, egy meredek kaptatón keresztül jutunk el a kilátó maga közel 160 méter magas sziklafalának tetejébe. A láblógatással csak óvatosan, mert korlát, kapaszkodó az nincs! Egy újabb szédítő élmény! Innen még egy órás út a szállásunk. Teljes menetidő: 8 óra, táv: 19 kilométer, halmozott szintkülönbség: 715 méter. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Piecky-szurdok, Budapest

  3
  Bepakolás, a szállás átadása után kalandhétvégénk legvadregényesebb szurdoktúrája következik a kevésbé látogatott, de annál szebb Piecky-szurdokban, ahol igazán jó hasznát vehetjük a vízálló túrabakancsnak. Először a mederben haladunk, itt-ott doronglétra-hidakon egyensúlyozgatva, majd a Velky vodopad 50 lépcsőfokos, csaknem függőleges vaslépcsője láttán újra kellemes bizsergés fut át ereinken. Kezdődik! S valóban. A mind jobban összeszűkülő szurdokban kaotikus fatörzs halmokon kell átmásznunk, doronglétra-hidak garmada, sziklafaltálcák, láncos falak és újabb vaslétrák gondoskodnak az igazi változatosságról. A túra felső szakasza itt is egy gyönyörűséges bükkerdőbe torkollik, majd egy erdei útra kiérve sokáig szintben haladva egy hirtelen meredélyen leereszkedve jutunk vissza Pila faluba. Menetidő: 6 óra, táv: 13 kilométer, szintkülönbség: 450 méter. Túra után buszunkba szállunk és hazaindulunk. 5-6 órás utazás után érkezünk meg Budapestre a késő esti órákban. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható képeket Gutter Krisztián készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást légkondicionált autóbusszal,
- a szállást szállodában, 2 ágyas, fürdőszobás szobákban,
- a reggelit két alkalommal,
- a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást és a nemzeti park belépő árát,
- a reggelin kívüli étkezéseket.

A szálláson van lehetőség a félpanziós ellátásra, részletek az élelem címszónál.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet egy gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-16 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Könnyű-közepes nehézségű túrák, hétköznapi erőnléttel teljesíthetőek, de a stabil mozgáskoordináció elengedhetelen a biztonságos teljesítéshez.

Szállás

Szállásunk a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park közelében található színvonalas szálloda. A szobák alapvetően kétágyasak, fürdőszobával , tv-vel, wifi hozzáféréssel felszereltek. Ágynemű biztosított!

Terület

A Szlovák Paradicsom (Káposztafalvi-karszt) vadregényes mészkőterülete Budapesttől 350 km-re fekszik, a magyarországi mészkő-hegyvidékekhez (pl. Bakony, Bükk) igen hasonló élővilággal. A területen nem sok magyar él, de a kisboltban és a vendéglátóhelyeken alapvetően beszélnek angolul, vagy németül. A fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait szállásunkon van lehetőséged feltölteni.

Időjárás

A Szlovák Paradicsomban az időjárás meglehetősen változékony. Napsütéses időben is hirtelen (néhány óra alatt) óriási esőfelhők gyűlhetnek össze. Előfordulhat több napos eső, de tartós napsütés és meleg is. A nappali legmagasabb hőmérséklet 15-25 C közt várható, a hajnalban pedig 5-10 C lehetséges. A völgyekbe csak rövid ideig süt be a nap jó idő esetén is, ezért mindenképpen ajánlatos rétegesen öltözni, a vízálló felszerelésre kimondottan oda kell figyelni.

Felszerelés

réteges túraöltözet, meleg váltásruha, polárdzseki, esőkabát és esőnadrág, fejlámpa, impregnált túrabakancs, váltás cipő, sapka vagy kendő, kis hátizsák.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, a csapvíz és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas! Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta illetve sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli. Kullancsok itt is vannak, esténként és hazatéréskor is ellenőrizni kell magunkat!

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A túra a szálláson kapott reggeli kivételével önellátó. Az élelmiszereket célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrákra szendvicseket lehet készíteni, továbbá csokit, szőlőcukrot, müzliszeletet, gyümölcsöt, mert a túrák folyamán nincs élelmiszer vásárlási lehetőség! A túrák közben alkalmanként érintünk éttermet, büfét, de a szállásunkon is van lehetőség meleg ételt enni, vacsorázni.

Pénz-ügy

Javasolt itthon euróról gondoskodni, a helyszínen nincs lehetőség pénzváltásra.

Várható kiadások a helyszínen:

- belépő a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park területére (tájékoztató adat): 1,5 euró / nap (3,5 euró / 3 nap).

Vám

Magyar állampolgárok részére csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!) vagy útlevél szükséges.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 15 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják (nem kerülhet a busz csomag terébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.
Célszerű túrázásra alkalmas öltözékben utazni, mert az első napon a túraútvonalra indulás előtt csak a buszban lehet átöltözni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra + sport extra: 5.220 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 5.495 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 9.616 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a sztornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Melinda

“Szuper volt! Mindkét vezető kedves, barátságos, vidám, segítőkész, külön kiemelném a gyerekekkel való kommunikációjukat, ez nagyon pozitív volt! Szülőként elismerem és hálásan köszönöm a túravezetők gyermekek iránti figyelmét, természet ismeretre, világok megismerésére sarkalló hozzáállásukat!”

Erzsébet

“Nagyon jól éreztem magam, elképzelésemen felüli élményekben volt részem. Számomra a csúcsélmény a Hernád - áttörés végigjárása és a Tamásfalvi-kilátó."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.