Bejelentkezés

Ötschergraben, Ötscher csúcstúra (1893m)

Ötschergraben: Ausztria Grand-Canyonja és Ötscher (1893m) csúcsmászás

Kora nyáron újra visszatérünk Ausztriába, ahol egy tartalmas hétvégét tölthetünk az Ötscher régió legszebb természeti kincsei között. A környék méltán híres "fővárosáról" Mariazellről, amely egy igazi ékszerdobozként bújik meg a környező hegyek között. A kalandvágyó turisták között azonban még kedveltebb célpont az Ötschergraben szurdokvölgy, ahol vadregényes úton haladva csodálhatjuk meg vízesések tucatjait, mindezt sziklakapukon, hidakon és fapallókon átkelve. A régió névadója, az "osztrák Fuji"-ként is emlegetett Ötscher (1893 m) csúcsa tekintélyt parancsolóan emelkedik ki a környező csúcsok közül. Mi sem bírunk ellenállni, túrabakancsot húzunk, hogy a hívogató csúcs tetejéről élvezzük a korai nyári panorámát a Keleti-Alpok hegyvilágára. Este pedig mindenki már a saját otthonában, kényelmesen nyújtóztathatja ki fáradt végtagjait e tartalmas hétvégi kiruccanás után. Tehát, kalandra fel! :)

Időpontok

 • 2024. június 01 → 02.
 • 1. nap Budapest, Ötschergraben: Ausztria Grand-Canyonja

  2
  Találkozó 5.45-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 3 percre, az A38 hajó magasságában). Indulás 6.00 órakor. Az M1 autópályán utazunk Ausztria irányába, s várhatóan jó 5 órás utazást követően érjük el a Wienerbruck településnél található Ötscher-Tormauer Naturpark bejáratát. Az összekészülődés után megkezdjük vadregényes túránkat Ausztria egyik legszebb és leghíresebb szurdokvölgyében, az Ötschergrabenben. Jól kiépített és könnyen járható úton haladunk tovább a szurdok gyomrába, hol a patak bal, hol pedig a jobb oldalán, majd alig negyedórás séta után elérjük az első meseszép vízeséseket. Kisebb-nagyobb hidakon átkelve csodás fenyvesek közt pár perc után már a Lassingfal-vízesés látványában gyönyörködhetünk az erre a célra épített pihenőhelyek egyikén. Szűkre szabott sziklakapuk között folytatva túránkat utunk néhány helyen pár méterrel a patak fölött halad tovább, néhol pedig jól rögzített fapallókon kelünk át a kristálytiszta és sokszor egészen mélyzöld színű Ötscher-patak felett, amelyben az ember legszívesebben mártózna egyet. A parkolótól indulva alig két óra után érjük el a Ötscherhias turistaházat, ahol egy-egy helyi specialitás, illetve habzó sörök fogyasztása közben élvezhetjük a ház előtt lezúduló vízesések sokaságát. Egy kis pihenés után elhagyva az Ötschergräben első részét folytatjuk utunkat a felső szakasz felé, majd egy alig 1 kilométeres séta után elérjük az egész környék talán legszebb vízesését, a Mirafallt, amely mintegy 80 méteres magasságból zúdul lábunk elé egészen lenyűgöző látványt nyújtva. Utunk a szurdok oldalában vezet, a patak változatos zúgói és sziklába vájt medencéi mellett, ahol ha szerencsések vagyunk, könnyen halakat is láthatunk. A Mirafall vízesésétől  a már ismerős útvonalon visszasétálunk az Ötscherhias-menedékházhoz, ahonnan egy erdei ösvényen felkapaszkodva, néhány kilométeres sétát követően érjük el Erlaufklause megállót, ahol egy romantikus hegyi vasút vár ránk, hogy visszatérjünk Wienerbruckba, túránk kiindulópontjához. Friss élményekkel feltöltődve indulunk tovább szállásunkra, a Mariazellbe. Mariazell Közép-Európa egyik legjelentősebb Mária-kegyhelye! Itt 1-2 óra szabadprogram keretében lesz lehetőség felfedezni a csodás kisváros utcácskáit és meglátogatni az Európa szerte ismert Bazilikát, mely a szállásunktól alig 100 méter távolságra fekszik. Az estét opcionálisan egy vidám ismerkedő és egyben búcsúesttel zárhatjuk le a szállás éttermében. (Menetidő: 4-5 óra, táv: 12 kilométer, szint: 220 méter le / 250 méter fel) Szállás: szálloda.
 • 2. nap Ötscher csúcstúra (1893 m), Budapest

  3
  Reggel korán kelünk és elfogyasztjuk erőt adó reggelinket, majd az előző napi úton visszatérünk az Ötscher lábánál található Lackenhof településre. A 850 méteren fekvő parkolóból átsétálunk az Ötscher-felvonó alsó állomásához, amely egészen 1436 méteres magasságig, az Ötscherhaus menedékházhoz visz fel minket. Miután megcsodáltuk a mesés panorámát, megkezdjük aznapi csúcstámadó túránkat, amely során egy könnyed 500 méteres szintet leküzdve fogunk felkapaszkodni az elénk tornyosuló Ötscher csúcsára. Utunk először zöldellő fenyvesek közt halad, majd egy pár perces kitérőt teszünk az aprócska Hüttenkogels házacska felé (1526 m) ahonnan ezúttal előző napi túránk az Ötschergraben, illetve az 1626 méteres Gemeindealpe panorámája tárul elénk. Innen egy kicsit több mint egy órás kaptató vár ránk, a gerincen haladva - gyönyörködve a környező hegyekben - érünk fel az 1893 méter magas Ötscher csúcsára. A csúcsfotók, csúcscsokik és egy kisebb pihenő után végigsétálunk az Ötscher gerincén egészen a hegy keleti részén kezdődő és sziklákon átvezető Rauher Kamm útig, majd visszafordulunk először a csúcs, majd a jól ismert úton az Ötscherhaus menedékház felé. A felvonó segítségével térünk vissza Lackenhof településre, ám aznapi kalandjaink itt még nem érnek véget. A csúcshódítás után alig 20 perces utat követően elérjük a csodás helyen fekvő kristálytiszta Erlaufsee hegyi tó partjait, ahol jó idő esetén fürdéssel, pihenéssel vagy épp a helyi turistaház felkeresésével pihenhetjük ki a hétvége fáradalmait. Friss élményekkel feltöltődve késő délután hazaindulunk Budapestre, ahová várhatóan a késő esti órákban (22-23 órára) érkezünk meg. (Menetidő: 4-5 óra, táv: 8 kilométer, szint: 540 m fel/le)
Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter és Kalkó Ildikó készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást légkondicionált autóbusszal,
- a szállást három csillagos szállodában, 2-3 ágyas, fürdőszobás szobákban,
- a reggelit,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépőt a szurdokba és a vonatjegyet (kb 6 Euro),
- a Lackenhof felvonó árát (kb 12.5 Euro),
- a reggelin kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet egy gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 12-18 fő. Az utat minimum 12 fő befizetése esetén indítjuk el.

Szállás

Egy éjszakát töltünk Mariazell központjában egy 3 csillagos, minden igényt kielégítő hangulatos szállodában, 2-3 ágyas szobákban. Minden szobához saját tusoló és wc tartozik! Ágyneműt, hálózsákot,törölközőt nem kell hozni, szintén a szállás tartozéka. Vasárnap svédasztalos reggelivel kedveskednek számunkra.

Szombat vacsora opcionálisan: 15 EUR/fő (csak előrendelés esetén), egyébiránt a szomszédos étteremben van lehetőség a vacsora elfogyasztására.

Időjárás

Átlagos középhegységi időjárásra kell számítanunk. Kora nyáron bármikor előfordulhat eső vagy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság, a völgy zártsága és az éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. A szurdokokban található vízmennyiség az aktuális illetve a korábbi napok időjárása szerint változik.

Felszerelés

Utazótáska vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, ami az aznapi túrákra nem szükséges) kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), hálózsák, lehetőleg vízálló túrabakancs, kamásli, túraöltözet, jó esőruha, meleg ruha, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fejfedő. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak valamint a túrabotnak!

Higiénia

A csapvíz és a kijelölt források vize fogyasztható. Mindkét túra során érintünk egy-egy forrást, illetve a menedékházakat, de ajánlott a kulacsodat feltölteni, hisz órákig túrázunk és a folyadék-lelőhelyek eloszlása nem egyenletes. Egy-két alapvető orvosságot is érdemes magaddal hoznod: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz valamint fásli. Kullancsok itt is vannak, esténként és hazatéréskor is ellenőrizni kell magunkat!

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A két napra célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A menedékházakban étkezési lehetőség biztosított. Levesek, egytálételek, sültkolbász 4-6 euro körüli áron kapható.

Mariazellben a szállásunkon rendelhető három fogásos vacsora: Frittatensuppe, Wiener Schnitzel vagy sajt, + meglepetés desszert. A vacsora költsége 15 Eur/fő, előre rendelés szükségees, így jelentkezésekor kérjük jelezni, hogy a vacsorára igényt tartasz-e!

Pénz-ügy

Ausztria hivatalos pénzneme az Euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 15-25.000 Ft-nak megfelelő euro-t ajánlunk, vagy amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató árak:
- belépő a szurdokba és a vonatjegy: 6 €
- Lackenhof felvonó: 12,5 €

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ausztria

Csomag

Célszerű egy kis hátizsákot vinni a napi túrázásokhoz, amibe vizet, elemózsiát, meleg ruhát, esőkabátot teszünk. A nagy csomagot csak a szállásokra megérkezve tudjuk a buszból kivenni!

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top extra + sport extra kiegészítés: 3.480 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 4.495 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 7.076 Ft/fő 
 
A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
 Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.