Mallorca

Túrák, kalandozások és bájos települések a kék égtől a végtelen tengerig

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag
Mallorcát sokan csak a tömegturizmus egyik fő helyszíneként ismerik. Pedig a sziget a káprázatos strandokon túl gazdag történelmi örökséggel is rendelkezik, az északnyugati oldalon pedig a Serra de Tramuntana közel 90 km hosszú hegyvonulata húzódik végig, melyet az UNESCO 2011-ben a világörökség részének nyilvánított. Itt található a GR221 túraútvonal is, mely közel 50 kilométernyi túraútvonalat jelent Andratx-tól egészen Pollencáig. Ez az úgynevezett “száraz kő” útvonal, ahol több mint 10 hegycsúcs emelkedik 1000 méter fölé. Itt található még a Cuber-víztározó, valamint bájos hegyi falucskák, mint Deia és Valldemossa, köztük pedig számos látványos túraösvény húzódik. Októberi túránkat így tehát a legérdekesebb természeti látnivalókra fűzzük fel, mellette pedig lesz időnk még kora őszi fürdőzésekre, hangulatos települések felkeresésére és persze egy kis gasztronómiára is.  

Kiemelt látnivalók az út során:
- a Tramontana-hegység, UNESCO Világörökség (2011)
- a GR221 nemzetközi hírű túraútvonala,

- a Formentor-félsziget és csodálatos sziklaformái,
- a Cúber-víztározó és a környező hegycsúcsok,
- Soller és Port de Soller települései és tengerpartja,
- Deia és Valldemossa hegyvidéki városkái és köztük fekvő túraösvény,
- Palma de Mallorca, a sziget fővárosa.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. október 23. -
2021. október 30.
A jelentkezés lezárult
1

 
Palma de Mallorca, Port d’Alcúdia
 

Érkezés járattól függően a sziget fővárosába, Palma de Mallorca-ra. Programunk a szálláson kezdődik. A szállás elfoglalása után szabad program a környéken, hangolódás a mediterrán napokra, melyeket itt töltünk. Repülőjárat érkezésétől függően, amennyiben lesz rá idő, lesz lehetőség felkeresni egy hangulatos éttermet, vagy csak sétálni egy nagyot a parton, bejáratva lábainkat a következő napok túra programjaihoz. Szállás: apartmanban.

2

 
Formentor-félsziget, Alcúdia
 

Reggeli után útnak indulunk, hogy felfedezhessük magunknak a Formentor-félszigetet és pazar formációit. A 18 km hosszan elnyúló, kopár félszigetet sokan látogatják, különösen a félsziget végén, a csücsökben található világítótorony igazán kedvelt fotótéma, de a csipkés hegyvonulat, mely a tengerben végződik, mindenhonnan káprázatos látványt nyújt. A tömegeket igyekszünk elkerülni és mégis pazar kilátó pontokat felfedezni, ahol a különleges sziklaformációk mögött mindig meg-megcsillan a tenger káprázatos vize. A félnapos túra után ellátogatunk Alcúdia városába, ahol felkeressük a városfalat és Port del Moll látványos kapuját: mely a kalózok elleni támadások okán készült 1298-ban, II. Jakab uralkodása alatt. Végül Alcúdia hosszú homokos partján lesz lehetőségünk pihenni. Vagy ha még bírjuk szusszal sétálhatunk is egy nagyot, hiszen itt a part szinte egybeolvadva Playa de Muro és Can Picafort strandjaival egy több mint 10 kilométeres homokos partszakaszt alkotva. Túra: Formentor: 9 km, szintemelkedés: 320 m fel és le. Szállás: apartmanban.

3

 
Cuber-víztározó, l'Ofre csúcs (1093), Lluc
 

Reggeli után buszunkba szállunk és egészen a Cúber-víztározóig gurulunk. Mondhatjuk, hogy ez a rész a Tramuntana-hegység szíve, ahol a kristálytiszta víztükörben körben látjuk Mallorca legmagasabb csúcsait! Innen indulunk mai hosszú, ám a fáradtságért cserébe igazán látványos túránkra! Útközben rálátunk a sziget legmagasabb csúcsára is, a Puig Majorra, mely a radarral a tetején könnyen felismerhető, és a hegyek közt megbúvó Gorg Blau-víztározóra is. Köves, kopár úton haladunk a csúcs felé. Körülöttünk mindenfelé hegyek, felettünk a kék ég. Tiszta időben egészen elképesztő panoráma vár itt ránk, menet közben, valamint a csúcson is néhány pontról egészen a tengerig is ellátni! A csúcs felé közeledve küzdünk még egy picit, hogy végül megérdemelten fogyaszthassuk el csúcs-csokijainkat. Miután kicsodálkoztuk magunkat, visszaereszkedünk buszunkhoz és átkanyargunk Lluc bájos településére, melyet illatozó eukaliptusz fák vesznek körül, s amely híres kolostora miatt Mallorca legfontosabb zarándokhelye. Itt áll ugyanis Moreneta, azaz a Fekete Madonna faragott szobra. Túra hossza: 11 km, szintemelkedés: felfelé és lefelé: 400 m, menetidő: 4-5 óra. Szállás: apartmanban.

4

 
Sa Calobra, Soller, Port de Soller, Santa Ponsa
 

A mai nap költözünk, de menetközben még néhány látványosságot felfedezünk a sziget keleti partján! Reggeli után, csomagjainkat buszunkba pakolva indulunk a Cuber víztározó felé, mely utat már ismerünk, azonban innen tovább gurulunk és a sziget, de talán mondhatjuk, hogy egész Európa egyik leglátványosabb szerpentines útján fogunk végig kanyarogni Sa Calobra tengerparti városkájáig. Itt töltjük a délelőttöt, lesz lehetőségünk fürdőzni vagy túrázni egyet az itteni kanyonban, a Torrent de Pareisben, mely egy igazán vadregényes szurdokvölgy. A terület felfedezés után visszaszállunk buszunkra és következő célpontunkhoz, Soller, illetve Port de Soller települési felé vesszük az irányt. Továbbra is a Tramuntana-hegység látványos hegyei közt kanyargunk. A két városka és a hozzájuk vezető út már az illatozó narancs és mandulafák hazája. Soller és Port de Soller közt igazi turista látványosság a villamos, illetve ami még ennél is nagyobb attrakciónak örvend a kis fa vonat, mely egészen Palmáig közlekedik. A gyönyörű, keskeny nyomtávú fa vonat 1912-ben épült, hogy a környékből a narancs termés gyorsan a fővárosba juthasson. Ma már csak turistákat szállít, de a hangulatából sokat megőrzött! Lehetőség szerint ezt a fa vonatot használjuk mi is, hogy a fővárosba jussunk. Ahol buszunk vár ránk, hogy szállásunkra juthassunk a sziget déli részén fekvő Santa Ponsába. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.

5

 
Valldemossa, Deia túra
 

Reggeli ismét egy aktív napra indulunk. A már részben ismerős úton elbuszozunk Valldemossa hegyi falucskájába, ahol bájos macskaköves utcákat találunk. Amiről még ismert, hogy lI. Jakab mallorcai király építtetett itt nyári palotát, híres kolostor is található még itt, a Real Cartuja, illetve művészek kedvelt helye volt mindig is, a legismertebb közülük Chopin. Egy kávé után felkerekedünk, hogy átsétáljunk Deia városába. A környéken szintén számos turistaút indul, de csak egy vezet Deiába, mely igazán emlékezetes és látványos! Szintén egykoron művész falu volt, jellegzetes virágos utcák és lépcsők vezetnek fel a templomhoz és temetőhöz, ahonnan ragyogó kilátás tárul elénk. A túra végeztével igazán jól esik itt megpihenni és csak szemlélődni. Ezután vissza buszozunk szállásunkra, az estét pedig a tengerparton töltjük, fürdőzve, egy kis hűsítővel belefeledkezve a naplemente színeiben. Valamint a helyi éttermek felhozatalát megkóstolva, ahol igazi mediterrán ételek közül választhatunk. Túratáv: 11 km, szint: 610 m fel, 870 m le, menetidő: 4,5 óra. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.

6

 
Canyoning, Palma de Mallorca
 

Reggeli után busszal indulunk egy izgalmas fakultatív porgramra. A canyoning Mallorca aktív megismerésének egyik különösen intenzív módja. Ez a sport kombinálja a túrázás, úszás, mászás és ereszkedés, ugrás tapasztalásait. Profi canyoning szervezők lesznek a segítségünkre, akik segítenek kiválasztani a megfelelő felszerelést és egy rövid oktatás után már mehetünk is a kanyonba. Nem maradunk itt szárazon és szuper izgalmakban lesz részünk, hogy ne csak a szárazföldről, hanem a vízből is megismerjük a sziget látványos partvonalát. A canyoning során legtöbbször a part mentén túrázunk a sziklákon, néhol beugrálunk a vízbe, majd úszva folytatjuk utunk. Nem mellesleg a meleg napsütésben különösen jól tud esni a hűsítő tengervízbe ugrani. A délelőtti program után visszaszállunk buszunkra és a sziget fővárosa, Palma de Mallorca felé vesszük az irányt. Itt egy közös sétán megnézzük a látványosságokat, majd szabadprogram keretében lesz idő bolyongani, kávézni, vásárolgatni, felfedezni ezt a zegzugos várost. Ami talán mindenkinek beugrik Palma nevének hallatán, az a Katedrális, azonban emellett ott a Belver-kastély, csodálatos kilátással, valamint izgalmas múzeumok is találhatók itt. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.

7

 
Port d’Andratx - Sant Elm túra, GR221
 

A mai napon reggeli után a sziget délnyugati csücskét fedezzük fel. Első állomásunk Andratx bájos hegyi falucskája lesz, melyet csak egy kávészünet erejéig látogatunk meg, hogy aztán a kikötő felé vegyük az irányt. Port d’Andratx arról híres leginkább, hogy innen indul (vagy ide érkezhet) a GR221-es útvonal. Mi is innen indulunk mai túránkra, Saint Elm felé. Túránk során sok felé erdős, fás részeken haladunk át, melyek kellemes árnyékot vetnek, mindeközben csodás kilátásunk lesz a sziget déli partvonalára és a Dragonera szigetre. Túránk végén egy kis fürdéssel jutalmazzuk magunkat, majd visszatérünk szállásunkra. A túra hossza: 9 km, szint: 370 m, menetidő: 3 óra. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.

8

 
Palma de Mallorca
 

Elérkezett utolsó napunk is, szervezett program már nincs, a repülőjáratok indulásának függvényében kimegyünk a reptérre és megkezdjük hazautunkat. Természetesen amennyiben több időnk lesz, az hasznosan fogjuk eltölteni. Ellátás: reggeli.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés