Bejelentkezés

Izland quartesszenciája

Tundraterepjáró busszal a sarkvidéki nyárban tűz és jég között.

Miért éppen Izland?

Izland kvintesszenciája utunkat végre összkerékhajtásra váltottuk, így lett quartesszencia :) Megújult programunk hemzseg a látványosságoktól, amiket kizárólag terepjárókkal, esetünkben egy Mercedes terepjáró busszal lehetséges elérni. Izland eleve kihagyhatatlan, ismert látványosságai mellett egy egész napot szánunk az Askja lélegzetelállító vulkánjára. Ide azon kevesek közül is alig néhányan jutnak el, akik veszik a fáradságot és elutaznak Északra. A folyóátkelések miatt még a terepjárók közül is csak a nagyobb járművek képesek célba érni. Emellett több olyan helyszínt is felkeresünk, amelyek önmagukban megérnék, hogy Izlandon nyaraljunk. Þakgil-ban megnézzük egy gleccser születését egy jégsapka szélén, a Felföldön kirándulunk Kerlingarfjöll színes hegyei között, hajókáuznk Jökulsárlón jéghegyei között, sétálunk lávamezőn, annyi vízesést látunk, mint sirályt, végigcsodáljuk a tűz és a víz országát.

Nézd meg merre fogunk menni! Interaktív térkép Izlandi utunkról

Melyek Izland legfontosabb látnivalói?

- Askja vulkán,
- jégsapkák,
- gleccserek és gleccsernyelvek,

- sokszínben pompázó hegyvonulatok,
- biztonságos hajózás jéghegyek között,
- csodálatos vízesések,
- csillogó fekete tengerpart,
- gőzölgő termálfürdők,
- bálnák és lundák a saját életterükben,
-
 hatalmas lávamezők
- iszapfortyogók, vulkáni kigőzőlgések

- és természetesen: gejzírek.

Időpontok

 • 2024. augusztus 16 → 26.
 • 1. nap Reykjavík

  Megérkezünk Reykjavíkba, és elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. A repülőjárat (melyhez az utat igazítottuk) menetrendje alapján nem ezen, hanem az utolsó napon lesz lehetőségünk Reykjavík felfedezésére, de mivel a szállásunk bent van a városban, így egy kicsit körülnézni már most is lehet.
  Szállás: szálloda, kétágyas szobákban.

 • 2. nap Seljalandsfoss, Gljúfurárpui, Stakkholtsgjá szurdok, Skógafoss, Sólheimajökull gleccser

  2
  Reggel rögtön belevágunk a közepébe. Egyenesen a déli part leglátványosabb állomásait vesszük sorra. Reykjavíkból Kelet felé indulunk. Az úttól kicsit távolabb feltűnik a világ egyik legismertebb vulkánja, a Hekla. A „Pokol Kapuja” igen aktív. A történelmi időkben majd’ 20 kitörését jegyezték fel, az utolsót 2000-ben. Kb. tízévente tört ki, így már nagyon időszerű a következő. Innen már szinte kőhajításra van egy gyönyörű zuhatag. A Seljalandsfoss-nál elidőzünk, és izgalmas képeket készíthetünk arról, milyen egy vízesés – hátulról, itt ugyanis mögé lehet kerülni. Néhány percre innen egy rejtett látványosság vár minket: egy kürtőben lezúduló, kecses, napfénnyel játszó vízesés, a Gljúfurárpui. Folytatva utunkat elhagyjuk a biztonság illúzióját keltő aszfaltot, és végre alkalmunk nyílik tesztelni a buszt. Földúton, folyókon és vízmosásokon át autózunk. Elhaladunk az Eyjafjallajökull északi oldala mellett, ahol láthatjuk a 2010-es kitörés nyomait, azt a hasadékot, ahol kizúdult a jégolvadék a gleccserből. Sétálunk még a Stakkholtsgjá mesebeli, eldugott, meredekfalú szurdokvölgyében, amelynek végén - ki gondolná - egy szemérmes vízesés vár minket. Innen visszafordulunk a főútra. Következő állomásunk a Skógafoss lesz. A fekete homokmedencébe zúduló, dübörgő vízesés híres fotótéma. Ezt követően különleges tapasztalattal gazdagodunk: egy gleccsert, a Sólheimajökull-t nézzük meg közelről. Nagyon közelről... A jég különböző árnyalatai, a kristályok változatossága, a gleccsertó türkiz-tej színe rabul ejt. Láthatjuk a jég felszínén a keskeny, mély hasadékokat, fekete vulkáni hamu kúpokat. Innen már a közeli szállásunkra megyünk, ahol a következő 2 éjszakát fogjuk tölteni, Vík közelében. 
  Szállás: vendégház, kétágyas szobákban.
 • 3. nap Dyrhólaey madársziklák, Reynisfjara fekete kavicsos tengerpart, Þakgil – jégsapka gyalogtúra

  3
  Lélegzetelállító panorámákban lesz részünk. Reggel kibuszozunk a tengerpart egyik kiszögelléséhez, ahol a híres Dyrhólaey-sziklákon fészkelő madarakat nézhetjük meg. Alkák, lundák, sirályok, halfarkasok tömege indul innen a tenger felé halászni. Reynirben a fekete kavicsos parton a tenger morajlása már önmagában egész napos program lehet, a bazaltfalak látványával, széllel szemben lebegő csérekkel. Szerencsés esetben néhány méterről fotózhatunk lundákat, amint a költőüregük előtt állnak.
  A bemelegítés után olyan különlegességgel találkozhatunk, ami kevesek kiváltsága. Egy gleccser születésének helyére túrázunk. Majd alattunk a mélyben láthatjuk, ahogy óriássá nőve kanyarog a völgyben. Egy nem nehéz, de folyamatosan emelkedő gyaloglás után elérkezünk a Myrdalsjökull jégsapka lábához. Semmi nem lesz köztünk, ott fogunk állni az örök jég birodalmának kapujában. Kicsit továbbmerészkedve pedig elénk tárul a lenyűgözően félelmetes mélység… A toronyháznyi vastag jég beleszakad egy függőleges sziklafalakkal övezett völgybe, így táplálva a gleccsert. Minden gigászi körülöttünk. Szinte felfoghatatlan a látvány. (6 óra, 20 km, 800 m szint.)
  Szállás: vendégház, kétágyas szobákban.
 • 4. nap Fjadrárgljúfur kanyon, Skaftafell nemzeti park, Svartifoss, Jökulsárlón – jéghegyek közötti hajózás, Diamond Beach

  2
  Reggel elsőként a Fjadrárgljúfur kanyont keressük fel. A folyó magas sziklafalak között ér ki az óceánparti övezetbe, megkapó a meredélyek tetején végigsétálni. A fennsíkra érve pedig kitárulnak előttünk a zöld lankák. Innen a végeláthatatlan tengerparti fövenyen vezető úton átgurulunk a Skaftafell Nemzeti Parkba. Túránk közben megnézzük többek között a Svartifoss vízesést, amelynek hatszögű bazaltoszlopai a Balaton-felvidék Hegyestűjére emlékeztetnek. Ha időnk engedi, folytatjuk az utat. A domboldalban emelkedve egyre jobban rálátunk az óceánig terülő homokpartra, a szövevényes folyómedrekre. Mivel a bokorerdő csak derékig ér, a növényzet nem akadályozza a kilátást. A túraút végén, egy szakadék mélyén elénk tárul egy tekintélyes gleccser, a maga lenyűgöző méreteivel. Saját szemünkkel láthatjuk a földrajzkönyvekből ismert tipikus végmorénát, az olvadékvízből táplálkozó, összefonódó, kanyargó folyót. A nap méltó zárásaként a világ egyik leglenyűgözőbb helyére, Jökulsárlónba megyünk. Fantasztikus környezete több mozifilm helyszínéül is szolgált. A Vatnajökull jégsapka gleccsere egy lagúnába borjadzik, így a vízen jéghegyek úsznak. A parton apró jégszilánkok csilingelnek a hullámzásban, a kavicshegyek között pedig tengeri madarak fészkelnek, és zuhanórepülésben akár meg is támadják a betolakodót. A jéghegyek kiúsznak a tengerre, ahol fókák, apácaludak, pehelyrécék és északi búvárok kerülgetik őket. A lagúnában kétéltű járművekkel lehet a változatos színű és alakú jégdarabok között 'csónakázni'. Sok kérdésre választ kaphatunk: miért kék az egyik jéghegy, miért fehér a másik? Tényleg 1000 éves jeget foghatunk a kezünkbe? Mit jelent az, hogy ez a legmélyebb gleccser? Kiérve a szárazföldre kimegyünk a tengerhez. A Diamond Beach-nek nevezett fekete homokparton tündérmesébe illő, akár több köbméteres jégtömbök hevernek, amelyeken a nap sugarai valószínűtlenül csillannak meg.
  Szállás: vendégház, kétágyas szobákban. Ellátás: reggeli és vacsora.
 • 5. nap Hofelsjökull, Höfn, Studlagil kanyon, Myvatn

  2
  Reggel még egy megálló erejéig a jég vonzásában maradunk. Megnézzük a Hoffellsjökull-t és a jéghegyekkel meghintett tavát. A Vatnajökull számos gleccsere mind más és más, érdemes minél többet megnézni közülük. Ezt követően benézünk Höfn-be, a homár-fővárosba, majd Észak felé indulunk. A táj egy csapásra megváltozik. Kietlen, meredek oldalú hegyek lábánál kanyarog az út az óceán partján. A gleccsereket magunk mögött hagyjuk, és a láva, a vulkáni tevékenység veszi át az uralmat. Délben már a sziget északi részén haladunk. Itt az időjárás merőben más, rendszerint csapadék alig van, kevésbé felhős, és mivel közelebb kerülünk a sarkkörhöz, az éjszakai világosság is feltűnőbb. Természetes fénynél lehet olvasgatni akár éjfélkor is. A hosszas buszozást egy új, de annál figyelemreméltóbb látványossággal tarkítjuk, a Stuðlagil Kanyont keressük fel. Néhány éve egy erőmű építése miatt drasztikusan lecsökkent a folyó vízszintje, és felszínre kerültek a csodás bazaltoszlopok. A folyó maga türkizkék színű. Lélegzetelállító fotótéma. Innen már a szállodánkba utazunk, ahol 3 éjszakát fogunk tölteni.
  Szállás: szálloda, két- és háromágyas szobákban. Ellátás: Reggeli.
 • 6. nap Dettifoss, Krafla, Víti, Hverir, Grótagjá, Hverfjell, Dimmuborgir

  2
  Teljes napunkat a Myvatn, azaz a Szúnyog-tó környékén töltjük. Elsőként meglátogatjuk az egyik leghíresebb vízesést, a Dettifosst. Filmekben is szerepelt, felszálló ködfelhője messziről látszik, dübörgése távolról sejteti lenyűgöző méreteit. Ha szerencsénk van, akár kettős szivárványt is láthatunk. Innen csak néhány perc a szelídebb, de ugyancsak látványos Selfoss. Aztán a sok-sok nemzedékkel ezelőtt élt vikingősök ösvényeit kőbabákkal jelző úton eljutunk a Krafla vulkán lávamezőjéhez, amely több, eltérő korú kiömlésről tanúskodik. Minél régebbi egy-egy lávafolyam, annál vastagabb rajta a moharéteg, a legfrissebbek pedig még gőzölögnek. Körbesétáljuk a Víti („Pokol”) krátertavat, amelynek meredek fala alján zöld víz tündöklik. A közelben félelmetes, mitikusnak tűnő iszapfortyogók, sárgás kénszivárgások, elképzelhetetlen színkavalkádban pompázó kietlen földek, kigőzölgésektől kísértetiessé váló árnyak sűrűsödnek egy zsebkendőnyi területen. Néhol a hó és a fekete lávakő összeér, másutt a párnaszerűen felgyűrődött, szivacsos kőzet mély üregeket rejt, és van, ahol csak saját felelősségre lehet sétálni. A terület tehát valóban aktív. Néhány percre innen egy iszapfortyogós területet keresünk fel, ahol kis tavakban rotyog, pöfög a szürke folyadék. Kigőzölgések teszik teljesen szürreálissá a képet. A közelben egy melegvizű forrást rejtő barlangba merészkedünk be. Innen pedig csak egy ugrás a fotókról ismert salakkráter, Hverfjell, amire fel is kapaszkodunk. Fentről rálátunk a beomlott lávamező által kialakított egyedi tájra, aminek neve Dimmuborgír, azaz Sötét Város. Este alkalmunk lesz a közeli, még kevésbé híres, de minőségében a Kék Lagúnát utolérő, természetes hőforrásokkal táplált fürdőt felkeresni. A hosszú nap után késő este, de még világosban kortyolhatunk el egy sört a kinti medencében, miközben a domboldalról elénk tárul a tó, mellettünk pedig ott emelkedik Hverfjell salakkrátere.
  Szállás: szálloda, két- és háromágyas szobákban. Ellátás: Reggeli.
 • 7. nap Askja vulkán

  A mai napunk egyetlen témára épül, az Askja vulkánt fogjuk megnézni. A szállodától nincs igazán messze, de az út nagyobb részét a Vatnajökull mögött, a Felföld holdbéli tájain kell megtennünk. A hasonlat nem véletlen, mert az Apolló-program keretein belül az asztronautákat itt készítették fel. Kősivatagon, gleccserfolyókon, lávamezőn vágunk át. A buszozás több órán át tart, de természetesen megállunk néhány fotóponton. Az út végén a parkolóból mindössze fél órát kell sétálnunk, és lélegzetelállító panorámában lesz részünk. Az Askja Izland 10 leglátványosabb helyszíne között van, de a fővárostól való távolsága és a nehéz megközelíthetőség miatt elenyészően kevés turista jut el ide. Miért ilyen különleges? Olyan, mint egy matrjoska-vulkán: egy nagyobb kalderában van egy ’kisebb’, ebben pedig egy kráter. A belső kalderát egy 4,5 km átmérőjű, több mint 200 m mély tó tölti ki. A peremén áll a kráter, benne a Víti (Pokol) nevű tó. Ebbe megfelelő körülmények között le lehet menni, és kb. 22 fokos vizében meg is mártózhatunk. Elképesztő élmény 1.100 m-en egy türkizkék krátertóban fürödni! A színek kontrasztja magával ragadó; a kőzet vörös, sárga és narancs, a víz kék. A háttérben pedig 30 km-re ott magasodik a sziget legnagyobb jégsapkája. A zavartalan, sértetlen természeti környezet páratlan élményt nyújt. 
  Szállás: szálloda, két- és háromágyas szobákban. Ellátás: Reggeli.
 • 8. nap Pszeudokráterek, Godafoss, Akureyri, bálna les

  A zöld oázisként elterülő Myvatn-tótól a pszeudokráterekkel búcsúzunk. Könnyű sétánk során szemünk elé tárul a szabályos kráterek páratlan látványa, miközben vékonycsőrű víztaposók és egyéb kedves madarak szaladgálnak karnyújtásnyira tőlünk a fűben. Rövid utazás után megnézzük a Godafoss vízesést, melynek fontos szerepe van Izland történelmében. Nem mellesleg igen látványos, sokat fotózott a patkó alakú víztömeg. Ezt követően hamarosan elérjük a fjordot, amelynek partján Akureyri vár minket. A második legnagyobb város pezseg, tele van élettel. Elsétálhatunk a világ legészakibb botanikus kertjébe, benézhetünk a főváros katedrálisára markánsan emlékeztető templomba, de itt található a motorbicikli és repülő múzeum is. És ne feledkezzünk el a kiváló városi fürdőről! Itt vegyülhetünk a helyiekkel, nem sok turista lesz rajtunk kívül. Észak fővárosának környéke másról is híres: ez az ország legjobb bálnamegfigyelő területe. Mi sem hagyjuk ki a lehetőséget, tengerre szállunk. A hajók igen jó aránnyal találnak tengeri emlősöket, nagy élmény látni ezeket a hatalmas állatokat. Minden évben látunk ceteket. Hol a hajó mellett tűntek fel, a kifújt levegő tőlünk néhány méterre pöffent, máskor delfinrajt fotóztunk. Egyszer annyi bálnát láttunk, hogy nem tudtuk megszámolni őket, máskor még a szagukat is éreztük, olyan közel voltak. Előfordult, hogy tolatni kellett, mert nekünk ütközött volna egy hosszúszárnyú bálna, majd oldalra fordulva integetett nekünk. A farokcsapással kísért alámerülés kedvenc fotótéma. Az estét a város számos bárjának egyikében is zárhatjuk.
  Szállás: vendégház, kétágyas szobákban. Ellátás: reggeli.
 • 9. nap Glaumbaer skanzen, Vidamiyekirkja, felföld, Hveravellir fürdő, Kerlingarfjöll

  2
  Reggel egy rövid időre még a sziget északi tájain maradunk. Első pihenőnk egy skanzennél lesz. Glaumbaer átfogóan mutatja be, hogyan zajlott az élet a tőzegházakban kevesebb, mint 100 évvel ezelőtt is. A földbe süllyesztett épületegyüttes vastagon ki van bélelve mohatéglákkal. Minden tevékenységhez megvolt a saját kis helyiség, a termények feldolgozásától a tároláson keresztül a konyháig és hálószobáig. Számos használati tárgyat láthatunk, amelyek segítségével el tudjuk képzelni, hogyan élhettek a helyiek. Az egyik korábbi sofőrünk még ilyen házban született és nőtt fel, úgyhogy nem is annyira a régmúlt emlékeiről beszélünk. A közelben megállunk egy képeslapra kívánkozó, kis, fűtetős templomnál. Még legyűrünk pár kilométert, és ismét próbára tesszük buszunk lengéscsillapítóit. Dél felé fordulunk, és a Felföld kősivatagának vágunk neki. Ez az út csak terepjáróval járható, azzal is csak jó időben. Növényzetnek nyoma sincs. A felület sok helyen összecementálódott a hosszú idő alatt, ha rálépve feltörjük, emberöltőnyi nyomot hagyunk magunk után. A terület óriási, kietlen, és fenségesen szép. Kisebb fotószünetek után Hveravellir geotermikus mezőjénél pihenünk meg. Itt található egy terméskőből kirakott kis forróvizes medence, melyben ellazíthatjuk tagjainkat. A távolban jégsapkák körvonalazódnak. Karnyújtásnyira pedig iszapfortyogók és kigőzölgések között vezet az ösvény. Megújult erővel folytatjuk utunkat a lakatlan Felföld egy még eldugottabb része felé. Az amúgy is elhagyatott Felföld zsákutcája vezet Kerlingarfjöll-be. Havas hegyek között egy piciny területen olyan posztvulkáni tevékenységeknek lehetünk szemtanúi, amely valóban páratlan. Hveradalír völgyeiben, ha a számtalan hőforrás gőze felszáll, hihetetlen színek tárulnak fel. A hegyoldalak világosbarna és vörös alapúak, ezeket tarkítják helyenként sárga és zöld kiválások. A völgy alján egy patak kanyarog, partján obszidiánt gyűjthetünk. Egész Izlandon alig néhány ehhez hasonló hely található. Kis túránk után a Felföld déli részéhez érve visszatérünk a civilizációba. 
  Szállás: vendégház, kétágyas szobákban. Ellátás: reggeli.
 • 10. nap Güllfoss, Geysír, Fontana fürdő, Thingvellir Nemzeti Park, Reykjavík

  2
  A mai napunk sokkal pihentetőbb lesz. Kis távolságokat teszünk meg, de annál érdekesebb helyeket keresünk fel. Elsőként a a Gülfoss-hoz, az Arany-vízeséshez megyünk. Izland talán legismertebb, leglátogatottabb vízesése. Sokak szerint a legszebb. 32 méter mély, kétlépcsős, és egy 70 méter mély kanyonban folyik tovább. A hangja, látványa, mérete lenyűgöző. Innen Geysír felé vesszük az utunkat. A névadó hőforrás nem lövell ki évtizedek óta, de a Strokkur igen aktív. Feledhetetlen élmény mellette állva várni a kitörést, és mikor kitartásunkat siker koronázza, egy csillogó, világoskék kupolát látunk felboltozódni, majd kilövellni. A gőzt a szél elröpíti, mi pedig várhatjuk a következő kitörést. Napközbeni pihenésként betérhetünk egy nagyon kellemes, exkluzív fürdőbe. Az igényes, mégis családias hangulatú hely 3 gőzkabinja egy természetes, felszín közeli „üstre” települt. Lehet hallani lábunk alól a forró víz rotyogását. A szabad ég alatt néhány pihenőmedence hívogat, a meleg vízben elnyúlva relaxálhatunk. De van száraz szauna is a forróbb élményekre vágyóknak. Hűsölni pedig mi más lenne autentikusabb, mint egy tó, ami 10 lépésre van. A távolban havas hegycsúcsok, előttünk tükörsima víz; maga a megtestesült nyugalom. A nap hátralévő részében utolsó megállónk a Þingvellir Nemzeti Park lesz. Ez a hely több szempontból is igen érdekes: egyrészt a korai viking leszármazottak, Izland államalapító klánjai itt tartották éves gyűlésüket, így ez volt a világ első parlamentje (930-tól). Odaállhatunk arra a pontra, ahonnan a törvényeket kikiáltották. Másrészt itt találjuk Izland legnagyobb tavát is, a Þingvallavatn-t. Továbbá amitől minden természetbúvárnak végigfut a hátán a hideg: az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemezek találkozása itt a felszínen látható, keskeny szurdokvölgyek és repedéshálózat formájában. A kontinensek távolodása folyamatos, néhol mérik a szemközti sziklafalak elmozdulását. Este már a fővárosban leszünk, elvegyülve az utcák pezsgő forgatagában. 
  Szállás: szálloda, kétágyas szobákban. Ellátás: reggeli.
 • 11. nap Reykjavík, hazautazás

  A repülőjárat (melyhez az utat igazítottuk) menetrendje alapján ezen a napon lesz lehetőségünk Reykjavík felfedezésére.
  Földünk legészakibb fővárosa, neve füstölgő öblöt jelent, mivel a felfedezők a geotermikus folyamatok nyomán felszálló gőzt füstnek vélték. Megtekintjük a képeslapokról ismert, város fölé magasodó katedrálist, a „viking hajó” szobrát, a kulturális palotát: a Harpa-t, és betérhetünk a kikötőben egy autentikus kis étterembe egy jó homárlevesre. Kipróbálhatjuk a népszerű, és elképesztő repülő szimulátor-mozit: a levegőből felvett mesés tájakat repüljük be, suhanunk gleccserek, folyók, hegyek fölött, mindezt lélegzetelállítóan élethű hatással. Lesznek olyan helyek, ahol a túra során mi is megfordulunk, csak ezennel madártávlatból láthatjuk őket. Nem hagyjuk ki a fantasztikus tengeri emlősök életnagyságú másolataival lenyűgöző hatást keltő Bálnamúzeumot sem, ahol ismerősként köszönthetünk néhány cetfajt. Útba ejtjük azt a történelmi jelentőségű házat, ahol 1986-ban a Gorbacsov-Reagan találkozóra került sor, majd a programok végeztével a reptérre kiérve megkezdjük hazautazásunkat. 

Út ára tartalmazza

- az utazást bérelt, tundra-kompatibilis terepjáró busszal végig a program során, 
- a szállást 5 éjszakára vendégházban és 5 alkalommal hotelben, többségében 2 ágyas szobákban,
- 8 reggelit, 1 vacsorát,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.
- az utazás előtt is csoportos kapcsolattartást a túravezetővel

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegy árát, 
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a belépőket, 
- a fakultatív programok árát,
- a biztosítást.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 2,6 Ft / 1 izlandi korona (ISK) árfolyamig tudjuk tartani. Ha az izlandi korona (ISK) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a program az itt megjelölt járat éppen aktuális menetrendjéhez igazodva a repülőtéren kezdődik és ott is fejeződik be. A repülőjegyet a légitársaság oldalán tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/
Ha más járattal érkezel, az emiatt fellépő többletköltségek téged terhelnek.

Nemzetközi menetrend - Wizz Air:

2024. augusztus 16.  Budapest – Reykjavík 19:35 - 22:20 (W6 2427 )
2024. augusztus 26. Reykjavík – Budapest 23:00 - 05:25 (W6 2428 )

Utazás

Csoportosan vagy egyénileg utazzunk Izlandra?

A szervezett csoport egyik előnye, hogy tapasztalt, a terep és időjárási viszonyokat jól ismerő helyi sofőrrel, bérelt busszal közlekedünk.
Ezzel számos problémát és veszélyforrást ki lehet szűrni. Sokszor lehet látni az út mellett álló autókat, amelyeket egyszerűen lefújt a szél; a sofőr nem tájékozódott előre a viharról. Esetleg egy gleccserfolyóból kell menteni, mert nem tudja a turista, melyik szakaszon kell áthajtani rajta - hiába van terepjárója. Vagy balesetet okoz, mert nem tudja, hogy a körforgalomból kihajtáskor a belső sávnak van elsőbbsége. 

Izlandon csak hivatásos fuvarozó cég járműveivel szabad szervezett csoportot vinni!

A városok és a városokon kívüli látnivalók között végig egy bérelt terepjáró busszal utazunk nyolc napig. Reykjavík és a többi város felfedezése gyalog fog történni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 16-24 fő.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Izlandon?

Csupán kisebb, néhány órás kirándulások lesznek, amelyek hétköznapi erőnléttel teljesíthetőek.

Szállás

Milyenek a szállások Izlandon?

Magas minőségű vendégházak és hotelszállások, minden este puha vetett ágy vár minket. 5 éjszaka fogunk vendégházban, és 5 alkalommal fogunk hotelben megszállni. Szinte mindenhol 2 ágyas szobáink lesznek, csupán 2 helyen lesz néhány 3 ágyas is - ott, ahol más lehetőség egyszerűen nincs.
Előzetes preferencia hiányában a jelentkezőket összetársítjuk nemben és korban megegyező utastársakkal.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Izlandról?

Rövid földrajzi leírás: Európa második legnagyobb szigete Magyarországnál kb. 10%-kal nagyobb, az Atlanti-óceán északi részén található. Európához, hagyományosan Skandináviához tartozik, bár a legközelebbi szárazföld Grönland (mindössze 300 km). Skóciától 800, Norvégiától 1.000, Magyarországtól 3.000 km-re fekszik. Alakja ovális, 300x500 km kiterjedésű. Partvidéke ötezer kilométer, ami annak köszönhető, hogy a nyugati és északi része igen tagolt, fjordokkal tarkított. Az északi sarkkör a fősziget ’fölött’ húzódik, az Izlandhoz tartozó Grímsey-szigeten pedig pont áthalad. Ennek köszönhetően tapasztalhatjuk meg az ’éjféli napot’, azt a jelenséget, amikor a Nap épp csak leereszkedik a horizont alá, de fénye nem halványul számottevően, nappali világosság uralkodik éjszaka is. Domborzatát tekintve a hozzávetőleg sík tengerparti sáv keskeny (itt található a szigeten körbefutó főút), bentebb magasabb térszín uralkodik. A felföldből több tíz aktív vulkán és számos kráter emelkedik ki. Legmagasabb pontja 2110 méter, a Vatnajökull gleccser egyik csúcsa. Gleccserekkel való borítottsága nagyobb (Izland 10%-a), mint Európa többi részének összesen. Csak a Vatnajökull több mint 8.000 km2, vastagsága pedig helyenként eléri az 1.000 métert.

Rövid történelmi bemutatás: 
Az első felfedezők kiléte ismeretlen. Norvég és kelta (skót és ír) bevándorlók kolonizálták a IX – X. században. Már 930-ban megalapították a világ első parlamentjét. Több mint 300 évig függetlenek voltak, de később Norvégia és Dánia bekebelezte Izlandot. Az Askja vulkán 1875-ös kitörése után a gazdaság összeomlott, általános éhínség következett be, és a lakosság egyötöde kivándorolt. 1874-ben saját törvénykezést, 1918-ban szuverenitást nyert Dániától, végső függetlenségét pedig 1944-ben nyerte el Izland. 1946-ban tagja lett az ENSZ-nek, 1949-ben pedig a NATO-nak. Folyamatosan erősödött gazdaságilag és kulturálisan is, a világ egyik legmagasabb életszínvonalú társadalma él itt. 

Rövid természettudományos ismertető: Biológia: fás szárú növényzete igen ritka, mindössze néhol lelhető fel észrevehetően. Az Egilsstadir közelében levő erdőnek számos egyede külön azonosító táblával van ellátva. A zord időjárásnak köszönhetően a cserjék többsége a talajfelszín közelében fekszik, nem nőnek nagyra, nem is feltűnőek. Lágyszárú növényzetére jellemző a hidegtűrő fűfélék dominanciája. Madárvilága gazdag, tengeri halevő fajok sora költ itt. Különlegessége a lunda, de hófajd is költ Izlandon (pl. Hrísey szigetén). Említést érdemelnek a tengeri emlősök is, amelyek közül néhányat remélhetőleg meg is tudunk figyelni egy bálnales alkalmával. 


Földrajz: Izland a geológusok álma. Olyan folyamatok figyelhetők meg, melyek Földünket a kezdetek óta alakítják. Surtsey szigete pl. 1963-ban született, a tudósok, tévéstábok szeme láttára. De tanulmányozhatók itt a vulkánok, a vulkáni utóműködések (ilyen a gejzírjelenség is), az aktivitásra utaló iszapfortyogók. És itt húzódik az észak-atlanti hátság egy szakasza, amelynek két oldala: az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemez tengerszint fölé kiemelkedett része alkotja Izlandot. A két szemközti sziklafal évente 2 cm-t távolodik. A fokozódó nyomás okozta feszültség felhalmozódik, és alkalmanként rengést produkál. De hasonló jelenség kíséri a vulkánok működését is. Ezekben az időkben is várható kitörés, napjainkban a Hekla mutat fokozott aktivitást (ráadásul le is telt a 'szokásos’ évtizedes pihenője).


Időeltolódás: - 2 óra Budapesthez képest Izland egész területén, vagyis ennyivel kell visszaállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Izlandon 10 óra a pontos idő).

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V, 50 Hz), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek, nincs szükség átalakítóra.

A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai gond nélkül működnek. Szállásainkon, három kivételével, van wi-fi internet hozzáférés. A városok kávézóiban, könyvesboltokban, fürdőkben is van wi-fi internet hozzáférés.

Közbiztonság: Izland közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, a világ egyik legbiztonságosabb országa. Ennek ellenére biztos ami biztos, mindig legyen nálunk az útlevelünk. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk. Érdemes fénymásolatokat készíteni minden fontos okmányról, akár több példányban is és az eredetitől eltérő helyen tartani az utazás folyamán (útlevél, biztosítás), az esetleges elvesztés esetére. A bankkártyának legyen meg az esetleges elvesztés esetén a letiltásának módja, telefonszáma.

Időjárás

Milyen Izland időjárása?

Neve és elhelyezkedése ellenére mérsékeltebb a klímája, mint hinnénk. A Golf-áramlat – mely délen és nyugaton halad - kiegyenlíti a nagy hőmérséklet különbségeket, a tél mérsékelten hideg, a nyár hűvös. A déli mérsékelt légtömegek sok nedvességet hoznak, amely a déli tengerparti övezetben hullik ki (több ezer mm évi csapadék), általában ezek nem is jutnak el a sziget belsejébe (150-250 mm évi csapadék, gyakorlatilag sivatag). Északról arktikus levegő érkezik, így a légtömegek találkozása gyakran eredményez változékony időjárást, viharokat. 

Mindenképpen ajánlott felkészülni a változékony hőmérsékletű időjárásra, és nagy hőingásra a nappali és éjszakai hőmérséklet között. Helyenként az éjszakai órákban fagyponthoz közeli hőmérsékletre is számíthatunk. Napközben pedig szeles, esős, de néhol napos, meleg (akár extrém 30 C fok!), vagyis rendkívül változékony időre számíthatunk.

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk Izlandra?

Alapkövetelmény, hogy a lábbeli és a ruházat külső rétege víz- és szélálló legyen. Szóval: vízálló, meleg ruhák!

Jól jöhet még: konzervnyitó, elemlámpa, kamásli, sportcipő, túrabot, kesztyű, sapka; elosztó és hosszabbító, akkumulátor-töltő telefonhoz és fényképező géphez. Ajánlott még napszemüveg, pipere-készlet, gyógyszerek, fásli, fényképezőgép.

Higiénia

Milyenek Izlandon a higiéniás viszonyok? Kell védőoltás Izlandra?

Teljesen megfelelő körülmények várnak minket. Napvédő krém, Labello szükséges lehet! Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.).

Nincs kötelezően előírt védőoltás Izlandra.

Élelem

Hogyan készüljünk élelemmel Izlandra? Milyen az izlandi konyha?

10 napból 8 alkalommal kapunk reggelit, és 1-szer vacsorát is. Ezen kívül boltban és étteremben szerzünk be élelmiszert. Lehetőség szerint érdemes is élni ezzel, mert nagyon, de nagyon finomakat lehet enni. Az izlandi konyha, a bárány, a lazac és egyéb halak utolérhetetlenül finomak (de mindig van választék, baromfi és sertés is szerepel az étlapon). A boltokban az árak magasabbak mint itthon, de a választék bőséges. Itthonról élelmiszer, ital, alkohol bevitele szigorúan korlátozott (ld. vám)!


Pénz-ügy

Mi Izland hivatalos pénzneme? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Hivatalos fizetőeszköz az izlandi korona. Bankautomaták szinte mindenhol vannak, és szinte bárhol fizethetünk kártyával. Érkezéskor a reptéren lehet majd pénzt váltani. Több lehetőség is lesz: euróról, dollárról válthatunk izlandi koronát, vagy vehetünk fel bankkártyáról is. 1 ISK = kb. 2,6 HUF.
Izland drága ország. Ez vonatkozik az élelmiszerre, a belépőkre is, ugyanakkor a turista látványosságok többsége ingyenes. 

Belépők, fakultatív programok tájékoztató árai (2023):

- esti fürdő: kb. 5 000 ISK alkalmanként
- Jökulsárlón jéghegyek közötti hajózás: 7 000 ISK
- Reykjavík katedrális torony: 1.200 ISK
- bálna les: kb. 90 euró.

Vám

Mire van szükség az Izlandra történő beutazáshoz?

Turista célú beutazás esetén magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában vízummentesen utazhatnak be Izlandra és 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevélnek vagy a személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Nyers hús, húsáru, tejtermékek bevitele tilos. Személyenként 1 l tömény szeszes ital, 1 l bor és 6 l sör vihető be vámmentesen az országba.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Izlandra?

Célszerű egy nagy (60 - 70 literes) hátizsák/bőrönd/sporttáska, és mellette egy kishátizsák. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen, de bizonyosan drágábban. 

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Izlandra?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 15.840 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 51.400 Ft/fő 
 
A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Amarilla

"Nagyon szuper út volt, gyönyörű helyeken jártunk, jó volt az idő, láttunk lundát és bálnát, minden nap új élmény volt, különösen az aktív területek a kigőzölgésekkel és iszapfortyogókkal, a hajókázás jéghegyek között, a bálnales a horgászattal, a vulkánok - itt még egy vulkánkitörés hiányzott a programból :).agyon felkészültek voltak a túravezetők, rengeteg érdekes dolgot megtudtunk az országról és a geológiai folyamatokról! Semmit nem akarok elfelejteni, így tetszett minden, ahogy volt. Barátaimnak már ajánlottam!"

Judit

Jártam már Izlandon 2003-ban, és beleszerettem. Ez az út volt az, ami elvitt olyan helyekre, amiket akkor nem láttam, de látni szerettem volna. Azt kaptam, amit vártam, minden percét élveztem.

Eszter

Az út fantasztikus volt, tele élménnyel, jókedvvel. Mind a csoport, mind a túravezetők nagyon jók voltak. Komolyabb elvárásaim nem voltak, minden teljesen rendben volt! Egy csúcspontot nem tudnék kiemelni, minden napra jutott valami hihetetlen élmény/látnivaló. Hétfő óta boldog-boldogtalannak javaslom, hogy menjen, mert fantasztikus! :) Már a márciusi Izland túrán is voltam, és így még nagyobb élmény volt a kontraszt miatt… Nagy-nagy köszönet Péternek, amiért összeállította ezt a szűk két hetes programot.

Mónika

"Nekem ez volt az első utam az Eupolisszal. Részemről minden elvárás teljesült, remek ízelítőt kaptunk Izlandból. Az „Istenek Földje” életem eddigi legszebb túra útvonala volt, és a bálna les valami elképesztően jó volt. Nekem ez a két program volt a legszebb, de a többi is nagyon szuper élmény volt. A túrázást tekintve voltak megerőltetőbb, „Istenek Földje” és kevésbé erős részek, de meg lehetett csinálni. Abszolút profi túravezetést kaptunk."

Erika

Teljesültek az elvárások, maximálisan. :) Legnagyobb élmény: hú, hát több is, Eyjafjallajökull, a túrák mindenképp, a bálnales, és hát sorban az összes többi. Az utazás ritmusa miatt én nem tudok olyan programot mondani, amit ki kellene hagyni belőle.. A Myvatn-tónál a pszeudo krátereknél kevés volt az idő, ott lett volna két sétaútvonal is, amire érdemes lett volna 3 órát szánni a madárvilág miatt, ott sajnáltam, hogy csak 1 órácskát töltöttünk.

Gábor

Izland látnivalókban olyan gazdag ország, hogy az utat tervező kénytelen kissé túlzsúfolt programot készíteni, de ez nem baj, mert az utas, ha szükségesnek látja, az igényeitől függően ki tud hagyni egyet-mást. De ehhez alapos itthoni felkészülés szükséges, hogy az utas tudjon választani, ha szükségesnek tartja. Vagyis az út zsúfolt volt, de nem túlzsúfolt. Kicsit több szabadidő jó lett volna, mert az önellátás miatt sok időt kellett a bevásárlásra és a reggeli-ebéd-vacsora (elő)készítésére fordítani. A bálnanéző kirándulást nem tenném késő délutánra-estére-éjszakára. Igaz, hogy nálam a fotózási szempontok nagyon fontosak. Mivel minden programpont megvalósult, teljesen elégedett vagyok. Néhány helyet még szívesen megnéznék Izlandon, de tudom, egy útba nem lehet mindent belezsúfolni. Talán majd legközelebb. A látnivalók mindegyike csodás volt, különösen azok, amikhez hasonlót máshol nem lehet látni. Semmi olyasmi nem történt, amire nem szívesen emlékeznék, jó volt a csapat, a túravezetők, jól megértettük egymást.

Ágnes

Az elején kicsit sűrűnek tűnt a program, loholtunk helyszínről helyszínre, kevés idő volt befogadni egy-egy nagyszerű látványt. Ezt persze nehéz jól eltalálni, valaki minél több helyet látni akar, valaki pedig ücsörögne, nézelődne... A negyedik naptól lazult a program, nem volt feszített a tempó, de nem éreztem, hogy kevesebbet látnánk vagy lemaradnánk valamiről, szóval onnantól élveztem igazán az utat. Opimális volt a túrák tempója, a távok és a szintkülönbség is. Rendkívül felkészült volt a két túravezető, alaposak voltak de nem terheltek túl infóval, tényszerű száraz tudnivalókkal. Hangulatosak voltak a szállások a maguk vadromanikus módján. A komfortzónámnak kihívás volt végigcsinálni ilyen körülmények között a túrát, de ez nem vesz el az utazás öröméből/értékéből. Azért külön köszönet, hogy bár fapados jellegűek voltak a szobák/zuhanyzók/WCk, mindenhol tisztagás volt és a szállások pazar környezetben helyezkedtek el, úgy éreztem, hogy okosan voltak megválogatva. Remekül éreztem magam, elvarázsolt a hely, a friss levegő, a káprázatos színek, a sziget ezerarcúsága. Godaland, a bálnák, a fóka, a jéghegyek pompája és a fekete tengerpart voltak a csúcsélmények számomra. Felejthetőek voltak a kaják és az amerikai jellegű lötty kávéjuk, de erről nem az Eupolisz tehet...:) Jó szívvel ajánlom minden nyitott szellemiségű, kalandvágyó barátomnak az utat.

Dél-Izland 2015. augusztus (Kovács Ariel felvétele)

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.