Izland

Körutazás az északi sarkkörnél

Júniusi programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.
„Hajóztál már jéghegyek között? Sétáltál lávamezőn? Láttál már élőben gejzírt, óriási vízeséseket, éjféli napot, seregnyi egzotikus tengeri madarat? Részt vennél egy bálnalesen?” Izland túráinkon mindezt megnézzük. Látjuk az ezeréves parlament helyszínét, gleccsereket, fjordokat, természetes meleg vizű forrásban heverünk a világtól elszigetelt felföldön, s még sorolhatnánk... Megújult programunkkal azoknak is lehetősége nyílik felfedezni Izlandot, akiknek kevesebb ideje van. A kétnapos hosszabbítással pedig a sziget merőben más arcait is megcsodálhatjuk. A rendkívül hosszú nappalokkal ráadásul időnk is annyi, mint a tenger! :)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. június 06. -
2019. június 11.
A jelentkezés lezárult
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség az Izland alapprogram után! Két napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Izlandból, s szeretnék felfedezni a Felföld és az északi partvidék látnivalóit is. A kiegészítő program felára 99.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen két nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2019. június 6-án / augusztus 15-én indul Reykjavikban és 2019. június 13-án / augusztus 22-én ér véget ugyanitt. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
Reykjavik
 

Érkezés Reykjavíkba. Ez Földünk legészakibb fővárosa, aminek a neve füstölgő öblöt jelent, mivel a felfedezők a geotermikus folyamatok nyomán felszálló gőzt füstnek vélték. A reptérről a szállásunkra utazunk, majd a járat adta lehetőségekhez mérten a belvárosban fogunk sétálni a nap hátra levő részében. Felkeressük azt, a mára már a történelem részévé vált házat, ahol a Gorbacsov-Reagan találkozóra került sor. Várnak még ránk múzeumok, galériák, a képeslapokról ismert katedrális és a Parlament. Elkészítjük a ’kötelező’ fotót a viking hajó szobránál, bemegyünk a Harpa modern épületébe, és ha kedvünk tartja, életnagyságú bálnamodelleket is nézhetünk egy forró homárleves előtt. Akinek van kedve, meglátogathatja a botanikus kertet, ahol a helyi flóra színpompás virágaival találkozhatunk, illetve az állatparkban testközelből láthatunk rénszarvast és sarki rókát. Vacsora után megtartjuk ismerkedési estünket és egyben megkezdjük ráhangolódásunkat erre az egyedülálló utazásra. Szállás: belvárosi turistaszállás.

2

 
Arany-kör: Þingvellír Nemzeti Park, Geysír, Gülfoss-vízesés
 

Reggel találkozunk a buszunkkal, amely 5 napig fog szállítani minket. A túránk során a sziget déli részét járjuk be. Először a Þingvellir Nemzeti Parkba látogatunk el. Ez a hely sok szempontból is igen érdekes: egyrészt a korai viking leszármazottak, Izland államalapító klánjai itt tartották éves gyűlésüket, így ez volt a világ első parlamentje (930-tól). Odaállhatunk arra a pontra, ahonnan a törvényeket kikiáltották. Másrészt itt találjuk Izland legnagyobb tavát is, a Þingvallavatn-t, amelynek legmélyebb pontja több, mint 100 méter, és a felszín alatti forrásaiból több ezer éve leszivárgott víz kristálytisztán kerül vissza a körforgásba. Továbbá amitől minden természetbúvárnak végigfut a hátán a hideg: az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemezek találkozása a felszínen látható, keskeny szurdokvölgyek és egy repedéshálózat formájában. A kontinensek távolodása folyamatos, néhol mérik a szemközti sziklafalak elmozdulását. Innen Geysír felé vesszük az utunkat. A névadó hőforrás nem lövell ki évtizedek óta, de a Strokkur igen aktív. Feledhetetlen élmény mellette állva várni a kitörést, és mikor kitartásunkat siker koronázza, egy csillogó, világoskék kupolát látunk felboltozódni, majd kilövellni. A gőzt a szél elröpíti, mi pedig várhatjuk a következő kitörést. Innen átgurulunk a Gülfoss-hoz, az Arany-vízeséshez. Izland egyik legszebb vízesése 32 méter mély, kétlépcsős, és egy 70 méter mély kanyonban folyik tovább. A hangja, látványa, mérete lenyűgöző. A sziget talán legismertebb vízesését magunk mögött hagyva rövid buszozás után érkezünk meg egy hangulatos turistaszállásra, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Vacsora után azonban még alkalmunk adódik egy exkluzív fürdőt felkeresni. Az igényes, mégis családias hangulatú hely 3 gőzkabinja egy természetes, felszín közeli „üstre” települt. Lehet hallani lábunk alól a forró víz rotyogását. A legmelegebb helyiség elviselhetősége másodpercekben mérhető. A szabad ég alatt néhány pihenőmedence hívogat, a meleg vízben elnyúlva relaxálhatunk. De van száraz szauna is a forróbb élményekre vágyóknak. Hűsölni pedig mi más lenne autentikusabb, mint egy tó, ami 10 lépésre van. Éjszakai világosság, távolban havas hegycsúcsok, tükörsima víz; maga a megtestesült nyugalom. Szállás: turistaszállás.

3

 
Seljalandsfoss, Skógafoss, Sólheimajökull – gleccsermászás, Dyrhólaey, Reynisfjar
 

Reggel a tengerparton futó főútra kiérve Kelet felé indulunk. Az úttól kicsit távolabbról feltűnik a világ egyik legismertebb vulkánja, a Hekla is. A „Pokol Kapuja” 1491 méter magas és egy több tíz kilométer hosszú vonulat része, amelynek a gerince kráterek sorozatából áll. A vulkán igen aktív, a történelmi időkben majd 20 kitörését jegyezték fel, az utolsót 2000-ben. A megmászása nem lehetséges, ugyanis kb. tízévente tör ki, így már nagyon időszerű. Napjainkban olvad rajta a hó, morajlik, kisebb rengések tapasztalhatóak. Innen már szinte kőhajításra van egy gyönyörű zuhatag. A Seljalandsfoss-nál elidőzünk, és izgalmas képeket készíthetünk arról, milyen egy vízesés hátulról - itt ugyanis mögé lehet kerülni. Néhány percre innen egy rejtett látványosság vár minket: egy kürtőben lezúduló, kecses, napfénnyel játszó vízesés, a Gljúfurárpui. Következő látványosságunk a Skógafoss lesz. A fekete homokmedencébe zúduló, dübörgő vízesés híres fotótéma. Ezt követően különleges tapasztalattal gazdagodunk: egy gleccsert, a Sólheimajökull-t nézzük meg közelről. Nagyon közelről... A jég különböző árnyalatai, a kristályok változatossága, a gleccsertó türkiz-tej színe rabul ejt. Az érdeklődőkkel fakultatív program keretében részt vehetünk egy 2 órás, hágóvasas, jégcsákányos gleccsertúrán. Láthatjuk a keskeny, mély hasadékokat, fekete vulkáni hamu kúpokat, ebben az új, csodás világban. Ezután kibuszozunk a tengerpart egyik kiszögelléséhez, ahol a híres Dyrhólaey-sziklákon fészkelő madarakat nézhetjük meg. Alkák, lundák, sirályok, halfarkasok tömege indul innen a tenger felé halászni. A fekete kavicsos parton a tenger morajlása már önmagában egész napos program lehet, a bazaltfalak látványával, széllel szemben lebegő sirályokkal, csérekkel, halfarkasokkal. Szerencsés esetben néhány méterről fotózhatunk lundákat, amint a költőüregük előtt állnak. Az estét egy eldugott völgyben, egy mesés táj kapujában töltjük. Szállás: turistaszállás.

4

 
Thakgil, Fjadrárgljúfur kanyon, Jökulsárlón – hajózás a jéghegyek között
 

Reggel egy gyönyörű tájat felcsillantó túrával kezdünk. Izlandon nincsenek magas hegyek, de kellemesen fárasztó kirándulásokat tehetünk. Felkaptatunk egy gerincre, ahonnan lenyűgöző látványban lehet részünk. Egy jégsapka előterében leszünk, gleccserek, kanyargó, összefonódó folyók, csillogó tavak tárulnak fel előttünk. A színek itt is egyedülállóak; a moha uralja a hegyoldalakat, a maga zöldes-szürkés-sárgás árnyalataival. A hely hangulata semmihez nem hasonlítható, hihetetlen nyugalom honol a szirteken. Visszatérve a szállásunkra továbbindulunk. A buszon kicsit megpihenünk, majd rövid, de annál látványosabb sétát teszünk a Fjadrárgljúfur kanyonban. A folyó magas sziklafalak között ér ki az óceánparti övezetbe, megkapó a meredélyek tetején végigsétálni. A fennsíkra érve pedig kitárulnak előttünk a végeláthatatlan, zöld lankák. Következő megállónk a világ egyik leglenyűgözőbb helye: Jökulsárlón. Már-már fantasztikumnak ható látványa több mozifilm ’díszletéül’ is szolgált. A Vatnajökull jégsapka gleccsere egy lagúnába borjadzik, így a vízen jéghegyek úsznak. A parton apró jégszilánkok csilingelnek a hullámzásban, a kavicshegyek között pedig tengeri madarak fészkelnek, és zuhanórepülésben akár meg is támadják a betolakodót. A jéghegyek kiúsznak a tengerre, ahol fókák, apácaludak, pehelyrécék és északi búvárok kerülgetik őket. A lagúnában kétéltű járművekkel lehet a változatos színű és alakú jégdarabok között 'csónakázni'. Sok kérdésre választ kaphatunk: miért kék az egyik jéghegy, miért fehér a másik? Tényleg 1000 éves jeget foghatunk a kezünkbe? Mit jelent az, hogy ez a legmélyebb gleccser? Kiérve a szárazföldre kimegyünk a tengerhez. Fekete homokpartján tündérmesébe illő, kristálypalotát idéző, akár több köbméteres jégtömbök hevernek, amelyeken a nap sugarai valószínűtlenül csillannak meg. Innen csak néhány km-re töltjük az éjszakát. Szállás: turistaszállás.

5

 
Skaftafell Nemzeti Park, Reykjavík
 

Reggel visszafordulunk, és a főváros felé vesszük az irányt. Természetesen megállunk az arra érdemes helyeken, rápillantunk az érdekességekre. A Skaftafell Nemzeti Parkban viszont hosszabban is elidőzünk, túrázunk egyet. Megnézzük többek között a Svartifoss vízesést, amelynek hatszögű bazaltoszlopai a Balaton-felvidék Hegyestűjére emlékeztetnek. A domboldalban emelkedve egyre jobban rálátunk az óceánig terülő homokpartra, a szövevényes folyómedrekre. Mivel a bokorerdő csak derékig ér, a növényzet nem akadályozza a kilátást. A túraút végén, egy szakadék mélyén elénk tárul egy tekintélyes gleccser, a maga lenyűgöző méreteivel. Saját szemünkkel láthatjuk a földrajzkönyvekből ismert tipikus végmorénát, az olvadékvízből táplálkozó folyót, az óceánpartot. Buszra szállunk, este érkezünk meg Reykjavík egyik nyugodt elővárosába, egy tóparti, idilli szállodába. Szállás: hotel.

6 /+0

 
Reykjavik / Felföld, Hveravellir, Akureyri, bálnales
 

Akik csak az alapprogramra érkeztek, azokkal svédasztalos reggelink után a repülőjárattól függően kiutazunk a reptérre, és megkezdjük hazautazásunkat.

Azokkal, akik szeretnének többet látni Izlandból, egy kétnapos hosszabbítással ellátogatunk Északra. Az odavezető út legalább olyan fontos és érdekes, mint a végcél. Sőt… A nap jelentős részét a Felföldön, kietlen kősivatagban töltjük. Itt egy kis oázisban megállunk, ahol egy geotermikus mező van. Iszapfortyogók, kigőzölgések, forró vizű pocsolyák között vezet a pallóút. És ha már van termálvíz, meg is mártózunk benne. A szabad ég alatt, jégsapkák között, terméskővel kirakott kis medencében üldögélhetünk – a semmi közepén. Ez életérzés… Megérkezve Észak központjába, egy igazi nagyvárosban találjuk magunkat. Az esti forgatag elől mi azonban elmenekülünk, bálnalesre indulunk. Az elmúlt nyarakon elképesztő mennyiségű cet volt a fjordban. Bármerre néztünk, mindig volt a látómezőnkben néhány páraoszlop, ami a kilégzésüket követte, vagy éppen egy alábukó hátat, farkat láttunk. Előfordult, hogy a hajóval tolatni kellett, olyan közel jöttek a kíváncsi állatok. És mikor egy hosszúszárnyú bálna integet… Vagy látjuk, ahogyan kizúdul a víz az épp összecsukódó szájából… Lenyűgöző. Szállás: turistaszállás

7 /+1

 
Felföld, Kerlingarfjöll, Reykjavík
 

Reggel visszaindulunk a főváros felé. Ha időnk engedi, benézünk egy skanzenbe, ahol bemutatják, hogyan éltek tőzegházaikban a helyiek, akár még a XX. század közepén is, és útba ejtünk egy vidéki, fűtetős kis templomot is. Majd újra átvágunk a Felföldön, de most máshol állunk meg. Egy félreeső zsákutcába, Kerlingarfjöll-be tartunk. Havas hegyek között egy piciny területen olyan posztvulkáni tevékenységeknek lehetünk szemtanúi, ami valóban páratlan. Hveradalír völgyeiben ha a számtalan hőforrás gőze felszáll, hihetetlen színek tárulnak fel. Reykjavíkban a két nappal korábbról ismert szállodában alszunk. Szállás: hotel.

8 /+2

 
Reykjavík
 

Svédasztalos reggelink után a járattól függően kiutazunk a reptérre, és megkezdjük hazautazásunkat. Itt még alkalmunk nyílik beszerezni néhány flaska Brennivín-t ajándék gyanánt a barátoknak, majd a levegőben még teszünk egy tiszteletkört a Csodasziget fölött, és egyre emelkedve fürkésszük, vajon épp melyik jégsapka fut el alattunk.

Az oldalon látható képeket Sélley-Hock Csaba, Dr. Szarvas Péter, Szabó Szilveszter és Szántó László készítették.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés