Bejelentkezés

Tanzánia szafari: Ngorongoro-kráter, Zanzibár

Tanzánia szafari parkjai, Ol Doinyo Lengai vulkántúra, lazulás az Indiai-óceán álomszigetén

Kelet-Afrika gazdag állatvilágával és a Nátron-tó igazán különleges vidékével egy négy napos terepjárós szafari program során ismerkedünk meg. A szafari során a Tarangire Nemzeti Parkba, továbbá a világ nyolcadik csodájának is nevezett Ngorongoro-kráterhez látogatva a „Big Five”, azaz a vadászok körében legveszélyesebbnek tartott 5 nagyvad (oroszlán, leopárd, kafferbivaly, orrszavú, elefánt) mindegyikével nagy eséllyel összeakadhatunk, de ezen túl sok-sok egyéb, különleges állatot (majmok, vízilovak, zebra és gnú-csordák, zsiráfok, flamingók) láthatunk. A maszájok szent hegye, a 3188 méter magas Ol Doinyo Lengai Tanzánia ma is működő vulkánja a Nagy Hasadékvölgy alján, a turizmus által még alig-alig érintett vidék, a flamingócsapatokkal teli sós Nátron-tó partján, valahol a “pokol tornácán”. A vulkán mindenhonnan elképesztő látványt nyújt, de egy fakultatív túra keretében akár meg is mászhatod, ha az aktuális körülmények lehetővé teszik!

S hogy igazán kerekké tegyük Tanzánia utazásodat, programunkat az Indiai-óceán álomszigetén, Zanzibáron zárjuk! A fehér homokkal borított, türkizkék vizű tengerpartok, szélben hajlongó pálmafák, mesés korallzátonyok, a híres fűszerültetvények, s persze Stown Town városának girbe-gurba sikátorai mindenkit elbűvölnek. Nem csupán a tenger szerelmeseit, de a kulináris ínyencségek kedvelőit is rabul ejtő sziget ez az Indiai-óceánban. Itt minden bizonnyal jól fog esni mindenkinek egy kis lazulás a mesébe illő tengerpartokon, ahol a fehér korallhomok és a türkizkék tenger csak a felszín: a víz alatti világ még színesebb csodákkal vár! Fedezd fel Te is ezt a Csodát, vagy pihend ki itt a Meru és Kilimandzsáró csúcsmászások fáradalmait! :)

Időpontok

 • 2024. január 26
  → február 04.
Tanzániai szafari és Zanzibár programunkat alapvetően a Kilimandzsáró mászás hosszabbításaként szervezzük, de természetesen önállóan, csak erre a programrészre is tudsz jelentkezni, ha a Kilimandzsáró csúcsmászás kihívásait inkább kihagynád.
 • 1. nap Moshi

  Érkezés Moshiba, a Kilimandzsáró lábánál fekvő kisvárosba, ahol elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk elfoglalása után rövid programmegbeszélést tartunk, s szerencsés esetben szállásunk kertjéből vethetjük első pillantásainkat a közeli Kilimandzsáró égbe törő vulkáni kúpjára, a tetején a fehéren csillámló gleccserekkel. Afrika legmagasabb hegye valóban fölénk tornyosul: a légvonalban alig 20 kilométerre magasodó 5895 méteres csúcs ekkor közel ötezer méterrel van magasabban nálunk. Afrika, megérkeztünk! Szállás: panzió.
 • 2. nap Moshi, Tarangire Nemzeti Park, Mto wa Mbu

  1
  Ma nekivágunk négy napos, terepjárós szafari kirándulásunknak. Moshiból jó négy órás utazással érjük el a Tarangire Nemzeti Parkot, amely elsősorban az itt található rengeteg elefántról és a hatalmas, akár ezer éves baobab fákról nevezetes. A rendkívül változatos tájban jó eséllyel láthatjuk a szafari programok jellegzetes patásait (zebra, gnú, gazella, antilop), s némi szerencsével a rájuk vadászó nagyvadakat (oroszlán, gepárd, leopárd) is megpillanthatjuk. Emellett számos zsiráfot, varacskos disznót, struccot, rengeteg színes madarat is látni fogunk már első szafaris programunk alkalmával - azaz jóformán mindent, az orrszarvú kivételével, melyet a 80-as években a vadorzók itt teljesen kiírtottak. A szafari parkokban a járművekből kiszállni csak a kijelölt piknikező helyeken lehet, itt fogyasztjuk majd el mi is ebédcsomagunkat, gondosan ügyelve arra, hogy a környéken ólálkodó vervet majom csapatok nehogy megkaparintsák szendvicseinket. A vadles után a késő délutáni órákban indulunk tovább az innen egy órányira található Mto wa Mbu apró településére, amely a Manyara-tó északi partjainál, a Nagy Hasadékvölgy törésvonala mentén meredeken kiemelkedő sziklafal alatt fekszik. Itt lesz szállásunk egy tiszta, kellemes kempingben, ahova megérkezvén szakácsunk már meleg vacsorával vár minket, s ahol a vacsora mellett stílusosan egy üveg Safari sör mellett beszélhetjük át a nap élményeit. Szállás: bungaló, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
 • 3. nap Ngorongoro-kráter, Mto wa Mbu

  1
  Ma folytatódik a szafari programunk, s reggeli után táborhelyünkről a szafari programok csúcspontja, a Ngorongoro-kráter felé vesszük az irányt. Mintegy 2 órás utazás után érkezünk a nemzeti park bejáratához, ahol engedélyeink beszerzése után először egy kilátópontot érintünk. Innen remek rálátás nyílik a 16*20 km átmérőjű, a peremtől számítva mintegy 600 méter mély óriáskráterre. A világ legnagyobb, nem víz borította kalderájában a zsiráfok kivételével, melyek a meredek kráterfalakon való közlekedésre alkalmatlanok, a kelet-afrikai szafarik állatvilága szinte teljes egészében képviselteti magát. Erről hamarosan mi magunk is meggyőződhetünk, amikor szafari járműveinkkel leereszkedünk a kráter aljába. Nagyon jók az esélyeink arra, hogy a szabadon legelésző zebra, antilop, gnú és bivalycsordák, a kóborló hiénák, a sekély vizű tavakban dagonyázó vízilovak mellett a „big five”, azaz az öt legveszélyesebbnek tekintett nagyvad: az oroszlán, a leopárd, a kafferbivaly, az orrszavú és az elefánt néhány példányával is összeakadjunk. Ebédcsomagunkat egy tó partján kialakított piknikező helyen fogyasztjuk el, ahol különösen vigyáznunk kell az elemózsiára a légből váratlanul lecsapó madarakra! A késő délutáni órákban járműveinkkel felkapaszkodunk a kráter pereméhez vezető meredek úton, még egy utolsó pillantást vetünk a Ngorongoro-kráterre, majd visszatérünk szállásunkra. Szállás: bungaló, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
 • 4. nap Mto wa Mbu, Engaresero, Engaresero-szurdok

  Ma újra korán kelünk, s folytatjuk utazásunkat egy igazi kalandokkal kecsegtető, turisták által kevésbé látogatott vidékre, a Nátron-tó vidékére, a “Pokol tornácára”. A Nátron-tó a Kelet-Afrikát átszelő Nagy Hasadékvölgy (Great Rift Valley) keleti ágában, a kenyai határ mentén fekszik, a világ legsósabb tava, ahol tenyészidőszakban közel 2 milló flamingó varázsolja rózsaszínné a partmenti sávot. Mto wa Mbu települését elhagyva földutakon zötykölődve érkezünk meg e túlvilági látványt nyújtó vidékre, ahol a Ngorongoró-felvidék hűvösebb klímája után igazi nyári forróság fogad. A Nátron-tóhoz közeledve több helyen is megállunk fotószünetet tartani, lencsevégre kapni a 3188 méter magas Ol Doinyo Lengait, Tanzánia ma is működő vulkánját, melyet a környéken élő maszáj törzsek Istenük, Engai lakhelyeként tisztelnek. Miután elfoglaltuk táborunkat, helyi maszáj vezetőnk kíséretében egy izgalmas szurdoktúrára indulunk az Engaresero-szurdok mélyére, ahol a Kráter-felföldről érkező vízfolyások egy keskeny, vízesésekben gazdag völgyet alakítottak ki. Néhol a patak partján haladunk, néha a vízben gázolva jutunk egyre közelebb a szurdok végén megbúvó legszebb vízesésekhez, ahol a délutáni hőségben mi is megmártózhatunk. Felfrissülve térünk vissza a szállásunkra, ahol a környékbeli bomákat meglátogatva a "turista-bemutatós patyomkinfalvaktól" távol itt tényleg valós képet kaphatunk a maszájok életéről. Szállás: bungaló, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.
 • 5. nap Engaresero, Nátron-tó, Moshi / Mt.Ol Doinyo Lengai 3188 m

  Reggel érdemes korán kelni, s a napkelte fényeit ezen a túlvilági, elvarázsolt helyen megcsodálni. Nem sokáig leszünk egyedül, a környékbeli maszáj gyerekek még korábban kelnek, s lelkesen próbálják eladni nekünk gyöngyökből készült portékáikat. Reggeli után azt aztán a Nátron-tó partjára hajtunk, hogy a tó partján tegyünk egy kisebb sétát, s megpróbáljuk becserkészni a rózsaszín flamingó csapatokat, illetve megnézzük azokat a lávafolyásba kövült lábnyomokat is, melyek korát több tízezer évesre becsülik...  Errefelé is láthatunk vadon élő állatokat, gyakran zebra, gazella és gnú csapatok keresztezik utunkat, néha egy-egy zsiráf is felbukkan. Táborunkba visszatérve egy meleg ebéd elfogyasztása után összepakoljuk felszerelésünket, s az Ol Doinyo Lengai lávafolyásai mellett elhaladva újra a civilizáció, azaz Moshi felé vesszük az irányt. Egy rövid időre megállunk a már ismerős Mto wa Mbu településen, lemosni az út porát, csobbani egyet a medencében, kicsit feltölteni készleteinket, esetleg, ha eddig még nem tettük volna, kipróbálni a helyi specialitást, a piros banánt. Innen még jó 3-4 órás utazás Moshi, ahova az esti órákba érkezünk, a már ismerős szállásunkra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd.

  Aki egy igazán komoly kihívásra vágyik, annak lehetősége van egy helyi maszáj vezetővel éjfél környéki indulással az éjszaka folyamán egy fakultatív opció keretében megmászni a maszájok szent hegyét, a 3166 m magas Ol Doinyo Lengai vulkánt! Ha a Meru és a Kili csúcsmászás után érkezel, s még van benned erő és lendület, ez lehet a hab a tortán, de ne hidd, hogy könnyebb lesz! Meredek vulkáni lejtő, kitett, omladékos terep, nehézsége a Meru mászáshoz hasonló, tervezett érkezés a csúcsra napkelte környékén, majd visszaérkezés a táborba késő délelőtt, ebédidőre, míg a csapat másik fele a Nátron-tóhoz kirándul. Mivel az ol Doinyo Lengai Tanzánia ma is működő, aktív vulkánja, a csúcsmászásra természetesen csak akkor kerülhet sor, ha a vulkán ebben az időszakban semmilyen aktivitást nem mutat!
 • 6. nap Moshi, Zanzibár: Nungwi

  Moshiból Kilimandzsáró reptérre utazunk, majd egy belföldi járattal az Indiai-óceán álomszigetére, Zanzibárra repülünk. A Tanzánia partjaitól mintegy 40 kilométerre fekvő, álomszép tengerpartokkal rendelkező sziget kétségtelenül az Indiai-óceán egyik gyöngyszeme. A fehér korallhomokkal borított, kókuszpálmákkal szegélyezett néhol türkizkék, néhol smaragd színű tenger épp ilyen színes víz alatti világot rejt. Szállásunk a sziget északi csücskében, Nungwi üdülőfaluban lesz, Zanzibár talán legszebb tengerpartja mentén, ahol érkezésünk után gyorsan a vízpartra sietünk, hogy mielőbb az Indiai-óceán habjai közé csobbanhassunk. A Kilimandzsáró mászásról és a szafari programról érkezőknek végre a jól megérdemelt lazulás ideje következik, varázslatos környezetben. Szállás: tengerparti resort hotel, vagy apartman, ellátás: vacsora.
 • 7. nap Zanzibár: Mnemba-atoll hajókirándulás

  Ma egy izgalmas hajókirándulásra és sznorkel-túrára indulunk a közeli korallzátonyokhoz, hogy felfedezzük a remek víz alatti világot. Az óceán aktuális viszonyainak függvényében indulunk el kora reggel, vagy délelőtt a mai kirándulásunkra a kicsit távolabbi Mnemba-atollhoz. Amíg mi a víz alá merülünk, a gyönyörű színes halakat és korallokat megcsodálni, kísérőink finom grillezett hallal, ízletes gyümölcsökkel várnak vissza tengeri portyánkról, amit vagy a hajón, vagy egy varázslatos partszakaszon fogyasztunk el. Jóízű falatozás, némi ejtőzés után visszaindulunk Nungwiba, ahol a tengerparton várhatjuk be a napnyugta vöröslő fényeit. Szállás: tengerparti resort hotel, vagy apartman, ellátás: reggeli, a hajókiránduláson ebéd, vacsora.
 • 8. nap Zanzibár: Nungwi / fűszerültetvények, Stone Town

  1
  A koránkelőkkel a mai napkeltét az Indiai-óceán partján köszönthetjük. Úszhatunk egyet, majd elsétálhatunk a nyílt vízről visszatérő halászbárkákhoz, hogy megnézzük, milyen zsákmányra tettek szert a helyi halászok. A hajnali mozgás után jól fog esni a reggeli, majd újra jöhet a némi lazulás ebben a meseszép környezetben. Aki több aktivitásra vágyik, azokkal kisbuszra szállunk, hogy egy újabb fakultatív program keretében megismerkedjünk Zanzibár egyéb látnivalóival is. Jó órás utazás után először egy fűszerültetvényre látogatunk, ahol rengeteg fűszernövényt ismerünk meg, természetes környezetében. Megkóstolhatunk számos egzotikus, jól ismert avagy számunkra még teljesen ismeretlen gyümölcsöt, megcsodálhatjuk a helyiek egyedüli fára mászó technikáját, aminek eredményeképpen kellemes, frissen lékelt kókuszitalt fogyaszthatunk. Innen folytatjuk utazásunkat a sziget fővárosába. Helyi vezetőnk kalauzol végig bennünket Stone Town elbűvölő, labirintusszerű városában, ahol felkeressük a nyüzsgő piacot, megnézzük az egykori rabszolgavásár színterét, elzarándololunk Freddy Mercury szülőházához, majd szabadprogram keretében remek szuveníreket vásárolhatunk. Élményekben gazdag napunk megkoronázásaként a tengerparti sétányon felállított lacikonyhák kínálatából válogathatunk ízletesnél ízletesebb falatokat, a tenger gyümölcseitől kezdve, frissen sült halfalatkákon át a zanzibári pizzáig, leöblítve mindezt egy korsó frissen sajtolt cukornádlével. Szállás: tengerparti resort hotel, vagy apartman, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 9. nap Zanzibár: Nungwi

  Pihenőnap, lazulás Zanzibáron. Mielőtt visszatérnénk az európai télbe, jól fog esni még egy nap lazulás pálmafák árnyékában, avagy süttetni magunkat a napon, vagy csak bóklászni a hófehér homokfövenyes partokon. Szállás: tengerparti resort hotel, vagy apartman, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 10. nap Zanzibár: Nungwi, Stone Town

  A mai napon elbúcsúzunk Afrikától, szervezett programunk már nincs. (Ha marad még idő gépünk indulása előtt, azt a parton lazulással tölthetjük.) A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és hazarepülünk. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.