Bejelentkezés

5047 m - Kazbek (Grúzia)

Grúzia leghíresebb hegye, a legendákkal övezett Kazbek 5000 méter feletti csúcsa

Miért éppen Grúzia?

Grúzia országa elképesztően sok csodát rejt, így az ország felfedezésére minden évben többször is elindulunk: Grúzia aktív programunkon a legszebb túrákat válogattuk össze, míg a Grúzia, Örményország utunk egy kulturális felüdülés, természeti látnivalókkal fűszerezve. Ezeken kívül is persze van még mit csinálni az országban, így ezúttal ismét egy 5000 méter feletti csúcs, a legendás Kazbek megmászára indulunk!

A grúz-orosz határon fekvő hegyóriás a Kaukázus középső részének drámai hegyvidékét kínálja, ám utunk jóval több egy egyszerű csúcstúránál. Akklimatizációként bepillantunk a gleccserek világába, felkeresünk egy különleges hegyi kápolnát, meglátogatjuk a Gergeti- templomot és ellátogatunk a főváros központjába is. A magashegyi csúcsélményt a menedékház egyedi világa, a gleccsereken való átkelés és a Kazbek-jégplatón átélt napfelkelte teszi felejthetetlenné. Életed nagy kalandjára hív a Kazbek, 5000 méter fölé, az örök hó és jég birodalmába!

Melyek a legfontosabb látnivalók a Kazbek-túrán?
- a Grúz Hadiút, annak magashegyi részei
- az ősi, Gergeti Szentháromság-templom
- a Gergeti-gleccser világa
- a Kazbek jégsapkás hegyóriása
- a Középső-Kaukázus hegyormai, a hegyvonulat legmagasabb része
- a Prométheusz legenda hegyi helyszíne
- hogyan lesz egy sífelvonókabinból magashegyi kápolna?
- Tbiliszi óvárosának látnivalói

Időpontok

 • 2024. augusztus 03 → 10.
 • 1. nap Kutaiszi, Stepantsminda

  Érkezés Grúzia nyugati nagyvárosába Kutaiszibe, ahol a nemzetközi repülőtéren indul programunk. Innen aztán a Kaukázus irányába utazunk és a látványos tájakat átszelve, hosszan haladva a Grúz-hadiúton, 2000 m fölötti hágón is átkelve, kb. 7 órás buszozás után, várhatóan az esti órákban érkezünk meg a Kazbek hegy lábánál fekvő Stepanstminda településére, ahol elfoglaljuk szállásunkat és vacsorázunk. Vacsoránk során átbeszéljük a csúcsmászás legfontosabb tudnivalóit, majd időben nyugovóra térünk, hiszen a következő nap már irány a Kazbek! Szállás: magánszállás.
 • 2. nap Stepantsminda (1670 m), Bethlemi menedékház (3675 m)

  3
  Bőségesen megreggelizünk és elindulunk a Kazbek megmászására. Kinti partnereink reggel érkeznek értünk járműveikkel, elmegyünk Stepanstminda központjába, ahol szükség szerint lehet ekkor hegyi felszerelést bérelni, a vegyesboltban vásárolni, majd alig 30 perc alatt felvisznek minket a Gergeti-templom közelében fekvő parkolóhoz, mely 2170 méter magasan fekszik. Innen csomagjainkat lóval ajánlott az alaptáborba szállítani (ennek árát nem tartalmazza a program), mert a parkolóból már meredeken, gyalog indulunk tovább. Célunk a 3675 méteren található menedékház. Alpesi környezetben túrázunk, érintjük a 3000 méteren álló Altinhut-turistaházat, ahová frissítőre is betérünk. Hosszan haladunk a Gergeti-gleccseren ezután, majd átkelve rajta felmászunk a tarkabarka színekben pompázó házba, amely mellett, a nagy táborban a következő éjszakákat töltjük. A menedékházat lassanként felújítják, ennek egyszerű éttermi részén étkezünk mindig. A sátrakat helyi partnerünk biztosítja, de derékaljat vinni kell magunkkal. Szintkülönbség gyalogosan: 1500 m fel, táv: 9 km, kb. 6 óra gyaloglás. Szállás: sátorban a Bethlemi menedékház mellett, ellátás: reggeli a szálláson, meleg vacsora az alaptáborban.
 • 3. nap Bethlemi menedékház (3675 m) környéke, akklimatizáció

  3
  A mai napon akklimatizálódunk a Gergeti-gleccser vidékén. Szoktatjuk szervezetünket a nagy magassághoz, ameddig erőnk és az időjárás engedi, felfelé haladunk. Meglátogatjuk az újrahasznosított felvonókabinból kialakított kápolnát is. A Kaukázus hóborította hegyei uralják a látványt. Ezen a napon alapvető jégcsákány-, hágóvas- és kötélhasználati gyakorlaton is résztveszünk, csúszkálunk a hófoltokon, fékezünk, szokjuk a meredek, havas-jeges terepeken történő mozgást - mindezt biztonságban, kellő számú vezető felügyelete mellett. Ettől a magasságtól kezdve azonban már csak az folytathatja a túrát, akinek sikeres volt az eddigi akklimatizációja, és nincsenek komoly panaszai. Az éjszakát újra a menedékház mellett, sátrainkban töltjük. Szállás: két személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. Szintkülönbség: 400-500 méter fel/le.
 • 4. nap Bethlemi menedékház (3675 m), Kazbek (5047 m), Bethlemi menedékház (3675 m)

  4
  Éjfél után 2-3 órával, jóval napfelkelte előtt, még sötétben indulunk el a csúcsmászásra. A havas, jeges terepen hágóvasainkkal, jégcsákányainkkal felfegyverkezve jutunk előre. Bár a terep nem túl meredek, az oxigénhiányt mindenki érezni fogja. Technikailag nem nehéz a menet, ám 4000 méter fölött végig havas terepen, kis csoportokban, kötéllel összekötve haladunk, és a nagy magasság miatt komoly fizikai terhelésben lesz részünk - majdnem 1400 méter szintkülönbséget kell legyőznünk. Az igazán meredek csupán az utolsó 150 m szint, de ott fix kötelek is segítik az előrejutást. A csúcsra érve a Kaukázus fenséges hegyeiben gyönyörködhetünk, és jó időben több ötezres csúcsot is megpillanthatunk. A csúcsfotók elkészítése után visszaereszkedünk a menedékházba, ahol még egy utolsó éjszakát töltünk. Szállás: sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. Szintkülönbség és túratáv: 1370 m fel/le, 12 km, menetidő: 12-14 óra.
 • 5. nap Tartalék csúcsnap

  Ez a nap magashegyi túránk tartalék napja. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembe vételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a figyelembevételével. Amennyiben elsőre nem sikerült a csúcsmászás, akklimatizációs, időjárási körülmények, vagy egyéb problémák miatt, akkor ezen a napon még egy kísérletet tehetünk a csúcsmászásra. Ha ez szükséges, abban az esetben a nap végén újra a sátortáborban alszunk. Ebben az esetben az ellátás: reggeli, ebéd és vacsora. Amennyiben ezt a tartaléknapokat nem kell igénybe vennünk a csúcsmászáshoz, úgy délelőtt útnak indulva, igény szerint teherhordó lovakat is használva, a gleccseren átkelve leereszkedünk a Gergeti-templom melletti parkolóba. Megnézzük a templomot, majd autókkal Stepanstminda központjába megyünk. Visszaadjuk a kölcsönzött felszerelést, s elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli az alaptáborban. Túratáv 9 km, 1500 szint lefelé, menetidő: 4 óra.
 • 6. nap Bethlemi menedékház (3675 m), Stepantsminda (1670 m), vagy kirándulás a Grúz-hadiút mentén

  Amennyiben az 5. nap a csúcsnap, úgy ezen a napon ereszkedünk vissza Stepanstmindába. Ha a 4. napon sikerül a csúcsmászás, akkor viszont ez a nap a Grúz- hadiút menti hegyi tájak kisbuszos felfedezésével és könnyű, levezető kirándulással telik. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli az alaptáborban vagy a stepantsmindai szálláson.
 • 7. nap Stepantsminda, Tbiliszi, Kutaiszi

  A kellemes reggelit követően elbúcsúzunk szállásadóinktól, egy utolsó pillantást vetünk a Kazbek gyönyörű hegyére, majd több látnivalót is beiktatva Grúzia fővárosába, Tbiliszibe buszozunk. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett, forgalmas folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek. Leparkolunk a belvárosban, s itt teszünk egy kora délutáni körtúrát. A délután folyamán, esti érkezéssel buszozunk Kutaiszibe. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Kutaiszi

  A mai napon elbúcsúzunk Grúziától, szervezett programunk már nincs. Transzferünkkel kiutazunk a repülőtérre, ahol programunk végződik.

Út ára tartalmazza

- az utazást Grúziában bérelt buszokkal,
- a szállást 2 vagy 3 éjszakára Stepansmindában (a tartalék csúcsnap miatt), színvonalas magánszálláson, 2-3 ágyas szobákban,
- a szállást 1 éjszakára Kutaisziben, belvárosi panzióban, 2 ágyas szobákban,
- Stephanstmindában a reggeliket,
- a transzfert Stephanstminda és a túraindító parkoló között oda-vissza,
- a csúcsmászás során a 3 vagy 4 éjszaka hegyi szálláshoz (a tartalék csúcsnap igénybevételének függvényében) 2 személyes sátrakat a táborhelyen,
- a csúcsmászás során a teljes ellátást,
- a helyi, angolul beszélő magashegyi túravezetők (IFMGA/GMGA vizsgázott) díját (minden 3 utasra 1 magashegyi túravezető fog jutni!)
- a közösen használt technikai felszereléseket (kötél, jégcsavarok),
- elektromos áram használatát az alaptáborban,
- szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát,
- a magashegyre is érvényes biztosítást,
- a saját technikai felszerelést (hágóvas, jégcsákány, beülő, sisak, karabiner - ezek bérlésére a helyszínen is lesz lehetőség, lásd "Felszerelés"),
- a teherhordó öszvér árát (kb. 120-150 EUR/irány, amelyen több utas osztozhat majd),
- a borravalót a hegyi vezetőknek: kb. 50 EUR/fő.
- a programban nem szereplő étkezéseket,
- a tartaléknapon az esetleges fakutatív kirándulások díját.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 390 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a program a garantált indulás esetén megjelölt járat éppen aktuális menetrendjéhez igazodva a repülőtéren kezdődik és ott is fejeződik be. A repülőjegyet a légitársaság oldalán tudod megvásárolni. https://wizzair.com/hu-hu  Ha más járattal érkezel, az emiatt fellépő többletköltségek téged terhelnek.

Utazás

Repülővel utazunk Grúziába, onnan helyileg bérelt kisbusszal történik az utazás.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-12 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Programunkban a Kazbek mászás jó kondíciót, magashegyi túratapasztalatot és fokozott állóképességet igényel. Ha ez megvan és fejben is jól állunk a dolgokhoz, akkor jó eséllyel tudjuk teljesíteni a mászást. Itt magashegyi körülmények között fogunk mozogni, ezért fontos a jó akklimatizáció. A nagy tengerszint feletti magasság miatt már nehezebb lélegzésre kell számítani, enyhe fejfájás, hányinger, álmatlanság előfordulhat, de ezek, ahogy akklimatizálódtunk, elmúlnak. Mivel nem mindenki egyformán érzékeny ezekre a környezeti változásokra, ezért lesznek olyanok, akik semmit sem fognak érezni a leírtakból, de sokaknál megjelennek ezek a tünetek. A tünetek esetleges súlyosbodása esetén az illetőnek a túrát azonnal meg kell szakítani és alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell ereszkednie, ahol azok elmúlnak.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (az időjárás változásai, valamint az orosz-grúz határon dúló politikai helyzet)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű! Az ilyen váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. Megértéseteket köszönjük!

Csúcstúráink, magashegyi programjaink során az iroda túravezetőjén kívül külső vezetőket is alkalmazunk, a helyi előírásoknak valamint a tapasztalatainknak megfelelő létszámban. Erre - többek között - azért van szükség, mert a tengerszint feletti magasságból adódó körülmények, azaz a megszokottnál alacsonyabb légnyomás, az oxigénhiányos környezet, a hideg, valamint a résztvevők egymástól eltérő akklimatizációja miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tud a vezetett csapat összes tagja egy csoportként mozogni a hegyen. Olyan szituáció is előfordulhat, hogy a csoport egyes tagjainak le kell válniuk a csapatról és vissza kell fordulniuk. Ezekben az esetekben mindig a túravezető dönt, az ő engedélye nélkül nem szabad elhagyni a csoportot. Visszafordulás esetén nincs mindig lehetőség arra, hogy kísérőt biztosítsunk, ezt nem tudjuk garantálni, előfordulhat, hogy a túrázó magára lesz utalva a táborok között.

Abban az esetben, ha a túrázó elhagyja az expedíciót, vagy megszakítja az utazást a felmerülő extra költségek (pl. plusz szállás, esetleg utazás) csak őt terhelik, a befizetett jelentkezési díjból visszatérítésre nincsen mód. Biztonsági okokból, ha az iroda túravezetője ezt látja jónak, utasíthatja a túrázót a túra megszakítására, pihenésre, vagy visszafordulásra. A csoport érdekében csak olyan személyek jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy rendelkeznek magashegységi tapasztalattal, és technikai háttértudással.

Szállás

Stephanstmindában egy családnál leszünk egy nagy házban, amely kizárólag a csoport részére lesz kibérelve. Itt 2-3 ágyas szobák találhatók, összesen 5 fürdőszobával. A Kazbek csúcsmászás során a túlzsúfolt menedékház helyett sátrakban alszunk (ahogy megannyi más nyugati expedíció is), ahol a tisztálkodási lehetőség korlátozott. A kényelmes, tágas, 2 személyes magashegyi sátrakhoz nem kapunk matracokat, így mindenképp hozzuk el saját thermo derékaljunkat és jó meleg hálózsákjainkat is.

Terület

Ezekre a területekre utazunk: Grúzia, Kutaiszi, Kaukázus. Grúzia: Területe 69 700 km2. Északon a Kaukázus, délen a Kis-Kaukázus láncai húzódnak, közöttük fekszik a Rioni folyó völgye, az ún. Kolhisz, amely a Fekete-tengerhez fut ki. Szomszédos országok: Oroszország, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán. Fővárosa Tbiliszi, 1.4 millió lakossal. Lakosság száma 5,5 millió (grúz 70%), pravoszláv vallásúak, de élnek területén török és örmény kisebbségek is. Hivatalos nyelve a grúz, az orosz a második legelterjedtebb nyelv, és egyre többen beszélnek angolul.

Ország

Időeltolódás: + 2 óra Budapesthez képest Grúzia egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Grúziában 14:00 óra a pontos idő).

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek, de nem gond nélkül.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak (230 V). Konektorok EU szabvány szerintiek, a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.

Közbiztonság: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Grúzia nagyon biztonságos ország. Leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire akár európai országokba történő utazások alkalmával is. Ezen a területen sok szegény ember él, ezért nem kell az embereket elcsábulásra bírni, még ha a kultúrájuk ezt szigorúan is bünteti. Értékeinket (kamera, fényképezőgép) ne veszítsük szem elől, és ne hagyjuk szerteszét. Ez a térség alapvetően biztonságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra. Esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos, ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Grúzia klímája a hazánkéhoz hasonló nyáron, jórészt napos, de a hegyvidéken a klíma változatos is lehet. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25°C fok. A Kazbek időjárása jellegzetes magashegyi. Szinte pillanatok alatt lehet az alsóbb részeken eső, a felsőbb részeken pedig hóvihar vagy napsütés. A völgyekben nappal +15-25 C-ra lehet számítani, viszont a Kazbeken akár –20 C-ig is lemehet a hőmérséklet éjszakára, nappal ott 0 és –5 C körül várható! Előfordulhat erős szél, amely jelentősen befolyásolhatja a hőérzetet.

Felszerelés

Kazbek programunk során fontos a jól bejáratott magashegyi bakancs vagy mászóbakancs C/D-s merev talppal, amire hágóvasat is fel lehet helyezni, mivel sok helyen szükségünk lesz rá a mászásunk alatt. A klasszikus túrabakancsok (pl: Hanwag Tátra/Alaszka, vagy Meindl Engadin stb…) nem megfelelőek erre a célra. Ha a bakancsról nem tudod eldönteni, hogy megfelelő-e írj bátran a túravezetőnek. A helyszínen van lehetőség bakancsbérlésre, azonban korlátozott mennyiségben. Az akklimatizációs túrákra és a csúcsmászásra célszerű egy jól ismert, praktikus kb. 40-50 literes túrazsákot hozni, amibe beleférnek a felszerelések (pl: sisak, hágóvas, pehelykabát, kesztyűk, fejlámpa, inni- és ennivalók stb…).

A közös helyiségként használt Bethlemi Hut menedékház a régi időket idéző klasszikus kaukázusi menedékház, amely a legalapvetőbb kényelmi funkciókat látja el, tehát ne az Alpokban vagy a Kárpátokban megszokott minőségű menedékházra gondoljatok. Fontos a jó, téli hálózsák, aminek a komfortja -5 C° körűl legyen, illetve legyen nálatok saját thermo derékalj és hőfólia is. Szükséges egy vízálló, lélegző dzseki (lehetőleg pehelykabát), meleg, réteges aláöltözet, túrazoknik, szintén lélegző- vízálló nadrág és aláöltözet, sapka, legalább két pár kesztyű, az egyik egy jó minőségű pehely kesztyű, polárfelső, szélálló sapka, a szem körül teljesen védő UV-szűrős napszemüveg és síszemüveg Fontos, hogy hozz magaddal legalább 50 faktoros naptejet! A túrabotot erősen javasoljuk a résztvevőknek.

Étkezések: a túra alatt teljes ellátást kapunk, ezzel együtt érdemes hozni az étkezések közötti időszakokra tartalmas kiegészítőket:
- magok, aszalt gyümölcsök,
- tartalmas csokik, édességek,
- energiazselék, porok, tabletták.

Termosz (legalább 2 liternyi) mindenképp kell, hogy mindig legyen forró teánk, ezen felül valamilyen kulacs, vízfertőtlenítő. 

Túracsákány, hágóvas: az akklimatizációs túrák során jó eséllyel nem, a Kazbek mászáson azonban egészen biztosan szükségünk lesz rá. Mivel az olvadó gleccseren mind inkább komoly hasadékok jelennek meg, a gleccseren csak kötélpartiban, helyi vezetőkkel haladva közlekedhetünk, így beülő, HMS karabiner is mindenképp legyen nálad, továbbá a sisakot se felejsd otthon! 

A Kazbek mászáshoz szükséges technikai felszerelés tehát személyenként:
- jégcsákány
- hágóvas
- beülő
- sisak
- 2 db karabiner.

Amennyiben nincs saját felszerelésed, a helyszínen lehetőséged lesz bérelni azokat. A helyszínen fizetendő ár a teljes szett bérlése esetén: kb. 70-100 EUR/fő. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod, és főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Grúziában az egészségügyi helyzet jó, fertőző betegségek nincsenek, kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvíz iható, de mindenképp érdemes kipróbálni Grúziában a világhírű Borjomi ásványvizet. Az illemhelyek esetében szintén készüljünk, hogy nem mindenhol lesz angol WC. Szállásainkra az angol WC jellemző, de a nyilvános illemhelyeken sokszor csak „tappancsos”, guggolós WC van! Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd.

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése 5 / 6 végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Kazbegi városában érkezésünk után még lesz lehetőség bevásárolni egy minden igényt kielégítő szupermarketben, ám a túrához szükséges kiegészítő élelmiszereket mindenképp otthonról hozzuk magunkkal. Kazbegi és Tbiliszi szállásunkon kapunk reggelit, a magashegyi túrán pedig teljes ellátást kapunk. 

Pénz-ügy

Pénzváltásra lesz lehetőség az országba érkezés után. Grúzia hivatalos pénzneme a grúz lári (GEL), 1 EUR – 2,84 GEL. Költőpénznek nagyjából 300-400 eurót javaslunk.

Belépők, fakultatív programok (tájékoztató árak):

- a teherhordó öszvérek árát (kb, 140 euró/4 fő egy útra, tehát oda-vissza kb. 70 euró/fő-vel kell számolni)
- borravaló a hegyi vezetőknek: kb. 50 euró/fő
- felszerelés bérlés a Kazbek mászás során: kb. 80-100 EUR/fő
- fakultatív kirándulás az esetlegesen felszabaduló tartaléknapon: 30-40 euró/fő

Vám

Mi szükséges a Grúziába történő beutazáshoz?

Európai Unió tagállamainak állampolgárai, 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúzia területére érvényes útlevéllel. A beutazáshoz útlevél szükséges, melynek az országba történő belépéstől számítva legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy gyakran vinned is kell őket egyszerre. A nagyobban a ruhák és a napi használatra nem szükséges dolgok, a kisebbik "kézipoggyász" iratokkal, élelemmel, vízzel, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak. Felesleges dolgokat nem érdemes hozni, mert majd mindennap másik szálláson leszünk, s az út végén kiderül, hogy sok mindent nem is használtunk. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!). Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Grúziában, és Örményországban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 18.000 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 41.960 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Dániel

"Nekem ez volt az első igazi magashegyi túrázásom, ami minden szempontból új volt.
Csúcspont a napkelte látványa mikor elértük az orosz határt."

Kitti

"Tökéletes volt, megfelelő akklimatizáció, sikeres csúcsmászás és lezárásként egy kis kultúra a fővárosban.

Nagyon jól éreztem magam, szuper csapat, szuper túravezető. :) "
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.