5047 m - Kazbek (Grúzia)

Grúzia természeti szépségei, egy ötezres csúcsmászással.

Grúziában mindenki megtalálhatja azt, ami számára a szabadidő leideálisabb eltöltéséhez szükséges. Kulturális látnivalók, templomok, világhíres konyha, borok, tenger és hegyek. Új utunkon a kaukázusi ország legjellemzőbb természeti látnivalóiból szemezgetünk, látványos túrákat teszünk a Kaukázus egyik legszebb hegye, az Ushba lábánál, kanyonokba és barlangokba látogatunk, hogy aztán a megfelelő kondíciót megszerezve megkoronázzuk aktív túránkat a grúz-orosz határon magasodó Kazbek 5.047 méteres csúcsának megmászásával. Grúzia aktívan!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Figyelem! Ez a kiegészítő programrész a 10 napos Grúzia (aktív) útunk 5-8. napjának alternatív programja! A többi nap részletes leírását megtalálod itt! Erre a programrészre jelentkezést csak az alapprogrammal együtt tudunk elfogadni!
1

 
Tbilisi, Kazbegi (1670 m), Bethlemi menedékház (3675 m)
 

Bőségesen megreggelizünk és elindulunk a Kazbek megmászására. Legyalogolunk a faluba, majd terepjáró kisbuszokkal felmegyünk a Gergeti Trinity templomhoz, mely 2170 méter magasan fekszik. Megnézzük a templomot, gyönyörködünk az alattunk fekvő völgyben, majd gyalog indulunk tovább. Célunk a 3675 méteren található meteorológiai állomás. A templom után magunk mögött hagyjuk a fákat, és alpesi környezetben túrázunk tovább. Átkelünk egy gleccseren és megérkezünk a tarkabarka színekben pompázó házba, ahol a következő két éjszakát töltjük. Szintkülönbség gyalogosan: 1500 m fel, táv: 9 km. Szállás: menedékházban, ellátás: reggeli.

6

 
Bethlemi menedékház (3675 m), Ortsveri gleccser (4400 m)
 

A mai napon akklimatizálódunk a Gergeti gleccser vidékén. Szoktatjuk szervezetünket a nagy magassághoz, ameddig erőnk és az időjárás engedi felfele haladunk, egészen az örök hóhatár fölé. Utunk során apró kápolnákat is láthatunk és a Kaukázus hóborította hegyei uralják a látványt. Ettől a magasságtól kezdve már csak az folytathatja a túrát, akinek sikeres volt az eddigi akklimatizációja, és nincsenek komoly panaszai. Az éjszakát újra a menedékházban töltjük. Szintkülönbség: 750 m fel, 750 m le.

7

 
Bethlemi menedékház (3675m), Kazbek (5047m), Kazbegi (1670m)
 

Pár órával éjfél után, jóval napfelkelte előtt, még sötétben indulunk el a csúcsmászásra. A havas, jeges terepen hágóvasainkkal, jégcsákányainkkal felfegyverkezve jutunk előre. Bár a terep nem túl meredek, az oxigénhiány miatt nehézkesen jutunk majd előre. Technikailag nem nehéz a terep, de a nagy magasság miatt komoly fizikai terhelésben lesz részünk, és majdnem 1400 méter szintkülönbséget kell legyőznünk. Az utolsó meredek, jeges szakaszon kötéllel biztosítva egymást érjük el a csúcsot. A csúcsra érve a Kaukázus fenséges hegyeiben gyönyörködhetünk, és jó időben több ötezres csúcsot is megpillanthatunk. A csúcsfotók elkészítése után visszaereszkedünk a menedékházba, összeszedjük itt hagyott felszerelésünket, majd leereszkedünk a Gergeti Trinity templomhoz. Innen terepjáró kisbuszokkal ereszkedünk le a faluba szállásunkra, ahol az éjszakát töltjük. Szállás: magánszállás, ellátás: vacsora. Szintkülönbség és túratáv: 1370 m és  6 km felfele, 2870 m és 15 km lefele.

8

 
Tartaléknap
 

Ez a nap körutunk tartalék napja. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembe vételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a figyelembevételével. Amennyiben elsőre nem sikerült a csúcsmászás, akklimatizációs, időjárási körülmények, vagy egyéb problémák miatt, akkor fent maradunk még egy éjszakára a menedékházban, majd a következő nap még egy kísérletet teszünk a csúcsmászásra. Csúcsmászás után leereszkedünk Kazbegibe. Az éjszakát Kazbegiban töltjük, magánszálláson.

Amennyiben ezt a tartaléknapokat nem kell igénybe vennünk a csúcsmászáshoz, akkor ma délelőtt még egy utolsót kirándulhatunk a környéken, s felkereshetjük a Gveleti-vízeséseket, majd a túrázós csapattal együtt az ország fővárosa, Tbiliszi felé vesszük az irányt. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s különösen híres gyógyfürdőiről is. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek, melynek patinája a régi szovjet időket idézi. Ismerkedő sétánk során megtekinthetjük a Metekhi templomot, a Narikala erődöt a Szent Miklós templommal, a Tsminda Sameba katedrálist, s a városnézés utén megpihenve megkóstolhatjuk a helyi konyha remekeit. A délutáni órákban aztán Kutaiszi felé utazunk tovább, ahova az esti órákban érkezünk. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

9

 
Kazbegi, Kutaiszi
 

Amennyiben szükség volt a tartaléknapra is a csúcsmászáshoz és a csúcsmászó csapat csak a 8.napon ért vissza Kuatisziben, úgy a csúcsmászók ezen a napon egy extra transzferrel utaznak Kutaiszibe, a szállásra, ahol találkoznak a túrázós csapattal. (Számukra ezen a napon csak egy Kazbegi-Kutaiszi transzfer van, a Martvill-kanyon és Prométeusz barlang látogatás már nem fér bele!) A szállás elfoglalása után egy utolsó vacsora, élménybeszámolók, rövid szundítás, majd utazás a reptérre másnap hajnalban. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés