5047 m - Kazbek (Grúzia)

Grúzia leghíresebb hegye, a legendákkal övezett Kazbek 5000 méter feletti csúcsa

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?georgia-gruzia
Grúzia országa elképesztően sok csodát rejt, így az ország felfedezésére minden évben többször is elindulunk: Grúzia aktív programunkon a legszebb túrákat válogattuk össze, míg a Grúzia, Örményország utunk egy kulturális felüdülés, természeti látnivalókkal fűszerezve. Ezeken kívül is persze van még mit csinálni az országban, így ezúttal ismét egy 5000 méter feletti csúcs, a legendás Kazbek megmászára indulunk!

A grúz-orosz határon fekvő óriás a Kaukázus középső részének drámai hegyvidékét kínálja, ám utunk jóval több egy egyszerű csúcstúránál. Akklimatizációként bepillantást nyerhetünk a Chaukdi-hágó fantasztikus panorámájába, vízeséseket és templomokat keresünk fel, bejárjuk a fővárost, miközben Kazbegi településén egy helyi család vendéglátását élvezhetjük finom reggelikkel és vacsorákkal. A magashegyi csúcsélményt a menedékház egyedi világa, a gleccsereken való átkelés és a Kazbek csúcsán átélt napfelkelte teszi felejthetetlenné. Életed nagy kalandjára hív a Kazbek, 5000 méter fölé, az örök hó és jég birodalmába!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. augusztus 14. -
2021. augusztus 21.
2021. augusztus 13. -
2021. augusztus 21.
A jelentkezés lezárult
2021. július 11.
1

 
Kutaiszi, Tbilisi, Kazbegi, Gveleti-vízesés
 

Kutaiszi repülőteréről indul programunk, ahonnan bérelt buszunkkal tovább indulunk először Tbiliszi, majd a Kaukázus irányába. Néhány órás utazás után érkezünk meg a Kazbek hegy lábánál fekvő Kazbegi településére, ahol elfoglaljuk szállásunkat és ebédelünk egyet. Délután aztán ismerkedünk a várossal, majd a grúz-orosz határ közelébe, a néhány házból álló Gveleti településre buszozunk. Itt egy könnyebb gyalogtúrával felkeressük a környék két vízeséséből a nagyobbikat, beszívjük az első friss kaukázusi hegyi levegőt, majd visszatérünk Kazbegibe, megtartjuk ismerkedési estünket, és a vacsoránk után átbeszéljük ismét a csúcsmászás legfontosabb tudnivalóit.  Vízesés túra szint: 270 m fel és ennyi le, táv: 4 km. Szállás: magánszállás, ellátás: vacsora.

2

 
Kazbegi, Juta (2230 m), Chaukhi-hágó (3338 m), Kazbegi
 

Ma egy hosszabb, de rendkívül látványos, akklimatizációs kirándulást teszünk a környéken, hiszen a varázslatos Chaukhi-hágóhoz túrázunk. Szállásunkról terepjáró buszokkal utazunk a Snostskali-völgyében fekvő Juta apró falváig. Innen indul egész napos gyalogtúránk a környék egyik legszebb panorámáját kínáló magashegyi hágóhoz. Menet közben először a Chaukhistskali folyó völgyében túrázunk, legelésző lovak és méregzöld legelők között, majd a völgy vége felé egyre inkább kitárul a Chaukhi csúcsainak elképesztő látványa. Mintha csak az olasz Dolomitokban lennénk, csipkés csúcsok hófoltokkal tarkítva, bővizű patakok, kristálytiszta tavak és hatalmas vízesések teszik emlékezetessé túránkat. 3000 méter fölött aztán merőben megváltozik a táj, itt csapatunk a magashegyi körülményeknek megfelelően már jóval lassabb tempóban teszi meg az utolsó másfél kilométert, jó eséllyel méretes hófoltok között. A hágóra való megérkezünk talán egész túránk csúcspontja lesz: szép idő esetén 360 fokos panoráma tárul elénk, és madártávlatból rálátunk majd az Abudelauri-gleccsertavakra is, melyek különlegessége, hogy az egymástól mindössze néhány km távolságra fekvő három tó más-más színben tündököl: a legsekélyebb világoskék, zöldes színben (Green Lake), a legmélyebb sötétkék (Blue Lake), míg a gleccservégződésben található harmadik tó tejszínes fehéren (White Lake) tükrözi vissza a környező hegyek kontúrjait. Miután kicsodálkoztuk magunkat, megebédeltünk és elkészítettünk jó néhány fotót, a már ismerős úton túrázunk vissza Juta falvába, majd onnan buszokkal visszautazunk szállásunkra. Ma különösen jól fog esni a vacsora vendéglátóinknál... Szintkülönbség gyalogosan: 1100 m fel/le, táv: 22 km, menetidő: 8-9 óra. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora.

3

 
Tbilisi, Kazbegi (1670 m), Bethlemi menedékház (3675 m)
 

Bőségesen megreggelizünk és elindulunk a Kazbek megmászására. Legyalogolunk a faluba, elintézzük a felszerelések kölcsönzését, megpakoljuk a csomagszállító öszvéreket, majd terepjáró kisbuszokkal felmegyünk a Gergeti Trinity templomhoz, mely 2170 méter magasan fekszik. Megnézzük a templomot, gyönyörködünk az alattunk fekvő völgyben, majd gyalog indulunk tovább. Célunk a 3675 méteren található meteorológiai állomás. A templom után magunk mögött hagyjuk a fákat, és alpesi környezetben túrázunk tovább. Átkelünk egy gleccseren és megérkezünk a tarkabarka színekben pompázó házba, ahol a következő három éjszakát töltjük. Szintkülönbség gyalogosan: 1500 m fel, táv: 9 km. Szállás: menedékházban, ellátás: reggeli.

4

 
Bethlemi menedékház (3675 m), Ortsveri-gleccser (4400 m)
 

A mai napon akklimatizálódunk a Gergeti-gleccser vidékén. Szoktatjuk szervezetünket a nagy magassághoz, ameddig erőnk és az időjárás engedi felfele haladunk, egészen az örök hóhatár fölé. Utunk során apró kápolnákat is láthatunk és a Kaukázus hóborította hegyei uralják a látványt. Ettől a magasságtól kezdve már csak az folytathatja a túrát, akinek sikeres volt az eddigi akklimatizációja, és nincsenek komoly panaszai. Az éjszakát újra a menedékházban töltjük. Szintkülönbség: 750 m fel, 750 m le.

5

 
Bethlemi menedékház (3675 m), Kazbek (5047 m), Bethlemi menedékház (3675 m)
 

Pár órával éjfél után, jóval napfelkelte előtt, még sötétben indulunk el a csúcsmászásra. A havas, jeges terepen hágóvasainkkal, jégcsákányainkkal felfegyverkezve jutunk előre. Bár a terep nem túl meredek, az oxigénhiány miatt nehézkesen jutunk majd előre. Technikailag nem nehéz a terep, de a nagy magasság miatt komoly fizikai terhelésben lesz részünk, és majdnem 1400 méter szintkülönbséget kell legyőznünk. Az utolsó meredek, jeges szakaszon egymást kötéllel biztosítva érjük el a csúcsot. A csúcsra érve a Kaukázus fenséges hegyeiben gyönyörködhetünk, és jó időben több ötezres csúcsot is megpillanthatunk. A csúcsfotók elkészítése után visszaereszkedünk a menedékházba, ahol még egy utolsó éjszakát töltünk. Szállás: menedékházban. Szintkülönbség és túratáv: 1370 m fel/le, 12 km, menetidő: 12-14 óra.

6

 
Bethlemi menedékház (3675 m), Kazbegi (1670 m), Tartaléknap
 

Ez a nap körutunk tartalék napja. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembe vételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a figyelembevételével. Amennyiben elsőre nem sikerült a csúcsmászás, akklimatizációs, időjárási körülmények, vagy egyéb problémák miatt, akkor fent maradunk még egy éjszakára a menedékházban, majd a következő nap még egy kísérletet teszünk a csúcsmászásra. Csúcsmászás után leereszkedünk Kazbegibe. Amennyiben ezt a tartaléknapokat nem kell igénybe vennünk a csúcsmászáshoz, akkor leereszkedünk Kazbegi településére. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora. (elcsúsztatott csúcsmászás esetén csak vacsora).

7

 
Kazbegi, Tbiliszi, Kutaiszi
 

A kellemes reggelit követően elbúcsúzunk szállásadóinktól, egy utolsó pillantást vetünk a Kazbek gyönyörű hegyére, majd több látnivalót is beiktatva Grúzia fővárosába, Tbiliszibe utazunk. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s különösen híres gyógyfürdőiről is. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek, melynek patinája a régi szovjet időket idézi. Leparkolunk a belvárosban, majd nekilódulunk és felfedezzük magunknak az állandóan pezsgő óvárost, késő délután pedig egy újabb utazás vár ránk, hiszen az éjszakát már Kutaisziben fogjuk eltölteni. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

8

 
Kutaiszi
 

A mai napon elbúcsúzunk Grúziától, szervezett programunk már nincs. Transzferünkkel kiutazunk a repülőtérre, ahol programunk végződik.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés