5047 m - Kazbek (Grúzia)

Grúzia természeti szépségei, egy ötezres csúcsmászással.

Grúziában mindenki megtalálhatja azt, ami számára a szabadidő leideálisabb eltöltéséhez szükséges. Kulturális látnivalók, templomok, világhíres konyha, borok, tenger és hegyek. Új utunkon a kaukázusi ország legjellemzőbb természeti látnivalóiból szemezgetünk, látványos túrákat teszünk a Kaukázus egyik legszebb hegye, az Ushba lábánál, kanyonokba és barlangokba látogatunk, hogy aztán a megfelelő kondíciót megszerezve megkoronázzuk aktív túránkat a grúz-orosz határon magasodó Kazbek 5.047 méteres csúcsának megmászásával. Grúzia aktívan!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. augusztus 04. -
2018. augusztus 14.
2018. augusztus 03. -
2018. augusztus 14.
A jelentkezés lezárult
2018. április 29.
1

 
Mestia
 

Érkezés Kutaiszi repülőterére, ahonnan bérelt buszunkkal rögtön továbbindulunk a Kaukázus irányába. Pár órás utazás után magunk mögött hagyjuk Zugdidi városát, érintjük a Jvari víztározót, és egyre beljebb hatolunk a Kaukázus hegyei közé, a mesés Svaneti tartományba. Ez a régió, ahova csak nagyon kevés turista jut el, csak a nyári hónapokban látogatható. Itt nem is olyan régen még élt a vérbosszú törvénye, kultúrája Grúzián belül is különlegesnek számít. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Mestia Svaneti központja, és a mai napon innen indítjuk felfedező útjainkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választhatjuk meg a mai nap programját, de bármerre is megyünk, mindenhol gyönyörű panorámában van részünk. Busszal közelítjük meg mai túránk kiindulópontját, majd egy függőhídon átkelve behatolunk a sűrű fenyvesbe. Lassan felfelé haladva egy hegyi folyó mellett, egyre ritkul a növényzet, majd megpillantjuk célunkat, egy a folyóba beszakadó gleccsert. Eltúrázunk a jégfolyó végéig, majd miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, visszaindulunk buszunkhoz. Vacsorára visszatérünk Mestiába. (Gyalogtúra gleccserhez, szintkülönbség: 100 m fel, 100 m le, táv: 6 km oda-vissza) Szállás Mestiában, a megszokott vendégszállásunkon. Szállás: magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.

2

 
Mestia, Koruldi tavak
 

Miután bőségesen megreggeliztünk vendégszerető házigazdáiknál, egész napos túrázásra indulunk. Célunk a Koruldi tavak, melyek a környék legszebb vidékén fekszenek. Gyalog indulunk Mestiából, egész napos túrázásra felkészülve. Rövid gyaloglást követően magunk mögött hagyjuk a várost, és ritkás erdőben haladunk. Fokozatosan tárul ki előttünk a Kaukázus hóborította hegyeinek panorámája. Alpesi tájakon a hosszú és fárasztó folyamatosan emelkedő ösvényen kb. négy óra alatt érjük el célunkat, a Koruldi tavakat. Csodálatos a vízben tükröződő havas csúcsok látványa. Piknikezünk, élvezzük a kilátást, majd még tovább gyalogolunk, közelebb a hegyekhez, elkészítjük fotóinkat, majd visszaindulunk. A kora esti órákban érünk vissza szállásunkra, ahol vacsorával várnak minket. (Gyalogtúra szintkülönbség: 1 400 m. fel, 1 400 m. le, táv: 18 km. oda-vissza) Szállás Mestiában, a megszokott vendégszállásunkon. Szállás: magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.

3

 
Mestia, Kutaiszi
 

Reggeli után bepakolunk buszunkba, de még nem hagyjuk el ezt a csodálatos vidéket. Felsétálunk a hegyoldalban fekvő sikátorokban, ahol betekinthetünk egy Svan toronyba, ahol régebben a helyiek éltek. Ide vészhelyzet esetén csak létrán keresztül lehet bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak. Miután megnéztük ezeket az egyedülálló módon kialakított házakat és megmásztunk egy svan tornyot, elhagyjuk a hegyeket és visszaindulunk Kutaiszibe. Késő délután érkezünk meg, hogy megpihenjünk egyet a városban, mielőtt Grúzia keleti részébe indulnánk. Lefekvés előtt, ha még marad időnk, sétálhatunk egyet Kutaisziben, melynek hangulata élő piacával, 70es évekbeli házaival visszarepít minket a szovjet időkbe. Megnézhetjük a régi zsidó negyedet és a szépen restaurált óvárost. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

4

 
Kutaiszi, Uplistsikhe, Gori, Stepantsminda (Kazbegi)
 

Reggeli után indulunk Stepantsmindaba (Kazbegi), de útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a látnivalók között. Első megállónk Grúzia egyik legősibb városa, Uplistsikhe, amelyet még i.e. I. évezredben építettek. Itt egy kősziklába vájtak barlangszerű hatalmas csarnokot, lakóhelyiségeket és egy templomot. Folytatva utunkat megállunk Gori városában is, mely hatalmas erődjéről is híres, de leginkább Sztálin születési helyeként ismert. Itt megnézhetjük az egyedülálló, neki szentelt múzeumot is. Ezután északnak fordulva a Kaukázus középső részét célozzuk meg a főváros fölött. Ismét behatolunk a hegyek közé. Este érkezünk meg Kazbegi falujába, ahol helyi családoknál szállunk meg, a falusi turizmus keretében. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli, vacsora.

5

 
Kazbegi (1670 m), Bethlemi menedékház (3675 m)
 

Bőségesen megreggelizünk és elindulunk a Kazbek megmászására. Legyalogolunk a faluba, majd terepjáró kisbuszokkal felmegyünk a Gergeti Trinity templomhoz, mely 2170 méter magasan fekszik. Megnézzük a templomot, gyönyörködünk az alattunk fekvő völgyben, majd gyalog indulunk tovább. Célunk a 3675 méteren található meteorológiai állomás. A templom után magunk mögött hagyjuk a fákat, és alpesi környezetben túrázunk tovább. Átkelünk egy gleccseren és megérkezünk a tarkabarka színekben pompázó házba, ahol a következő két éjszakát töltjük. Szintkülönbség gyalogosan: 1500 m fel, táv: 9 km. Szállás: menedékházban, ellátás: reggeli.

6

 
Bethlemi menedékház (3675 m), Ortsveri gleccser (4400 m)
 

A mai napon akklimatizálódunk a Gergeti gleccser vidékén. Szoktatjuk szervezetünket a nagy magassághoz, ameddig erőnk és az időjárás engedi felfele haladunk, egészen az örök hóhatár fölé. Utunk során apró kápolnákat is láthatunk és a Kaukázus hóborította hegyei uralják a látványt. Ettől a magasságtól kezdve már csak az folytathatja a túrát, akinek sikeres volt az eddigi akklimatizációja, és nincsenek komoly panaszai. Az éjszakát újra a menedékházban töltjük. Szintkülönbség: 750 m fel, 750 m le.

7

 
Bethlemi menedékház (3675m), Kazbek (5047m), Kazbegi (1670m)
 

Pár órával éjfél után, jóval napfelkelte előtt, még sötétben indulunk el a csúcsmászásra. A havas, jeges terepen hágóvasainkkal, jégcsákányainkkal felfegyverkezve jutunk előre. Bár a terep nem túl meredek, az oxigénhiány miatt nehézkesen jutunk majd előre. Technikailag nem nehéz a terep, de a nagy magasság miatt komoly fizikai terhelésben lesz részünk, és majdnem 1400 méter szintkülönbséget kell legyőznünk. Az utolsó meredek, jeges szakaszon kötéllel biztosítva egymást érjük el a csúcsot. A csúcsra érve a Kaukázus fenséges hegyeiben gyönyörködhetünk, és jó időben több ötezres csúcsot is megpillanthatunk. A csúcsfotók elkészítése után visszaereszkedünk a menedékházba, összeszedjük itt hagyott felszerelésünket, majd leereszkedünk a Gergeti Trinity templomhoz. Innen terepjáró kisbuszokkal ereszkedünk le a faluba szállásunkra, ahol az éjszakát töltjük. Szállás: magánszállás, ellátás: vacsora. Szintkülönbség és túratáv: 1370 m és  6 km felfele, 2870 m és 15 km lefele.

8

 
Tartaléknap
 

Ez a nap körutunk tartalék napja. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembe vételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a figyelembevételével. Amennyiben elsőre nem sikerült a csúcsmászás, akklimatizációs, időjárási körülmények, vagy egyéb problémák miatt, akkor fent maradunk még egy éjszakára a menedékházban, majd a következő nap még egy kísérletet teszünk a csúcsmászásra. Az éjszakát vagy a menedékházban, vagy Kazbegiban töltjük, magánszálláson. Amennyiben a tartaléknapokat nem kell igénybe vennünk a csúcsmászáshoz, fakultatív program keretében túrázunk a környéken, vagy lehet a faluban pihenni, folytatni a grúz konyha remekeinek megismerését, ismerkedni a helyiekkel. Szállás Kazbegiben, magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.

9

 
Kutaiszi, Martvili kanyon, Prométheusz barlang, Kutaiszi
 

A mai napot Kutaiszi környékén töltjük. Nagyjából egy órás buszozást követően érjük el Grúzia egyik legszebb látnivalóját, a Martvili kanyont. A szinte függőlegesen az égbe nyúló sziklafalak fogják közre a zöldeskék színben pompázó folyót. Először kiépített túraútvonalon haladva gyalog tekintjük meg a csodálatos kanyont, meg-megállva, hogy fotók sokaságát készíthessük el. A továbbiakban, aki más szemszögből is szeretné megnézni a kanyont, az fakultatív program keretében felfújható gumicsónakon haladhat végig a folyó leglátványosabb szakaszán. Miután kiélveztük a látványt, rövid buszozás után egy más jellegű, de nem kevésbé látványos természeti látnivalót tekintünk meg. Ez a Prométheusz barlang, mely még az aggteleki barlangon edződött barlangászokat is ámulattal tölti el. Itt előbb gyalogosan, majd csónakokba szállva fedezhetjük fel a csodálatos mészkő formációkban gazdag cseppkőbarlangot. Késő délután érünk vissza szállásunkra. Búcsúvacsora, majd pakolás, és készülődés a hazautazásra. Várhatóan éjféltájt kimegyünk a reptérre. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

10

 
Kutaiszi
 

A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés