Bejelentkezés

5047 m - Kazbek (Grúzia)

Grúzia leghíresebb hegye, a legendákkal övezett Kazbek 5000 méter feletti csúcsa

Grúzia országa elképesztően sok csodát rejt, így az ország felfedezésére minden évben többször is elindulunk: Grúzia aktív programunkon a legszebb túrákat válogattuk össze, míg a Grúzia, Örményország utunk egy kulturális felüdülés, természeti látnivalókkal fűszerezve. Ezeken kívül is persze van még mit csinálni az országban, így ezúttal ismét egy 5000 méter feletti csúcs, a legendás Kazbek megmászára indulunk!

A grúz-orosz határon fekvő óriás a Kaukázus középső részének drámai hegyvidékét kínálja, ám utunk jóval több egy egyszerű csúcstúránál. Akklimatizációként bepillantást nyerhetünk a Chaukdi-hágó fantasztikus panorámájába, vízeséseket és templomokat keresünk fel, bejárjuk a fővárost, miközben Kazbegi településén egy helyi család vendéglátását élvezhetjük finom reggelikkel és vacsorákkal. A magashegyi csúcsélményt a menedékház egyedi világa, a gleccsereken való átkelés és a Kazbek csúcsán átélt napfelkelte teszi felejthetetlenné. Életed nagy kalandjára hív a Kazbek, 5000 méter fölé, az örök hó és jég birodalmába!
 • 1. nap Tbiliszi, Kazbegi

  Érkezés Grúzia fővárosába Tbiliszibe, ahol a nemzetközi repülőtéren indul programunk. Innen aztán a Kaukázus irányába utazunk és néhány órás utazás után, várhatóan az esti órákban érkezünk meg a Kazbek hegy lábánál fekvő Kazbegi településére, ahol elfoglaljuk szállásunkat és vacsorázunk egyet. Vacsoránk során átbeszéljük a csúcsmászás legfontosabb tudnivalóit majd időben nyugovóra térünk, hiszen a következő nap már irány a Kazbek! Szállás: magánszállás.
 • 2. nap Tbilisi, Kazbegi (1670 m), Bethlemi menedékház (3675 m)

  Bőségesen megreggelizünk és elindulunk a Kazbek megmászására. Kinti partnereink reggel érkeznek értünk terepjárókkal, majd alig 30 perc alatt felvisznek minket a Gergeti Trinity templomhoz, mely 2170 méter magasan fekszik. Megnézzük a templomot, gyönyörködünk az alattunk fekvő völgyben, majd innen már gyalog indulunk tovább. Célunk a 3675 méteren található meteorológiai állomás és menedékház. A templom után magunk mögött hagyjuk a fákat, és alpesi környezetben túrázunk tovább. Átkelünk egy gleccseren és megérkezünk a tarkabarka színekben pompázó házba, ahol a következő három éjszakát töltjük. A menedékház állapota sajnos rendkívül leromlott az elmúlt években, a felújításra nem költenek, a túlzsúfoltság néha kifejezetten nyomasztó. Csoportunk ezért közvetlenül a ház mellett fog kényelmes, magashegyi sátrakban lakni, amelyeket helyi partnerünk biztosít számunkra. Szintkülönbség gyalogosan: 1500 m fel, táv: 9 km. Szállás: sátorban a Bethlemi menedékház mellett, ellátás: reggeli a szálláson, meleg vacsora az alaptáborban.
 • 3. nap Bethlemi menedékház (3675 m), Ortsveri-gleccser (4200 m)

  4
  A mai napon akklimatizálódunk a Gergeti-gleccser vidékén. Szoktatjuk szervezetünket a nagy magassághoz, ameddig erőnk és az időjárás engedi felfele haladunk, egészen az örök hóhatár fölé. Utunk során apró kápolnákat is láthatunk és a Kaukázus hóborította hegyei uralják a látványt. Ettől a magasságtól kezdve már csak az folytathatja a túrát, akinek sikeres volt az eddigi akklimatizációja, és nincsenek komoly panaszai. Az éjszakát újra a menedékház mellett, sátrainkban töltjük. Szállás: két személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. Szintkülönbség: 400-500 méter fel/le.
 • 4. nap Bethlemi menedékház (3675 m), Kazbek (5047 m), Bethlemi menedékház (3675 m)

  Pár órával éjfél után, jóval napfelkelte előtt, még sötétben indulunk el a csúcsmászásra. A havas, jeges terepen hágóvasainkkal, jégcsákányainkkal felfegyverkezve jutunk előre. Bár a terep nem túl meredek, az oxigénhiány miatt nehézkesen jutunk majd előre. Technikailag nem nehéz a terep, de a nagy magasság miatt komoly fizikai terhelésben lesz részünk, és majdnem 1400 méter szintkülönbséget kell legyőznünk. Az utolsó meredek, jeges szakaszon egymást kötéllel biztosítva érjük el a csúcsot. A csúcsra érve a Kaukázus fenséges hegyeiben gyönyörködhetünk, és jó időben több ötezres csúcsot is megpillanthatunk. A csúcsfotók elkészítése után visszaereszkedünk a menedékházba, ahol még egy utolsó éjszakát töltünk. Szállás: sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. Szintkülönbség és túratáv: 1370 m fel/le, 12 km, menetidő: 12-14 óra.
 • 5. nap Bethlemi menedékház (3675 m), Kazbegi (1670 m), Tartaléknap

  Ez a nap körutunk tartalék napja. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembe vételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a figyelembevételével. Amennyiben elsőre nem sikerült a csúcsmászás, akklimatizációs, időjárási körülmények, vagy egyéb problémák miatt, akkor ezen a napon még egy kísérletet tehetünk a csúcsmászásra. Akár csúcsra mászunk akár nem, ezen a napon már mindenképp visszatérünk Kazbegibe. Amennyiben ezt a tartaléknapokat nem kell igénybe vennünk a csúcsmászáshoz, úgy a környéken válogathatunk még további fakultatív túrákból. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli az alaptáborban. Túratáv Kazbegibe: kb. 10 km, 1500 szint lefelé, menetidő: 6-7 óra.
 • 6. nap Kazbegi, Tbiliszi

  1
  A kellemes reggelit követően elbúcsúzunk szállásadóinktól, egy utolsó pillantást vetünk a Kazbek gyönyörű hegyére, majd több látnivalót is beiktatva Grúzia fővárosába, Tbiliszibe utazunk. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s különösen híres gyógyfürdőiről is. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek, melynek patinája a régi szovjet időket idézi. Leparkolunk a belvárosban, majd nekilódulunk és felfedezzük magunknak az állandóan pezsgő óvárost. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Hazautazás

  A mai napon elbúcsúzunk Grúziától, szervezett programunk már nincs. Transzferünkkel kiutazunk a repülőtérre, ahol programunk végződik.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.