Bejelentkezés

Grúzia (Örményország)

A korai keresztény világ gyöngyszemei

Miért utazz Grúziába és Örményországba?

Ezen az úton mindenki garantáltan megtalálhatja mindazt, amit látni lehet a korai kereszténység gyöngyszemeiből, változatos építészettel és gyönyörű tájakkal, valamint barátságos emberekkel, érdekes nyelvekkel, kulturális és gasztronómiai élvezetekkel.  Változatos programunk látványos részei az UNESCO világörökség részét képező műemlékek is, de nem csak történelmi városok, várak, kolostorok, templomok, zarándokhelyek, barlangvárosok szerepelnek ajánlatunkban, hanem tavak, erdők, sivatagi táj, hegyek, gleccserek, hőforrások és borvidékek meglátogatása is. Utunk során elmélyedhetünk a Kaukázus színes kulturális egyvelegében, személyesen is megismerkedhetünk a híres grúz vendégszeretettel, és nem utolsósorban megkóstolhatjuk a helyi konyha remekeit.

Melyek a legfontosabb látnivalók Grúziában és Örményországban?

Grúzia
- Tbiliszi
- Mtskheta templomegyüttes (UNESCO Világörökség)
- Felső Svaneti (hegyi falvak, svan tornyok) (UNESCO Világörökség)
- a Kaukázus hóval borított hegyei, gleccserei
- Kakheti bortermelő vidéke, Alaverdi, Gremi, Nekresi kolostora

Örményország
- Haghpat és Sanahin kolostorai (UNESCO Világörökség)
- a Szeván-tó 1700 méteren
- Garni, Hellén kori emlékek
- Geghard kolostora és a Felső Azat-völgy (UNESCO Világörökség)
- Ararát szent hegy völgye, Khor-Virap, Noravank apátság

Időpontok

 • 2024. augusztus 04 → 14.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Grúzia alapprogram után! Négy napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni a Kaukázus országaiból. A kiegészítő program során folytatjuk utunkat Örményországba, mely a történelem viharainak ellenére megőrizte összetéveszthetetlen egyediségét, kultúráját. Itt, az Ararát szent hegyének árnyékában gyönyörű tájak, hegyek, tavak, ősi keresztény emlékek, hegybe vájt templomok, díszes kőfaragások, és nem utolsósorban a felejthetetlen konyha várja az utazót. Meglátogatjuk a több mint 2700 éves fővárost, Jerevánt, az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított településeket és építészeti emlékeket, régi kolostorokat. Kóstolunk világhíres örmény konyakot, fényképezzük az Ararátot, és még sok élmény vár azokra, akik a hosszabbítást is választják.

A kiegészítő program felára 199.000-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. augusztus 4-én indul és 2024. augusztus 18-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Kutaiszi, Zugdidi, Svaneti, Mestia

  Érkezés Kutaiszi repülőterére, ahonnan programunk indul. Bérelt buszunkkal indulunk a Kaukázus hegyei közé. Pár órás utazás után magunk mögött hagyjuk Zugdidi városát, és beérünk a hegyek közé. Továbbhaladva érintjük a Jvari víztározót, és egyre beljebb hatolunk a Kaukázus hegyei közé, a mesés Svaneti tartományba. Ez a régió, ahova csak nagyon kevés turista jut el, csak a nyári hónapokban látogatható. Ezen a helyen nemrég még élt a vérbosszú törvénye, és Grúzián belül is különlegesnek számít kultúrája. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Mestiába, Svaneti tartomány fővárosába kora délután érkezünk meg. Szállás két éjszakára Mestiában, vendégszálláson, helyi családnál a falusi turizmus keretében, hogy bepillantást nyerjünk a helyi családok életébe. Szállás: magánszálláson, ellátás: vacsora.
 • 2. nap Mestia

  2
  Mestia Svaneti központja, és a mai napon innen indítjuk felfedező útjainkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választhatjuk meg a mai nap programját, de bármerre is megyünk, mindenhol gyönyörű panorámában van részünk. Reggel busszal közelítjük meg délelőtti túránk kiindulópontját, majd egy függőhídon átkelve behatolunk a sűrű fenyvesbe. Lassan felfelé haladva egy hegyi folyó mellett, egyre ritkul a növényzet, majd megpillantjuk célunkat, egy a folyóba beszakadó gleccsert. Eltúrázunk a jégfolyó végéig, majd miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, visszaindulunk buszunkhoz. Ebédre visszatérünk Mestiába. Délután lehetőség van fakultatív program keretében bérelt dzsipekkel eljutni egészen Ushguli faluig, mely Európa legmagasabban, 2100 méteren fekvő, állandóan lakott települése. Már a faluig vezető út is meseszép hegyoldalakon visz keresztül, de amikor meglátjuk a falut a sok toronnyal, háttérben egy gleccserrel, akkor elfeledjük mindazt a nehézséget, amivel idáig jutottunk a földúton. A falu hangulata olyan, mintha megállt volna az idő. Megnézhetjük a helyi néprajzi múzeum XII. századi kincseit, melyeket ide rejtettek a háborúk és szovjet megszállók elől. (Gyalogtúra gleccserhez, szintkülönbség: 270 m fel, 270 m le, táv: 6 km oda-vissza) Szállás Mestiában, a megszokott vendégszállásunkon. Szállás: magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 3. nap Mestia, Kutaiszi

  Reggeli után bepakolunk buszunkba, de még nem hagyjuk el ezt a csodálatos vidéket. Felsétálunk a hegyoldalban fekvő sikátorokban, ahol betekinthetünk egy Svan toronyba, ahol régebben éltek a helyiek. Ide vészhelyzet esetén csak létrán keresztül lehet bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak. Miután megnéztük ezeket az egyedülálló módon kialakított házakat, és megmásztunk egy svan tornyot, indulunk ki a hegyek közül Kutaiszibe. Késő délután érkezünk meg, hogy megpihenjünk mielőtt Grúzia keleti részébe indulnánk. Lefekvés előtt, ha még marad időnk, sétálhatunk egyet Kutaisziben, melynek hangulata élő piacával, 70es évek házaival visszarepít minket a szovjet időkbe, megnézhetjük a régi zsidó negyedet, a szépen restaurált óvárost. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Kutaiszi, Martvili kanyon, Prométheusz barlang, Kutaiszi

  2
  A mai napot Kutaiszi környékén töltjük. Nagyjából egy órás buszozást követően érjük el Grúzia egyik legszebb látnivalóját, a Martvili kanyont. A szinte függőlegesen az égbe nyúló sziklafalak fogják közre a zöldeskék színben pompázó folyót. Először kiépített túraútvonalon haladva gyalog tekintjük meg a csodálatos kanyont, meg-megállva, hogy fotók sokaságát készíthessük el. A továbbiakban, aki más szemszögből is szeretné megnézni a kanyont, az fakultatív program keretében felfújható gumicsónakon haladhat végig a folyó leglátványosabb szakaszán. Miután kiélveztük a látványt, rövid buszozás után egy más jellegü, de nem kevésbé látványos természeti látnivalót tekintünk meg. Ez a Prométheusz barlang, mely még az aggteleki barlangon edződött barlangászokat is ámulattal tölti el. Itt gyalogosan, majd csónakokon fedezhetjük fel a csodálatos mészkő formációkban gazdag cseppkőbarlangot. Késő délután érünk vissza szállásunkra. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Kutaiszi, Gori, Uplistsikhe, Tbiliszi

  Reggeli után indulunk Tbiliszibe, de útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a látnivalók között. Első megállónk Grúzia egyik legősibb városa, Uplistsikhe, amelyet még i.e. I. évezredben építettek. Itt egy kősziklába vájtak barlangszerűen hatalmas csarnokot, lakóhelyiségeket és egy templomot. Folytatva utunkat megállunk Gori városában is, mely hatalmas erődjéről is híres, de leginkább Sztálin születési helyeként ismert. Itt megnézhetjük az egyedülálló, neki szentelt múzeumot is. Folytatjuk utunkat Grúzia fővárosába, Tbiliszibe, ahová délután érkezünk meg. Miután elfoglaljuk szállásunkat egy szállóban, rövid városnézésre indulunk. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s különösen híres gyógyfürdőiről is. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek, melynek patinája a régi szovjet időket idézi. Később visszatérünk még a fővárosba, a mai napon ismerkedő sétánk során megtekintjük a Metekhi templomot, a Narikala erődöt a Szent Miklós templommal, a Tsminda Sameba katedrálist, megkóstoljuk a helyi konyha remekeit, ismerkedhetünk a barátságos helyiekkel. Szállás Tbilisziben, szállodában, ahol egy éjszakát töltünk el, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Tbiliszi, Mtskheta, Ananuri, Jvari-hágó, Kazbegi

  A mai napon Tbilisziből északnak vesszük az irányt, és a Kaukázus középső részét célozzuk meg a főváros fölött. Észak felé haladva az orosz hadi ösvényen jutunk el az orosz határ közvetlen közelében fekvő Kazbegi faluig. Ezen az úton sem maradunk látnivalók nélkül. Első megállónk az i.e. V. században alapított Mtskheta, Grúzia egyik legrégebbi városa, amely Tbiliszitől 28 km-re fekszik, két folyó találkozásánál. Ez az ősi város 800 éven keresztül a grúz birodalom fővárosa is volt. Mind a mai napig a grúz kereszténység szíve, Grúzia ortodox kereszténységének spirituális fővárosa. Tulajdonképpen egy múzeumvárost láthatunk, mely az UNESCO világörökség része. Itt a város katedrálisa és a Jvari templom a fő látványosságok, melyek klasszikus példái a grúz tetragonális templomépítészetnek. A VI. századi Svetitskhoveli-székesegyház a Grúz Ortodox Egyház központja és az ország második legnagyobb egyházi épülete. A 327-ben alapított Jvari-kolostor pedig az ország legszentebb helye, melyet 1994-ben a Világörökség részévé nyilvánították, majd 2009-ben sajnos felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Folytatva utunkat megállunk a XVII. századi Ananuri templom és erőd együttesénél, ahol a templomokon látható domborművek kitűnő példái az ősi grúz képzőművészetnek. S természetesen megállunk a Jvari-hágónál is, 2379 méter magasan, ahonnan egy lélegzetelállítóan szép völgy tárul szemünk elé. Este érkezünk meg Kazbegi falujába, ahol helyi családoknál szállunk meg két éjszakára, a falusi turizmus keretében. Szállás: magánszállás, ahol két éjszakát töltünk, ellátás: reggeli és vacsora.
 • 7. nap Kazbegi

  2
  Reggeli után kirándulásra indulunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor túránk során megpillanthatjuk Grúzia legmagasabb csúcsát, az 5047 méter magas Kazbegi hegyet. Ha jó az idő, és jó erőben vagyunk, feltúrázhatunk a Gergeti Trinity templomhoz, mely 2170 méter magasan fekszik, így 500 méter szintkülönbséget kell legyőzni. Aki nem szeretne gyalogolni, bérelhet a felfelé vezető útra terepjárót. A fennmaradó időben lehet a faluban pihenni, folytatni a grúz konyha remekeinek megismerését, ismerkedni a helyiekkel. Szállás Kazbegiben, magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 8. nap Kazbegi, Tbiliszi, Telavi

  A mai nap az utazásról szól, ugyanis célunk Grúzia keleti része, ahova kétnapos utazást teszünk. Kazbegiből délnek indulunk, és lassan magunk mögött hagyjuk a Kaukázus hegyeit. Tbilisziben feltöltjük készleteinket, és délkeleti, majd keleti irányba utazunk tovább, Kaheti bortermelő vidékére, Telavi városába, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Szállás Telaviban, szállodában, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Telavi, Alaverdi, Gremi, Nekresi, Sighnaghi

  Miután megreggeliztünk, rövid utazást követően megnézzük Alaverdi XI. századi kolostorát, mely a mai nap talán leglátványosabb állomása, érdekes katedrálisa miatt. A továbbiakban Gremi kellemes kisvárosába érkezünk, amely konyakjáról, citadellájáról és XV. századi torony palotájáról híres. Látogatásunk után folytatjuk utunkat a híres Kakheti bortermelő vidékén, ahol a délután folyamán fakultatív program keretében még meglátogathatunk egy borászatot, grúz borok kóstolásával egybekötve. Elnézünk még Nekresi monostorába, mely Grúzia legelső temploma volt (IV.sz.). Mielőtt leszállna az este, Sighnaghi felé vesszük az irányt, mely egy olaszos hangulatú kisváros, amit a függetlenség elnyerése után szépen felújítottak. Itt az ősi vár mellett foglaljuk el szállásunkat pár perc sétára a gyönyörű óvárostól, ahol egy éjszakát fogunk aludni. Szállás Sighnagiban, szállodában, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Sighnagi, Davit Gareja, Tbiliszi

  Reggeli után indulunk vissza Tbiliszibe, ahova késő délután érkezünk, de útközben teszünk egy kitérőt, melynek célpontja a Davit Gareja által a VI. században alapított kolostor együttes, Grúzia egyik legősibb helye, ahova lehetetlen eljutni tömegközlekedéssel. A holdbéli, sivatagos tájon 15 kolostor terül el, amelyekben ma is szerzetesek élnek. A mongolok rombolták le először ezt az épületegyüttest, utánuk Timur Lenk katonái, majd a XVII. században perzsák mészároltak le 6000 szerzetest. Ennek ellenére nagyon látványos, amit látunk, s megértjük, hogy miért vált ez a kolostor együttes mégis újra és újra spirituális központtá. Miután megérkezünk Tbiliszibe, elfoglaljuk már jól ismert szállásunkat. Mivel lassan búcsúznunk kell Grúziától, a csak az alapprogramon részt vevő utasaink késő este indulnak is a kutaiszi repülőtérre, hogy másnap hajnalban megkezdjék hazautazásunkat, míg a többiekkel reggel folytatjuk utunkat Örményországba. Szállás szállodában.
 • 11 /+1. nap Kutaiszi / Tbiliszi (Grúzia), Haghpat, Vanadzor (Örményország)

  Akik csak az alap programot választották, azokkal a mai napon elbúcsúzunk Grúziától, szervezett programunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat.

  Akik a hosszabbítás mellett döntöttek, azokkal reggel folytatjuk utunkat Tbilisziből Örményországba. Rövid utazást követően érkezünk meg a határra, majd a határátlépést után folytatjuk utunkat Vanadzor felé. Útközben megállunk a Debed-kanyonnál, ahol mindjárt két, az Unesco listán szerepelő ősi épületet is megtekintünk. Egyik a Haghpat-kolostor, mely egy szovjet időket idéző bányaváros fölött helyezkedik el. A másik nevezetesség a röbid autóútnyira található Sanahin kolostora, ahol a középkorban művészeti oktatás folyt, s itt rögtön érezzük az örmény építészet sajátos stílusjegyeit, hangulatát, a kecsesen kacskaringós kőfaragásait. Alvás egy éjszakára Vanadzor tipikus szovjet hangulatú kisvárosában. Szállás: szállodában. Ellátás: reggeli.
 • 12 /+2. nap Vanadzor, Sevanavank, Jereván

  Vanadzorból gyönyörű erdős tájakon jutunk keresztül Dilijan üdülőhelyig, melyet körülötte fekvő csodálatos hegyei, erdői miatt Örményország Svájcának is neveznek, és rendkívül népszerű hétvégi kirándulóhely. A Sevan-hágón keresztül jutunk az 1900 méter magasan fekvő Sevan-tóhoz, melynek félszigetén épültek Sevanavank és Surp Harutyun apátságok templomai. Az apátságok eredetileg egy szigeten álltak, de a 20. században a víz apadásának okán egy félsziget alakult ki az épületek körül, így most meglátogathatjuk őket gyalog is. A legizgalmasabb talán Sevanavank kolostora, mely egyedülálló látványt nyújt a tóra néző panorámájával. A tó déli partján megnézzük Hayravank 1100 éves tufa kolostorát is, majd megcsodálhatjuk Noratus múltidéző táját egy gyönyörű középkori temetővel és festői tájjal. Késő délután érkezés Jerevánba, ahol szabad program vár minket: séta és ismerkedés a nyüzsgő belvárossal, Cascade, Operaház, Győzelem park az elsődleges látnivalók, illetve este a Köztársaság-téren a zenélő szökőkutakban is gyönyörködhetünk. Szállás Jerevánban, szállodában, ellátás: reggeli.
 • 13 /+3. nap Jereván, Geghard, Garni, Khor-Virap, Jereván

  Délelőtt látogatás a fantasztikusan szép, UNESCO-világörökségként nyilván tartott, látványos kanyon közelében fekvő, a IV. században alapított Geghard apátságba, mely egy barlangkolostor együttes. Többek között híres a körben található kőfeszületekről, és arról, hogy sokáig itt tartották azt a dárdát, mellyel leszúrták Jézust. Visszafele megállunk Garni híres citadellájánál, s bemegyünk az i.e. VIII. századi, illusztris Hellén pogány napisten templomába, a mellette levő fürdőbe, hogy kigyönyörködjük magunkat az antik mozaik munkákban. Innen déli irányban haladunk tovább, célunk a Bibliából is ismert Ararát-hegy völgye, ahonnan pompás kilátás nyílik az Ararát méltóságteljes csúcsára. Miután elkészítettük fényképeinket, a Khor-Virap kolostor a következő úti célunk, mely a IV. században nyílt meg. Többek között nevezetes arról, hogy Szt. Georgit (Gergely), aki az első egyházfő volt Örményországban, itt tartották fogságban 12 évig. Mind a mai napig híres zarándok hely, ahol ma is birka áldozatokat mutatnak be, keresztelkednek. Délután Jerevánban megtekinthetjük a Genocídium Múzeumot, amely az örmény kisebbség törökországi tragédiáját mutatja be, majd fakultatív program keretében meglátogathatjuk a híres jereváni konyakgyárat, kóstolóval egybekötve. Szállás Jerevánban, szállodában, ellátás: reggeli.
 • 14 /+4. nap Jereván, Echmiadzin, Zvarnots, (Grúzia) Kutaiszi

  Reggeli után indulás a fővárostól mindössze 20 km-re fekvő Echmiadzinbe, az örmény keresztények legszentebb helyére, az  Örmény Apostoli Egyház  központjába, a pátriárka székhelyére, amit az Unesco Világörökség részévé nyilvánított. A település 180 és 340 között volt az örmények fővárosa. A VII. századi Szt. Hripszime templom és a katedrális megtekintése kihagyhatatlan, melyek Örményország legősibb keresztény templomai. Itt található a kincstár, melyben a Jézust ért dárda található, Szt. János által faragott megfeszíttetés kép, Thadeus, Péter és András relikviái, a Szt. Kereszt maradványai, illetve Noé bárkájának darabjai. Egy pogány tűzoltár is található a templom alatt, melyet külön kérésre kinyitnak. A közeli temető is számtalan fotótémát kínál. A városkában található még egy VI. századi és két XVII. századi templom, melyeket szintén érdemes meglátogatni. Utána elmegyünk az i.sz. 641 és 661 között épült Zvarnots katedrálishoz is, mely egyedi formájáról híres, s mely Szt. Gregori (György) ereklyéit őrizte. Délután elindulunk vissza Grúziába, hogy hosszú, kb. 10 órás utazás után elérjük a kutaiszi repülőtérről Budapestre induló repülő járatunkat. Szállás: bérelt buszon, ellátás: reggeli.
 • 15 /+5. nap Kutaiszi

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során: 
- az utazást Grúziában bérelt busszal végig a program során,
- a tömegközlekedést Tbilisziben a városnézés során,
- a szállásokat 6 éjszakára szállodákban,
- a szállásokat 4 éjszakára magánszállásokon, helyi családoknál,
- 8 reggelit, és 4 vacsorát,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

A hosszabbítás során: 
- az utazást Örményországban bérelt busszal végig a program során,
- a szállásokat 3 éjszakára szállóban,
- 3 reggelit,
- szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

A részvételi díj nem tartalmazza a 4 napos kiegészítő programot, amely során Örményországba utazunk.

Az alapprogram és a kiegészítő program ára nem tartalmazza: 
- a nemzetközi repülőjegy(ek) árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel
- a biztosítást,
- a belépőket, és a fakultatív programok költségeit,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 370 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a program az itt megjelölt járat éppen aktuális menetrendjéhez igazodva a repülőtéren kezdődik és ott is fejeződik be. A repülőjegyet a légitársaság oldalán tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/
Ha más járattal érkezel, az emiatt fellépő többletköltségek téged terhelnek.

Nemzetközi menetrend - Wizz Air (2024.04.15.)

Alapprogram esetén: 
2024.08.03.    Budapest - Kutaiszi 22:50 - 03:55 (2024.08.04.)
2024.08.14.    Kutaiszi - Budapest 04:45 - 06:00

Alap-, és kiegészítő program esetén: 
2024.08.03.    Budapest - Kutaiszi 22:50 - 03:55 (2024.08.04.)
2024.08.18.    Kutaiszi - Budapest 04:45 - 06:00

Utazás

Mivel utazunk Grúziában?

Grúziában helyileg bérelt kisbuszokkal történik az utazás, a városokon belül pedig tömegközlekedéssel.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-24 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Grúziában?

A programok hétköznapi erőnléttel bárki által könnyen teljesíthetőek, a sok utazás azonban fárasztó lehet, erre fel kell készülni. Grúziában a Kaukázus hegyei között a túrázás során az oxigén hiánya megnehezítheti a gyaloglást, de alapvetően könnyű túrákra, kirándulásokra kell számítani.

Szállás

Milyenek a szállások Grúziában?

Utunk során szállodákban és helyi családoknál, magánszállásokon szállunk meg. A szállodákban kapunk ágyneműt és törülközőt, valamint a szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák szinte mindig két ágyasak, néhány speciális esettől eltekintve, amikor lehetnek háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A szállodákban van wi-fi.

A helyi családoknál a magánszállásokon (Kazbegiben és Mestiában) módunk lesz bepillantást nyerni a helyiek életébe, kemencéjébe, megkóstólhatjuk a helyi házi kosztot, és megtapasztalhatjuk az igazi kaukázusi vendégszeretetet. Itt nem lesz saját fürdőszoba és WC, hanem a szobákon kívül található fürdőszoba használatát kell majd több utastársunkkal megosztani. Általában 4-8 emberre jut egy fürdőszoba és WC. Ezeken a szállásokon a szobák két, három- vagy négyágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Az ágynemű biztosított, de törülközőt nem kapunk.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Grúziáról?

Ezekre a területekre utazunk: Grúzia, Tbiliszi, Svanetia, Kaukázus, Kakhetia, Jereván, Szeván tó.

Időeltolódás: + 2 óra Budapesthez képest Grúzia és Örményország egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, ezen a területen 14:00 óra a pontos idő).

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (230 V). Konektorok EU szabvány szerintiek,  a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.

A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók  telefonjai működnek, de nem gond nélkül. A nagyvárosokban internet kávézókban kb.100 – 200 Ft/óra áron lehet internetezni!

Közbiztonság: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Grúzia nagyon biztonságos ország. Leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire akár európai országokba történő utazások alkalmával is. Ezen a területen sok szegény ember él, ezért nem kell az embereket elcsábulásra bírni, még ha a kultúrájuk ezt szigorúan is bünteti. Értékeinket (kamera, fényképezőgép) ne veszítsük szem elől, és ne hagyjuk szerteszét. Ez a térség alapvetően biztonságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra. Esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Milyen az időjárás Grúziában és Örményországban?

Grúzia és Örményország klímája a hazánkéhoz hasonló nyáron, jórészt napos, de a hegyvidéken a klíma változatos is lehet. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25°C fok. Itt a nagyobb magasságban hirtelen változó idő lehetséges, esetleg eső is, illetve esténként számíthatunk ott hűvösre is. Érdemes meleg pulóvert, esőkabátot is bekészíteni. A hegyeken kívül az időjárás nyáron egyenletesen napos, meleg nyár, néha rövid záporral. A hegyeken kívül és Örményországban nagy melegre, +35°C körüli hőmérsékletre is számíthatunk, de rövid záporok és alacsonyabb hőmérséklet itt is előfordulhat.

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk Grúziába?

Amire nem árt felkészülni az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túracipőt csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Biztos, ami biztos, elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

Ruházat: Nem iszlám országokba látogatunk, szabadon viselhetünk európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Mivel utunk során előfordulhatnak korlátozott tisztálkodási lehetőségek, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 

Higiénia

Kell védőoltás Grúziába?

Kötelezően előírt védőoltás nincs Grúziában.
Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.). A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. A hegyekben napvédő krém, Labello szükséges!

Grúziában az egészségügyi helyzet jó, fertőző betegségek nincsenek, kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvíz iható, de mindenképp érdemes kipróbálni Grúziában a világhírű Borjomi ásványvizet. Az illemhelyek esetében szintén készüljünk, hogy nem mindenhol lesz angol WC. Szállásainkra az angol WC jellemző, de a nyilvános illemhelyeken sokszor csak „tappancsos”, guggolós WC van! Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd.

Élelem

Milyen élelemmel készüljünk Grúziába?

Utazásunk önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk. Mindenképp érdemes kipróbálni a helyi konyhát. Mind grúz mind az örmény konyha világhíres, jellegzetes, változatos, és nagyon finom. Az árak jóval a hazaiak alatt vannak, így még inkább érdemes a helyi specialitásokat kipróbálni, s javasoljuk, hogy néha üljetek be egy-egy olcsó étterembe. A térség híres borairól, konyakjáról, így biztos oldott hangulatban töltjük majd az estéket. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő és szeszes italok megvásárlására mindig lesz lehetőség a fővárosokban és a nagyobb falvakban. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, de mindig lesz idő az utánpótlásra. Az áruválaszték a boltokban európai szintű, főleg a nagyvárosokban, de az alapvető élelmiszereket mindenhol megvehetjük. Útközben mindig lesz lehetőség megállni, és út melletti vagy városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket.

Pénz-ügy

Mi Grúzia és Örményország hivatalos pénzneme? Mennyi költöpénzt vigyünk magunkkal?

Pénzváltásra lesz lehetőség az országba érkezés után. Nagyvárosokban sok pénzváltót találhatunk, mindig ezeknél váltsunk, sose "feketén", az utcán. ATM automaták a nagyvárosokban találhatóak, de inkább készpénzt érdemes magunkkal vinni. Az utazási csekkek beváltása nagyon nehézkes. Leginkább az amerikai dollárt kedvelik, de természetesen váltható az euró is. Grúzia hivatalos pénzneme a Lári (GEL). 1 USD – 2,70 GEL. Örményország hivatalos pénzneme a Dram (AMD). 1 USD – 400 AMD. Az ország alapvetően biztonságos, de mint mindenütt a világon a megfelelő biztonsági alapszabályok betartásával elkerülhetjük a problémákat. Ne sétálj egyedül elhagyatott mellékutcákon este 10 után, értékeidet tarts belső övtáskában, stb. Költőpénznek napi 20-25 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem, stb.) 450-500 USD elegendő kell legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye. Belépők ára általában 2-3 USD. Bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre rá pár dollárt.

Belépők, fakultatív programok tájékoztató jellegű árai (2023):

Usguli terepjárós kirándulás (max. 6 fő/terepjáró): 150 USD/ terepjáró 
Tbiliszi thermál fürdő: 15 USD 
Sztálin múzeum: 6 USD 
Uplistikhe: 6 USD 
Mestia svan torony: 4 USD 
Enguri gát: 2 USD

Martvili kanyon belépő: 5 USD
Martvili kanyon csónakázás: 8 USD
Prométheusz barlang belépő, csónakázással: 15 USD 
Nekresi: 4 USD 
Germi: 5 USD 
Borkóstolás: kb.15-20 USD

Örményország: 
Jereváni konyakgyár látogatás: 12-30 USD 
Haghpat kolostor: 4 USD
Sanahin: 4 USD
Geghard apátság: 4 USD 
Garni citadella: 4 USD 

Zvarnots katedrális: 4 USD
Echmiadzin: 4 USD

Vám

Kell vízum Grúziába és Örményországba?

Európai Unió tagállamainak állampolgárai, 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúzia területére.
Az utazáshoz útlevél szükséges, mely az országba történő belépést követően legalább 6 hónapig még érvényes kell legyen.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Grúziába?

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy gyakran vinned is kell őket egyszerre. A nagyobban a ruhák és a napi használatra nem szükséges dolgok, a kisebbik "kézipoggyász" iratokkal, élelemmel, vízzel, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak. Felesleges dolgokat nem érdemes hozni, mert majd mindennap másik szálláson leszünk, s az út végén kiderül, hogy sok mindent nem is használtunk. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

A repülőre felvihető kézipoggyásszal és a feladott nagy poggyásszal kapcsolatosan az adott légitársaság határozza meg a súlykorlátot (ez általában a nagy csomagnál 20 kg, de légitársaságonként eltérő lehet).

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Grúziába és Örményországba?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogramon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 19.800 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 19.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 35.760 Ft/fő 

Alap-, és kiegészítő programon történő részvétel esetén: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 26.400 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 50.320 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Zsolt

“Régi álmunk álomszerű megvalósulása volt ez az út, köszönet érte mindenkinek, aki tett ezért! Az egésze volt magával ragadó, és az, hogy ezt Pali mindenkori derűjével, humorával, szakszerű vezetésével bennünket is összébb hozó "kollektív lelkiállapotot" teremtett.”

Melinda

“Jól éreztük magunkat, megfelelt előzetes elvárásainknak. Azt hiszem, elég alapos képet kaptunk Grúziáról. Javasolnám az Eupoliszt! :)”

Zsófia

"Nagyon jól éreztük magunkat, nyilván hasonló elvárásokkal lévőek választották ezt az utat, ezért a társaság is igen jó volt. :) Legszebb talán a gleccser-folyó eredéshez vezető túra volt, de az örmény  kolostorok is mind gyönyörűek. Megrenditő a jereváni Genocidium múzeum, mely bemutatja a nép rengeteg szenvedését, és  rettenetes erős  tartását, hitét."

Éva

"Nemcsak a túrák, hanem a teljes program alatt biztonságban éreztem magam. Pali megfelelő mértékben barátságos és távolságtartó. Nem árasztott el minket információkkal, ugyanakkor elegendő  alap,-ill. egyéb (információk, történelem,kultúra,stb) ismeretet adott.  Szívesen utaznék vele máskor is. Nagyon jól éreztem magam és sok insipráló dolgot éltem át. Nem tudok egy csúcspontot kiválasztani, inkább csak felsorolni a számomra legnagyobb élményt nyújtó helyeket: Mestia felé az Enguri folyó látványa a hegyek közt, Ushguli varázslatos tájai, Usghuli dombján az épp nyitva lévő templom és kilátás a Shara-ra. Felvonózás Mestiában, feltúrázni Kazbegiben a Gergeti templomhoz, Davit Gareja tényleg holdbéli tájai. Örményország különlegesen megkapó kolostorai közül Haghpat és Sanahin. Konyak kóstás Jerevánban és a Genocídium muzeum megrázó valósága. Noratus temetője és Geghard apátság kihagyhatatlan. Egyszóval minden! Javasolnám az Eupoliszt, szuper volt!"

N.Imréné

"Mi azért mentünk erre az útra, mert ezt a régi keresztény, ortodox világot még nem ismertük, láttuk. Ebből hatalmas volt a merítés, rengeteg templomot, régi építményt láttunk. Utunk során láttuk, hogy élnek az emberek, és megdöbbentő volt számunkra a városi (főleg a két főváros) és a vidéki élet közötti óriási különbség. Vidéken még mindig látszik az elmaradottság, szegénység, mÍg a fővárosokban a szépség, nyüzsgés, élet. Számunkra az út csúcspontja Ushguli és az odavezető út volt, de a többi is nagyon tetszett. Felejthető? Nem volt!!! Legkevésbé - talán - a Sevan-tónál töltött (egyébként fürdőzésre szánt) idő tetszett. Végig nagyon meleg volt, ez nehezítette a túrákat, de végül a látvány lenyűgözött bennünket. Igen, ajánlanám mindenkinek, de fel kell készülni a sok utazásra - viszont megéri!"

Ilona

"Prímául éreztem magamat, mindig egy megszokott társasággal utazom, akik nagyon pozitív emberek, mindenből a legjobbat próbáljuk kihozni, és az esetleges problémákon is nagyokat nevetünk. Mindig arra gondolunk, hogy volt már ettől rosszabb is, emlékszel... Ennek az útnak nem szeretném egyetlen pillanatát sem elfelejteni! Nekem legjobban a túrák tetszettek, vagy az örmény templomok, de talán nem is tudnék választani, így volt kerek az egész, ahogy volt. Természetesen ajánlom mindenkinek, ez ajánlás alapján mi Miskolcról már tízen voltunk ezen az úton. Számomra nagyon megfelelőek ezek az utak, árban is elég reálisak, a túravezetők kedvesek, udvariasak, segítőkészségük maximális, nem is kívánhatok jobbat. Remélem még sokat fogok Önökkel utazni."

Amarilla

"Mivel Grúzia és Örményország teljesen ismeretlen terület volt számomra, teljes nyitottsággal és kíváncsisággal indultam el, elvárások nélkül, csak jól akartam magam érezni. Ez teljes mértékben megvalósult, egyrészt a kulturális látnivalók sokasága miatt, a több 100 éves kolostorok között, szinte érezni lehetett a történelem illatát :). Másrészt a természet sokszínűsége és a túrák miatt, gyönyörű helyeken jártunk és sajnáltam, hogy nem maradhatok tovább pl. Kazbegiben, de tudtam, hogy másnap is új élmények várnak. A csúcspont nekem Grúziában Davit Gareja volt, ahol a "na, egy újabb templom" érzésből hamarosan "holdbéli tájban gyönyörködős-áll leesős" élmény lett! Szerintem a legjobb időszakban volt ez az utazás, a városközpontok fejlődnek és szépülnek, miközben azon kívül szinte megállt az idő, még érződik a szovjet éra hangulata."

Évi

"Az egész út során nagyon jól éreztem magam, felkészült, profi túravezetővel és barátságos, jó kis csapattal nem volt nehéz. Az autóbusz, a szállások, az utazás, minden megfelelt az előzetes elvárásaimnak, gyönyörű helyeken jártunk, nem tudok olyan programot mondani, amit a jövőben kivennék az útitervből. A legnagyobb élmény számomra a Mestiaban eltöltött pár nap és a terepjáró kisbuszozás volt. :) Bárkinek nyugodt szívvel ajánlanám az utat!"

Antal

"A program összeállítása tetszett, szinte az egész országot bejártuk. A túrázás aránya is nagyon jó volt. Az egyetlen amit hiányoltam, az a tengerpart volt (Batumi Zugdiditől 120 km), ott szívesen eltöltöttem volna egy napot a nagy melegben. Összefoglalva: kevesebb templom és egy kis tengerpart, vagy 1 nappal hosszabb program. Ettől függetlenül szép kerek utunk volt, ami 11 napba belefért, azt megnéztük. Nagyon szép túrákon vettünk részt, jól is esett a túrázás. Teljesen jól meg volt szervezve. Érdemes felhívni a figyelmet a kaukázusi medvetalpra, ezzel a növénnyel sokszor találkoztunk. Nagyon veszélyes, erős gyulladást és fényérzékenységet okoz a bőrön, szembe kerülve pedig erős irritációt, gyulladást, legrosszabb esetben vakságot okozhat. Pali nagyon jó túravezető, mindenre kiterjedt a figyelme és a váratlan helyzeteket is kiválóan megoldotta. A városokról, területekről sok érdekes információt mesélt, barátságos és segítőkész volt az egész túra alatt. A lehetőségekhez képest mindig megfelelő szállások voltak, néha előfordult egy kis kellemetlenség, de tudtam, hova jövök és milyen viszonyokra lehet számítani. Nagyon tetszett, hogy volt lehetőség családoknál is megszállni. Ár-érték arányokat is figyelembe véve a szállásokkal nagyon elégedett voltam. Összességében nagyon tetszett az út, előzetes várakozásaimnak megfelelt, nagyon jól éreztem magam. A legszebb rész számomra a barlangváros volt Uplistsikhében, a gleccsertúra és David Gareja volt."

Éva

"Az út minden, programban tervezett állomása élvezetes volt.  Némi kényelmetlenség ellenére is érdekes volt a helyiek életébe bepillantás a vendégszállásokon. A program szerint 7. nap "a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában"... Természetszerető, hegyeket járó emberként jónak ígérkezett, de két plusz program révén különösen emlékezetes maradt. A Trinity templomhoz túrázás előtt a teljes csoporttal felmentünk két vízeséshez, melyek egyikében sofőrünk megfürdött (végre, mert éppen ideje volt). Utána a társaság egy része tovább vándorolt a túravezetővek egy következő hegyre, egy újabb vízeséshez. Mesebeli rét, kaptató, sziklás gerinc és egy plató remek kilátással "a Kaukázus fenséges láncai"-ra. A hegyről lefelé jövet egy fűszernövényt gyűjtögető öreggel való találkozás fűszerezte az élményt. Késő délután, jó idő, gyönyörű fények lévén a hangulat, a látvány és az alkalom felejthetetlen."

Gábor

"Jóleső fáradtsággal tértem vissza a rég vágyott kaukázusi túráról, tele élményekkel és mély impressziókkal. Az út összeállítása és szervezése igazán mély merítés volt a két ország nemzeti karakteréből,kultúrájából, az emberek szokásaiból és a csodálatos tájból,a városokból és falvakból. A két kaukázusi ország  "lelkét", szellemét igyekezted nagy-nagy lelkesedéssel közelebb hozni hozzánk, akik erre igen csak fogékonyak voltunk. Magával ragadó volt  az ambiciód, a lendületed, a minél több élményt adni akarásod. Azt nem tudom - nem lévén utazásszervező - miképpen oldható meg, de biztos vagyok benne, hogy érdemes lenne az amúgy érdekes  templomlátogatások számának csökkentésével egy-másfél napot kigazdálkodnotok a tengerpartra, Batumira. Örményország kis ország,kicsik a távolságok. A magánszállások csak javára váltak az útnak. Evidenesen ezek visznek közelebb az ország lakosságához, a látottak jobb megértéséhez.Az esetenkénti kényelmetlenség, a szállásadók rossz felkészülése miatti problémák visszatekintve szép élménnyé, sztorivá válnak. Az egyértelműen alkalmalan szállásokat meg amúgy is kigyomláljátok. Köszönöm önzetlen, áldozatkész és nívós munkátokat. Paliét is. Sikeres túravezetéseket  na és legalább ilyen jó csapatot kívánok neked és remélem, találkozunk még az általad vezetendő utakon a világ országútjain."

Tünde

"Köszönöm a lelkes túravezetést. Szépek a helyek, talán szerencsésebb egy busszal vinni a csapatot, mert jobban össze lehet tartani. Jó volt, hogy ennyire figyelembe tudtátok venni az egyéni igényeket is (túrázzunk többet, ne túrázzunk - múzeum, vagy nem!) A változatosság végül is megvolt, csak a templomok voltak kirívóan túlsúlyban, de aki nem akart, a végén már nem ment. Az utazás volt sok, minden távot oda-vissza is megtettünk. A hegyek közötti utakon lehetett volna még túrázás - de lehet, hogy a másik csoport nem erre vágyna.?? A közös fürdés lenne jó, nem a 2 -4 személyes medencés dolog. Azok a szállások voltak jók, ahol összejöhetett a teraszon, vacsoránál stb. a társaság. A sokcsillagos szuper hotelszállás a végére jó poén, kilazít!! Utána már nem esik jól visszakanyarodni a családi szobákhoz. Persze ezeknek is nagyon jó hangulata volt!!! Még sok szuper kalandot kívánok!"

Gábor

"Nagyon jól sikerült az út. Élmények, úgy hirtelen: Egy grúz szerzetessel és autódidakta magyar műfordítóval együtt énekeltük a Tavaszi szél vizet áraszt c. dalt egy templom előtt, Tbilisziben reggeliző helyet keresve egy péküzembe vetődtünk, ahol spontán terülj asztalkámat varázsoltak és vendégül láttak minket, egy sziklatemplomban épen egy négy fős gregorián kórust hallgathattunk, megmártózhattunk egy mocsárban, átélhettünk egy vihart a fenséges Kaukázusban, élvezhettük a csacsát, a gránátalmabort és a hozzámondott tósztokat,sétálhattunk a pezsgő jereváni éjszakában és ki tudja még hány más élmény. Csonka Gábor nagy lelkesedéssel, odaadással,látható kedvvel  és fáradságot nem kímélve igyekezett sikerre vinni az utat, minél több élményt szerezni, infót átadni, jó csapatot szervezni (ez szerencsére nagyjából adott volt). Bodon Pali higgadtságával és nagy tapasztalatával ebben  segítségére volt. Szeretnék mindkettejükkel még túrákon találkozni."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.