Bejelentkezés

Grúzia (Örményország)

A korai keresztény világ gyöngyszemei

Ezen az úton mindenki garantáltan megtalálhatja mindazt, amit látni lehet a korai kereszténység gyöngyszemeiből, változatos építészettel és gyönyörű tájakkal, valamint barátságos emberekkel, érdekes nyelvekkel, kulturális és gasztronómiai élvezetekkel.  Változatos programunk látványos részei az UNESCO világörökség részét képező műemlékek is, de nem csak történelmi városok, várak, kolostorok, templomok, zarándokhelyek, barlangvárosok szerepelnek ajánlatunkban, hanem tavak, erdők, sivatagi táj, hegyek, gleccserek, hőforrások és borvidékek meglátogatása is. Utunk során elmélyedhetünk a Kaukázus színes kulturális egyvelegében, személyesen is megismerkedhetünk a híres grúz vendégszeretettel, és nem utolsósorban megkóstolhatjuk a helyi konyha remekeit.

Kiemelt látnivalók az utazás során:

Grúzia
- Tbiliszi
- Mtskheta templomegyüttes (UNESCO Világörökség)
- Felső Svaneti (hegyi falvak, svan tornyok) (UNESCO Világörökség)
- a Kaukázus hóval borított hegyei, gleccserei
- Kakheti bortermelő vidéke, Alaverdi, Gremi, Nekresi kolostora

Örményország
- Haghpat és Sanahin kolostorai (UNESCO Világörökség)
- a Szeván-tó 1700 méteren
- Garni, Hellén kori emlékek
- Geghard kolostora és a Felső Azat-völgy (UNESCO Világörökség)
- Ararát szent hegy völgye, Khor-Virap, Noravank apátság

Időpontok

 • 2023. augusztus 05 → 15.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Grúzia alapprogram után! Négy napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni a Kaukázus országaiból. A kiegészítő program során folytatjuk utunkat Örményországba, mely a történelem viharainak ellenére megőrizte összetéveszthetetlen egyediségét, kultúráját. Itt, az Ararát szent hegyének árnyékában gyönyörű tájak, hegyek, tavak, ősi keresztény emlékek, hegybe vájt templomok, díszes kőfaragások, és nem utolsósorban a felejthetetlen konyha várja az utazót. Meglátogatjuk a több mint 2700 éves fővárost, Jerevánt, az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított településeket és építészeti emlékeket, régi kolostorokat. Kóstolunk világhíres örmény konyakot, fényképezzük az Ararátot, és még sok élmény vár azokra, akik a hosszabbítást is választják.

A kiegészítő program felára 179.000-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2023. augusztus 5-én indul és 2023. augusztus 19-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Kutaiszi, Zugdidi, Svaneti, Mestia

  Érkezés Kutaiszi repülőterére, ahonnan programunk indul. Bérelt buszunkkal indulunk a Kaukázus hegyei közé. Pár órás utazás után magunk mögött hagyjuk Zugdidi városát, és beérünk a hegyek közé. Továbbhaladva érintjük a Jvari víztározót, és egyre beljebb hatolunk a Kaukázus hegyei közé, a mesés Svaneti tartományba. Ez a régió, ahova csak nagyon kevés turista jut el, csak a nyári hónapokban látogatható. Ezen a helyen nemrég még élt a vérbosszú törvénye, és Grúzián belül is különlegesnek számít kultúrája. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Mestiába, Svaneti tartomány fővárosába kora délután érkezünk meg. Szállás két éjszakára Mestiában, vendégszálláson, helyi családnál a falusi turizmus keretében, hogy bepillantást nyerjünk a helyi családok életébe. Szállás: magánszálláson, ellátás: vacsora.
 • 2. nap Mestia

  2
  Mestia Svaneti központja, és a mai napon innen indítjuk felfedező útjainkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választhatjuk meg a mai nap programját, de bármerre is megyünk, mindenhol gyönyörű panorámában van részünk. Reggel busszal közelítjük meg délelőtti túránk kiindulópontját, majd egy függőhídon átkelve behatolunk a sűrű fenyvesbe. Lassan felfelé haladva egy hegyi folyó mellett, egyre ritkul a növényzet, majd megpillantjuk célunkat, egy a folyóba beszakadó gleccsert. Eltúrázunk a jégfolyó végéig, majd miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, visszaindulunk buszunkhoz. Ebédre visszatérünk Mestiába. Délután lehetőség van fakultatív program keretében bérelt dzsipekkel eljutni egészen Ushguli faluig, mely Európa legmagasabban, 2100 méteren fekvő, állandóan lakott települése. Már a faluig vezető út is meseszép hegyoldalakon visz keresztül, de amikor meglátjuk a falut a sok toronnyal, háttérben egy gleccserrel, akkor elfeledjük mindazt a nehézséget, amivel idáig jutottunk a földúton. A falu hangulata olyan, mintha megállt volna az idő. Megnézhetjük a helyi néprajzi múzeum XII. századi kincseit, melyeket ide rejtettek a háborúk és szovjet megszállók elől. (Gyalogtúra gleccserhez, szintkülönbség: 270 m fel, 270 m le, táv: 6 km oda-vissza) Szállás Mestiában, a megszokott vendégszállásunkon. Szállás: magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 3. nap Mestia, Kutaiszi

  Reggeli után bepakolunk buszunkba, de még nem hagyjuk el ezt a csodálatos vidéket. Felsétálunk a hegyoldalban fekvő sikátorokban, ahol betekinthetünk egy Svan toronyba, ahol régebben éltek a helyiek. Ide vészhelyzet esetén csak létrán keresztül lehet bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak. Miután megnéztük ezeket az egyedülálló módon kialakított házakat, és megmásztunk egy svan tornyot indulunk ki a hegyek közül Kutaiszibe. Késő délután érkezünk meg, hogy megpihenjünk mielőtt Grúzia keleti részébe indulnánk. Lefekvés előtt, ha még marad időnk, sétálhatunk egyet Kutaisziben, melynek hangulata élő piacával, 70es évek házaival visszarepít minket a szovjet időkbe, megnézhetjük a régi zsidó negyedet, a szépen restaurált óvárost. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Kutaiszi, Martvili kanyon, Prométheusz barlang, Kutaiszi

  2
  A mai napot Kutaiszi környékén töltjük. Nagyjából egy órás buszozást követően érjük el Grúzia egyik legszebb látnivalóját, a Martvili kanyont. A szinte függőlegesen az égbe nyúló sziklafalak fogják közre a zöldeskék színben pompázó folyót. Először kiépített túraútvonalon haladva gyalog tekintjük meg a csodálatos kanyont, meg-megállva, hogy fotók sokaságát készíthessük el. A továbbiakban, aki más szemszögből is szeretné megnézni a kanyont, az fakultatív program keretében felfújható gumicsónakon haladhat végig a folyó leglátványosabb szakaszán. Miután kiélveztük a látványt, rövid buszozás után egy más jellegü, de nem kevésbé látványos természeti látnivalót tekintünk meg. Ez a Prométheusz barlang, mely még az aggteleki barlangon edződött barlangászokat is ámulattal tölti el. Itt gyalogosan, majd csónakokon fedezhetjük fel a csodálatos mészkő formációkban gazdag cseppkőbarlangot. Késő délután érünk vissza szállásunkra. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Kutaiszi, Gori, Uplistsikhe, Tbiliszi

  Reggeli után indulunk Tbiliszibe, de útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a látnivalók között. Első megállónk Grúzia egyik legősibb városa, Uplistsikhe, amelyet még i.e. I. évezredben építettek. Itt egy kősziklába vájtak barlangszerűen hatalmas csarnokot, lakóhelyiségeket és egy templomot. Folytatva utunkat megállunk Gori városában is, mely hatalmas erődjéről is híres, de leginkább Sztálin születési helyeként ismert. Itt megnézhetjük az egyedülálló, neki szentelt múzeumot is. Folytatjuk utunkat Grúzia fővárosába, Tbiliszibe, ahová délután érkezünk meg. Miután elfoglaljuk szállásunkat egy szállóban, rövid városnézésre indulunk. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s különösen híres gyógyfürdőiről is. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek, melynek patinája a régi szovjet időket idézi. Később visszatérünk még a fővárosba, a mai napon ismerkedő sétánk során megtekintjük a Metekhi templomot, a Narikala erődöt a Szent Miklós templommal, a Tsminda Sameba katedrálist, megkóstoljuk a helyi konyha remekeit, ismerkedhetünk a barátságos helyiekkel. Szállás Tbilisziben, szállodában, ahol egy éjszakát töltünk el, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Tbiliszi, Mtskheta, Ananuri, Jvari-hágó, Kazbegi

  A mai napon Tbilisziből északnak vesszük az irányt, és a Kaukázus középső részét célozzuk meg a főváros fölött. Észak felé haladva az orosz hadi ösvényen jutunk el az orosz határ közvetlen közelében fekvő Kazbegi faluig. Ezen az úton sem maradunk látnivalók nélkül. Első megállónk az i.e. V. században alapított Mtskheta, Grúzia egyik legrégebbi városa, amely Tbiliszitől 28 km-re fekszik, két folyó találkozásánál. Ez az ősi város 800 éven keresztül a grúz birodalom fővárosa is volt. Mind a mai napig a grúz kereszténység szíve, Grúzia ortodox kereszténységének spirituális fővárosa. Tulajdonképpen egy múzeumvárost láthatunk, mely az UNESCO világörökség része. Itt a város katedrálisa és a Jvari templom a fő látványosságok, melyek klasszikus példái a grúz tetragonális templomépítészetnek. A VI. századi Svetitskhoveli-székesegyház a Grúz Ortodox Egyház központja és az ország második legnagyobb egyházi épülete. A 327-ben alapított Jvari-kolostor pedig az ország legszentebb helye, melyet 1994-ben a Világörökség részévé nyilvánították, majd 2009-ben sajnos felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Folytatva utunkat megállunk a XVII. századi Ananuri templom és erőd együttesénél, ahol a templomokon látható domborművek kitűnő példái az ősi grúz képzőművészetnek. S természetesen megállunk a Jvari-hágónál is, 2379 méter magasan, ahonnan egy lélegzetelállítóan szép völgy tárul szemünk elé. Este érkezünk meg Kazbegi falujába, ahol helyi családoknál szállunk meg két éjszakára, a falusi turizmus keretében. Szállás: magánszállás, ahol két éjszakát töltünk, ellátás: reggeli és vacsora.
 • 7. nap Kazbegi

  2
  Reggeli után kirándulásra indulunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor túránk során megpillanthatjuk Grúzia legmagasabb csúcsát, az 5047 méter magas Kazbegi hegyet. Ha jó az idő, és jó erőben vagyunk, feltúrázhatunk a Gergeti Trinity templomhoz, mely 2170 méter magasan fekszik, így 500 méter szintkülönbséget kell legyőzni. Aki nem szeretne gyalogolni, bérelhet a felfelé vezető útra terepjárót. A fennmaradó időben lehet a faluban pihenni, folytatni a grúz konyha remekeinek megismerését, ismerkedni a helyiekkel. Szállás Kazbegiben, magánszálláson, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 8. nap Kazbegi, Tbiliszi, Telavi

  A mai nap az utazásról szól, ugyanis célunk Grúzia keleti része, ahova kétnapos utazást teszünk. Kazbegiből délnek indulunk, és lassan magunk mögött hagyjuk a Kaukázus hegyeit. Tbilisziben feltöltjük készleteinket, és délkeleti, majd keleti irányba utazunk tovább, Kaheti bortermelő vidékére, Telavi városába, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Szállás Telaviban, szállodában, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Telavi, Alaverdi, Gremi, Nekresi, Sighnaghi

  Miután megreggeliztünk, rövid utazást követően megnézzük Alaverdi XI. századi kolostorát, mely a mai nap talán leglátványosabb állomása, érdekes katedrálisa miatt. A továbbiakban Gremi kellemes kisvárosába érkezünk, amely konyakjáról, citadellájáról és XV. századi torony palotájáról híres. Látogatásunk után folytatjuk utunkat a híres Kakheti bortermelő vidékén, ahol a délután folyamán fakultatív program keretében még meglátogathatunk egy borászatot, grúz borok kóstolásával egybekötve. Elnézünk még Nekresi monostorába, mely Grúzia legelső temploma volt (IV.sz.). Mielőtt leszállna az este, Sighnaghi felé vesszük az irányt, mely egy olaszos hangulatú kisváros, amit a függetlenség elnyerése után szépen felújítottak. Itt az ősi vár mellett foglaljuk el szállásunkat pár perc sétára a gyönyörű óvárostól, ahol egy éjszakát fogunk aludni. Szállás Sighnagiban, szállodában, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Sighnagi, Davit Gareja, Tbiliszi

  Reggeli után indulunk vissza Tbiliszibe, ahova késő délután érkezünk, de útközben teszünk egy kitérőt, melynek célpontja a Davit Gareja által a VI. században alapított kolostor együttes, Grúzia egyik legősibb helye, ahova lehetetlen eljutni tömegközlekedéssel. A holdbéli, sivatagos tájon 15 kolostor terül el, amelyekben ma is szerzetesek élnek. A mongolok rombolták le először ezt az épületegyüttest, utánuk Timur Lenk katonái, majd a XVII. században perzsák mészároltak le 6000 szerzetest. Ennek ellenére nagyon látványos, amit látunk, s megértjük, hogy miért vált ez a kolostor együttes mégis újra és újra spirituális központtá. Miután megérkezünk Tbiliszibe, elfoglaljuk már jól ismert szállásunkat. Mivel lassan búcsúznunk kell Grúziától, a csak az alapprogramon részt vevő utasaink késő este indulnak is a kutaiszi repülőtérre, hogy másnap hajnalban megkezdjék hazautazásunkat, míg a többiekkel reggel folytatjuk utunkat Örményországba. Szállás szállodában.
 • 11 /+1. nap Kutaiszi / Tbiliszi (Grúzia), Haghpat, Vanadzor (Örményország)

  Akik csak az alap programot választották, azokkal a mai napon elbúcsúzunk Grúziától, szervezett programunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat.

  Akik a hosszabbítás mellett döntöttek, azokkal reggel folytatjuk utunkat Tbilisziből Örményországba. Rövid utazást követően érkezünk meg a határra, majd a határátlépést után folytatjuk utunkat Vanadzor felé. Útközben megállunk a Debed-kanyonnál, ahol mindjárt két, az Unesco listán szerepelő ősi épületet is megtekintünk. Egyik a Haghpat-kolostor, mely egy szovjet időket idéző bányaváros fölött helyezkedik el. A másik nevezetesség a röbid autóútnyira található Sanahin kolostora, ahol a középkorban művészeti oktatás folyt, s itt rögtön érezzük az örmény építészet sajátos stílusjegyeit, hangulatát, a kecsesen kacskaringós kőfaragásait. Alvás egy éjszakára Vanadzor tipikus szovjet hangulatú kisvárosában. Szállás: szállodában. Ellátás: reggeli.
 • 12 /+2. nap Vanadzor, Sevanavank, Jereván

  Vanadzorból gyönyörű erdős tájakon jutunk keresztül Dilijan üdülőhelyig, melyet körülötte fekvő csodálatos hegyei, erdői miatt Örményország Svájcának is neveznek, és rendkívül népszerű hétvégi kirándulóhely. A Sevan-hágón keresztül jutunk az 1900 méter magasan fekvő Sevan-tóhoz, melynek félszigetén épültek Sevanavank és Surp Harutyun apátságok templomai. Az apátságok eredetileg egy szigeten álltak, de a 20. században a víz apadásának okán egy félsziget alakult ki az épületek körül, így most meglátogathatjuk őket gyalog is. A legizgalmasabb talán Sevanavank kolostora, mely egyedülálló látványt nyújt a tóra néző panorámájával. A tó déli partján megnézzük Hayravank 1100 éves tufa kolostorát is, majd megcsodálhatjuk Noratus múltidéző táját egy gyönyörű középkori temetővel és festői tájjal. Késő délután érkezés Jerevánba, ahol szabad program vár minket: séta és ismerkedés a nyüzsgő belvárossal, Cascade, Operaház, Győzelem park az elsődleges látnivalók, illetve este a Köztársaság-téren a zenélő szökőkutakban is gyönyörködhetünk. Szállás Jerevánban, szállodában, ellátás: reggeli.
 • 13 /+3. nap Jereván, Geghard, Garni, Khor-Virap, Jereván

  Délelőtt látogatás a fantasztikusan szép, UNESCO-világörökségként nyilván tartott, látványos kanyon közelében fekvő, a IV. században alapított Geghard apátságba, mely egy barlangkolostor együttes. Többek között híres a körben található kőfeszületekről, és arról, hogy sokáig itt tartották azt a dárdát, mellyel leszúrták Jézust. Visszafele megállunk Garni híres citadellájánál, s bemegyünk az i.e. VIII. századi, illusztris Hellén pogány napisten templomába, a mellette levő fürdőbe, hogy kigyönyörködjük magunkat az antik mozaik munkákban. Innen déli irányban haladunk tovább, célunk a Bibliából is ismert Ararát-hegy völgye, ahonnan pompás kilátás nyílik az Ararát méltóságteljes csúcsára. Miután elkészítettük fényképeinket, a Khor-Virap kolostor a következő úti célunk, mely a IV. században nyílt meg. Többek között nevezetes arról, hogy Szt. Georgit (Gergely), aki az első egyházfő volt Örményországban, itt tartották fogságban 12 évig. Mind a mai napig híres zarándok hely, ahol ma is birka áldozatokat mutatnak be, keresztelkednek. Délután Jerevánban megtekinthetjük a Genocídium Múzeumot, amely az örmény kisebbség törökországi tragédiáját mutatja be, majd fakultatív program keretében meglátogathatjuk a híres jereváni konyakgyárat, kóstolóval egybekötve. Szállás Jerevánban, szállodában, ellátás: reggeli.
 • 14 /+4. nap Jereván, Echmiadzin, Zvarnots, Metsamor, (Grúzia) Kutaiszi

  Reggeli után indulás a fővárostól mindössze 20 km-re fekvő Echmiadzinbe, az örmény keresztények legszentebb helyére, az  Örmény Apostoli Egyház  központjába, a pátriárka székhelyére, amit az Unesco Világörökség részévé nyilvánított. A település 180 és 340 között volt az örmények fővárosa. A VII. századi Szt. Hripszime templom és a katedrális megtekintése kihagyhatatlan, melyek Örményország legősibb keresztény templomai. Itt található a kincstár, melyben a Jézust ért dárda található, Szt. János által faragott megfeszíttetés kép, Thadeus, Péter és András relikviái, a Szt. Kereszt maradványai, illetve Noé bárkájának darabjai. Egy pogány tűzoltár is található a templom alatt, melyet külön kérésre kinyitnak. A közeli temető is számtalan fotótémát kínál. A városkában található még egy VI. századi és két XVII. századi templom, melyeket szintén érdemes meglátogatni. A pápai látogatás emlékművéhez is elsétálunk, majd elmegyünk Metsamor erőd nyitott múzeumába, mely bemutatja az itt évezredeken át élt civilizációkat, ásatásakor előkerült emlékeket, fallosz szimbólumokat, asztrológiai követ. Utána elmegyünk az i.sz. 641 és 661 között épült Zvarnots katedrálishoz is, mely egyedi formájáról híres, s mely Szt. Gregori (György) ereklyéit őrizte. Délután elindulunk vissza Grúziába, hogy hosszú, kb. 10 órás utazás után elérjük a kutaiszi repülőtérről Budapestre induló repülő járatunkat. Szállás: bérelt buszon, ellátás: reggeli.
 • 15 /+5. nap Kutaiszi

  A mai napon elbúcsúzunk Grúziától, szervezett programunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat.
Az oldalon látható képeket Bodon Pál és Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.