Dachstein, Schladminger Tauern

Égbetörő sziklafalak, zubogó vízesések, mészkőcsipkék és alpesi zöld: a Világörökség természeti csodáinak egyike

Égbetörő sziklafalak, zubogó vízesések, tükörsima tengerszemek tucatja – egy kontrasztokban gazdag, változatos hosszú hétvégét kínálunk Nektek ezen a Magyarországon még kevéssé ismert, paradicsombeli vidéken. A Dachstein hegység déli fala rendkívül látványos, már a völgyből is: mészkőcsipkék szöknek a magasba, kiemelkedve a környék buja, alpesi zöldjéből. Teszünk egy látványos bemelegítő túrát, mely során egy vadvizű szurdokon keresztül közelítjük meg a Dachstein sziklafalainak lábát, majd utolsó nap felvonóval felmegyünk a főgerincre is egy rövid, de izgalmas túra erejéig, ahol elénk tárul a Dachstein-fennsík, mely a Világörökség részét képzi. A völgy túloldalán magasodnak a Schladminger Tauern hegyei, mely a kiemelkedően magas számú hegyi tavairól híres. Mi ezek közül felkeressük a Giglach tavakat, melyek igen kedvelt képeslap témák a vízen tükröződő hegyek miatt, valamint egy egész napos túra keretében felkapaszkodunk a Klafferkessel-be is. Megéri a fáradtságot, mert páratlan látványban részesülünk: 2200 méteres magasság felett mintegy 30 tengerszem csillog a sziklák között, melyek közül nem egyet mi is felkeresünk.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Silberkarklamm
 

Indulás Budapestről 5.30-kor, találkozás 5.10-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Kora délután érkezünk Schladming településre, itt felverjük a sátrainkat a kempingben.
Első napi túránk a Silberkar szurdokba vezet. A parkolót elhagyva a vad folyású hegyi patak mentén elindulunk fölfele. Kis vízesések mellett, meredek sziklafalak között kapaszkodunk egyre feljebb és feljebb a szurdokba, utunkat létrák és lépcsők segítik. Majd végül kitárul a táj és megérkezünk a Silberkar menedékházhoz (1223 m). Itt megpihenünk, majd a hegy oldalán vezető ösvényen visszaereszkedünk a parkolóhoz. Szállás: kempingben. (Táv: 5 km, szint: 280 méter fel és le.)

2

 
Wilde Wasser szurdok, Riesachsee, Klafferkessel
 

Korán reggel hosszú, fárasztó, de egyedülálló látványosságokat tartogató útra indulunk. A Wilde Wasser szurdokában (1080 m) kezdjük meg a túrát. Függőhidak, lépcsők és létrák segítenek abban, hogy közvetlen közelről megcsodálhassuk meg a víz erejét, valamint Steiermark legnagyobb vízesését, a Riesachfall-t. Ez a szurdok már önmagában elegendő látványosság lehetne egy napra, de mi folytatjuk utunkat, mert az még rengeteg meglepetést tartogat. A Riesach tóhoz érve (1338 m) a víz már egy egészen más arcát mutatja: csendesen és sötétzölden terül el a hegyek közt. A tanösvény itt véget ér, innen néhány kilométernyi séta és egy hosszú emelkedő után a Preintaler menedékházhoz (1657 m) érkezünk. Itt rövid pihenőt tartunk, és akinek elég volt aznapra az emelkedés, és szívesebben pihen a hegyek közti panorámás teraszon – itt bevárhatja a visszatérő csapatot. Innen meredek kaptatókon, hosszú szerpentines ösvényen keresztül feltúrázunk egy magashegyi katlanvölgybe, mely a Klafferkessel nevet viseli, és amelyben mintegy harminc kisebb és nagyobb tó bújik meg a sziklák között, 2300 méteres magasságban, sziklás hegycsúcsokkal körülvéve. Ezek közül mi is felkeresünk jó néhányat. Miután kigyönyörködtük magunkat, a már megismert útvonalon leereszkedünk a parkolóba, ahová a kora esti órákban érkezünk. Szállás: kempingben. (Táv: 21 kilométer, szint: 1300 méter fel/le.)

3

 
Ursprungalm, Giglach tavak
 

Reggel a helyi turistabusz igénybevételével könnyedén feljutunk az Ursprungalm 1604 méteres magasságáig, ám innen már saját erőnkre leszünk utalva. Egy völgyben, jól járható úton fogunk felkapaszkodni a nyeregig (1955 m), ahonnan már csodás rálátás nyílik a Giglach tavakra. Itt az egyik hüttében megpihenünk, majd kényelmes sétát teszünk a látványos félszigettel rendelkező tóparton.  Innen már csak lefelé fogunk haladni – patakok, rétek, hegyi kunyhók, és tehenek vagy olykor lovak mellett. Miután a Landauer tavat is elhagytuk, az út egyre intenzívebben ereszkedni kezd, majd egy erdős részt követően leérünk a parkolóba, ahol a busz már vár bennünket. Szállás: kempingben. (Táv: 15 kilométer, szint: 400 méter fel, 980 méter le.)

4

 
Dachstein-fennsík, Budapest
 

A reggeli sátorbontást követően felvonó segítségével rövid idő alatt feljutunk a Dachstein főgerincen található Hünerkogel-re (2613 m). Innen csodálatos panoráma tárul elénk: egyik irányba a Ramsau-völgy és a Schladminger Tauern, mindezt tetézi még a Skywalk, melynek átlátszó padlózatán keresztül szinte megnyílik alattunk az ezer méteres mélység. Másik oldalon pedig megpillanthatjuk a különleges Dachstein-fennsíkot és a Schladminger gleccsert, mely a Világörökség részét képzi. Ha az időjárás és a terepviszonyok lehetővé teszik, rövid, de annál szebb túrára indulunk a közeli Gjaidstein csúcsra (2794m). A gleccser felszínen túrázva eljutunk a Gjaidstein nyereghez, innen pedig sziklás, meredek, részben drótkötelekkel biztosított ösvényen meghódítjuk a csúcsot, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Miután kigyönyörködtük magunkat visszatérünk a felvonóhoz, leereszkedünk a buszunkhoz és elindulunk hazafelé.  Rövid pihenőkkel a késő esti órákban (22-23 óra) érkezünk vissza Budapestre. (Táv: 4km, szint: 177 méter fel és le.)

Az oldalon látható képeket Kalkó Ildikó készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés