Bejelentkezés

Dachstein, Schladminger Tauern

Égbetörő sziklafalak, zubogó vízesések, mészkőcsipkék és alpesi zöld: a Világörökség természeti csodáinak egyike

Égbetörő sziklafalak, zubogó vízesések, tükörsima tengerszemek tucatja – egy kontrasztokban gazdag, változatos hosszú hétvégét kínálunk Nektek ezen a Magyarországon még kevéssé ismert, paradicsombéli vidéken. A Dachstein hegység déli fala rendkívül látványos, már a völgyből is: mészkőcsipkék szöknek a magasba, kiemelkedve a környék buja, alpesi zöldjéből. Teszünk egy látványos bemelegítő túrát, mely során egy vadvizű szurdokon keresztül közelítjük meg a Dachstein sziklafalainak lábát, majd utolsó nap felvonóval felmegyünk a főgerincre is egy rövid, de izgalmas túra erejéig, ahol elénk tárul a Dachstein-fennsík, mely a Világörökség részét képezi. A völgy túloldalán magasodnak a Schladminger-Tauern hegyei, mely a kiemelkedően magas számú és csodálatos szépségű hegyi tavakról híres. Mi ezek közül felkeressük a Giglach-tavakat, melyek igen kedvelt képeslap témák a vízen tükröződő hegyek miatt, valamint egy egész napos túra keretében felkapaszkodunk a Klafferkesselbe is. Megéri a fáradtságot, mert páratlan látványban részesülünk: 2200 méteres magasság felett mintegy 30 tengerszem csillog a sziklák között, melyek közül nem egyet mi is felkeresünk.

Ez a programunk a Via Ferrata: Dachstein programunkkal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.

Időpontok

 • 2024. augusztus 17 → 20.
 • 1. nap Budapest, Spiegelsee

  2
  Találkozás Budapesten 5.10-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre, az A38 hajóval szemben), indulás 5:30-kor. Kora délután érkezünk Schladming településre, ahonnan rögtön rövid, de látványos túrára indulunk: a Reiteralm-ra utazunk, ahol felvonó segítségével könnyedén jutunk fel 1700 méteres magasságba, a túránk kiinduló pontjához. Célunk a Spiegelsee, azaz Tükör-tó lesz, mely méltán viseli ezt a nevet: felszínén képeslapba illően tükröződnek a Dachstein távoli, sziklás csúcsai. Miután kigyönyörködtük magunkat visszatérünk a felvonóhoz, leereszkedünk a buszunkhoz. Szállás: kempingben (Táv: 2 km, szint: 150 méter fel és le.)
 • 2. nap Wilde Wasser-szurdok, Riesachsee, Klafferkessel

  4
  Korán reggel hosszú, fárasztó, de egyedülálló látványosságokat tartogató útra indulunk. A Wilde Wasser szurdokában (1080 m) kezdjük meg a túrát. Függőhidak, lépcsők és létrák segítenek abban, hogy közvetlen közelről csodálhassuk meg a víz erejét, valamint Steiermark legnagyobb vízesését, a Riesachfall-t. Ez a szurdok már önmagában elegendő látványosság lehetne egy napra, de mi folytatjuk utunkat, mert az még több meglepetést tartogat. A Riesach tóhoz érve (1338 m) a víz már egy egészen más arcát mutatja: csendesen és sötétzölden terül el a hegyek közt. A tanösvény itt véget ér, innen néhány kilométernyi séta és egy hosszú emelkedő után a Preintaler menedékházhoz (1657 m) érkezünk. Itt rövid pihenőt tartunk (akinek elég volt aznapra az emelkedés, és szívesebben pihen a hegyek közti panorámás teraszon , itt bevárhatja a visszatérő csapatot ), majd egy keskeny ösvényen tovább folytatjuk az emelkedést, míg egy lapályra érve el nem érjük az alsó Sontagskaree csodálatos víztükrét. Innen már csak egy rövid, látványos kapaszkodásnyira van a felső tó (2024 m), ahol megpihenünk, és elfogyasztjuk jól megérdemelt elemózsiánkat. Miután kigyönyörködtük magunkat, a már megismert útvonalon leereszkedünk a parkolóba, ahová a kora esti órákban érkezünk. Szállás: kempingben. (Táv: 21 kilométer, szint: 1100 méter fel/le.)
 • 3. nap Ursprungalm, Giglach-tavak

  3
  Reggel a helyi turistabusz igénybevételével könnyedén feljutunk az Ursprungalm 1604 méteres magasságáig, ám innen már saját erőnkre leszünk utalva. Egy völgyben, jól járható úton fogunk felkapaszkodni a nyeregig (1955 m), ahonnan már csodás rálátás nyílik a Giglach tavakra. Itt az egyik hüttében megpihenünk, majd kényelmes sétát teszünk a látványos félszigettel rendelkező tóparton. Innen már csak lefelé fogunk haladni – patakok, rétek, hegyi kunyhók, és tehenek vagy olykor lovak mellett. Miután a Landauer tavat is elhagytuk, az út egyre intenzívebben ereszkedni kezd, majd egy erdős részt követően leérünk a parkolóba, ahol a busz már vár bennünket. Szállás: kempingben. (Táv: 15 kilométer, szint: 400 méter fel, 980 méter le.)
 • 4. nap Dachstein-fennsík, Budapest

  1
  A reggeli sátorbontást követően egy levezető kiándulásra indulunk: felvonó segítségével percek alatt feljutunk a Dachstein főgerincen található Hünerkogelre (2613 m). Innen csodálatos panoráma tárul elénk: egyik irányba a Ramsau-völgy és a Schladminger-Tauern, mindezt tetézi még a Skywalk, melynek átlátszó padlózatán keresztül szinte megnyílik alattunk az ezer méteres mélység. Másik oldalon pedig megpillanthatjuk a különleges Dachstein-fennsíkot és a Schladminger-gleccsert, mely a Világörökség részét képzi. Ha az időjárás és a terepviszonyok lehetővé teszik, rövid túrát teszünk a közeli Kleiner Gjaidstein csúcsra (2734 m). Miután kigyönyörködtük magunkat, visszatérünk a felvonóhoz, leereszkedünk a buszunkhoz és elindulunk hazafelé. Rövid pihenőkkel a késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre. (Táv: 5km, szint: 300 méter fel és le.)
Az oldalon látható képeket Kalkó Ildikó készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást három éjszakára kempingben, saját sátorban, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást és az étkezéseket.

A felvonót és a helyi buszt a szálláshoz kapott Sommercard kártyával ingyenesen tudjuk igénybe venni.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát júniusi turnusunknál 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet egy gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 20-28 fő. Az utat minimum 20 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Gyalogtúra programunkhoz semmilyen hegymászótudásra nincs szükség, ám túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást feltételez. Mivel a túraútvonalak néhol törmelékes, meredek ösvények mentén vagy kötélhidakon keresztül vezetnek, a stabil mozgáskoordináció és a szédülésmentesség elengedhetetlen. Napi 4-9 órás túrázásra kell számítani, a szintkülönbség általában 600-1300 méter közötti. A napi túraútvonalakat úgy válogattuk meg, hogy azok átlagos sportos erőnléttel teljesíthetőek legyenek, azonban a második napi program ennél nagyobb igénybevételt jelent  – itt azonban van lehetőség rövidített útvonalra is. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról.

Szállás

Három éjszakát töltünk Schladming város egyik kempingjében, saját sátorban. A kemping területén kulturált vizesblokk, étterem található.

Terület

A Dachstein egy erősen karsztosodott magashegység az Alpok északi részén. Legmagasabb csúcsa a Hohen Dachstein 2995 méter, ez Steiermark és Oberösterreich legmagasabb pontja. Télen kedvelt síközpont, ám nyáron ideális kiránduláshoz, hegymászáshoz, via-ferratahoz. A masszívumon három nagy jégfelület található, melyek az Alpok legészakibb és legkeletibb gleccserét alkotják. A Dachstein és Schladming hegységek egymással átellenben, a Ramsau völgy két oldalán találhatók. A Schladming legmagasabb pontja a Hochgolling 2862 méter. A Klafferkessel Természetvédelmi Terület korábban gleccser felszín volt, felszínén számtalan kisebb-nagyobb tó található, növényzete különleges és rendkívül gazdag.

Időjárás

A Dachstein régióban az időjárás a július-szeptemberi időszakban a legstabilabb, azonban változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra is kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső vagy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat.. Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a gerincekre, csúcsokra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Vízálló sátor, polifoam, gyékény a sátor elé, hálózsák, kispárna, kalapács, fejlámpa. Aki főzni szeretne, annak gázfőző és „konyha felszerelés”. Utazótáska vagy nagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, ami a napi túrákra nem szükséges) közepes méretű hátizsák (mindazon felszereléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), vízálló túrabakancs, kamásli, túraöltözet, jó esőkabát, esőnadrág, meleg ruha, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fejfedő, törölköző. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt ha teheted, hozz túrabotot is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz és a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot is érdemes magaddal hoznod: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Célszerű itthonról szendvicseket, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal, de a helyi áruházban is van lehetőség a készletek feltöltésére, friss pékáru, gyümölcs vásárlására. A túrák során napközben a menedékházakban egyszerű étkezési lehetőség (leves, virsli, tea) általában biztosított. A napközbeni étkezésre célszerű reggelente szendvicseket is készíteni. A szállásunktól séta távolságra található néhány étterem és pizzéria, ahová túrák után egy jó meleg vacsorára be lehet ülni.

Pénz-ügy

Bár a legtöbb helyen kártyával is lehet majd fizetni, érdemes némi készpénzt is hozni. Költőpénznek nagyjából 100-150 eurót ajánlunk, természetesen ez sokkal több is lehet attól függően, hogy az étkezéseket hogyan oldod meg. Az élelmiszerboltok árai a magyarokéhoz hasonlók, de a vendéglátóhelyeken magasabb árakra kell számítani.

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!) vagy útlevél.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják, a súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrizhetik. Nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek.
A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra: 4.640 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 5.450 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 9.000 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.