Bejelentkezés

Via Ferrata: Dachstein

Mészkőcsipkék, páratlan kilátások, technikás mászások

Ha már kipróbáltad magad via ferrata utakon és beleszerettél ebbe a világba, de egy kicsit már többre vágysz, akkor itt a helyed ezen a túrán. Itt a ferráták magasabb fokával ismerkedhetsz meg magashegyi körülmények között. Túránk során 5 ferráta utat járunk be, az első és az utolsó nap a Silberkar szurdokból induló Hias-Klettersteiget és a Siega-Klettersteiget, második nap az igen technikás és élvezetes magashegyi Irg2 és a Westgrat-Klettersteiget, harmadik nap pedig a térség legszebb, leglátványosabb ferrátájának tartott Ramsau-Klettersteiget. Minden ferráta után más-más hangulatos menedékházban pihenhetünk, ahol meglephetjük magunkat egy korsó sörrel vagy egy ízletes helyi specialitással!

Ez a programunk a Dachstein, Schladminger Tauern programunkkal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.

Időpontok

 • 2024. augusztus 17 → 20.
Ehhez a túrához via ferrata tapasztalat feltétlen szükséges!
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.

Ennél a programnál is tudnod kell, hogy a párhuzamosan haladó gyalogtúrás és ferrátás programok hosszúságára a résztvevők erőnléte és az aktuális terepviszonyok jelentős hatással vannak. Természetesen úgy tervezzük és szervezzük a programokat, hogy a várakozás minimális legyen, de fel kell készülni arra, hogy a buszhoz nem tudunk percre pontosan visszaérkezni, várakozások mindkét csoport esetén lehetségesek. Megértéseteket köszönjük!
 • 1. nap Budapest, Reiteralm, Franzi klettersteig

  3
  Indulás Budapestről 5.30-kor, találkozás 5.10-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Kora délután érkezünk a Dachstein lábánál fekvő Schladming településre. Első túránk a Reiteralm-ra vezet, ahol felvonó segítségével könnyedén jutunk fel 1700 méteres magasságba, a túránk kiinduló pontjához. A Preunegg Jet hegyi állomástól félórás túra a Spiegelsee felé visz a Franzi via ferrata kiindulópontjához. Ez egy gyönyörű via ferrata, amely tökéletes kontrasztot képvisel a masszív Dachstein ferratákkal. A szinte giccses hegyi tájba ágyazott útvonal a Gasselhöhe keleti oldalán fut, és egy füves gerincen ér véget. Innen kényelmes tempóban fél-egy óra alatt visszatúrázunk a felvonóhoz. (nehézség: C-D, szintemelkedés: 200 méter, menetidő: 1,5 óra a ferrátán).
 • 2. nap Hunerkogel, Irg-2, Grosser Koppenkarstein, Kleine Koppenkarstein, Hunerkogel

  4
  Korai reggelit követően ezúttal helyi busszal felmegyünk az 1692 méter magasan lévő Talstaionhoz, ahonnan a Dachstein Gletscherbahnnal felrepülünk az ezer méterrel feljebb lévő Hunerkogel hegyi állomáshoz (2687 m). A lélegzetelállító helyen lévő állomás (és étterem) lesz a mai túránk kiindulópontja. Mielőtt elindulnánk mai ferrátánkra, kisétálunk a nemrégen épült üvegpadlós Sky Walk kilátóra, amiről fantasztikus és félelmetes kilátásban lesz részünk. Ma két ferrátát gyűrünk le. Az Irg-2 egy nehéz és kitett sziklafalon megy keresztül (nehézség: C/D, szintemelkedés: 300 méter, menetidő: 3 óra), erő- és kondícióigényes ferráta. Nagyon színvonalas, hihetetlen élvezetes útvonal, hallatlan panorámával, igazi magashegyi hangulattal. Viszont állandó, konstans nehézsége és a folyamatos kitettségérzés miatt csak gyakorlott ferrátázóknak ajánlják (kesztyű mindenképpen szükséges!) Beszállása a felvonó állomásától 1,5 óra. Célunk a Grosser Koppenkarstein (2865 m), ahová a kb. 600 méter hosszú drótkötél végigmászása után érkezünk meg. A csúcson a jól megérdemelt pihenést és étkezést követően a Kleine Koppenkarstein-en keresztül lemegyünk a Westgrat – Klettersteigen-ig (nehézség: B/C, szintemelkedés: 250 méter, menetidő: 2 óra). A ferrata beszállásától félóra alatt visszajutunk a gleccservasút felső állomásához. Itt most az étteremben kipróbálhatjuk, hogy milyen érzés 2687 méter magasan élvezni a civilizáció nyújtotta örömöket. Az eszem-iszom és napozás után immár utoljára élvezhetjük a felvonózás örömeit lefelé. A kempingben a képnézegetést és vacsorát követően kellemesen elfáradva térünk nyugovóra.
 • 3. nap Dachstein Gletscherbahn, Südwandhütte, Anna klettersteig, Mitterstein (2097 m), Dachstein Gletscherbahn

  4
  A mai úticélunk az Anna Kletterseig (nehézség: C/D, szintemelkedés: 300 méter, menetidő: 3 óra) lesz, mely egy újonnan épített  látványos ferrata, nagyon jó felkészülés a másnapi Irg-2-re. Az első megállót a Dachstein Gletscherbahntól fél óra sétára található Südwandhütténél tartjuk, ahonnan jól szemügyre vehetjük ferrátánkat.  Innen egy újabb fél óra túrázás és már a beszállónál vagyunk. A ferráta egy bemelegítésnek szánt könnyebb résszel indul, majd fokozatosan lesz nehezebb, a végére pedig belekóstolhatunk két D-s nehézségű szakaszba is. A ferráta végig jól kiépített, általában vastüskék segítik a mászásunkat, mindaddig míg el nem érjük a 2097 méter magas Mitterstein csúcsát. Itt a csúcscsoki és a szemben lévő gyönyörű Schladming hegység fotózása után elindulunk a gyalogösvényen, melyen visszajutunk a Südwandhüttéhez, ahol elfogyasztjuk a megérdemelt hideg sörünket. Szállás: kempingben. Napi szintemelkedés: 500 méter, menetidő: 6óra.
 • 4. nap Silberkarklamm, Silberkarhütte

  3

  Hazautazás előtti utolsó ferratánk a Silberkarklammban található Hias-Klettersteig (nehézség: C/D, szintemelkedés: 120 méter, menetidő: 1 óra). Ez a ferráta nem túl hosszú, viszont annál technikásabb, de mivel a gyönyörű panorámával leszünk elfoglalva, a fáradtságot észre sem fogjuk venni. Miután sikeresen megmásztuk a klettersteiget, 20 perces sétával felérünk a Silberkarhüttébe. Itt elfogyasztunk egy frissítőt és visszatúrázunk a buszhoz, amivel elindulunk hazafelé. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.


Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást három éjszakára kempingben, saját sátorban,
a szükséges felszerelések használatának költségeit (beülő, Y-szár, sisak),
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a szurdok belépőjét (kétszer 5 €),
- a biztosítást.

A felvonó és helyi busz a szálláson kapott Sommercard kártyával ingyenes.
Az étkezés önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Dachstein via ferratái jó kondíciót, sportos lendületet követelnek meg tőlünk. Napi 5-8 órás túrázásra kell számítani, néhol rendkívül változatos terepen. A sziklás szakaszokon kiépített via ferrata, azaz az út mentén végighúzódó, biztonságot garantáló drótkötelek, mesterséges fogások, létrák, hidak segítik előrejutásunkat. Az út egyéb szakaszai hagyományos túrázást jelentenek, néhol meredek kaptatókkal. Minden nap jelentős szintkülönbséget kell megtennünk, mindezt néhol szédítő mélységek, hatalmas függőleges sziklafalak mentén, a kiépített létrákba, drótkötelekbe kapaszkodva. Ezért kimondottan fontos a stabil mozgáskoordináció, elengedhetetlen a szédülésmentesség! Ehhez a túrához via ferrata tapasztalat feltétlen szükséges!

Szállás

Három éjszakát töltünk Schladming város egyik kempingjében, saját sátorban. A kemping területén kulturált vizesblokk, étterem, alapélelmiszereket tartalmazó kis bolt található.

Terület

A Dachstein egy erősen karsztosodott magashegység az Alpok északi részén. Legmagasabb csúcsa a Hohen Dachstein 2995 méter, ez Steiermark és Oberösterreich legmagasabb pontja. Télen kedvelt síközpont, ám nyáron ideális kiránduláshoz, hegymászáshoz, via-ferratahoz. A masszívumon három nagy jégfelület található, melyek az Alpok legészakibb és legkeletibb gleccserét alkotják. A Dachstein és Schladming hegységek egymással átellenben, a Ramsauer völgy két oldalán találhatók.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső vagy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a gerincekre, csúcsokra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Utazótáska vagy nagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, ami a napi túrákra nem szükséges) közepes méretű hátizsák (mindazon felszereléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), dupla rétegű, esőálló sátor, derékalj, meleg hálózsák, lehetőleg vízálló túrabakancs, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, sapka, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A via ferratázáshoz szükséges felszerelést mi biztosítjuk. Mindenképp javasolt egy pár használt bőrkesztyűt vagy bicikliskesztyűt hoznod, amit nem sajnálsz, mert a via ferrata esetleg hideg vaslétráiba, a néhol felfeslő, kirojtosodó drótkötelébe való kapaszkodást nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszi.

Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik. 

A Fjällräven ajánlata:

Könnyű és légies magától álló sátor két előtérrel, amelyeket a szellőztetés és a jobb kilátás érdekében ki lehet nyitni. Két átlós, keresztet alkotó alumínium  merevítőrúd fokozza stabilitását: Ilyen sátor például a Fjällräven Abisko View 2.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz és a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.).

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Célszerű itthonról szendvicseket, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal, de a helyi áruházban is van lehetőség a készletek feltöltésére, friss pékárú, gyümölcs vásárlására. A túrák során napközben a menedékházakban egyszerű étkezési lehetőség (leves, virsli, tea) általában biztosított. A napközbeni étkezésre célszerű reggelente szendvicseket is készíteni.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurot váltani. Mindenképp készpénzt is hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 15-25 ezer Ft-nak megfelelő Eurot ajánlunk, vagy amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Az élelmiszerboltok árai a magyarokéhoz hasonló, de a vendéglátó helyeken magasabb árakra kell számítani.

- Silberkarklamm-szurdok belépő: 2*5 Euro/fő.

A Dachstein felvonót és a helyi buszt a szálláson kapott Sommercard kártyával ingyenesen vehetjük igénybe.​

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 20 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják, a súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrizhetik. Nem kerülhet a busz csomag terébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek. A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top extra + sport extra kiegészítés: 6.960 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 6.450 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 12.120 Ft/fő 
 
A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

 

Beáta

"Nagyon jól éreztem magam, érdekes emberekkel ismerkedtem meg. A ferratás túravezetők nagyon jók voltak, s külön köszönet, hogy a 3. napi Jrg kletter után megmászhattuk velük a Sky walk-ot. Feledhetetlen élmény volt!!!!"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.