Bejelentkezés

Via Ferrata: Dachstein

Mészkőcsipkék, páratlan kilátások, technikás mászások

Ha már kipróbáltad magad via ferrata utakon és beleszerettél ebbe a világba, de egy kicsit már többre vágysz, akkor itt a helyed ezen a túrán. Itt a ferráták magasabb fokával ismerkedhetsz meg magashegyi körülmények között. Túránk során 5 ferráta utat járunk be, az első és az utolsó nap a Silberkar szurdokból induló Hias-Klettersteiget és a Siega-Klettersteiget, második nap az igen technikás és élvezetes magashegyi Irg-Klettersteiget és a Westgrat-Klettersteiget, harmadik nap pedig a térség legszebb, leglátványosabb ferrátájának tartott Ramsau-Klettersteiget. Minden ferráta után más-más hangulatos menedékházban pihenhetünk, ahol meglephetjük magunkat egy korsó sörrel vagy egy ízletes helyi specialitással!

Ez a programunk a Dachstein, Schladminger Tauern programunkkal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.

Időpontok

 • 2023. augusztus 17 → 20.
Ehhez a túrához via ferrata tapasztalat feltétlen szükséges, kezdőknek a Hohe Wand, vagy a Rax via ferráta útjainkat javasoljuk!
 
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:

A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.

A via ferrata utak vezetéséhez megfelelő engedély szükséges, melyhez nem elegendő Magyarországon megszerzett sziklamászó, vagy túravezető képesítés. Mi minden magashegyi utunknál és via ferrata programunknál helyi vezetőt alkalmazunk, aki rendelkezik az adott országban a helyi hegyivezetéshez szükséges engedéllyel.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.

Ennél a programnál is tudnod kell, hogy a párhuzamosan haladó gyalogtúrás és ferrátás programok hosszúságára a résztvevők erőnléte és az aktuális terepviszonyok jelentős hatással vannak. Természetesen úgy tervezzük és szervezzük a programokat, hogy a várakozás minimális legyen, de fel kell készülni arra, hogy a buszhoz nem tudunk percre pontosan visszaérkezni, várakozások mindkét csoport esetén lehetségesek. Megértéseteket köszönjük!
 • 1. nap Budapest, Silberkarklamm, Silberkarhütte

  3

  Indulás Budapestről 5.30-kor, találkozás 5.10-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Kora délután érkezünk a Dachstein lábánál fekvő Ramsau településre. Első túránk a Silberkar szurdokba vezet. Itt megmászunk egy izgalmas, újonnan épült ferrátát a Silberkarhütte felett, ez a Siega Klettersteig (nehézség: C-D, szintemelkedés: 140 méter, menetidő: 1,5 óra). A menedékházba visszatérve iszunk egy meleg teát, majd a szurdokon keresztül lesétálunk a buszunkhoz, ami elvisz minket a kempingünkbe.

 • 2. nap Hunerkogel, Irg klettersteig, Grosser Koppenkarstein, Kleine Koppenkarstein, Hunerkogel

  4
  Korai reggelit követően ezúttal helyi busszal felmegyünk az 1692 méter magasan lévő Talstaionhoz, ahonnan a Dachstein Gletscherbahnnal felrepülünk az ezer méterrel feljebb lévő Hunerkogel hegyi állomáshoz (2687 m). A lélegzetelállító helyen lévő állomás (és étterem) lesz a mai túránk kiindulópontja. Mielőtt elindulnánk mai ferrátánkra, kisétálunk a nemrégen épült üvegpadlós Sky Walk kilátóra, amiről fantasztikus és félelmetes kilátásban lesz részünk. Ma két ferrátát gyűrünk le. Az Irg-Klettersteig egy nehéz és kitett sziklafalon megy keresztül (nehézség: C/D, szintemelkedés: 300 méter, menetidő: 3 óra), erő- és kondícióigényes ferráta. 2004-ben két ramsau-i hegyi vezető alkotta meg ezt a gyönyörű mászóutat. Nagyon színvonalas, hihetetlen élvezetes útvonal, hallatlan panorámával, igazi magashegyi hangulattal. Viszont állandó, konstans nehézsége és a folyamatos kitettségérzés miatt csak gyakorlott ferrátázóknak ajánlják (kesztyű mindenképpen szükséges!) Beszállása a felvonó állomásától 1,5 óra. Célunk a Grosser Koppenkarstein (2865 m), ahová a kb. 600 méter hosszú drótkötél végigmászása után érkezünk meg. A csúcson a jól megérdemelt pihenést és étkezést követően a Kleine Koppenkarstein-en keresztül lemegyünk a Westgrat – Klettersteigen-ig (nehézség: B/C, szintemelkedés: 250 méter, menetidő: 2 óra). A ferrata beszállásától félóra alatt visszajutunk a gleccservasút felső állomásához. Itt most az étteremben kipróbálhatjuk, hogy milyen érzés 2687 méter magasan élvezni a civilizáció nyújtotta örömöket. Az eszem-iszom és napozás után immár utoljára élvezhetjük a felvonózás örömeit lefelé. A kempingben a képnézegetést és vacsorát követően kellemesen elfáradva térünk nyugovóra.
 • 3. nap Dachstein Gletscherbahn, Südwandhütte, Anna klettersteig, Mitterstein (2097 m), Dachstein Gletscherbahn

  4
  A mai úticélunk az Anna Kletterseig (nehézség: C/D, szintemelkedés: 300 méter, menetidő: 3 óra) lesz, mely egy újonnan épített  látványos ferrata, nagyon jó felkészülés a másnapi Irg Klettersteigre. Az első megállót a Dachstein Gletscherbahntól fél óra sétára található Südwandhütténél tartjuk, ahonnan jól szemügyre vehetjük ferrátánkat.  Innen egy újabb fél óra túrázás és már a beszállónál vagyunk. A ferráta egy bemelegítésnek szánt könnyebb résszel indul, majd fokozatosan lesz nehezebb, a végére pedig belekóstolhatunk két D-s nehézségű szakaszba is. A ferráta végig jól kiépített, általában vastüskék segítik a mászásunkat, mindaddig míg el nem érjük a 2097 méter magas Mitterstein csúcsát. Itt a csúcscsoki és a szemben lévő gyönyörű Schladming hegység fotózása után elindulunk a gyalogösvényen, melyen visszajutunk a Südwandhüttéhez, ahol elfogyasztjuk a megérdemelt hideg sörünket. Szállás: kempingben. Napi szintemelkedés: 500 méter, menetidő: 6óra.
 • 4. nap Silberkarklamm, Silberkarhütte

  3

  Hazautazás előtti utolsó ferratánk a Silberkarklammban található Hias-Klettersteig (nehézség: C/D, szintemelkedés: 120 méter, menetidő: 1 óra). Ez a ferráta nem túl hosszú, viszont annál technikásabb, de mivel a gyönyörű panorámával leszünk elfoglalva, a fáradtságot észre sem fogjuk venni. Miután sikeresen megmásztuk a klettersteiget, 20 perces sétával felérünk a Silberkarhüttébe. Itt elfogyasztunk egy frissítőt és visszatúrázunk a buszhoz, amivel elindulunk hazafelé. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.