Via Ferrata: Dachstein

Mészkőcsipkék, páratlan kilátások, technikás mászások

Ha már kipróbáltad magad via ferrata utakon és beleszerettél ebbe a világba, de egy kicsit már többre vágysz, akkor itt a helyed ezen a túrán. Itt a ferráták magasabb fokával ismerkedhetsz meg magashegyi körülmények között. Túránk során 5 ferráta utat járunk be, az első és az utolsó nap a Silberkar szurdokból induló Hias-Klettersteiget és a Siega-Klettersteiget, második nap az igen technikás és élvezetes magashegyi Irg-Klettersteiget és a Westgrat-Klettersteiget, harmadik nap pedig a térség legszebb, leglátványosabb ferrátájának tartott Ramsau-Klettersteiget. Minden ferráta után más-más hangulatos menedékházban pihenhetünk, ahol meglephetjük magunkat egy korsó sörrel vagy egy ízletes helyi specialitással!

Ez a programunk a Dachstein, Schladminger Tauern programunkkal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. július 18. -
2019. július 21.
Még tudsz jelentkezni
2019. május 19.
Ehhez a túrához via ferrata tapasztalat feltétlen szükséges, kezdőknek a Hohe Wand, vagy a Rax via ferráta útjainkat javasoljuk!
 
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:

A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.

Ennél a programnál is tudnod kell, hogy a párhuzamosan haladó gyalogtúrás és ferrátás programok hosszúságára a résztvevők erőnléte és az aktuális terepviszonyok jelentős hatással vannak. Természetesen úgy tervezzük és szervezzük a programokat, hogy a várakozás minimális legyen, de fel kell készülni arra, hogy a buszhoz nem tudunk percre pontosan visszaérkezni, várakozások mindkét csoport esetén lehetségesek. Megértéseteket köszönjük!
1

 
Budapest, Silberkarklamm, Silberkarhütte
 

Indulás Budapestről 5.30-kor, találkozás 5.10-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Kora délután érkezünk a Dachstein lábánál fekvő Ramsau településre. Első túránk a Silberkar szurdokba vezet. Itt megmászunk egy izgalmas, újonnan épült ferrátát a Silberkarhütte felett, ez a Siega Klettersteig (nehézség: C-D, szintemelkedés: 140 méter, menetidő: 1,5 óra). A menedékházba visszatérve iszunk egy meleg teát, majd a szurdokon keresztül lesétálunk a buszunkhoz, ami elvisz minket a kempingünkbe.

2

 
Hunerkogel, Irg klettersteig, Grosser Koppenkarstein, Kleine Koppenkarstein, Hunerkogel
 

Korai reggelit követően ezúttal helyi busszal felmegyünk az 1692 méter magasan lévő Talstaionhoz, ahonnan a Dachstein Gletscherbahnnal felrepülünk az ezer méterrel feljebb lévő Hunerkogel hegyi állomáshoz (2687 m). A lélegzetelállító helyen lévő állomás (és étterem) lesz a mai túránk kiindulópontja. Mielőtt elindulnánk mai ferrátánkra, kisétálunk a nemrégen épült üvegpadlós Sky Walk kilátóra, amiről fantasztikus és félelmetes kilátásban lesz részünk. Ma két ferrátát gyűrünk le. Az Irg-Klettersteig egy nehéz és kitett sziklafalon megy keresztül (nehézség: C/D, szintemelkedés: 300 méter, menetidő: 3 óra), erő- és kondícióigényes ferráta. 2004-ben két ramsau-i hegyi vezető alkotta meg ezt a gyönyörű mászóutat. Nagyon színvonalas, hihetetlen élvezetes útvonal, hallatlan panorámával, igazi magashegyi hangulattal. Viszont állandó, konstans nehézsége és a folyamatos kitettségérzés miatt csak gyakorlott ferrátázóknak ajánlják (kesztyű mindenképpen szükséges!) Beszállása a felvonó állomásától 1,5 óra. Célunk a Grosser Koppenkarstein (2865 m), ahová a kb. 600 méter hosszú drótkötél végigmászása után érkezünk meg. A csúcson a jól megérdemelt pihenést és étkezést követően a Kleine Koppenkarstein-en keresztül lemegyünk a Westgrat – Klettersteigen-ig (nehézség: B/C, szintemelkedés: 250 méter, menetidő: 2 óra). A ferrata beszállásától félóra alatt visszajutunk a gleccservasút felső állomásához. Itt most az étteremben kipróbálhatjuk, hogy milyen érzés 2687 méter magasan élvezni a civilizáció nyújtotta örömöket. Az eszem-iszom és napozás után immár utoljára élvezhetjük a felvonózás örömeit lefelé. A kempingben a képnézegetést és vacsorát követően kellemesen elfáradva térünk nyugovóra.

3

 
Dachstein Gletscherbahn, Südwandhütte, Anna klettersteig, Mitterstein (2097 m), Dachstein Gletscherbahn
 

A mai úticélunk az Anna Kletterseig (nehézség: C/D, szintemelkedés: 300 méter, menetidő: 3 óra) lesz, mely egy újonnan épített  látványos ferrata, nagyon jó felkészülés a másnapi Irg Klettersteigre. Az első megállót a Dachstein Gletscherbahntól fél óra sétára található Südwandhütténél tartjuk, ahonnan jól szemügyre vehetjük ferrátánkat.  Innen egy újabb fél óra túrázás és már a beszállónál vagyunk. A ferráta egy bemelegítésnek szánt könnyebb résszel indul, majd fokozatosan lesz nehezebb, a végére pedig belekóstolhatunk két D-s nehézségű szakaszba is. A ferráta végig jól kiépített, általában vastüskék segítik a mászásunkat, mindaddig míg el nem érjük a 2097 méter magas Mitterstein csúcsát. Itt a csúcscsoki és a szemben lévő gyönyörű Schladming hegység fotózása után elindulunk a gyalogösvényen, melyen visszajutunk a Südwandhüttéhez, ahol elfogyasztjuk a megérdemelt hideg sörünket. Szállás: kempingben. Napi szintemelkedés: 500 méter, menetidő: 6óra.

4

 
Silberkarklamm, Silberkarhütte
 

Hazautazás előtti utolsó ferratánk a Silberkarklammban található Hias-Klettersteig (nehézség: C/D, szintemelkedés: 120 méter, menetidő: 1 óra). Ez a ferráta nem túl hosszú, viszont annál technikásabb, de mivel a gyönyörű panorámával leszünk elfoglalva, a fáradtságot észre sem fogjuk venni. Miután sikeresen megmásztuk a klettersteiget, 20 perces sétával felérünk a Silberkarhüttébe. Itt elfogyasztunk egy frissítőt és visszatúrázunk a buszhoz, amivel elindulunk hazafelé. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés