Bejelentkezés

Alaszka

Földön, vízen, levegőben az USA legvadabb államában

Miért éppen Alaszka? Az Amerikai Egyesült Államok legészakibb és kétségkívül legvadabb államát bejáró kalandozásunk igazi kihívás még a sokat látott utazók számára is. Megismerkedünk Anchorage különös hangulatával, a Kenai-félszigeten tengerbe borjadzó gleccserekhez hajózunk, bálnára lesünk és tengeri kajakokba szállhatunk, felkeressük az eljegesedett Wrangell- és St. Elias-hegységeket, ahol a hamisítatlan vadon lesz csak a társaságunk, miközben arany- és rézbányák ösvényein haladunk, túrázunk a 6190 méter magas Denaliban tetőző Alaszkai-hegyvidék legszebb részein, miközben a „messzi Észak” vad hegyvidékeit járva megismerkedünk a jeges- és a jégkörnyéki környezet, de a lápos- mocsaras tajga és a tundraéletével is. Saját járművünk minden előnyét kihasználva szeljük át a vad alaszkai tájat, kedvünkre megállunk fotószünetekre, utunkat pedig rugalmas módon alakíthatjuk a változó helyi viszonyok figyelembe vételével. 

Időpontok

 • 2023. augusztus 27
  → szeptember 07.
Kedves Érdeklődő! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - akár hónapokkal előbb - megtelnek. Ezért igen rövid a jelentkezési határidő, ha érdekel a program, és jönni szeretnél, kérjük ezt minél hamarabb jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk!
 • 1. nap Anchorage

  Megérkezünk Anchorage-ba, amely Alaszka állam legnépesebb települése, a lakosság kb. harmada él itt. Reptérről bérelt autóval jutunk el szállásunkra, ahonnan utunk indul. Szobáink elfoglalása után nincs más dolgunk, mint végre vízszintesen kinyújtózva próbáljuk az utazás és időeltolódás fáradalmait kiheverni, de akár egy alvást segítő rövid akklimatizációs séta is beleférhet igény szerint. Szállás: Anchorage.
 • 2. nap Anchorage (Mt. Baldy)

  2
  Első teljes, Alaszkában töltött napunkat Anchorage és környékének felfedezésével illetve az utunk első feléhez szükséges ellátmány beszerzésével töltjük. Mindenképp érdemes 2-3 órás látogatást tenni Alaszka kétségkívül legizgalmasabb múzeumában (Anchorage Museum), ahol színvonalas és interaktív kiállítás keretében ismerkedhetünk meg Alaszka történetével, az itt élő népek múltjával és jelenével, valamint áttekintést kaphatunk az egyedülállóan gazdag növény és állatvilágáról. Kombinált jegy vásárlásával a közeli Alaska Native Heritage Center- be is ellátogathatunk, ahol az itt élő különböző törzsek korabeli lakhelyei kerülnek bemutatásra illetve bizonyos időközönként tradicionális táncbemutatókat is el lehet csípni. A kulturális programot követően a Mt. Baldy megmászásával (3km, 350m szint fel/le) készülhetünk az est folyamán tartandó ismerkedési estünkre. Szállás: Anchorage.
 • 3. nap Anchorage, Wrangell - St Elias Nemzeti Park: Chitina, McCarthy Road

  Korán reggel magunk mögött hagyjuk a várost és belevetjük magunkat az igazi alaszkai vadonba. A Glenn Highway-en elhagyva Anchorage-t nemsokára a Matanuska gleccsert vehetjük szemügyre egy kisebb séta keretében, hogy utána egyből az USA legnagyobb nemzeti parkját, a Wrangell-St Elias National Park & Preserve-t vegyük célba, mely a maga több mint 50ezer km2-vel a szó legszorosabb értelmében a nagybetűs vadont rejti havas hegycsúcsokkal, gleccserekkel, vulkánokkal, végeláthatatlan erdőségekkel és kilométer széles folyóvölgyekkel. A nemzeti park látogatóközpontjában az aktuális információk begyűjtését követően vágunk neki a McCarthy Road-nak, hogy a fő közlekedési utakat mögöttünk hagyva immáron murvás úton szeljük az alaszkai tájat. Az út során persze többször is pihenőt tartunk, tesszük ezt néha tervezetten pl. a Copper és Chitina folyók találkozásánál vagy éppen a Kuskulana Bridge-nél (80 méterrel magasodik a Kuskulana folyó fölé); de spontán megállásokra is lesz idő, hogy tüzetesebben szemügyre vegyük a végeláthatatlan tajgát, tundrát. A késő délutáni órákban a murvás út is elfogy előlünk, az út egy gyaloghídban végződik, jelezvén nekünk, hogy elértük szálláshelyünket, mely egy autentikus erdei faházban lesz. Szállás: McCarthy.
 • 4. nap Wrangell - St Elias Nemzeti Park: McCarthy, Kennecott

  3
  A Wrangell-St Elias Nemzeti Park-ban töltött vadregényes tartózkodásunk első napján gyalogosan átkelünk az előző napi autós továbbhaladásunknak útját álló keskeny hídon, hogy a túlparton a részben magántulajdonban álló területeken egyedüli továbbhaladási lehetőséget nyújtó helyi shuttle kisbuszra szállva jussunk el Kennecott apró településére. Mivel az itteni hegyvonulatok bővelkednek értékes ásványkincsekben, a ritkán lakott, utakban módfelett szegény, nehezen elérhető tájon az úttörők sokszor bányászok voltak, Kennecott is így jött létre és a mai napig őrzi a 20. század elején virágzó rézbányászat nyomait. A településen áthaladva megtekintjük a részben szabadtéri múzeumként üzemelő, jó állapotban konzervált egykori bányaépületeket majd egy jól karbantartott, keskeny ösvényen, hatalmas morénasáncok ölelésében közelítjük a Root gleccsert, ahol igazi alaszkai hegyvidéki kaland vár ránk gleccserjárással. Miután megcsodáltuk a felszíni formákat és kiélveztük a jégen járást, visszafele McCarthy településén egy hangulatos kis étkezdében töltjük estebédünket, ahonnan már könnyed sétával visszaérhetünk szállásunkra. (10 km, 200 m szint fel/le) Szállás: McCarthy.
 • 5. nap Wrangell - St Elias Nemzeti Park: McCarthy, Kennecott

  4
  A Wrangell-St Elias National Park & Preserve kb. 25%-a gleccserekkel fedett, így egy további napot szentelve a vidék felfedezésének újabb túrára indulhatunk, hogy ezúttal a hegyoldalba felkapaszkodva, jelentős szintkülönbséget megtéve lássunk rá a Root és Kennicott gleccserekre. (táv: 15 km, 1000 m szint) Természetesen aki „nyugodtabb” programra vágyik, élvezheti a néhány száz fős lakossággal rendelkező McCarthy és Kennecott vendégszeretetét, apróbb utcáiban bóklászva aranyos kis korabeli házakba és az utak szélén hagyott régi amerikai autókba lehet botlani. Szállás: McCarthy.
 • 6. nap McCarthy road, Denali Highway, Denali Nemzeti Park

  Ma elhagyjuk a Wrangell-St Elias Nemzeti Park területét és egy egész napos utazás vár ránk, melynek egy részén az észak felé tartó vadregényes Richardson Highway-en haladunk. Délután aztán a közép-alaszkai tundrát szeljük át Alaszka egyik legszebb útján, az év jelentős részében zárva tartó Denali Highway kicsit több mint 200 km-es szakaszán. Az ívesen hajló Alaszkai-hegyvidék déli hegylábán haladunk, a havas-jeges csúcsokban tetőző hegyláncok végigkísérik utunkat. Elérve az északra tartó Nenana-folyó völgyét az Alaszkai-hegyvidék közepére érkezünk, itt pedig már karnyújtásnyira lesz tőlünk Alaszka (és egész Észak- Amerika) legmagasabb csúcsa, a 6190 méter magas Denali, vagy ahogy jobban ismerhetjük, a Mount McKinley. Szállásunk a parkba vezető úttól nem messze eső Healy-ben lesz, ahol 3 éjszakát fogunk tölteni. Szállás: Healy.
 • 7. nap Denali Nemzeti Park

  3
  A Denali Nemzeti Park térsége Alaszka legismertebb, leghíresebb és leglátogatottabb része. A terület érdekessége, hogy a mélyen fekvő folyóvölgyek széles völgysíkjaiból hatalmas hegytömegek emelkednek ki, így a síkvidéki tajgával borított, vadvizes környékről kiindulva Alaszka minden földrajzi, magassági övezete elérhető. Az első itt töltött napunkon a park látogatóközpontjában tett bejelentkezésünk után kisebb túrákra indulunk az autóval is megközelíthető túraútvonalak kiindulópontjára. Túránk során a szokásos alaszkai vadélet mellett emberfej nagyságú gombákat is láthatunk, de a várukat szorgosan építő-szépítő kis építőmesterek, a hódok titkos életébe is betekinthetünk. (Horseshoe Lake Trail 5 km/100 m szint és/vagy Mt. Healy Trail 9 km/500 m szint fel/le). Szállás: Healy.
 • 8. nap Denali Nemzeti Park

  1
  A mai napon a Denali impozáns tömbjét igyekszünk közelebbről szemügyre venni, amikor is a nemzeti park buszával történő kirándulás keretében a Denali Nemzeti Parkban vezető egyetlen kb. 150 km-es, nagyrészt murvás utat járhatjuk be. Utunk során a nemzeti park vadőre mesél a nemzeti park történetéről, látnivalóiról és nem utolsó sorban élővilágáról, mely utóbbinak néhány jelentős képviselőjét (jávorszarvas, hiúz, fekete és grizzly medve stb.) akár a buszból is könnyen lencsevégre kaphatjuk. Több kilátópontnál tartunk rövidebb-hosszabb pihenőket, fokozatosan közelítve a Denali-t, mely egész Észak-Amerika legmagasabb hegye a maga 6190 méterével. Tiszta idő esetén érdemes lehet az út végén található reptéren „üres” gép után kutatni, hogy 4000-5000 méteres magasságig emelkedve a levegőből is megcsodálhassuk ezt a gyönyörű hegyet, a gleccserfolyamokat és a környező érintetlen vidéket és életre szóló repülési élménnyel gazdagodjunk. Szállás: Healy.
 • 9. nap Denali, Kenai-félsziget, Seward

  Korán reggel autónkba szállunk és Sewardba, a Kenai-félszigetre autózunk. Az Alaszkai-öböl és a Cook-öböl között a Csendes-óceánba nyúló dél-alaszkai félsziget csak egy keskeny nyakkal kapcsolódik a Chugach-hegyvidék felépítette „hátországhoz”. A hegyvonulatok a Kenai-hegységben folytatódnak, és a csapadékos, óceáni klímának megfelelően jégsapkák borítják a vonulatokat. Már önmagában a Parks és Seward Highway-ek is rendkívüli látványt biztosítanak egész napunk során, ám hosszú utazásunkat többször is megszakítjuk kisebb- nagyobb túrákkal, hogy különböző kilátóhelyek felkeresésével tegyük emlékezetessé napunkat. Szállásunk Sewardban lesz, ahol 3 éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: Seward.
 • 10. nap Kenai Fjords Nemzeti Park

  4
  Ma ismét bakancsot húzunk és egy hosszabb, ám annál gyönyörűbb túrára indulunk Seward közelében. A Kenai Fjords Nemzeti Parkban található Harding Icefield Trail kétségkívül a félsziget egyik legnagyszerűbb túrája: az oda-vissza 15 km-es túra alatt kb. 1000 m szintet is le kell gyűrnünk, miközben szinte végig csodás panoráma tárul elénk az Exit-gleccser irányába illetve az alattunk elterülő völgyre. Az igencsak kaptatós túránk kitartást és általános fittséget követel, ám a látvány mindenképp kárpótolni fog mindenkit. A túra vége egy holdbéli tájhoz hasonlítható, ahonnan már karnyújtásnyira érezzük a Harding jégmezőt, mely több, mint 40 gleccsert táplál. Az európai gleccser élményekhez szokott szem csak hosszas nézelődés után tud alkalmazkodni az itteni méretekhez. Visszafele ugyanazon az úton térünk vissza autónkhoz, hogy a napot Seward valamelyik hangulatos éttermében zárjuk, ahol is próbáljuk visszapótolni a felhasznált energiát pl. egy autentikus lazac vacsorával. Szállás: Seward.
 • 11. nap Kenai Fjords Nemzeti Park

  Aki a tegnapi megerőltető túra után ma pihenni és egy könnyedebb napot szeretne, annak az Alaska Sealife Center látogatását javasoljuk, ahol testközelből lehet ismerkedni a környező tengerek élővilágával. Az aktívabb tengeri kalandokat keresőkkel egy 6 órás hajókirándulásra indulhatunk, hogy természetes körülmények közt vegyük szemügyre a partot és a tengeri faunát. Utunk során jó eséllyel láthatunk sziklákon heverésző fókákat, a víz felszínén úszkáló medúzákat, illetve fel-felbukkanó orka családokat vagy szürke bálnákat, de a levegőben kőröző különböző madárfélékről (sirályok, lundák stb.) se feledkezzünk meg. Az Alaszkai- öbölbe meredeken ereszkedő és a tengerbe borjadzó jégárak látványa is garantáltan örök nyomot hagy az emlékezetekben. Aki pedig mindezt saját izomerővel hajtott vízi járművel fedezné fel, annak ajánlott a leszakadó jégdarabok közti fél napos kajakozás, melyre csak a világ kevés pontján adódik lehetőség. Szállás: Seward.
 • 12. nap Kenai Fjords Nemzeti Park, Anchorage

  A mai napra szervezett programunk nincsnen, a repülőgép indulásának függvényében kiutazunk Anchorage nemzetközi repülőterére, ahol kezdetét veszi a hazautazás.
A képeket Kovács Zsolt túravezetőnk készítette, illetve a https://www.nps.gov/index.htm oldalról származnak.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.