Alaszka

Földön, vízen, levegőben az USA legvadabb államában

Aktuális programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.

Miért éppen Alaszka? Az Amerikai Egyesült Államok legészakibb és kétségkívül legvadabb államát bejáró kalandutunk igazi kihívás még a sokat látott utazók számára is. Megismerkedünk a főváros Anchorage különös hangulatával, a Kenai-félszigeten tengerbe borjadzó gleccserekhez hajózunk, bálnára lesünk és tengeri kajakokba szállunk, felkeressük az eljegesedett Wrangell- és St. Elias-hegységeket ahol a hamisítatlan vadon lesz csak a társaságunk miközben arany- és rézbányák ösvényein haladunk, túrázunk a 6194 méter magas Denaliban tetőző Alaszkai-hegyvidék legszebb részein, miközben a „messzi Észak” vad hegyvidékeit járva megismerkedünk a jeges- és a jégkörnyéki környezet, de a lápos-mocsaras tajga és a tundra életével is. Saját járművünk minden előnyét kihasználva szeljük át a vad alaszkai tájat, kedvünkre megállunk fotószünetekre, utunkat pedig rugalmas módon alakíthatjuk a változó helyi viszonyok figyelembevételével.

Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. június 23. -
2019. július 05.
2019. június 22. -
2019. július 06.
A jelentkezés lezárult
Kedves Érdeklődő! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - akár hónapokkal előbb - megtelnek. Ezért igen rövid a jelentkezési határidő, ha érdekel a program, és jönni szeretnél, kérjük ezt minél hamarabb jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk!
1

 
Anchorage
 

Miután megérkeztünk Alaszka fővárosába, elfoglaljuk szállásunkat, és rövid akklimatizáció után első esténket egy könnyed helyi fogás társaságában programunk átbeszélésével és ismerkedéssel fogjuk tölteni. Szállásunk egy egyszerű belvárosi motelben lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Anchorage
 

Mai napunkat Anchorage felfedezésével illetve az utunk első feléhez szükséges ellátmány beszerzésével töltjük. Kedvünk szerint meglátogathatjuk Alaszka kétségkívül legizgalmasabb múzeumát a Alaska Heritage Museum-ot, bejárhatjuk a 60-as évek hangulatát keltő helyi piacot, a délután folyamán pedig kerékpárokra pattanva folytathatjuk a főváros felfedezését, hiszen Anchorage-ban és környékén több, mint 150 km-nyi remek kerékpárút található. Este aztán visszatérünk a belvárosba és igény szerint élő zenés koncertek és egyéb lehetőségek közül válogathatva megtapasztalhatjuk, hogy a legészakibb amerikai államban milyen pezsgő az éjszakai élet.

3

 
Anchorage, Kenai-félsziget, Seward
 

Korán reggel autónkba szállunk és Anchorage-ból Sewardba, a Kenai-félszigetre autózunk. Az Alaszkai-öböl és a Cook-öböl között a Csendes-óceánba nyúló dél-alaszkai félsziget csak egy keskeny nyakkal kapcsolódik a Chugach-hegyvidék felépítette „hátországhoz”. A hegyvonulatok a Kenai-hegységben folytatódnak, és a csapadékos, óceáni klímának megfelelően jégsapkák borítotják a vonulatokat. Már önmagában a Seward Highway is rendkívüli látványt biztosít egész napunk során, ám hosszú utazásunkat többször is megszakítjuk kisebb-nagyobb túrákkal, hogy különböző kilátóhelyek felkeresésével tegyük emlékezetessé napunkat. Szállásunk Sewardban egy hangulatos kempingben lesz, ahol 3 éjszakát fogunk eltölteni.

4

 
Kenai Fjords Nemzeti Park
 

Ma már felhúzzunk bakancsainkat és egy hosszabb, ám annál gyönyörűbb túrára indulunk Seward közelében. A Kenai Fjords Nemzeti Parkban található Harding Ice Field Trail kétségkívül a félsziget egyik legnagyszerűbb túrája: a közel 12 km-es túra alatt jégmezőkön kelhetünk át, csodás panoráma tárul elénk az Exit-gleccser irányába illetve az alattunk elterülő völgyre is. Az igencsak kaptatós túránk kitartást és általános fittséget követel, ám a látvány mindenképp kárpótolni fog mindenkit. Napunk vége felé visszatérünk Seward városkájába.

5

 
Kenai Fjords Nemzeti Park
 

A hegyek után ezúttal a tenger felé vesszük az irányt. Fakultatív programok keretében több lehetőség közül is válaszhatunk. Az aktívabb programok kedvelőinek szinte kötelezően ajánlott a fél- vagy egész napos kajakozás, amely során a Kenai Fjords Nemzeti Parkban található és az Alaszkai-öböl felé tartó, meredeken leereszkedő és a tengerbe borjadzó jégárakat szemlélhetjük meg testközelből. Másik opcióként (vagy akár mindkettőt egy napba sűrítve) bálnalesre is indulhatunk a környéken. Természetesen ezeken kívül is megannyi érdekes programmal tehetjük emlékezetessé a Kenai-félszigeten töltött utolsó napunkat.

6

 
Seward, Anchorage, Chitina
 

Mai napunk egy közel 600 km-es vadregényes utazásról szól majd. Sewardból először visszatérünk a fővárosba, majd Anchorageból keletre tartunk a Parti-hegységhez tartozó szegélyláncot követve, a Chugach-hegység északi előterében. A ma is eljegesedett vonulat korábbi, még nagyobb gleccsereinek völgyein haladunk keresztül, morénasáncokon, tóvidékeken vágunk át. Körülöttünk jégárak tűnnek föl, de közvetlen közelről elsősorban azzal ismerkedünk, milyen domborzatot hagy hátra a jég munkája, miután az évszázados-évezredes olvadás során visszahúzódnak a gleccserek a hegyi területekre. A Chugach-, a Talkeetna-, az Alaszkai- és a Wrangell-hegység közrefogta, vízjárta, jégformálta nagy medencében, a hegylábakig nyújtózó jégnyelvektől kísérve az alaszkai kőolajvezeték vonaláig, a Copper-folyó völgyéig megyünk. Itt, a Wrangell-hegység pereménél dél felé fordulunk, a hegyvidék belseje felé tartunk, s a vadregényes Chitina-folyó torkolatánál lesz a szállásunk. 

7-8

 
Wrangell-St Elias Nemzeti Park: Chitina, McCarthy, Kennecott
 

A Wrangell-St Elias Nemzeti Park a kanadai Kluane Nemzeti Parkkal összenőve az Egyesült Államok legnagyobb természetvédelmi területe, ahol még a szó legszorosabb értelmében találkozhat az ember a nagybetűs vadonnal. Vadregényes két nap vár tehát ránk, ahol először is végeláthatatlan utakon jutunk el a nemzeti park központjáig, majd hatalmas morénasáncok között rámegyünk a Kennicott-gleccserre, ahol igazi alaszkai hegyvidéki kaland vár ránk gleccserjárással a szabdalt hegyláncok között. Mivel nedves, bő csapadékú a terület, a jégképződés, a jégelőrenyomulás gyors, az Alpok látványától eltérő környezetben járunk. A hegyi folyóktól a gleccserpatakokon át a gleccserkapuig, majd a jégen a jégképződési helyekig hatolunk. Mivel a Part-hegység vonulatai bővelkednek értékes ásványkincsekben, a ritkán lakott, utakban módfelett szegény, nehezen elérhető tájon az úttörők sokszor bányászok voltak. Felkeressük a hegyvidék feltárását elősegítő egykori rézbányász települések maradványait, és felkapaszkodunk a Wrangell-hegység lejtőire is, hogy több kissebb-nagyobb túrát tegyünk remek kilátópontokhoz. Sátras szállásaink kijelölt táborhelyeken, vízközelben lesznek. E vadban gazdag térség is messze esik a fő közlekedési útvonalaktól, így a csendes, háborítatlan alaszkai hegyi vadont járhatjuk itt töltött napjaink alatt.

9

 
McCarthy, Denali Highway, Denali Nemzeti Park
 

Ma elhagyjuk a Wrangell-St Elias Nemzeti Park területét és egy egész napos utazás vár ránk, melynek egy részén a észak felé tartó vadregényes Richardson Highway-en haladunk. Délután aztán a közép-alaszkai tundrát szeljük át Alaszka egyik legszebb útján, a télen zárva tartó Denali Highway kicsit több, mint 200 km-es szakaszán. Az ívesen hajló Alaszkai-hegyvidék déli hegylábán haladunk, a havas-jeges csúcsokban tetőző hegyláncok végigkísérik utunkat. Elérve az északra tartó Nenana-folyó völgyét az Alaszkai-hegyvidék közepére érkezünk, itt pedig már karnyújtásnyira lesz tőlünk Alaszka (és egész Észak-Amerika) legmagasabb csúcsa, a 6168 méter magas Denali, vagy ahogy jobban ismerhetjük a Mount McKinley. Sátras szállásunk a Denali Nemzeti Parkban lesz.

10-11

 
Denali Nemzeti Park
 

A Denali Nemzeti Park térsége Alaszka legismertebb, leghíresebb és leglátogatottabb része. A terület érdekessége, hogy a mélyen fekvő folyóvölgyek széles völgysíkjaiból hatalmas hegytömegek emelkednek ki, így a síkvidéki tajgával borított, vadvizes környékről kiindulva Alaszka minden földrajzi, magassági övezete elérhető. Az itt eltöltött két napunk során a park legszebb túraútvonalait érintve gyalogosan bejárjuk e szinteket, egészen a tundráig emelkedünk, miközben a legmagasabb csúcsok szomszédságában vándorolunk. Az alaszkai körút összefoglalásaként találkozhatunk az északi vadon sajátos felszínformáival, növényeivel és szerencsés esetben állataival is. Sátras szállásunk a nemzeti park bejáratánál található kempingek egyikében lesz.

12

 
Denali Nemzeti Park, Anchorage
 

Korai reggeli, majd délelőtti utazás Anchorageba az Alaszkai-hegyvidék vonulatai mentén, hatalmas hegyektől övezve. A nap további része aztán szabadprogram Anchorageban.

13

 
Anchorage
 

Gépünk indulásától függően kimegyünk a repülőtérre, majd megkezdjük hosszú hazautunkat Budapestre.

A képek forrása a http://www.nps.gov.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés