2864 m - Triglav csúcsmászás

Zord sziklacsúcsoktól zöldellő völgyeken át a Triglav csúcsáig

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia
Újabb kalandos hétvégére invitálunk mindenkit, aki kedveli a hegyvidéki túrázást, a magashegységekre hajazó formavilágot. A helyszín a kultikus hírnevű, Julius Caesarrol elnevezett Júliai-Alpok. Mára ez a vidék a hegymászók, túrázók, vadvízi evezősök kedvelt úti céljává vált, mely páratlan szépségével, gazdag programkínálatával csalogatja/csábítja az ide látogatókat. Zord sziklacsúcsok, zöldellő völgyek, barátságos hegyi városkák teszik e vidéket ellenállhatatlanul vonzóvá. Látványos utakon, meredek sziklák között jutunk el hétvégi csúcstúránk célpontjához, a Triglav-csúcshoz.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. szeptember 16. -
2021. szeptember 19.
A jelentkezés lezárult
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 

Csúcsmászó túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest, és egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen, vad és vadságában is gyönyörű világáról. A Trigláv csúcsára vezető út utolsó szakaszán helyenként találkozunk via ferrata avagy klettersteig szakaszokkal! A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel. A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában.


Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.


B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.


C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.


D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.


E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.

 

Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.

 

1

 
Budapest, Logar-völgy, Velika Planina, Kranj
 

Találkozó 5:15-kor, indulás 05:30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Utazás rövid pihenőkkel Szlovéniába. Első állomásunk a Logár-völgy, melyet Európa legszebb alpesi gleccservölgyeként tartanak számon. A Kamnik-Savinja-Alpok csúcsai közt kellemes legelők húzódnak, és az egész táj végtelen harmóniát és nyugalmat áraszt. Utunk egészen a Rinka-vízesésig vezet, hogy megcsodáljuk a közel 90 méterről lezúduló víztömeget. Szlovénia igen gazdag látványos vízesésekben, melyek közül többet mi is felfedezünk, a Rinka számunkra a legvadregényesebb. Itt végre már kinyújtóztathatjuk végtagjainkat, hogy gyalogosan fedezhessük fel a völgyet és vízesést. Méltó kezdete ez az országgal való ismerkedésnek, a pazar látvány minden természet- és hegyvidék rajongónak örök élményt jelent. Ezt követően Velika Planina fennsíkja felé vesszük az irányt. A parkolóból felvonóval néhány perc alatt felérünk a magasba, ahol kellemes körtúrát teszünk. A Velika Planina területe Szlovénia legnagyobb összefüggő havasi pásztor szálláshelye. Gyalogtúránk hegyét gyakran említik a legszebb szlovén hegynek, amely nemcsak lélegzetelállító kilátást kínál a Kamniki-Alpok hegyvonulatára és a Ljubljanai-medencére, hanem bepillantást nyújt az Alpokban egyedülálló havasi pásztorszállások jól megőrzött örökségébe. A pásztorkunyhók között sétálva a körülölelő hegyek sármja, a folklór és a gazdag építészet összhatása minket is elvarázsol odafent. Miután kigyönyörködtük magunkat, levonózunk buszunkhoz és szállásunk felé vesszük az irányt, ahol az éjszakát töltjük. Szobáink elfoglalása után lesz lehetőség a szállás éttermében meleg vacsorával, finom szlovén ízekkel zárni ezt a napot. Szállás: 4 csillagos szálloda. Túra: Logarska völgy: 3 km, Velika Planina: 7 km, 200 m szint fel és le

2

 
Kranj, Peričnik-vízesés, Aljazev Dom (1015 m)
 

Bőséges reggelinket követően észak, a hármas határ felé vesszük az irányt. Első megállónk a Pericnik-vízesés lesz, mely hivatalosan Szlovénia legmagasabbja. Itt egy rövid kis séta vár ránk a Júlia-Alpok hegyei közt, a Vrata-völgyben. Gyorsan elérjük a két lépcsőben aláhulló vízesést, aminek hatalmas vízoszlopa mögé könnyűszerrel besétálhatunk. Miután beteltünk a fantasztikus látvánnyal, elindulunk tovább a völgybe, mivel vár ránk még néhány kilométer a szállásunkig. Megérkezve az Aljazev-menedékházhoz elfoglaljuk szállásunkat, majd egy kisebb túrát is tehetünk még a környéken. Túratáv Peričnik-vízesés - Aljazev-ház: 5 km, szint: 230 méter fel, kb. 2 óra könnyű séta.

3

 
Aljazev Dom (1015 m), Triglavski Dom (2515 m), Triglav (2864 m)
 

A mai napon megkezdjük túránkat a Triglav csúcs felé. Korán kelünk, majd reggeli után zsák a háton, és irány a "fal". Magunkkal visszük az összes felszerelést és élelmet amit hoztunk, amire az elkövetkező két napban a túrázás során, majd lefelé szükségünk lehet. Egész napos nehéz túrára indulunk, jelentős és meredek szintemelkedéssel. Az Aljažev-menedékházból elindulva elérkezünk egy óriás partizán emlékműhöz, ami egy hatalmas karabinert formáz. Az út elején majdnem vízszintesen haladunk néhány 100 métert, majd ezután balra nekivágunk a hegynek. Először erdőben, majd egyre ritkuló törpefenyvesben, később kisebb-nagyobb sziklák között haladunk. Közel 900 méter szintet teszünk meg sziklafalakon, s mire felérünk a meredekebb szakaszokon, már 2000 méter felett vagyunk. Kicsit lankásabb, de azért fokozatosan emelkedő terepen folytatódik tovább utunk. Még további 300 méter szintet teszünk meg így, mire elérjük a Triglavski-menedékházat, ahol az éjszakát töltjük. Várható érkezés a késő délutáni órákban lesz. A házban feltöltődünk energiával és lelkesedéssel, majd nekivágunk a csúcsnak, hogy napnyugtára fent legyünk. Egy igazán látványos, keskeny és kitett, de jól biztosított úton megyünk fel, a hegy tömbjének a nyugati oldalán, először egy meredek oldalon, majd hamarosan kiérünk a főgerincre, majd onnan a Kis-Triglavra (2725 m). Keskeny sziklagerincen egyensúlyozunk tovább majd innen szűk egy órás „séta" után elérjük a Júliai-Alpok és egyben Szlovénia legmagasabb pontját, a Triglav csúcsát (2864 m). Csúcsfotó, csúcs-csoki, csúcsérzés, majd némi pihenés után indulunk lefelé. Az estét a Triglavski-menedékházban, kellemes hangulatban töltjük. Túratáv: 10 kilométer, szint: 1850 méter fel, 349 m le, kb. 8-10 óra.  

4

 
Triglavski Dom (2515 m), Vodnikov Dom (1827 m), Rudno Polje, Budapest
 

Korán reggeli ébredés után elkezdjük az ereszkedést, ezúttal már déli irányba, hogy erről az oldalról is megcsodálhassuk a Júliai-Alpokat és a Triglav csúcstömbjét. A felső részeken itt is találkozunk még néhol kitettebb szakaszokkal, ám hamarosan a túraösvény szelídülni kezd, néhány óra múlva pedig megérkezünk a Triglav környékének egyik kevésbé frekventált, ám mégis csodálatos helyen fekvő menedékházához, a Vodnikov Domhoz. A Vodnikov-menedékház tökéletes lehetőséget nyújt majd egy utolsó sörre, vagy épp arra, hogy akár a környéken legelésző teheneket, akár a Triglav déli oldalát kapjunk lencsevégre fényképezőinkkel. Némi pihenés, napozás és bámészkodás után aztán folytatjuk utunkat, mely hamarosan egy cirkuszvölgybe torkollik. Ezen a részen lehet majd legnagyobb esélyünk arra is, hogy jól megtermett mormotákat láthassunk. Miután kiérünk a magashegyi régióból következnek az alpesi fenyvesek és a harsány zöld legelők, melyeken áthaladva néha-néha még visszapillantunk a Triglav hatalmas tömbjére, hogy végig gondoljuk az elmúlt 3 napunk izgalmait és természeti szépségeit. Rudno Poljében ér véget túránk. Végül nem marad más hátra, mint haza felé venni az irányt. Utunkat néhány rövid megállóval szakítjuk már csak meg. A késő esti órákban érkezünk meg Budapestre. Ellátás: reggeli. Túratáv: 12 kilométer, szint: 1250 méter le, kb 4-5 óra.

Az oldalon látható képeket Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés