Bejelentkezés

Malajzia, Szingapúr

A Maláj-félsziget leghíresebb nemzeti parkja, csodálatos felföldje, türkizkék tengerpartjai és két világhírű metropolisza egy útban

Miért éppen Malajzia?

Bejárjuk Malajzia szárazföldi részét, ahol mesebeli trópusi tengerpartok, régi gyarmati városok, igazi őserdők, felülmúlhatatlan gasztronómia és valódi kozmopolita népesség vár ránk. Kuala Lumpur egy modern és egy igazi tradicionális város elegye. Hatalmas felhőkarcolók, ősi templomok, nyüzsgő éjszakai piacok, wifi és buddhista imák, városi őserdő - mindez egy helyen, csakúgy mint Szingapúr városállamában, mely holland, portugál, angol, maláj, kínai, indiai kultúrákat vegyítve árasztja egyedi hangulatát. Vár rád a Maláj-félsziget legrégebbi nemzeti parkja, a malájok egyik büszkesége, a Taman Negara Nemzeti Park égig érő fákkal, trópusi folyókkal és csodálatos esőerdőkkel, valamint a teaföldek egyik legszebb látványa a Cameron Highlands-en. A Perhentian-szigetekre pedig egyszer mindenkinek el kell jutnia, ilyen a trópusi paradicsom, páratlan naplementék, homokos partok és igazi vidéki maláj hangulat. Ja, és azt se feledjük: a maláj konyha világhírű! Ha szeretnél elmenekülni egy kicsit a tavaszi ébredezésből, ne habozz, irány Malajzia és Szingapúr!

Melyek a legfontosabb látnivalók Malajziában?
- Kuala Lumpur vibráló nagyvárosa,
- a világhírű Petronas Ikertornyok, minden napszakban,

- a világ legidősebb esőerdejét rejtő Taman Negara Nemzeti Park,
- Malajzia csodálatos felföldje és teatermelő vidéke, a Cameron Highlands,

- a Dél-kínai tenger kristálytiszta vízű, fehér homokos strandjai a Perhentian-szigeteken,
- víz alatti élővilág és tengeri teknősök,
- Kuala Terangganu híres építménye, a Kristály Mecset,
- Szingapúr high-tech városállama.

Időpontok

 • 2024. április 20
  → május 02.
 • 1. nap Kuala Lumpur

  Érkezés Malajzia fővárosába, a tradicionális, de mégis modern Kuala Lumpurba. Szállásunkat elfoglalva - ha időnk engedi – még sétálunk egyet a környéken, próbálva akklimatizálódni a trópusi klímához és a helyi mentalitáshoz. A híres Petronas ikertornyokat muszáj sötétedés után, kivilágítva megnézni. (Ha most nem fér bele az időnkbe, akkor az utolsó napon kerítünk rá sort.) Mindenképpen vacsorázunk egyet a híres maláj konyha remekeiből szemezgetve, sétálhatunk egyet a Jalan Petaling éjszakai piacán. Szállás: hotel.
 • 2. nap Kuala Lumpur

  Ébredés után nyakunkba vesszük a várost. A belváros kompakt, így gyalogszerrel majdnem minden látnivaló megközelíthető. A város központja a Merdeka tér, ahol az ország függetlenségét kiáltották ki, hatalmas zöld gyep, amely az angol időkben sportpályaként funkcionált. A Sultan Abdul Samad épület eredetileg közigazgatási épületnek készült, de túl jól sikerült a design, így olyan mint egy mesekastély kupoláival, fehér cirádás falaival. A gyarmati építészet remeke még a Royal Selangor Club, a St. Mary's Church, illetve a közeli Főpályaudvar épülete. Kuala Lumpur nagyon színes és változatos hagyományokkal rendelkezik, az itt élő kínaiak, malájok, hinduk, keresztények sajátos egyveleggé alakították a várost. A színes-cirádás Sri Mahamariamman a hinduk szent temploma, a muszlimok a Jamek mecsetet gondozzák, a Sze Ya templomot a kínaiak emelték. Ebédre érdemes a Kínai negyedben időt szakítani. A legjobb ételeket a kifőzdékben a járdán kapjuk, a hagyományos éttermek a futottak még kategóriába tartoznak legtöbbször. A Bukit Nanas park érdekessége, hogy a város központjában található és hamisítatlan őserdőben találjuk magunkat. Óriási fák, buja aljnövényzet, a fákon függőhidak és bizony találkozhatunk itt kígyókkal és pókokkal is, mint egy igazi dzsungelben. Innen nagyon szépen látszik a horizontot uraló Petronas óriási sziámi ikertornya, amely 452 m magas, ezt megnézzük közelebbről is, mivel a torony tetejéről kiválóan látszik egész Kuala Lumpur. A torony tövében van a Kuala Lumpur City Center, a város egyik parkja. A parkban több tó és medence található, az egyikben még fürdőzni is szabad, persze figyelembe kell venni a helyi lakosok érzékenységét, szóval mellőzük a monokinit és a bikinit. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Kuala Lumpur, Taman Negara Nemzeti Park

  2
  Kora reggel elhagyjuk a fővárost és a Klang-völgyet, hogy egy jó 4 órás utazást követően dél körül már elfoglaljuk szállásunkat a világhírű Taman Negara Nemzeti Park központjában, Kuala Tahan városkájában. Két napot töltünk Malajzia legrégebbi, és a Maláj-félsziget legnagyobb nemzeti parkjában, amely többek között arról is híres, hogy az itteni esőerdő egyes számítások szerint 130 millió évnél is idősebb lehet. Az 1939-ben alapított Taman Negara jelentése bahasa nyelven "nemzeti park", nevét Malajzia függetlenedése után 1967-ben kapta, utalva arra, hogy a terület az egész ország számára igazán fontos természeti értékeket rejt. A Maláj-félsziget erdőírtásai során a Taman Negara maradt az egyetlen, nagyobb területű egybefüggő erdőség Malajziában, ha nem számítjuk Borneó egyre fogyatkozó esőerdejeit. Szerencsére a szigorú védelem miatt megannyi kincs vár ránk, így egy rövid pakolás és ebéd után elindulunk a parkba, hogy a délutánt a környék felfedezésével töltsük, ahol megismerkedünk többek között a nemzeti park híres, 530 méter hosszú, és átlagban 40 méter magasan található lombkoronasétányával is. Canopy túra: 2,4 km összesen. Szállás: lodge-ban. Ellátás: reggeli.
 • 4. nap Taman Negara Nemzeti Park

  3
  Egész napunkat a nemzeti parkban töltjük, reggeli után pedig rögtön el is indulunk első nagyobb túránkra. Célunk a 334 méteres Bukit Teresek, ahová egy kiépített ösvényen juthatunk el alig 1 óra alatt, közben pedig megismerhetjük az esőerdő növényeit, élővilágának sokszínűségét. A pazar kilátás után visszatérünk a főhadiszállásunkra, ebédelünk és pihenünk egyet, majd délután egy vizes programra indulunk. Egy rövid hajókirándulás keretében a bővízű Tembeling folyón siklunk majd a dzsungelben, ahol egészen egy helyi törzs, az Orang Asli egyik falujáig utazunk, ahol mélyebben is megismerkedhetünk az erdőben lakók életével. Visszatérvén Kuala Tahanba a délután maradék részét pihenéssel töltjük, este pedig egy hangulatos folyó parti vacsorával zárjuk Taman Negara-i élményeinket. Szállás: lodge-ban, ellátás: reggeli. 
 • 5. nap Taman Negara, Tanah Rata, Cameron-felföld

  1
  Reggel újabb hosszabb utazásra indulunk, és ezúttal már éghajlatot is váltunk. A Cameron-felföld a Maláj-félsziget szívében fekszik, szállásunk pedig 1500 méter magasságban található, így érthető, miért kellemesebb a klíma, mint a alacsonyabban fekvő régiókban. Tanah Rata érdekes színfolt Malajziában, a növényzet trópusi, de hidegek az éjszakák, a lakosság főleg maláj és indiai, de az épületek olyanok, mint Skóciában, a helyi teához angol süteményeket kínálnak, de ebédre már indiai dukál banánlevélről, kézzel fogyasztva. Érkezés és a szállásunk elfoglalása után egy rövid sétára indulunk a városkában orientációs céllal. Szállás: hotelben.
 • 6. nap Cameron-felföld

  2
  Ma egy fél napos kirándulás keretében bejárjuk a környéket. Megnézzük a híres teaültetvények egyikét, bemutatják nekünk, hogyan jut el a tea a bokorról a csészéig, majd kóstolhatunk is a híres élvezeti cikkből. Meglátogatunk egy buddhista templomot, amely részletgazdagon és igényesen került kialakításra, sétálhatunk egyet a helyi piacon, érdekesnél érdekesebb termékekre rácsodálkozva. A környék nagyrészt a mezőgazdaságból él, a tea mellett a másik sikertermék az eper. Szedhetünk magunknak epret, ihatunk eperlevet, megnézhetjük, hogyan készítik a helyi méhek a mézet, és sétálhatunk egy bemutatókertben. Eljutunk egy botanikus kertbe, valamint egy orchidea farmra is. Itt sétálhatunk pillangók között, simogathatunk kígyót, vagy rácsodálkozhatunk az érdekes formájú rovarokra. Természetesen mindenhol van lehetőség teát, epret, mézet vásárolni a képeslapok és hűtőmágnesek mellett. Este vár ránk a teázó, vagy beülhetünk egy jó kis étterembe. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Cameron-felföld, Kuala Besut, Perhentian-szigetek

  1
  Korán reggel útrakelünk, hiszen még messze vagyunk Dél-kínai-tenger partjától, ahová egy jó 5 órás utazás után, a kora délutáni órákban fogunk megérkezni. Egyenesen Kuala Besut kikötőjébe hajtunk, ahol felszállunk az óránként induló hajó egyikére, és alig 40 perc alatt már a Perhentian-szigetek nagyobbik tagján találjuk magunkat. A következő 2 és fél nap a pihenésről, a fehér homokos strandokról, túrákról és a víz alatti élővilág felfedezéséről fog majd szólni. A megérkezésünket este egy tengerparti étteremben ünnepeljük meg. Szállás: hotelben.
 • 8. nap Perhentian-szigetek

  A délelőttöt a környék szebbnél szebb strandjainak a felfedezésével töltjük, majd bejárjuk Pulau Perhentian Besar szigetét és ebédelünk egyet egy hangulatos étteremben. Délután aztán egy 2-3 órás sznorkelltúrára indulunk, ahol először ismerkedhetünk meg a szigeteket körülvevő korallmezőkkel, és a tengeri élővilág csodálatos teremtményeivel. Egy kis szerencsével, akár már az első napon találkozhatunk tengeri teknősökkel, akik szeretettel tanyáznak a part menti sekély vízekben táplálék után kutatva. A naplementét természetesen ismét egy homokos tengerpartról tekintjük meg. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Perhentian-szigetek

  1
  Második teljes napunkat kezdjük meg a Perhentian-szigeteken, ám ezúttal a nagy szigetről (Besar) áthajózunk a kisebb szigetre (Kecil), hogy azt is alaposan bejárjuk. Mielőtt áthajózunk, délelőtt még újabb sznorkelltúrára indulunk, természetesen ezúttal újabb helyeket és víz alatti csodákat fedezünk fel. Ebéd után, a nagy hőség elmúltával aztán már Perhentian Kecil szigetén leszünk, ahol egy jó 3-4 órás túra vár ránk. A kikötés után először feltúrázunk a Windmill Point-hoz, ahol egy szélerőmű mellett kitűnő kilátópontot találunk. Innen útba ejtjük az Adam and Eve's strandot, végül a D'Lagoon partszakaszán vesz majd fel minket hajónk, hogy visszatérjünk Besar szigetére szállásunkra. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Perhentian-szigetek, Kuala Besut, Kuala Terengganu

  1
  A délelőttöt fakultív programokkal töltjük (sznorkellezés, búvárkodás, egyéb vízisportok), majd kora délután ismét hajóra szállunk, hogy visszatérjünk Kuala Besut kikötőjébe. Innen aztán másfél óra alatt érünk el Terangganu nagyvárosába. A délután maradék részében megismerkedünk a Maláj-félsziget északkeleti részének egyik leggyorsabb fejlődő városával, ahol ha időnk engedi sétálhatunk a folyóparton, vagy egy fotó erejéig megtekinthetjük a vízre épült Kristály Mecsetet, ahol egy időben akár 1500 hívő is tartózkodhat. Belvárosi szállásunkra csak vacsoránk után térünk majd vissza. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Kuala Terengganu, Szingapúr

  A reggeli gépek egyikével elhagyjuk Terangganut, majd egy rövid átszállást követően délután majd Szingapúr városállamában landolunk. 5 millió ember megannyi etnikumból, mérhetetlen gazdagság, hatalmas fákkal és parkokkal ölelt utak és közterek, égig érő felhőkarcolók, luxusautók, plázaáradat, érintetlen dzsungel a város közepén... és mindez egy Budapestnél éppen, hogy nagyobb területű szigeten. Ebből az elképesztő, ám mégis egységes kavalkádból aztán a világ egyik leggazdagabb és legversenyképesebb országa lett, melyek felfedezése mindenképp egyedülálló élményt jelent. Miután átrepültünk Szingapúrba elfoglaljuk szállásunkat, majd ha még lesz erőnk egy rövid kiruccanást is tehetünk az éjszakába, bóklászhatunk a kínai városrészben, vagy a Marina Bay elképesztő fényjátékai között. Szállás: hostelben.
 • 12. nap Szingapúr

  Mai teljes napunkat szabadprogram keretében Szingapúr városának további felfedezésére szánjuk. Ki-ki saját vérmérsékletének illetve érdeklődési körének megfelelően válogathat a városállam ezernyi látnivalója közül; a lüktető kínai negyed megannyi templomával, Little India autentikus hangulata, az Orchard Road plázaáradata, a Marina Bay lenyűgöző felhőkarcolói, a MacRitchie Reservoir kristálytiszta víztározója, a Botanikus Kert orchidea kertje, a világ egyik leghíresebb (és legjobb..) állatkertje, az Ázsiai Civilizációk Múzeumának kitűnő gyűjteménye, Sentosa szigete, és még sorolhatnánk.. ám búcsúesténkre még mindenképp érdemes erőnket tartogatni :) Szállás: hostelben.
 • 13. nap Szingapúr

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Malajzia területén saját, bérelt busszal,
- a tömegközlekedést Szingapúrban,
- 12 éjszaka szállást szállókban, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával,
- a turisztikai illetékeket Malajziában,
- kirándulásokat a Taman Negara Nemzeti Parkba,
- egész napos kirándulást a Cameron-felföldön saját, bérelt busszal,
- a kirándulásokat és programokat a Perhentian-szigeteken,
- a hajójegyeket a Perhentian-szigetekre oda-vissza,
- a helyi vezetők díját,
- a reggeliket a programban feltüntetett napokon,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és illetékek árát, 
- a belföldi repülőjegyek és illetékek árát,
- a repülőtéri transzferek díját a nemzetközi járatokhoz,
- a biztosítást és a belépőket,
- a fakultatív programok árát,
- az étkezéseket,
- a borravalókat.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára (Budapest - Kuala Lumpur, Szingapúr - Budapest útvonalon) kb. 280.000 - 420.000 Ft.
A térségi repülőjegy várható ára (Kuala Terangganu - Szingapúr útvonalon) kb. 30.000 - 48.000 Ft.

Utazás

Mivel utazunk Malajziában?

Malajzián belül helyben bérelt kisbusszal, vagy hajóval utazunk, Szingapúrban pedig a tömegközlekedést használjuk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Malajziában?

Hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthető, nehézséget a magas páratartalom és a meleg okozhat. Nagy hegyeken, nehéz ösvényeken nem mozgunk. Zömmel városban, épített környezetben leszünk.

Szállás

Milyenek a szállások Malajziában?

Utunk során különböző szállásokat veszünk igénybe. A legtöbb éjszakát hotelekben töltjük, amelyek teljesen európai színvonalúak. A hotelekben 2 ágyas, légkondicionálóval, külön fürdőszobával felszerelt szobák állnak rendelkezésünkre. A szállodákban étterem, bár található. A Cameron felföldön 2 éjszakát vagy szállodában, vagy apartmanokban töltünk a hegyekben. 1 apartman 3 hálószobával, 2 fürdőszobával, 1 ebédlővel, 1 konyhával, 1 grillezős terasszal rendelkezik. Wifi mindenhol működik. A szobakiosztás során az egyedül jelentkezőket összepárosítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Malajziáról?

Malajzia Délkelet-Ázsiában, az Indokínai-félsziget csücskén helyezkedik el, valamint Borneó szigetének egy része tartozik hozzá. Északról Thaiföld, délről Szingapúr, Brunei és Indonézia határolja, hazánktól háromszor nagyobb területen 30 millió ember él. Az általunk meglátogatott szárazföldi rész gerincét magas 2000 méteres, sűrű erdővel borított hegyek alkotják. Modern és kulturált országra számítsunk, ahol jó a közbiztonság, elfogadható a higiénia és nyugodt szívvel tudunk nyaralni.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így az érintett két országban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, bizonyos szigorú iszlám vallási szabályokra, az egyszerűbb viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük! 

Időeltolódás: + 7 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előrébb állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Malajziában 19:00 a pontos idő).

Elektromosság: Malajziában az angol típusú (3 tüskés) dugaljakat használják, 220 volt és 50 Hz áll rendelkezésünkre.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így az érintett két országban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, bizonyos szigorú iszlám vallási szabályokra, az egyszerűbb viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük! 

Időjárás

Milyen Malajzia időjárása?

Malajzia trópusi ország, forró, párás és csapadékos. Az évi középhőmérséklet 27-28 fok, csapadékmennyiség 2200-2500 mm, a hegyekben akár 5000-5500 mm. Az eredeti növénytakaró a trópusi esőerdő, jelenleg sokat kiírtottak, helyén növényeket termesztenek. Az egyenlítőhöz közeli fekvése miatt reggel 6 körül kel a nap és este fél 7-kor már sötét van. A nappal és éjszaka között 4-6 fok különbség van csak. A hegyekben elviselhetőbb a klíma, ott este akár egy pulóver is felkerül a fázós utazóra. Az egyenlítői Nap mindenhol erősen tűz, könnyen leéghetünk!

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk magunkkal Malajziába?

Malajzia trópusi ország, könnyű, szellős ruházat javasolt. Védekezni kell a nap ellen, legyen nálunk fejfedő, naptej, kendő, napszemüveg. A hegyekben kellhet az esőkabát, vagy vékony pulóver. A városokban szandál vagy egy kényelmes cipő kell, túrabakancsra nincs szükség. Ne feledkezzünk meg a fürdőruháról, vízi cipő nem szükséges, a part homokos mindenhol, viszont rakjunk be snorkel felszerelést, ha van. Az utazáshoz bőröndöt, nagy hátizsákot javaslunk, a napi programokra egy kisebb (15-25 literes) táska elegendő. Szúnyogriasztót is hozzunk, a mangrove mocsarakat szeretik a szúnyogok. A táskákból kétféle legyen: egy nagy, amiben minden poggyászunk benne lesz (ez akár gurulós bőrönd is lehet), illetve egy kisebb, amibe a napi túrákhoz szükséges felszerelések beleférnek.

Internetezni a legtöbb szállásunkon, vagy azok közvetlen közelében lesz lehetőség, így aki szükségét érzni esetleg saját laptopot is hozhat. Mobiltelefonjaink Malajzia területén kifogástalanul működnek, az olcsóbb internezetéshez néhány ezet forintnyi helyi pénzért érdemes helyi SIM-kártyát vásárolni.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Milyen a higiénia Malajziában? Kell védőoltás Malajziába?

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk!  Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papízsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd.
 
Nincs kötelezően előírt védőoltás. A trópusi országokba sokat utazóknak javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel a népegészségügyi központot vagy az oltóközpontot.

FONTOS! A magyarországi oltóközpontok ajánlásával ellentében Malajziában, az általunk meglátogatott területeken évtizedek óta nem fordult elő a malária, így a méregdrága gyógyszer beszerzése teljesen felesleges!

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, Normix, aktív széntabletta vagy egyéb más gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kálcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet!

Élelem

Melyek Malajzia leghíresebb ételei?

A maláj konyha három hangsúlyos konyha keverékéből született meg, thai, indiai és kínai fúzió eredménye. Sok rizsre (nasi), tésztára (mee), zöldségre és gyümölcsre, valamint érdekes és meghökkentő ízekre kell számítani. Imádják használni a csilit, koriandert, szójaszószt, curry leveleket, lime leveleket, kókuszt. Legfinomabbakat a járdára kitelepült árusoknál ehetünk. Pálcákon grillezett, pácolt csirkehús a satay, sült rizs a nasi goreng, nasi lemak a kókusztejben főzött rizs, és mindenhol ott a kínai mee won ton. Vallási előírások határozzák meg milyen hús kerül az asztalra, csirke általában mindenhol megvan, a muszlimok nem készítik a sertést, a hinduk a marhát, de kínai kifőzdében mindent megtalálunk. Gyümölcsből korlátlan a választék, az éghajlatból adódóan mindig frissen. Édességből akár az év minden egyes napján ehetünk különfélét, készül pandánuszból, rizsből, búzalisztból, kókuszból, de egy közös bennük: édes, de nagyon. Tea és kávé mindenhol megtalálható, legyen az jeges, forró, gyümölcsös. Alkoholos italok nem túl elterjedtek és drágák is a vallások miatt, de kárpótolhat minket a sokféle friss gyümölcslé, valamint a duty free boltok.

Pénz-ügy

Mi Malajzia hivatalos fizetőeszköze? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Malajzia hivatalos fizetőeszköze a Ringgit (MYR), váltási aránya kb. 1 MYR = 80 HUF, Szingapúré pedig a szingapúri dollár. Érdemes dollárt, vagy eurót hozni és kint váltani. A bankkártyákat is sok helyen elfogadják, érdemes utazás előtt bankunknál jelezni, hogy hol fogjuk használni, ellenkező esetben letilthatják. Költőpénznek minimum 400-500 dollárt ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint belépőkre plusz kb. 60-70 dollárt. Malajzia továbbra is meglehetősen olcsó ország, csak egy-két nyugati áru vásárlásakor találkozhatunk az itthoninál magasabb árakkal.

A repülőtéri transzferek megközelítő díja utanként: 10-15 USD/fő.

Vám

Mire van szükség a Malajziába történő beutazáshoz? Kell vízum Malajziába?

Mind Malajziába, mind Szingapúrba magyar állampolgároknak nem szükséges 90 napos tartózkodásig vízum, de kell az elutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényes útlevél!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Malajziába?

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), melyeket néha majd egyszerre kell vinned, leginkább a repterek és szállásunk között. 

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Malajziába?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 24.750 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 46.710 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.