Mexikó, Guatemala

Mindent a majákról! Maja piramisok, koloniális városok, pöfékelő vulkánok és álomstrandok!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?guatemala
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?mexiko
Tudtad, hogy a spanyol hódítások ellenére a maják még mind a mai napig élnek és virulnak Mexikóban? Hogy a dzsungel mélyén 1500-1800 éves városok húzódnak égbetörő piramisokkal? Hogy a mangrovefák közt végigúszni az ősi maja csatornarendszerben az egyik legtutibb élmény? Hogy a katolikus San Juan Chamula-templomban misztikus szertartások közepette tyúkokat áldoznak a tzozil indiánok? Vagy mindezt tudtad Mexikóról, de még nem csónakáztál végig a majd 1000 méter magas sziklafalak között a Sumideró-kanyonban? Nem fürödtél a zubogó Agua Azul vízesésrendszer habjai között, vagy kimaradt az életedből egy hamisítatlan karib-tengeri ejtőzés némi koktél kíséretében? Akkor itt az idő, hogy elröpülj velünk Mexikóba!

Bónuszként pedig mutatunk egy országot, ami még Mexikónál is izgalmasabb: a titokzatos Guatemalát. Nyitásként egy csodahely, az Atitlán-tó: három 3000 méter fölé nyúló vulkán, három ősi indiántörzs és egy bámulatos vulkanikus tó. Itt kiderítjük, éppen melyik tzutzuil házban lakik Maximón, a fából készült, pipázó, rumozó istenség, felmászunk a San Pedro vulkán tetejére, csónakázunk a kéklő tavon. Nem volt elég? Akkor elviszünk a koloniális birodalom egykori fővárosába, a szépséges Antiguába, feltúrázunk egy működő vulkánra, uzsonnát sütögetünk a forró láva hőjében.  E közel két hét alatt több kalandban lesz részed, mint másnak egy egész év alatt! :)

Kiemelt látnivalók utunk során:
- Sian Kaan Biorezervátum (UNESCO Világörökség része)
- Tulum városa
- Chichen Itza maja-azték város (UNESCO Világörökség része)
- Palenque ősi városa
- Sumideró Kanyon
- San Pedro vulkán és az Atitlán-tó
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. november 21. -
2021. december 04.
2021. november 21. -
2021. december 05.
Sajnos nincs több helyünk, de vezetünk várólistát!
A kedvező árú, optimális repülőjegy és repülési menetrend érdekében az eredetileg meghirdetett programhoz képest az utat egy nappal el kellett tolnunk!

Az út új időpontja:
2021. november 21 - december 4. (netto 14 nap)
2021. november 21 - december 5. (brutto 15 nap)

Fontos, hogy nem csak a dátum módosul, hanem maga az utazás is egy nappal hosszabb lesz ezáltal, ezt a plusz napot Antigua remek hangulatú kisvárosában töltjük el. A 13.napi extra program már a napi programleírásban ott szerepel!

A plusz egy éjszakai szállás reggelivel miatt a részvételi díj 16.000 Ft-tal emelkedik, azaz a teljes részvételi díj 415.000 Ft.
1

 
Cancun, Tulum (Mexikó)
 

Repülővel érkezünk Mexikó egyik leghíresebb üdülőzónájába, Cancúnba, érkezés után vár minket a busz, hogy rögvest a Karib-tengerhez közel található tulumi szálláshelyünkre vigyen minket, ahol három éjszakát töltünk el. A tenger jádezöld, a homok vakítóan fehér, tűz a nap és a dzsungel zöldje kiválóan ellensúlyozza a legszebb fekvésű maja romok szürkeségét. Itt vannak Mexikó legszebb strandjai. Szállás: szállóban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Tulum, Chichen Itza, Cenote, Tulum
 

A mai nap során a legnevezetesebb maja városba látogatunk, a hatalmas méretekkel rendelkező Chichen Itzába. A letisztított romok közt különösen érdekes lehet a Yucatán-félsziget legnagyobb labdajáték tere, ahol egykor 7-7 játékos küzdött egymással a vallási és politikai szempontból is vérre menő labdajáték szabályai szerint. A hatalmas Kukulkán-piramist minden oldalról körüljárhatjuk, elsétálhatunk az egyik legnagyobb maja cenotéhez (mészkőmélyedésben kialakult természetes vízgyűjtő). Helyi vezetőnk szimbolikus fény-és visszhangjáték-elemeket mutat nekünk, megelevenednek egy több ezer éves kultúra mindennapjai és szakrális ünnepei. Természetesen ez is Unesco–Világörökség része, illetve része a Világ Új Hét Csodájának. Chichen Itza után egy különleges cenotéhoz látogatunk, ahol megmártózhatunk a barlangmedencében, a kristálytiszta vízben. Miután megszáradtunk, visszabuszozunk Tulumba. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

3

 
Tulum, Coba, Tulum
 

Délelőtt kibuszozunk Cobába, ahol a romok feltárása még folyamatban van. Biciklire pattanunk és az egymástól egy-két kilométerre lévő épületeket a dzsungelösvényeken bringázva fedezzük fel. Akinek nincs kedve biciklizni, bérelhet biciklitaxit, vagy egyszerűen elsétálhat az ösvényeken. Ahogy kimászunk a Nohuch Mol piramis tetejére, egyszerre az esőerdő fölé érünk, alig látni lakott települést, csak a sűrű, tömött lombokat, néha egy-egy papagájrikoltást hallani. Cobából visszabuszozunk Tulumba. A romok közvetlenül a tengerparton helyezkednek el, döbbenetes kilátással és iguánák tucatjaival. Ez volt az utolsó maja város, amit elhagytak lakói, miután bejöttek a spanyolok. Kipihenjük az utazás fáradalmait a gyönyörű tájon, strandolhatunk, majd este felfedezhetjük a tulumi éjszakai életet. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

4

 
Tulum / Sian Kaan Biorezervátum
 

A mai nap során pihenhetünk a tengerparton, fürödhetünk a tengerben, vagy fakultatív kirándulás keretén belül ellátogathatunk a Sian Kaan Biorezervátumba, ahol helyi vezetők visznek motorcsónakkal a hatalmas vízi szavannán. Az ősi maják által épített csatornákon csónakozunk, majd mentőmellényeinket felvéve leúsztatjuk magunkat a selymes édesvízben. Úszás után visszaszállunk a csónakokba, vár minket a friss gyümölcsökből készített elemózsia. Ezután lagúnákat átszelve kimegyünk a Karib-tenger egy elhagyott partszakaszára. Útközben szerencsés esetben krokodilokat, tengeri madarakat, sőt néha a rejtőzködő életet élő lamantint is láthatjuk. A program ebéddel zárul, majd visszavisznek bennünket a szállásunkra, Tulumba, ahonnan rövid taxizás után közösen a buszpályaudvarra megyünk, elhelyezkedünk egy kényelmes éjszakai buszon, hogy a Yucatán-félszigetet átszelve Palenque felé utazzunk az éjszaka során. Szállás: éjszakai busz, ellátás: reggeli.

5

 
Palenque
 

Az éjszakai utazás után reggel érkezünk meg az egyik legautentikusabb maja romokat rejtő Palenque-be, elfoglaljuk a szállásunkat, szusszanunk egyet, aztán egy helyi busszal a romok felé vesszük utunkat, és a nap hátralévő részét itt töltjük. A természet közelsége meghatározza Palenque hangulatát: iguánok simulnak a fatörzsekhez, színes madarak rebbennek lombtól lombig. A romok feltárása (a legtöbb maja emlékhez hasonlóan) folyamatban van, a körbevezetés során megismerkedhetünk a maja ember természet- és világszemléletével, a dzsungel mélyén rejlő romok titkaival. A terület apróbb tárgyi emlékeit, és az uralkodói síremléket a múzeumban meg is tekinthetjük. Miután visszabuszoztunk Palenque-be, megvacsorázunk, és sétálhatunk egyet a környéken. Szállás: panzió.

6

 
Palenque, Agua Azul, San Cristóbal de las Casas
 

Reggeli után továbbindulunk: köderdőkön, apró falvakon keresztül haladunk a palenque-i romok közelében található Agua Azul ragyogó kékségű vízesésrendszere felé. A folyóban kialakult természetes medencékben lubickolhatunk, az aktívabbak sétálhatnak egy nagyot a folyó mentén. A kirándulás után buszunkkal továbbutazunk San Cristóbal de las Casasba, Mexikó egyik legarchaikusabb és néha kifejezetten hűvös városába. Miután elfoglaltuk szállásunkat San Cristóbal központjában, megkóstolhatjuk a helyi sütödékben készített mexikói hamburgert, vagy beülhetünk a helyi bárok egyikébe. San Cristobálban két éjszakát töltünk. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

7

 
San Cristóbal, Sumideró Canón, San Juan de Chamula
 

Reggel elbuszozunk a környék lélegzetelállító látványosságához, a Canón de Sumiderohoz. A Rió Grijalva víztározóját hatalmas, 7-800 méter magas falak veszik körül, motorcsónaktúránk során pelikánok röpködnek körülöttünk, a part mentén kárókatonák szárogatják szárnyaikat, kopasz nyakú keselyűk botladoznak az iszapban, a lombok között pókmajmok lendülnek ágról ágra, hatalmas hüllők, krokodilok heverésznek a parton. Miután kiszálltunk csónakunkból, a közeli San Juan de Chamula kisvárosába kirándulunk, ahol testközelből tapasztalhatjuk meg az archaikus szokások szerint élő tzozil és tzezal indiánok mindennapjait. A falu főterén található templom belterében nincsenek padok, a padlózaton fenyőtüskeszőnyegen kiscsoportokban ülnek és imádkoznak a helyi indiánok, a különös szertartásban keverednek a kereszténység, a samanizmus és a modern kor elemei. Fényképezni szigorúan tilos a templomban, mégis életre szóló élményként vésődhetnek belénk a képek, ahogy csöndben körbesétálunk az elmélyülten imádkozó helyiek között. Este visszatérünk szállásunkra San Cristóbal de las Casasba. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

8

 
San Cristóbal, La Messia (Guatemala), Panajachel
 

Reggel hosszú, egész napos útra indulunk, elhagyjuk Chiapas tartományt, hogy buszunkkal a mexikói-guatemalai határ felé utazzunk. Buszozásunkat megbolondítjuk egy hamisítatlan latin-amerikai határátlépéssel (La Messia), majd tovább megyünk Guatemala egyik legszebb térségébe, az Atitlán-tóhoz. Miután megérkeztünk Panajachelbe, elfoglaljuk szállásunkat, majd sétálunk egyet a zsibongó városkában, betérhetünk megkóstolni a specialitásokat egy helyi étterembe. Ezen a szállásunkon három éjszakát töltünk. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

9

 
Panajachel, Santiago de Atitlán, San Antonio de Palopó
 

Reggel kényelmesen kelünk, kipihenjük az előző napi hosszú utazás fáradalmait, majd reggel hajókirándulásra indulunk Latin-Amerika egyik legszebb fekvésű, szemet gyönyörködtető vulkánokkal körülvett taván. A San Pedro (3020 m), Tolimán (3158 m) és Atitlán (3537 m) tűzhányók közt elterülő Atitlán-tó, maga is vulkanikus kráterben foglal helyet. Kirándulásunk során megismerkedünk Santiago de Atitlán és San Antonio de Palopó közösségeivel. Santiago a már megismert kultúrák mellett a cutuhil népcsoport életébe enged rövid betekintést. Érdekessége, hogy a férfiak is szépen hímzett fehér nadrágot viselnek, és a helybeliek a kereszténység mellett Maximón ősi kultuszának is hódolnak. Este visszatérünk Panajachelbe, a szállásunkra. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

10

 
Panajachel / Cerro de Oro
 

Ma egy lazulósabb napot tartunk. Panajachelben maradunk, pihenhetünk a tó partján, kajakot, biciklit bérelhetünk, vagy nézelődhetünk a főutcán sorakozó árusok bódéi között.

Akik továbra is aktívabb kikapcsolódásra vágynak, azokkal egy könnyed, látványos fakultatív vulkántúrára indulunk az Atitlán-tó túlpartjára. 25-30 perces hajóút után érkezünk Santiago Atitlánba, ahol helyi vezetőnkkel nekivágunk, hogy meghódítsuk a társaihoz képest kicsi, de annál meredekebb vulkán csúcsát. A túra során kilátópontokról csodálhatjuk meg ezt az elképesztő kompozíciót: égbetörő vulkánok, lágyan ringó hullámok, kávültetvények, a meredek kráterfalban meghúzódó apró tztujil és kakcsikel falvak. Az ősi maják szent hegyén járunk, a legenda szerint a hegy barlangjában kincseket, aranyat találtak, innen ered a hegy neve is, Cerro de Oro (Aranyhegy). Miután kigyönyörködtük magunkat, leereszkedün egy strandhoz, és újévi fürdőzést csapunk. Ezután visszatérünk Santiagoba, ahonnan hajóval utazunk Panajachelbe. (szintkülönbség: 300 m fel-le, menetidő: 2 óra)

11

 
Panajachel, Antigua
 

Reggel útnak indulunk, hogy pár órás buszozás után megérkezzünk Guatemala történelmi fővárosába, Antiguába. Ez a város volt az egykori közép-amerikai gyarmatbirodalom központja, koloniális hangulata macskaköves utcáival, színes lakóházaival leginkább San Cristóbal de las Casas-ra emlékeztet. Miután elfoglaltuk szállásunkat, lehetőségünk lesz arra, hogy belevessük magunkat a páratlan hangulatú antiguai éjszakába. Szállás: panzió, ahol három éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli.

12

 
Antigua, Pacaya vulkán
 

Antiguával, Guatemala csodálatosan helyreállított koloniális városkájával, kevés település veheti fel a versenyt a térségben. A reggeli órákban kis tuktuk jellegű taxikkal jutunk el a település közelében található hegyi kilátóponthoz, ahonnan az egész völgyre szép látkép nyílik. A kilátóból gyalogosan megyünk vissza a város központjába , ahonnan a kora esti órákban aztán egy izgalmasnak ígérkező kirándulásra indulunk a három közelben található vulkán egyikének megmászására. A 2552 méter magas Pacaya az egyik legkönnyebb túralehetőség Antigua térségében. Aki nem szeretne gyalogolni, azok lovat vagy öszvért is bérelhetnek. Kalandos túránk a vulkán oldalában kanyarog, egy hatalmas lávamezőhöz kalauzol bennünket. Itt közelről is megfigyelhetjük az aktív tűzhányó tevékenységét, a távolban felsejlő Fuego vulkánból kipöffenő füstfelhőket láthatjuk. Este térünk vissza szállásunkra. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (Magasság: 2552 méter, szintkülönbség: 600 méter fel/le, távolság: 7-8 kilométer)

13

 
Antigua
 

Antigua hangultos városával nem lehet betelni. Hazautazás előtt szabad program a városkában, ahol a történelmi utcákat koptatjuk, megismerkedünk az egykori székhely legnevezetesebb épületeivel, "elveszünk" a sikátoros kis utcákban, a hangulatos tereken, a jobbnál jobb éttermekben. Este közösen elsétálunk egy hangulatos étterembe és megtartjuk búcsúestünket.  Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

14

 
Antigua, Guatemala City
 

A mai napon elbúcsúzunk Guatemalától. A repülőgép indulásának függvényében transzfer a reptérre és hazarepülés. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Dudás Bernadett és Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés