Mexikó, Guatemala

Mindent a majákról! Maja piramisok, koloniális városok, pöfékelő vulkánok és álomstrandok!

Tudtad, hogy a spanyol hódítások ellenére a maják még mind a mai napig élnek és virulnak Mexikóban? Hogy a dzsungel mélyén 1500-1800 éves városok húzódnak égbetörő piramisokkal? Hogy a mangrovefák közt végigúszni az ősi maja csatornarendszerben az egyik legtutibb élmény? Hogy a katolikus San Juan Chamula-templomban misztikus szertartások közepette tyúkokat áldoznak a tzozil indiánok? Vagy mindezt tudtad Mexikóról, de még nem csónakáztál végig a majd 1000 méter magas sziklafalak között a Sumideró-kanyonban? Nem fürödtél a zubogó Agua Azul vízesésrendszer habjai között, vagy kimaradt az életedből egy hamisítatlan karib-tengeri ejtőzés némi koktél kíséretében? Akkor itt az idő, hogy elröpülj velünk Mexikóba!

Bónuszként pedig mutatunk egy országot, ami még Mexikónál is izgalmasabb: a titokzatos Guatemalát. Nyitásként egy csodahely, az Atitlán-tó: három 3000 méter fölé nyúló vulkán, három ősi indiántörzs és egy bámulatos vulkanikus tó. Itt kiderítjük, éppen melyik tzutzuil házban lakik Maximón, a fából készült, pipázó, rumozó istenség, felmászunk a San Pedro vulkán tetejére, csónakázunk a kéklő tavon. Nem volt elég? Akkor elviszünk a koloniális birodalom egykori fővárosába, a szépséges Antiguába, feltúrázunk egy működő vulkánra, uzsonnát sütögetünk a forró láva hőjében.  E közel két hét alatt több kalandban lesz részed, mint másnak egy egész év alatt! :) És ha mindez még mindig nem elég, vár rád egy nyolcnapos Guatemala hosszabbítás, most még autentikusabb, még gazdagabb programmal!

Kiemelt látnivalók utunk során:
- Sian Kaan Biorezervátum (UNESCO Világörökség része)
- Tulum városa
- Chichen Itza maja-azték város (UNESCO Világörökség része)
- Palenque ősi városa
- Sumideró Kanyon
- San Pedro vulkán és az Atitlán-tó
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. március 13. -
2017. március 25.
2017. március 12. -
2017. március 26.
A jelentkezés lezárult
Akinek mindez nem lenne elég, annak lehetősége van becsatlakozni nyolc napos Guatemala túránkba, amely folytatólagosan indul! Megmerülünk Semuc Champey természetes medencéiben, eljutunk az őserdőben rejlő, titokzatos Tikal és Yaxha városaiba, majd a hosszú út fáradalmait a dzsungel mélyén megbújó Finca Tatin szálláson és a Karib-tenger partján pihenjük ki. Tengerpart, vulkánok, maja városok, autentikus indián törzsek. Kell ennél több? :)
1

 
Cancun, Tulum (Mexikó)
 

Repülővel érkezünk Mexikó egyik leghíresebb üdülőzónájába, Cancúnba, érkezés után vár minket a busz, hogy rögvest a Karib-tengerhez közel található tulumi szálláshelyünkre vigyen minket, ahol három éjszakát töltünk el. A tenger jádezöld, a homok vakítóan fehér, tűz a nap és a dzsungel zöldje kiválóan ellensúlyozza a legszebb fekvésű maja romok szürkeségét. Itt vannak Mexikó legszebb strandjai. Szállás: szállóban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Tulum, Chichen Itza, Cenote, Tulum
 

A mai nap során a legnevezetesebb maja városba látogatunk, a hatalmas méretekkel rendelkező Chichen Itzába. A letisztított romok közt különösen érdekes lehet a Yucatán-félsziget legnagyobb labdajáték tere, ahol egykor 7-7 játékos küzdött egymással a vallási és politikai szempontból is vérre menő labdajáték szabályai szerint. A hatalmas Kukulkán-piramist minden oldalról körüljárhatjuk, elsétálhatunk az egyik legnagyobb maja cenotéhez (mészkőmélyedésben kialakult természetes vízgyűjtő). Helyi vezetőnk szimbolikus fény-és visszhangjáték-elemeket mutat nekünk, megelevenednek egy több ezer éves kultúra mindennapjai és szakrális ünnepei. Természetesen ez is Unesco–Világörökség része, illetve része a Világ Új Hét Csodájának. Chichen Itza után egy különleges cenotéhoz látogatunk, ahol megmártózhatunk a barlangmedencében, a kristálytiszta vízben. Miután megszáradtunk, visszabuszozunk Tulumba. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

3

 
Tulum, Coba, Tulum
 

Délelőtt kibuszozunk Cobába, ahol a romok feltárása még folyamatban van. Biciklire pattanunk és az egymástól egy-két kilométerre lévő épületeket a dzsungelösvényeken bringázva fedezzük fel. Akinek nincs kedve biciklizni, bérelhet biciklitaxit, vagy egyszerűen elsétálhat az ösvényeken. Ahogy kimászunk a Nohuch Mol piramis tetejére, egyszerre az esőerdő fölé érünk, alig látni lakott települést, csak a sűrű, tömött lombokat, néha egy-egy papagájrikoltást hallani. Cobából visszabuszozunk Tulumba. A romok közvetlenül a tengerparton helyezkednek el, döbbenetes kilátással és iguánák tucatjaival. Ez volt az utolsó maja város, amit elhagytak lakói, miután bejöttek a spanyolok. Kipihenjük az utazás fáradalmait a gyönyörű tájon, strandolhatunk, majd este felfedezhetjük a tulumi éjszakai életet. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

4

 
Tulum / Sian Kaan Biorezervátum
 

A mai nap során pihenhetünk a tengerparton, fürödhetünk a tengerben, vagy fakultatív kirándulás keretén belül ellátogathatunk a Sian Kaan Biorezervátumba, ahol helyi vezetők visznek motorcsónakkal a hatalmas vízi szavannán. Az ősi maják által épített csatornákon csónakozunk, majd mentőmellényeinket felvéve leúsztatjuk magunkat a selymes édesvízben. Úszás után visszaszállunk a csónakokba, vár minket a friss gyümölcsökből készített elemózsia. Ezután lagúnákat átszelve kimegyünk a Karib-tenger egy elhagyott partszakaszára. Útközben szerencsés esetben krokodilokat, tengeri madarakat, sőt néha a rejtőzködő életet élő lamantint is láthatjuk. A program ebéddel zárul, majd visszavisznek bennünket a szállásunkra, Tulumba, ahonnan rövid taxizás után közösen a buszpályaudvarra megyünk, elhelyezkedünk egy kényelmes éjszakai buszon, hogy a Yucatán-félszigetet átszelve Palenque felé utazzunk az éjszaka során. Szállás: éjszakai busz, ellátás: reggeli.

5

 
Palenque
 

Az éjszakai utazás után reggel érkezünk meg az egyik legautentikusabb maja romokat rejtő Palenque-be, elfoglaljuk a szállásunkat, szusszanunk egyet, aztán egy helyi busszal a romok felé vesszük utunkat, és a nap hátralévő részét itt töltjük. A természet közelsége meghatározza Palenque hangulatát: iguánok simulnak a fatörzsekhez, színes madarak rebbennek lombtól lombig. A romok feltárása (a legtöbb maja emlékhez hasonlóan) folyamatban van, a körbevezetés során megismerkedhetünk a maja ember természet- és világszemléletével, a dzsungel mélyén rejlő romok titkaival. A terület apróbb tárgyi emlékeit, és az uralkodói síremléket a múzeumban meg is tekinthetjük. Miután visszabuszoztunk Palenque-be, megvacsorázunk, és sétálhatunk egyet a környéken. Szállás: panzió.

6

 
Palenque, Misol Ha, Agua Azul, San Cristóbal de las Casas
 

Reggeli után továbbindulunk: köderdőkön, apró falvakon keresztül haladunk a palenque-i romok közelében található Agua Azul ragyogó kékségű vízesésrendszere felé. A folyóban kialakult természetes medencékben lubickolhatunk, az aktívabbak sétálhatnak egy nagyot a folyó mentén. A kirándulás után buszunkkal továbbutazunk San Cristóbal de las Casasba, Mexikó egyik legarchaikusabb és néha kifejezetten hűvös városába. Miután elfoglaltuk szállásunkat San Cristóbal központjában, megkóstolhatjuk a helyi sütödékben készített mexikói hamburgert, vagy beülhetünk a helyi bárok egyikébe. San Cristobálban két éjszakát töltünk. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

7

 
San Cristóbal de las Casas, Sumideró Canón, San Juan de Chamula
 

Reggel elbuszozunk a környék lélegzetelállító látványosságához, a Canón de Sumiderohoz. A Rió Grijalva víztározóját hatalmas, 7-800 méter magas falak veszik körül, motorcsónaktúránk során pelikánok röpködnek körülöttünk, a part mentén kárókatonák szárogatják szárnyaikat, kopasz nyakú keselyűk botladoznak az iszapban, a lombok között pókmajmok lendülnek ágról ágra, hatalmas hüllők, krokodilok heverésznek a parton. Miután kiszálltunk csónakunkból, a közeli San Juan de Chamula kisvárosába kirándulunk, ahol testközelből tapasztalhatjuk meg az archaikus szokások szerint élő tzozil és tzezal indiánok mindennapjait. A falu főterén található templom belterében nincsenek padok, a padlózaton fenyőtüskeszőnyegen kiscsoportokban ülnek és imádkoznak a helyi indiánok, a különös szertartásban keverednek a kereszténység, a samanizmus és a modern kor elemei. Fényképezni szigorúan tilos a templomban, mégis életre szóló élményként vésődhetnek belénk a képek, ahogy csöndben körbesétálunk az elmélyülten imádkozó helyiek között. Este visszatérünk szállásunkra San Cristóbal de las Casasba. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

8

 
San Cristóbal, La Messia (Guatemala), Panajachel
 

Reggel hosszú, egész napos útra indulunk, elhagyjuk Chiapas tartományt, hogy buszunkkal a mexikói-guatemalai határ felé utazzunk. Buszozásunkat megbolondítjuk egy hamisítatlan latin-amerikai határátlépéssel (La Messia), majd tovább megyünk Guatemala egyik legszebb térségébe, az Atitlán-tóhoz. Miután megérkeztünk Panajachelbe, elfoglaljuk szállásunkat, majd sétálunk egyet a zsibongó városkában, betérhetünk megkóstolni a specialitásokat egy helyi étterembe. Ezen a szállásunkon három éjszakát töltünk. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

9

 
Panajachel, Santiago de Atitlán, San Antonio de Palopó
 

Reggel kényelmesen kelünk, kipihenjük az előző napi hosszú utazás fáradalmait, majd reggel hajókirándulásra indulunk Latin-Amerika egyik legszebb fekvésű, szemet gyönyörködtető vulkánokkal körülvett taván. A San Pedro (3020 m), Tolimán (3158 m) és Atitlán (3537 m) tűzhányók közt elterülő Atitlán-tó, maga is vulkanikus kráterben foglal helyet. Kirándulásunk során megismerkedünk Santiago de Atitlán és San Antonio de Palopó közösségeivel. Santiago a már megismert kultúrák mellett a cutuhil népcsoport életébe enged rövid betekintést. Érdekessége, hogy a férfiak is szépen hímzett fehér nadrágot viselnek, és a helybeliek a kereszténység mellett Maximón ősi kultuszának is hódolnak. Este visszatérünk Panajachelbe, a szállásunkra. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

10

 
Panajachel / Panajachel, San Pedro La Laguna
 

A sok aktív program után ma egy lazulós napot tartunk. Panajachelben maradunk, pihenhetünk a tó partján, kajakot, biciklit bérelhetünk, vagy nézelődhetünk a főutcán sorakozó árusok bódéi között.

Akik továbra is aktívabb kikapcsolódásra vágynak, azokkal egy kemény, de rendkívül látványos fakultatív vulkántúrára indulunk az Atitlán-tó túlpartjára. A hajnali derengésben felsejlenek a vulkánok, 30-40 perces hajóút után érkezünk San Pedro La Lagunába. Helyi vezetőnkkel nekivágunk, hogy meghódítsuk a vulkán csúcsát. Kezdetben kávéültetvényeken, kis gazdaságokon haladunk keresztül, majd fokozatosan a zöld esőerdő veszi át a domináns szerepet. Utunk meredeken vezet felfelé, jó pár órán keresztül a majdnem tökéletes kúp alakú tűzhányó oldalában emelkedünk a csúcs felé. Jó idő esetén a hegy tetejéről káprázatos panorámában gyönyörködhetünk, elénk tárul a guatemalai felföld, az Atitlán-tó és Atitlán-vulkán, testvérével a Tolimánnal. A csúcscsokik elfogyasztása után ereszkedünk le a faluba, ahol jól megérdemelt délutáni ebédünket fogyasztjuk el, majd visszatérünk a szállásunkra Panajachelbe. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (szintkülönbség: 1130 méter, emelkedés: 3-4 óra, ereszkedés: 2 óra)

11

 
Panajachel, Antigua
 

Reggel útnak indulunk, hogy pár órás buszozás után megérkezzünk Guatemala történelmi fővárosába, Antiguába. Ez a város volt az egykori közép-amerikai gyarmatbirodalom központja, koloniális hangulata macskaköves utcáival, színes lakóházaival leginkább San Cristóbal de las Casas-ra emlékeztet. Miután elfoglaltuk szállásunkat, lehetőségünk lesz arra, hogy belevessük magunkat a páratlan hangulatú antiguai éjszakába. Szállás: panzió, ahol két éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli.

12

 
Antigua, Pacaya vulkán
 

Antiguával, Guatemala csodálatosan helyreállított koloniális városkájával, kevés település veheti fel a versenyt a térségben. A reggeli órákban kis tuktuk jellegű taxikkal jutunk el a település közelében található hegyi kilátóponthoz, ahonnan az egész völgyre szép látkép nyílik. A kilátóból gyalogosan megyünk vissza a város központjába, ahol a nap további részében a történelmi utcákat koptatjuk, megismerkedünk az egykori székhely legnevezetesebb épületeivel. A kora esti órákban aztán egy izgalmasnak ígérkező kirándulásra indulunk a három közelben található vulkán egyikének megmászására. A 2552 méter magas Pacaya az egyik legkönnyebb túralehetőség Antigua térségében. Aki nem szeretne gyalogolni, azok lovat vagy öszvért is bérelhetnek. Kalandos túránk a vulkán oldalában kanyarog, egy hatalmas lávamezőhöz kalauzol bennünket. Itt közelről is megfigyelhetjük az aktív tűzhányó tevékenységét, a távolban felsejlő Fuego vulkánból kipöffenő füstfelhőket láthatjuk. Este térünk vissza szállásunkra. Elsétálunk egy hangulatos étterembe és megtartjuk búcsúestünket. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (Magasság: 2552 méter, szintkülönbség: 600 méter fel/le, távolság: 7-8 kilométer)

13

 
Antigua, Guatemala City
 

A mai napon elbúcsúzunk azoktól, akik Guatemala városban befejezik a Mexikó-Guatemala programot. Ők a reptéri transzfer után Budapestre repülnek.
Ellátás: reggeli.

A többiekkel, akik jönnek a 8 napos hosszabbításra, Lanquín felé vesszük az irányt, s további kalandokra indulunk Guatemala csodás tájain. Részletek a Guatemala program alatt!

Az oldalon látható képeket Csernoch János, Dudás Bernadett és Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés