Bejelentkezés

Guatemala, Mexikó

Mindent a majákról! Maja piramisok, koloniális városok, pöfékelő vulkánok és álomstrandok!

Tudtad, hogy a spanyol hódítások ellenére a maják még mind a mai napig élnek és virulnak Közép-Amerikában? Hogy a dzsungel mélyén 1500-1800 éves városok húzódnak égbetörő piramisokkal? Kezdetnek mutatunk egy országot, amely az egyik legizgalmasabb Közép- Amerikában: a titokzatos Guatemalát. Nyitásként elviszünk a koloniális birodalom egykori fővárosába, a szépséges Antiguába, feltúrázunk egy működő vulkánra, uzsonnát sütögetünk a forró láva hőjében, majd következik egy csodahely, az Atitlán-tó: három 3000 méter fölé nyúló vulkán, három ősi indiántörzs és egy bámulatos vulkanikus tó. Itt kiderítjük, éppen melyik tzutzuil házban lakik Maximón, a fából készült, pipázó, rumozó istenség. Csónakázunk a kéklő tavon, kipróbáljuk a helyi tömegközlekedést, sétálunk az őserdőben, majd csobbanunk a tó kellemes vizében. Nem volt elég? Következik Mexikó. Tudtad, hogy a katolikus San Juan Chamula-templomban misztikus szertartások közepette tyúkokat áldoznak a tzotzil indiánok? Csónakáztál már majd 1000 méter magas sziklafalak között, mint itt a Sumideró-kanyonban? Nem fürödtél a zubogó Agua Azul vízesésrendszer habjai között, vagy kimaradt az életedből egy hamisítatlan karib-tengeri ejtőzés némi koktél kíséretében? Akkor itt az idő, hogy velünk tarts! E közel két hét alatt több kalandban lesz részed, mint másnak egy egész év alatt! :)

Kiemelt látnivalók utunk során:

- Antigua, az egykori főváros, a spanyol koloniális építészet városa,
- az Atitlán-tó, vulkánokkal körbevéve,
- Pacaya-vulkán
- Sian Kaan Biorezervátum (UNESCO Világörökség része)
- Tulum városa
- Chichen Itza maja-tolték város (UNESCO Világörökség része)
- Palenque ősi városa
- Sumideró Kanyon
- Karib-tenger fehér homokos partvonalai.

Időpontok

 • 2024. november 24
  → december 07.
 • 1. nap Antigua

  A repülőjáratunk függvényében érkezés Guatemala fővárosába. Innen transzferrel utazunk az Antiguában található szállásunkra, ahonnan programunk indul. Amennyiben szükséges, segítünk a transzfer megszervezésében. Ez a város volt az egykori közép- amerikai gyarmatbirodalom központja, koloniális hangulatú belvárosa macskaköves utcáival, színes lakóházaival elvarázsolja az idelátogatókat. Repülőjárattól függően a szállás elfoglalása után lehetőségünk lesz arra, hogy belevessük magunkat a páratlan hangulatú antiguai éjszakába. Szállás: szálloda, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Antigua, Pacaya vulkán

  3
  Antiguával, Guatemala csodálatosan helyreállított koloniális városkájával, kevés település veheti fel a versenyt a térségben. Reggeli után sétálva fedezzük fel a várost, majd felsétálunk a közelben található hegyi kilátóponthoz, ahonnan az egész völgyre szép látkép nyílik. A kilátóból gyalogosan megyünk vissza a város központjába, ahonnan a kora esti órákban aztán egy izgalmasnak ígérkező kirándulásra indulunk a három közelben található vulkán egyikének megmászására. A 2552 méter magas Pacaya az egyik legkönnyebb túralehetőség Antigua térségében. Aki nem szeretne gyalogolni, azok lovat vagy öszvért is bérelhetnek. Kalandos túránk a vulkán oldalában kanyarog, egy hatalmas lávamezőhöz kalauzol bennünket. Itt közelről is megfigyelhetjük az aktív tűzhányó tevékenységét, a távolban felsejlő Fuego vulkánból kipöffenő füstfelhőket láthatjuk. A vulkáni aktivitás befolyásolhatja a túra útvonalát, szélsőséges esetben csak a vulkán oldalában túrázhatunk nem a kráterperemen. Este térünk vissza szállásunkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. Túratáv: 7-8 kilométer, szintkülönbség: 600 méter fel/le, magasság: 2552 méter.
 • 3. nap Antigua, Iximche, Panajachel

  Reggel kényelmesen kelünk, kipihenjük az előző napi hosszú utazás fáradalmait, majd reggeli után bérelt busszal indulunk Panajachelbe. Több órás buszozás vár ránk, de útközben megállunk megnézni Iximche maja városának maradványait. A városból kisebb piramistemplomok és paloták romjai maradtak meg. A délutáni órákban érkezünk meg Panajachelbe, elfoglaljuk szállásunkat, majd sétálunk egyet a zsibongó városkában, betérhetünk megkóstolni a specialitásokat egy helyi étterembe. Ezen a szállásunkon három éjszakát töltünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Panajachel, Santiago de Atitlán, San Antonio de Palopó

  Reggeli után hajókirándulásra indulunk Latin-Amerika egyik legszebb fekvésű, szemet gyönyörködtető vulkánokkal körülvett taván. A San Pedro (3020 m), Tolimán (3158 m) és Atitlán (3537 m) tűzhányók közt elterülő Atitlán-tó, maga is vulkanikus kráterben foglal helyet. Kirándulásunk során megismerkedünk Santiago de Atitlán és San Antonio de Palopó közösségeivel. Santiago a már megismert kultúrák mellett a cutuhil népcsoport életébe enged rövid betekintést. Érdekessége, hogy a férfiak is szépen hímzett fehér nadrágot viselnek, és a helybeliek a kereszténység mellett Maximón ősi kultuszának is hódolnak. Este visszatérünk Panajachelbe, a szállásunkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Panajachel / Cerro de Oro

  3
  Ma egy lazulósabb napot tartunk. Panajachelben maradunk, pihenhetünk a tó partján, kajakot, biciklit bérelhetünk, vagy nézelődhetünk a főutcán sorakozó árusok bódéi között. El lehet menni a közeli Reserva Atitlan parkba, ahol függőhidakon sétálhatunk az őserdőben, találkozhatunk ormányos medvékkel és majmokkal, majd csobbanhatunk a tóban.

  Akik továbbra is aktívabb kikapcsolódásra vágynak, azokkal egy könnyed, látványos fakultatív vulkántúrára indulunk az Atitlán-tó túlpartjára. 25-30 perces hajóút után érkezünk Santiago Atitlánba, ahol helyi vezetőnkkel nekivágunk, hogy meghódítsuk a társaihoz képest kicsi, de annál meredekebb vulkán csúcsát. A túra során kilátópontokról csodálhatjuk meg ezt az elképesztő kompozíciót: égbetörő vulkánok, lágyan ringó hullámok, kávültetvények, a meredek kráterfalban meghúzódó apró tztujil és kakcsikel falvak. Az ősi maják szent hegyén járunk, a legenda szerint a hegy barlangjában kincseket, aranyat találtak, innen ered a hegy neve is, Cerro de Oro (Aranyhegy). Miután kigyönyörködtük magunkat, leereszkedün egy strandhoz, és újévi fürdőzést csapunk. Ezután visszatérünk Santiagoba, ahonnan hajóval utazunk Panajachelbe. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. Túratáv: 5 km., szintkülönbség: 300 m fel-le, menetidő: 2 óra.
 • 6. nap Panajachel, La Messia, San Cristóbal de las Casas (Mexikó)

  Korán reggel hosszú, egész napos útra indulunk, elhagyjuk Guatemalát, hogy buszunkkal a guatemalai - mexikói határ felé utazzunk. Buszozásunkat megbolondítjuk egy hamisítatlan latin-amerikai határátlépéssel (La Messia), majd tovább utazunk Mexikó Chiapas államának egykori fővárosába, San Cristobal de las Casas-ba, amely Mexikó egyik legarchaikusabb és néha kifejezetten hűvös városa. Miután ahova az esti órákban elfoglaljuk szállásunkat San Cristóbal központjában, megkóstolhatjuk a helyi sütödékben készített mexikói hamburgert, vagy beülhetünk a helyi bárok egyikébe. San Cristobálban két éjszakát töltünk. Szállás: szálloda.
 • 7. nap San Cristóbal, Sumideró Canón, San Juan de Chamula

  Reggel elbuszozunk a környék lélegzetelállító látványosságához, a Canón de Sumiderohoz. A Rió Grijalva víztározóját hatalmas, 7-800 méter magas falak veszik körül, motorcsónaktúránk során pelikánok röpködnek körülöttünk, a part mentén kárókatonák szárogatják szárnyaikat, kopasz nyakú keselyűk botladoznak az iszapban, a lombok között pókmajmok lendülnek ágról ágra, hatalmas hüllők, krokodilok heverésznek a parton. Miután kiszálltunk csónakunkból, a közeli San Juan de Chamula kisvárosába kirándulunk, ahol testközelből tapasztalhatjuk meg az archaikus szokások szerint élő tzozil és tzezal indiánok mindennapjait. A falu főterén található templom belterében nincsenek padok, a padlózaton fenyőtüskeszőnyegen kiscsoportokban ülnek és imádkoznak a helyi indiánok, a különös szertartásban keverednek a kereszténység, a samanizmus és a modern kor elemei. Fényképezni szigorúan tilos a templomban, mégis életre szóló élményként vésődhetnek belénk a képek, ahogy csöndben körbesétálunk az elmélyülten imádkozó helyiek között. Este visszatérünk szállásunkra San Cristóbal de las Casasba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 8. nap San Cristóbal de las Casas, Agua Azul, Palenque

  2
  Reggeli után buszra szállunk és búcsút intünk a hegyek közt megbúvó San Cristóbal de las Casas-nak, hosszú buszozás áll előttünk, szerpentineken, fekvőrendőrökön, apró hegyi indiánfalvakon keresztül vezet az út, a környező hegyvidék bámulatos formavilága és az egyre dúsabb növényzet kárpótol minket a fárasztó utazásért. Ahogy ereszkedünk le a hegyekből, egyre melegebb lesz az idő is, fürdéssel egybekötött pihenőt iktatunk be az Agua Azul vízesésrendszerénél. Ragyogó kékségű, friss vízben csobbanhatunk, megkóstolhatjuk a friss ananászt, apró, édes banánokat, papaya-t. A pihentető lubickolás után buszunkkal továbbutazunk az egyik legszebb fekvésű maja romváros, Palenque felé. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Palenque

  2
  Reggel egy helyi busszal a romok felé vesszük utunkat, és a nap hátralévő részét itt töltjük. A természet közelsége meghatározza Palenque hangulatát: iguánok simulnak a fatörzsekhez, színes madarak rebbennek lombtól lombig. A romok feltárása (a legtöbb maja emlékhez hasonlóan) folyamatban van, a körbevezetés során megismerkedhetünk a maja ember természet- és világszemléletével, a dzsungel mélyén rejlő romok titkaival. A terület apróbb tárgyi emlékeit, és az uralkodói síremléket a múzeumban meg is tekinthetjük. Miután visszabuszoztunk Palenque-be, megvacsorázunk, és sétálhatunk egyet a környéken, majd közösen a buszpályaudvarra megyünk, elhelyezkedünk egy kényelmes éjszakai buszon, hogy a Yucatán-félszigetet átszelve Tulum felé utazzunk az éjszaka során. Szállás: éjszakai busz.
 • 10. nap Tulum

  Miután átvágtunk a Yucatán-félszigeten, reggel érkezünk Tulumba. A szállásra megyünk, ahol lerakjuk nehéz táskáinkat és fürdőruhával a kistáskában indulunk a Karib-tenger homokos partjai felé. Ezen a partszakaszon található a késő-klasszikus korszak kétségtelenül legfestőibb maja romvárosa. A Kelet felől érkező spanyol felfedezőkhöz hasonlóan mi is ámulva nézzük a maja építészet remekbe szabott alkotását. A romok közvetlenül a tengerparton helyezkednek el, döbbenetes kilátással és iguánák tucatjaival. A tenger jádezöld, a homok vakítóan fehér, tűz a nap és a dzsungel zöldje kiválóan ellensúlyozza a legszebb fekvésű maja romok szürkeségét. Ez volt az utolsó maja város, amit elhagytak lakói, miután bejöttek a spanyolok. A romváros meglátogatása után következik a jól megérdemelt pihenés: birkózás a tenger jádezöld hullámaival, heverészés a homokos tengerparton egy hűsítő koktéllal a kézben. Szállás: szállodában, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.
 • 11. nap Tulum, Coba

  2
  Délelőtt kibuszozunk Cobába, ahol a romok feltárása még folyamatban van. Biciklire pattanunk és az egymástól egy-két kilométerre lévő épületeket a dzsungelösvényeken bringázva fedezzük fel. Akinek nincs kedve biciklizni, bérelhet biciklitaxit, vagy egyszerűen elsétálhat az ösvényeken. Ahogy kimászunk a Nohuch Mol piramis tetejére, egyszerre az esőerdő fölé érünk, alig látni lakott települést, csak a sűrű, tömött lombokat, néha egy-egy papagájrikoltást hallani. Cobából visszabuszozunk Tulumba. Szállás: szálloda.
 • 12. nap Tulum / Sian Kaan Biorezervátum

  A mai nap során pihenhetünk a tengerparton, fürödhetünk a tengerben, vagy fakultatív kirándulás keretén belül ellátogathatunk a Sian Kaan Biorezervátumba, ahol helyi vezetők visznek motorcsónakkal a hatalmas vízi szavannán. Az ősi maják által épített csatornákon csónakozunk, majd mentőmellényeinket felvéve leúsztatjuk magunkat a selymes édesvízben. Úszás után visszaszállunk a csónakokba, vár minket a friss gyümölcsökből készített elemózsia. Ezután lagúnákat átszelve kimegyünk a Karib-tenger egy elhagyott partszakaszára. Útközben szerencsés esetben krokodilokat, tengeri madarakat, sőt néha a rejtőzködő életet élő lamantint is láthatjuk. A program ebéddel zárul, majd visszavisznek bennünket a szállásunkra, Tulumba. A másik lehetőség a nem messze található Xel-ha park, ahol a belépő áráért a korlátlan ételfogyasztás mellett több programot is kipróbálhatunk. Lehet sznorkellezni, barlangban fürdeni, zip-line-t kipróbálni, folyóban, tengerben fürdeni, és még sok mást. A belépőben benne foglalt programokon túl lehetőség van plusz belépőért kipróbálni többek között a delfinekkel vagy rájákkal úszást. Szállás: szálloda.
 • 13. nap Tulum, Chichen Itza, Cancún

  Reggel elhagyjuk a szállásunkat és a legnevezetesebb maja városba látogatunk, a hatalmas méretekkel rendelkező Chichen Itzába. A letisztított romok közt különösen érdekes lehet a Yucatán- félsziget legnagyobb labdajáték tere, ahol egykor 7-7 játékos küzdött egymással a vallási és politikai szempontból is vérre menő labdajáték szabályai szerint. A hatalmas Kukulkán- piramist minden oldalról körüljárhatjuk, elsétálhatunk az egyik legnagyobb maja cenotéhez (mészkőmélyedésben kialakult természetes vízgyűjtő). Helyi vezetőnk szimbolikus fény-és visszhangjáték-elemeket mutat nekünk, megelevenednek egy több ezer éves kultúra mindennapjai és szakrális ünnepei. Természetesen ez is Unesco–Világörökség része, illetve része a Világ Új Hét Csodájának. Chichen Itza után egy különleges cenotéhoz látogatunk, ahol megmártózhatunk a barlangmedencében, a kristálytiszta vízben. Miután megszáradtunk, tovább buszozunk Cancúnba. Szállás: szálloda.
 • 14. nap Cancún

  A mai napon elbúcsúzunk Közép-Amerikától, szervezett programunk már nincs. A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.
Az oldalon látható képeket Dudás Bernadett és Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást taxikkal és bérelt autóbusszal, éjszakai busszal, a megjelölt helyeken hajóval,
- 12 éjszakát szállodákban, 2 ágyas, külön fürdőszobás szobákban,
- a reggeliket a programban jelöltek szerint,
- a Pacaya-vulkán túrát,
- hajókirándulást az Atitlán-tavon,
- Tulum romok kirándulást,
- a Chichen Itza kirándulást,
- a Coba kirándulást,
- a Palenque kirándulást,
- az Agua Azul kirándulást,
- a Canón Sumidero kirándulást,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a repülőtéri transzfert,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.
- az esetleges amerikai vízumot (amennyiben a repülőnek amerikai átszállása van),
- a belépőket és az esetleges fakultatív programokat,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát a novemberi turnus esetén 380 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára (Budapest - Guatemalaváros, Cancun - Budapest útvonalon) kb. 540.000 - 650.000 Ft (04.18.)

Utazás

Repülővel, helyben bérelt buszokkal, motorcsónakokkal illetve az utazás egyes szakaszain igénybe veszünk menetrend szerinti autóbuszokat, taxit és városi tömegközlekedési eszközöket is. 

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Nem kell különösebb nehézséggel számolnunk, hétköznapi erőnléttel teljesíthetőek a túrák. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Szállás

Szállásaink európai színvonalúak, a szállodák 2 ágyas, saját fürdőszobával, angol WC-vel, hideg/meleg vizes zuhannyal, tiszta törölközővel felszerelt szobák. Városi szállodáinkban 24 órás portaszolgálat vár, a városi szállásokon WIFI-kapcsolatot is találunk. Ugyanakkor arra is kell számítani, hogy a szabványjellegű szállodai szobák helyett az egyes szállásokon eltérő méretű, jellegű szobákban fogjuk tudni elszállásolni a csoport tagjait. Alapvetően két fős szobákban szállunk meg, ritkán előfordulhat 3 fős szoba is. Egy éjszakát éjszakai buszjáraton töltünk.

Terület

Mexikóról és Guatemaláról sok rosszat hallunk a hírekből, de mi alapvetően a turizmus által jobban érintett, biztonságosabb területen fogunk mozogni. Mexikó fejlett és modern ország, azonban a szegénység még mindig jelentős rétegeket érint. Guatemalában az európai normákhoz képest szegényebb, egyszerűbb viszonyokkal találkozunk. A térség lakói alapvetően kedvesek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. Tömegeket érint a reménytelen szegénység, így a városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem, hisz látszik rajtunk, hogy nem helyiek vagyunk. A vidéki részek biztonságosnak tekinthetőek, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :) Mivel Európán kívül vagyunk, ezért fel kell készülni a kulturális hatások mellett arra is, hogy szervezés szempontjából is hat ránk a környezet. Az emberek itt nem annyira motiváltak, mint Európában, elképzeléseik a pénz és az idő, illetve a pontosság és a megbízhatóság fogalmával kapcsolatban erősen különböznek az európai normától. Ezért szervezés szempontjából is sok minden megtörténhet, természetesen a túravezető dolga, hogy ezeket az előre nem látható problémákat megoldja, de ilyenkor az utasok türelmére és megértésére is szükség lehet.

Időjárás

A hőmérséklet egész évben szinte állandó (+/- 5 C eltéréssel), azonban nem mindegy, hogy a tengerparton, vagy a hegyek között tartózkodunk. A földnyelv fennsíki része 1000 m-rel a tengerszint felett 20-25 Celsius fok, a tengerpartok ennél 5 Celsius fokkal melegebbek, a hegyek viszont minél feljebb megyünk, annál hidegebbek, akár 10-15 Celsius fokkal is. Ezért javasolt a meleg ruházat, és természetesen az esőkabátra is szükség lehet! Chiapas-tartományban, San Cristóbal de las Casas városában esetenként éjszaka akár +5-8 Celsius fokra is lehűlhet a hőmérséklet, ezért a meleg ruházat mellett javasolt egy vékonyabb sapka-sál, és természetesen az esőkabátra is szükség lehet!

Felszerelés

Mivel sokat utazunk és mindezt trópusi környezetben, ezért a könnyű felszerelés és kényelmes, nem túlságosan megpakolt hátizsák javasolt. Ezen kívül nyári hálózsák vagy könnyű takaró, esetleg lepedő, felfújható nyakpárna, szemtakaró, füldugó, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó, vízálló és kényelmes túracipő, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, a vízitúrákra vízhatlan műanyag zsák, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre a hegyi túrázáshoz, az esti órákra és a túlhűtött autóbuszok miatt, elemlámpa, amerikai szabványú (2 lapos, 110V, 60 Hz) hálózati átalakító, zsebkés, szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Mosatási lehetőség Tulumban, San Cristóbal de las Casasban és Panajachelben is lesz.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet változó, a csapvíz fogyasztása a legtöbb helyen nem ajánlott, tehát feltétlenül palackozott víz vásárlását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Minden alkalommal mosd meg a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt, ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a tífuszt, Hepatitis A és B-t és tetanuszt, ez utóbbiak még itthon is jól jöhetnek. Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím: Budapest, IX., Gyáli u. 2-6. 8a, Nagyvárad térnél, tel.: (1)-215-07-56, nyitva: hétfő-csütörtök 9-12 h, vagy a XIII. kerület, Váci út 70-ben nyitva: hétköznap 10.00 – 20.00, szombat 10.00 – 16.00:
http://www.oltokozpont.hu/index.php?id=352
A malária esélye a trópusi részeken, esőerdei romoknál megnövekszik, a megelőzésre szolgáló gyógyszerrel kapcsolatban - annak mellékhatásai miatt - mindenképpen konzultálj szakorvossal, az oltóközpontban részletes tájékoztatást nyújtanak malária ügyében is! Alapvetően a szúnyogok ellen kell védenünk magunkat, s akkor nem történhet baj!

Élelem

Nem érdemes itthonról ételeket hoznod. Az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket, emellett az éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Gyümölcslevekhez, friss, trópusi gyümölcsökhöz szinte mindenhol hozzá lehet és érdemes jutni.

Pénz-ügy

Guatemala: fizetőeszköz a Quetzal (1 Quetzal GTQ ~ 55 HUF). USD-t érdemes magunkkal vinni. Quetzal-t mindenképpen váltani kell, ami városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA (és VISA Electron) terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható.

Tájékoztató árak (2023-ból):
- transzfer Guatemala Cityből Antiguába: A shuttle bus ára megközelítőleg 15 USD személyenként, a szervezett taxi kb. 45-55 USD. Az út hossza megközelítőleg (és forgalomtól függően) 1-1,5 óra. 
- Panajachel, fakultatív program a Cerro d'Oro vulkán mászása, helyi vezetővel: 50 USD
- Reserva Atitlan park belépő: Q70
- Antigua, Pacaya-vulkán belépő: Q100
- Antigua, Pacaya-vulkán lóbérlet egy irányban: Q200
- Guatemalai határátlépési illeték: Q20

Mexikó: a fizetőeszköz a mexikói Peso (1 MXN ~ 21 HUF). Mexikóban az USD-t és az EURO-t egyaránt beváltják Peso-ra. Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. Az európai viszonyokhoz hasonló árakkal találkozunk. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A javasolt összeg kb. 350-500 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra, valamint kb. 200-250 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra.

- Tulum belépő: 95 Peso
- Sian Kaan rezervátum, fakultatív egész napos túra: 125-135 USD
- Xel-ha park belépő: 105 USD
- Chichen Itza belépő: 614 Peso
- Chichen Itza cenote + ebéd: 350 Peso
- Coba: belépő: 140 Peso
- Coba: biciklibérlés: 60 Peso
- Palenque, Palenque romok belépő: 195 Peso
- Canon de Sumidero, belépő: 58 Peso
- San Juan de Chamula, templom belépő: 30 Peso
- Agua Azul belépő: 65 Peso
- határátlépési illeték: 600 Peso
- transzfer Cancúnból a cancúni repülőtérre: 20-30 USD
- hozzávetőleges főétel ár: kifőzdében, közepes étteremben: 70-80 Peso (120 – 160, egyes helyeken akár 180-200 Peso között)

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, a hazautazás várható dátumától 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani. Mexikóba tilos az élelmiszerek bevitele. A repülőn ill. határátlépéskor határ- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a tisztviselőknek át kell adni, a nálunk maradt szelvényt pedig az utazás végéig meg kell őrizni.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges holminkat az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a programban szereplő kategóriára, valamint területi hatályra is! 

Fontos!

Amennyiben szeretnél részt venni a fakultatív programokon, (kajakozás, zip-line, delfinekkel vagy rájákkal való úszás) abban az esetben mindenképpen az Outdoor termékre lesz szükséged, a hagyományos biztosítási termékek ezen sportokra kockázatviselési szempontból nem terjednek ki. Erre kérjük, egyéni biztosítás kötés esetén is ügyelj!

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 26.400 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 50.360 Ft/fő 

Fakultatív programon való részvétel esetén biztosítási ajánlatunk:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 36.000 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 59.960 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.