Bejelentkezés

Namíbia, Botswana, Zimbabwe

Kalandok a Dél keresztje alatt, kempinges vagy lodge elhelyezéssel

Utazás teljes ellátással a végtelen szavannákon, óriási homokdűnéken át: mosolygó helyiek, német gyarmati emlékek, lenyűgöző élővilág a Dél Keresztje alatt! Szeretnél olyan helyekre eljutni, ahova csak az expedíciós járművekkel tudsz? Afrika az Álmok Földje, most rád vár, hogy felfedezd az ősi kontinenst. Utunk során eljutunk a Namíb sivatag óriásdűnéire, Spitzkoppe gránitszikláihoz, az Etosha nyüzsgő medréhez, az Okavango szigeteire, megállunk a Viktória-vízesés peremén, elképesztően csillagos ég alatt alhatunk a vadonban, találkozunk az őslakókkal. Ezenkívül vár ránk az állatvilág, elefántokkal, oroszlánokkal, gepárdokkal, zsiráfokkal, orrszarvúkkal, szövőmadarakkal, földimókusokkal, vízilovakkal és krokodilokkal. Bármi legyen is az érdeklődési köröd: földtan, csillagászat, madártan, kertészet, itt biztos leesik az állad!

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Sesriem-kanyon - labirintus a sivatagban
- Namíb sivatag – tornyosuló vörös dűnék

- Dead Vlei – a sivatag jelképe
- Tropic of Capricorn - átkelés a Baktérítőn

- Swakopmund – német gyarmati város a ködsivatagban
- Walwis bay - delfin les pelikánokkal, fókákkal, pezsővel és osztrigával
- Spitzkoppe - vöröslő gránitcsúcsok a napnyugtában

- Etosha – az afrikai állatvilág legjava
- Okavango – a híres Delta felfedezése
- Chobe Nemzeti Park – elefántok paradicsoma
- Viktória-vízesés – a Mennydörgő Felhő, adrenalin minden mennyiségben

Időpontok

 • 2024. április 27
  → május 11.
Kedves Érdeklődő! Utunk során extra felár ellenében van lehetőség lodge-ban megszállni utunk során. Amennyiben igényt tartasz nem kempinges szállásra, kérlek jelezd irodánk felé. A lodge szállás felára: 249.000,-Ft. Részletek az úthoz kapcsolódó tudnivalók között a szállásokra vonatkozó részben. Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel ez a program, már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, mindenképpen jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk! Köszönjük!
 • 1. nap Windhoek (Namíbia)

  Érkezés Namíbia fővárosába, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában, ahonnan programunk indul. Windhoek egy nyugodt, rendezett város, s a német gyarmati múlt emlékeivel, vidám lakóival inkább nyújtja egy kisváros hangulatát, mint egy ország fővárosáét. Amennyiben időnk engedi, akklimatizációként sétálhatunk a korán nyugovóra térő város utcáin, és este akár máris belekóstolhatunk Afrikába, egy étteremben. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Windhoek, Solitaire, Sossusvlei

  1
  Ma végre belevágunk a kalandokba. Elindul megbízható járművünk, amin az elkövetkező napokban sok időt fogunk tölteni. A Namib-sivatag szívébe indulunk, ahol évmilliók óta a homok uralkodik, létrehozva a világ talán leghatalmasabb csillagdűnéit. Évi pár milliméter csak a csapadék, de a sivatag él, oryxok, sakálok, gazellák kutatnak élelem után a dűnék között. Útközben Solitaire vár ránk, ahol felfrissítjük magunkat és megtekintjük az itt összegyűjtött, időjárás tépázta autókat, megkóstolva Afrika legjobb almás sütijét. Ezután érkezünk meg szállásunkra, a Namib-sivatag szívébe, Sesriembe, ahol két éjszakát töltünk. Vacsora előtt még a híres Sesriem kanyonba ereszkedünk le, ahol élvezzük a hűvös levegőt a hatalmas falak között, megkeresve a vizet a mélyben. Végül ismerkedési estet tartunk a Dél-keresztje alatt, a világ legősibb sivatagában. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 3. nap Sesriem, Dune 45, Dead Vlei, Sossusvlei

  3
  Még sötétben a Dune 45-höz indulunk, ami egy 300 méternél magasabb csillagdűne, s aminek tetejéről kiválóan látszik a végtelen sivatag. Fel is sétálunk a homoktömeg csúcsára, napfelkeltét nézni, ami itt a világ végén leírhatatlan élmény. Miután kifényképeztük magunkat, leszaladunk a dűnéről, majd terepjáró buszunk árnyékéban fogyasztjuk el a reggelinket. Innen a következő cél az egyik legismertebb tája Afrikának: a sokat fotózott Dead Vlei. Itt egy egykori folyómeder kiszáradt fái állnak évszázadok óta a fenyegető óriásdűnékkel dacolva. Hálás fotótéma, alig győzünk betelni vele. Ha időnk és energiánk engedi, besétálhatunk a Hidden Vleibe, az Eldugott Völgybe is, amit a turisták kevésbé ismernek, sőt a legelszántabbakkal felkapaszkodhatunk a Big Daddy, az egyik leghatalmasabb dűne tetejére. A kilátás pazar! Ne felejts el elegendő folyadékkal készülni a mai sivatagi kalandhoz! :)  A déli forróság idején visszatérünk szállásunkra, ahol megebédelünk és a legmelegebb órákat a medencében és a kemping bárjában vészeljük át. A nap végén újra egy remek napnyugtanézésre indulhatunk. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 4. nap Sesriem, Baktérítő, Swakopmund

  1
  A sivatag megtekintése után enyhülést keresve jutunk le a Namib-sivatag homokdűnéi és izzó sziklái közül a hűvös klímájú Swakopmundba. Útközben átszeljük a Baktérítőt, ahol gyors fotószünetet tartunk. Swakopmund város utcaképe változatos, néha nehéz eldönteni, hogy Bajorországban vagyunk, vagy Namíbiában. Jóféle bajor sörrel mérik a wurstot német ajkú vendégeknek, a sarkon pedig hereró bennszülöttek árusítják az afrikai fafaragásokat. Swakopmund hiába egy trópusi tengerparti város, a jéghideg Benguela tengeráramlás miatt nem egy tipikus fürdőhely. Mivel Swakopmund híres adrenalin lelőhely, érkezéskor ki tudjuk választani a nekünk tetsző tevékenységet, másnapra. Délután sétálunk egyet a városban, meg lehet tekinteni a mólót, a tengerparti sétányt, a helyi múzeumot, este ki lehet próbálni a kudu steaket, vagy az oryx szeleteket egy helyi étterem/bár egységben. Szállás: apartman, ellátás: reggeli, ebéd.
 • 5. nap Swakopmund, Spitzkoppe

  1
  Ma délelőtt szabadprogram, a városban lazulhatunk. Szét tudunk nézni a településen, múzeumozhatunk, vagy akár fürödhetünk is. Ha aktívabban akarjuk tölteni a napot, fakultatív programok sokaságából választhatunk. Fóka és pelikán néző hajókirándulás, tevegelés, sandboarding, quadozás, ejtőernyőzés vár ránk többek között. Az egyik legnépszerűbb program a hajókirándulás, ami reggeli után indul. Transzfer visz minket Walvis Baybe, ahol hajóra szállás után érkeznek a fotogén fókák és pelikánok, akik a fedélzeten produkálják magukat némi halért. A védett öbölből kimegyünk a nyílt óceán peremére, ahol a fókák tanyáznak és jó eséllyel delfineket is látunk. Ebédre pedig a snack falatok mellett az osztrigatelepről felszedett osztrigát, továbbá pezsgőt szolgálnak fel. Kóla, sör korlátlanul fogyasztható. Ezek fél napos programok, így utána gyors készletfeltöltés után tovább is tudunk indulni a Spitzkoppe irányába, hogy mai éjszakánkat már újra az érintetlen természetben, fenséges gránit sziklatömblök lábainál tölthessük. Szállás: camping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 6. nap Spitzkoppe, Etosha Nemzeti Park

  1
  A korán ébredőkkel megcsodáljuk a napkelte egyedülálló fényeit ezen a távoli, különleges hangulatú vidéken, majd megreggelizve tovább indulunk Északra. A túra egy újabb csúcspontja közeleg, a világhíres Etosha Nemzeti Park, jelentése: Nagy fehér sík. Ez a negyed magyarországnyi terület már a Kalahári–medence egyik kiszögellése, egy részét egy időszakos tó foglalja el. Nehéz elképzelni erről a sós sivatagos mélyedésről, hogy nagy esőzések alkalmával flamingók fészkelnek itt. Afrika nagyvadakban talán leggazdagabb területe, ahol jó eséllyel néhány méterről láthatunk étkező oroszlánt, fürdő elefántot, vadászó hiénákat és kicsinyét sétáltató orrszarvút! Csak emlősből 114 féle él itt! Táborverés és ebéd után mesterséges itatókat keresünk fel biztonságot nyújtó buszunk fedélzetén, ahol kis szerencsével láthatunk természetfilmbe illő történéseket. Kempingünk Afrika egyik top kempingje, ahol a mesterséges itatónál az állatvilág színe-java megfordul és egy hideg ital mellett nézhetjük a történéseket. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 7. nap Etosha Nemzeti Park

  1
  Ma teljes napunkat az Etosha nemzeti parkban töltjük. Korán kelünk, hiszen ekkor a hűvösben aktívabbak az állatok, ekkor térnek haza a vadászatból. Elefántcsordák, sokféle patás vándorol a tájban, az őket követő oroszlánokkal, a bozótban bóklászó orrszarvúakkal egyetemben. Napközben, a forróságban árnyékba húzódik mindenki, mi is ezt fogjuk tenni. A hőség idejére visszatérünk kempingünkbe, megebédelünk, szieszta időben csobbanhatunk egyet a medencében, s csak késő délután indulunk az újabb vadlesre. Mivel az Etosha hatalmas kiterjedésű, a Big Five kipipálásának reményében sokat fogunk autózni. Útközben útba ejtjük az itatókat és ha valami akciót látunk természetesen megállunk fotózni. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 8. nap Etosha Nemzeti Park, Divundu

  1
  Ma ismét korán kelünk, mert a reggel hűvösében több eséllyel láthatunk még állati aktivitást. Az Etosha peremén autózunk, szemlélve az állatokat, egy-egy érdekesebb történésnél meg is állunk. Nemsokára elhagyjuk az Etoshát és hosszú utazás után megérkezünk Divunduba, amely már a Kawango-folyó partján fekszik, a Caprivi-sávban. Szállásunk közvetlenül a folyó partján lesz, éjszaka hallani az aktív vízilovakat, akik néha kijönnek legelni a kemping füvére... Este fakultatív naplementenézős hajókázásra indulhatunk. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 9. nap Divundu, Maun, Okavango-delta

  1
  Sátorbontás után utunk egy része már az Kavango-folyó mentén fut, amelyet követve eljutunk az Okavango-deltába. De addig még hosszú az út, és van benne egy határátlépés is, átlépünk Botswanaba. A Delta peremén éjszakázunk. Az Okavango-delta tulajdonképpen egy mélyedés a Kalahári-sivatagban, ahol a folyó vize eltűnik, de előtte még buja életet táplál a sivatagban, ez a világ legnagyobb belföldi deltája. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 10. nap Okavango-delta

  2
  Kalandos napra ébredünk, ma a vadonban éjszakázunk! Reggel összepakoljuk az éjszakázáshoz szükséges minimál felszerelésünket, majd terepjáró járgányokra pattanunk és nekivágunk a Deltának. Egy apró faluig utazunk, sokszor rázós, poros földutakon, ahol aztán átszállunk a helyi közlekedési eszközre, a mokoróra. Ez eredetileg fatörzsből vájt kenu, vezetőink hosszú rudakkal hajtják csónakjainkat, és közben figyelik a vizet, keresik a krokodilokat és vízilovakat. A delta a madárvilág paradicsoma, a parton pedig elefántokat és zsiráfokat is láthatunk. Amint vezetőink megtalálják a megfelelő szálláshelyet, tábort verünk. Sziesztaidőben sok móka vár ránk, kipróbálhatjuk a mokoró irányítását és egy alkalmas helyen fürödhetünk a folyóban is. A délutáni órákban, a hőség elmúltával aztán gyalogos szafarira indulunk és nyomolvasó gyorstalpalón is részt vehetünk. A tábortól eltávolodva jó eséllyel láthatunk elefántokat, zsiráfokat, kafferbivalyt, a vízben vízilovakat, a fákon majmokat, a tisztásokon számos legelésző patást. Szállásunk a szokásos sátrakban lesz, de nem véd minket semmilyen kerítés a természettől, és nincsen épített vizesblokk, sem angol wc. Itt tényleg átérezhetjük milyen az igazi Afrika. Sötétedés után vendéglátóink hatalmas tábortüzet raknak, azon készül a fantasztikus vacsora. Étkezés után táncra perdülnek és énekelnek a helyiek, ebbe a mulatságba mi is be tudunk csatlakozni. Óriási móka a tábortűz körül énekelni és táncolni. Szállás: vadkemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 11. nap Okavango-delta, Maun, Nata

  2
  A korán kelőkkel ismét egy sétára indulunk a bushba, keressük az állati tevékenységet a napkelte közeli órákban. Reggeli után aztán ismét csónakokba szállunk, evezőseinkkel visszatérünk a faluba, ahol a terepjáró járgányokra pattanunk és visszautazunk a városba, Maunba, ahol újra találkozunk terepjáró buszunkkal és fel tudjuk tölteni készleteinket. Itt a déli órákban fakultatív lehetőség nyílik egy látványos repülést tenni az Okavango-delta felett. A képződmény igazi kiterjedése fentről mutatkozik meg, ahonnan látszanak a folyóágakban pancsoló vízilovak és a szigeteken legelő elefántok. A sétarepülés után nem vesztegetjük az időt, tovább is utazunk Nata város irányába, ahol a Kalahári sivatag szélén fogunk éjszakázni. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 12. nap Kasane, Chobe Nemzeti Park

  1
  Reggeli után ismét kerekeken folytatjuk az utat, baobabfák és kóbor struccok között gördülve. Botswana tulajdonképpen a Kalahári országa, a sivatag uralja a tájat. Hosszú utazás vár ránk Kasane településéig, mely a Caprivi-sáv csücskében fekszik, ahol négy ország: Zambia, Zimbabwe, Botswana és Namíbia fut össze. Ma a Chobe Nemzeti Parkban éjszakázunk, amely területe talán a leggazdagabb vadvilágban utunk során, hatalmas élmény belefutni a vonuló elefántcsordákba, a folyóban fürdőző krokodilokat nézni. Táborverés után naplemente nézős hajókirándulásra indulunk, ahol belelesünk a nemzeti park életébe. Csónakunkból közvetlen közelről láthatjuk a folyóhoz inni járó elefánt csordákat, zsiráfokat, gazellákat, kaffer bivalyokat, a víz alól pedig krokodilok, vizilovak bukkannak fel rendületlenül. A napnyugta varázslatos fényeit is a vízről éljük át. Szállásunk közvetlenül a folyóparton fekszik, de szerencsére elektromos kerítés véd a nem kívánatos éjszakai látogatóktól. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 13. nap Kasane, Chobe nemzeti park, Viktória-vízesés

  1
  A tegnapi hajókázás után ma terepjárós szafarira indulunk a Chobe nemzeti parkba. Ez azt jelenti, hogy ismét hajnali lesz a kelés, hiszen ekkor aktívak az állatok, a legjobban ilyenkor láthatjuk őket. A folyó magas partján autózva belátunk a széles völgybe, ahol folyik a folyó és zajlik az élet: vonulnak az elefántok, vadászik a krokodil, legelnek a bivalyok, isznak az antilopok, a fák között pedig oroszlánok, leopárdok pihennek, varacskos disznók szaladgálnak, nem is beszélve a töménytelen madárfajról. Ha eddig nem sikerült kipipálnunk a Big Five-ot, akkor itt ezt jó eséllyel meg tudjuk tenni. A Big Five az öt legnehezebben vadászható állat: oroszlán, leopárd, elefánt, rinocérosz, kafferbivaly. A szafari után visszatérünk a táborba, ahonnan pakolás és sátorbontás után indulunk tovább a rejtélyes Zimbabwébe, ahol már egy másik, szegényebb Afrika fogad minket. Az a kevés, amit hallottunk az országról negatív, de kevés vendégszeretőbb és barátságosabb nép van, mint Mugabe népe. A Viktória-vízesésen Zambiával osztozik, de tagadhatatlanul a zimbabwei oldal a látványosabb. A városba érkezve rögtön egy kirándulásokkal foglalkozó irodába érkezünk, ahol másnapra ki tudjuk választani és le tudjuk foglalni a nekünk tetsző fakultatív porgramokat, majd elfoglaljuk szállásunkat egy közeli szállodában, ahol az utolsó két éjszakánkat töltjuk. Ha nem húzódik el a határátkelés és lesz időnk, még ma délután megtekintjük a "Világ hét csodájának" egyikét, a Viktória-vízesést. Itt kellemes tempóban korzózunk az árnyas fák alatt, csodáljuk a víztömeget, élvezzük az arcunkba csapó permetet, s kiállhatunk a 110 méteres mélység peremére, alattunk a dübörgő Zambézivel. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 14. nap Viktória-vízesés

  2
  Egy teljes nap a Viktória-vízesésnél, amit szabadprogram keretében, a tegnap kiválasztott fakultatív opciókkal tölthetünk! Lehetőségünk nyílik ezernyi tevékenységre, kalandosra vagy nyugisabbra, a bungee jumpingtól a raftingon át, a helikopteres túráktól a zip line-on való suhanáson keresztül a sima szivárványnézésig bármire. (Lásd tudnivalók pénzügyek rovat!) Az egyik legkedveltebb program itt kétségtelenül a raftingozás a Zambézi dübörgő zúgóin át, igazi adrenalin fröccs az elszántabbaknak. Este pedig egy könnyed, levezető napnyugta néző hajózásra indulhatunk a Zambézire. Kalandos Afrika programunk méltó lezárásaként pedig elmehetünk az egyik híres afrikai étterembe, helyi specialitásokat (bécsi szelet varacskos disznóból, impala steak, sadza, stb.) kóstolgatni. Szállás: szálloda, ellátás: nincs.
 • 15. nap Viktória-vízesés

  A mai napon elbúcsúzunk Afrikától, szervezett programunk már nincs. A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és hazarepülünk.
Az oldalon látható képeket Gáspár Attila és Szabó Szilveszter készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.